Gästskribent Rune Barnéus: America First

Jag har ett problem som förföljer mig varje dag: jag tycker Donald Trump gör ett bra jobb. Vad är det för fel på mig? Säkert många men hur kan det komma sig att jag tycker mig se en linje i den amerikanske presidentens ledarskap, som väcker min sympati; hans personlighet väcker inte på samma sätt min sympati men han har ju inte blivit vald av folket för att väcka personlig sympati; inte heller för att hålla eleganta tal, som leder till Nobelpris. Inte heller har han blivit vald för att sätta traditionella allierades intressen och förväntningar före den amerikanske medborgarens intresse. Ändå väckte det en enorm uppståndelse när han presenterade sin devis: ”America first”. Vad menar människan, förstår han inte att hans första uppgift är att företräda sina allierade i Europa och annorstädes, som väntar på sedvanliga gåvor från en ny amerikansk president.

Denna förvirring förklaras också av att det är länge sedan politiska ledare i Väst satte sina länder först. Sedan decennier tillbaka söker politiska ledare i Väst erkännande från den liberala pressen snarare än från sina väljare, inte minst har av outgrundlig anledning europeiska socialdemokratiska partier lierat sig med dessa krafter. Den taktiken fungerade bra länge men inte längre eftersom den liberala pressen rört sig bort från folket och blivit alltmer provocerande i sin bristande känsla för hur människors vardag egentligen ser ut.

Visst är det så att Trump avviker från allt vad vi sett på denna scen i vår tid. Däremot har han långt kvar innan han överträffar Nero eller Caligula, om han ens överträffar Winston Churchill som inte var den trivsamme person som historien vill göra honom till.

Om man läser svenska och för del delen även utländska papperstidningar får man ett intryck av att Trump inte bara är en osympatisk person utan jämväl en misslyckad president, som inget får gjort. Så beskrevs också på sin tid Ronald Reagan i Sverige. Reagan har emellertid gått till historien som en USAs mest framgångsrika presidenter men har förblivit idiotförklarad i Sverige.
Det är naturligtvis ännu inte dags att göra en bedömning av Trumps insatser men uppenbart är att han har ett högt tempo i sitt förändringsarbete. Hans skattereform kan inte underskattas i vad avser strategisk inverkan på USAs och därmed världens ekonomi.

Kärnvapenskramlet är i varje fall temporärt inställt på Koreahalvön. Kina har fått inse att USA inte kommer att acceptera att de stjäl amerikansk ”intellectual property” eller att de använder sin politiskt värderade valuta för att kringgå handelsavtal. Bara dessa exempel innebär en helomvändning av maktförhållandena i världen.

Ja, men handelskrig är väl inte bra? Nej, men den ordning som gällt sedan andra världskriget slut där förenklat uttryckt till exempel Europa har högre tullar mot USA än tvärtom kan inte fortgå. Detta är min sammanfattning av information från Financial Times. I svenska medier har jag inte kunnat finna en saklig redogörelse av detta handelskrig.

Nej handelskrig är inte bra men varje ny president i USA hade fått ta över en situation med tunga handelsunderskott, en farlig situation för världen eftersom USD är den enda reservvalutan i världen. Alla nya presidenter har försökt att påverka sin omvärld i denna fråga men misslyckats.

Vägen till exportframgång går alltid via den amerikanska marknaden. Ingen har vågat rubba den förmånliga handelsposition som till exempel Europa fick med USA efter andra världskriget. Svaret har alltid varit att USA måste förbättra sin handelsbalans genom att bli mera konkurrenskraftigt. Det ligger mycket i det men sett från en USA-presidents utsiktspunkt är frågan mycket mera strategisk än så. Om marknaden förlorade sin tro på USD som reservvaluta skulle USAs maktposition i världen kraftigt försämras. Således plats för drakoniska åtgärder för att tvinga motparter till förhandlingsbordet. Utgångsläget är att det är Europa och Kina som kommer att känna stinget från ett handelskrig först. Är alla förlorare i ett handelskrig som det står att läsa i alla tidningar? Börsen är den bäste bedömaren av detta och den amerikanska börsen stiger.

En förklaring till förvirringen kring Trump kan vara att han är sin företrädares motsats. Obama var och är vältalig, elegant, kylig, europeisk. Nackdelen med Obama var att han mest ägnade sig åt att hålla eleganta tal men fick föga gjort. Så till exempel vägrade Obama att sätta ner foten och stoppa Ryssland och Iran från att genom ett långdraget krig i Syrien och skapa ofattbara lidanden där. För detta kritiserades Obama även av Hillary Clinton, som såg vad som skulle hända. Resultatet blev att denna konflikt aldrig hanterats mera än av ett handlingsförlamat FN.

Det var så vi fick den invandringsvåg som nu destabiliserar Europa, särskilt Tyskland och Sverige.
Alla som bott i USA vet att det landet alltid håller sig med en huvudfiende, en paranoid fixering. När jag bodde i USA på 1990-talet var det Kina som var fienden. Favoritfienden Sovjetunionen hade just upplösts och kunde inte längre tjäna detta syfte. Men nu är Ryssland tillbaka och förmodas influera allt som händer i landet. Demokraterna har skyllt Hillary Clintons valförlust på att Ryssland på något sätt intervenerat till förmån för Donald Trump. Detta ansågs vara den enda tänkbara förklaringen till att en så usel person som Trump kunde vinna valet. Om jag tror att Ryssland är oskyldigt? Det tror jag inte. Om jag tror att USA är oskyldigt till att motarbeta regimerna i Venezuela och Nicaragua? Det tror jag inte heller.

Hur hade det gått om Hillary vunnit? Förmodligen hade hon med smartare argumentering och diplomati gjort i stort sett vad Trump gjort. Hon drevs i valrörelsen vänsterut av Bernie Sanders. Säkert är att den liberala pressen skulle ha prisat henne även om hon fört en politik som påminner om den Trump för idag.

Rune Barnéus är författare och före detta bankman.

94 reaktioner på ”Gästskribent Rune Barnéus: America First

 1. Lennart Bengtsson skriver:

  När det gäller att bedöma Trump finns det all anledning att avvakta. Hittills gör ju mannen bara vad han lovade sina väljare i presidentvalet. Det är helt riktigt att påtala, som Rune Barnéus gör, att USA inte kan fortsätta med efterkrigstidens politik att ensam ta ansvar för världen. Det är tid att Europa blir vuxet ( för att inte talar om Sverige) och tar ett bredare ansvar inte minst för en försvarspolitik som Europa förordar men inte lever upp till. Inte minst är det viktigt att utveckla rimliga relationer till Ryssland. Det som gör det svenska problemet så allvarligt är frånvaron av en intelligent och öppen samhällsdebatt annat än dagens utarmade och triviala vänsternonsens. De svenska tidningarnas intellektuella standard kan närmast liknas vid de svenska pilsnerfilmerna från 1930-talet. Som det nu är har nättidningar och nättv tagit över och allt färre bryr sig om vad den skattefinansierade pressen skriver. Gradvis håller ett helt nytt system att växa fram som är vad människorna vill ha och inte vad landets vänsteröverhet vill köra ned i halsen på medborgarna.

  Gillad av 22 personer

 2. Lars-Olof Svensson skriver:

  På det stora hela får man hålla med. MSM har missat att redogöra för Trumps politik och varför den ser ut som den gör. Björn af Kleen, Martin Gelin och Carina Bergfelt grejar inte det.

  Gillad av 8 personer

   • W skriver:

    Undvikit är ett bättre ord. Fake news duger också bra.
    Här uttalar sig Trump om vår invandringspolitik på Fox News:

    Trump påpekar att han varnade europeiska ledare för farorna med massinvandring när han besökte Europa förra veckan.

    – Jag sa till dem att invandringspolitiken till Europa är en katastrof. Ni förstör Europa, ni förstör Europas kultur. Brotten har ökat. Jag sa att de måste göra något. Det är inte jag, titta bara på siffrorna. Siffrorna talar för sig själv. Kulturen förändras snabbt och brottsfrekvensen förändras mer än snabbt. Ni behöver göra något, sa jag åt dem.

    Gillad av 6 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Helin-adepten C B hämtar väl sin information från CNN…
   Clinton News Network!

   Kunde lika bra suttit i Stockholm,
   hade varit avsevärt billigare!

   Man frågar sig varför hon får stanna kvar däröver?
   Ensidigare ”bevakning” är svårt att hitta!

   Gillad av 1 person

 3. Jvkkk skriver:

  Ja, jag tycker också Trump gör ett bra jobb. Victor Davis Hanson beskriver honom som en tragisk general, som de han skriver om i boken Savious Generals. Han har betraktat allt som han tycker är fel i världen och det som skiljer honom från andra ledare är att han försöker göra något åt det. Jag tror inte alls att Hillary gjort samma sak, hon hade fortsatt nerför samma väg som Obama så USA börjat falla sönder, USA har inte råd med mer identitetspolitik, de är inte som oss, inte så mesiga, och de är beväpnande, Hillary hade fört ner USA längre ned för samma väg som Sverige men folk hade inte accepterat att få våldtäktsligor och terrorister nerkörda i halsen och deras pengar stulna för att massimportera muslimer, folk hade försvarat sig.

  Trump däremot han ser att islam är dåligt och inte får breda ut sig mer, han inser att Putin nog inte är värre än vad ryska ledare alltid varit, han inser att alla snyltar på USA, i synnerhet Kina, han inser att för att upprätthålla respekten för USA och lagen så måste man ha en gräns mot Mexico, han inser att media och statsapparaten är för stor, han inser att FN har kapats av de värsta krafterna i världen och agerar identitetspolitiskt och i allt mot USA och för islamism, judehat och kvinnoförtryck, han inser stt flyktingströmmarna till Europa är av ondo och destabiliserande. Hans ego är stort nog så han tror att han kan göra något åt allt detta, han går ensam rakt emot tidsandan, men han kommer inte att lyckas med allt, och tidsandan kommer att göra allt för att sabla ned honom över hans första misslyckande, men omvald det blir han!

  Svensk media är ju helt oläsbar i vanliga fall men vad gäller Trump så är det ju en psykos, man måste först föreställa hur det ser ut i hjärnan på dessa galna pk-ister för att ens kunna följa deras sjuka logik.

  Gillad av 22 personer

  • Jvkkk skriver:

   Allt han gör går emot tidsandan, en tidsanda som säger att ingen är bättre än någon annan, men framför allt, ingen är sämre, så man skall lita på galna muslimska och kommunistiska regimer som skjuter oppositionella med kanon eller hänger homosexuell från lyktstolpar, dessa skall man lita på att inte utveckla kärnvapen för inte är väl vi bättre, vi hade ju inkvisitionen! Trump säger att detta är trams, det enda som hjälper att att hota dessa vidriga regimer med våld, så nu vet de att om de går ytterligare steg och utvecklar kärnvapen så bombar han dem sönder och samman, eller i fallet Iran, låter Israel göra det.

   Gillad av 8 personer

   • Jan Andersson skriver:

    De enda personer som är helt trovärdiga och som jag bedömer vara fullfjädrat kunniga inom sitt gebit, är experterna i Antikrundan. Inga andra.

    Gillad av 3 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Vem försöker avskaffa/förändra Second Amendment…

   Som vill avväpna FOLKET,
   så Globalisterna kan (fortsätta) destruera landet,
   genom massiv illegal invandring…

   Kulturell destruktion och lönepressning i samma kombination!

   Soros köpta politiker, i huvudsak Demokratiska ÅSNOR,
   även om det även går att hitta SVARTA ELEFANTER i Senaten!

   Värst av alla Krigshöken John Mc Cain!

   Men det finns fler RINOS…
   Republicans In Name Only!

   Lindsey Graham
   Bob Corker avstår omval
   Talmannen Paul Ryan

   M-I Komplexets köpta agenter,
   som vill återgå till det kalla kriget!

   Som aktivt obstruerar Trumps försök att lagstifta!

   Gilla

 4. Lilla fröken P skriver:

  Rysslands militärbudget lär vara en tiondel av USA:s. Det säger något om maktbalansen mellan dem.
  Ändå utmålar svenska politiker Ryssland som det stora hotet, och Jan Björklund agiterar för en svensk Natoanslutning. Det vore olyckligt att provocera Ryssland, istället skulle jag vilja se fler politiska och kulturella kontakter mellan Sverige och ”Den store grannen i öster” på samma sätt som sker i Finland.

  Gillad av 10 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Varför skulle vi slänga bort pengar på Patriot-robotorna?
   Som en totalt misslyckad M-partisekreterare lobbade för…

   Vi skulle behövt köpa in material för brandbekämpning istället!
   Garanterat ett smartare beslut!

   Gillad av 3 personer

   • Jan Andersson skriver:

    Patriotsystemet har vi ingen som helst användning för. Det är löjligt föråldrat för dagens krigföring där man bara behöver sabba strömmen våra bostäder och kontor. Tjugo samordnade sabotörer räcker och de kanske redan finns på svensk mark eftersom vi har öppna gränser och det bara är att köra rakt in med backluckan full av dynamit.

    Gillad av 1 person

   • H.G skriver:

    Patriotrobotarna har faktiskt en poäng. De är förmodligen det enda vapensystemet i världen som har någotsånär god effekt mot det värsta militära hotet av alla, interkontinentala kärnvapenrobotar. Utan dessa är vi försvarslösa, trots 50-60 miljarder i försvarsbudget. Det kan ju vara värt pengarna.

    Gilla

   • Jan Andersson skriver:

    Ingen kommer att kosta en sådan robot på oss, speciellt inte eftersom det bara är att dra ur kontakten här. Vi har då ingen värme, ingen mat, inget vatten, inget avlopp, inga kommunikationer, ingen TV/radio, inga tidningar, ingen Facebook, ingenting kvar mer än kapitulation. Redan idag måste vi stänga ned all tågtrafik i halva landet om en enda vajer går av, eller stänga hela järnvägsstationer på obestämd tid bara för en enda rulltrappa har gått sönder. Vi leds nu av de mest blinda, döva och korttänkta som någonsin funnits. Järtecknen hopar sig; vi behöver inte vänta på den stora kometen.

    Gillad av 1 person

   • Jan Bengtsson skriver:

    H G

    Vad skulle poängen vara,
    att anfalla ett neutralt Sverige med kärnvapen?

    För att proaktivt stoppa ett Feministisk infall/anfall?
    Någon måtta får det vara på våra Stormaktsambitioner…

    Gilla

   • H.G skriver:

    Du har säkert rätt. Stridsspetsarna som flyttades fram till Kalliningrad var förmodligen bara terapiverksamhet för sysslolösa värnpliktssoldater. Något ska de ju ägna sig åt om dagarna…

    I ett uppskruvat läge kan det ju faktiskt räcka med att h o t a med kraftfulla vapen för att driva sin vilja igenom. Interkontinentala missiler kan ju även utrustas med mer konventionella laddningar.

    Gilla

   • Jan Bengtsson skriver:

    HG

    Det kan väl förstås inte handla om Ryskt försvar?
    Att man, med fog, kan känna sig allvarligt hotade av NATO…

    Allt behöver inte handla om anfallsplaner?

    Även om det i högsta grad ligger i Försvars/Krigsindustrins intresse,
    att lobba för det!

    Utan fiende, inga kunder!
    Inget pang för pengarna…

    Vi kan väl vara eniga om att NATO flyttat fram sina positioner?
    Vi hör ju hur Krigshundarna i Kongressen ylar!

    Allra högst Republikanen John Mc Cain,
    som ”sponsras”/är köpt av både M-I komplexets och G Soros!

    För att det kalla kriget skall återkomma,
    eller möjligen WW3…

    Må han bli hemkallad ASAP…

    Gilla

   • H.G skriver:

    Nu blandar du in allting i detta. Min enkla poäng var bara att OM vi ska ha ett försvar som SKA få kosta miljarder så kan det ju vara bra att titta på de farligaste hoten först. Det KAN ju vara så att ett patriotförband vid sörmlandskusten ger mer skydd för pengarna än t.ex ett stridsvagnskompani i Skövde. Ungefär så altså. Ren militärekonomi. Inget annat.

    Have a nice day…

    Gilla

 5. Aha skriver:

  Ju mer PK ett land är ju mer Trump behöver landet. Sverige är alltså i extremt behov av en man/kvinna som säger ”så kan vi inte ha det” eller ännu fränare ”va fan håller ni på med?”.
  När det gäller invandringspolitiken behövs det exempelvis en Trump som säger;
  – åter till hemlandet om man inte har ID-handlingar
  – hjälp på plats ska ske eftersom det minst hjälper tio gånger så många människor. De som medverkat till dagens lösning ska ställas inför tribunal
  – utvisning vid brott

  För övrigt tycker jag att artikelns påstående ”Sedan decennier tillbaka söker politiska ledare i Väst erkännande från den liberala pressen snarare än från sina väljare” är mycket träffande.
  Politikernas publik är media men nätet håller dock sakta men säkert att ta över och där råder andra tongångar.

  Väljarna börjar säga ifrån. Kallas visst populism.

  Gillad av 15 personer

 6. Werner von Winkelbaum skriver:

  Under det tidiga 90-talet, efter Sovjetunionens sammanbrott, vimlade Ryssland av ”radgivare” och NGOs som med Vastmakternas stod skulle lara Ryssarna ”demokrati”. Var inte detta inblandning?

  Werner
  Svensk-Amerikan

  Gillad av 4 personer

 7. Östrahult skriver:

  Det är beklämmande att se hur våra europeiska ledare förolämpar USA, det land som räddade Europa under WW2 och som generöst sedan dess främjat den ekonomiska utvecklingen i Europa. Malmström, Tusk och alkisen Juncker beter som barn i en sandlåda. Senaste innovationen är att gå ihop med Kina ”för frihandelns skull”. Det är ungefär som i svensk politik, där allt går ut på att vara mot SD.

  Statstelevisionen pumpar ut korkade analyser av läget i USA genom en obildad lokalreporter och en lika obildad ”utrikesexpert”. Enda undantaget var en intervju i veckan med Frida Stranne som levererade ett budskap om Trump som uppenbarligen kändes jobbigt för utfrågaren.

  MSM gjorde också ett stort nummer av Trumps ”etikettsbrott” att ha tagit the Queen i hand och inte bugat. Man förbigick samtidigt med tystnad Junckers etikettsbrott på NATO-mötet, där han var så packad att statscheferna fick släpa honom upp och ner för podiet.

  Gillad av 15 personer

 8. Elisabeth skriver:

  Nej Rune Barnéus, det är inget problem att tycka så, Trump gör nämligen ett bra jobb och han gör det i hård motvind. Han är en formidabel person , ingen charmknutte, utan en karl av rätta virket. Men jag håller inte med dig i din utrikespolitiska analys. Trump gick till val på att sätta Amerika först, att amerikanska resurser ska dirigeras hemåt , att man ska sluta vara världspolis och hålla på med interventionspolitik. Ett sätt att uppnå detta är ju samarbete med Ryssland. Trump vill alltså ta hem trupperna och lägga ner baserna, avsevärt minska den militära budgeten. Hillary, vill däremot inte alls detta. Hon står bland annat i det militär-industriella komplexets sold och tjänst. Syrienkrisen var hennes och Obamas hantverk, man ville ju störta Assad, rakt ut genomföra den katastrofala ”arabiska våren”. Det var framförallt Khadaffis fall ( som Hillary var synnerligen skadeglad över ) som bidrog till flyktingströmmarna, eller snarare, att grupper kunde genomföra denna mer eller mindre organiserade migrations-invasion. Även detta var medveten politik. Genom att krossa Libyen låstes låset upp till Europa. Trump går nu på tvärs mot Hillarys korrupta politk, han är närmast en revolutionär, och har förstås fått farliga fiender. Och jag håller verkligen tummarna för honom. Han är vad vi behöver. MSM vill få oss att tro det omvända, att Trump är usel och Hillary god. Tro dem inte. Hillary och hennes anhang är dem vi ska frukta.

  Gillad av 17 personer

 9. Arne W skriver:

  Märks att artikeförfattaren är en högersympatisör, när han jmf med Obama som höll ”eleganta tal, som leder till Nobelpris”…..”men fick föga gjort”.
  Artikeförfattaren förenklar presidentskapet under Obamas tid till att handla om att inte få ngt gjort och förringar samtidigt den enorma samarbetsovilja som republikanerna visade understödda av folk med rasistisk agenda, däribland Dinald Trump.

  Att bara se till sänkta skatter och börsens framgång (som Obama bäffat vägen för) vittnar återigen till att artikelförfattaren utgår från en högerpolitisk vilja.

  Att man sedan inte förstår att den otroliga ekonomiska resa europa och västvärlden gjort sedan wwII berott på frihandelsavtal och WTO är beklämmande. Än mer förbluffande är att artikelförfattaren inte förstått vad som låg bakom europas fördelar i handelsavtalen, nämligen att ett ekonomiskt pressat europa skapar en brun våg av farliga rörelser. Den histooriskt insatte ser samma tendenser i europa idag – livsfarligt med en president som personligen saknar empati och vars personlighetsdrag har liknats vid en psykopat (Am.association of psykology)

  Att sedan inte se Trumps kopplingarna till Putins agenda att splittra EU är oroväckande.

  Att imporneras av en president som Trump förstår jag inte, när denne ideligen hyllar och lyfter fram vår tids värsta diktatorer , har en taskig kvinnosyn, tror att kolindustrin är framtiden och förnekar klimatförändringarna.

  Gilla

  • Aha skriver:

   Etablissemangen i väst vurmar för mångkulturen. I Sverige har det orsakat enorma problem, likaså i många andra västländer.
   Överallt vänder sig nu folk mot denna omgörning och röstar på partier som är kritiska mot mångkulturen. Republikanernas ovilja att samarbeta med demokraterna under Obama kan nog hänföras till detta – mångkulturen i USA fungerar som sagt var dåligt. 40 miljoner fattiga mestadels svarta och latinos säger allt.

   Gillad av 2 personer

  • Lars-Olof Svensson skriver:

   Vad blir det kvar av Din kritik när Du har skalat bort ord som höger, vänster, rasism och psykopat? Alltså, rent konkret: vad, exakt vad, är fel i Trumps politik?
   Jag kan nämna en hel del som jag tycker är fel. Handelsunderskottet mot Kina är tex inte det problem som det kan se ut som. Ta bara Apple. Apple, ett amerikanskt bolag, säljer för 48 miljarder USD från Kina. Det räknas inte inte in handelsbalansen mellan de båda länderna. Tänk efter hur många andra amerikanska bolag som finns i Kina, så inser man att siffrorna inte är rättvisande. USA är en stor hedgefond, lånar från Kina till 2,8 % och tar hem 6-8% på sina direktinvesteringar där. Det andra jag givetvis inte gillar är hans ovilja mot EU, men det kommer förhoppningsvis att stärka EU. Det kommer att driva de som annars är EU-motståndare till att bli EU-vänner, för ingen vill (eller törs) bli påkommen att vara på samma sida som Trump.

   Gilla

  • Jan Molin skriver:

   @Arne W: du försöker med socialistisktkommunistiskt skrivande övertyga att det bästa är att de pengar vi medborgare tjänar på våra löner/pensioner först ska intill staten för att sedan betalas ut efter att stat/kommun fått sitt, dvs avdrag redan vid källan (innan vi ser våra verkliga lönenivåer) så att vi inte ska bli varse det som ljugmässigt benämns ”arbetsgivaravgift”! Det är ju ren skatt.
   Du är livrädd för ett i sanning fritt folk, vi ska vara omedvetna ”slavar” till en överhet vars mentalitet verkningsfullt döljs med likaledes köpta journalister, som därmed får maktens sötma att glädja sig åt.
   Jag vet inte hur detta kommer att sluta, men fler och fler blir medvetna om dessa förhållanden. Det vanligaste i världshistorien är att när makten hotas så kommer dess våldsapparat att användas mot dess eget folk. I det avseendet är nog socialistkommunisterna värre än högern.
   Ett bra exempel är Chile, där jag bodde ett par år under Allendesocialismens tid. Landet hade en ganska stark militärmakt, som till slut avslutade detta experiment som redan spårat ur i innre motsättningar och våld. Militären behöll makten i 17 år, sedan det sunda civilsamhället återvunnit sin styrka och fick bort militären. Här lärde sig nog S en läxa: militären kan bli en fara för dess maktambitioner, så landets försvar lades ned. Då frigjordes också massor av skattemedeltill att fortsätta Palmes massinvandringspolitik för att göra om landet. Reinfeldt och moderaterna med hela alliansen fortsatte samma politik. Där är vi nu, med ett hotande motstånd bland folk i form av SD, AFS, MED mfl.

   Gillad av 4 personer

  • Pelle skriver:

   Intressant att börja en kommentar med att hävda att det ”märks att författaren är högersympatisör”. På vilket sätt skulle det vara diskvalificerande som kommentaren antyder? Är högersympatisörer något som inte ska få förekomma?

   @Arne W: Du argumenterar som en fjortis, dvs på det sätt som skrikvänstern alltid gör genom att kräva att vissa perspektiv inte ska få finnas. Varför läser du överhuvudtaget DGS om du tycker att det är så hemskt att en artkelförfattare kan tänkas vara högersympatisör? Du har ett ymnighetshorn av vänster i msm att frossa i om du inte klarar av att ta del av en diskussion där även andra perspektiv förekommer. Gå nu och sätt dig i ditt ”säkra rum” där den hemska högerverkligheten hålls ute.

   Gillad av 3 personer

  • olle reimers skriver:

   Det märks att du är en flitig konsument av CNN, SvT och svenska dagstidningar.

   När Trump tillträdde var tillväxten i den amerikanska ekonomin 1.5 %. Nu är den 4.5%

   Trump vill ha frihandel. Men på lika villkor. Det finns ingen anledning att USA ska vara världens mjölkkossa längre.

   Mot de bruna krafter du talar om kan du ställa George Soros och globalisterna som skapat en aldrig tidigare skådad ”flykting” ström till Europa.

   Arne W; jag uppmanar dig att lyfta blicken lite. Ät det röda pillret!

   Gillad av 2 personer

 10. V for Vendetta skriver:

  Nej, Hillary Clinton hade inte nått samma mål som Trump med diplomati och smarta drag. Varför? Dels drivs hon av helt andra personliga krafter för sin medverkan i politiken och dels hade hon suttit i knäet på de som stöttat henne kampanj. Dessa bägge grunder hade hindrat henne, även om hon önskat motsatsen vilket jag ställer mig frågande till, att agera mot de strömningar som finns i toppen av Vita Huset. Hon hade inte kunnat undvika att starta nya krig för hennes ekonomiska politik om den baserats på affärer hade stött på patrull och det hade hon inte mäktat med att möta och således hade hon fått balansera den inhemska ekonomin samt USAs arbetslöshet med vapenindustri, vilket hökarna i Washington hade applåderat Ungefär så som de flesta presidenter gjort sedan Reagan. Hon hade inte kunnat närma sig KIm i Nordkoera med samtal likt Trump utan hade fått se sig tvingad att skicka på embargo efter embargo. Listan kan givetvis göras oändligt lång i vad som hade sett annorlunda ut om H C vunnit valet. Nu gjorde hon turligt nog inte detta utan den gjorde en man som skapat en ekonomisk grundstabilitet med växande ekonomi i USA utan att behöva utöka vapenindustrin, en man som klarat av att föra Nordkorea och Sydkorea några steg närmare varandra, som öppnat för goda samtal med Putin och SOM ÄNNU INTE STARTAT ETT ENDA NYTT KRIG…… vilket med moderna mått är unikt för en Amerikansk president.

  Gillad av 8 personer

 11. micaelsblogspot skriver:

  Ett mycket bra skivet inlägg om President Trump.
  I PK landet Sverige är Trump alltid dålig, dum eller opålitlig, som jag ser det är det tvärtom, Trump har lyft USA på många sätt, på kort tid.
  Jag är själv en Trump supporter.

  Gillad av 5 personer

 12. Björn skriver:

  Jag vet inte mycket om USA:s politik, men jag uppskattar Trump för hans burdusa rättframma stil, och för att han på allvar verkar försöker ta i tu med de samhällsproblem som vanligt folk upplever i sin vardag! Inte som de ynkliga ”halvfigurer” till politiker vi lider under här hemma! ”Politiker” som inte ens har stake att erkänna det faktum, att den huvudsakliga orsaken till i stort sett alla av vårt samhällets problem, är den gigantiska invandringen! Dessutom är Trump inte heller nån ”knähund” till MSM, vilket är den sorgliga sanningen med våra ”företrädare”!

  Gillad av 11 personer

  • Gösta Johnsson skriver:

   Intressant att följa Trump i hans korståg mot ”swampträsket i Wharsington”. Hoppas han lyckas. Vi har nämnligen i stort sett samma dituation i vårt kand. Årtionden av invävd korruption i massor av myndigheter och i det välfärdsindustrieöla komplexet som Patrik så träffande bedkrivit i ett otal artiklar tifigare. Håller på Yrump även om han behöver putsa på sitt lite arroganta beteende gentemot andra ledare…speciellinom EU. Men han.är utan tvekan en tuffing och vad USA och världen behöver just nu!

   Gillad av 3 personer

 13. Steven Jörsäter skriver:

  Jag håller med dig. Det är fullkomligt beklämmande hur pressen i väst försöker göra Trump till ett åtlöje på de billigaste och osakligaste poäng. Rent otäckt är det att se att argumentationen i så kallade ansedda medier som exempelvis New York Times och The Economist och Süddeutsche Zeitung har sänkt argumentationen till DNs nivå.

  Trump gör saker som alla pratar om. Men när han gör det anses det alltid felaktigt. Självfallet är det löjligt att rika länder som Tyskland inte betalar för sig i NATO. Alla pratar om Kinas rävspel och maktambitioner men när Trump agerar blir han bara kritiserad. Tulldiskussionen med EU baserar sig på en ren lögn från EU – det är EU som är tullomgärdat.

  Stark kritik blev det när ambassaden skulle flyttas till Jerusalem, ett erkännande av det som alla redan visste. Detta ansågs kunna störa ”freden”. Och därmed kanske försvåra för de höga potentater som under ett halvsekels tid för dyra arvoden genom prat skulle kunna fortsätta att arbeta för ”fredsprocessen”.

  Trumps absolut största styrka, som ingen journalist tycks kunna se, är att han är obunden och därmed fri att göra det som verkar bäst. Varken fackföreningar eller Wall Street eller någon annan har honom i sina garn. Och han vill förändra. Därmed finns möjligheten till ett riktigt stort presidentskap. Vi får hoppas att det blir så när facit skrivs.

  Gillad av 11 personer

  • olle reimers skriver:

   De innersta kretsarna vet att Trump utgör att existensiellt hot mot dem. De har under lång tid, i skydd av korrumperade medier förstärkt sin maktställning utan att någon knystat.

   Av den anledningen gör de nu allt som står i deras makt att bli av med Trump.

   I första hand hoppas man att höstens kongressval ( med hjälp av av dem kontrollerad programvara i röstningsdatorerna) ska ändra på de synliga maktförhållandena. Skulle det inte hjälpa finns det risk att Trump mördas. Nu har man testat Novichok i England. Frågan är om man skulle kunna skylla mordet på Putin?

   Gilla

   • Jan Bengtsson skriver:

    Hur kan man vara så galen att man använder maskiner,
    som ägs av bolag, ägda/kontrollerade av Soros,
    dessutom av Engelska Drottningen, världens rikaste,
    som i smyg har ett mycket smutsigt finger överallt i världen…

    Röstningsbedrägerier kan inte uteslutas, snarast tvärtom!
    Men har INGET med Putin att göra!

    Den verkliga fienden kontroller MJUKVARAN…

    Gillad av 1 person

 14. Hyllan skriver:

  Busharnas, Clintons och Obamas m.fl. Nya Världsordning som påstods vara irreversibel har av Trump mer än ifrågasatts . FN kan inte ostört göra vad som helst. De internationella klimatåtaganden USA gjort till landets enorma nackdel fullföljs ej. Den del av immigrationen som t.ex. dumpar löner håller på att hejdas. I den nya världsordningen ingår även (noga reglerad) s.k. frihandel på det internationella ”kapitalets” villkor. Allt syftande till nationalstaternas sakta hädanfärd samtidigt som tredje-världen-länder ska berikas på västs bekostnad. Det påstås finnas en kolonial skuld. Hela projektet som är superliberalt kallas Agenda 2030. Trump gör nu en helomvändning av amerikansk politik och utmanar dessa resursstarka krafter. Hans framtida rörelseförmåga avgörs i höstens mellanårsval där kongressmajoriteten står på spel. Ingen svensk politiker skulle klara av något liknande men Sveriges framtid avgörs nog snarare tillsammans med Tyskland. Det är illavarslande.

  Gillad av 9 personer

 15. Mikael Rennerhorn skriver:

  Jag är sjukpensionerad och har haft möjlighet att följa ALLA Trumps tal, (finns på YouTube) och hela hans gärning. Jag ser ingen galen Hitlertyp, däremot ser jag en anständig man som visar massor av empati för dem han möter, han ger sig tid att lyssna och överlag ger han ett mkt sympatiskt intryck. Om någon kan ena Amerika så är det Trump. Historien kommer att ge honom rätt i vad han gör.
  https://www.youtube.com/channel/UCoswYMTz68KlHKn3oEzTm4A/videos

  Gillad av 7 personer

 16. Sven H skriver:

  Trump handlar synnerligen rationellt utifrån USA:s intressen och sitt eget motto ”Amerika first”. Europa inkl den västliga pressen är så bortskämda med att USA alltid ställer upp och betalar för allting. När pengakranen dras åt så gör det ont,därav svartmålningen av Trump. Trump är realpolitiker och Putin är samma andas barn varför det finns förutsättningar för förbättrade relationer med Ryssland. När får vi en svenska statsminister som sätter Sveriges intressen först?

  Gillad av 6 personer

  • Erik skriver:

   ”Sweden first”.

   Uttrycket skulle försätta en ordinär svensk politiker i en obekväm situation. Man är van att Sverige (ca 1,3 promille av världens befolkning) har ett pompöst ansvar för hela världen och ”Sverige främst” blir en oanständighet. En egoistisk fräckhet mot alla de som behöver vår vägledning.

   Gillad av 6 personer

 17. Henric Ankarcrona skriver:

  När USA drar sig tillbaka på olika fronter fylls tomrummet av Kina. När den insiktslöse Trump kollras bort av Putin skadas västvärlden. När Trump förolämpar Merkel och May ena dagen och dagen efter delvis tar avstånd från sina egna ord då framstår USA som oförutsägbart. Då Högsta Domstolen i Washington får en förstärkt konservativ profil då ökar polariseringen i landet för lång tid framåt.
  Att döma av presidentens uttalanden blir allt han gör en stor framgång. Det är sällan sant.
  Konstitutionen står förhoppningsvis rycken men en omdömeslös verkställande makt kan ställa till det.

  Gilla

  • Tina skriver:

   Det är en korrekt analys. Trump beundrar Putin och har lallande börjat upprepa hans narrativ om Östeuropa. De länderna vet att Putin hela tiden har och har haft rysk geografisk expansion som mål. Krim och Georgien var testballonger, och EU brydde sig inte nämnvärt, och är nu upptagna med Brexit.

   Det kan bli vår sista lyckliga sommar. I helgen upptäcktes anti-radarutrustning som transporterades i 17 bilar över gränsen från Ryssland till Estland i rutinkontroller. Det är märkligt att media inte har minsta bevakning på vad som skrivs i de länderna, i stället tror svenskar i gemen på Sputnik och Russia Today som är manipulativt mycket skickliga.

   Gillad av 2 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Rent Trumps!

   Tydligen en ”Killary”-fan?

   We came,
   We won,
   He died…

   HAHAHAHAHA,
   skrattade Häxan rått och hjärtligt!

   Vi cashade in ”vinsten”, enl Helikoptern Borg!

   Gillad av 1 person

  • Jan Bengtsson skriver:

   Ursäkta en frågvis…

   Hur skulle MER Demokratisk Identitetspolitik minska polariseringen?
   Ett parti samlar som bekant Åsnorna!

   Man ser hur detta parti saboterar varenda utfrågning i Kongressen,
   gör utfrågningarna till en ren Cirkus!

   Obama måste ha varit den mest skadlige Presidenten genom tiderna!
   Nobelkommittén borde kräva pengarna tillbaka!

   Gillad av 3 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Ökad polarisering genom Trumps utnämningar till HD?
   Verkligheten är väl precis den motsatta!

   Som kan RÄDDA Konstitutionen,
   som Demokraterna aktivt försöker rasera!

   Hur enögd kan man bli…

   Identitetspolitik a la Åsnorna är väl helt avsedd att öka polariseringen?
   Precis samma politik som Sossarna bedriver här i Sverige!

   Att destruera ett fungerande samhälle, både där och här!

   Gillad av 2 personer

  • olle reimers skriver:

   Det är inte Ryssland som är hotet. Det kan ett barn förstå.

   Min lärare i nationalekonomi, Ingemar Ståhl ((salig i åminnelse) påpekade redan 1962 att Sovjetunionen skulle kollapsa. Orsaken var kapprustningen och bristande ekonomisk tillväxt.

   Ryssland har en mycket utsatt situation med råvaroberoende, långa gränser och fiender i alla hörn. De har inte råd eller tid eller lust att expandera.

   De är patrioter och skyddar även ryska medborgare i t.ex. Estland.

   It is the economy, stupid!

   Gillad av 1 person

 18. NETTANN skriver:

  För en som tog studenten 1968 och upplevde svallvågorna av den eran är det inte mycket som överraskar vad gäller svenskarnas förhållande till USA och deras främsta ledare. Redan på den tiden hade en högljudd omgivning anammat den allmänt påbjudna och godkända strategin. (Teknisk högskola var ändå relativt befriad från politiska pamfletter men i bostadskorridorerna och kårhuset dominerade mindre ambitiösa humaniorastudenter från universitetet.)

  ”Först bestämmer vi vad som gäller och sedan fixar vi argumenten. Visst sade väl den där vad han nu heter på det där mötet någonstans vid ett tillfälle att så här illa beter sig varje amerikanare och i synnerhet deras felvalde president? Mysigt att vi alla tycker så lika!”

  Samma gäller idag. Inte bara ungefär utan precis.

  Fast nu för tiden är det knepigare (p.g.a. internet) att strunta i något som kan kallas bildning, analys, sunt förnuft och nyanser. Upprörda och ack så sköna gruppkänslor får liksom brottas med sansad eftertanke.

  Om nu någon orkar bry sig – fortfarande efter 50 år – och byta tankar med den som redan då hade försvunnit ned i en skyttegrav så djup att alla perspektiv blivit omöjliga.

  Gillad av 1 person

 19. Jan Bengtsson skriver:

  USA är knappast små vita lamm!

  Läs möjligen istället CIA,
  man blandade sig under Obama i många länders inre angelägenheter,
  i nutid både i valrörelser i Ukraina och hos sin närmast allierade Israel…

  Säkert betydligt fler!

  CIA:s förre chef John Brennan verkar närmast lämpad för intagning,
  lämpligen på livstid…

  ”Mental institution” eller fängelse för högförräderi…
  Närmast en smaksak)

  Obamas fd NSA chef Clapper likaså!
  FBI/Comey var en annan katastrof…

  Är det konstigt att Trump är skeptisk?
  Obama vore väl den som skulle åtalas!

  Att lägga ut villospår på IT-sidan är en lätt sak,
  som den egna underrättelsetjänsten klarar…

  De krafter inom den som vill ha konfrontation/KRIG.

  Hur kan man tro att Ryssarna skulle vara så klumpiga…

  Gillad av 2 personer

 20. Ulf Bergström skriver:

  Intressant kommentar av Trump efter mötet med Putin; ”om han inte lever upp till vad vi kommit överens om, kommer han att finna att jag blir hans värsta motståndare”. Så talar en man som star för sitt ord och utan diplomatisk bull-shit.
  En intressant intervju på youtube av Nigel Farage med Steve Bannon som nog är den som känner Trump bäst.

  Gillad av 3 personer

 21. Isak Woldemichael skriver:

  ”Trumps absolut största styrka, som ingen journalist tycks kunna se, är att han är obunden och därmed fri att göra det som verkar bäst. Varken fackföreningar eller Wall Street eller någon annan har honom i sina garn. Och han vill förändra. Därmed finns möjligheten till ett riktigt stort presidentskap.”
  Trump är på plats för att avsluta landet USA. Båda social och ekonomisk (Det skulle ha skett även om Hillary var i makten).
  Leda USA till ännu hänsynslös krig mot Iran.
  Med detta som följde ekonomisk och social kaos runt om världen. Med detta håller vi på att bevittna sönderfallet USA. Jag håller med det är stort presidentskap.

  Gillad av 1 person

 22. Gösta Johnsson skriver:

  Ursäkta för lite slarviga stavfel…för stora fingrar och för små tangenttecken..hoppas textens innehåll ändå går fram..

  Gilla

 23. Henrik Ekelund skriver:

  Trump har åstadkommit endast två saker, a) en skattereform han lånat till och b) ett handelskrig. Föga imponerande.

  Reagan talade och skapade stolthet och optimism hos amerikanerna.
  Trump talar och sår rädsla och osämja.

  Trump är en dålig rollmodell för unga människor och för politiker över hela världen.

  Gillad av 1 person

 24. Bo Svensson skriver:

  Vad var nu detta?: ”Så till exempel vägrade Obama att sätta ner foten och stoppa Ryssland och Iran från att genom ett långdraget krig i Syrien — skapa ofattbara lidanden där”

  Demagogfjant skulle jag sagt nu, om det inte hade stridit mot reglerna, så jag säger ingenting.

  Gilla

 25. Anonym skriver:

  Jag tror detta är den första gången jag på svenska läser något positivt om Trump. På engelska läste jag nyligen Melanie Phillips blogginlägg ”The hysteria over Helsinki and the real threat to the free World”.

  Gillad av 1 person

 26. Klas Göran skriver:

  Klubben för inbördes beundran har sammanträde igen. Av 43 inlägg är tre (3) Trumpkritiska, de övriga 93 % består av Dupond och Dupont samt Bill och Bull: Trump är hyvens, sade Bill. Hyvens är ordet, sade Bull. Till inlägget självt: kritiken mot Trumps agerande i världspolitiken handlar varken om att jämföra vad Trump gör med vad Obama gjorde eller med vad Hillary skulle ha gjort utan med vad som är i USA:s långsiktiga nationella intresse. Varje gång Putin lyckas få Trump att framstå som Rysslands knähund försvagas USA:s anseende. Detsamma hände för övrigt när George W. Bush sade sig ha tittat Putin i ögonen och skådat dennes själ. Bush jr verkar Trumputinisterna för övrigt ha förträngt fullständigt. Ingen Gallier vet var Alesia ligger…

  Gilla

  • Andreas Glad skriver:

   Det troligaste är, med tanke på den fördelning av kommentarerna du nämner, att det är de ”Trumkritiska” som är missledda, inte de som hyllar honom för att han di facto gör vad som krävs.

   Men det är ju en del av den svenska sjukan som kännetecknar de ”Trumpkritiska”s haranger, Jantelagen.

   Trump är allt ni avundsjuka, socialdemokratiskt indoktrinerade jantesvenskar hjärntvättats att se ner på, Framåtanda, Framgång, Aggressivitet, Självförtroende, Effektivitet, Dådkraft.

   Allt ni saknar.

   Gillad av 1 person

   • Klas Göran skriver:

    Logiken påpånner om den gamla bildekalen ”Ät skit – 100 miljoner flugor kan inte ha fel”.

    Gilla

  • Jan Bengtsson skriver:

   Putins Knähund…
   Snacka om att göra sig till allmänt åtlöje som skribent…

   Vill Du ha ett världskrig med atombomber,
   så säg det rent ut!!!

   J Brennan J Clapper o Comey var Obamas/Globalisternas knähundar…
   Blir ej förvånad av om de får skaka galler under lång tid på Guantanamo.
   Förr hade blivit hängda för TREASON)

   Köpta av det Militär-Industriella Komplexet,
   för att skapa konflikter/proxy krig!

   Gilla

  • olle holmqvist skriver:

   Problemet herr Klas Göran, är att vi trumputininofiler är så kolossalt obildade.- vem faan kan stava till Vercingetyr… äh skit i det.

   Gilla

  • Christian Andersson skriver:

   Det du börjar med, Klas Göran, i ovanstående kommentar överensstämmer ganska precis med min huvudkritik emot kommentarsfältet på DGS över huvud taget, som jag anser skulle vinna på att MODERERAS MYCKET HÅRDARE. Det är fruktansvärt pratigt och långrandigt, och blir av den anledningen alltför tidsödande att konsumera. Jag förstår om det är en generell ambition att verkligen låta alla komma till tals, och det vilar väl något vackert över en sådan tanke, men det här Bill och Bull-orerandet är tröttsamt.

   Min kritik är inte riktad mot någon enskild kommentator – jag samlar inte på namn, men jag skulle bara önska mig en effektivare debatt, säkert på bekostnad av somliga. Helst tycker jag att varje enskild kommentar ska tillföra något väsentligt, vilket till exempel inte gäller den här kommentaren, som inte har ett jota med den specifika diskussionen att göra. Så moderera föralldel bort mig!

   Gilla

   • Aha skriver:

    När jag började läsa och skriva kommentarer önskade jag att någon löpande uppdaterade en sammanfattning över de argument som förts fram och gärna då med egna kommentarer över vad som är vassast.

    Det skulle då också framgå hur ofta ett argument skrivs för att på så sätt få veta hur många som är emot resp. för en frågeställning.

    Att göra detta är arbetskrävande och kanske förtar det också lusten att skriva kommentarer då nog många skulle nöja sig med att läsa sammanfattningen.

    Detta skulle dock kunna vara en lösning på ditt problem.

    Gilla

  • Hawwa skriver:

   Svårt att inte hålla med Klas Göran.
   Att som författarna till kommentarerna ovan låta sig förföras av en president som nyckfullt och motsägelsefullt twittrar på torftigt språk och avverkar sina rådgivare på löpande band överraskar. Vilken den långsiktiga eller sluga strategi bakom detta skulle vara beats me.

   Gilla

   • Jan Bengtsson skriver:

    Avverkar rådgivare…

    Kan det bero på att den som rått honom hade en dold Agenda?
    Inte ens en Amerikansk President kan/hinner byta ut alla på en gång,
    även om han har rätten till det

    Man frågar sig vem som föreslog Rat Rosenstein!
    Det kan inte ha varit någon vän…

    Som vi vet hade Donald en populär TV show,
    där han avpolleterade de som inte höll måttet!

    Gilla

   • Jan Bengtsson skriver:

    Finns det några Twittrare som fått Nobelpriset i Litteratur…
    Formatet medger bara ett kort kärnfullt budskap!

    Pressen är sura över att man blivit alltmer obsoleta?
    Inte får chansen att snedvinkla budskapet!

    Skitsnack och floskler finns det ej utrymme för!
    Men Obama var förstås Advokat…

    Gilla

   • Hawwa skriver:

    Menar du Jan, att Trump är ett offer i händerna på någon som utrustade honom med ”fel” rådgivare? (Utan tvekan föreföll han vara som vax i Putins händer vid topp-mötet).
    Samtidigt säger du att han avpolletterade de som inte dög i sin TV-show och det verkar du tycka vara bra. Vad som än gäller i den nuvarande sitauationen har jag svårt att se att det är bra att det inte blir någon kontinuitet i hans stab. Hade gissat att den faktorn (att man förmår välja medarbetare med omsorg, där man skapar grogrund för ett ömsesidigt och långsiktigt förtroende) på världens viktigaste jobb skulle vara rätt betydelsefull.
    No man is an island – until now?

    Gilla

   • Jan Bengtsson skriver:

    HAWWA

    Vi kan inte bortse ifrån,
    att Demokraterna i princip obstruerar SAMTLIGA UTNÄMNINGAR…

    Såvida det inte handlade om kamuflerade Swampråttor,
    typ Rodentstein)

    Gilla

  • olle reimers skriver:

   ”Beauty is in the eye of the beholder” heter det. Det gäller även viljan att se knähundar.

   Trump har en chans att skapa världsfred. Han vet att han förfogar över en militärmakt som är tio gånger starkare än Putins. Han vet att Putin vet. Det räcker väl?

   Gillad av 1 person

 27. Magnus Ström skriver:

  Klubben för inbördes beundran har möte varje dag i regimmedia. Den klubben är helt fixerad vid Trump och allt dåligt han gör. Så det är bara att välja vilken bubbla man skall tillhöra. Påminner mig att det var samma sak med Ronald Reagan. Reagan som nu anses vara en av historiens bästa presidenter(och samtidig med Margaret Thatcher, jag behöver inte säga mer).

  Gillad av 2 personer

  • Klas Göran skriver:

   Vad är det då som är så bra som Trump gör och varför och för vem? Enligt rysslands ambassadör i Washington skall Trump ha bifallit Putins förslag om att ordna en folkomröstning i Donbass. Ifall det skulle genomföras under rådande omständigheter skulle det enbart gynna ryska intressen eftersom den proryska sidan garanterat skulle vinna. Det vore å andra sidan inte i USA:s intresse, eftersom det skulle försvaga USA:s position i Europa. Men Trump och hans anhängare hävdar att USA bara finns i Europa av välgörenhet, så det skulle inte spela någon roll ifall USA:s ställning där försvagas. I verkligheten finns USA naturligtvis i Europa pga egna nationella intressen, för att se till att ingen mot USA fientligt sinnad makt kontrollerar atlantkusten. Så det Trump gör i detta fall gynnar bara Ryssland. Men för Ryssland är det naturligtvis bra.

   Gilla

 28. Klas Göran skriver:

  Förklara dessutom gärna på vilket sätt USA:s nationella intressen skulle gynnas av att USA skulle tillåta ryska myndigheter att förhöra amerikanska diplomater i utbyte mot 12 ryska underättelsetjänstemän. Diplomatisk immunitet är till för att skydda sändarstatens intressen, inte diplomatens person som individ.

  Gilla

  • Jan Bengtsson skriver:

   De utvisade ryssarna hade inte de Diplomatisk status?
   Kanske inte alla?

   Den fd Amerikan som bytt Medborgarskap till Engelskt,
   en av de två Putin var intresserad av,
   lär vara en grov ekonomisk brottsling, ingen Diplomat precis…

   Gilla

  • olle reimers skriver:

   Bill Browder är ingenying annat än en sheep dipped CIA agent som har kunnat verka i diplomatins mörker. Varför tycker du att sådana ska skyddas? På vilket sätt gynnas amerikansk diplomati av Bill Browder?

   Gilla

   • Jan Bengtsson skriver:

    Bra, det måste bli sagt!

    400 MILJONER $ lär ha smusslats ut till Hillarykampanjen…
    En Miljard $ tog han själv)
    Bytte sen Medborgarskap!
    London är ett säkert ställe för skumma pengar!

    As they say in court, I rest my case!

    Gillad av 1 person

 29. Susanne Carlsson skriver:

  Tack RUNE BARNÉUS för en härlig sammanfattning. Nu vet jag att det inte är fel på mig.
  Make Sweden great again är ngt vi måste ta till.

  Gillad av 1 person

  • Jan Bengtsson skriver:

   Trevligt att allt fler kvinnor vaknar upp!

   Trots allt är det Ni som får ta den Mångkulturella smällen!
   Den jämlikhet Ni kämpat för o uppnått riskar att bli en liten parentes…

   Gilla

 30. BTS skriver:

  “Jag har ett problem som förföljer mig varje dag: jag tycker Donald Trump gör ett bra jobb. Vad är det för fel på mig?”

  Det är inget fel på dig när det gäller Trump. I det avseendet har du – till skillnad från många andra –
  helt rätt.

  När det gäller Hillary Clinton är du dessvärre helt fel ute, hon skulle definitivt inte fört samma politik
  som Trump, snarare som alla andra färglösa presidenter sedan Reagan.

  HC:s ”track record” är alldeles för långt att gå in på här, men det är inte hedrande kan jag säga.

  Du borde nog ha läst på lite om Hillary innan du skrev sista stycket. Synd, det förtog tyvärr lite av en
  annars utmärkt text.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.