Ny podd! En höger för vuxna

Mohamed Omar

I ett nytt avsnitt av podden ”Tankar från framtiden” pratar jag med Nikodemus Ungh. Han är skribent på bland annat den libertarianska sajten Mises.se. Sajten tillhör Ludwig von Mises-institutet, en tankesmedja grundad 2010 och uppkallad efter den österrikiske ekonomen och tänkaren med samma namn (1881-1973).

Ludwig von Mises blev på 1920-talet den huvudsakliga ekonomiska rådgivaren till den österrikiska regeringen. Han utvecklade sina egna ”privata seminarier” som lockade till sig framstående unga ekonomer, samhällsvetare och filosofer från hela Europa. När Hitler marscherade in i Wien flydde von Mises till Amerika. Där skrev han några av sina viktigaste verk. Året efter att von Mises dog, 1973, tilldelades hans mest berömda lärjunge, F. A. Hayek, nobelpriset i ekonomi för sitt arbete med att utveckla Mises teori om konjunkturcykeln under det senare 1920- och 1930-talet.

I podden förklarar Ungh vad libertarianism är och hur den kan förenas med inslag av konservatism och västerlandets kristna arv. Libertarianism är en politisk ideologi som förespråkar individuell frihet att leva som man vill och en minimal stat. Jag frågar Ungh hur man ska kunna förverkliga denna frihet i ett samhälle som befinner sig i en kraftmätning med radikal islamism.

Ungh tar också upp sin kritik av ideologier som kommunism och fascism. Fascismen förklarar han, vill upplösa individens frihet. Staten är allt, individen inget. Ungh citerar ur fascismens manifest som är skrivet av Mussolini och Giovanni Gentile. Ett betydligt mindre känt och läst dokument än Marx och Engels Kommunistiska manifestet.

Vid sidan av von Mises nämner Ungh en annan nu levande libertariansk tänkare, den tyske nationalekonomen Hans-Hermann Hoppe. Han utmärker sig genom att argumentera för ett monarkistiskt statsskick. Hoppe menar att en monark har starkare incitament att bevara landet och att förvalta dess jordegendomar eftersom hon eller han skall ge detta vidare i arv, medan en parlamentarisk politiker inte behöver ta ansvar för längre tidspreferenser än mandatperioderna då politikern vill genomföra så mycket som möjligt och på kortast möjliga tid. En monark har längre tidspreferenser än fyra år.

I podden pratar vi också om författaren J.R.R. Tolkiens politiska filosofi och hur den kommer fram i hans mest kända verk: Sagan om ringen. Man kan läsa mer om detta i Unghs artikel ”En höger för vuxna” som publicerades på Mises.se den 18 augusti i år.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie Råbock)

11 reaktioner på ”Ny podd! En höger för vuxna

 1. Fredrik Östman skriver:

  Libertarianismen är knappast traditionell höger, men den traditionella högern har alltid varit för vuxna. Slapp polemik i den artikelrubriken. Ger intrycket att han, som så ofta är fallet bland libertarianer, hellre argumenterar mot konservatismen än mot socialismen.

  Gilla

  • Björn Larsson (@bjorntor) skriver:

   Libertarianism är ömsesidigt frivilligt samarbete människor emellan. Det är det enda som skapar välstånd och möjliggör mänskligt liv. Det är familjen och vänskapen och arbetsplatsen. Det finns och fungerar, det kan du lita på! Det är alla alternativet, våld, som är utopi och som har misslyckats mycket gruvligt på alla sätt.

   Gilla

 2. Hovs_hällar skriver:

  Intressant. Idealsamhället ”Fylke” som bygger helt på frivillig samverkan, blir ju försvarslöst mot angrepp utifrån.
  Ungh kan bara säga att de som inte ställer upp på reglerna om frivillighet helt enkelt får bo ”någon annan stans”.
  Jaha, och om de vägrar ge sig av — vad gör man då?

  I praktiken måste alltså en sådan idealstat hålla sig med en våldsmakt för att kunna fortleva. Kan en sådan våldsmakt i sin tur byggas på frivillig samverkan?
  ”Öh, chefen, jag känner inte för det här”…

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Den som kan mer vet att hoberna minsann har försvarat sig förr och försvarar sig när de måste. Brännbockarna har en häck mot Gamla skogen och en stor grind mot landsvägen, och Bri är en befäst by. Familjerna Took, Brännbock och Bagger (Secker) är adelsfamiljer med självklar militär historia och tradition. Det mycket starka inslaget av klassamhälle i Fylke bortses ofta och gärna ifrån av okunniga och okänsliga läsare och kommentatorer. Sam är t.ex. en av tjänarna på Bilbos gods och kommer med på resan som uppassare, en roll han aldrig riktigt lämnar.

   Gilla

   • Hovs_hällar skriver:

    Östman – Tack för info om Fylke. Böckerna läste jag runt 1968 som gymnasist, så minnet var lite gammalt. .. Sedan så är ju Unghs jämförelse bara en parallell för att illustrera hans tes om frivillig samverkan, där det påpekas att de mytiska monarkierna Rohan och Gondor har uppgiften att skydda Fylke.
    Och han nämner även Schweiz som exempel på ett faktiskt existerande samhälle han gillar.

    Gilla

  • Björn Larsson (@bjorntor) skriver:

   Ja givetvis. Libertarianism är ÖMSESIDIGT frivilligt samarbete. Brottslighet och krig är inte frivilligt och måste därför förintas våldsamt. Det är en mikroskopisk del av samhället som inte kostar någonting, rättsväsende och försvar kostar t.ex. 2% av BNP i Sverige, ett enda års genomsnittlig tillväxt, och kan därför lätt finansieras med frivilliga donationer. Liksom redan Illiaden beskriver så kan krig föras genom frivilligt samarbete soldaterna emellan. Achilles var som bekant inte tvungen att följa Agamemnons order.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.