Ny podd! Jihadismens växande skugga

Mohamed Omar

Tolkiens episka sagor från Midgård är omåttligt populära och vinner ständigt nya fans. De fick förstås skjuts av Peter Jacksons filmatiseringar, först trilogin om Härskarringen, och sedan Bilbo. I hans saga står de goda krafterna mot de onda, de fria folken är hotade av en växande skugga i öster där Sauron, Mörkrets herre, har sitt rike.

I förordet till den andra upplagan av sagan, som gavs ut 1966, skrev Tolkien att han ogillade allegorier och istället föredrog historier som kunde användas på olika sätt utifrån läsarnas tankar och erfarenheter. Hans historier var alltså ”tillämpliga”, men inte allegoriska. ”Jag tror att många blandar ihop ’tillämplighet’ och ’allegori’; men den ena hör hemma i läsarens frihet och den andra i författarens ensidiga herravälde”, förklarade han. På grund av mina särskilda erfarenheter, och i ljuset av vår samtids konflikter, läser jag sagan på ett särskilt sätt.

När Frodo får veta att han har den fruktansvärda härskarringen i sin ägo och att det innebär att han måste lämna det trygga livet i Fylke blir han förtvivlad och önskar att han hade fått slippa och att inget av allt som lett fram till detta hade hänt. ”Om det ändå inte hade hänt under min livstid”, säger Frodo. ”Ja, det tycker alla som tvingas leva i en sådan tid”, svarar Gandalf och drar ett bloss på sin pipa. ”Men de har inget val. Det enda vi kan välja är hur vi skall handla under den tid vi har fått oss tilldelad. Och vår tid har redan börjat mörkna, Frodo. Fienden blir snabbt starkare.”

I det här avsnittet av podden Tankar från framtiden tolkar jag Sagan om ringen i ljuset av vår tids stora konflikt mellan väst och den islamiska fundamentalismen:

10 reaktioner på ”Ny podd! Jihadismens växande skugga

 1. Jvkkk skriver:

  Så ser jag det också, och alliansen mellan pk-ister och alla som är mot det goda är så tydlig, det kvittar var man pekar, en våldtäktsman, han är ett offer, en flicka blir knivmördad, vår polischef undrar vad mördaren fått utstå, terrorister får fri lejd, skurkstater och despoter stöd, våra barn skolas i att bli ondskans soldater. Sauron samlar sina trupper, de värsta i hela världen samlas.

  Jag tycker ofta att det är lätt att bedöma om man har en god eller ond person framför sig, och jag har varit i miljöer med en hög koncentration av omoraliska människor, och de har samma egenskap, de känner de sina. De märker omedelbart att du inte är en av dem, det är nästan som ett kraftfält. Så jag tror att onda människor nu börjat dras till varandra och Sverige har fått kritisk massa och blivit en ondskans magnet.

  Gillad av 10 personer

 2. Erik2 skriver:

  Tack för trevlig och intressant podd. Instämmer i att Tolkiens trilogi om härskarringen kan speglas i denna ständiga kamp mellan öst och väst. Jag skulle vilja gå längre i mina liknelser, trilogin är närmast profetisk i sin karktär. Betänker man Tolkiens bakgrund och hur han säkert observerade skuggans pånyttfödelse i Egypten på 1920 talet och tänker vidare på det sättet så får man hisnande associationer. Jag tänker dessutom att det är intressant att hobbiterna bor i sina Fylken. Hobbiterna verkar vara en blandning av urengelska / keltiska / saxiska och med association till Norge. Jag tänker nämligen att det inte är en slump att han kallade hobbiternas hemvist för fylken. Det finns en särskild renhet i norskt tänkande och kanske är det någonstans därifrån vår tids Bilbo och Frodo måste stiga fram. Utvalda av tiden och världsanden, för att nu använda ett uttryck som PE ibland använder.

  Gillad av 2 personer

 3. Lyssnarbrevet skriver:

  Alltid lika trevligt med ett nytt avsnitt, men det här avsnittet publicerades ju på SoundCloud redan för 25-26 dagar sedan?! Har även lagt märke till detta i samband med tidigare avsnitt. Det skulle underlätta om ni publicerade avsnittet med medföljande blogginlägg på en och samma gång, nu blir det lätt rätt rörigt.

  Tack för övrigt för bra poddande och bloggande, hoppas att vi får se lite vloggande med Antikalifen snart igen också.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.