En latinamerikansk populist

Patrik Engellau

En sak som förundrat mig sedan jag för några år sedan på kul började fördjupa mig i brasilianska förhållanden är hur mycket landets politiska situation liknar den som råder i samhällen som jag har bättre hum om, närmare bestämt Sverige, Västeuropa och USA, kort sagt den så kallade i-världen. Historiskt finns inget som skulle kunna förklara varför den brasilianska politiska kulturen har en enda gen gemensam med den svenska.

Men det finns en annan förklaring, min standardförklaring. Både Brasilien och Sverige liksom de flesta andra nationella kulturer är lokala implementationer av den härskande amerikanska världskulturen. Brasilien har därför nästan lika mycket PK-ism och identitetspolitik som Sverige. Till exempel har pensionärer förtur när flygplan ska embarkeras. Naturligtvis har Brasilien därför numera också populistiska politiker även om de brasilianska populisterna förhåller sig till de svenska ungefär som den bjärta papegojan till den mer diskreta gråsparven.

En månad efter de svenska valen, den sjunde oktober, ska Brasilien hålla allmänna val (med en andra omgång i de fall det behövs den 28 oktober). Bland annat ska det väljas president.

Det finns två huvudkandidater. Den ena är arbetarpartiets förutvarande president Lula da Silva som nyligen suttit inne för tagande av mutor (i detta fall en bostadsrätt i en fashionabel badort i hans hemstat São Paulo). En opinionsundersökning ger honom 35 procent. Problemet är att brasiliansk lag troligen förbjuder dömda brottslingar, som ännu inte avtjänat hela sitt straff, att tillträda presidentämbetet. Lulas chanser verkar därför begränsade. Nästa man i ordningen är populisten Jair Bolsonaro, 63 år. Han ligger på över 20 procent i opinionsundersökningar och därmed högt över de andra tänkbara presidentkandidaterna.

Nu undrar du förstås hur en kandidat på 20+ procent kan ha en chans. Det beror till stor del på den brasilianska röstningsplikten. Alla medborgare mellan 18 och 69 år är skyldiga att rösta. Om de inte hittar någon kandidat de gillar så kan de rösta blankt. Och eftersom Brasilien är likadant som alla andra västländer, det vill säga har tappat förtroendet för sitt etablissemang, ligger antalet blankröster nu högre än någonsin sedan demokratin återinfördes år 1985 efter tjugo års militärdiktatur, nämligen på över 40 procent. Inklusive sannolika röster på Bolsonaro betyder det att två tredjedelar av Brasiliens befolkning är trötta på de normala politikerna. (Under fem procent av medborgarna har förtroende för nuvarande president Michel Temer).

Jag har lyssnat på ett antal intervjuer med Bolsonaro (till exempel den här med 6,3 miljoner visningar på en vecka). I Sverige skulle han föranleda höjda ögonbryn när han exempelvis presenterar sin plan för hanteringen av kriminella i no go-zoner: ”Vi släpper flygblad från helikoptrar att de måste ge sig inom sex timmar annars går vi in och dödar dem. Sedan går vi in med kulsprutor.” Detta är alltså en möjlig, kanske trolig, nästa president i Brasilien.

Bolsonaro är lika mycket varg i veum som någonsin Jimmie Åkesson när han träffar politiskt korrekta journalister och därför tittar han snett när han blir intervjuad och säger saker som chockerar. Han ändrar sig gradvis, viftar motstånd med händerna och ser under lugg när journalisterna förhör:

-Det är inte vårt fel att svarta varit slavar i Brasilien, säger Bolsonaro, portugiserna satte aldrig en fot i Afrika. Det är de svartas eget fel att de varit slavar.

-Men hallå, svarar journalisten. Visst var portugiserna där och köpte slavar att lasta på sina skepp!

-Köpte, ja! Men det var afrikanerna själva som sålde. Så ansvaret är deras.

Bolsonaro var tidigare militär och försvarar militärdiktaturen. Utan den, säger han, inte totalt utan trovärdighet, hade Brasilien numera varit en kommunistisk diktatur som Kuba. Sedan förklarar han troskyldigt att militärkuppen 1964 inte alls hade varit en kupp utan en helt laglig regimförändring. Journalisterna tappar andan och tar sig för pannan.

Sedan förklarar han att Brasiliens efter riksrätt avsatta president Dilma Rousseff hade varit en under militärdiktaturen jagad kommunistisk terrorist. Att hon jagades av militären tror jag är sant. Bolsonaro säger att Dilmas man också hade varit en kommunistterrorist som under deras smekmånad gjort bankrån och kapat ett flygplan och tvingat sig till Kuba. Om detta är en rimlig anklagelse har jag ingen aning.

Tidningen Tribune de Genève anklagade honom nyligen för att vara homofob, kvinnohatare och rasist. Vadå? säger han när detta anförs mot honom i brasiliansk teve. Att vara rasist är förbjudet i Brasilien. Om jag varit rasist hade jag varit åtalad. Kom an och åtala mig!

Jag är inte medveten om att Bolsonaro har något politiskt program. Han vill upphäva allt slags kvotering, till exempel till förmån för svarta och kvinnor, men i övrigt verkar det räcka med att han är emot etablissemanget.

När den amerikanska kulturen deklarerar för världen att antipati mot etablissemang är kodordet för dagen så anpassar sig världen precis som den tycks göra när Trump deklarerar sanktioner mot Iran. Just hur denna påverkan går till fattar jag inte. Man får väl plocka fram Hegels världsande som förklaring igen. Kanske har världsanden numera hyrt sig kontor i Trump Tower på Manhattan.

30 reaktioner på ”En latinamerikansk populist

 1. Rolf Wasén skriver:

  Nej Patrik.ä! Det behövs ingen ”världsande” för att förklara världsvid skepsis mot etablissemanget. I stora drag är logiken enkel och naturlig – kredit efter prestation. Klarar man sitt påtagna ansvar väntar ära och berömmelse. Annars inga stående ovationer. Det är en annan femma att vid en viss kritisk punkt, så sprider sig missnöjet som en präriebrand. Mystiskt kan det verka, men Malcom Gladwell har suttit i Skavlans soffa och förklarat sådant.

  Gillad av 5 people

 2. A skriver:

  Ja idag tycks du vara inne på att det nog inte finns nån slutpunkt trotts allt PE. Jag är tex inte särskillt orolig över att folk i evighet vänjer sig vid en kass utveckling och blir ”förstörda”. Det är den massiva påverkan från makteliten som folket förhåller sig till och anpassar sig efter. Nya obändliga förhållanden ändrar sig en människa efter på en halv sekund. Det gamla rinner av omedelbart. Jag tror vad som helst kan hända, men inte vid varje tillfälle. Allt måste ha sin gång.

  Mvh A

  Gillad av 2 people

 3. Ii. Waging war skriver:

  Jag anknyter till mitt inlägg under Leion, många går runt och och tror att västvärlden är normal, istället så är problemet att en tankefigur som borde vara död och begraven med Stalin och Mao och PolPot, eller bara Kuba, har återuppstått. Ingen bankade en träpåle i hjärtat på denna vidriga ideologi som skedde med nazismen, och Sverige har verkligen gjort världen en björntjänst, vi svenskar har gjort världen en björntjänst, genom vårt flit och vår foglighet, vi har fram tills massinvandringen utgjort ett ”fungerande” exempel på kommunism, socialdemokrati är frivillig kommunism, en oxymoron men inte i Sverige, det fungerade pga svenskarnas slavmentalitet som jag inte är säker på när den skapades. Vikingarna hade den väl inte? Men hela världen har kunnat titta på Sverige, varenda vänsterpolitiker har kunnat titta på Sverige och säga, se så fint allt fungerar, om vi också ”bara”. Så man kan säga att massinvandringen är kanske Sveriges och världens räddning, Sverige kommer att kollapsa för endast svenskar står ut med att vara socialdemokrater, det räcker inte med att vilja ha pengarna, vissa måste acceptera att vara slaven också, och inte ens svenskarna har lust att gå till jobbet för att andra skall gå före i kön, samtidigt som deras dörrar våldtages. Så invandringen är kanske dödskyssen för vänstern och pk-ismen. En anomali kräver en rejäl kurskorrektion, så korrigerar vi inte nu så återstår bara gamla militärer och hos oss väl någon uppväckt form av nazism eller liknande våldsbejakande rörelse, i självförsvar. De får min röst om de skippar den uppenbara rasismen och judehatet, ju förr vi korrigerar dess bättre.

  Gillad av 11 people

   • uppstigersolen skriver:

    Ja det vore ju bättre om invandrarna förlustade sig på några dörrar istället för på våra kvinnor.

    Gilla

  • A skriver:

   Visst WW, det du efterfrågar är nåt vettigt innan vi måste hänge oss åt socialistiskt tänkande själva. Ja nog är det tröstlöst.

   Mvh A

   Gilla

  • Kramgo skriver:

   Ja får Afs makt att genomföra sitt program, det idag enda trovärdiga alternativet TT å någon verklig ändring, så kommer det att gå våldsamt till.
   Igår föreslog en skribent här att använda den mjuka metoden att strypa pengakranen eller kanske bättre uttryckt stänga bankomaten.
   Fundera lite på vad det kommer att leda till.
   Vem tror att folk som kommer från hyddor med stampat jordgolv ger upp sitt elvärmda liv utan strid?
   Nej ska vi köra den hårda linjen måste vi förbereda oss väl noga medborgargarde, vakthundar och jägarexamen är några exempel.
   Vi får hoppas att militär och polis står på vår sida, det är inte alldeles självklart.

   Gillad av 4 people

   • Ii. Waging war skriver:

    Nej så är det natuligtvis, vid väpnad kamp så är det inte helt givet vems sida polisen står på, eller jag gissar att fotfolket i huvudsak, trots Södertörn och Eliasson står på svenskars sida, men cheferna gör det ju inte, det var ju Eliasson uppgift att säkra att polisen vänder sig mot svenskarna, antagligen är det tanken med att anställa massa kontorspoliser också. Man hoppas att de flesta som kan skjuta och pricka nåt är på svenskarnas sida, men säker är jag inte.

    Gillad av 7 people

   • Ii. Waging war skriver:

    Sedan tror jag, som MartinA pekar på, att AFS huvudsakliga roll nu är som sanningssägare och opinionsbildare, det hade varit av enormt värde att ha någon i riksdagen som har noll intresse av att fjäska för pk-isterna. Folk i stugorna behöver höra många sanningar som varit dolda i decennier.

    Gillad av 5 people

   • urkweb skriver:

    Jag tog mitt ansvar och förtidsröstade häromdagen på AfS. Till min glädje såg jag att de hade gott om valsedlar i lokalen .Hoppas att många väljer att göra detsamma.

    Gilla

 4. Lilla fröken PK skriver:

  Antipati mot etablissemanget har inte Trump som primus motor. Det finns reella orsaker till en djup misstro mot dem som styrt sahället de senaste tjugo åren!

  Gillad av 10 people

  • Ii. Waging war skriver:

   Det var det jag försökte säga med fler ord. Precis så. När folk på bästa sändningstid sitter och bortförklarar rent barbari som hade lett till, och förtjänar, döden i alla rimliga kulturer, som gängvåldtäkter av småflickor, då är ett samhälles kärna sjukt, dessa människor vaknar inte, de förtjänar straff på värsta vis men först måste de få sparken.

   Gillad av 7 people

 5. Östrahult skriver:

  En intressant utblick och jag har också hört att politikerna är avskydda i Brasilien.

  2007: ”Brasiliens president och före detta Scaniaarbetaren Luiz Inácio Lula da
  Silva besöker i morgon tisdag IF Metall och förbundsordförande Stefan
  Löfven. Även Mona Sahlin deltar på mötet.”

  Lula var populär med sin bakgrund som metallare. Men han var nog mera lik metallaren Göran Johansson som lade grunden till Muteborg än Lövén som inte verkar vara en mutkolv. Lulas korruption var betydligt allvarligare än bara en bostadsrätt.

  Är det Trump som gör att väljarna gör uppror mot etablissemanget? Jag tro inte det, orsaken är de missförhållanden som finns i Brasilien och som i dagens medievärld är svåra att dölja.

  Gillad av 1 person

 6. Hovs_hällar skriver:

  Jaha, så Brasilien är också infekterat av sådant förbannat vansinne som ”kvotering” — alltså ett sätt att försäkra sig om att de mest kvalificerade för en uppgift INTE blir valda!

  Vad det faktiskt är, är en form av diskriminering. Detta har även prövats rättsligt:

  ”Cecilia Lönn och Josefine Midander nekades plats på juristutbildningen vid Uppsala universitet trots bättre betyg än sökande som antagits på en särskild kvot för sökande med båda föräldrar födda utomlands. I december 2006 fällde Högsta domstolen universitetet för olaglig etnisk diskriminering och kvinnorna fick 75 000 kronor var i skadestånd.”

  http://centrumforrattvisa.se/likabehandling/cecilia-och-josefine-mot-uppsala-universitet/

  En ljuspunkt i mörkret att univ. fick en näsknäpp.

  Samtidigt som man har farliga islamkramare som Mattias Gardell anställda…

  Gillad av 4 people

 7. Jari Norvanto skriver:

  ”Vi släpper flygblad från helikoptrar att de måste ge sig inom sex timmar annars går vi in och dödar dem.”

  Vad är det för fel med det? I ett land med massor av rån-, hämnd- och tortyrmord. Det största felet är väl risken att polisen inte klarar av att uppfylla sin del av ultimatumet och utspelet endast är populistiskt. Höjda ögonbryn i Sverige är en övergående lyx.

  Gillad av 5 people

   • Ii. Waging war skriver:

    De har haft 25år på sig att vakna i Danmark, sossen Poul Nyrup Rasmussen höll på precis som man gör idag i Sverige, DF skulle aldrig bli ”stuerent”. Men de hade förstås ca 2 miljoner färre invandrare när de började vakna.

    Gillad av 3 people

 8. SiPe skriver:

  I fredags drog Sveriges Radio internationella redaktioner på Radio Sweden igång sin verksamhet inför valet. Först ut var den arabiska redaktionen som på Kulturhuset i Stockholm höll en debatt med representanter från samtliga riksdagspartier – på arabiska.

  Om man inte ens behärskar ett lands språk är det svårt att förstå hur man kan ha rätt att delta i landets allmänna val.

  Kasselstrand AfS kommentar : ”Folket måste byta ut Sjuklövern innan Sjuklövern byter ut folket.”

  Gillad av 1 person

 9. olle reimers skriver:

  Socialdemokrati ÄR socialism.

  Under alltför lång tid har vi gott omkring och inbillat oss att det finns någon form av demokratisk socialism, en blandekonomi som skulle ta till vara det bästa i kapitalism och socialism.

  Det är fel. De två är icke kompatibla tankefigurer och kan inte blandas. Socialsmen går ut på att produktionsmedlen ska överföras i allmän ägo.

  Beviset för att soocialismen i grunden inte accepterar kapitalismen är att den inte kan definiera var gränsen för skatteuttaget går. Den begränsning som råkar finnas från tid till annan är endast taktiskt betingad.

  I den socialistiska tankevärlden är egendom stöld och allt någon äger ska kunna tas ifrån dem. Den som lyssnar och observerar inser att så är fallet.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.