Ny podd! Myten om den fungerande mångkulturen

Mohamed Omar

I ett nytt avsnitt av podden Tankar från framtiden (inspelat 11/7) pratar jag med den katolske bloggaren Mikael Karlendal. Han var tidigare protestant och pastor i Pingstkyrkan, men har konverterat till den katolska kyrkan. På sin blogg Till försvar för den kristna tron försvarar han den katolska tron, men skriver också om historia och om konflikten mellan islam och väst.

I podden pratar vi om hur protestantismen färgat den svenska historieskrivningen och nationalkänslan, men framför allt pratar vi om Spanien under islamiskt styre. Det sägs ofta att det muslimska Spanien var en tid av tolerans och fredlig samexistens. Är det sant? Nej, menar Karlendal. Det var inte alls ett fungerande mångkulturellt samhälle.

Spanien erövrades av muslimerna år 711 och ingick till en början i det ummajadiska kalifatet. Muslimerna härskade över Spanien i fram till 1200-talet, då de kristna kungarikena i norr började bli mer framgångsrika i att återta landet i den så kallade reconquistan. År 1492 besegrades det sista muslimska riket i Spanien, Granada.

Karlendal har liksom jag läst boken The Myth of the Andalusian Paradise – Muslims, Christians, and Jews under Islamic Rule in Medieval Spain (2016) av den amerikanske forskaren Darío Fernández-Morera. Han redogör där för hur det verkligen såg ut i det muslimska Spanien – och det var långt ifrån något mångkulturellt paradis.

På sin blogg skriver Karlendal:

”Det huvudsakliga motivet bakom denna erövring av kristna områden längs Medelhavets kuster och av Spanien och vidare försök var religiös. Man ville bedriva heligt krig – jihad. Detta bekräftas både av muslimska och kristna källor från denna tid och tiden närmast efter samt av det arkeologiska materialet.”

”Han citerar flera olika både muslimska och kristna källor från 700-talet och senare under medeltiden som alla entydigt säger att ordet jihad betyder heligt krig och inget annat. När samtida källor – muslimska eller kristna – ska beskriva de muslimska erövringstågen så kallas de jihad och de ges en religiös motivering. Och det handlar om erövringskrig och inte om försvarskrig. Och jihad i denna betydelse är en helig plikt för alla muslimska män och kommer näst efter plikten att dyrka bara Allah. Den muslimska rättsskola som kom att dominera Spanien under hela den muslimska perioden var den malikiska skolan och den är entydig på denna punkt.”

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie Råbock).

 

49 reaktioner på ”Ny podd! Myten om den fungerande mångkulturen

 1. Vid en landsväg skriver:

  Ärligt talar, jag behöver inte läsa en enda bok om detta för att förstå vartåt det barkar. Det räcker med att observera muslimerna varhelst de är, där det är som lugnast, på Mobilia där stora grupper av slöjbeklädda kvinnor handlar kläder på vad som är arbetstid för andra är ett exempel, vill jag finansiera fler klädinköp, svar nej. Senare på exempelvis Emporia, ett annat köpcenter så driver gäng runt, och ibland trakasserar de folk och en sak är tydligt, de har aldrig gjort ett ärligt handtag men ser sig ändå som en dominerande kraft, de har våldet, och har aldrig mött det från svenskarna eller staten. Barn har blivit kidnappade på,detta köpcenter, och en bekant till mig, en blond kvinna, kan inte gå dit för araber ropar och kommenterar. Vill jag ha fler gäng på köpcenter, svar nej. Sedan badhusen som blivit platser dit kvinnor och barn inte kan gå utan eskort, bubbelpoolerna är speciellt intressanta. stränderna samma sak, stora gäng med skränande män som inte precis uppför sig som de varken vill integrera sig eller assimilera sig, istället säger de, här är vi, vi tar över! Säg till oss! Fast de vrålar förstås på arabiska. Vill jag ha fler gäng på stränder och badhus? Svar nej. Eller när man kör runt Möllevången, bilar parkerar mitt i gatan och arabiska män konverserar eller gapar på varandra utan en tanke på att de blockerar trafiken, att tuta är inteatt tänka på utan automatvapen i bilen. Bråka om en parkeringsplats, glöm det. Vill jag ha fler i trafiken, svar nej.

  Jag har inte ens berört alla ghetton, för till de områdena beger sig inte Svensson. Vi vet vart detta slutar om inte våldet stoppas, med ett massivt mycket större våld. Det finns inget annat sätt, detta blir värre innan man inser det, och SD kommer att fortsätta växa tills det sker.

  Gillad av 18 personer

  • O.t. skriver:

   Gårdagens bilbränder i Göteborg, men även i flertalet andra städer, har fått vissa att spekulera i om det rör sig om någon form av påverkansoperation eller terrorism. Hos polisen uppger man på tisdagsmorgonen dock att man har en god bild av vilka det är som varit aktiva i oroligheterna.

   – Vi har summerat skadorna på alla olika platserna. Det handlar om totalt upp mot 100 bilar som är skadade eller utbrända, säger polisens presstalesperson Ulla Brehm.

   Med anledning av bränderna har polisen inlett en så kallad särskilt händelse och brottsrubriceringarna är grov mordbrand, skadegörelse, våldsamt upplopp och uppvigling.

   Man ska även ha talat med föräldrarna till de ungdomar som deltagit i bränderna och valt att inte gripa några på plats utan identifierat dem.

   Att det startat samordnat talar för att det hela varit orkestrerat via sociala medier.
   Under dagen kommer polisen att jobba trygghetsskapande i de drabbade områdena.

   https://samnytt.se/polisen-vi-har-en-god-bild-av-garningsmannen/
   Som vanligt är ingen gripen.
   Centerpartiets rättspolitiske talesman antyder att SD ligger bakom för att få strålkastarljuset på invandringsproblematiken nu till valet.

   Gillad av 2 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    ”Ingen gripen” och ”trygghetsskapande i området” är lika bra sätt att säga ”svartskallarna gjorde det” som någonsin ”vitpixling”, ”svensk medborgare” eller någon annan äldre, utrangerad markör. Hur de än vänder sig har de ändan bak. Man kan inte undkomma verkligheten.

    Gillad av 3 personer

 2. Astrid skriver:

  Muslimer vill alltid sprida islam och för nutidens globalister tjänar islamiseringen makten över själen och anden. Kraftmätningen mellan globalismen/FN:s Agenda 2030 och dess motståndare är såväl politisk som religiös. Det mest skrämmande är inte planen på globalt styre genom en ”toppelit” mer intelligent än andra, utan avsikten att kreera ”den nya människan”. Man gör sig till Gud.

  Superintelligens bländar, men vad vi lätt glömmer är att den saknar visdom och hjärta, det värmande ljuset finns inte där. Det blir isande kallt. Skarp intelligens i onda syften är oerhört farlig.

  Gillad av 2 personer

   • Astrid skriver:

    Jag tycker vi har för stor beundran för dem vi upplever vara intelligenta utöver det vanliga. Värsta sortens psykopat kan vara både superintelligent och charmig. Första intrycket är inte sällan överväldigande positivt.

    Ofta glöms kvalitetsskillnaden mellan intelligens och visdom. I vår tid försummar vi utvecklandet av omdömeskraft och förmågan att genomskåda, sådant som också behöver övas mycket verkliga livet.

    I Sverige är kunskapen om den psykopatiska personlighetsstörningen förvånande bristfällig – därför kan vi inte skydda oss; förstår först när det gått för långt och är för sent. Den tragedi vi nu upplever i vårt land skulle ha kunna förhindras om vi varit vakna.

    Gillad av 2 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Ja, Astrid, det är nog i allmänhet sant, men vem i dagens situation i Sverige menar du åtnjuter denna oförtjänta ära? Vem anses av folk i allmänhet vara superintelligent och kommer därför undan kritisk granskning? Mitt intryck är att hela garnityret består av lallande fånar med hängande läppar och tomt stirrande uppsyn. Från Wolodarski till Löfvén och fr Brunråtta. Ingen kan väl betrakta någon av dem som superintelligent!?

    Gillad av 3 personer

   • pllay skriver:

    Fredrik,
    de betraktar sig själva som superintelligenta och de har makt.
    Vi är i deras ögon ersättningsbar arbetskraft, arbetsmyror, utan förstånd eller moral, men tyvärr med rösträtt.
    Endast en tidsfråga innan denna rätt begränsas till de superintelligenta.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Ja, PPLAY, det är uppenbart, men jag kan inte koppla det fenomenet till detta: ”Superintelligens bländar, men vad vi lätt glömmer är att den saknar visdom och hjärta, det värmande ljuset finns inte där. Det blir isande kallt. Skarp intelligens i onda syften är oerhört farlig.”

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    Symbolen för dr Moriarty är nog George Soros, Hans problem är fåfängan. Ett annat psykopatiskt drag.

    Gilla

 3. Kjell Rehnström skriver:

  Först om katolicism och protestantism.
  Polen var på vippen att bli protestantiskt, eller kanske snarare reformärt men skicklig jesuitisk påverkan på hovet gjorde att fursten åter blev katolik och med det alla hans undersåtar.

  Jag uppfattar saken så att katolicismen liksom islam stöder eliten på ett sätt som protestantismen och kanske även kalvinismen inte har gjort. I de protestantiska länderna ökade läskunnigheten genom att Bibeln fanns på nationalspråket. Numera finns Bibeln även på polska, men mitt intryck av långa vistelser i Polen är att mycket få människor har läst den. Vad folk kan om kristendomen är vad prästerna har pytsat ut till dem.

  På kommunisttiden hade jag ett mycket positivt intryck av kyrkan och katolska kyrkan i Sverige ärt något helt annat än i Polen, kanske för att den är konkurrensutsatt. Jag känner en baptist som växte upp i Italienska Schweiz som menade att han växte upp som katolik men fann baptismen vara en renare tro, så uppstickarreligioner kan kanske ha en fördel av att verka fräschare.

  När det så gäller Sverige och Polen som stormakter så kanske man kan formulera saken så att ett land får int/kan inte bli mäktigare än alla dess grannar tillåter. En stormakt som blir svag, erövras av de andra stormakterna, det var vad som hände med Polen där man fick en elit som inte styrde åt samma håll. Katolicismen räddade nog Polen som nation, eftersom den enda erövraren som var katolsk, Österrike, inte påverkade landet så mycket som Preussen och Ryssland gjorde.

  Det här med Andaluz har alltid fascinerat mig. Att Araberna skulle ha räddat de antika grekiska filosoferna åt oss. Vore detta påstående sant torde vi ha studerat Aristoteles och grabbarna på arabiska, men vad jag vet har vi tillgång till de grekiska originalen och många läser dem på grekiska om de kan!

  Gillad av 4 personer

  • Carl Svensson skriver:

   Hej Kjell!
   Jo, det stämmer faktiskt att vi har fått det aristoteliska arvet via araberna. Ingen mindre än Avicenna, alias Ibn Rushd som verkade i Cordoba under 1100-talet. Via Thomas av Aquino nådde hans idéer hjärtat av det katolksa Europa under 1200-talet. Att sedan originatexterna på grekiska blivit bevarade har också med dessa araber att göra. Du måste komma ihåg att hela Syrien och Irak en gång var kristna kärnländer. När de sedan islamiserades överlevde det aristoteliska arvet genom inte minst geneom filosofer som Al Ghazali och nämnde Avicenna.

   Gillad av 1 person

   • acciaiosite skriver:

    Just det, en seglivad myt är vad det är. Ibn Rushds och några andra muslimers bidrag var i form av kommentarer till Aristoteles verk, vilket i och för sig inte var betydelselöst. Men texterna bevarades först och främst genom att det Östromerska/Bysantinska riket överlevde så pass länge som det gjorde. Ett rike där just grekiskan var huvudspråket. När sedan turkarna slaktat de sista resterna av den civilisationen, fick flera grekiska lärde en fristad i väst och bidrog i högsta grad till spridningen av kunskaperna i grekiska. Dessutom: Avicenna var det latiniserade namnet för Ibn Sina, medan Ibn Rushd kallades för Averroes. Al Ghazali var en av dem som bidrog till att dra ner rullgardinen för den islamska vetenskapen. Vad gäller araber och den antika vetenskapen, så var en förkrossande majoritet av dem som kunde kallas forskare på den tiden inte araber, utan iranier, syrier, greker och andra som tvingats in i islam genom ockupation.

    Gillad av 3 personer

   • jörgen skriver:

    Araberna räddade faktisk inte något som helst. Byzans (Konstantinopolis) var ju där hela tiden.
    Fernández-Morera om detta. (från hans här nämda bok)
    Citat Fernández-Morera ”Gouguenheims fall är lärorikt. Gouguenheim hävdade att den medeltida islamska kulturen förblev, med undantag för vetenskap, byggteknik och vissa aspekter av filosofi, allmänt opåverkbar av den grekiska civilisationens anda.

    ”Den var bland annat likgiltig eller antagonistisk mot sådana grundläggande grundar för den civilisationen som representativ skulptur och målning, drama, berättelse, lyrisk och politisk teori och praktik. Även i filosofin var islam delvis en främling till den grekiska anden.
    ”Gouguenheims bok påminde också sina läsare om att grekiska texter inte hade blivit” förlorade ”för att bli allernådigast ”upptäckta ”och” överförda ”av det islamiska imperiet, men hade faktiskt bevarats, överförts och kommenterats i det kristna grekiska romerska riket (Brukar kallas det ”bysantinska” imperiet).”
    ”Översättningarna av grekiska vetenskapliga och filosofiska texter till arabiska gjordes av grekiskspråkiga kristna från de erövrade länderna i det kristna grekiska romerska riket.
    ”Aristoteles hade översatts i Frankrike i Mont Saint-Michel Abbey innan översättningar av Aristoteles till arabiska (via de kristna syrierna i de erövrade länder från de kristna i det grekiska romerska riket) uppstod i islamiska Spanien.
    ”Det var kontinuitet mellan grekisk och europeisk civilisation, via det kristna grekiska romerska riket, som inte krävde islams utseende på den historiska scenen.”
    Fernández-Morera, Darío. The Myth of the Andalusian Paradise (Kindle Locations 126-176 )

    Gillad av 3 personer

   • Carl Svensson skriver:

    ACCIAIOSITE har rätt i att Averroes är Ibn Rushd. Jag skev fel. Dock kan vi inte ta bort arabernas del av att vi faktiskt kännder till Aristoteles. De må ha ställt till med mycket men utan Averroes (Ibn Rushd) som kommentarade Aristoles hade Europa inte fått del av det aristoteliska kulturarvet. Den grekiska högkulturen tynade sakta bort efter att Romeska kejsaren stängde Platons akademi på 500-talet. Sen må det ha funnits öar av kristendom här och var i orienten rätt länge och Konstantinopel överlevde ju faktiskt ytterligare tusen år. En mycket intressant bok som behandlar kristendomen och islam finns i ”The lost history of Christianity” av Philip Jenkins.

    Till Fredrik Östman; Jag har inte hört att araberna förstörde 90 procent av skrifterna som fanns i Syrien. Menar du skrifterna från de ortodoxa kyrkorna? Hur kan man veta att det är 90 procent som blev förstört och inte 99 eller 30 procent?

    Gilla

   • acciaiosite skriver:

    Averroes må ha varit intressant som kommentator till Aristoteles texter. Detta faktum ger dock inte anledning till att påstå att den västerländska civilisationen skulle stå i någon särskild tacksamhetsskuld till muslimska (”arabiska” blir som sagt ännu mer missvisande) lärde. Texterna i sig fanns tillgå ändå och utbyte med den allt annat än depraverade bysantinska civilisationen existerade. Se t ex ”The early Palaeologan renaissance” av den polsk-brittiske författaren Edmund Fryde.

    Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Hej Carl Svensson!

    Ibn Rushd var inte arab och inte mainstream inom islam, utan förföljdes av imamerna redan under sin livstid och man försökte förstöra hans skrifter. Angående de exakta procenttalen kan jag bara säga att de inte är viktiga. Pedanteri är inte en erkänd metod att finna sanningen, tvärtom. Muslimernas grundläggande inställning till kunskap och kunskapssökande är mycket välkänd och har inte ändrat sig på 1400 år: Allt man behöver veta står i Koranen, allt annat är hädelse. Punkt slut. Så är det och så har det alltid varit.

    Islam måste kastas ut ur den civiliserade världen intill den allra lilla sista satansversen.

    Gillad av 1 person

 4. EL skriver:

  Om vi vill eller inte vill så kommer islam att ta över inte bara Sverige utan hela Europa. Inte med svärdet den här gången utan helt demokratiskt och tack vare vår undfallenhet.
  Judarna hade det relativt bra under muslimerna i Andalusien tills de katolska fanatikerna Ferdinand & Isabella kom till makten och med dem inkvisitionen med allt vad den innebar av obeskrivliga hemskheter.

  Gilla

 5. Björn skriver:

  Det kan kanske vara intressant med historia, men det är inget man behöver vara kunnig i för att förstå vad som händer idag, det är bara att titta sig runt i vilket samhälle eller vilken stad som helst i Sverige! Gatubilden domineras fullständigt av folk med ”utländskt utseende”! Horder av slöjbeklädda kvinnor och tyvärr även skrämmande många små flickor, shoppar runt under dagtid då de flesta svenskar arbetar, och framåt kvällen ersätts de av ännu fler män och kaxiga ungtuppar! En del tror kanske att det endast är ett ”stadsfenomen”, men jag kan försäkra att varenda badplats här i mitt ”område”, också har varit ockuperade av skräniga familjer/gäng i sommar! Det muslimska övertagandet av det ”offentliga rummet” är i praktiken redan fullbordat!

  Gillad av 3 personer

   • Björn skriver:

    Det är då själva f-n att AfS och SD inte kan enas under samma paraply! Vi har inte råd med några förlorade röster, vilket jag tyvärr tror att de på AfS blir! Samtidigt som SD:s majoritet naggas i kanten! BÅDA partiernas väljare är ju överens om att ett snabbt återvändande är enda framkomliga vägen!

    Gillad av 1 person

 6. Kjell Rehnström skriver:

  Har jag fattat saken rätt, så har vi alltså Andaluz där de tre religionerna samexisterar men där muslimerna bestämmer, vi har kommentarer till de grekiska filosoferna. Östrom existerar fortfarande och där finns de antika manuskripten kvar. När Konstantinopel erövras av turkarna flyr många lärda män, munkar och andra till väst och grekiskan får en skjuts framåt. Man börjar studera de antika filosoferna i original.

  Gilla

 7. Kjell Rehnström skriver:

  Tack för alla inlägg som har hjälpt mig att förstå detta med al Andaluz. Så vi har arabiska kommentarer till de antika grekiska filosoferna. De blir översatta och når Västeuropa. Det östromerska riket finns fortfarande och där finns många kloster där man har haft bibliotek med de gamla manuskripten. I och med turkarnas erövring av Konstantinopel flyr många lärda munkar och andra till väst och bidrar till att kunskaperna i grekiska får en ordentlig skjuts

  Gilla

 8. olle reimers skriver:

  Fysiska besök i Cordoba och Granada berättar historien. Man lät de kristna och judaran ha sina fristäder om de betalade sin skatt och inte bråkade för mycket. Precis som Muhammed föreskrev.

  Gilla

 9. Dan Astrom skriver:

  En varningsklocka borde ringa för alla HBTQ-människor och PK-elitdn för det framtida Sverige. Läs och begrunda vart vi är på väg. Detta är i Malaysia, som är någolunda tolerant land med muslimskt styre. Tidigare har en skådespelare fått utdömt spöstraff för att hon tog en öl i en hotellbar. Det straffet vågade dock inte genomföras då hon var superkänd, regimen backade då hon sa att hon tyckte dom skulle prygla henne ofentligt. Men ”Nisse i Hökarängen” kommer nog inte att ha sådan tur.
  https://www.bangkokpost.com/news/asean/1521538/malaysian-women-to-be-caned-for-attempting-lesbian-sex

  Gilla

 10. Dan Astrom skriver:

  Nu börjar det läcka info från Mayanmars Facebook. Facebook verkar inte kunna översätta och alltså inte censurera, deras målsättning att ta bort material som är dåligt för den muslimska befolkningen har gett buddhisterna en öppen anslagstavla.
  I min värld, bortsett från buddhistiskt våld, så verkar det som muslimerna i vanlig stil provocerar fram ilska och hat mot sig, för att sedan låta sig begråtas av västvärldens media, allt för att få stöd och medlidande.
  Men man talar inte om provokationen som leder till våldet mot dom. En artikel som man kan läsa lite info mellan raderna:
  https://www.bangkokpost.com/news/asean/1522254/facebook-losing-the-war-on-myanmar-hate-speech

  Gillad av 1 person

 11. Dan Astrom skriver:

  Tillägg:
  Att man flyttar översikten av inläggen till Malysia (c:a 70% muslimer) är som att flytta Diskrimineringsombudsmannen till Saudi Arabia. Det ger kanske en vinkling av diskrimineringen, eller vad tror ni?!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.