Revolutionen äter sina barn

Patrik Engellau

Rubriken är ett citat från den tyske skalden Georg Büchners drama Dantons död från 1835. Dramat påstås handla om hur revolutionsledaren Danton så småningom kommer ihop sig med revolutionsledaren Robespierre och blir giljotinerad på dennes order (varefter Robespierre själv blir avrättad på någon annans order).

Det blev på samma sätt med den ryska revolutionen. Det tog inte lång tid förrän revolutionärerna började ta varandra av daga. Nu verkar samma mekanism ha gripit #metoo-revolutionen.

Den enligt media världsberömda sextiosexåriga lesbiska litteraturprofessorn Avital Ronell vid New York University – googla på hennes namn om du vill ha mer information om händelserna – har stämts av sin manlige homosexuelle doktorand Nimrod Reitman, 34, för sexuella trakasserier. Reitman, numera forskare på Harvard, är gift med en annan man och Ronell har gjort feminismen till ledstjärna i sin karriär. Affären har utretts i elva månader av New York University och lett till att Ronell bedömts ha ägnat sig åt sexuella trakasserier mot Reitman och därför avstängts från sin tjänst.

Relationen mellan Ronell och Reitman ska ha inletts år 2012. Doktoranden blev då inbjuden av professorn att tillbringa några dagar i Paris. Professorn ville att doktoranden skulle göra henne sällskap i hennes rum och ska då, enligt doktorandens anklagelse, ha försökt kyssa doktoranden. ”Hon lade mina händer på sina bröst och pressade sina skinkor mot mitt skrev”, sa Reitman. Sedan ska Ronell i e-mails ha kallat honom exempelvis för ”min mest älskade”, ”gullet mitt” och ”kukerspaniel” (cock-er spaniel). Därefter ska professorn ha tvingat sig till boende hemma hos doktoranden under en vecka medan orkanen Sandy pågick. Hon kysste honom varje natt och trevade på hans kropp. Professorn hävdar att det bara gällde två dagar och att det var doktoranden som bjudit in henne.

Sedermera skrev ett femtiotal internationellt erkända kulturpersoner ett brev till New York University på temat att professor Ronell är en framstående och respekterad kulturpersonlighet vars excentriska och unika intelligens och språkbruk troligen inte kunnat uppfattas på ett korrekt sätt av en sådan som doktoranden Reitman.

Av vad som framkommer i media verkar det således troligt att Ronell gjort närmanden mot Reitman. Det som för en normalstraight person som jag talar emot är att hon påstås vara lesbisk. Jag trodde lesbiska kvinnor bara hade sexuella böjelser för andra kvinnor. Men det kanske bara beror på att jag inte studerat queerteori. Det kan ju vara så att professor Ronell helt enligt regelboken har olika sexuella identiteter. Vid okulärbesiktning kanske hon framstår som kvinna medan hon genusmässigt anser sig vara en man som åtrår kvinnor ehuru hon i vardagslivet kan tänka sig ett nappatag med en person som okulärt är man men enligt egen av genusvetenskapen accepterad uppfattning kanske är en heterosexuell kvinna eller rentav en vanlig bög. Vad vet jag, oskyldige heterofjant.

Vi står här, tror jag, inför ett omvänt weinsteinsyndrom. Harvey Weinstein var filmvärldens Sankte Per, det vill säga innehavare av paradisets nycklar. Han avgjorde om skådespelerskor skulle få intressanta roller och skådespelerskorna var fullt medvetna om priset för inträde i filmens paradisvärld. Tillräckligt många för att Weinstein skulle vara nöjd tyckte att priset var överkomligt även om åtskilliga efteråt klagat, framför allt om Weinstein trots de ambitiösa skådespelerskornas insatser inte öppnat pärleporten åt dem.

Det verkar vara samma sak här. Doktoranden fick visserligen en doktorstitel från New York University, men han fick inte den hjälp av professorn som han räknat med att hitta det höjdarjobb han bespetsat sig på. I stället för att öppna himlens portar för Reitman visade Ronell bort honom. Hon tyckte inte att han var ”smart nog”. ”Hans huvudproblem var att hans texter var osammanhängande och han lyckades inte argumentera begripligt”, sa professor Ronell vid förhören om sexuella trakasserier.

Här börjar revolutionen äta sina barn. Metoo-rörelsen var feminismens försök att skapa en ny och bättre värld där mäns onda lustar stod under rigorös kontroll med snabba och kännbara straff vid minsta överträdelse. Men nu får feminister smaka på sin egen medicin vilket de inte hade tänkt sig. Professor Ronells kollegor, som inskridit till hennes försvar, var särskilt upprörda över att ett ”feministiskt vapen använts mot feminister”. Professor Ronell själv klagade över att Reitman jämfört vad hon gjort med ”de värsta exemplen på sådant rovdjursdjursbeteende som tillskrivs Hollywoodpampar som vanemässigt jagar unga skådespelerskor”.

New York University hoppas att Reitman ska låta bli att förverkliga sitt hot att stämma skolan för skadestånd i mångmiljondollarsklassen.

När människor iscensätter radikala projekt för att bekämpa förtryck – till exempel i form av kapitalismen eller könsmaktsordningen – är den överhängande risken att de släpper ut onda andar som strax tar kommandot över skeendet.

32 reaktioner på ”Revolutionen äter sina barn

 1. Björn G skriver:

  Ja vad är det för fel på tokvänstern? Har den inte fattat att vi efter ett halvsekels antidemokratiskt agerande faktiskt är grundligt trötta på dem.

  Inte många i de horder av infantila vrålapor som mobiliserats i ”metooprotesterna” har ett arbete och försörjer sig själva, än mindre har de någonsin betalat en enda skattekrona till det allmänna.

  Att vi befinner oss i en fas där tokvänstern har gått totalt vilse och äter sig själv, och att folkmajoriteten vill se en helt annan politik än en uttjatad marxism-leninism, som för länge sedan passerat bäst före-datum, förstår de inte.

  Gillad av 10 personer

  • Åke i Sörmland skriver:

   Att förstå tokvänster är ett måste att förstå mentala frekvenser, d.v.s. emotioner. Emotioner betyder i stort och förenklat, tanke före handling. En sinnesfrisk person har förmåga att fara upp och ned på en frekvensskala (reciprokt) efter egen kontroll. En marxist eller en person som fixerat sin frekvens lågt kan inte annat än bete sig på ett fixerat sätt – fixed emotion. Livet självt brukar läka ut detta med ackumulerad kunskap och erfarenhet på så sätt, att med minst två erfarenhetsmängder med innehållande emotioner av olika frekvens dispergerar den lägre frekvensen om båda betraktas samtidigt. Kallas för visdom bl.a. Därför går det sällan att diskutera med en lågfrekvensperson eftersom man då endast gjuter mer energi till dennes redan tidigare låga frekvens. Däremot kan en beundran(hög frekvens) skjuta hål på denna lågfrekvensfixering i en diskussion på så sätt att ”beundra” något som berör personen. T.ex. ”snygg slips du har”.
   Personer riktigt illa däran(despoter) måste nog behandlas lite mer hårdhänt, eftersom denne hamnat i ett tillstånd av inverterad godhet, på så sätt att despoten själv tror på sin etiska storhet i form av förtryck. Det går att korrigera men är tidskrävande.
   För egen edifikation kan man göra experimentet med att återkalla något vackert och därpå återkalla ett ”elände” och sätta ihop dessa två minnen ”i en tavla” där det vackra är störst.

   Gillad av 1 person

 2. Lennart Bengtsson skriver:

  Vad Sverige behöver är en sund konservativ politik, åtminstone som ett alternativ till en alltmer intellektuellt förfallen och intolerant vänsterpolitik. Ett faktum är att svenska medborgare är oändligt trötta och uttjatade att ständigt tvångsmatas med idiotiska vänsteruppfattningar. Det är precis av den anledningen som de hoppas att valet om en vecka skall ge ett hopp för framtiden. Vi har plågats i minst ett halvsekel och nu får det faktiskt vara nog.

  Gillad av 12 personer

 3. Fredrik Östman skriver:

  En litteraturprofessor som kallar sig lesbisk, som ser det som en del av sin politiska verksamhet, feminismen, är det förstås inte. Inte på det djupare plan där helt normala personer definierar sin sexualitet. Det är ett påhitt som hon har tvingat på sin kropp, en livslögn i ett skara av livslögner, liksom socialismen, radikalismen, feminismen är livslögner.

  När kroppen tränger sig på med sina behov står hon oförberedd, vilse, försvarslös.

  Detta bortsett från det faktum att politiska ambitioner inte skall ha någon plats på ett universitet.

  Gillad av 4 personer

  • olle reimers skriver:

   Jag är beredd att gå ett steg till. Detta i ljuset av vad som utspelar sig i den politiska världen idag där allt fler av rovdjuren kastar masken.

   Den politiska korrektheten har inte bara satt dumheten på en piedestal den har också öppnat vägen för allsköns bovar och bedragare. Den har till och med skapat nya: av personer som tidigare inte hade någon bra stege att klättra på för att nå sina mål.

   Precis som kommunismen,nazismen och alla totalitära läror lockar fram de allra sämsta instinkterna hos människor är så också fallet med denna förkättrade PK-ism med alla dess förklädnader.

   Sagda professor, med sina tidigare hämmade rovdjursintinkter, har nu sett en möjlighet att drapera sig i någon av PK-ismens förklädnader och därigenom fått utlopp för sina tidigare hämmade böjelser.

   Man kan göra jämförelsen med pantertanterna sm ser asylinvandringen som sin chans att leva ut sina hämmade drömmar på män som i sin tur ser en annan rygg att klättra på.

   Ja, nog bubblar det i djupet på den kedjade kåtheten!

   Gillad av 1 person

   • Karl Oskar skriver:

    Olle R
    ”Precis som kommunismen,nazismen och alla totalitära läror lockar fram de allra sämsta instinkterna hos människor ”

    Exakt!
    Och , vill jag mena, lockar fram de människor som har störst behov leva ut sina sämsta sidor!!
    Får människor med sådana behov makt, öppnas dörrarna för de onda sidorna.
    Mycket makt är precis det, totalitära läror ger ledare och ledande figurer.
    Med förfärande konsekvenser.
    Historien är överfull av exempel på detta.

    Gillad av 2 personer

 4. Eva Danielsson skriver:

  Metoo-rörelsen kunde kanske ha hjälpt till med en attitydförändring på ett positivt sätt. Nu blev det inte så. Varför bry sig om vad vuxna människor har varit med om, när de själva har gett sig in i leken med sikte på att vinna exvis yrkesmässiga fördelar. Genom att flirta och gå sängvägen.

  Varför inte ha självkänsla nog för att reagera med en rak höger eller en spark i skrevet om någon är överdrivet ”vänlig” och inte lyssnar på ett nej. Ifall man inte var med på att spela spelet och inte helt enkelt bara kan gå därifrån.
  Personer som tvingar sig på någon ska förstås bli straffade även om det började som en ömsesidig lek, men varför dessa rubriker? Vuxna måste ju kunna försöka avbryta oönskat sexuellt närmande. Inte gå med på det och klaga senare, när belöningen uteblev. Nu urartar allt till ömsesidiga beskyllningat och medias gottande åt människors brist på moral och värdighet.

  Om någon däremot begår övergrepp mot barn, oavsett omständigheterna, så är jag beredd att hjälpa till att puckla på. Och hjälpa till att låsa in länge, låta genomgå kastrering och ge personen offentligt dåligt rykte. Övergrepp mot barn är en helt annan sorts händelse (fullständigt perverst och hänsynslöst) än vad metoo har handlat om, men någonting kring en skev attityd som rör rätten att ta för sig, finns med i alla övergrepp. Makt-aspekten.

  Om man själv inte känner något behov av att försöka få makt över andra, så blir det obegripligt hur långt de som har det behovet, är beredda att gå.
  En aspekt på svenska folkets ohälsosamma tålamod med de senaste årtiondenas politik, är att vi allmänt inte förstår oss på maktmänniskor. Vi har svårt att tro på illviljan och nonchalansen bakom det som görs. Vi skojar om frasen ”Makten framför allt” och förstår inte att vi måste ta den bokstavligt och på allvar.
  Politikerväldet begår övergrepp just nu på svenska folket. Man har förfört med smicker om att vi skulle vara ett utvalt folk, en humanitär stormakt, och passar samtidigt på att stjäla våra tillgångar bakom ryggen, till det egna maktprojektet, medan vi godtroget klär av oss och accepterar att bli stående nakna.
  I stället för nordbons stoiska uthållighet och förmåga att frysa, skulle vi just nu behöva härma ett mer sydländskt temperament, visa att vi tar illa upp av att ha blivit lurade, och ge makthavarna en rak höger och kasta ut dem.

  Gillad av 7 personer

  • Igor skriver:

   ”Varför inte ha självkänsla nog för att reagera med en rak höger eller en spark i skrevet om någon är överdrivet ”vänlig” och inte lyssnar på ett nej. Ifall man inte var med på att spela spelet och inte helt enkelt bara kan gå därifrån.”
   Jag kan bara skriva äntligen!

   Gillad av 2 personer

   • Eva Danielsson skriver:

    Jag är inte feminist eftersom jag är en kvinna som trivs med att vara kvinna. Och självklart ska starkare män försvara mig om de kan och det behövs, men jag kan också själv försöka göra det. I ett utsatt läge ska man inte ge efter för gråten utan ta fram sin vrede. Vare sig man skyddar sig själv eller sina barn. Kvinnlighet är mindre aggressivt än manlighet, men kvinnor kan och bör vara rättframt aggressiva när det behövs.
    Könen kompletterar varandra och vi skulle kunna uppskatta och uppvärdera varandras särskildheter mer.
    Håller helt med Fredrik Östman att kvinnor inte är män eller vice versa. Det är ett övergrepp av vuxna att göra barn osäkra på det.

    Gillad av 9 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Stjäla våra tillgångar bakom ryggen? Icke då, fullt öppet och i godhetens namn har de försett sig och sina maktvänner av vår gemensamma kaka, Att inte Svensson ser förundrar mig storligen. Kanske är vi på väg mot en vindkantring?

   Gillad av 1 person

 5. Kungskobran skriver:

  Att vara uppmärksam artig och belevad mot kvinnor
  mamma har mig lärt
  det håller jag för kärt.
  Om det passar i en feministisk värld
  men avsaknad av kvinnlig fägring och flärd
  vet jag ej
  så jag aktar mej

  Gillad av 1 person

 6. Pelle skriver:

  För mig var ”Metoo” droppen. När feminister på fullt allvar hävdar att en oönskad blick för tio år sedan är att jämställa med en gruppvåldtäkt har alla säkringar i proppskåpet gått. Jag betraktar numera feminism som helt i klass med nazism, kommunism, islamism och andra patologiska mördarideologier. Att Ulf Kristersson kallar sig feminist är bara för sorgligt och ytterligare en spik i kistan för Moderaterna. Feminismen är helt oförenlig med ett fritt, fungerande och välmående samhälle.

  Gillad av 12 personer

 7. Göran Holmström skriver:

  En annan av Metoo personer som inte heller lever som dom lär är Asia Argento
  hon betalade ex antal miljoner till en manligt skådespelare för att få tyst på hans anklagelser över att som 17 åring blivit sexuellt utnyttjad på ett hotellrum av henne.
  Di rike o berömde verkar ha bekymmer som vi vanlige inte hinner ha tydligen.

  Gillad av 1 person

 8. Hovs_hällar skriver:

  Själv har jag begränsad insikt i den världen, men har erfarit att ”lesbisk” även kan betyda ”bisexuell”. Detta verkar inte vara speciellt ovanligt.

  Det intressanta med det här fallet är hur människors sexualitet utnyttjas som ett vapen för att tillskansa sig fördelar.
  Obehagligt.

  Gillad av 4 personer

 9. Gregor Samsa skriver:

  Den skenheliga genusdiskursen i Sverige anbefaller ibland akademisk frihet som försvar för den ”vetenskapliga” forskning som bedrivs inom genusfältet. Genusdogmens överste-prästinnor tror med andra ord att Lysenkoism kan rättfärdigas med akademisk frihet.
  Akademisk frihet är en frihet under ansvar grundad på vetenskaplig akribi.
  Genusvetenskap är däremot ett ideologidrivet, likt marxismen självrefererande system, som utövas med ett akademiskt blomsterspråk som för de invigda är berusande men som för en utomstående är ett uppenbart inbilskt, slutet och meningslöst språkspel.

  Gillad av 3 personer

 10. Ii. Waging war skriver:

  De börjar iallafall bekänna färg, totalitaristerna, Peter Hjörne blir inspirerad av VPK: att SD blir största parti är inget problem, man kan ju bara fortsätta som hittills! Fast med Ulf som statsminister. Inga dåliga demokratiska instinkter på GPs ledarsidor.

  Gillad av 2 personer

 11. Åse skriver:

  PK äter sina barn..
  Strax innan klockan sex på lördagsmorgonen ringde en minderårig flicka in till polisen i Stockholm. Hon berättade att hon blivit våldtagen av två män nära centralstationen i Stockholm. – Vi har ingen gripen, säger Anna Westberg, presstalesperson hos polisen.

  Som vanligt lämnar polisen inte ut något signalement på gärningsmännen.Det kan gynnan fel parti förstås…måtte vi kunna sparka kvinnoförrädarna från maktens tinningar.

  Gillad av 1 person

 12. Egk skriver:

  Läste Leif GW Perssons krönika om varför han röstar på S. Jag kan förstå att han är tacksam över sin chans att gå i skola och komma upp sig i tillvaron. Han betalar gärna 75 öre per krona i skatt.
  Men Leif, sossarna är inte som förr. Jag vet det eftersom jag jobbar med ett helt vanligt jobb. Samt är medlem i kommunal. Min arbetsmiljö och lön har försämrats. Stressigare och en löneökning som redan har käkats upp av inflationen. För att inte tala om kronans totala fall som kommer göra alla importerade varor skitdyra. Mina barn var jag tvungen att ge mina besparingar för köpa lägenheter. VP snackar om fastighetskatt nu. Om de rödgröna får makten kommer jag kanske inte ha råd med min kära sommarstuga. Ännu mindre köra bil dit. Inte med den mediokra pension sossarna var med att skapa för mig.
  Nej sossarna är inte arbetarvänliga längre. Det är en myt.

  Gilla

  • Hovs_hällar skriver:

   EGK – Läste just GW:s otroligt enfaldiga aktstycke (på FB). Man kan tro att han är lindrigt begåvad, men så är det ju inte.
   Av någon orsak har han helt enkelt bestämt sig för (S), och motiverar detta mycket smart genom att formulera sig på en mental nivå anpassad för ”Nisse i Hökarängen”.

   Jag som brukat räkna honom som en relativt hederlig person fick mig en smärre chock…

   Han tackar sossarna för att han genom sin egen intelligens och driftighet blivit stenrik. Mycket rörande! Om det inte vore så uppenbart FALSKT.

   Gillad av 1 person

   • Ii. Waging war skriver:

    GW är en hycklande parasit, det är hela saken, han har pengar så 25% för honom är mer än nog, han har skåpet fullt av gevär så han behöver inte vara rädd för hemfridsbrott osv och han bor så klart inte på Järva eller i Rosengård.

    Gilla

 13. Jonas Nilsson skriver:

  Kommer även Akademin att gå åt i detta inferno?
  Akademierna kom ju till i samma tid som vi skulle börja förstå världen i höger – de icke förändringsbenägna/stabila, och vänster – de ständigt revolutionära.
  Förvirrande när de som skulle vara förändringsbenägna inte vill förändra sitt perfekta samhälle ö.h.t.
  Stora problem när man inte ens kan ha kyrkan som ett svart får utan partiledaren blir tvungen att hålla det senaste stora jubileums talet (2017 – Löfven vid reformationsjubileets högtidsgudstjänt i Uppsala domkyrka).
  Nu kommer andra typer och påstår att de ska återupprätta ett nygammalt Sverige som något slags revolutionärer.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.