Stor oreda råder

Patrik Engellau

Vet du hur det går till när vinden vänder? Man kunde tro exempelvis att det ena sekunden blåste åtta sekundmeter från syd och nästa sekund tio sekundmeter från nordväst, det vill säga att vinden alltid var väldefinierad ehuru den kom från olika håll. Men så är det inte. När vinden avser att vända brukar den först bedarra, sedan, efter några minuter eller några timmar, liksom pröva olika riktningar – vilket känns förvirrande för skepparen, som lite bortkommet prövar olika skotningar, alla lika misslyckade – och därefter ställa in sig med nytt sikte och eventuellt öka styrkan om den upplever det nya hållet som tillfredsställande.

I det mänskliga samhället motsvaras vinden av den allmänna opinionen (hävdar jag just nu eftersom det känns som en hållbar metafor). Under stabila förhållanden påminner den allmänna opinionen om en passadvind. Den blåser alltid åt samma håll och med samma styrka. Så har det, tror jag, varit under alla nu levande svenskars livstid fram till för några årtionden sedan. Vi kan förstås alltid gräla om var brytpunkter ligger, men det är vad mig anbelangar just nu överkurs.

Stabiliteten låg i att allt handlade om höger och vänster enligt den samhällstolkning som kom att förkroppsligas av det så länge statsbärande socialdemokratiska partiet. Vinden var den samhällsomvandling som hade sitt ursprung i det ursprungligen marxistiska men sedermera reformerade tankegods som upplyste det socialdemokratiska partiet. De andra partierna och samhällsintressena som försökte blåsa åt andra håll rådde, med sina klena lungor, inte på socialdemokratins mäktiga monsun.

Allt inordnade sig i detta mönster. Var det inte vänster mot höger så var det arbetare mot kapitalister eller Folkets Hus mot societetshuset eller LO mot SAF eller Blasieholmen mot Norra Bantorget eller Svenska Dagbladet mot Stockholmstidningen eller socialdemokraterna mot högerpartiet. Alla dessa var olika manifestationer av samma huvudmotsättning som liksom hinduernas högste gud Brahma kunde förkroppsliga sig på ett stort antal sätt. Avatarerna såg lite olika ut men deras natur var i grunden densamma.

Men nu är det slut på denna en gång så självklara och stadigvarande ordning. Den allmänna opinionen är som vinden när den står och kliar sig i huvudet och frågar sig vad den ska ta sig för. Hur ska den blåsa nu då? Vi människor känner oss lika borttappade som skepparen med sina skot. Vilken vind kommer att gälla i framtiden? frågar vi oss. Man behöver bara öppna sig för dagsdebatten för att upptäcka förvirringens bredd. Kommer vinden att blåsa från globalister till nationalister eller möjligen tvärtom, handlar det i stället om globalister och traditionalister eller om PK-ister mot anhängare av sunt förnuft eller politikervälde mot medelklass eller kanske att höger/vänster-världen kommer att fungera även i framtiden?

Även om många som uttrycker en åsikt gör sig kaxigt självsäkra för att verka desto mer övertygande så tror jag att situationen är genuint osäker. Kanske har det alltid varit så. Jag vill minnas att vi diskuterade på ungefär samma sätt när jag var statsanställd, lönegradsinplacerade siare på dåvarande Sekretariatet för Framtidsstudier för sådäringa fyrtio år sedan men det känns ännu mer på den vägen nu för tiden.

Historien finns och den pågår just nu. Den utspelar sig framför våra ögon men vi vet inte vad som styr den. Troligen styrs den inte alls – om det då inte är Hegels gamle världsande som åter är i farten och drar i trådar – den bara väller fram och tar form genom människornas handlingar. Men jag tror att den i vår tid alltmer fundamentala osäkerheten är skälet till den framtidspessimism som snart sagt alla opinionsundersökningsinstitut omvittnar. Människor tycker inte om att inte bottna i något stabilt. Om Thorbjörn Fälldin hade återuppstått och på ett övertygande sätt i TV brummat något välbekant och tryggt så tror jag han hade vunnit valet.
Det finns folk som gillar osäkerhet. ”Stor oreda råder, läget är utmärkt”, sa Mao Zedong. Men han var ovanlig.

49 reaktioner på ”Stor oreda råder

 1. Björn G skriver:

  Ja en helt förlorad generation är det. En generation av svenska ungdomar som effektivt och skoningslöst har hjärntvättats så till den milda grad, att de inte längre har förmåga att se verkligheten.
  Det är framför allt tre krafter som stått för den sanslösa hjärntvätten: dagis, skolan och media. Horder av socialistfrälsta lärare har hjärntvättat sina elever så grundligt att de inte längre har tillgång till sunt förnuft och förmåga att se vad som händer med deras land. Media förstärker hjärntvätten med sina lögner och utopier.

  Genom hela människans historia har tystandet av oliktänkande, inklusive avrättningar, varit en av de yttersta extremisternas hörnstenar, och nu ser vi dagligen hur våldsvänstern inte skyr några medel för att kväva en fri debatt.

  Det är oerhört skrämmande att se de ungas hat, inte minst med tanke på att många av de unga tjejerna som hatar så mycket ska bli morgondagens mödrar.
  Vad kommer de att ge sina eventuella barn, utöver det sinnesförvirrade hatet?

  Gillad av 17 personer

  • Dii. skriver:

   Varför är det så många här som har dubbelgångare, två Björn, två Eva, tidigare två Sten.., nå

   Jag undrar om det egentligen är någon skillnad, jag tror kanske det är så att när man blivit gammal så har man sett nog av verkligheten för att våga kasta teorierna överbord. Var vi verkligen mindre indoktrinerade? Jag är inte säker, jag växte upp i ett opolitiskt och inte sekulärt religiöst hem, men hela ens uppväxt så fylldes man ju av vänsterpropaganda, ALLT var vänster. Sanningarna blev till sanningar helt utan analys, själva orden ”höger” och ”konservativ” kunde man förstå var negativt laddade utan att någon sade det, man skulle skämmas en smula för att rösta M för då var man ju egoist! Nu menar jag det arketypiska M som en gång kunde varit, men som aldrig var egentligen. I själva verket så är huvudmotsättnjngen mellan frihet och förtryck, kärlek mot hat, människa mot maskin, Sion mot The Matrix, är vi människor eller maskiner, dagens ideologier vill att vi skal vara automater på vilka dess agenter kan parasitera, har det inte varit så hela tiden?

   Jag tror att etablissemangets syfte är vad det alltid varit, att få goda människor att försvinna och ta död på glädjen och kärleken. När såg ni senast en glad pk-ist? Skadeglädje och hån räknas inte.

   Gillad av 2 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Vi såg det vid Sovjetunionens fall. Under de första decennierna drabbades landet av två stora problem: Männen söp och kvinnorna fick inga barn. Det kommer förstås att bli så även i Sverige när Sveriges kommunism faller.

   Men mänskligheten regriderar till sin natur och civilisationen återuppstår, förr eller senare.

   Gillad av 3 personer

   • W skriver:

    Det är för sent för Sverige. Den massiva invandringen och mångkulturen har gått för långt. Det förklarar en rad norska toppolitiker i TV2.

    Det är ingen ljus bild av Sverige som tre ledande FrP-politiker i Norge nu målar upp.

    De går till hänsynslös attack mot det svenska etablissemanget och dess sju nymarxistiska partier i riksdagen, som öppnat landets dörrar för huvudlös invandring samtidigt som de mobbat ut Sverigedemokraterna.

    Partierna har förstört Sverige genom en okontrollerad invandring.

    Gillad av 8 personer

 2. A skriver:

  När det gäller världsanden PE, så tror jag den huvudsakligen hämtar sin inspiration från det subtila USA-imperiet. Vad beträffar framtidstro så blir den hos mig inte nåt vidare när ”allt”, stabilt pekar mot sämre. Vissa fluktuationer kunde jag nog tåla..

  Mvh A

  Gilla

 3. Lars skriver:

  Det förefaller ändå som att i botten finns de ekonomiska krafterna – kapitalister kontra löntagare – och vi har sett hur kapitalet på olika sätt ta en allt större del av den producerade kakan i hela västvärlden och mest utpräglad i de anglo saxiska länderna.

  https://www.adlibris.com/se/bok/the-last-phase-in-transformation-of-capitalism-9780853452119

  Läste precis den lilla boken i länken med presentation av Kalecki och essäer från 1935 – 1966. Det var en ganska fascinerande återblick på hur tankegångarna gick i slutet av 60-talet och hur socialism med planekonomi stod mot den reglerade kapitalismen (Keynes) i väst. Kalecki, som var polack och arbetade i Polen med planekonomi var också vid universitet i England.

  Patrik påminner om hur det var i Sverige fram tom 70-talet, men sedan hände något här, som också återfinnes i Reagans och Thatchers och EU ekonomernas nyliberalism.

  Socialism i form av planekonomi har så gott som alla länder övergivet, lite reminiscenser på Kuba och en icke fungerande retorik i Venezuela med övertungt stöd till fattiga, som nu fått skutan att kollapsa. Men nyliberalism och globalisering är den stora frågan idag, liksom rövarkapitalismen i Ryssland och Islamismen i den muslimska världen och naturligtvis väldigt många utvecklingsländer som stagnerat eller varit på väg upp som Brasilien och Argentina, men åter stött på patrull.

  I vårt land tycks idealism, storhetsvansinne, nyliberalism, kulturradikalism, postmodernism skapat en mental härdsmälta, men mycket går ändå att traditionellt spåra till eliterna. Med Kalecki skulle man kunna se det som att lägre medelklass ändå dominerat styrelsen av landet oavsett borgerliga eller socialdemokratiska partier. Nu har recepten tillämpade under trettio år fallerat. Vi ser sprickorna i samhällsbygget och vi ser, tror jag, tilliten till styret av landet fallera liksom tilliten till institutionerna.

  Gillad av 1 person

  • Jan Andersson skriver:

   Javisst, helt rätt. Det beror på att man i de tidsperioder när allting rullade på ganska bra aldrig kunde låta bli att krångla och ändra och införa ”reformer” när ingen vettig människa efterfrågade en destabilisering av samhället. Typiskt var Olof Palmes destabilisering av Sverige under 70-talet, när det hade varit mycket bättre att försöka förlänga 60-talets långa högkonjunktur och tassa försiktigt fram med små justeringar. Men det passade inte den yvige världsförbättraren. Vi lever fortfarande i resterna av vad som kunde ha varit Sverige idag.

   Idag har vi sju stycken partiledare med samma ambitioner att förbättra världen.

   Gillad av 7 personer

   • Jan Molin skriver:

    Efter ett par år på Scania i Södertälje kom jag till HIAB på konstruktionsavdelning i Hudiksvall 1975. Palmes mångkulturproposition 1975:26 visste man inget om men däremot började man märka av invandrare i stan. SFI fanns ju redan.
    Det galnaste av det som hände var att löneökningsnivåerna låg ibland galet högt runt 10-12% framförhandlade av SIF. Det var väl snarlika för LO-kollektivet antar jag. Det måste väl ha varit en inflationsekonomi i landet. Produkterna i form av lastbilskranar blev svåra att sälja och ekonomin för företaget måste ha varit synnerligen svår, ty det var ständiga förhandlingar om uppsägningar.

    Gillad av 2 personer

   • Jan Andersson skriver:

    Jan Molin:

    Lönehöjningarna de första åren under 70-talet var hisnande, jag fick utan vidare och helt oförtjänt genom fackföreningen SIF upp till 25% lönehöjning varje år, och jag var inte ensam. Villabyggnationen kom igång med rasande fart när babyboomarna hade bildat familj och många köpte segelbåt, som man själva byggde i varje ledig lada på landsbygden. Samtidigt infördes ”Sjukronorsreformen” det skulle kosta sju kronor att besöka en vårdcentral.

    Sedan kom baksmällan när Palme började föra ut LO:s krav på att alla större företag skulle socialiseras genom löntagarfonderna. Då slutade företagsstyrelserna att bevilja investeringar, vilket var deras skyldighet när inte ägarnas pengar längre kunde skyddas.

    Jag minns faktiskt HIAB och dess problem, ett fint företag som drabbades hårt av Palmes inflationsekonomi och devalveringspolitik.

    Gillad av 2 personer

  • Dii. skriver:

   Har är ett exempel på den djupa vänsterindoktrinering jag menar, det skrivs ”kapitalist”, som egentligen bara är någon som jobbat hårdare än de flesta, hållt ögonen på bollen och kanske haft lite tur. Visst leder detta till megaförmögenheter och avarter, men vi skall fås att känna motvilja mot själva önskan att kämpa, att göra sitt bästa, att vara lojal, mot själva ordet kapitalist.

   Inläggets författare inser att han inte KAN prestera och vill hellre att världen skall vara en rättvis maskin på vilken han kan parasitera enligt någon formel, han klarar inte verkligheten och vill därför tvinga ALLA ANDRA att agera så att han skall få ett bekvämt liv,,istället för att andra skall vara fria. Han tvingar hellre än låter leva.

   Gillad av 2 personer

   • Dii. skriver:

    @Lars, du får agera vindmölla här, ursäkta, det är bara vissa av dina ordvändningar som får igång mig, antagligen så har vi mer gemensamt än inte.

    Gilla

   • Jan Andersson skriver:

    Att ärligt tjänade pengar, speciellt från export, varv på varv med små avgifter återinvesteras i ny, utökad eller förbättrad verksamhet istället för att till stor del försvinna i ett statligt svart hål utan att gagna näringslivet. Genom kapitalism skapas successivt en allt större bas för arbetstillfällen och välstånd. Så byggdes Sverige upp till en modern industrination 1870-1970.

    Motsatsen till kapitalism (vad den nu skall kallas) med en ofantlig offentlig sektor gör det svårt eller omöjligt att höja välfärden genom att låta medborgarna behålla mer av sina inkomster och på det sättet höja skattebasen, friheten och valfriheten väsentligt.

    I Sverige köper folk hellre A-lotter med garanterat 50% förlust över tid i stället för aktier med nästan garanterat 10% vinst (över tid). Tydligare kan inte skillnaden socialism – kapitalism åskådliggöras.

    Så det är högst egendomligt att vi inte har något kapitalistvänligt parti i Sverige överhuvudtaget. Om medborgarna föstod vad det skulle leda till skulle det bli en walk-overseger i nästa val, och nästa, och nästa…

    Gilla

   • Lars skriver:

    Kapitalism är det system som kännetecknar det västerländska samhället, det är inte politisk ord demagogi utan ett vedertaget begrepp oavsett politiskt ståndpunkt. Men att exakt definiera är lite svårt, man måste ju definiera kapital och produktionsförhållanden mm, men trots allt handlar det väl om kapital i större omfång som kan användas för att köpa resurser på en marknad och bygga upp företag som genererar vinst. Inom Nationalekonomin har man olika små gulliga formler för att täcka detta t.ex. som produktionsfunktioner av typ Cobb Douglas t.ex. P = f(w, l) dvs kapital och arbete sätts in i produktionsprocessen i olika kombinationer.

    Så att tala om kapitalism och kapitalister är inte kontroversiellt och inte heller att tala om ägande av kapital eller kapitalkoncentrationer som byggts över generationer. Betydligt mer kontroversiellt att ange att det är upp till vara och en att vara så produktiv så att arbetet kan generera kapital.

    Men det är en fråga mycket av debatten under tvåhundra år rört sig kring, kapital kontra arbete, olika intresse hos motsvarande klasser.

    Gilla

   • Lars skriver:

    Nu är du larvig Fredrik, läs på. Det finns massor av exempel på luddiga begrepp. Ta sådant som parti, konservatism, migration, abstraktion, kognition, känslor, demagogi, retorik. Vi människor har förmåga att kommunicera mha relativt odefinierade begrepp och vad gäller definitioner måste de göras genom relationen med andra begrepp, de kan inte definieras i sig, språket är inte uppbyggt av hierarkiska byggstenar.

    Vad är ett dagis Fredrik?

    Gilla

 4. Björn G skriver:

  ” …… man kunna se det som att lägre medelklass ändå dominerat styrelsen av landet oavsett borgerliga eller socialdemokratiska partier”

  Du har rätt Lars och det fungerade under industrialismen. Nu har en ny era tagit över och då behövs nya krafter i västvärlden, för utveckling.

  Gilla

 5. Göran Holmström skriver:

  Jodå nog blåser det i ankdammen. Fast det som håller på att byggas upp är inte en vind som följer väderstrecken, utan av karaktären storm från alla håll.
  Alla som seglat i storm vet hur liten man känner sig på sjön när båten får ett eget liv och man är mer passagerare än befälhavare, att plocka ner segel och båt eländet ändå vill välta på grund av sin mast, är både intressant och skrämmande.
  Man får hoppas att det mojnar för barn och barnbarns skull!
  Men ställer mig ytterst tveksam till det. Ekvationen för många munnar att mätta,
  för få som producerar är en ytterst ogenomtänkt konstruktion. Alla utom politiker och media inkluderat nöjesbranschen förstår denna enkla koppling.
  Det kommer bli några både intressant och spännande år framöver.
  Si vis pacem, para bellum, kanske är det den nya trenden i värdegrundernas blåsiga land?

  Gillad av 1 person

  • Elisabeth skriver:

   Göran H, om jag också ska prata vindar så tycker jag nog att det närmast är stiltje som råder just nu p g a högkonjunkturen. Men hur blir det i vår lilla svenska eka när det blåser upp till lågkonjunktur ? När för många munnar att mätta och för få som producerar blir ännu mer påtagligt ? Migrationsverket spår ytterligare 300 000 migranter under tre år, en fullständig mardröm. Göran Persson kommenterade prognosen häromdagen, det är ohållbart, det går inte. Märkligt att man inte tar upp denna prognos i partiledardebatterna. I Åkessons ”duell” med Annie Lööf om gymnasieamnestin i gårdagens TV4debatt tillintetgjorde han henne mycket effektivt genom att hela tiden upprepa den enorma kostnaden för dessa afghanska män. Tydlig och bra debatt-teknik. Det skulle bli rena massakern om man använde samma teknik beträffande prognosen.

   Gillad av 2 personer

   • Göran Holmström skriver:

    Elisabeth därav mitt latinska citat, Jag är förbaskat orolig för mina barn och vänner.
    Den relativa frid som råder i landet, är väldigt lätt att rubba på.
    Och den” Naiva regeringen har planerat snäppet sämre än Dronterna i filmen Ice Age.
    Men bara hoppas på det bästa och ladda med konserver hemma 🙂
    Mvh Göran.

    Gilla

 6. Dii. skriver:

  Jag tycker analysen är felaktig, för den ”stabilitet” som det talas om är att det blåst från vänster, hela tiden, skatten och statsapparaten har vuxit sen demokratins införande, inte ens kommunismens fall kunde få denna vind att kantra, en vind i en riktning för hundra gubbar! Vilken höger, eller konservativ, läns, eller ens kryss har du kunnat förnimma? Vi hade Coolidge, Reagan och Thatcher, men det var väl kortvariga vindkantringar, kanske i Bermudatriangeln, sedan började vänsterpassaden blåsa igen. Det har blåst vänsterpassad så länge att höger är vänster.

  När det blåser på ett håll så händer något annat också, vågorna går också på detta håll, men det finns något annat under vattnet som måste beaktas, nämligen strömmen, och det är den förrädiska pk-strömmen, den som gett oss globalismen och mångkulturalismen och postmodernismen, en imperialistisk ström som strävat att underminera nationalstaten och själva det fundament som väst vilar på, folk i frihet, inte i bojor, folk som tänker själva, inte som det är påbjudet. Vilken politiker vill ha väljare som tänker själva om de istället kan få väljare som tänker rätt? Så det djävulska är att pk-strömmen och vänsterpassaden sammanfaller, så det som skulle gälla för ”höger” har trott att man kryssat mot vinden men man borde märkt att bommen flög över hej vilt när man bytte riktning, för man har länsat hit och dit, inte kryssat. Märker inte Patrik att också ”högern” sitter och hukar för att inte få bommen i skallen?

  Jag tror vi är så långt ute till havs att när det kommer en okänd kontinent som visar hur fort vi rör oss mot monstren vid jordens slut så blir alla helt chockade, speciellt om strömmen i Brexit-sundet vid denna nya kontinent som kallas Trump, är vinkelrät mot pk-strömmen.

  Det som står på spel är mänsklighetens framtid, i frihet, eller i bojor, inget mindre.

  http://www.econtalk.org/yoram-hazony-on-the-virtue-of-nationalism/

  Gillad av 4 personer

  • Dii. skriver:

   Brasklapp för inbitna DGS-läsare: när jag skriver tänka ”rätt” så är det inte det rätt som Patrik tagit upp, som är ett rätt i förhållande till verkligheten, ett vetenskapligt grundat rätt, utan det påbjudna rätt som är den nuvarande politiska sanningen. Kanske självklart, jag vet inte.

   Gilla

 7. Tätt liggande isobarer skriver:

  Vinkårar och vindilar kan ofta kila runt lite hur som helst. Men medelvindens riktning och styrka prognostiseras bäst med hjälp av isobarer på en större karta. Ju tätare de ligger, ju starkare vindar. Utjämningen mellan lågtryck och högtryck driver alltid på vindens medelstyrka.

  Nu har samhällets isobarer blivit fler och ligger allt tätare. Med hjälp av mänsklig påverkan, i form av politisk iver. En del kallar det dock för höga ambitioner. Andra för politisk klåfingrighet. Hur som helst, klimatet har ändrats radikalt. Låst sig i ett nytt läge. Nu handlar det inte längre om bara väder. Klimatförändringen är ett faktum. Men den typen klimatförändring vill ogärna politiker tala om. Varken MP eller M – som varit med om att driva fram den.

  Det politiska landskapet har gått i baklås och hittat ett nytt läge. Och nu blåser den starkt ökade vinden upp all sköns skräp och bråte, som förr låg kvar i säkert läge på marken. Utan förmåga att lyfta upp i luften.

  Och nu kommer den självmotsägande knorren. Man låter sig som politiker förvånas över allt skräp som numera far runt i luften. Som om inte hårda vindar och stormar alltid piskar upp damm, knäckt grenar och fällt träd. Rentav fått trygga tak att blåsa bort i mörkret. Och fara all värdens väg.

  I all denna nymornad och självskapad turbulens, har man mage att inte se sitt eget politiska ansvar. Man är ju själv vindmakaren, som blåst upp till strid. Men man väljer att skylla ifrån sig. Man talar hellre om mörka krafter. I oberoende från en själv. Trots att det är klimatförändringen som fått även farliga ting att börja virvla i luften.

  Gillad av 3 personer

 8. Christer L skriver:

  P E: ”Under stabila förhållanden påminner den allmänna opinionen om en passadvind.”

  Denna metafor belyser enligt min mening något icke-demokratiskt. Stabila vindar är önskvärda på en seglats, men om den politiska passaden icke längre dominerar i Sverige är detta ett gott tecken. Jag anser att en korrupt och svekfull politisk ledning har orsakat förvirring och mycket stora problem med sin hycklande argumentation för invandring och öppna gränser. Ingen trovärdighet bör tillkomma de ansvariga. Men alla kan förstå vilka akuta problem som finns.

  ”Man behöver bara öppna sig för dagsdebatten för att upptäcka förvirringens bredd.”

  Det existerar ingen förvirring annat än den som propagandan i etablerade media skapar. Klarhet om sakernas tillstånd syns i det minskande förtroendet för etablissemanget och i det ökande förtroendet för alternativa media och hos de politiker som länge påtalat läget.

  Gilla

 9. Dandersan skriver:

  Visst blåser det även i dag.
  Men poltikerna har två olika skalor att mäta sig med.
  Dels Vänster- Höger och dels Nationellt-Internationellt.

  För att komplicera detta ännu mer så har vi olika internationella organisationer som vill överta en del av politikernas roller.
  Både organisationer vi är medlemmar i (EU, NATO och FN) och sådana som vi stödjer med medel för att de skall påverka oss (NGO)

  Sen är vi Svenskar extrema vad gäller öppenhet och sekularitet. Samtidigt får vi nya innevånare som kommer från andra delar av världen där de är extrema fast i andra ändan av skalan.

  För en öppen godtrogen Svensk ger detta alla möjligheter att utveckla världen samtidigt som bilarna bränns i segregerade delar av vårt land.

  Gilla

 10. Rolf Wasén skriver:

  Osäkerhet ligger säkert till en stor del i tiden med den kraftfulla teknik vi gemensamt lyckats skapa. En del av denna osäkerhet har vi lyckats ta bort just med teknik. Annan osäkerhet har alltid funnits. Därför har vi byggt upp skydd som försvar och beredskapslager med mera. Nu vet vi inte vad som finns kvar. Inte heller vet vi vad som behövs utom att våra åtaganden verkar vara betydligt större än vad som sägs och skrivs. Före valet så att säga.

  Min känsla är att vi inte riktigt har förvaltat vårt pund. Och detta har hållit på i många år. 30 år är nog i underkant. Snart kommer sanningens ögonblick.

  Som ett litet konkret exempel. Vad har hänt med kronans värde och styrräntan till 9 september 2019? Någon som vågar sig på en förutsägelse?

  Gilla

  • Jan Molin skriver:

   Jo Rolf, vi vet väl ganska väl vad som finns kvar av försvar och beredskapslager!
   Försvaret, i vilket jag varit inkallat till i nästan två år med repövningar och SÖBar, minskades ner undan för undan av Socialdemokraterna eftersom man redan från 1975, som jag skrivit om många gånger, införde det mångkulturella samhället i form av propositionen 1975:26, (förlåt att jag tjatar om detta men jag anser historien viktig för alla att känna till) och detta visade sig hela tiden bli dyrare och dyrare för att idag kanske kosta 200-300 miljarder kronor per år och allt betalas med våra skattepengar. Som vi flesta ej kommer undan i och med den för makten gynnsamma källskatten!
   Den värste förrädaren Reinfeldt förde sedan 2010 och 2011 in MK i grundlagen men också med enighet från S. Han såg också till under Allianserans 8 år att skrota ut kvarstående försvar, beredskapslager, mm allt som belastade ekonomin!
   Jag besökte i sommras på en båtresa bla Härnösand och en fd kanonfästning på Jämjö för försvar av inloppet till Hs hamn. Det var i sanning imponerande! 40m ner i bergrunden fanns 8 km tunnlar som kunde härbergera 300 soldater i 3 månader utan kontakt med yttervärlden för påfyllning av förråd! Allt fanns: mat, fullt utrustat sjukhus, storkök mm mm. Det var atombombssäkert utförd för Hiroshimanivå. Detta skrotades redan på 90-talet. Hela nedmonteringen gjordes ju i fullständig enhet av samtliga dåvarande partier!
   Jag kan inte förstå att någon äldre överhuvudtaget kan tänka sig rösta på dessa partier: S, M, C, L, KD och (V?). Alla har de sålt ut Sverige för mångkulturen.

   Gillad av 6 personer

   • Rolf Wasén skriver:

    Nej jag är som de flesta inte så väl insatt i försvars- och beredskapsfrågor. Men jag vet att unga officerare blev lovade jobb som uteblev. Stora attraktiva områden och lokaler såldes ut i Linköpingstrakten. På Gotland har jag fått höra att det blir mycket dyrare att återköpa det som är nödvändigt. Men vet inte mer än så. Inget bekräftat, men jag finner det troligt. Dessutom att så drastiskt banta en sådan organisation i kristider? Ja, och var kommer våra insatsstyrkor att behövas? Räcker de till? Hur länge klarar sig Sverige i ett krisläge? Hoppas att den nya regeringen snarast tar itu med detta.

    Gilla

 11. Erik2 skriver:

  Prognos för närmaste åren. SD inkl AfS och MED når ca 30 % nu i valet. SD hålls utanför och landet går in i en djup lågkonjunktur där en kraftig omstrukturering av ekonomin kommer att ske. Enorma skulder hos primärkommuner och privatpersoner kommer driva inflation, fast dold via kronförsvagning. Starka krafter kommer driva krav på o strukturerad offentlig ekonomi och starka krafter kommer hålla emot. Risken är stor för att landet glider djupt och permanent in i ett semitotalitärt tillstånd. 2022 kommer SD att få runt 60 % av rösterna och kommer en ny tid att inledas. Förhoppningsvis är det en mer öppen, fri, och pragmatiskt verklighetsförankrad tid.

  Gilla

 12. Björn skriver:

  Svenskarna är ett ”konstigt” folk! De flesta är överens om att det mesta blivit sämre under senare år, med större och större brister inom skola, sjukvård, polis- och rättsväsende! Kriminalitet och otrygghet breder ut sig, bostadsbristen är katastrofal, eftersatt vägunderhåll, ett järnvägsnät med dagliga stopp och förseningar! Pengar fattas över allt, TROTS att vi har världens högsta skatter! Men ÄNDÅ vägrar merparten av befolkningen, att inför varandra ens erkänna den helt uppenbara HUVUDORSAKEN till allt detta! Hur kan man sjunka så j-a djupt, när man som människa och medborgare i Sverige, har ansvaret för våra kommande generationer….?!

  Gillad av 2 personer

 13. Christer Hanefalk skriver:

  Patrik – jag gillar din metafor. Jag gillar egentligen alla bra metaforer – det är väl en ‘yrkesskada’ antar jag. Ett gammalt talesätt lyder: ‘En seglare ber inte om medvind – han lär sig segla.’ Men att behärska konsten att segla i våra högst varierande vindar är ganska svårt. Och ännu svårare blir det för dem som inte ens känner att det blåser – eller varifrån vinden kommer.

  Jag tror att vi i framtiden kommer att vara mindre beroende av hur vindarna blåser i vårt eget land. Jag tror mer på att vi kommer att vara beroende av hur vindarna blåser i Asien. Och självklart kommer även vindar från Nordafrika och Mellanöstern att påverka oss.

  För mig är det en gåta att människor i allmänhet har så otroligt svårt att läsa av och förstå historien. Olika länder – och imperier – har under olika århundraden haft storhetstider och kristider. Men alla ‘stora’ har till slut fallit – det tar bara lite olika lång tid. Vårt Sverige hade under perioden 1870-1970 världens näst snabbaste tillväxt och vi gick från att vara ett rätt fattigt jordbrukarsamhälle till att vara en framgångsrik industrination. Men, ‘industrimax’ (= året då sysselsättningen inom industrin i procent räknat var som högst) passerades redan i mitten av 1950-talet. Det var då tjänstesektorn började växa – inte minst började kommun-sektorn växa dramatiskt på 60- och 70-talen. Och då avtog utvecklingstakten och på 80-talet var vi på ett ’sluttande plan’. Som fortsatt slutta – men inte mer än att vi fortfarande kan stå upprätta.

  Tyvärr tror jag att ökningen av sluttningsvinkeln kommer att förändras dramatisk de närmaste 10-15 åren. Den som inte ser bakåt och inte ser framåt – måste se upp!

  Gillad av 2 personer

  • Lars skriver:

   Höjdpunkten för industrisamhället låg nog i början av 70-talet vartefter tjänstesektorn började växa, kvinnorna gick ut i arbetslivet i större omfång etc. Det är ganska intressant för man kan spåra en vändning i samhället ur olika synvinklar som hänger samman med förändringen av näringsliv och förvaltning vid mitten av 70-talel, som var en period med låg arbetslöshet, starka fack, Keynesiansk politik, kostnadschocker pga Oljekriser och försök övervintra med stimulanser, vilket gav alldeles för stora lönelyft, inflation, en övervärderad valuta och så under 80-talet följer strukturkriser (teko försvann ju redan på 70-talet). Det är ett intressant ämne.

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Sveriges_ekonomiska_historia

   Gilla

 14. Hovs_hällar skriver:

  Jag skulle till att börja med inte citera en person som Mao, då detta implicerar en slags uppskattning. Googla ex-vis på hur många som svalt ihjäl under ”det stora språnget”. Bland annat förekom det kannibalism, så förtvivlat var läget.

  Läget är inte alls utmärkt.

  Vi har fått in miljontals migranter från främmande kulturer, som aldrig borde släppts in i Sverige och som hotar inte bara vår ekonomi utan dessutom — och detta är det riktigt farliga — vår kultur!
  Många av dessa ”nya svenskar”, som det heter i propagandan, vill inte alls bli som vi utan är helt inriktade på att rasera vår kultur och införa sin egen — islam.

  Det verkar föga troligt att vi skulle kunna bli av med den här sorten genom återvandring, så länge de kan leva ett bekvämare liv här än i sina ursprungsländer.

  Vad vi kan hoppas på är att äntligen kasta ut de politiker som är infekterade av PK-sekten, så att vi åtminstone kan sätta stopp för detta pågående inflöde av folk som vill utplåna oss.

  Gillad av 5 personer

 15. p kohlin skriver:

  Om, som jag påstår, Sverige är ett av de värst drabbade länderna i Europa av identitetspolitik o PK-ism (bortsett från vissa f d öststater) vad är det som säger att vi svenskar ungefär fr o m nu och de närmaste 10 åren blir de som starkast reagerar mot detta?

  Gilla

 16. Samuel af Ugglas skriver:

  Svenska folket har lurats till att göra sig beroende av socialistiska politiker. Hur lyckades man med det? Institutioner, skolväsendet är ödelagt, primärvården är totalt utslagen. Officiella tjänster inom lokala offentliga förvaltningarna ha blivit utplundrings institutioner som drabbar oskyldiga medborgare. Rättsväsendet är en katastrof med en domarkår som kan negligera ”riksdagen” fullständigt hänsynslöst.
  Vi har en grundlag som inte skyddar medborgarens LIV och EGENDOM mot övergrepp från politiker och deras tjänstemän.
  Hoppas Sverige får en ”RIKSDAG” som fungerar som den är tänkt, det är länge sedan sist?
  Regeringen kan plockas fram med hjälp av slumpgenerator!!!

  Gilla

 17. Sixten Johansson skriver:

  Det finns ett grundläggande fel i vind- och strömliknelserna här. De flesta missar den vertikala dimensionen, tänker bara horisontellt och linjärt och tar för givet att det som lätt kan registreras på markplanet eller på havsytan är det viktigaste. Men precis som de flesta av verklighetens vind- och vattenmassor präglas opinionsförändringar och hela samhället snarare av cirkulära rörelser, skiktning, verkningarna av hinder på olika nivåer och någon sorts omärkliga kvalitativa förändringar. Därför ger enkla förklaringsmodeller och mätningar en bristfällig och förrädisk förståelse av skeendena, fast t ex motsatt verkande krafter kan råka ta ut varann, så att förklaringarna tycks stämma.

  Vindriktningen ändras rotatoriskt med höjden. Man ser ofta moln på olika höjder röra sig i olika riktningar. Och luften skiktar sig i likhet med vatten. T ex i en älv kan man konstatera flera olika strömriktningar beroende på hinder, bottnens utseende, källflöden underifrån, bakvatten till följd av motstånd i strandkanterna och vinden kan blåsa skräpet på ytan åt ett annat håll än huvudströmmen.

  Allt är förvisso inte som det synes vara och det mesta i samhället är skiktat (dock sällan enligt postnormalismens icke-logiska identitets-, maktordnings- och hierarkischeman). Det ska bli spännande att försöka rita nya väderkartor över det kollektiva medvetandet om några månader (jag läste faktiskt lite meteorologi i slutet av 70-talet; en slump att jag inte hamnade i detta evigt aktuella framkantsyrke).

  Gilla

 18. Per Welander skriver:

  De som flyger och i meteorologin lär sig om ”wind shear”. På svenska heter det vindskjuvning. Vinden ändrar snabbt riktning och ofta i styrka horisontellt eller vertikalt.

  De som seglar i tropiska vatten lär sig snabbt att vinden kan ändra vindriktning och styrka mycket snabbt. Men du har säker rätt att i Sverige är det oftast lugnare med lite stiltje innan vindändring. Undantag kallfrontspassage eller åskväder då det kan slå om mycket snabbt utan stiltje i Sverige. I tropikerna slår vindskjuvningen sönder orkaner som då minskar i styrka. Exempel orkanen Florence.

  Sverige närmar sig politiskt ett läge med vindskjuvning. Ingen vet var vinden ska blåsa ifrån och styrkan om några dagar.

  Gillad av 1 person

  • Samuel af Ugglas skriver:

   ”Sverige närmar sig politiskt ett läge med vindskjuvning. Ingen vet var vinden ska blåsa ifrån och styrkan om några dagar”.
   Äntligen!!! Kanske riksdagen får chansen att fungera?

   Gilla

  • Anders L. skriver:

   Så även om vi har god läns nu så lär det komma en oväntad gipp, vi får bommen i skallen, seglar på en grynna, vattnet forsar in och vi hinner inte ösa.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.