Prinsessorna på ärten

Jan-Olof Sandgren

Ibland misstänker jag att H C Andersen var en satiriker som föredrog att skriva sagor för barn för att samtiden inte skulle märka att han doppat pennan i gift.

Jag tänker till exempel på sagan om prinsen som ville gifta sig, men inte hittade någon som dög, tills en dag en prinsessa dök upp utanför slottsporten. För att få veta om hon var en riktig prinsessa placerade drottningen försåtligt en ärta i sängen, varpå hon bäddade med tjugo madrasser och tjugo ejderdunsbolstrar. På morgonen befanns prinsessan vara gul och blå över hela kroppen för att hon ”legat på något hårt”. Då förstod alla, inklusive prinsen, att hon var av rätta virket och han tog henne till hustru. ”Se, det var en riktig historia!” avslutar Andersen sin berättelse.

Att vara känslig, hjälplös och totalt oförmögen att uthärda minsta obehag kan vara en kvalitetsstämpel i Andersens värld, men kännetecknar också den feministkultur som håller på att ta över brittiska campus. I varje fall om man får tro Brendan O’Neill, redaktör för webbtidningen Spiked och stolt innehavare av titeln ”Den mest hatade mannen på brittiska campus”. Han brukar jämföra brittiska studenter med Stepfords wives och berättar till exempel hur han under en debatt fick en student att hyperventilera, så till den grad att hon fick andningssvårigheter och måste hjälpas ut ur rummet.

Den av hans artiklar som väckt starkast reaktion är märkligt nog en artikel om den politiska vänstern på 60- och 70-talet. Han kommer själv från en radikal vänstermiljö och vet vad han talar om. Enligt Brendan tillhörde den brittiska vänstern välfärdsstatens beskaste kritiker. De ville jobba, hatade att vara beroende av institutioner, var liberala, öppensinnade, villiga att experimentera, redo att sparka mot auktoriteter snarare än att ”kräva auktoritetens snuttefilt för att skydda sig från idéer de ogillar”. Det vill säga allt det som dagens identitetsvänster inte är.

Någonstans på vägen gick det väldigt snett och O´Neills förklaring är intressant. Dagens studenter verkar uppriktigt tro att ord kan ”skada” (ungefär som man ser på hädelse inom islam).

Stor del av skulden lägger han på de anti-mobbningskampanjer som genomfördes i England under 90-talet (ungefär samtidigt som ”fredsfostran” infördes i svenska skolor). Föräldrar och lärare tutade i barnen att ”ord kan skada” i tron att det skulle avhålla dem från att bli mobbare. Istället fick det två katastrofala följder: De verkliga mobbarna fick ett nytt vapen, och de som faktiskt mobbades insåg att ”de blivit skadade på riktigt”.

Han tycker också att mobbning blivit ett alltför brett begrepp:

Alla möjliga dåliga beteenden barn emellan omdefinieras nu som mobbning, och anses kräva att en vuxen ingriper. Så barn har inte längre något utrymme att träna på att stå upp för sig själva.

H C Andersen inbjuder till en annan tolkning. Som barn av 1800-talet var han väl förtrogen med en högborgerlig miljö, som hämtat inspiration från en exklusiv och om livets alla realiteter djupt okunnig aristokrati – där damer fick dåndimpen av opassande kommentarer, där luktsaltet alltid stod redo och unga män var beredda att gå ut i duell för att någon touchat dem i ansiktet med en handske. En palatskultur som visserligen krävde sina offer, men som för övrigt höll sig inom murarna och lämnade det mer verklighetsförankrade samhället ifred.

Idag ser vi hur murar rämnar runt omkring oss, samtidigt som vi står inför den till synes omöjliga uppgiften att inom loppet av en generation stöpa om oss till globala världsmedborgare, detta i en värld som kokar av konflikter. Till på köpet utan en ”egen” kultur.

Uppdraget att fixa allt detta vilar förstås på morgondagens elit, som är dagens studenter. En kollektiv stressreaktion – mot alla som inte enstämmigt försäkrar att det kommer att gå jättebra – kan ju vara att regrediera tillbaka in i palatset och hissa upp vindbryggan. När kritiken och den obönhörliga verkligheten börjar tränga sig på, har alla förvandlats till prinsessor på ärten.

31 reaktioner på ”Prinsessorna på ärten

 1. uppstigersolen skriver:

  Lite kul att läsa detta idag. Igår var jag i Odense och besökte både HC Andersens födelsehus samt muséet som handlar om hans liv. Han skrev många berättelser och jag slogs av att många nog inte var sagor för barn utan sedelärande berättelser om livet. Ta bara Kejsarens nya kläder. Endast det lilla barnet ville säga att Kejsaren var naken medan PK-folket inte vågade berätta sanningen.

  Gilla

 2. Jan Andersson skriver:

  Bra analys, när man tänker efter är många av H C Andersens sagor är ganska brutala om de bara vore skrivna för barn. Samma gäller Bröderna Grimms sagor. Liknelsen med vindbryggan är också lysande, vem i ”aristokratin” vill lyssna på ”pöbeln” även om de säger sanningen?

  Den gamla brittiska vänstern, om än rejälare än dagens meningslösa gaphalsar, ställde till mycket elände innan Maggie Thatcher kväste fackföreningsrörelsen, vilket visar att de kanske hade en reell makt inom sitt intresseområde. På den tiden undvek vi alltid att handla från UK av den enkla anledningen att hamnarbetarna kunde strejka litet när som helst och eventuellt beställda varor kom inte fram i tid, vilket vi fick förklara för många hitresta brittiska försäljningschefer som inte hade fattat hela problemets vidd ännu.

  Gillad av 3 people

  • Ii. Waging war skriver:

   Jag tänker ofta att människan varit nästan lika intelligent som vi är nu utan datorer och matematik, vad tänkte man över? Lika viktigt som det var att man hade mer tid att kontemplera än vi har idag, de flesta jobb verkar närmast designade för att vi inte skall tänka djupa tankar (och är därför som tortyr för en del, mig själv inkluderad) utan det skall bara surra med tusen meningslösa saker. Förr, jag menar för hundratals, men ännu mera tusentals år sedan, så tror jag folk var mera medvetna om vad vi är, man var närmre sitt inre. Bra sagor och myter hjälpte till att visa oss detta. En sådan är Grimms Järn-Hans, som jag tror är relevant i dessa tider, jag tror att bl.a Jordan Peterson delvis pekar oss mot den håriga vildmannen, som vi verkar låtsas att han inte finns mer. Hade vi förstått att han finns så hade vi aldrig tillåtit massinvandring, när man inte vet att han finns inom alla män så förstår man inte att skydda sig själv och de sina. Man förstår heller inte sin egen våldsamma sida och man kan se detta, hur våldet kommer ut på det vidrigaste vis, utan kontroll, hos en Lindberg eller en Eliasson, jag ser lägervakterna i dessa män. Jag tror vårt samhälle idag präglas av att vi trott att vildmannen i Grimms historia är borta och inte behövs, därför verkar så få förstå det goda våldet, och att dess tid är kommen.

   Gillad av 10 people

   • Göran Holmström skriver:

    För att säga att djupa tankar är lika med tortyr Så tänkte du ju ovanligt djupt och klockrent ;).
    Människans hjärna påstås att den var lite större för i tiden, men som så många småväxta män hävdar storleken har ju ringa betydelse.
    Åter till vad som snurrade i våra släktingars huvuden så innan vetet kom och med det odling så var verkligheten mest jakt och lek cirka 4-6 timmar per dag arbetades det hur nu forskarna fått fram den siffran utan det skrivna ordet.
    Gillar dina tankar om vildmannen i oss, Har ju viss erfarenhet om att utforska den sidan hos mig och andra i mitt umgänge. Arbete och karriär bleknar rätt hårt när man sett det andra mer lockande.
    Vårt land lider kraftig brist på just vildmän, Sittkissande hunkar som likt påfåglar kråmar sig har vi dock gott om.
    Hade själv gärna fötts cirka år 900, Mjöd och fritt liv det hade varit toppen.
    Mvh Göran.

    Gillad av 1 person

 3. Igor skriver:

  ”Han tycker också att mobbning blivit ett alltför brett begrepp:

  Alla möjliga dåliga beteenden barn emellan omdefinieras nu som mobbning, och anses kräva att en vuxen ingriper. Så barn har inte längre något utrymme att träna på att stå upp för sig själva.”

  Detsamma gäller idag nästan alla som blir petade på och då blir ”utsatta för våldtäkt eller sexuella trakasserier”. Den utsatte förväntas ropa på polisen som raskt tar tag i ”utmaningen” och räddar vederbörande. Förr i tiden, för 50 år sedan, var det i sin ordning att den ”utsatte” klippte till med handflatan om det inte passade.

  Gillad av 4 people

 4. Eva Danielsson skriver:

  Politikerväldet vill tvinga på oss, utan att berätta om det, en politisk globalism där världens består av mångfaldsblandade regioner i stället för självständiga nationer som har egen kultur. Kultur är näring för sund nationalism där folket accepterar pålagor och lagar och lojalt ställer upp för varandra för att man tillhör samma land, samma stora familj. Det vill man utplåna.

  Globalisternas vision är en ytlig värld där makthungriga förser sig med tillgångarna och toppstyr ”befolkningarna”. Demokrati och individuella friheter och kultur skulle vara utsuddade och motsättningar och starkast råder, skulle bli det normala i samhällslivet.

  Jag stjäl liknelsen om att fira upp vindbryggan. Det vore bra att fira upp vindbryggan efter att ha kastat ut rötäggen och de som inte har riktiga skyddsskäl, vilket är mer än tre fjärdedelar av migrantströmmen, och påbörja en totalrenovering av vårt samhällssystem. Stärka grundlagar som skyddar individuella friheter och demokrati, rensa ut indoktrineringsagenter inom universitet, departement, rättsväsendet och myndighetssfären och övriga offentligsektorn.
  Och sluta med larvigheterna om att vi inte skulle ha en kultur, när vi i århundraden varit ett homogent folk som har fostrat starka och självständiga män och kvinnor som har lärt sig samarbeta för att skapa ett drägligt liv i ett kyligt klimat som kräver framförhållning och hårt arbete.
  Gnällande postmodernister o feminister som låtsas kränkta över tingens ordning och även naturens ordning, är inte stukade och ömtåliga utan använder offerrollen som en strategi i könskriget där de själva vill lägga beslag på makten. Tyvärr kan alltför många unga människor som ännu inte blivit kuggar i samhället, dvs de bortskämda av studentgenerationen, gå på dessa idéer.

  Etablissemanget har bjudit in och lockar hit migrantströmmar som åderlåter vår ekonomi och kultur. Ett fåtal är gäster som behöver vårt skydd, i alla fall för ett tag, men de allra flesta är ockupanter och snyltare som varje värd med självaktning skulle visa på porten. Etablissemanget har utsett oss skattebetalare till värdar. Själva tänker de åka på någon finare fest någon annanstans.

  Gillad av 13 people

 5. Werner Von Winkelbaum skriver:

  Varfor reste Lofvin till Tonga for att ”studera” havsytans niva? Aldrig hort om en mer onodig resaHon kande ha bett en anstalld vid Svenska ambassaden i Australien att aka dit. Mycket narmare och minimal klimatpaverkan.

  Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Havsytan studeras med satellit. Alla andra metoder är undermåliga. Varför spela med i elakt spel? Varför låtsas som om det fanns en korn av sanning i den uppenbara och utstuderade lögnen? Hon åkte dit på betald semester. Det är ändå en mycket mild form av korruption och oärlighet för att komma från en politiker. Hon kunde lika väl ha sagt att hon sökte den heliga Graalen på Tonga eller en skvader i höstkostym eller ett fyrkantigt klot med insidan ut eller en miljöpartist som bryr sig om miljön eller något annat helt och hållet omöjligt.

   Gillad av 4 people

   • Jan Andersson skriver:

    För många år sedan åkte en skock kommunpolitiker från min hemstad till Australien för att studera en ny slags biljettmaskiner till stadsbussarna. De skulle bland annat också ”passa på en ledig dag” i det digra programmet att besöka Stora Barriärrevet.

    Det hör till saken att exakt samma biljettmaskiner hade använts på grannkommunens bussar i flera år redan.

    Gillad av 2 people

  • Ii. Waging war skriver:

   De är svin helt enkelt. De förtjänar att slås till sömns, att sova i skolådor mitt i gatan, att gå upp innan de går och lägger sig. Att inse att folk fortfarande röstar på,sjuklövern kan få mig till vansinnets rand.

   Gillad av 2 people

  • Ii. Waging war skriver:

   Jag frestas att vara med ovänlig, med sådana idioter som Werner på sin sida så behöver man inga fiender. Det är lager på lager med idioti. De förtjänar dödsstraff för det de gjort Sverige och de våldtagna kvinnorna.

   Gillad av 2 people

 6. Magnus Rosensparr skriver:

  Litet längre fram i tiden, när klimatet (ja, alltså det samhälleliga och politiska, inte det meteorologiska) blir avsevärt mycket kärvare än idag, kommer nog många av ”snöflingorna” (vår tids motsvarighet till prinsessorna på ärten), d.v.s de som är födda på 1990-talet, att duka under på grund av sin fragila konstitution såväl fysiskt som psykiskt.

  Gillad av 1 person

 7. Friedrich von Fressen skriver:

  Arbetade i manga ar i en stor internationell organisation. Nar teknologin blev tillganglig anvande vi video-konferenser for att kommunicera med HQ nar email inte ansags tillfyllest. Aven senare, som konsult, har jag flitigt anvant sammantraden via video.

  I stallet for att alla dessa statstjansteman och ministrar standigt fyller upp business class flyg till Bryssel och New York, varfor kan de inte representeras av vara ambassader, instruerade via video/mail? Skulle minska ‘klimatpaverkan’ avsevart.

  Nackdelen ar att de ‘frequent flier miles’ som tillkommer resenaren aven om staten betalar biljetten – och darmed fria bonusresor for resenaren — skulle forsvinna.

  Friedrich

  Gilla

 8. Sixten Johansson skriver:

  Tack, Jan-Olof, inte minst för tipset om den markerade artikeln! Den är synnerligen läsvärd och viktig för var och en som vill få en bild av det psykiska tillståndet även i Sverige. (Blanche Jarn intervjuar Brendan O’Neill på timbro.se/smedjan ”Den mest hatade mannen på brittiska campus”). Jag instämmer i analysen och beskrivningen gäller många fler än de som tillhör dagens unga studentgeneration.

  Gillad av 1 person

 9. Göran Holmström skriver:

  Morgondagens elit, baserat på dagens elit så lär ju allt flyta på. Eller inte?
  Jag känner inte igen mig i det som vi kallar Sverige längre.
  Uppenbara lögnare höjs till skyarna för att dom pratar snyggt. Argsinta medelmåttiga kvinnor med attityd som om dom varit miss universum, inte en gång utan flertalet gånger dikterar verkligheten med järnhand. Män som visserligen tränar och är ytterst måna om sitt yttre, men påminner om dom blonda bimbos man såg på högstadiet på 70 talet som åkte raggarbil för mellanöl och cigg.
  Nej jag känner mig väldigt vilse i denna nutid. Där retorikexperter hyllas och ljugande miljöpartister kommer undan med grovt svindlande.
  En liten mörk del av mig önskar faktiskt en total kollaps av set vi kallar samhälle.
  Ler åt tanken av att metrosexuella män, transpersoner och feministiska kvinnor med pottfrisyr ska snacka sig snyggt ur plundrande vildars våld.

  Gilla

 10. Verdandi skriver:

  Könsskillnader finns, ingen vill prata nyktert om dem. Även biologiska skillnader mellan individer avseende smärttröskeln etc. Det är väl vad HC Andersen beskrev. Ett känsligt nervsystem med låg smärttröskel kanske är kopplat till intelligens och förmåga till förfining. Vem vet?
  Många som själva avviker kraftigt från medel avseende en massa egenskaper gillar HC Andersen, som ofta beskriver figurer med det som i dag kallas ‘Autism spectrum disorders’. I denna grupp finner man till ex ofta visselblåsaren, sanningssägaren (barnet i kejsarens nya kläder) osv.
  Kvinnors och mäns fysiologi och psykologi är väldigt olika men det tycks som om biologisk förklaringar sällan övervägs i Sverige.
  Självklart blir miljön en annan om andelen kvinnliga studenter utgör majoriteten.

  Tyvärr har det specifikt kvinnlig bekrigats något enormt sedan alla skulle passa i samma form, ffa från feministernas sida. Sorgligt. Det innebar att många barn 0-2 inte får en mamma som kan följa sina instinkter om vad behövs i dem åldern.
  Den psykiska sjukligheten tilltar i samhället. En del förnekar detta (Patrik är lite skyldig där) och en del är så sjuka själva att de inget fattar. En väldigt stor del av befolkningen i just Sverige anser jag. Feministen Nina Rings uttalanden i SR häromdagen är ett exempel.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.