Torkan och den presumtiva klimatändringen

Lennart Bengtsson

Torkan inte minst i Syd– och Mellansverige är ett problem för Sveriges bönder. Nödslakt av boskap har redan inletts. Sveriges konsumenter uppmanas köpa svenskt kött och vi får hoppas att inte miljörörelsen motsätter sig detta vällovliga initiativ. Därtill kommer säkert landets alla idisslande djur (vilda som tama) att få problem med maten och minska i antal vilket kommer att bidra till minskade utsläpp av klimatgaser som metan.

Många ser omedelbart torkan som ett tecken på en allt mer hotfull klimatändring. Detsamma skulle säkert ha sagts om sommaren istället varit alltför regnrik och gett bönderna andra problem.

Hur förhåller det sig då med sommarnederbörden (juni, juli och augusti)? Ser vi till landet som helhet så redovisar SMHI statistik för 87 stationer fördelade över landet för perioden 1860 – 2017. Sommarnederbörden varierar kraftigt men ligger nu på 220 – 240 mm i medeltal över flera år och den långsiktiga trenden är svagt ökande.

Om vi något godtyckligt och lite slarvigt sätter <132 mm som ett mått på en mycket torr sommar så återfinns åren:

1868 131 mm
1914 131 mm
1955 103 mm
1959 119 mm
1976 121 mm
1983 125 mm

och för de regnrika somrarna där jag valt >276 mm som ett mått:

1895 277 mm
1961 277 mm
1987 286 mm
1993 290 mm
1998 312 mm

Det vill säga den regnigaste sommaren 1998 fick mer än 3 gånger så mycket regn som sommaren 1955. Detta kan ses som ett mått på den naturliga variabiliteten.

Utan att behöva genomföra en mer omfattande statistisk utvärdering så består det tydliga intrycket att den svenska nederbörden varierar kraftigt från år till år. En möjlig klimateffekt skulle kunna vara den långsamt stigande sommarnederbörden.

Nu är det förvisso stora skillnader mellan olika delar av landet och då blir variationerna från år till år ännu större genom att områdena blir mindre.

Med andra ord såväl torra som regniga somrar får man leva med och eventuella effekter av köttkonsumtion och flygresor till Thailand och andra ställen är härvidlag faktiskt helt omöjligt att påvisa. Jag kan försäkra att inte ens MP och Isabella Lövin kan klara detta. Ett sådant bevis skulle ligga på samma nivå som beviset för existensen av den heliga treenigheten.

32 reaktioner på ”Torkan och den presumtiva klimatändringen

 1. Jan Andersson skriver:

  Detta kan inte understrykas nog mycket, men att övertyga människor som ser sin verklighet i ett moln av vidskepelse, önsketänkande, rättvisepatos, gillande och ogillande samt några procent rationalitet, är nog svåra att övertyga.

  Gillad av 4 personer

 2. Undran från en torrboll skriver:

  Tycker mig i väderprognoserna ha lagt märke till att lågtrycken vandrat fram på en mer sydlig bana denna vår/sommar. Jetströmmar är en kraftig höghöjdsvind som meandrar fram i slingor på våra latituder, på någon mils höjd. Vill minnas att de även har förmåga att låsa lågtrycken i vissa stabila banor. Är det inte så att dessa jetströmmar intagit ett läge som styrt lågtrycken bort från Sverige? Och att högtryckslägen även de speglar var jetströmmar råkar lägga sig i tillfälligt låsta lägen? Visst är det väl också så att jetströmmens styrka varierar efter temperaturskillnaden mellan nordliga och sydliga luftmassor. Och att mer starka jetströmmar bär på en ökad förmåga att låsa lågtrycken i mer stabila lägen?
  Har inte sett eller läst något om hur jetströmmarnas läge och hastighet i år kan kopplas till en specifik svensk vädersituation. Men data går naturligtvis att ta fram som kan skingra kunskapsdimmorna. Kunskap om detta ingår väl som något basalt hos professionen. Vore intressant om någon med mer kunskaper i ämnet kunde kommentera. Hur jetströmmarnas påverkan på väderläget i år gjort sig gällande.

  Gillad av 3 personer

  • svenge skriver:

   Lägg till de svåra vintrarna 1955-56 som förklarades av att ett högtryck placerat sig strax norr om Nordkap, och låg still där i 3 månader. Jag bodde då vid Dimgatan i Uppsala, jobbade vid A&W vid Ågatan mitt i Uppsala. Varje dag promenerade jag de 2½ km i trettio-gradig kyla. Kanske detta var mitt livs bästa tid hittils? Kyliga vintrar återkom, senast 1975-76 då man talade om kommande istid. Den skulle säkert komma, om hundra, tusen eller tiotusen år men innan dess skulle också varmare perioder infalla. Helgardering?

   Gillad av 1 person

   • olle reimers skriver:

    Jag bodde där då också På Studentvägen. På Valborg gick jag upp till radiomasten på en kulle inte så långt därifrån. Där låg snön meterdjup. När det var Vårbal den 18:e maj kunde dameran knappt ta sig hem. Det var inte så lätt att ta sig hem mitt på natten med långklänning och högklackat.

    Gilla

  • Magnus Rosensparr skriver:

   Men herrejösses Torrbollen! Har du levt hela ditt liv i en grotta i det inre av Tasmanien? Om du inte vet vem Lennart Bengtsson är, ska du avhålla dig från hjärndöda kommentarer som den här. Suck!

   Gilla

  • Oldtimer skriver:

   Kristen teologi ÄR dålig vetenskap. Folk får ju ha vilka psykoser de vill, men när de försöker bevisa existensen av sin låtsaskompis, blir det alltid urdålig vetenskap.

   Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Kristen teologi handlar inte om något vetenskapligt bevis ellet om att bevisa något som inte stämmer. Det är som att säga att kärleken inte finns eftersom den inte är en bebis med vingar på ryggen och pil och båge i handen.

    Gillad av 1 person

   • Anna Lindén skriver:

    Kristen teologi är varken god eller dålig vetenskap. Teologi har ingenting med vetenskap att göra överhuvudtaget. Allra minst handlar det förstås om att bevisa någon låtsaskompis existens. Teologi handlar inte ens om att bevisa Guds existens. Trist att så många svenska ateister befinner sig på Gagarin-propagandans nivå.

    Gilla

 3. Björn skriver:

  MP kallar sina ”miljö-skatter” för ”styrmedel”, men den bakomliggande agendan är endast att plundra den svenska befolkningen, och då mest de som bor på landsbygden, på så mycket som möjligt för att täcka upp för invandringens vansinnigt stora kostnader! Men fortfarande är tydligen många som inte förstått, att detta är vad MP:s synbarligen dominerande roll i regeringen EGENTLIGEN beror på! Ett ”fulspel” utan dess like!

  Gillad av 3 personer

 4. Erik2 skriver:

  Tack. Bra med detta enkla påpekande. Inom ett klimat ryms många olika väderhändelser. Jag grubblar på följande två frågor. Hur långa mätserier av väder (t ex temperatur) behövs för att man ska kunna börja anse att en klimatförändring skett? Vad menas med att rädda klimatet?

  Det första tänker jag lite amatörmässigt om, att nog vill man ha uppåt en 1000 år av mätvärden innan man börjar kunna säga något bestämt om klimatet? Det andra, som alla miljövänner hala tiden pratar om, förstår jag inte. Vad betyder det att rädda klimatet?

  Jag tror man menar att klimatet som det är nu, eller som snittet 1960-1990 har varit, måste bestå. Men hur kan man tänka så? När man vet att klimatet varierat så enormt genom årtusenden. Varför inte anse att snittvädret på 1600-talet är det normala? Eller snittvädret på 400-talet, efter de stora vulkanutbrottet som förebådade folkvandringstiden? Ochman ska alltså kunna finjustera klimatet via CO2-haltsreglering? Bättre än Gud allt? Man har höga tankar om sig själv, megalomana vill jag nog säga.

  Gillad av 4 personer

 5. Lennart Bengtsson skriver:

  30 år används inom väderlekstjänsterna men 50-100 år anser jag mer tillförlitligt. Vädret kan observeras men klimatet kan endast beräknas

  Gillad av 3 personer

  • Varva skriver:

   @ Lennart Bengtsson. Vad anser du om geoengineering (chemtrails)? Jag är medveten om att detta är en mycket kontroversiell fråga. Där jag bor på småländska höglandet har det ibland detta år sett mycket konstigt ut på himlen där flygplan kört kors och tvärs (ser inte ut som kondensstrimmor efter trafikflyg). Sedan har dessa ”korridorer” på himlen flutit samman till ett skit-beige äckligt täcke som legat kvar många timmar. Detta har hänt innan en betydande värmebölja – är det en slump? Vad är detta, vet du det?

   Gilla

 6. Johanna skriver:

  Intressant med Din iakttagelse att det är så viktigt för miljövännerna att bevara klimatet som det en gång var hos oss mellan 1960-90 men att bevara klimatet mellan människor som vi hade det i vårt svenska samhälle under motsvarande period är ointressant för dessa miljövänner…

  Gilla

 7. Johanna skriver:

  Tänk er att höra Isabella Lövin prata lika engagerat om det förändrade klimatet mellan människor i Sverige på samma domedagsvis som hon i tal efter tal försökt skrämma upp oss när det gäller miljö & klimat.

  Gilla

 8. Johanna skriver:

  När det gäller miljövännerna så hör man dem aldrig tala om kopplingen mellan befolkningsökning, konsumtion och miljö. Det verkar vara tabu för de flesta partier. Att ha hur många barn som helst verkar vara en icke omkullrunkelig rättighet i vårt samhälle.
  Själv har jag inga barn. Jag är helt nöjd med det. Tänker börjar ta upp min insats för miljön när mina miljöpartistvänner ifrågasätter att jag kör en dieselbil, äter nötkött & eldar ved i min braskamin. Kan tillägga att de alla har 3-4 barn per familj.

  Gillad av 1 person

 9. oppti skriver:

  Arktis är drabbat av samma stabila väderläge. Vilket ger kyla och isar som inte smälter i samma utsträckning som förr-men det har ni väl hört i nyheterna?

  Gilla

 10. Lennart Bengtsson skriver:

  Chemtrails kan ha en mindre effekt på strålningen i likhet med moln genom att de bidrar till ökad reflektion av solstrålning men också ökad absorption av värmestrålning. Bidraget är dock försvinnande litet jämfört med moln. Osäkerheten i molneffekten är vida större än bidraget från kondensationsstrimmor (K-strimmor) som är det korrekta namnet. De bildas huvudsakligen av vattenånga som finns i luften och som kondenserar på grund av turbulens som flygplanen ger upphov till. Om luften är torr händer inget som lätt kan observeras. Chemtrails är en av alla dessa millöaktivistkreationer. För en tid sedan hade de till och med hittat en hemlig planet som dolde sig bakom solen !?

  Gilla

  • Varva skriver:

   @ Lennart Bengtsson. Jag är varken ”miljöaktivist” eller ”klimathotsaktivist”. Jag är ingen aktivist överhuvudtaget utan är bara undrande och nyfiken. Jag har läst någonstans att i Asien (Kina tror jag det var) så har de gjort (fortfarande gör, vet ej?) vädermanipulering i syfte att framkalla regn mot torka på utsatta områden. Jag vet att du Lennart är Sveriges mest meriterade och välkända klimatforskare. Det är därför jag ställer frågan just till dig men det kanske inte är helt ditt område? Jag försökte så gott jag kunde redogöra för det jag sett under våren 2018 och som andra människor också sett i ffa södra Sverige. Jag tycker inte de snabbt uppkomna moln och HUR de uppkommer som jag sett (ibland) ser naturliga/naturligt ut (vad gäller färg och form och sättet de uppkommer). Om din åsikt är att du inte tror att vädermanipulering förekommer via chemtrails från speciella flygplan så är det helt OK för mig. Någon hemlig planet bakom solen har jag inte hört talas om…

   Gilla

 11. Glen Lester skriver:

  Jaså han. De som skrev ned det ett par hundra år senare hade nog missföstått nåt påstått uttalande han gjort. När man dricker vin är det lätt att missförstå andra, liksom att anstränga sig så att andra föstår vad man menar. I det sistnämnda fallet så brukar man ju forcera lite, rationalisera, och, till sist nöja sig med att andra förstått orden, låt vara för innehållet.

  Vad jag kan förstå, med min lilla hjärna som mest ger mig huvudvärk, är att ryttaren ifråga bara trodde på en gud, och alls inte ansåg sig själv vara gud. Han var guds son som alla människor är söner och dötrrar av gud.

  Treenigheten är nog snarare ett missförstånd. Nån präst hade försökt sig på att läsa om dialektiken, kanske tillochmed hade en endast rudimentär föståelse av klassisk grekiska. Det blir lätt fel då.

  Gilla

 12. Lennart Bengtsson skriver:

  Svar till VARVA
  Försök att producera artificiell nederbörd har pågått från och till sedan 1950-talet. Man har där bl a använt silverjodid som kan fungera som fryskärnor och på så sätt aktivera nederbörd under gynnsamma vädersituationer när lämpliga moln redan finns. Vissa framsteg har rapporterats bl a i Israel. Sannolikt också på andra ställen som i USA och Kina. Vissa positiva resultat har noterats men framgångarna är begränsade. Jag är dock ingen expert på området men kan förmedla nam till lämpliga experter om Du önskar .Experimenten är ofarliga. För att producera nederbörd i väsentlig omfattning krävs lämpliga vädersystem. Sådana kan inte människan producera.

  Gilla

  • uppstigersolen skriver:

   Å nu kommer jag osökt att tänka på ett gammalt nummer av Kalle Anka. Antingen han, eller var det Alexander Lukas skulle fixa lite väder med hjälp av ett flygplan och kemikalier. Det gick inte så bra. Moln bildades, dessa blev vattenfyllda samt frös till is. Isen föll ner i drivor. Ingen blev glad. Ursäkta Off.topic.

   Gilla

 13. Varva skriver:

  @ Lennart Bengtsson
  Tack för ditt svar! Jag har också läst någonstans att man tidigare använt silverjodid för att försöka skapa nederbörd. De ”egendomliga” smutsigt gul-beige moln (ser ut som havregröt men mera gulbeige) som jag (och andra i södra Sverige) sett en del av i år anser några människor innehåller partiklar av aluminium, barium, strontium vilket man säger sig ha uppmätt på ställen där molnen ”uppenbarat sig”. Dessa moln har inte producerat regn utan precis tvärt om ”tryckande värme”. Detta skulle i så fall gå ”elit-globalisterna” i händerna när de basunerar ut klimathotet ”global warming”. Jag har sedan april/maj tittat mycket på himlen och kan inte inför mig själv säga att dessa moln ser normala ut. (Just nu ser himlen dock normal ut). Kanske kan man numera ackumulera värme för vissa syften? Det låter kanske som en konspirationsteori men jag själv lutar nog mer åt en illasinnad konspiration som man kan använda som ett ”krigsvapen”. Se bara på våra stackars svenska matproducenter. Lätt kanske att hantera folket när de inte kan producera mat, antingen på grund av värme/torka/kyla eller alltför mycket/lite regn/snö?
  Jag motser gärna namn på kontakter kring geoengineering. Min mejladress är evalindberg507@gmail.com

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.