Är PK-ismen bara upphottad marxism?

Patrik Engellau

Det fanns en gammal damfrisering som bara gick allt sämre år för år. En dag kom det några moderna människor till frissan, som hette Berit, och föreslog att göra om salongen till något modernt, till exempel ett ekologiskt kafé som heter Coola Nikita med rättvist kaffe och surdegslimpa från en garanterat oreformerad före detta kolchoz i Estland. Servitrisen skulle ha en ring genom näsan och rosalila hår. Berit fick gärna vara med i egenskap av innehavare av hyreskontraktet fast då var hon tvungen att tatuera sig. Det hela blev förstås en braksuccé.

Om du skulle beskriva Coola Nikita, skulle du då framställa etablissemanget som 1) en gammal damfrisering eller 2) ett nytt koncept inom kafénäringen? Att jag frågar beror på att många svarar enligt det första alternativet när de ska förklara PK-ismen. De säger att PK-ismen uppstod när ett gäng marxister på sextiotalet upptäckte, ungefär som Berit, att efterfrågan vek på deras intellektuella produkt och att de därför gjorde om produkten till något modernare som var lättare att sälja, rättvist kaffe, till exempel. Ibland kallar de PK-ismen för kulturmarxism för att på en gång säga att det inte handlar om marxism men ändå handlar om marxism ungefär som om för att understryka en koppling mellan Coola Nikita och Berits nedlagda frisersalong.

Själv har jag svårt för den tolkningen även om personunionerna via Frankfurtskolan faktiskt existerade. Gamla marxister som Herbert Marcuse och Jürgen Habermas vässade sina läror för en ny tid ungefär som när Berit lät tatuera sig. Men det nya samhällsprojekt som sög åt sig och av egen kraft utvecklade PK-ismen hade inget med socialismen att göra. Rätt svar är enligt min uppfattning därför alternativ 2).

Det nya samhällsprojekt som formerade sig – eller kanske hade sin debutantbal – år 1968 var det hos oss i Sverige numera helt full- eller övermogna politikerväldet med tillhörande offentlig apparat. Jag menar att vi gör oss blinda om vi försöker avfärda detta projekt som resultatet av någon sorts vilsegången marxism.

PK-ismen är en helt ny lära som formades av den nya nisch som vissa länders ekonomiska framgångar vid detta historiska tillfälle erbjöd. Vad skulle man göra med det växande ekonomiska överskottet? I Sverige fanns ingen medelklass som förmådde hålla i sina slantar och därmed uppstod utrymme för en fantastisk expansion av politikerväldets domvärjo.

PK-ismen var ingen färdig ideologi som gav upphov till politikerväldet. Däremot blev politikerväldet en ny samhällsformation som behövde en legitimerande ideologi. Man rafsade ihop idéer som fanns här och där, till exempel postmodernisternas tes om att det inte finns någon sanning, Marx tes att överheten är historiskt överspelad, kyrkans ledord om att man ska älska varenda människa som sig själv.

Rafsade ihop? Visst. PK-ismen finns inte dokumenterad i någon helig bok dit man kan gå för att få ledning. Det finns alltså ingen motsvarighet till Bibeln, Koranen, Kapitalet eller Mein Kampf. PK-ismen har inget intellektuellt ledarskap eller organiserat prästerskap. Den är en helt opportunistisk tankevärld som tillåter politikerväldet med vidhängande statsapparat och lydiga propagandister i media att i eget intresse hitta på vad som helst och skälla alla som tycker annorlunda för någon sorts kättare, till exempel brunråttor.

Det stora problemet med svarsalternativet 1) är att det sätter stopp för ett fortsatt studium och en djupare förståelse för den världshistoriskt nya samhälleliga skapelse som utgörs av politikerväldet med vidhängande offentliga apparat och lydiga härolder i media.

Jag kan se paralleller med det karolinska enväldet. Envåldshärskaren motsvaras hos av några tusen yrkespolitiker, men det känns inte som någon fundamental skillnad.  Den stora skillnaden – bortsett från att karolinerväldet inte var demokratiskt – är att den apparat som suveränens makt vilar på – karolinerarmén respektive det välfärdsindustriella komplexet – har så olika sätt att hantera sina respektive självförverkliganden. Karolinerarmén ville göra av med folkets pengar (och ofta liv) genom att mörda, slå ihjäl och erövra i främmande land, något som folket på det hela taget tyckte illa om. Det välfärdsindustriella komplexet, däremot, framställer sig själv som godhetens bevarare och Sverige som en humanitär, inte militär, stormakt.

Vår tid är som ett karolinskt envälde där Svenska kyrkan och Försäkringskassan och deras allierade lyckats manövrera ut karolinerarmén och ta dess plats som stödtrupp och dominerande makthavare under suveränen.

 

83 reaktioner på ”Är PK-ismen bara upphottad marxism?

 1. Björn G skriver:

  Förståelsen av PK-ismen av PK-isten är obefintlig.

  Vårt land har sannerligen berikats med nya företeelser såsom bilbränder, gruppvåldtäkter och skjutningar. Ingen i PK-kretsen verkar förstå vad det beror på, andra kretsnärstående har teorin om att det blir så med många unga män på ett ställe.

  En gång i tiden när Sverige hade en krigsmakt bodde det 10.000 tals unga män i våra regementsstäder, men inte brann det några bilar då.
  Det var inte heller några gruppvåldtäkter eller skjutningar, trots god tillgång till vapen och granater.

  Efter noggrann undersökning kan vi berätta för kretsen och de kretsnärstående, att bland dem som är dömda för gruppvåldtäkt är det namnen på killarna som spelar roll, kanske är det samma sak för de andra företeelserna.

  Så vi kan kanske säga att PK-ismen är en blind och döv förtryckare av folket. En nazism light, där judar har ersatts av Svensk Urbefolkning.

  Gillad av 10 personer

  • Björn G skriver:

   Här har vi ett land med Demokrati och inte PK-diktatur.
   Ett muslimskt par har nekats medborgarskap i Schweiz på grund av att de vägrat skaka hand med personer av motsatt kön, skriver AFP.
   Borgmästaren i Lausanne, Gregoire Junod, säger till nyhetsbyrån att de visade brist på respekt för könens lika värde. Vice-borgsmästaren Pierre-Antoine Hildbrand, som satt i den panel som behandlade parets ansökan, är nöjd med beslutet.
   – Konstitutionen och jämlikhet mellan könen trumfar trångsynthet, säger han.

   Gillad av 1 person

 2. Observatör skriver:

  Det är inte politikerna som tjänar på PK:ismen utan det globala, huvudsakligen amerikanska, kapitalet. PK:ismen är en importvara från USA liksom den vidhängande populärkulturen. Svenska politiker, journalister och offentliganställda är bara ”nyttiga idioter”. Det är inte politiker eller socialsekreterare som äger de lustjakter med konstiga nationsflaggor som man sommartid kan se förtöjda vid Nybrokajen.

  Gillad av 4 personer

 3. Fredrik Östman skriver:

  På ett ställe har du råkat skriva ”socialismen” i stället för ”marxismen”. Därmed föll väl hela det så nogsamt staplade korthuset samman. För huvudorsaken till att vi kallar PK-ismen marxism är ju den uppenbara att socialismen under så lång tid förknippades uteslutande med marxism — Sveriges båda socialistiska partier, SAP och VPK, är båda och har alltid varit strikt marxistiska — så att orden marxism och socialism blivit synonymer. Varje ny form av socialism kommer därför att kallas marxism, mest av gammal vana. Och för oss som står utanför detta debila testuggeri och korrupta konspirationssökeri som socialismen i grunden är, är skillnaderna mellan olika slags socialismer inte så viktig som den antagligen förefaller att vara sedda från insidan.

  Marxism, Mussolinism, Marcuseism, Hilterism, Polpotism, PK-ism, Leninism, Stalinism, Hanssonsim, Maoism, Brantingism, Goebbelsism — vilken avsevärd skillnad skulle finnas mellan alla dessa felaktiga utpekanden av än den ena, än den andra källan till all världens ondska? Likheten förefaller oss mycket viktigare, och farligare. De vill alla förstöra vårt samhälle och taga ifrån oss allt vi håller kärt. De vill alla att allting skall stanna, att vi alla skall dö. Socialister i alla länder är våra svurna fiender, och vi deras! Ned med socialismen!

  Gillad av 9 personer

  • MartinA skriver:

   Jag tror att det är omöjligt att vinna makt i en demokrati om man inte lovar allt åt alla. Vilket gör att vi endast kan välja minst dåliga socialism. Alternativet är militärkupp. Som också blir socialism eftersom härskarna då kommer ha så dåligt självförtroende att de likförbannat kommer försöka ge allt åt alla. Se på Franco?
   Dessutom glömde du socialliberalismen. Gammaldags socialister är mänskligare än socialliberalerna. Eftersom de åtminstone erkände att människan är ett flockdjur. Medan socialliberalen vill atomisera allt och alla tills individen står naken och ensam inför den vidunderliga statens hela brutalitet.

   Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Men socialismen lovar inte allt åt alla, åtminstone inte explicit. Socialismen lovar att utrota ondskan, så att bara godheten blir kvar. Så jag tror att Patrik är på rätt spår (i dagens artikel 18/8) när han talar om att skammen styr ett folk som har förfallit till tro på socialismen, som det svenska oneklighen har gjort. När bara godheten finns kvar, så kan vi nämligen berika oss och svina oss bäst vi vill, det har ändå bara goda resultat, och vi behöver inte skämmas för att vi svinar oss.

    Det är detta himmelrike på jorden som lockar socialisten, ett system där han inte behöver skämmas. Det är också denna inställning som gör att de hatar marknadsekonomin, framför allt som den har beskrivits av Adam Smith, eftersom vi som tror på marknadens välgörande verkan förefaller ha smitit undan från vår skam för egoistiskt svineri utan att först på socialistiskt manér utrota ondskan i världen först. Härav kommer den starkt moraliska komponenten i socialisternas hat av den fria marknaden och dess aktörer och härav kommer marxismen, som ju inte är något annat är identifieringen av marknadens aktörer som radix mali, roten till det onda.

    På idéernas marknad måste vi angripa de föreställningar som orsakar att socialisterna primärt känner skam för sina instinkter att hävda sitt egenintresse. Se på USA hur socialismen först långt senare än hos oss höjde sitt fula tryne och hur detta skedde precis i takt med att skammen för egoismen växte.

    Gillad av 2 personer

   • MartinA skriver:

    Mja, socialliberalerna lovar att bygga en skyddad bäbishage åt undersåtarna där de får tumla runt. Och bygger en gigantisk allsmäktig stat. Jag tycker det är väldigt snarlkikt socialismen.

    Gillad av 2 personer

  • Elisabeth skriver:

   Ja exakt, Kalle Anka, det är vad MSM vill att vi ska göra nu.Gårdagens Sydsvenskan ägnade sig åt klimat/miljö helt och hållet och denna satsning ska fortsätta. Sydsvenskan fösvarar sina MP-pamfletter med att klimat och miljö är det som oroar svenskar allra mest (!!!!) enligt SOM-institutet vid Göteborgs Universitet. Jag googlade detta för mig obekanta institut och fick upp namnet Marie Demker, professor i statsvetenskap. Jag fattar, detta räcker, då vet jag allt om detta institut. Demker är gift med Ulf Bjereld, alla klockor ringer. Detta par är sossehöjdare med anknytningar till Muslimska brödraskapet, Johan Westerholm på Ledarsidorna brukar ofta skriva om dem. Nåväl, Sydsvenskan påstår att man fått många positiva reaktioner men man erkänner att några varit negativa. Tror det !!! Som exempel på positiv reaktion visar man en tweet från ……Malena Ernman ! Det är nästan så jag hoppas på en rejäl nyhet av annat slag, t ex ett försök till terrordåd utan offer, som gör att t o m MSM måste skriva om det. Det är rätt outhärdligt, nästan Orwellskt, att behöva utsättas för denna klimatångestpropaganda. Det är en förolämpning mot väljarnas intelligens. Nu, kort före valet, borde man ju ägna sig helt och hållet åt politiska frågor. Men egentligen, hur många bryr sig om MSMs krumbukter nuförtiden ?

   Gillad av 9 personer

   • pllay skriver:

    En majoritet av Sveriges medborgare har stort eller ganska stort förtroende för MSM.
    Då MSM driver en agenda styr de också landet.
    Våra politiker är alltför svaga. både moraliskt och intellektuellt, för att utmana MSMs agenda.
    Sverige är nu en proletariatets diktatur där den intellektuella vänstern regerar genom MSM.

    Gillad av 3 personer

   • Jan Bengtsson skriver:

    THE VANTAGE POINT…

    Ja varför läser någon SydSvenskan?
    Duger inte ens på utedasset…

    Då blev man väl ALLDELES RÖD i rumpan…
    Fast skillnaden mellan Liberal o vänster är numera hårfin!

    Chefredaktör Heidi Avellan o Per T Ohlsson,
    finns det större SD-hatare att finna någonstans?

    Kan det bero på den drastiskt sjunkande upplagan?
    Att jobben är hotade)

    Dags att lägga ner skräpet, liksom Islamistiska DO!

    När man såg gruppen av ”rådgivare” dHENna använder,
    då finns det ALLAH anledningar att bli mörkrädd!

    Islamister så långt ögat kan se!

    Första åtgärd efter valet,
    repeal and replace!

    Gilla

   • Jaxel skriver:

    @Pallar m fl
    Jag har också problem med krönikans analys. Det är ju politikerna som drivs av massmedia inte tvärtom. För journalister med flera tyckare som tillåts att breda ut sig i MSM är det så otroligt lätt att vara gränslöst goda. Det kostar ju inte ett skvatt i form av minsta konkreta uppoffring att i media inför sig själv och andra posera som gränslöst god.

    Politiker, som säkerligen ofta vill framstå som gränslöst goda, har dock ett problem. Godheten kan endast utövas om man lyckas pungslå medelklassen på medlen till detta. Och detta är en väg som har sina risker, även Stefan Löfven förstår (kanske) att det går inte att skaka fram resurser till en gränslös godhet. Detta problem existerar dock inte för massmedias alla godhetsposörer.

    Gilla

  • Jan Bengtsson skriver:

   Agendan heter rädda Miljöpartiet!

   Bonniergruppens DN-ägda SydSvenskan HD NST publicerar helsidor…

   Ändå är det den misslyckade/obefintliga integrationen/islamiseringen,
   som oroar Skåningarna…

   Snacka om dupering, att FÖRSÖKA blanda bort korten…

   SD lär bli störst i Skåne likväl, bortsett från Malmö…
   Så jävla naiva är vi inte!

   Enough is enough!

   Gillad av 4 personer

  • Moa skriver:

   MP föreslår skatt på parkering vid köpcenter – vill bryta ‘bilnormen’
   Ännu en pålaga på oss landbygdsbor. Tätortsbor subventioneras med miljarder på elcyklar.
   En sådan rutten regim.Förakt är bara förnamnet.

   Gillad av 3 personer

   • III. attack by stratagem skriver:

    Min mamma är 79 och kör bil, men MP tycker väl att det är dags för gaskammaren för henne. Herregud vad jag hatar dessa människor, men det är snart val och 70% minst verkar föredra vansinnet, jag tänker på att emigrera varje dag.

    Gillad av 3 personer

   • Elvin skriver:

    MP kör hårt så här innan valet, igår lådcyklar idag genus i förskolan.
    Politikerna har länge fått kritik för att ha indoktrinerat barnen redan i förskolan med sin vänsterradikala identitets-, feminism- och genuspolitik.

    Nu vill Miljöpartiet gå ännu längre och bland annat plocka bort alla förekomster av ord som ”flicka” och ”pojke” ur läroplanen. Uppfattningen att kön bara är en social konstruktion ska i än högre grad än idag genomsyra pedagogiken i förskolan.

    Inför utsikterna om att tvingas lämna riksdagen nästa mandatperiod och i varje fall förlora sin plats i regeringen, är MP angelägna om att driva igenom dessa förändringar innan valet.

    Rösta bort tokstollarna, barnen det viktigaste vi har, ska inte behöva utsättas för dessa galenskaper.

    Gillad av 1 person

 4. Lennart Bengtsson skriver:

  Jag tror att läsare av DGS liksom läsare av liknande bloggar är medvetna om PK-ismens förödande roll i framför allt Sverige och dess hot mot det öppna samhället. Den största likheten föreligger med kommunismen i den form som den tog i Östeuropa och särskilt då i Östtyskland under åren 1950-1990. Sverige har dessutom genomgående visat allmän fördragsamhet med kommunismen som uppfattas som en innerst inne god lära med stora likheter med kristendomen men som av diverse orsaker spårat ur från tid till annan. Detta har man dock genomgående visat fördragsamhet och förståelse för. Det finns dessutom ett slags inställning där man ser kommunism som en motsats till nazism och därför måste kommunismen ha drag av godhet eftersom nazismen utan undantag uppfattas som ond. Därför tror jag att det ligger mycket i att PK-ismen har tagit över kommunismens fallna mantel. Men ondskan har många ansikten. Hur många har exempelvis läst Kommunismens svarta bok (se Wikipedia). Den borde också studeras i skolan och på diverse läroanstalter för att få en bredare kunskap om en annan och lika fasaväckande kunskap om ondskans många ansikten. Vänstern med medias hjälp har dock framgångsrikt arbetat för att gömma undan denna bok.

  Situationen i Sverige är bekymmersam på grund av den låga kunskapsnivån och närmast en frånvaro av en oberoende intelligentia. Inte minst är kunskapen i naturvetenskap, historia och geografi i landet i dag närmast förödande vilket har gjort huvuddelen av befolkningen mentalt skyddslösa mot PK-ismens irrläror. Ibland får man intrycket att landet är på väg bort från upplysningstiden med expressfart. Till och med akademierna börjar gradvis PK-iseras.

  Gillad av 15 personer

  • Kjell Eriksson skriver:

   Får inte universitets-institutionerna anslag efter hur många studenter de godkänner, eller ger examen? En universitetslärare i matematik skrev på en blogg att det tom fanns ett tryck uppifrån att man skulle godkänna även ”dåliga” tentor. Frågan kvarstår: Vad skulle staten kunna ha för anledning att vilja ha många med fina examina på papperet, men med undermåliga kunskaper? Övergår mitt förstånd.

   Gillad av 2 personer

   • Jan Bengtsson skriver:

    NWO-Globalisterna vill INTE utbilda de unga,
    till att bli kritiskt tänkande varelser…

    Därav skolans förfall…
    Ett led i den systematiska allmänna västerländska fördumningen!

    Därför utbildas istället både anus- o genuspedagoger)

    Därför gäller det att skapa lydiga löneslavar,
    självklart högbelönade…

    Då sitter man där vackert, i klistret!

    Den som är i skuld är inte fri,
    var det en väl forntida S-ledare, som sa)

    Gillad av 6 personer

   • Catherine Gustafsson. skriver:

    Rockefeller vill inte ha tänkare kare utan Arbetare. Useless Eaters. Vem grundade Eugenics? Inte Hitler. Långt före honom. Galna, dårar och idioter var svenska termer vars syfte var att forska på försökskaninerna. De har arbetat länge efter att få all lika dåliga istället för det motsatta. Redan när jag började skolan 1970 fick alla vänta på de dåligaste

    Gillad av 1 person

   • Jan Bengtsson skriver:

    CIA skapades av Nazistsympatisörer,
    för att bekämpa Kommunismen)

    Två folkföraktande totalitära ideologier…

    Det Demokratiska partiet utvecklades under Obama,
    till en variant av Socialism/Marxism!

    Allt till ALLA(H), sa smygMuslimen…

    Utsåg CIA-chefen Brennan,
    (röstade som yngre på en Kommunistisk Presidentkandidat),
    som var konvertit till Saudi-Salafismen!

    Inte en dag för tidigt,
    att Trump drog in Security Clearance behörigheten!

    Förmögne Bernie var nära att bli utsedd till kandidat!

    Likaledes välbärgade Hillary avsågs att fullborda bygget,
    genom att flöda USA med illegala immigranter/asylsökare!
    För att säkra ett evig makt åt Åsnorna…

    Samma taktik som S hittills använt här…

    Men det kom lyckligtvis en Trump i hjulet!

    Gillad av 2 personer

   • Björn G skriver:

    PK-ismen är mer än en upphottad Marxism, för varför säger annars 7-partier, att de inte vill samarbeta med det Parti som kommer, med sina nära 30 procent, att få majoritet i riksdagen.

    Gilla

  • I. Laying Plans skriver:

   KOA beskrev det bra på swebbtv, , politikerna skall med ena örat lyssna på experter (som Lennart) och med andra örat på vad folket vill. Hur skall detta då ske? Han säger stärka folks demokratiska röst, men hur skall detta då ske? Jag återkommer då till att vi är i krig, där etablissemanget i allt agerar som vanliga svenskar är fienden, de har bytt ut experterna mot sina egna, och är i färd med att byta ut folket, och har förstås för länge sedan tagit över media som är en förmedlare mellan experter, politiker och folket. Detta är uppenbarligen väldigt välplanerat under lång tid, det är detta som vänstern sysslat med, och nu har de vunnit över alla andra politiker utom SD på sin sida. Någon bordde skriva boken ”Pk-ismens maktövertagande, en revolution byggd på våldtäkter”

   Gillad av 5 personer

   • P skriver:

    Jag hör allt oftare sirener utanför fönstret där jag bor. Det är en stor skillnad jämfört med endast ett år sedan. Jag ser också mycket fler araber, grupper av män, i krigsför ålder.
    Tjocka muslimska tanter med dubbelbarnvagnar och en och annan helburka. Så där håller det på och det blir värre för varje dag. Sossarna kallar detta för ett ”samhällsbygge”.
    Mona Sahlin sade tidigt:
    Svenskarna måste integreras i det nya Sverige, det gamla Sverige kommer inte tillbaka”.
    Så begåvad är hon att hon kunde se vad väntade. Tyvärr återstår för en stor del av befolkningen att få den insikten.

    Gillad av 3 personer

   • Elvin skriver:

    Hur skall detta ske?
    Kanske genom att rösta på Afs?
    Här finns en undersökning som bygger på 777 372 identifierade röster

    Sverigedemokraterna: 207 032 (26,63%)
    Alternativ för Sverige: 39 407 (5,07%)

    Socialdemokraterna: 161 729 (20,80%)
    Vänsterpartiet: 98 087 (12,62%)
    Miljöpartiet de gröna: 65 757 (8,46%)

    Nya Moderaterna: 102 386 (13,17%)
    Centerpartiet: 52 835 (6,80%)
    Liberalerna (f.d. Folkpartiet): 28 569 (3,68%)
    Kristdemokraterna: 21 570 (2,77%)

    Totalt: 777 372 röster

    Gilla

   • Elvin skriver:

    Läst på Flashback
    AfS största problem är dock att de allra flesta svenskar fortfarande inte vet om att partiet existerar. Det krävs upprepad, ihärdig och långvarig exponering i TV och MSM-tidningar för att folk ska snappa upp någonting.
    https://www.flashback.org/t2811002p1434
    Den där kollapsen som många nationalister väntar och hoppas på kanske aldrig kommer. Risken finns att vi bara fasas ut och förbrunas tills svenskar är en svag minoritet i ett land med icke-vit majoritet. Vi måste kämpa och organisera oss politiskt här och nu, vi har inte råd att vänta på kollapsen som kanske aldrig kommer.

    Gillad av 1 person

   • Jan Bengtsson skriver:

    Skulle någon sörja Tok-Liberalerna i Dildopartiet?
    Men 8,5 % på MP vore mer än katastrofalt!

    SD nästan som väntat störst…

    Uffe blev som jag förutspådde närmast ett katastrofalt felval…
    Han blev snabbt genomskådad!
    Man borde valt karismatiske Hanif Bali…

    Men likväl kan han bli Statsminister, SD-stödd…

    Men ”rasisterna” var inte (M)ogna för en frispråkig invandrare?

    Gilla

 5. Aurora skriver:

  PK är, i min mening, ett välfärdsfenomen. När människor får ’för bra’ levnadsvillkor får de tid och pengar över till annat. Som t.ex att ha ständiga synpunktet på vad andra tycker och ägna dagarna åt att trycka ut egna åsikter. Den nu aktiella och ständigt återkommande förortsvandalismen är också uttryck för unga som egentligen, fastän de klagar på allt möjligt, har det för bra. Åsikter är visserligen demokratins tanke, men kan vid en tidpunkt bli en målsättning i sig som vill ställa sig över demokratin. Man måste naturligtvis skilja på icke-demokratier där en ledare genomdriver sina ideer. Men idag ser vi i en demokrati hur ett media,-och politikeretablissemang, som sätter sig över bred folkvilja, driver mot makttendenser som mera påminner om diktaturer.

  Gillad av 1 person

  • Björn G skriver:

   ”PK är, i min mening, ett välfärdsfenomen.”

   PK enligt vår mening är en -ism, vars grund återfinns i ohejdat rofferi.
   Den skapades under industrialismen och den instiftade Ombudsmannaskap för folkets vilja.
   Den etablerades under 70/80-tal.

   För hur är det annars möjligt att Socialdemokraterna kan tillåta någon att arbeta som t.ex. Sjuksköterska vilket ger dem, efter pensioneringen, ett liv i socialt armod.
   Detta är ett exempel på användande av PK-tro.

   Gillad av 2 personer

  • Björn G skriver:

   I Schweiz finns all välfärd man kan tänka sig
   men
   Ett muslimskt par har nekats medborgarskap i Schweiz på grund av att de vägrat skaka hand med personer av motsatt kön, skriver AFP.
   Borgmästaren i Lausanne, Gregoire Junod, säger till nyhetsbyrån att de visade brist på respekt för könens lika värde. Vice-borgsmästaren Pierre-Antoine Hildbrand, som satt i den panel som behandlade parets ansökan, är nöjd med beslutet.
   – Konstitutionen och jämlikhet mellan könen trumfar trångsynthet, säger han.

   Gilla

 6. The Vantage Point skriver:

  Jag förstår inte varför du måste vara så kategorisk och jag förstår inte varför denna koppling bakåt till marxism via postmodernism skulle vara ett hinder för förståelse. Kan du lägga ut texten om detta? Ok, det blir väldigt intellektuellt, det blir ett argument många inte kan ta till sig, så långt är jag med. Men vid en analys av exempelvis det som beskrevs om professorer i faktaförnekeri igår och så är det ju användbart att peka på postmodernismen, för det är detta det är rakt av. Man måste känna sin fiende (SunTzu).

  Det är inte som ett kausalt tripp-trapp-trull, marxismen och postmodernismen fyller istället olika funktioner i pk-ismen, marxismen, eller låt oss kalla det rättvisetänk, ger värde och patos åt pk-ismen, men postmodernismen är bara ett redskap, ett vapen, som gör att makten aldrig behöver försvara sin position, varken mot motståndare, eller ens logiskt för sig själv. Jag tror kanske att Patrik och andra som är vettiga och kloka, inte kan förstå att folk för sig själva verkligen är postmodernister, jag tror att Patrik tror att dessa mönniskor helt enkelt ljuger, och så är det nog för de på toppen, en del, några få, färre och färre, men precis som med religion så finns det en nivå för eliten, och en för fotfolket, och när man en gång gett folk en nyckel som säger, du behöver inte ställa upp logiska motsatspar, gå med känslan, gå med massan, gå med det som är RÄTT så slutar de tänka. Postmodernismen är ett gift för hjärnan, eller ett opium för folket.

  Gillad av 8 personer

 7. The Vantage Point skriver:

  Jag har altid litat på min intuition, och jag avfärdade socialism och marxism innan jag var 20 och postmodernismen så fort jag snubblade över den i 20-års åldern. Det ena som en barnslig utopi och det andra som en barnslig tankegång, men eftersom människan ofta är ett dåligt djur så finner kaka sin maka. Jag tycker analys har sin plats, men jag måste tjata om att de på våran sida inte verkar inse att de befinner sig i krig. Samma sak gäller inte för pk-isterna, ta exempelvis ordföranden för Ung Vänster som inte vill bli avbruten, alla medier fylls av inkonsistensen av detta, men för denne ordförande så är det inget problem, utan som det skall vara, han skall få störa andras möten, och inte bli avbruten. Vi ser hans och pk-ismens drömsamhälle i hans agerande. Han vet att det är krig, för det har han lärt sig, han är en soldat. I Danmark är de klokare, jag sökte efter ett klipp där en liknande händelse utspelade sig, men när vänsteraktivister skulla förklara sig på TV så tog reportern upp en tuta och tutade. Varje gång munnen öppnade sig så tutade hon, och reportern tutade hela vägen ur byggnaden. Så gör danskar, de vet vad detta handlar om, vi analyserar och analyserar.. Klippet är sublimt men finner det ej.

  Gillad av 5 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Det svåra är inte att genomskåda eller avfärda socialismen. Det svåra är att komma på hur man kan agera för att effektivt och långvarigt avhålla den breda massan från att hänfalla till socialism.

   Med socialism menar jag den fullkomligt naturliga och spontana animistiska tankefiguren att all ondska i världen har skapats av någon aktör, att det finns en rot till det onda, som kan förstöras med det eviga lyckoriket som följd.

   Uppenbarligen har vi kunna hålla dessa tendenser i schack i de delar av världen som utvecklade civilisation. Men sedan demokratin gjorde sitt intåg förefaller alla spärrar successivt ha släppt. Den för närvarande förhärskande socialismen är den som utpekar vita män som roten till det onda. För oss är detta en fråga om överlevnad på Jorden. Vi behöver en lösning NU. Hur stoppar vi animismen, hur stoppar vi socialismen?

   Gillad av 1 person

 8. I. Laying Plans skriver:

  1. Sun Tzu said: The art of war is of vital importance to the state.

  Tror vi att etablissemanget, pk-isterna och vänstern har glömt detta? Att de inte agerar efter detta? Det tror inte jag, det är bara det att staten inte längre innefattar oss, eller betraktar oss som slavar. Vi har inget försvar, kriget är mot oss,mvad hotar staten? Putin? Hade de trott det på allvar så hade inga Afghaner fått stanna utan pengarna hade gått till ett militärt försvar. Nej, det som hotar etablissemanget är vi, vi är fienden. Kan man tvivla på detta?

  Gillad av 5 personer

 9. slaszlos skriver:

  Nutidens pestsmittade epidemioffer i irrlärornas nät oberoende hur man vill kalla den : nazism, kommunism , marxism – PK-ismen är dubbelmoralens ansikte på rasernas djurfarm i vilda djungel världen..

  Gilla

 10. Östrahult skriver:

  Marxismen kan vi nog sortera in som ett begrepp inom socialismen. Sverige har varit under socialistiskt styre sedan 30-talet. Sossarna har gradvis skaffat sig kontroll över hela den offentliga sektorn och via den kontrolleras även media, kyrka osv. Basen har varit valresultaten samt kopplingen till fackföreningarna som även säkrat kontroll över arbetsmarknaden.

  PK-ismen betyder rent ekonomiskt att en stor andel av ekonomins aktörer är beroende av sossarna. Det som hänt under senare tid är att en del offentlig verksamhet nu bedrivs i privat regi. Detta har lett till att även moderaterna agerar som sossar.

  Det vi ser nu är att grundvalarna för nuvarande sossevälde skakar och man drar med sig de borgerliga partierna i detta ras. När detta ras breder ut sig drabbas även PK-komplexet.

  Gillad av 4 personer

  • Björn G skriver:

   Ja ÖSTRAHULT, Sossarna/7-klövern behärskar Sverige totalt.
   de
   Tillsätter Kyrkans överhuvud
   Tillsätter Universitetens överhuvud
   Tillsätter Domstolarnas (tingsrätten) överhuvud
   Tillsätter Jan Eliasson där det behöver förstöras.

   Gillad av 1 person

   • Jan Bengtsson skriver:

    Dan tack!

    Jag vill inte bli beblandad med den klanten!
    Men lyfte gärna lönen)

    Jan Eliasson är Diplomat!

    Gilla

 11. Björn G skriver:

  Det är stor panik i 7-klöverpartierna.
  De är de partier som länge har lurat folket att betala höga skatter, i utbyte mot skola – vård – omsorg.
  Folket har nu tydligt fått klart för sig att de betungande skatterna huvudsakligen går till dem som flödat in.
  Hoppas att det parti som förtjänat rösterna – Får dem!

  Gillad av 3 personer

  • III. attack by stratagem skriver:

   Jo precis, jag retar mig lite på Tullberg, Sanadaji och andra som försökt göra kalkyler för vad invandringen kostar för är det inte idag möjligt att exempelvis räkna ut på kronan vad exempelvis alla utbetalningar går till. Man lägger ihop alla utgiftsposter för bidrag, assistans, stöd tillaebetslösa, utbildningsinsatser osv och sen sorterar man efter om man är svensk eller inte, var man är född, vems ens föräldrar är och vad man heter. Med dagens teknik så birde det vara möjligt att se hur stor del de 7.5miljoner svenskar kostar och hur mycket de 2.5 miljonerna kostar. Alla utbetalningar som sker direkt måste ju finnas registrerade i någon statligt system, med mottagare.

   Gillad av 2 personer

   • Jan Bengtsson skriver:

    De konsumerar en del, som kommer tillbaka i moms…
    Allt skickas inte hem till utlandet!

    Sen skall de ha barnvakter,
    som betalar skatt/konsumerar!

    Det finns något i Nationalekonomin,
    som heter Multiplikatoreffekt…

    Fast samma effekt hade säkert uppnåtts,
    om dessa pengar istället hade satsats på de gamla mm)

    Gilla

   • III. attack by stratagem skriver:

    @Jan, ja men all nationalekonomi med alla dess approximationer kom till innan dataåldern, idag registreras en mycket stor del av alla transaktioner, och i stort sett alla statliga gissar jag, så egentligen så hade man inte behövt nationalekonomi alls längre, man hade bara kunnat räkna efter, summerat direkt i databaserna, så åtminstone till första ordningen så hade man kunnat se om 25% av de som bor i Sverige får 75% av utbetalningarna. Sen hade man kunnat gå vidare, lagt samman alla kostnader för sjukvård osv osv.

    Gilla

 12. Göran skriver:

  Man kan ju önska att PK-ismen dör ut efter detta val. Denna sjuka variant av kommunism är hämmande för människors möjligheter att leva ett kreativt och rikt liv.
  Men som så många klokt skrivit om i kommentarsfältet ovan, väldigt många föds av detta system
  och dom lär inte rösta bort sin födkrok i första taget.
  Men frågan är ju när smärtgränsen är nådd på höjda skatter och försämrad samhällsservice?
  Personligen så tycker jag det har passerats för länge sedan, men inser att många är fortfarande rädda för förändring. Så detta val kommer bli väldigt spännande, kommer vansinnet fortsätta och eskalera? Eller kommer det ersättas med lite mer sans och vett?

  Gillad av 1 person

 13. Begood skriver:

  När ett land som Sverige är på nedgång inom de flesta områden som
  tilltalar ett samhälle.. Skrämsel, terrorliknande beteenden, motsägande i viktiga frågor, lögner i media,
  hotfullhet, missledande direktiv, ett suckande och hjälplöst samhälls-
  beteende
  . Desinformation den slutliga produkten av statens alla kraft-
  samlingar, för finns det någon som inte förstår taktiken här? Staten vill
  kontrollera allt och enligt lat. ordet gobernare= kontroll och mens=sinne
  eng government. Det är vad alla stater arbetar och styr genom, kontrollera
  ditt sinne/tankar.

  Gillad av 2 personer

 14. Ewa Bergman skriver:

  Ja, PK-ismen har tagit över Sverige med olika medel. Svenska befolkningen har blivit underdåniga under PK-ismen och fulla av skuld och skam. Föreläsare under förevändningen att föreläsa om V Ä R D E G R U N D E N i många skolor (inskrivet i skollagen) driver rena vänsterpropagandan och indoktrinerar personal och elever. Värdegrunden måste upp till diskussion och inte som nu kidnappas av vänsterrörelsen. Varför ska unga barn indoktrineras på detta sätt. Värdegrunden kan förklaras med en gyllene regel: VAR MOT ANDRA SÅSOM DU VILL ANDRA SKA VARA MOT DIG. Vi behöver inte mer vänsterindoktrinering av våra barn och unga.

  Gillad av 6 personer

  • Hovs_hällar skriver:

   Ewa — Bara en detalj: ”Värdegrunden” ÄR en del av PK-vänsterns projekt! Man kan lixom inte skilja det ena från det andra.

   ”Värdegrunden” innebär att man halsstarrigt förnekar alla faktiska skillnader mellan människor.
   Man förnekar ex-vis att det kan finnas skillnader i rättigheter mellan en svensk medborgare som är född i Sverige och betalat skatt som heltidsarbetare hela sitt vuxna liv — och en nyanländ MENA:it som har en främmande och mot oss fientlig härskar-ideologi! Den sistnämnda ses som ”Svensk” i det ögonblick den sätter foten på Sverige.

   Detta är den sverigefientliga PK-sektens projekt.

   De som hävdar ”värdegrunden” är värdeförstörare som vill förstöra vår svenska kultur i grunden, och de borde stoppas snarast.

   Den 9 september har vi chansen…

   Gillad av 1 person

 15. Lars skriver:

  PK ismen (PK att inte avvika) kan alltså inte begränsas till innehåll utan är helt enkelt den politiska- och mediala kulturen. Man brukar benämna detta osynliga kitt som finns i särpräglade organisationer och i samhällen för kultur. Det är olika värderingar, tankesätt, sätt att agera, sätt att vara som delas av flertalet. Influenser kommer från olika håll t.ex. moderaters och centerpartis vilja montera ned välfärdsstaten, nationalekonomins teorier om välfärdsstat, ekonomisk historia, svensk historia, men även om helt olika ideologiskt och teoretiskt innehåll finns representerat så svävar en gemensam kultur kring deltagarna som de knappt är medvetna om. Varför inte hellre precisera begreppet och tala om den politiska och mediala kulturen?

  Välfärdsystemen är inte ett ensartat komplex, men man kan ändå beskriva huvuddragen så att de tillför försäkringsmässigt skydd på lika bas för alla medborgare från vaggan till graven, det producerar en mängd tjänster relaterade till välfärd som skola, vård och omsorg. Med viss självklarhet kan man hävda att medborgarna förväntar sig leverans av dessa tjänster och att det avgör deras förtroende för politiken vid sidan av sådant som rättsstat, försvarsmakt, tull, institutioner kapabla att styra ekonomin som riksbank, konjunkturinstitut SCB etc.

  I olika former finns välfärdssystem i alla utvecklade industriella stater, även i USA och skattekvoten dvs skatt i förhållande till BNP skiftar mellan ca 35 % och 50 % i alla OECD länder, möjligen är Chile en utliggare eftersom man varit relativt fattiga och sent kommit med i OECD (enda latin amerikanska land).

  Om vi väljer att tala om den politiskt mediala kulturen (PMK) istället, vad vinner vi? Vi kan se det som samhällsystem, vi kan sätta gränser kring förekomsten och se vilka institutioner och organisationer som upprätthåller denna kultur och vi kan studera hur det yttrar sig och hur det avviker från det omkringliggande samhället övergripande, gemensamma (numera splittrade och heterogena) kultur.

  Gilla

 16. Sixten Johansson skriver:

  I botten finns uråldriga frågor och dilemman. I alla tider har man formulerat svar och lösningar, som bildar system = religioner, ismer. PK-ismen är ett sådant system. Fast vi ser dess absurditet och antilogik bygger den på en egen enkel logik och verklighetsprojektion och är just så stark och attraktiv som dess genomslagskraft och robusthet visar.

  Det viktiga är inte att härleda PK-ismen ur andra system, utan att genomskåda stommen och se hur de uråldriga frågorna besvarats. Där finns ett antal grundbultar. När vi ser och begriper dem kan vi rikta vårt tänkande och handlande bättre och kanske rasera mångas utopiska psyko-ideologiska stomme. Men då måste vi och hela den västerländska civilisationen också kunna erbjuda nya, bättre svar och lösningar, som saknar PK-ismens sjuka drag.

  Svaren på de uråldriga frågorna uttrycker ofta ett uppror mot Skapelsen eller överhetens system och kan kallas kätteri eller socialism. Men i vår tid, när våra organiska Vi:n faller sönder, ingår även ”högeregoismens” frihetsanarkiska inflytande i PK-ismen.

  Några grundbultar: 1. Jämlikhet (läs Håkan Johanssons ”Jämlikhetsdystopin” på morkläggning.wordpress.com! J -> likhet, inkludering, nivellering, norm- och kravlöshet, rättvisa).
  2. Frihet (total f -> anarki; egoism; existentiell ensamhet; vansinne).
  3. Syndabockar. Spegel- och mobbkollektiv (klon- och clownvälde kontra klanvälde).
  4. Förljugenhet av både vänster- och högertyp.
  5. Totalitarism av kollektiv vänstertyp och globalelitistisk högertyp.

  Gillad av 2 personer

  • III. attack by stratagem skriver:

   Bra analys, du fick dig en omgång häromdagen, jag tror att jag förstår var du kommer ifrån, du gillar inte mobbar och masspsykos, och inte jag heller, däremot har jag inget emot hårdhet där det krävs, men jag föredrar björnen över vargen. Så min oförsonlighet var den ensammes och nog flera andras också, men man måsta alltid vara vaksam mot vargens och hyenornas gruppinstinkt.

   Gillad av 2 personer

 17. Hovs_hällar skriver:

  Patrik: Jag hävdar fortfarande att det finns tydliga beröringspunkter mellan marxismen och PK-ismen. Varför är du så angelägen att förneka det?

  Visst, PK-sekten anser att ”3e världens folk” (inklusive muslimerna) är vår tids förtryckta som ska ta över världen, medan vi vitingar är enbart förtryckare och brunråttor som ska utrotas.

  Men förutom det… så är själva tankesättet detsamma: Att det finns en folkgrupp som är ”ond” och därför ska utrotas. I Sovjetryssland var det alla som misstänktes vara dissidenter, eller som hade oturen att tillhöra gruppen ”kulaker”.
  Här i Sverige är det alla vita män. (Kvinnorna kan ju användas som slavar när kalifatet tar över.)

  Hatet, fanatismen och missunsamheten är detsamma.

  Gillad av 4 personer

 18. MartinA skriver:

  Jämförelsen med det karolinska enväldet var märklig. Vad som utmärkte stormaktstiden var kristallklara och benhårda regler mot vanligt folk. Medan PK-ismens välde utmärker sig av gummiparagrafer och godtycke.

  Det karolinska enväldet utmärktes av en stor lojalitet från styrda till styrande och en stor lojalitet från styrande till styrda. Medan PK-ismen utmärker sig av styrande som inte har någon lojalitet till oss och som bara använt vår nedärvda lojalitet för att missbruka oss.

  När PE gör såna jämförelser kanske jag egentligen inte behöver säga mer? Men den som har läst 1984 känner igen väldigt mycket av kulturmarxismen. Och den publicerades 1948 och inspirerades av Orwells upplevelser under trettiotalet som övertygad socialist. Hur Kan Orwell så pricksäkert beskriva någonting som ännu inte fanns? Ok, det finns en förklaring alternativ 3. Men sånt pratar vi ju inte om? Det kanske går att läsa in sig på marxistisk ideologi tillräckligt mycket för att se stora olikheter mot PKismen. Men för oss vanliga dödliga, på dess frukter skall ni känna dem?

  Gillad av 2 personer

 19. A skriver:

  Okej PE, nu får du precisera dig lite. Vad är du ute efter egentligen. Är det nån konkret idé om hur få bukt med ett VIK som löper amok? Eller, nåt annat? Eller är du bara less på socialistsnack? Typiskt, det kommer att bli ett stort svart tomt hål i mig.. Jag som äntligen skådat ljuset, efter ett halvt liv av observationer. 🙂

  Mvh A

  Gilla

  • III. attack by stratagem skriver:

   Håller med, jag tror att Patrik snickrar på ett bräckjärn eller kofot för VIK, låt höra då, tiden är knapp. Man vill ju heller inte att det går som för en inbrottstjuv i Trelleborg jag minns från min ungdom när kofoten kom fram. Han slant och smet, tjuven var borta men näsan låg kvar.

   Gilla

 20. lookslikeanangel skriver:

  Knarkrevir & brioche

  Nu är det väl så, att trots alla konspirationsteorier och eventuell
  socioekonomisk analys, så är det kanske till stor del fråga om att slåss
  för revir och ekonomiska intressen av mer eller mindre ljusskygg karaktär.

  Men, “surdegsvänstern” ???
  Jag tycker att det är mer “brioche-liberalerna” nuförtiden – mer smör plus ägg.

  Man kan till exempel laga brioche-plättar eller pannkakor – fluffig pannkaka!

  Gilla

 21. olle reimers skriver:

  För att kunna kommentera din fråga måste man göra en analys av kärnan i marxismen. Den är att det finns en enkel väg till lycka.

  PK-ismen är uppbyggd på samma sätt och den föreskriver i stort sett samma sak.

  Marxismen och PK-ismen är totalitära ideologier (om man nu kan säga att PK-ismen är en färdig ideologi, men låt gå för det.

  Pk-ismen är ett utflöde av den marxistiska ideologin och det är ingen slump att den drivs av dem som tänker marxistiskt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.