Valet 2018 kan bli det smutsigaste någonsin

Jan-Olof Sandgren

Vill man tjäna en hacka i valtider kan man alltid jobba som rösträknare. Inför valet 2014 var jag en av dem som anmälde mig, och samtidigt hörde jag att en del aktiva Sverigedemokrater gjorde detsamma. I deras fall handlade det mest om att man, på partiets uppmaning, ville finnas på plats för att övervaka att ”allt gick rätt till”.

Jag kommer ihåg hur jag skrattade. Ytterligare ett bevis för att Sverigedemokrater var ett gäng nördiga, verklighetsfrånvända konspirationsteoretiker, som underskattade den svenska demokratin lika mycket som de överdrev sin egen betydelse.

Det har hänt ganska mycket under de här fyra åren, och idag skrattar jag inte längre.

Både John F. Kennedy och George W. Bush kan ha vunnit varsitt presidentval genom valfusk (även om det är svårt att bevisa), så sånt kan tydligen inträffa i de bästa av demokratier. Inte så att valfusket i USA varit omfattande, men när det väger exakt jämnt mellan två kandidater kan ett litet antal falska röster fälla utslaget.

En del illavarslande tecken tyder på att den 9 september kan bli ett betydligt ”smutsigare” val än vi är vana vid.

-Valet är extremt jämnt. Om det fortfarande går att tala om block i svensk politik är opinionsläget ungefär 50/50. Mycket står på spel. Sex partier har satsat nära nog all sin prestige på att ett specifikt parti inte ska få inflytande.

-Kyrkovalet 2013 visade att valfusk inte längre är ”tabu” i svensk politik. Man kan till och med skriva om det på Twitter.

-Redan inför valet 2014 uppstod kampanjen ”Brevbärare mot rasism”, där brevbärare vägrade dela ut försändelser som kunde innehålla SD-material. I år har Postnord slarvat bort närmare ett kvarts ton valmaterial för SD. Det kan förstås röra sig om ett misstag, men med tidigare aktivism i åtanke kan man förstås inte utesluta sabotage från anställda.

-Valsedlar för SD gömdes undan på kommunhuset i Falkenberg, redan första dagen under förtidsröstningen den 22 augusti. I varje fall om man får tro sverigedemokraten Sara-Lena Bjälkö.

-Vänsterpartiets ungdomsförbund har rekommenderat sina medlemmar att gå ut och störa politiska möten så mycket som möjligt, under paroller som ”Let’s crash this party”. Trots att det uppenbart strider mot mötesfriheten har partiledningen förhållit sig neutral.

Nätverket #Jag är här – som gjort sig känt för att med ganska hotfulla metoder trakassera människor med avvikande åsikter – har uppmanat sina anhängare att vara på plats vid vallokaler. Inte för att dela ut valsedlar i vanlig ordning, utan för att ”stötta och peppa” väljare som ska lämna sin röst.

-I Sverige samkörs inte offentliga dataregister, vilket gör det extremt lätt att skaffa, förfalska, fördubbla eller till och med mångdubbla identiteter. Något som utnyttjas systematiskt för bidragsfusk och annan kriminell verksamhet. Jag är ingen expert, men har svårt att tro att det inte också ökar risken för röstfusk. Hur pass säkra är myndigheterna på att alla som får ett röstkort, verkligen är riktiga personer?

-För första gången i ett svenskt val kommer OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) att skicka två observatörer. OSSE skickar inte observatörer hur som helst utan först efter en inledande granskning. Till exempel var man här redan inför valet 2010, men ansåg då att valet inte behövde kontrolleras. Den här gången har man gjort en annan bedömning.

46 reaktioner på ”Valet 2018 kan bli det smutsigaste någonsin

 1. Lilla fröken PK skriver:

  Jakten på väljare verkar underlätta för etniska grupprepresentanter att infiltrera partier mot att de tänks leverera röster från sina ”landsmän”. Var dessa kandidaters egentligen lojalitet ligger, kan man fråga sig. Den som ifrågasätter detta, kan fortfarande lätt få rasiststämpeln på sig.
  Det är mycket bra att OSSE granskar det svenska valet, och då inte bara ordningen i vallokalerna, utan också i vilken kontext som valrörelsen bedrivs, hur media agerar, om mötesstörningar förekommer osv.

  Gillad av 6 personer

  • W skriver:

   Socialdemokraterna på sin arabiska sida på FB (Sävsjö) sprider inte bara propaganda, utan lögner och smutskastningskampanj. Jag är chockad över det jag läser.

   Frågan som direkt infinner sig är: vad håller Socialdemokraterna på med?
   Nog för att vi är vana med att ni ljuger men grattis, här har ni överträffat redan lågt ställda förväntningar på en schysst valrörelse.
   Det är två veckor kvar till valet och ni sprider på officiella sidor att Moderaterna vill “skapa konflikter med muslimer för att ta deras barn”? Ändra massa lagar som “beror muslimer i synnerhet”?
   https://uvell.se/2018/08/27/socialdemokraterna-ljuger-pa-arabiska/

   Gillad av 4 personer

   • olle reimers skriver:

    Nu reagerar partiledningen. Oavsett om det är falska tårar finns det ändå uppenbarligen en gräns. Eller så är det bara en fint för att ingen ska se att de räknar fel eller gömmer valsedlar.

    Gilla

  • O.t. skriver:

   Youtube har tagit bort alla uppladdade torgmöten från vår turné. En påverkansoperation som mainstreammedia troligen inte kommer att skriva en enda rad om. Etablissemanget gör ALLT för att stoppa vårt riksdagsinträde! ‪#AfS2018‬
   Samtliga livesända torgmöten under den senaste månaden har blockerats på partiets Youtubekanal.
   Meddelandet användare möts av är ”Videon är inte tillgänglig. Innehållet är inte tillgängligt på den här landsdomänen.” Klippen tycks bara vara blockerade för de med en svensk ip-adress.
   Gustav Kasselstrand Afs

   Inrikesminister Johansson har lyckats i sitt uppsåt.

   Gillad av 5 personer

   • Jan Bengtsson skriver:

    Mobbing är fult lär vi barnen i skolan!
    Gäller ända tills vi lämnar skolan o kommer ut i verkligheten…

    Stora IT-koncerner blir skrämda av lille Morgan?
    Har man inte förstått att det blir maktskifte?

    Gilla

   • Dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

    @Anders
    Bahnhof erbjuder vissa VPN-tjänster. De hjälper dock inte för blockerade tjänster eftersom VPN-tunneln har en svensk proxy. Men det kan ofta lösas genom att man använder webbläsaren Opera som har inbyggd VPN där man kan välja mellan Europa, Amerika och Asien som proxy.
    Vill man ha en ännu finare kontroll erbjuder Avast en ”secure line”-tjänst där man har man har ett otal olika proxys i olika delar av världen att välja på.

    Gilla

   • Bosse skriver:

    Om Sverige är blockat så gå in i webläsarens inställningar och byt location till ett annat land så fungerar det

    Gilla

 2. svenne skriver:

  ”En del illavarslande tecken tyder på att den 9 september kan bli ett betydligt ”smutsigare” val än vi är vana vid”.

  I mina ögon är även den nu pågående aktiviteten att införa censur, som myndigheterna ängnar sig åt, ett bidrag till den ”nersmutsning” som skadar valets legitimitet. I sin desperation att försöka kväsa ”ett visst parti” tas den diskutabla metod till som kallas ”faktagranskning”.

  Granskarna är SVT, SR, SvD och DN och dessa är verkligen inte är några dygdemönster då det gäller att på ett konsekvensneutralt sätt förhålla sig till sanningen. Dessa aktörer är ju parter i målet som mer och mer på ett oblygt sätt visar både sina sympatier och antipatier, men förhoppningsvis är deras ”granskningar” så genomskinligt partiska att väljarna avslöjar detta.

  Gillad av 10 personer

 3. Hans Högqvist skriver:

  Att sex partier vägrar samarbeta med ett parti som kommer att representera mellan 20 – 30% av väljarna betyder att de partierna inte är demokrater.
  Meningen är ju att de olika viljorna ska jämkas samman i riksdagen.
  Som jag ser det var DÖ överenskommelsen det definitiva slutet för den redan svaga demokratin i Sverige.
  Hatet som kommer från dessa sex partier och deras stödtrupper splittrar befolkningen vilket kommer att leda till ett oanat elände för oss alla. De som kan flyr.

  Gillad av 12 personer

 4. Anders skriver:

  Stalin lär ju ha sagt att det spelar ingen roll vilka som röstar, det viktiga är vem som räknar rösterna. Det kommer att vara ett omfattande fusk när det gäller rösträkningen. Jag tror inte ett ögonblick på att aktivister och ”nysvenskar” bland rösträknarna drar sig det minsta för att bättra på siffrorna för sitt parti eller sin kandidat. Och ju fler av den sorten som får inflytande i 7K desto värre kommer det att bli. År 2022 kommer valet i år att i jämförelse framstå som hyfsat hederligt.

  Gillad av 5 personer

 5. ii. Waging war skriver:

  Inget har ändrats, men du har valt det röda pillret:

  Tror du att något fundamentalt ändrats? Så är det inte, utan det enda som sker är att korten synas: är man demokrat eller inte, vem är vän, vem är fiende, vem är villig att offra svenska kvinnor för sin utopi, vem bryr sig om verkligheten och vem är mest intresserad av sin egen bild, The Matrix, eller som det heter på svenska, Agendan:

  Så nu sitter du där i slem och drar av slangarna och försöker förstå:

  Gillad av 2 personer

 6. ii. Waging war skriver:

  Du glömde ju att Annie Lööf helt öppet har överseende med att folk gömmer valsedlar. Årets valrörelse är inte smutsigare än någon annan, istället så är det bara så att det är första gången någonsin i svensk demokratis historia som en signifikant mängd svenskar röstar efter eget huvud, och när dessa människor tänkt efter själva så vet de en sak, inte mer av det som placerat oss här. Så etablissemanget har inte behövt spela smutsigt, det har varit nog med indoktrineringen, nu måste de skicka Agent Smith för att göra sitt smutsiga jobb:

  Gillad av 6 personer

 7. Sven H skriver:

  Det här är alldeles hemskt och ett grovt brott mot demokratins spelregler. Borde åtalas. Alla metoder för att stoppa SD tycks vara tillåtna. Jag och min fru var och förtidsröstade i fredags och när vi kom hem kunde hustrun läsa en upprörande kommentar på facebook. En person hade varit och förtidsröstat och lagt sin röst på enligt honom ”Sveriges framtid” nämligen centern. Och det bästa enligt honom var att någon hade stulit SD:s valsedlar! Centerns reaktion? Annie Lööf tackade via ombud för rösten men inte ett ord om valfusket ! Vilket hycklari! Är det vad hon kallar ”Sverige behöver nytt ledarskap”? För ett sådant ledarskap betackar vi oss!

  Gillad av 5 personer

 8. Johan N skriver:

  Det är ändå tur för er som är upprörda över det här påhittade problemet att ni bor i Sverige. Tänk om ni bott i Ryssland eller något annat land där de är problemen är verkliga, då hade ni exploderat av upprördhet.

  Gilla

  • cmmk10 skriver:

   ”… över det här påhittade problemet…”

   Och vilka bevis/garantier kan du ge oss för att det är ”påhittat”?

   Jobbar du kanske med rösträkning, eller är du bara säker på folks ärlighet och att inte ”tillfället gör tjuven”. Själv är jag övertygad om en vänsteraktivist kommer sig in, så kommer SD-rösterna att försvinna.

   Gillad av 4 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   I andra länder tages valfusk på yttersta allvar. I det senaste presidentvalet i Österrike gjordes andra omgången om helt och hållet och denna omtagning fick strax innan den skulle gå av stapeln förskjutas med flera månader på grund av oro för oegentligheter. Förskjutningen berodde på att klistret på kuverten för poströstning inte var starkt nog.

   ”Den 1 juli 2016 ogiltigförklarade den österrikiska författningsdomstolen presidentvalet grundat på de fel som förekommit i valprocessen. Överklagan angående fel gällde, bland annat, att poströster som i slutändan avgjorde valet till Van der Bellens fördel öppnades redan innan vallokalerna stängts. Vidare räknades rösterna av personer som inte var behöriga, och det fanns fall där icke röstberättigade, så som underåriga och utlänningar, kunnat rösta. De fel som begått ansågs vara så allvarliga att valet ogiltigförklarades.”

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Presidentvalet_i_%C3%96sterrike_2016

   Sverige har mycket att lära av mer civiserade och rättsstatliga länder. Ty en sådan omtagning för futtigheter är i Sverige otänkbar. Vi har inte ens en författningsdomstol — eller en motsvarande domstol som är tillräckligt oberoende av regeringsmakten (detta omöjliggörs rent av aktivt av gällande rättsdogmatik) — som kan avgöra saken. Orsaken är förstås SAP:s absolut dominerande ställning under lång tid och dess antidemokratiska ideologi. Det finns ingen kämpaanda, ingen oppositionsgeist, inget verkligt intresse för demokratin i Sverige.

   Gillad av 6 personer

   • Jan Bengtsson skriver:

    Tur åtminstone att vi inte har Soros valmaskiner…

    Uppkopplade mot Internet…
    Självklart manipulerbara, själva grundtanken med generositeten!

    Men många länder har tagit emot de Trojanska Hästarna!
    Vad värre är, att han närmast styr EU, bakom kulisserna…

    Över TVÅHUNDRA Parlamentsledamöter lär finnas i hans ficka!
    Grovt räknat EN TREDJEDEL…

    Går som barn i EU-Parlamentet i Bryssel…

    Gillad av 1 person

 9. Björn skriver:

  ”Smutsigast” är det nog i ”artist- och kändisbranschen”! När några ”namnkunniga” vänsteraktivister, typ Kjelle Bergqvist m.fl, drar igång sina ”upprop mot SD”, tvingas ALLA skådespelare, sångare, artister, programledare, b-kändisar och övriga som livnär sig inom gebitet , att jamsa med av ren självbevarelsedrift! Vem vågar gå emot, och visa vad de VERKLIGEN tycker och tänker, när hela deras existens är avhängigt vilka engagemang och jobberbjudanden de kan få från andra branschkollegor, som i sin tur är lika pressade som de själva! Den här ”världen” uppfyller samtliga kriterier, för att kallas en SEKT!

  Gillad av 4 personer

 10. Göran Holmström skriver:

  Det är inte många veckor kvar tills vi får facit på om folket vill ändra kurs eller sakta översköljas av den våtvarma filten av totalitärt styre.

  Gillad av 4 personer

 11. Gilbert Andersson skriver:

  För ett antal år sedan placerade LO-ansluten personal på ett äldreboende i Göteborg borgerliga valsedlar på en hylla som gjorde att rullstolsbundna åldringar inte kunde nå dem.
  Jag befarar något liknande i år som kanske mest drabbar SD.

  Gillad av 3 personer

 12. Göran skriver:

  De flesta valfuskare har visat sig tillhöra vänstern. Det är nog ingen tillfällighet att man på den sidan anser att ändamålet helgar medlen och det är där man finner aktivisterna. Ge demokratin lite hjälp på traven s.a.s. En läggningsfråga. Det är i allmänhet där man också menar att demokrati har en partifärg.
  Själv blir jag bara fast besluten att inte låta deras odemokratiska verksamhet krönas med framgång. Tror deras aktiviteter egentligen antingen är direkt kontraproduktiva eller skänker bara dem själva tillfredsställelse i sin vrickade demokratisyn.

  Gillad av 2 personer

 13. Elvin skriver:

  Ljug ljug ljug
  Regeringen skryter med att Sveriges ekonomi går starkt framåt.Men så är det inte.

  Med tanke på högkonjunkturen borde arbetslösheten vara betydligt lägre än vad den är.

  Och Socialdemokraternas mål att ordna fram EU:s lägsta arbetslöshet till år 2020 har blivit ett totalt fiasko. I stället har Sverige nu fallit till 17:e plats EU:s arbetslöshetsliga. Detta till följd av asylinvandringen.

  Nu konstaterar dessutom ekonomiprofessor John Hassler att Sverige förra året hade EU:s absolut lägsta BNP-tillväxt per capita.

  ”Jag läser i tidningarna om den höga tillväxten i Sverige. Det känns något surrealistiskt med tanke på att Sveriges tillväxt i BNP per person faktiskt är lägst av samtliga 28 EU-länder”, skriver han på Facebook samtidigt som han postar ett diagram på siffrorna.

  Gilla

 14. smestyck skriver:

  Det är nog inget nytt förr så litade folk på S inte skulle dom fuska folkets parti men jag har sett med egna ögon att det inte gått rätt till men jag tror inte folk tyckte då att det var något fusk dom fick ett tyst godkännande o då var inte SD med sossarna stod vid dörren o vid valsedlarna o kollade så folk tog ”rätt” valsedel dom andras partiers folk fick hålla till utanför. Man skulle ju på sågen o jobba dagen efter o man ville ju inte görs fack gubbarna upprörda att dom misslyckat att uppfostra en till en sann socialdemokrat!

  Gilla

 15. P I Persson skriver:

  Det märks att det är valrörelse. Här ges exempel på exempel på valfusk som ska ha skett. Men, av någon anledning, bara från en sida … Hallå ! Precis som om de borgerliga skulle vara några snövita änglar … Got news for you : Det är de inte.

  Jag tror att valet i stort sett kommer att ske på ett oantastligt sätt. Men jag tror också att dessvärre kommer det att finnas enstaka omdömeslösa personer som i ovisligt nit försöker gömma undan valsedlar e dyl. Naturligtvis lär inget parti stå helt oskyldigt, men det fusk som kan komma att ske kommer inte att förändra valresultatet.

  Jag har minnen av socialdemokrater som organiserade valskjutsar för dem som hade svårt att ta sig till vallokalen. Alla fick åka med, även de som var kända som borgerliga. Men demokratin var viktigare än det egna partiet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.