En bedövande smäll

Anders Leion

I SvD den femtonde juli skriver företagaren Kirsten Åkerman om sina erfarenheter som utbytesstudent år 1982 i den amerikanska södern. Hon mötte, redan vid den första middagen med den familj i vars hem hon skall bo, en uttalad främlingsfientlighet och samma fientlighet möter hon tydligen hos i stort sett alla människor hon kommer i kontakt med. Hon möter också en uttalad rasism, eftersom de invandrargrupper man avskyr inte är vita och hennes värdfamilj och andra i grannskapet förklarar deras frånstötande egenskaper just med att de inte är vita, som de.

Nu beskriver hon sin inställning då som ett utslag av den passionerade naivitet hon bibringats genom en priviligierad uppväxt i ett priviligierat land. Hon kan inte omvända sin värdfamilj och den kan inte omvända henne, när de förgäves predikar den vita rasen överlägsenhet. Till slut ger dottern i familjen upp och låter en manlig bekant ge Kirsten en snyting.

Denna inledande skildring är gjord med gott humör och klädsam självironi. Och nu, tänker jag som läsare, nu kommer hon att försöka förklara deras inställning – kanske till och med försöka förstå den. Men det gör hon inte.

Hon börjar istället predika. Det exkluderande förhållningssätt hon stötte på som ung i Florida plågar alltmer vår tillvaro också i dagens Sverige, senast manifesterad under Almedalsveckan, menar hon. Hon anser att ”Den springande punkten är att man tror att världen blir bättre om vissa hålls utanför den, om vissa aldrig skulle ha fått komma in. Tesen är urdåligt underbyggd och har aldrig givit mänskligheten några framgångar men fortsätter att förfölja oss från land till land, från generation till generation.”

Denna trosvisshet är hon förvisso inte ensam om – och hon får gärna behålla den. Men varför måste den hindra henne från att förstå? Varför kunde hon inte åtminstone delge oss en del av de erfarenheter hon fick sig till livs, och de berättelser hon hörde? Fanns det inte ens några av hennes sagesmän, som hade egna erfarenheter, värda att lyssna på? Var också deras erfarenheter bara propaganda?

Den tes som hon beskriver i citatet ovan kallar hon ”befängd och tusenfalt motbevisad”- Varför då inte ge oss åtminstone något motbevis? Hon anser förstås att det är onödigt. Kloka människor, som hon, förstår förstås att tesen är tusenfalt (!) motbevisad. Det behövs ingen repetition. De kloka vet redan och de som inte vet är inte kloka…

I stället skriver hon: ”vi får inte glömma att ägna kraft åt att berätta hur ett inkluderande ’vi’ ser ut och fungerar när mänskligheten är sitt bästa jag. Det är ett rejält jobb och bara att hugga in där dina resurser gör mest nytta, in med idéer, metoder, tankar och praktiska insatser, handfasta och genomförbara”.

Men vad är då detta? Kunde vi inte få veta vad som konkret döljer sig bakom denna formel? Eller vet redan alla kloka vad det är?

Varför går då integrationen så dåligt? Varför all denna arbetslöshet, allt detta bidragsberoende, allt våld och all hopplöshet ute i gettona?

Varför har inte alla goda, alla de som tillhör ”ett inkluderande ´vi´” gjort något. Vad hindrar dem? Deras självgodhet kanske?

32 reaktioner på ”En bedövande smäll

 1. Dan Astrom skriver:

  Påminner om kommunismens predikningar. Tomma ord om hur härligt allt ska bli när den är införd. Många försök och, verkar det som, lika många misslyckanden.
  Ord är ord, och handling är handling. Våra politiker pratar om hur Sverige ska bli tryggare?! Sverige VAR tryggare tidigare, kanske, tjugo år tillbaka och har alltså gått åt andra hållet på trygghetsskalan, men med massor av trygghetspredikningar från politikerna.

  Gillad av 9 personer

 2. Bo Svensson skriver:

  Berättigad kritik mot värdfamiljens inställning kunde ju varit argumentet att även om ett släkte generellt kan vara korkat och våldsbenäget, skall inte denna dom fällas mot individer som kan räknas till släktet i fråga, innan de visat vad de går för. – En god princip men svår att tillämpa när man måste hushålla med sin tid och ork.

  Gillad av 1 person

 3. Eva Danielsson skriver:

  En passionerad naivitet som hävdar sig, får en käftsmäll. Den passionerade personen blir mindre naiv kanske, men ifrågasätter inte alls det hon hävdade. Utan blir tvärtom mer övertygad om att hon har absolut rätt. Ett naturligt försvar av sig som person. Och hon bär med sig sin övertygelse genom livet. Nu säkert starkare än utan käftsmällen.

  Så fungerar det nog om man är säker och har en övertygelse. Blir man kränkt för den så blir man ännu mer övertygad. Osäkra människor kan man skrämma fram nya åsikter hos. Och övertala också, för den delen.

  Självsäkra personer må ha fel, men de måste liksom komma på det själva. Kanske genom att få uppmuntrande frågor som tvingar fram eftertanke, förklaringar och detaljer. Med garden sänkt kanske de kan höra sina egna överdrifter. I ett enskilt samtal.
  Om deras åsiktskompisar är i rummet fungerar det nog inte ändå. Grupptryck är lika konserverande som en käftsmäll.

  Gillad av 4 personer

 4. Jan Andersson skriver:

  Läs gärna (om) ”Resa med Charley” som är mycket bättre än titeln antyder. Författare: John Steinbeck 1960.

  Gilla

 5. Östrahult skriver:

  Att kalla vederbörande för företagare är kanske att ta i, snarare byråkrat i näringslivets organisationer. Hon är regionchef samt ansvarig för politikerkontakter inom Svenskt Näringsliv. En fråga att ställa kan ju vara om hon uttalar sig som privatperson eller som representant för Svenskt Näringsliv. Man får väl anta att Svenskt Näringsliv inte har något emot hennes agerande, om så vore fallet skulle detta inte ha publicerats. Man kan väl gissa att vederbörande också delar (s) syn att all gängkriminalitet är de borgerligas fel eftersom de orsakat klyftor i samhället som skapat denna kriminalitet

  Gillad av 6 personer

  • Kronblom skriver:

   Svenskt Näringsliv har inget med företagande att göra, om inte det sker inom statens kontroll, intressen och domäner.

   Gilla

   • Jan Bengtsson skriver:

    En gång i tiden värnade man privat företagsamhet ,
    och statlig effektivitet/sparsamhet…

    Finns Skattebetalarnas Förening längre?

    Nu gäller det att roffa åt sig lättförtjänta skattepengar?
    Med naiva förhandlare som motpart…

    Gillad av 1 person

 6. I ingenmansland skriver:

  Människan kan polarisera sig till den yttersta gränsen. Där allt blir svart och vitt. Till vän och fiende. Kirsten Åkerman är här säker i sina val.

  Första julen i skyttegravarna, under första världskriget, lade man längs vissa frontavsnitt, ned vapnen och samlades i ingenmansland. Soldaterna bytte souvenirer med varandra. Spelade till och med fotboll.

  Att inte upprätthålla fiendskapen blev till ett intellektuellt problem för generaler och maktens män.
  Vad var då primitivt och sofistikerat?

  Första världskriget varade i fyra år. En bedövande mänsklig smäll. Tänk om Kirsten Åkerman levt då. Vad mycket hon hade kunnat göra. Hon hade kunnat spela fotboll med tyska och engelska soldater, på självaste Julafton. Och sjungit ”stilla natt”, som soldaterna också gjorde och känt sig hemma hos allmogens män. Och sedan valt att tala generaler och maktens män till rätta.

  Var primitiviteten återfinns är inte alltid så enkelt.
  Det är lätt att slå nedåt, såvida man inte väljer att spela fotboll i ingenmansland.

  Gillad av 1 person

 7. Pelle skriver:

  Fenomenet med resande prussiluskor är typisk svenskt, skulle jag vilja säga. Jag hade några stycken i min egen klass under gymnasietiden. Av högre makt anser de sig har blivit givna en predikande mission. Såväl i främmande land som hemma ska hjonen åthutas och mästras med. Känns det möjligen igen från våra s.k. journalister i msm? Själv blev jag immun mot dem redan på gymnasiet – vaccinerad av deras patetiska självgodhet.

  Gillad av 7 personer

 8. min Kalle Anka på en strand skriver:

  Jag delar även denna video igen, notera vad han säger om vems USA är, den vite mannens och de svartas, inte mexikaners eller muslimers. Rasism uppstår som självförsvar och jag är säker på att flickan i historien ovan undvek många områden, annars hade hon inte överlevt.
  Detta vet vita i USA och vi håller nu på att lära oss det.

  Pastorn ovan är desperat, i en annan predikan så talar han om att de vita som röstat på Trump fått nog, de är arga, och han har rätt, USA är ett specialfall där slaveriet gjorde kulturblandningen oundviklig, men till denna dag så vill folk inte blandas, i synnerhet inte om de svarta inte skärper sig och efter förmåga anpassar sig till vit kultur. Han verkar förstå risken i detta.

  Gillad av 5 personer

  • Hans Högqvist skriver:

   Jag har bott i ett mindre samhälle i Östafrika i fem år. Dessutom i ett av världens fattigaste områden svårt drabbat av AIDS och hög barnadödlighet. Jag och en Norsk missionärsfamilj var de enda vita i området av ca 4 miljoner afrikaner.
   Det jag upplevde var ett folk med framtidstro, fullt medvetna om att de har mycket att lära av andra ”framgångsrika” kulturer.
   Under dessa år var utvecklingen explosionsartad och är så fortfarande! Skolsystemen förbättras ständigt, även högre och kvaliteten på undervisningen är betydligt bättre än den i Svenska skolan uppvisar numer – som svensk skola i början av 1960 talet och eleverna är högmotiverade!
   Afrika söder om Sahara är glesbefolkat och har enorma naturresurser. Framtiden ser mycket ljus ut men de hade inte ”kommit igång” utan européernas input.
   Om 4 -5 årtionden gissar jag att Afrika söder om Sahara är rikare och har högre välstånd än Europa.
   Min respekt för dessa människor, från de fattigaste till de i samhällets topp ( jag har nära kontakt med alla grupper ) är högre än för svenskar i gemen. Kloka och villiga att lära och fråga, även glada för att svara på frågor och dela med sig av sina kunskaper om till exempel örtväxter och vad som är viktigt i livet……

   Gillad av 3 personer

 9. min Kalle Anka på en strand skriver:

  Skulle värdfamiljen ordnat en snyting??? För mig så låter detta som en historia i genren ”En brandman i Boden”, ren mytomani, lögn rakt av. Jag trodde att DN hade karvat ut denna nisch för sig själv med Sandviken och arabiska mytomaner, men Bilan Osman är visst anställd av SvD nu så kanske de utmanar DN inför valet?

  Detta är så uppenbart en lögn, en moraliskt högstående antirasistisk svensk hamnar hos en rasistfamilj, vi skall fås att tro att hon stannat? Hahahahaha!

  Gillad av 4 personer

 10. Aha skriver:

  Bra slutkläm;
  ”varför har inte alla goda, alla de som tillhör ”ett inkluderande ´vi´” gjort något. Vad hindrar dem? Deras självgodhet kanske?”

  Denna godhet utan ansvar, dessa floskler om att mångkultur är lyckorike när motsatsen gäller i vida världen är till ytterlighet kväljande. Denna idioti borde åtminstone leda till handling. Men icke, den enda handling man kan skönja är att de bokstavligen tar sin Mats ur skolan för att undvika att deras egna telningarna går i invandrarskolor.
  Att försvara den misslyckade invandringspolitiken i Sverige borde banne mig moraliskt vara förknippad med handling; att ställa upp som mentor för invandrarfamiljer. Att umgås med dem, att hjälpa dem monetärt om så behövs, att hjälpa dem söka jobb.

  Hon pratar om att ”hugga in”. Pyttsan, invandringsförespråkarnas reella insatserna har i decennier lyst med sin frånvaro. De följer socialisternas och idealisternas tes; nå’n annan får göra jobbet. I det här fallet är det den nettoskattebetalande medelklassen som har fått stå för fiolerna.

  Vid närmare påseende var väl detta ungefär vad Anders Leions artikel handlade om.
  Min kommentar faller därför under tesen,
  – upprepning är marknadsföringens moder.

  Gillad av 1 person

 11. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Min dröm är att luftlandsätta Kirsten Åkerman i Detroit.
  På 50-talet räknades Detroit att ha högst medelinkomst av alla världens större städer.
  Nå, sedan försvann biltillverkarna, jobbarna sökte sig annorstädes, vita & svarta & latinos men samtidigt hade en stor inflyttning av svarta som nöjde sig med bidrag pågått och plötsligt var segregationen staden.
  En pk:are kan naturligtvis aldrig ärligt analysera en sådan utveckling utan att dra till med klasskampsretorik, kvardröjande vit överhöghet och rester av slavmentalitet som allt eländes orsaker.
  Med den trånga verktygslådan kommer aldrig någonsin problemen att kunna åtgärdas.

  Gillad av 7 personer

 12. Lars-Olof Svensson skriver:

  Ingen kan väl undgå att SvD är en totalt förändrad tidning. DN har i jämförelse med SvD blivit SvD light. Då hjälper det inte att man har Arpi och Gudmundsson. Det är bara att överge tidningen, det finns ingen relevant samhällsbevakning i den. Beträffande Åkerman själv, har jag bara den observationen att hon tydligen inte redovisar några egna tag för att förbättra världen och utrota den rasism hon ser bakom varje buske. Allting är alltid någon annans fel.

  Gillad av 7 personer

  • Hanna skriver:

   Ola Wong som larmade om mp:s mygel med museivärlden, och Inger Enkvist är mycket läsvärda i SVD förutom de du nämnde. Tack vare de fyra fortsätter jag, jag vill att de ska få fortsätta publiceras.
   Övriga sidor som mest är hån och hat mot Trump bläddrar man snabbt förbi.

   Gilla

 13. BjorkBloggen skriver:

  Jag var också utbytesstudent i den amerikanska södern under samma år, och aldrig någonsin upplevde jag rasism eller att vita personer ansåg sig överlägsna andra människor. Jag gick i en skola med både ”svarta och vita”, och det var aldrig något problem. I friidrottslaget var det också blandat och hudfärg var inget man tänkte på – snarare lagandan. Däremot är kriminalitet generellt sett högre bland svarta än hos vita i USA, men då handlar det om statistik och fakta.

  Gillad av 4 personer

  • Jvkkk skriver:

   Hon är mytoman. Jag gissar att alla pk-ister nu ser det som legitimt att agera som pastorn i Visby, det är ”fara å färde”, så det är accepterat att rakt av ljuga i alla led, tidningar och övrig systemmedia deltar med glädje, syftet är ju gott enligt dem, ändamålen helgar medlen som alltid för utopister. Det enda de inte vill är att bli tagna med lögnen som DN blivit vid upprepade tillfällen, därför hade en faktakoll, kanske numret till familjen, varit av värde.

   Gillad av 5 personer

   • BjorkBloggen skriver:

    Hoppsan. Ser att jag missat att veva fram det här inlägget.

    Tack för det. Ja, den här prästens agerande är utomordentligt olyckligt och hycklande. Här gäller det tydligen att ha samma åsikter som honom själv, för annars kan han censurera deras åsikter .

    GVD

    Gilla

 14. lookslikeanangel skriver:

  Här diskuterar vi “godhetsprinsessor” medan Sverige brinner!
  Tyvärr hör det nog ihop. Alla dessa resurser till klimat- och humanitär stormakt
  och ett mer och mer försummat land.
  Ett Sverige i sans och balans är egentligen ett slags brandbekämpning.
  Sverige kunde t.ex. mycket väl ha mer av civilförsvar och försvar.
  Fler flygplan och helikoptrar plus personal.
  Vi borde se över vattenförsörjningen, jordbrukets villkor mm.

  PS Hörde helikoptrar på väg till brandområdet. Till våra vänner i Europa:
  Tack för er hjälp med flyg och personal! Hoppas vi har råd att betala.

  Gillad av 1 person

  • brrr skriver:

   Jag bor långt från dessa branhärdar, men jag kan knappt tänka på annat just nu.
   Skräcken, maktlösheten, allt förstört.
   Hjältarna som sliter långa tuffa arbetspass, i kontrast till ”Kräkets” och politikernas ”käbbel” när de till sist tvingas upp ur hängmattorna.
   Sverige faller ihop framför våra ögon, några kämpar för att hålla oss kvar över ytan, andra länder får skicka hit flyg och annat…

   Gillad av 2 personer

 15. Arthur skriver:

  Åkermans lilla saga om hur hon mästrade sin värd vars bröd och salt hon njutit, kan misstänkas vara en SvD-motsvarighet till DNs om Brandmannen från Boden. Precis som DNs ringer den falskt. Den ligger fel i en samhällsklass som tar emot gäststudenter, och i tid. Det lilla vi får veta om principalernas beteende är inte rimligt.
  Brown v. Bord of Education of Topeka var trettio år tidigare än då Åkermans epistlel skall ha utspelat sig.

  SvD, på samma sätt som DN, skulle knappast tveka att publicera en orimlig fantasi om den ligger rätt som läsaruppfostran. Till skillnad från Åkerman gjorde DN av misstag det möjligt att kontrollera Sagan om Brandmannen. Åkerman själv får vara företagare i tidningen men var anställd opinionsbildare i Svenskt Näringsliv vilket läsaren kanske borde veta.

  Gillad av 1 person

 16. Aa skriver:

  Ett brutalt och blodigt knivrån avstyrdes i kiosken tack vare Naders kompis som gick emellan. Men trots att gärningsmannen är medborgare i Tanzania är åklagaren förhindrad att yrka på utvisning. Nader menar att Sverige borde gå på Jimmie Åkessons linje om att utvisa alla grovt kriminella utlänningar, utan undantag. — Normal logik säger att det borde vara så, säger Nader el Ashkar.
  https://nyheteridag.se/nader-vill-se-akessons-linje-om-utvisningar-endast-25-ar-fangelse-for-det-blodiga-ranforsoket/
  Svenska domstolar är i satans tjänst.

  Gillad av 3 personer

 17. Nina Blom skriver:

  Precis så känner jag med. Det mesta i historien skaver. Både musiken, en utbytesorganisation som skulle tillåta KKK möten, både skoldiskursen här och USA vid denna tidpunkt. Känns som mycket efterhands konstruktioner.
  Och var det inte denna lilla tant som var en av de drivande krafterna bakom Region Gotlands häxjakt på tandhygenisten Herlitz?

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.