Vad är sanning?

Patrik Engellau

En fredag för några veckor sedan, mitt i semestern, körde min svåger bil från hemmet i Mellansverige till sommarstället i Bohuslän, en resa på två, tre timmar. Han hade vaknat med en förskräcklig tandvärk och började färden med att ringa efter tandläkarmottagningar längs vägen i hopp om att få akut behandling. Utsiktslöst, hade jag sagt om han frågat mig, men han frågade inte mig och det var tur för honom för strax hade han fått två napp. Det bästa alternativet var hos en privattandläkare i Uddevalla som dock skulle kräva två timmars väntan. Så svågern ringde vidare och, vips, fick han en tid hos Folktandvården i Trollhättan utan väntetid. Ingreppet kostade 350 kronor.

Jag vet att den historien är sann. Dels känner jag min svåger och dels finns det vittnen jag litar på. Men om jag hört den berättas av en okänd person så hade jag inte trott på den. Den stämmer inte med den ständigt berättade skildringen av svensk tandvård. Den ständigt berättade skildringen är, ungefär, att alla mottagningar är fulla av migranter som får helrenoveringar av munhålan för 50 kronor medan svenskarna tvingas köa och ibland inte får behandlingstid på veckor eller månader.

Min försiktiga slutsats är att det finns helt motsatta sanningar. Så har det kanske alltid varit, men min känsla är att dessa motsatta sanningar tidigare låg ganska nära varandra medan de numera har distanserat sig så långt från varandra att de känns helt oförenliga. Det handlar inte längre om olika mer eller mindre närliggande tolkningar av en som alltid svårgripbar verklighet utan om motstridiga och väsensskilda samtidsbilder. Är skolan ett kaos och en katastrof eller handlar det om kreativ mångfald som skapar oanad utveckling? Finns det no go-zoner eller talar vi bara om områden där busiga tonåringar då och då tuttar eld på bilar?

Situationen skapar osäkerhet i nationens medvetande. Det finns inte längre en enhetlig berättelse om Sverige att hålla sig till. Utan en rimligt enhetlig berättelse finns det ingen trovärdig, allmän, sanning utan vi hamnar i en postmodernistisk verklighet där det inte bara i teorin utan även i praktiken saknas en sanning.

Det är väldigt obehagligt, ungefär som att vara jättefull och inte kunna orientera sig.

Människan formar sin verklighetsbild av sina egna erfarenheter, av vad andra mer eller mindre trovärdiga individer berättar om sina upplevelser samt av vad den officiella nyhetsvärlden – main stream media, alternativmedia, sociala media och så vidare – har att anföra. Själv litar jag rätt mycket på mina egna erfarenheter och också på vad de av mina bekanta som jag har förtroende för har att berätta. Men jag litar inte på den officiella nyhetsvärlden. Eller rättare sagt: jag litar lika mycket på den officiella nyhetsvärlden som jag litar på mina bekanta. En del tidningar känns pålitligare än andra, men det räcker inte att en nyhet finns i en mer trovärdig tidning, dessutom krävs att jag ska ha förtroende för den skrivande journalisten.

Jag gillar inte detta läge. Media borde vara mer pålitliga än mina bekanta, vem som helst. Jag skulle vilja starta ett mediahus som kunde konkurrera ut Dagens Nyheter och Sveriges Television bara genom överlägsen journalistisk kvalitet baserad på en strävan att alltid komma så nära en rak och hederlig sanning som det egna förståndet medger.

I det perspektivet kan jag inte annat än skratta åt den nuvarande ordningen där erkända medias förhållande till sanningen avslöjas i deviser som ”centerpartistisk” och ”oberoende liberal”. Hur ska jag kunna lita på en tidning som öppet erkänner sig gå centerpartiets ärenden? Finns det en särskild sanning för centerpartister (eller för kristdemokrater, liberaler eller miljöpartister)?

96 reaktioner på ”Vad är sanning?

 1. Sven Ekeberg skriver:

  Delar dina tankar och farhågor, ganska precis. Bra beskrivet!

  (Däremot tycker jag kanske 350 kronor låter lite konstigt lågt. Vare sig det var en enkel lagning eller en tandutdragning så blir det ju dyrare än så. Men han kanske redan hade aktiverat högkostnadsskydd.)

  Gilla

  • uppstigersolen skriver:

   Uppenbarligen kan man spara högkostnadsskyddet åtminstone i två år. När jag var hos tandläkaren i maj hade jag inte varit på två år. Då drog de av två högkostnadsskydd så första besöket kostade ingenting. Andra fick jag betala nåt.

   Gilla

 2. rosenfinken skriver:

  Instämmer! Jag upplever dagligen denna dubbelhet i vardagen. Känner en otrygghet och rädsla av att vistas i samhället, men jag har det lugnt där jag bor. Jag känner osäkerhet och oro inför framtiden, men just nu funkar allt okej. Har hela tiden känslan av att faran lurar bakom hörnet. Lever vi på lånad tid?

  Gillad av 2 personer

  • Björn G skriver:

   Det ett dovt muller vi hör, ett ljud som växer i styrka för var dag som går.
   Över hela Europa pågår ett uppvaknande, en reaktion mot ett maktgalet etablissemangs övergrepp på sina befolkningar. Den gemensamma faktorn i människornas protester stavas SANNING

   Sedan 1990 har vi Svenskar önskat oss en mer restriktiv migrationspolitik. Samtidigt har politiker och media ljugit och förskönat informationen om dessa frågor.

   Så det är nu fullt klarlagt att politiker ljuger, det ingår tydligen i uppdraget. De gör det så ofta att de till slut inte själva märker att de ljuger.
   De ljuger, för att de framför allt vill sitt eget bästa och att de därför inte tål sanningen (alltså för att skydda sig själva).
   Sanning och lögn flyter ihop till en slemmigt hal integrerad del av deras personligheter. Flera gånger frågar man sig hur de står ut med sig själva. Men de kanske inte gör det och det är därför vi ser att lugnande kemikalier, i stora mängder, används som bedövningsmedel.

   Så sluta tro, sluta genast tro, på att de som sagt sig vara godhetens sändebud här på jorden plötsligt vill Dig väl, genom att arbeta för SANNINGEN.

   Gillad av 9 personer

   • W skriver:

    Japan har länge brottats med demografiska balansproblem. Låga födslotal och lång medellivslängd har lett till vad som lite slarvigt brukar benämnas en åldrande befolkning. Nu har den japanska regeringen öppnat dörren på glänt för den genväg till fler personer i arbetsför ålder som invandring innebär. Många menar dock att det är en metod som förskräcker och särskilt framhålls Sverige som varnande exempel på hur illa det kan gå.
    https://samnytt.se/sverige-varnande-invandringsexempel-i-japan-den-utvecklingen-vill-vi-inte-ha/

    Takaaki Mitsuhashi vet vad han talar om. Han har personligen varit på studiebesök i de så kallade utanförskapsområden som numera kan räknas i hundratal i Sverige. Han vet inte riktigt hur han för sina landsmän ska beskriva den för sina invandrarkravaller internationellt ökända Stockholmsförorten Husby men konstaterar ändå:
    – Vad det än var, så inte var det Sverige. Den utvecklingen vill vi inte ha i Japan.

    Gillad av 4 personer

  • Björn skriver:

   En smygande tendens är fler personrån, både i gatumiljö dagtid och dygnet runt i hemmen! De som sysslar med det där, visar ingen som helst respekt mot vare sig barn, åldringar eller handikappade, och ser likt rovdjur ut de enklaste offren! En effekt av ”kulturberikningen” i de kriminella kretsarna!

   Gilla

 3. Fredrik Östman skriver:

  Du förefaller vara drabbad av ett inre tvång att verkligheten måste gå att representera på ett rimligt träffande sätt genom sitt första moment, det s.k. genomsnittsvärdet. Denna illusion kräver att alla utfall i verkligheten har mycket liten varians.

  Som om socialismens önskemål redan hade uppfyllts och den s.k. jämlikheten, egentligen uniformiteten, hade infunnit sig. Du spänner vagnen före hästen.

  Men i själva verket finns inget osant i en verklighet med stor spridning i utfallen. Det finns ingen motstridighet i att din svåger fick behandling, på egen bekostnad, utan väntetid och att okända utlänningar även de får behandling, men på vår bekostnad. Ditt sätt att tänka kräver att det är osant att Tage Erlander var mycket lång eller Gunnar Sträng mycket tjock, ty Strängs kroppsform motsäger i så fall Erlanders och vice versa. Den postmoderna ”slutsatsen” av dylik uniformitetsmani är att man kan vara tjugo meter lång eller väga tre ton, eller vara så liten som en liten mus, eftersom Sträng och Erlander tillsammans bevisar att det inte finns en konform kroppsform.

  Men likväl är möjligheterna för kroppsformernas utformning i allra högsta grad begränsade och vi kan på en snabb blick omedelbart fastställa om ett objekt är en människa, en sten eller något annat. Kroppslängd följer ganska exakt en normal- eller Gauß-fördelning, medan vikten åtminstone i de högre områdena antagligen följer något slags Pareto-fördelning, dock avskuren vid vikten för akut exit någonstans omkring 500 kg.

  På samma sätt är det med inkomster, tandläkarbehandling, våldtäkter, arbetslöshet och tendens till jihadisk terror och mord: De är alla fenomen som måste beskrivas med statistik i flera moment, inte bara genomsnittet, och för flera populationer, inte bara den sammanlagda totalbefolkningen, och med angivande av fördelningstyp, inte bara normalfördelning. Allt annat är det vi nuförtiden kallar Fake News, alltså sådant som står att läsa i agitpropmedia, oftast på papper eller i television.

  Gillad av 10 personer

  • Min gamla klarinett skriver:

   Precis, tyvärr är det några få outliers som verkar kunna applicera detta tänkande, kanske mindre än en procent av befolkningen. Jag återkommer till problemet att folk som jag själv aldrig deltagit i någon organisation alltmedan alla de som helt enkelt saknar erforderlig analysförmåga och moral går med i något ungdomsförbund vid 11års ålder, som Fridolin.
   The Second Coming..

   Gillad av 3 personer

  • Anders L. skriver:

   Fruktsamhetstalet anses behöva ligga på 2,1 för att upprätthålla oförändrad befolkning. (SCB). För svenska kvinnor totalt är det 1,76. För svenskfödda kvinnor är det 1,66. För kvinnor från länder med medelhög HDI 2,34 och från länder med lägst HDI, som dominerar i svensk invandring: 3,15. (HDI3 =”shithole countries”). Demograferna tiger still. Räkna själva.
   https://en.wikipedia.org/wiki/Human_Development_Index

   Gilla

  • Jonas Nilsson skriver:

   Tjusigt påpekande.
   Det finns all anledning att fundera över vad vi menar och föreställer oss vara sant.
   Jag kan tänka mig tala om en knappologisk sanning. Denna sanning är så liten att den blir innehållslös.
   Dagens vetenskapliga sanning handlar om sannolikheter.
   Tanken om ett fält av sanning bär längre. Poängen blir gränsen mellan sanning och osanning samtidigt som sanningsfältet är och blir stort och rikt.

   Gilla

 4. Elof H skriver:

  Inte så konstigt om han ringde massor av tandläkare att nån av dem hade tid. Problemet med långa väntetider är väl främst i glesbygd där det dels inte är så attraktivt att jobba som tandläkare och där det dessutom tillkommit en massa migranter som tagit upp all kapacitet. På många ställen är det enda alternativet Folktandvården och är de fullbokade så är det bara att vänta eller resa iväg långt för att få en tid.

  Gillad av 1 person

  • Kronblom skriver:

   Just så i glesbygd. Folktandvården hade inga tider på 6 månader men privatkliniken hade en akuttid till dagen efter när en tand gick sönder. Priset blev detsamma d.v.s. 1500.- minus 200.-

   Gilla

 5. Björn G skriver:

  Sanning är motsatsen till lögn, falskhet, översitteri och maktfullkomlighet.

  I Sverige har vi i decennier lagt ut den officiella sanningen på entreprenad och låtit politiker, tjänstemän och media sköta den åt oss.

  Den barnatron gjorde att vi lät oss kidnappas av politikernas frälsningsläror som mångkulturalism, globalism och bidragshumanism. Samtliga av dessa ismer, är ju kommunistiska och totalitära inriktningar på global nivå.

  Gillad av 11 personer

 6. S Eriksson skriver:

  Det är nog en mycket trolig förklaring, som ligger mycket nära sanningen. Tim Pool kom fram till något liknande när han åkte till Sverige efter Last night in Sweden uttalandet. Det var inte så illa som den ena sidan sa, men inte heller så bra som den andra sidan påstod. Men Sverige var ett crepy land och det var ett dåligt och förmodligen befogat betyg. Varför skulle han ljuga?

  Gillad av 2 personer

   • NETTANN skriver:

    Man skulle kunna kommentera med ”Que?” eller något liknande.

    (En enstavig, värdeladdad och svårtydd reaktion på ett inlägg säger mer om författaren än något annat. Sådant är relativt ovanligt på DGS och avsaknaden bidrar till att göra sidan intressant.)

    Eller så gör man inte det. Fast det kan få en att akut tappa humöret. En söndag då man blivit genomblöt på hundpromenaden.

    Gillad av 1 person

   • Min gamla klarinett skriver:

    Jaja, ok då, jag uppfattar det relevanta huvudargumentet här som det Östman förklarade ovan, det är inte en fråga om två bilder som leder till ett medelvärde, jag tror snarare att det är värre än någon säger, eftersom de som verkligen har information inte delar den, jag menar här folk som domstolar, polis, och brottslingar själva, vi vet att Afghanen som Elin ville skulle stanna hade piskat sina barn med elsladd, men vad mer har denne man gjort i sina dar? Denna ”å ena sidan” argumentation är i princip felaktig.

    Gillad av 3 personer

 7. PV544 skriver:

  Det enkla svaret är att Sverige inte är homogent, det är stor skillnad.
  På var du bor och vad som efterfrågas.
  Ungefär som skogsbränder, själva rapporteringen skiljer sig beroende på när och var reportern står och hur erfaren reportern är.
  En hälsning till Fredrik Reinfeldt:Många julgranar har brunnit i sommar 2018.

  Gillad av 3 personer

  • Björn G skriver:

   Idag går propagandablaskorna DN och SvD ut med helsidesreportage, påhejade av statliga SVT, om ett varmare globalt klimat med anledning av den Svenska sommarens vackra väder. De är idag inget annat än renodlade propagandaorgan för den Globalistiska Politiska agendan.

   Dagens underagenda från dessa blaskor/aktörer är nu att försöka rädda kvar Miljöpartiet i Riksdagen. Det gör de nu genom att, inför valet, åter blåsa upp skrämselpropagandan till stormstyrka.

   Den enda partiledare som har kurage att hålla huvudet kallt i denna fråga är SD:s Jimmie Åkesson.

   Gillad av 4 personer

   • Jan Bengtsson skriver:

    Jimmie, klok som en elefant)
    Det instämmer motståndarna helhjärtat i…

    Vad de sju har gemensamt, FÅR vi väljare instämma i…

    Gilla

 8. Alexander Svensson skriver:

  Tycker du, likt en krönika om en bilolycka som du skrev om för några veckor sedan, blandar ihop akut vård med ”ordinarie ” vård. Min erfarenhet är att akutvården fungerar mycket bra men den att , mycket vanligare ordinarie vården är betydligt sämre med långa väntetider. För mig t. ex. brukar det ta ca en månad för att få telefontid hos min läkare, vilket är alldeles för länge.

  Gillad av 1 person

 9. Att tråla i verklighetens hav skriver:

  Vad en trål i havet får upp beror på dess maskstorlek. Tät eller gles påverkar direkt vad fångsten blir. Likväl blir det mesta kvar i havet. Samma sak när vi trålar efter sanningen. Den kan man inte bara få upp och tömma på ett däck.

  Sedan har vi även det egna intresset. Vem tillverkar näten och med vilken avsikt? Allt vi får upp har inte samma värde. Egenintresset ljuger aldrig. Neutralitet består mest av en chimär. En vacker ledstjärna att tala om i finrummen. Utan nyhetsvärdering får inga nyheter alls. Och vad utgör egentligen en nyhet? Knappast luften vi andas eller vattnet vi dricker. Vardagslunken blir till ett slags naturligt tillstånd. Se bara på tiggeriet. Nyss i var mans mun. Numera ett tillstånd vi vant oss vid. Som vi dagligen andas. Så det mesta återgår till havet. Eller fiskas aldrig upp. Och det vi vant oss vid osynliggörs. Det är nog mest gruset i skon Patrik försöker hitta. Det som skaver mer ihållande. Det som vi ännu inte vant oss vid.

  Att vi har en politiserad press har vi känt till länge. Länge försökte man skilja på nyheter och åsikter. Skiljs på ”ledarsidor och debatt” – och – ”nyheter och väder”. Men ett samhälle under kraftig omdaning får svårt att skilja på väder och klimat. Vi rider en galopperande häst. Omgivningen blir inte längre statisk. Det som var sant i går är redan passerat. Färden i sig förvandlas till ett stort samhällsexperiment, iscensatt av våra folkvalda politiker.

  I detta brusande hav försöker vi fiska efter sanningen. Det blir som att försöka fånga regnbågen i en ask. Verkligheten uppträder alltid undflyende. Det som nyligen var sant i Knutby, är det inte längre. Och i byn bredvid gällde hela tiden andra sanningar. Det handlar mindre om en jakt på sanningen och mer om en öppen ärlighet. Att erkänna att nät och mallar finns. Att intressen både sammanfaller och skiljer sig åt. Att socialdemokratiska ledarskribenter gärna synkroniserar vad de skriver om på ledarplats. Att vinkling utefter mer liberala teman går på räls. Att vissa nät utgörs av väl utvalda dagordningar. Och att det även gäller pressen i övrigt.

  Även ett oberoende SVT fyller tablåer med en viss typ av prioriteringar. Lyfter gärna fram feminism och hbtq, mer än man visar hur man stickade vantar eller hur rovfåglar kurvar upp sig i den första morgontermiken. Människor går i bräschen för det som intresserar dem. Exempelvis en redaktion. Men framför allt vad dess ledningar släpper fram.

  Och om sanningen skall fram består all kultur också den av olika typer av egenintressen. Som till del även skapar och bygger verklighet. Och handlar utefter den. Som i attityder gentemot poliser. Världen består av en djungel – ett stort hav – och blir som sådan svår att navigera i. Både med och utan värkande tänder.

  Gillad av 5 personer

 10. Aurora skriver:

  Och Aftonbladets ledare kallar sig oberoende socialdemokratisk. Och så står det att åsikter är skribentens egna. Pyttsan. Skrattretande. Någon egentligen sanning finns väl heller inte när man ser på storheter. Drt är ju faktiskt ens politiska väderstreck som påverkar hur man ser på den värld man lever i. Tyvärr har nog journalistiken länge varit politiskt färgad. Man väljer ju vilka nyheter man tar in. Man vinklar en nyhet eller utesluter vissa fakta. Man rapporterar gärna om orätter i andra länder framför att uppmärksamma samma orätter på hemmaplan. Programledare i tv och radiopragram använder värdeladdade ord och man säger ’vi’ (och ler i samförstånd) när man pratar om sådant som det rådande etablissemanget menar att vi ska instämma i. O h npde någon deltagare som skullr upoföra sig som katt bland hermelinerna. Instämmer man inte är man inte ’vi’ utan utanför och märkt. Ändring väntas.

  Gillad av 2 personer

 11. Kungskobran skriver:

  Dåliga nyheter och elände är bra nyheter för det säljer, så har det alltid varit.
  Denna sajt är likadan den domineras av hur dåligt allting är.
  Jag har sex barnbarn som går i skolan och på dagis, deras föräldrar är mycket nöjda, jag har träffart flera av personalen, dom verkar professionella såvitt jag kan se och är mycket trevliga och tillmötesgående
  Jag kan få akuttid hos min husläkare på vårdcentralen mer eller mindre direkt om det är något,
  hon ringer upp mig , samma med min tandläkare.
  Den privata servicen är ofta sämre, hantverkare som man måste tjata på, målare som inte kommer,
  , långa väntetider för bilreparationer , försök att skörta upp.
  En och samm bil reparation kan kosta upp emot dubbelt så mycket på olika verkstäder.
  Det finns bra hantverkare också men väntetiderna är oftast långa.

  Gillad av 1 person

 12. Min gamla klarinett skriver:

  Ja men Patrik, har du inte insett att journalister och politiker vet precis så lite om så mycket att de inte förstår något alls, och därför varken kan analysera eller förmedla verkligheten? Det finns inte alls två bilder av verkligheten som står och väger mot varandra, det finns en korrekt, och en felaktig. Våra medier har i alla år förmedlat en tillrättalagd bild men i takt med att Sverige blivit sämre och farligare så har man bara undlåtit att rapportera sådant som är misshagligt. Kloka människor vänder sig då till alternativmedia som självklart har både en agenda och lite resurser, så bara för att det finns ruttna tänder så betyder ju inte det att det inte finns tid att behandla svenskar, ibland. Det är dock inte alla sjukdomar, och inga allvarliga, som det är så lätt att shoppa runt efter behandling för. Man väntar och dör kanske.

  Jag irriterar mig på detta inlägg, bege dig då ut från din lägenhet på Östermalm och åk till Malmös akut, sätt dig där en eller två timmar, ett par dagar, missa inte kvällar och nätter, då hade du fått en bild av vart Sverige är på väg. Alla är inte invandrare och alla muslimer hotar inte personalen, men många är, och det sker, jag har själv sett det. Jag tror att man måste ha jobbat med något riktigt, en enda sak räcker, vad som helst nästan, utom ett babbelyrke, för att kunna förstå världen, utan denna handfasta kunskap så har allt man tycker och tror inget ankare. Därför vet en snickare, eller tandläkare för den delen, mer om världen än alla journalister lagt samman.

  Jag litar på nästan alla historier man läser på Samhällsnytt och Friatider, det länkas allt som oftast till MSM, det är efter 10 år tydligt att det är en massiv desinformationskampanj från MSM, detta finns det väl ändå ingen anledning att tvivla på???

  Gillad av 15 personer

   • Christer L skriver:

    P E borde ha sökt förklaringar. Svågern kanske kunde glimra med namn eller titel eller hade en fin försäkring. Vad körde han för bil, vem svarade i tandläkarens telefon att tid fanns, vem utfärdade räkningen, hur stod högkostnadsskyddet, vad finns för statistik i frågan? Och hur ont hade han, sa han?

    Gillad av 1 person

 13. Lennart Bengtsson skriver:

  Postmodernismens nihilism och syn på vetenskap och upplysning är sannolikt det farligaste som hänt det västerländska samhället sedan det tidiga 1900-talets totalitära regimer. Den är fullt i färd med att förstöra det öppna samhället som vi haft fördelen att leva i sedan upplysningstiden. En faktor är lättheten att förmedla information via elektroniska system och detta på ett alltmer sofistikerat sätt och om man inte är vaksam dessvärre också bedrägligt vis. Människan har i dag inget naturligt försvar mot alltmer utstuderade tekniska system. Redan nu kan man installera Googelbaserat system där man kan fråga rätt ut vad man vill och en utvald, behaglig och förtroendeskapande röst svarar på alla frågor och illustrera detta med bilder och filmsnuttar på lämpligt baserade bildskärmar. Man kan i princip fråga rätt ut: Vem skall jag rösta på i det svenska valet? Den välkända trevliga rösten producerar genast en serie frågor och sedan kommer resultatet att rösta på X och detta med ett utförlig, individanpassat svar.

  Det blir allt viktigare att finna vad man kan lita på och känna tillit för och detta måste byggas upp under tid. De flesta medborgare saknar fackkunskap genom bristfällig utbildning eller mental lättja och faller därför lätt för mediavärldens charlataner. Som en kvinna i bekantskapskretsen sa ”jag tror på honom för han ser så trevlig ut och har en så behaglig röst”.
  Att sätta sig ned med penna och papper för att se om vad som sägs fungerar är det dessvärre ett fåtal som gör. ”Siffror är ju så himla tråkigt”.

  Att finna ”sanningen” är därför ett mödosamt arbete och kräver inhämtning av information från olika källor och från olika länder samt därtill en hel del tankearbete och bredvidläsning. Idag måste man utgå från att all information på något sätt är biased. Det vanligast är att systematiskt utelämna sådant som inte stöder ”berättelsen”. Missinformation när det gäller väder och klimat, energiförsörjning och ekonomi är numera utsatta områden och därför måste all information nogsamt kontrolleras och jämföras med oberoende källor.

  Gillad av 12 personer

 14. Min gamla klarinett skriver:

  Jag frågar mig alltid om någon ljuger om något centralt, varför? Varför ljuger man, och vad mer ljuger man om, och vad undlåter man att berätta? Som IPCC och lögnskandalen i mail och rapporter om Himalayas smältande glaciärer. Det är inte en detalj, det är genomarbetade lögner av folk helt centrala för klimatforskningen. Eller mera närliggande, DNs artikel om brandmannen i Boden, en arabisk mytoman får skriva en lång artikel om de rasistiska brandmännen. Varför? Eller undret i Sandviken, det är inte ett misstag, konsultfirmor har anlitats av kommunen, beräkningar gjort, journalister kontaktats, redaktionen har godkänt. Varför? Eller ta SvD och Gunilla von Halls upprepade artiklar om den vänsterextrema lobbyorganisationen FN-förbundet som undersöker svenskars rasism, allt är agenda och lögn, publicerat med stora redaktionella resurser.

  Jag tänker så här, ljuger man om detta, är det inte så då att den centrala tesen man bygger allt på är lögn? Varför annars, om man har så rätt, ljuga?

  Gillad av 15 personer

  • Elof H skriver:

   Huvudet på spiken! Just så är det, ljuger någon så faller hela trovärdigheten. Man kan ha fel av misstag eller slarv, men blir man påkommen med uppenbara lögner faller hela tesen.

   Gillad av 2 personer

  • Björn G skriver:

   Är detta dagens sanning i Sverige?

   Första dagen i en förskoleklass fanns plötsligt fyra nyanlända män på skolgården bland sex-åringarna, när en pappa skulle hämta sitt barn. Vem tar ansvar om det händer något? säger han.
   (Hans fråga är retorisk, för i princip har alla ensamkommande män kommit hit utan identitetshandlingar).

   Männen bara fanns där på måndagen vid Björklingeskolan i Uppsalas förskoleklass, helt utan att någon personal hade informerat föräldrarna i förväg.

   Pappan misstänker att de nya ‘arbetarna’ på förskolan har att göra med att S-kommunalrådet nu lanserat 2 600 jobb i Uppsala, för att få ut fler nyanlända i låtsasjobb.

   Tidigare har dessa jobb endast gällt renhållning, parkarbete och liknande. Nu är tanken att de även ska slussas in i skola, vård och omsorg.

   När skolans rektor Kristina Söderlund nås vill hon inte gå in på vilken nationalitet männen har. Hon berättar att skolan har fått sju extratjänster utspridda på hela verksamheten, bland annat förskoleklasser.
   – De tillsatta personerna har utländsk bakgrund och vi är nöjda med våra rekryteringar.
   och
   – Föräldrarna kan känna sig helt lugna och trygga, säger rektorn.

   Enligt henne har Jobbcenter gjort utdrag ur belastningsregistret (är detta en Sanning?). Hon beklagar att man haft ‘problem’ med att få ut tidig information till föräldrarna.

   Är det så här offentligheten/kommunen hanterar Sanningen!

   Gilla

   • Min gamla klarinett skriver:

    Samma här, när jag konfronterade personalen så sade de att det får stå för dig, det har ändå kommit färre än utlovat, inte vet jag varför men jag och en bekant hade personligt möte med rektorn där jag gjorde klart att jag såg henne som personligen ansvarig om något hände. Hon är nu pensionerad, dags för möte med nya rektorn. En vän råkade också ut för samma sak på en annan skola, plötslig ny personal med slöja, han sade att han hade förväntat sig information om detta och fick dessa JÄVLA pk-svar. Då sade han högt, ja då slutar min son idag och tog sin son ur dagiset.

    Gillad av 3 personer

 15. Ingvar Froberg skriver:

  Ett värre scenario uppstår när ALLA media är överens och förpassar tvivlare till dårarnas ringhörna. När alla försök till saklig opposition slås ner och idiotförklaras. Som att ha en rättegång utan tillåta försvarsadvokat. Låta en doktorsavhandling passera godkänt utan seriös opponent. Det gör mig ordentligt misstänksam.

  Gillad av 3 personer

 16. John skriver:

  Söndra och härska. Pumpa ut motstridiga sanningar och lögner till dess att folket varken vet in eller ut. Tills de inte längre tror ens sina egna ögon och öron. Tills de ger upp.

  Gillad av 3 personer

 17. Eva Danielsson skriver:

  De här motsägelsefulla bilderna och sanningarna är väl en del i varför så många fortfarande tror att allt är ungefär som det alltid har varit, alltså bra. Och dessutom har medelklassen det fortfarande bra, även om vi är näst fattigast i västeuropa.
  Det kanske blir en reaktion när man får cancer och en lång väntan på operation, eller när ens åldrige far inte får plats på äldreboende eftersom han inte är dement eller när grannens flicka våldtas i löparspåret av en grupp icke-blonda män. Som exempel som kan skaka om.

  Men annars behövs riktig statistik, kompetent genomförd och noggrant redovisad. Och riktig journalistik som rapporterar statistiken och som granskar förslag och beslut från makthavarna.
  Annars kan inte ens pålästa personer enas om läget.

  I Sverige splittras landet och familjer på pk-ismens altare. Politikerväldet är nöjda med det, för ett enat och krävande folk, vill man inte ha. Och media köper man vääl med vänskap och tilltaget presstöd.

  Gillad av 9 personer

 18. Göran skriver:

  En fråga dyker upp rätt omgående. Att bara upplevt någon lögn från media eller samhällets representanter, indikerar på ett ganska skyddat tryggt liv ändå?
  För en vanlig olycksfågel med lite över dom statistiska 2,35 barnen, 3 i det här fallet. Dubbla jobb i över 20 års tid, noll möjlighet att lyfta sig från den statistiska verklighet som skolan delar ut nämligen att 3 av5 barn blir som sina päron med knorr oavsett deras intellektuella kapacitet, därav uttrycket skomakare bliv vid din läst.
  Detta följer tyvärr en oftast resten av livet, Inget jag hänger läpp över värst mycket dock då det varit ett rockn-roll liv som gett mycket.
  Men och med ett stort MEN, att sett baksidorna och träffat dom som dom flesta bara läser om i den vinklade pressen har varit lärorikt.
  Bovar med heder och empati. knarkare som bott i bilvrak men ändå har hoppet kvar.
  Till det på den andra sidan mellanchefer som ljuger och bedrar för en ynka 38000 kr lön, som förstör hellre en arbetsplats, än att erkänna att jobbet var för svårt.
  Och där Patrik är min bild av detta land, lögnare och parasiter styr och ställer.
  Vi vanliga tiger med näven i fickan.
  Mvh Göran.

  Gillad av 2 personer

  • Min gamla klarinett skriver:

   Jag tror du har precis exakt rätt. Jag tror och anser att ALLA som styr detta land är lögnare och parasiter. Precis varenda en. ALLA i 7-klövern, ALLA journalister, ALLA som jobbar på migrationsverket, ALLA som jobbar på BRÅ osv.

   Gillad av 7 personer

   • Karl Oskar skriver:

    Vad hände med den hederlige och pålitlige Svensken?
    När man ser hur Sveriges ledare och eliter beter sig idag börjar man ifrågasätta om den hederlige och pålitlige Svensken någonsin funnits.
    Kan det vara något man (som naiv Svensk) blivit itutad och ilurad?
    Vad hände?
    Så tänker jag i denna dag.

    Gilla

 19. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Det som hänt o händer i Sverige Patrik är att det anekdotiska plötsligt har fått en särskiljande uppgift.
  Vi har varit en nation av individualism eller statsindividualism men på senare tid har stam- och klankulturen gjort intåg.
  Plötsligt drar gäng av unga män genom storstäderna medan majoritetssvensken fortfarande bara har sig själv och de hårt ansträngda myndigheterna att tlllgå.
  En socialt tillstånd och därmed en maktbalans har rubbats och detta vägrar MSM att beskriva!
  Då-ringer-jag-mina-bröder-folket växer så det knakar och även om värdkulturen fortfarande dominerar så är den anorektisk, självursäktande och skuldmedveten, kanske bortom räddning.
  Den stora frågan är om singularitetens kultur någonsin kan locka eller vinna över tillräckligt med nysvenskar för att kunna bestå?

  Gillad av 4 personer

 20. Hovs_hällar skriver:

  Andra har redan kommenterat det faktum att verkligheten är komplex, att det alltså på en del håll kan vara hopplöst att få en tid hos tandläkaren medan det verkar helt problemfritt i andra landsändar.

  Den korta förklaringen är att det finns två olika verkligheter — den första är den som ännu inte hunnit förstöras av asylinvandringens konsekvenser medan den andra utgörs av det ”nya, spännande Sverige” för att citera en känd politiker.

  Om du bor i ett gediget höginkomst-villaområde kommer du troligen inte att ännu märka så mycket av den sistnämnda verkligheten, och kan då förnöjt konstatera att allt verkar bra och att alla historier om motsatsen bara är ”fake news”.

  Är du däremot fattig och tvingas bo i ett ”kulturberikat” bostadsområde i en lågstatus-förort, så upplever du nog att du inte längre befinner dig i Sverige utan i något slumområde i Mellanöstern. Är du dessutom kvinna, så vågar du kanske inte ens längre gå ut efter mörkrets inbrott.

  Jag ser att somliga kommenterare just nu tillhör den förnöjda kategorin, som anser att allt verkar bra. Trevligt för dem.

  Gillad av 4 personer

 21. Björn skriver:

  Det som stör mej personligen mest, är alla spekulationer om sånt som inte ens har hänt än! Både SVT och TV4 är lika där! Om t.ex Trump ska hålla ett tal nånstans om några dagar, kallas alla möjliga ”experter” in för att ge sin(vänstervinklade) ”bild” av vad som talet troligen kommer att innehålla! Inte nog med det, de börjar dessutom att ”analysera” talet med utgångspunkt från dessa spekulationer! Så j-a tröttsamt! Jag efterlyser en nyhetsrapporteringen som på ett sakligt sätt, UTAN ”färg” från reporterns/redaktionens personliga politiska åsikter, sker EFTER att händelserna ”utspelat sig”!

  Gillad av 2 personer

 22. Rikard skriver:

  Hej.

  För att sammanfatta din text i en mening:

  ”Är spiken spetsig eller trubbig?”

  Man kan också säga att det är sanning som inte är lögn.

  Man kan säga att vi alla kan beskriva vad som hände, och det är sanning, men att det inte med nödvändighet säger något om varför det hände, eller om där finns någon sanning om varför.

  Man kan säga att motivet avgör sanningen om gärningen.

  Man kan säga att konsekvensen avgör sanningen om motivet.

  Man kan säga en hel massa sanningar, men vad hjälper det?

  Makt är vilja; vilja är makt. Detta är sant. All makt, och all vilja, vilar på våld tvång. Oavsett om det är av en själv över en själv, eller från andra, eller från materien själv. Simma eller drunkna, ät eller svält, marschera eller dö: enkla sanningar. Komplexa sanningar kan byggas av dessa.

  När du är omringad och kringränd, och du inte vet vilken väg som är sann står du blott ett steg från friheten: vägen fram är vägen igenom det som kringgärdar dig. När allt är kaos och anarkin själv släppts lös över värden och värld, är sanningen vad din vilja gör den till.

  Se där, en massa sanningar.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 1 person

 23. MartinA skriver:

  Om du skapade ett mediehus så skulle det dels behöva konkurrera mot statssubventioner. Dels skulle du bli avstängd från google ads. Och i längden, om ni började vinna makt, skulle ni bli avstängda från banktjänster.
  Alternativt skulle du vara följsam nog för att inte göra minsta skillnad.

  Gillad av 6 personer

 24. Elisabeth skriver:

  Som Eva Danielsson påpekar ovan behövs riktig statistik, kompetent genomförd, korrekt analyserad och redovisad jämte granskning av förslag och beslut från makthavarna för att ana vart vi är på väg. Ska bidra med sådana fakta. Arbetsförmedlingen rapporterade nyss att pengarna som avsatts till subventionerade extratjänster redan är slut. De var budgeterade att räcka året ut och satsningen riktar sig förstås mot det nya frälset. Detta jippo kallades ju jobbsatsning men handlar egentligen om att frisera statistiken inför valet. Så där får SD ännu ett litet handtag, SD kan grilla regeringsföreträdarna om hur det egentligen förhåller sig med de ”nytillkomnas” arbetslöshet .Ja herregud, vilken kortsiktig, slösaktig, meningslös politik.

  Gillad av 5 personer

 25. Stig Rydmark skriver:

  Det här är en sanning, kanske liten i ett större sammanhang, men stor för mig. För c:a två år sedan bet jag av en oxeltand. Tog med mig den till tandläkaren som på c:a 5 minuter limmade fast den, kostnad c:a 850:-. För c:a ett år sedan bet jag av tanden på nytt. Vid mitt besök hos tandhygienisten under våren berättade jag vad som hänt.
  Min kommentar var att regeringen prioriterar illegalas kostnad till 50:- och att jag prioriterar att inte limma en gång till.

  Trump har ju nu uttryckt vad som också gäller i Sverige: MSM är folkets fiende.

  Gillad av 5 personer

 26. Staffan W skriver:

  Vid ett besök på Publicisklubben (där jag är medlem sedan 1974) kom man vid en debatt för en del år sedan i närheten av dessa frågor. En ung, finsk journalist uttryckte då sin avund för den svenska situationen där journalister kunde driva frågor aktivt (det vi nu kallar agenda journalistik). I Finland var det så mycket tråkigare att vara journalist – där fick man vackert hålla sig till fakta och referera motsatta åsikter i en fråga! Idag är det t ex så att en ”klimareporter” självklart också är med i den gröna svängen med en politisk hållning i klimatfrågan. Vad gör förresten en ”klimatreporter”? Klimatet förändras ju ytterst långsamt – en väderreporter eller miljöreporter hade väl varit bättre?

  Gillad av 2 personer

 27. NETTANN skriver:

  Min gamla tandläkare tog nästan 10.000 kr för en rotfyllning. Folktandvården på landet, som jag bytte till, tog under 3.000 förra sommaren och utan nämnvärd väntetid. Hos den första sågs aldrig någon med utländsk bakgrund. På det nya stället är de i majoritet (när jag har varit där).

  På min gamla vårdcentral tog det månader att få en läkartid, väntetiden ökade fortlöpande och lokalerna dominerades av högljudda nyanlända. Min nya läkare erbjuder tid inom några dagar och jag har bara sett patienter som har liknat mig. Samma Stockholms landsting och bara någon km längre bort.

  Hur det numera är med tiggarna inne i sta´n vet jag inte för det var ett tag sedan jag var inne på Söder men då fick man kryssa fram. Hon som satt utanför ICA på landet är nu efter flera år äntligen borta.

  Verkligheten har sina nyanser. Det är inte alltid så lätt att förstå varför.

  Gillad av 1 person

 28. Min gamla klarinett skriver:

  Vad är sanning är en fråga men den förutsätter ett ämne. Här är två, var fasen är IS? Varför hör man så lite om detta under Obama olösliga hot? Svaret på varför vi inget hör är att Trump nästan löst problemet, han har bombat dem sönder och samman.

  Här är en annan sanning som vi aldrig hör, varför hör vi så mycket om palestinska flyktingar när det finns så otroligt många fler flyktingar av annat märke, inte minst flera miljoner judar fördrivna från arabvärlden. Endast palestinier har status som flyktingar och ockuperade för evigt, inklusive deras barn och barnbarn.

  Gillad av 5 personer

 29. Jan Andersson skriver:

  Det finns garanterat många motbilder till dagens svartmålningar, men varför får vi inte dem beskrivna för oss? Varför vill man bara tysta kritiken? Det är nog mer än en hund begraven här.
  Och det är nog inte dagens situation som alla är bekymrade för, utan den ständiga utförsbacken. Folk kan tänka och interpolera, om det var tre månaders väntetid hos folktandvården för tio år sedan, vad blir det nu med flera hundra nya invånare i byn, alla med dålig tandstatus.

  Min kollega bet av en tand förra året och ringde Folktandvården där han varit kund sedan barndomen. Besked: om tre år har vi tid med dig. Han fick komma till min privattandläkare omedelbart.

  Gillad av 1 person

 30. Magnus Rosensparr skriver:

  ”Jag skulle vilja starta ett mediahus som kunde konkurrera ut Dagens Nyheter och Sveriges Television …”

  Det har jag hoppats att någon skulle göra sedan början av 1980-talet, men också vetet hur kostsamt det är att starta ett gammaldags tidningshus. Idag är situationen helt annorlunda och att förverkliga drömmen genom varianten nättidning avsevärt mycket mindre kostsamt. Själv har jag samma affärssinne som ett kilo hö, och därför beundrar jag människor som kan sälja sand till beduinerna och is till eskimåerna, alltså krängarna, som vi antika klassicister numera kallar de vi tidigare kallade krämare, d.v.s. affärsmännen. Visst måste väl du PE tillsammans med en massa andra människor med näsa för affärer kunna kicka igång en blomstrande nättidning för hela Sverige, när vi i det kommande ska återupprätta det goda, rika och fria Sverige igen, eller hur?

  Gillad av 7 personer

 31. Torsten Sandström skriver:

  Jag gillar din artikel och ambitionen att skapa öppet kritiskas medier. Men den kolliderar samtidigt med rådande marknadsstyrning av medierna. Och med den politiska styrning som staten via ombud utövar över SVT och SR. Marknaden önskar lättsmält som går att sälja och knyta annonser till. Och staten önskar PK.

  Ifall statens grepp över SR och SVT kunde lättas genom en effektiv kontroll från Granskningsnämnden kan kanske ett steg tas framåt. Samtidigt måste en kulturförändring till inom de högskolor som utbildar journalister. I övrigt får man hoppas att sociala medier i stil med Det goda samhället och många andra kan nå tillräckligt många. Men marknaden för medier och dess annonskrafter är knappast möjlig att konkurrera ut.

  Gillad av 1 person

 32. oppti skriver:

  SVD idag ang migrationen och medias agenda!
  Det anses vara en av orsakerna till SDs framgång.
  Imorgon om alarmen i samband med varmt väder där isläget i Arktis är glömt.
  Medias makt är stor.

  Gilla

 33. olle holmqvist skriver:

  ”Caesar, Fredrik den store och Napoleon i samtal på Olympen:; C.: Om jag haft tanks skulle jag ha erövrat hela Germanien. F.:Om jag hade haft flygplan skulle jag ha erövrat hela Europa.
  N.: Om jag hade haft Goebbels hade ingen idag vetat om slaget vid Leipzig.”
  Vits från NaziTyskland, nedtecknad i Dresden mot kvällen den 9 maj 1944 av
  Viktor Klemperer.
  (”Intilll slutet vill jag vittna. Dagböcker del 2 1942-45”)

  Gillad av 1 person

 34. Allan Forsling skriver:

  Demokrati förutsätter väl informerade väljare, om den ska fungera. Jag konstaterar att media idag inte ger oss information och vi har därför svårt att vara upplysta och välinformerade väljare. Vi måste idag söka information från många källor och dessutom använda vårt sunda förnuft. För min del är den här bloggen en viktig del i mitt informationssökande och egna funderade om världen.

  Gillad av 2 personer

 35. V for Vendetta skriver:

  En sanning är ALLTID subjektiv så vida det inte handlar om fysiska lagar, då får den gälla som sanning till motsatsen är bevisad. Klimatet är väl det närmaste tudelad sanning vi kan komma. Det låter sig knappast mätas eller vägas och är tämligen svåröverskådligt över längre perioder men vi kan kanske se att det fluktuerat. Sanningen för en del är att människan påverkat detta negativt, sanningen för andra är vi inte påverkat det alls. Samma gäller religion. Är det en fredtröstande skara personer som hänfaller åt djupa personliga reflektioner över världsalltets varande eller är det en grupp fanatiska människor som vill tvinga andra att leva under strikta regler skrivna i en bok, som ägnar sig åt religion? För min del kan sanningen kvitta det är utfallet av massans betraktelse som räknas. Sanningen spelar en mycket underliggande roll för hur samhällsutvecklingen sker utan det är människor betraktelser av världen och sin plats däri som ger utveckling av samhället. Kalla det för No go-zones eller förort med busiga pojkar, fenomenet påverkar en stor skara personer negativt och därför skall inte hårklyverier som definition eller sanning pratas i det sammanhanget utan man skall komma till en lösning. det vore så mycket enklare att betrakta världen utifrån problem än sanningar.

  Gilla

  • Tina skriver:

   Klimatforskning tillhör naturvetenskaperna och mätning och vägning är grunden, man väger gräs, mäter vindar och vatten. Alla universitet i världen bedriver naturvetenskaplig forskning och hundratusentals studenter bidrar med sina examensarbeten till att mäta och väga en liten del i det stora hela. Det skulle bli ramaskri om en enda student såg sina resultat falsifierade i en publikation. En enda sommars temperatur gör givetvis inte skillnad i ett långt perspektiv, men trädgränsen har mätts noggrant i Sverige i 100 år, och den har krupit 130 meter i längd och 30 meter i höjd.
   http://www.sverigesnatur.org/natur/klimatforandringarna-far-kalfjallet-att-vaxa-igen/

   Gilla

   • Ingvar Froberg skriver:

    Det faktum att klimatet på vår planet är i förändring alltsedan isarna började smälta, och accellererar, förefaller nog stämma. Det är människans eventuella påverkan som fler och fler tvivlar på. Marginellt kanske? 50-100 år i ett tidsperspektiv på 10000-15000 år? Att vi går mot en tropisk period förutbestämdes för 10000 år sedan utan hänsyn till vare sig gräsklippare, båtmotorer eller fisande kossor. Vad är sanning?

    Gilla

 36. Patrik S skriver:

  Det som ofta verkar skilja dessa motsatta sanningar är tidsperspektivet, vissa ser bara saker ur ett ideologiskt nutidsperspektiv och andra ur ett längre tidsperspektiv. Frågan är inte hur lätt det exempelvis är att få tid till tandläkaren idag utan hur lätt det var för 20 år sedan, och hur lätt det kan tänkas vara om 20 år om man följer tangentens riktning. Ju mer ”fel” de med nutidsperspektivet har i sin ideologi desto snävare gör de tidsperspektivet.

  Gilla

 37. Min gamla klarinett skriver:

  Låt oss hoppas att det regnar och blåser ända fram till valdagen och att det är svinkallt 9 September så att Mp åker ut, jag är ute i regnet och gör regndans.

  Gillad av 3 personer

  • Södermalmsrealisten skriver:

   Bra idé
   En lärare berättade en gång att något s k naturfolk blandade ihop orsak och verkan.
   Efter regn, det efterlängtade, så kom grodorna fram. Därför dansade och sjöng folket..

   Har ett intryck av att just så här MP infört MultiPlurr-alitet på Kramborgarplatsen.
   Himlen som sänder sitt budskap !

   Gilla

 38. Sixten Johansson skriver:

  Om en månad – och senast när året rings ut – kan vi bättre bedöma maligniteten i Sveriges sjukdomstillstånd och behandlingsmöjligheterna. Inte bara ett konkurrerande mediahus skulle behövas, utan även en faktabank, en hjärntrust, en kunskapsbearbetare och -populariserare (även för skolbruk), en aktiv och obunden intelligentiakärna, en orädd satirproducent, en organisation som stöttar det växande konservativa blocket och kanske ett personvalsparti.

  Om jag hade en massa miljoner att spendera och ett nytt mediahus i tankarna skulle jag först efterlysa massor av idéer och erfarenheter från andra. Sedan vore det enklast att köpa upp Expressen, men prislappen torde vara för hög och säljaren ovillig. I stället skulle jag försöka sänka Aftonbladet och köpa upp konkursboet, just produktionsapparaten, sparka de flesta och sätta in nya friska krafter och idéer.

  Framgångsnyckeln är tät kontakt med kunniga regimkritiker och en intresserad allmänhet. Det närmaste vi kan komma sanning och förnuft är via kollektiv intelligens (wisdom of the crowds). Systemmedia står i predikstolarna med sina basuner, alternativmedia står på kyrkbacken och på torget. Men alternativmedia behöver ett samlande nät och centrum. Allmänheten behöver se och lära känna de personer som arbetar i detta centrum. Det mått av sanning och objektivitet som vi behöver eftersträva uppnås via de många rösterna, som bildar spektra ungefär som på DGS, men snabbare och mer strukturerat. Kanske kan det kallas sanningshologram.

  Gillad av 1 person

 39. Jari Norvanto skriver:

  Trollfabriker, Trump, Putin och SD i maskopi brukar väl vara tillfyllest förklaringar i MSM. Alltså måste vi gå med i NATO, stärka EU-samarbetet, höja skatterna och stå upp för en fortsatt generös flyktingpolitik… Påstående och konklusion utan mellanliggande, obstruerande tankeled. Argumentationen lika förbigången som medborgarna i politiken eller debatten i DÖ-riksdagen.

  Gillad av 3 personer

 40. Samuel af Ugglas skriver:

  Arvet efter Olof Palme, den förhärligade lögnen!!! Sanningen i hans värld var alltid relativ om den fanns överhuvudtaget.

  Gilla

 41. Lars skriver:

  Mats Erikson är före detta pressekreterare i S. Idag rasar han mot att jag skrev att Alliansen under Reinfeldt var en invandringsekt med vänsteridéer.
  Tino Sanandajis ”analys” om att det är vänstersn fel att vi har invandring…

  Beviset på att Reinfeldt inte var en äkta borgerlig statsminister utan påverkad av vänsteridéer är alla hyllningar av vänsterfalangen inom LO och S. Samma Mats Erikson hade några timmar tidigare positivt delat Reinfeldts talskrivare bakom ”öppna hjärtan” talet.
  Yttervänstern hyllar numera ofta öppet Reinfeldt, men går till personangrepp när vi påpekar att deras favorit inte var en äkta borgerlig statsminister. Denna LO-killes flöde är full av beröm av Reinfeldt, exempel:
  ”Trodde inte jag skulle sakna Reinfeldt. Men när jag ser Vellinge-Ms rasistfjäsk gör jag det”
  ”Förr: ledda av respekterade politiker som Reinfeldt och Alf Svensson. Idag: ovärdigt spel tillsammans med SD”
  Vänstern vet att Reinfeldt och Annie Lööf är deras allierade, det är därför de går till personangrepp mot de som kritiserar dem. Vänsterns mest effektiva statsminister senaste åren var Reinfeldt, som öppnade gränserna mer än någon. Alliansens skattesänkningar är här irrelevanta då kostnader för hans socialistiska migrationspolitik snart tvingade skatter öka igen.
  När det passar låtsas vänstern att allt handlar om skatt och privatisering där Alliansen var nyliberala och att det finns en enorm avstånd mellan S/Mp/V och C/Reinfeldt. Men de viktiga frågor som politiken kretsade kring som försvaret, rättsväsendet, genus, identitetspolitik och migration var Reinfeldt på vänsterns sida, vilket förklarar varför vänstern är så positiva till Reinfeldt och nyliberala Centerpartiet. Invandringssekten bryr sig främst om invandring.
  De som hatar borgerligheten som LO, Aftonbladet och researchgruppen har ingen trovärdighet om vem som är borgerlig. Att yttervänstern hyllar Reinfeldt och blir ursinniga mot min kritik av honom bevisar att jag har rätt.
  Mats Erikson och Fredrik Olsson tycker inte att jag är seriös och vill att andra borgerliga inte ska citera mig. Detta av en jätteseriös person som tidigare twittrat att SD ”enligt mig förbrukat sitt människorvärde”.

  Gilla

  • Lars skriver:

   Texten en kopia dvs Tinos litania på Facebook. Tycker den är mycket intressant utifrån ett sanningsperspektiv. Tino är ju mörkblå o antagligen är det klasstillhörighet (pappa var rik Iranier och sonen betalade själv för utbildningen i USA och i Sverige hade han det svårt…). Jag tycker den är intressant eftersom Tino gjort så oerhört mycket för att föra fram problematiken med migrationen och ändå, han kan inte slita sig från sin lojalitet med M och vill tydligen se Alliansens agerande som något avvikande ”vänster” influerat. Om inte ens Tino kan svika sina ideal…hur kan andra se nyktert på sina egna lojaliteter?

   Det är faktiskt borgerliga partier som INTE drivit politik mot invandringen sedan 1991 och det kan inte räknas som ett temporärt misslyckande utan som medveten politik (alternativet är naturligtvis att det är partier utan kompetens). Vad hindrade dem att söka en uppgörelse med S (högerflanken) istället för med Mp? Att S inte längre är att räkna med överhuvudtaget eller V och MP är en annan sak, de borgerliga partierna ska ju utgöra ett alternativ?

   Man kan inte beteckna allt man inte gillar som ”vänster” eller ”socialism”. Man måste se till innehållet i den förda politiken. Det finns så många olika frågor som går tvärs över blockgränserna i dagens värld.

   Gilla

 42. Dan Astrom skriver:

  Har Folktandvården olika priser på olika platser i landet?! Jag var och tog bort tandsten på en planerad tid och betalade ungefär 1.300 kronor för tiden som var på cirka 40-45 minuter. Går hem och äter en hårdbrödssmörgås och biter sönder en tand, ny tid om två dagar och ytterligare 1.300 kronor. Det är i och för sig två år sedan, men har svårt att tro att tandvården blivit billigare, rätta mig om jag har fel… 💸🤔

  Gilla

  • Stig rydmark skriver:

   I en tidigare kommentar berättade jag om min avbitna tand, som omräknat i timtid kostade c:a 10.000:-/tim. Ev. fick jag ändå pensionärsrabatt. Det var ju alliansregeringen som tog bort regleringen, vad den nu egentligen bestod av, och som resulterade i kraftigt höjda priser. Ingen i riksdagen tycks vara medvetna eller intresserade av att göra något åt dessa ockerpriser. Avregleringen av bilbesiktning fick samma effekt, generellt höjda priser. Så, bevare oss från avregleringar.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.