EU och den nationella identiteten

Lennart Bengtsson

Den 3 juli 2018 slog Sverige Schweiz i en åttondelsfinal och blev därmed kvartsfinalist i VM fotbollen. Glädjen gick upp i taket och inte en människa brydde sig om Almedalsspektaklet längre. Extra synd var det om Björklund och det liberala partiet som samma dag profilerade sig för en starkare bindning till EU med anslutning till Euro och kanske ett förenat Europa i sikte. Detta en dag då nationalismen i Sverige till och med överträffade ett norskt syttende maj och inte bara SD gladde sig.

Man frågar sig hur det skulle bli möjligt att ytterligare stärka den europeiska integrationen och samtidigt skapa en europeisk identitet när alla känner sig 100 procent svenska, tyska , spanska, engelska etc. Alla vill behålla sitt språk, sin konstitution, sitt parlament, ja precis allt som det är och i vissa länder har det ju varit så sedan urminnes tider. Har det liberala partiet och Björklund egentligen tänkt igenom vad de vill åstadkomma och om detta är möjligt eller ens önskvärt? Jag är inte övertygat att så är fallet.

Att bli europé är nämligen inte lätt. Man måste vara beredd att lämna sitt land och finna en ny eller extra identitet. Det förutsätter att man bor och lever tillräckligt länge i ett annat land än sitt eget, lär sig landets språk och dess kultur och dess historia. Det krävs också att man förstår och bryr sig om landet och dess invånare. Det räcker inte med att åka dit på semestern, äta lite spännande mat, besöka några historiska platser och prata lite engelska med de olika urinnevånarna var man än råkar befinna sig på den europeiska kontinenten och sedan åka hem igen.


Det europeiska samarbetet har varit alldeles utmärkt på många sätt inte minst när det gäller vetenskapligt och tekniskt samarbete. Detta har fungerat utan komplikationer också innan Sverige var medlem av EU precis som det i dag är fallet för Norge och Schweiz och kanske också om något år för Storbritannien. EU har också varit bra för ekonomin och säkert bidragit att minska spänningar mellan länder som tidigare varit i krig åtminstone för en tid. Vi som tillhör en äldre generation än dagens politiker vet emellertid vad som kan ske. Vi kunde inte föreställa oss vad som skulle hända i det tidigare Jugoslavien och det förfärande kriget som fullständigt slet sönder landet bara för 20 år sedan. Och detta var människor som varit en nation sedan 1918. De talade förvisso lite olika språk och hade olika religioner men förstod varandra och levde och arbetade tillsammans. Men det hjälpte inte.

Faran med den europeiska unionen är att man försöker genomföra något ovanifrån under tvång och hoppas att alla till slut på ett magiskt sätt skall vakna upp en morgon med en europeisk identitet och hurra lika friskt på Schweiz som på Sverige eller för den delen på Tyskland, England eller Danmark. Alla inser att detta är en omöjlighet ty så fungerar inte normala människor.

Av denna anledning tror jag att i dagens situation skulle det vara mer förnuftigt att ta ett steg tillbaka i det europeiska samarbetet även om det är emot ambitionerna för alla de som fått möjlighet till ett mer spännande och inte minst lönsamt brysselskt liv. De vill självfallet göra allt vad de förmår att vidareutveckla den europeiska byråkratin.

I stället bör man sträva efter ett nedbantat system där man koncentrerar sig på det som verkligen är till nytta och som inte de enskilda länderna kan klara själva. Björklund som verkar vara en hygglig och jordnära person är säkerligen under våldsamt tryck av sina ambitiösa och energiska partimedlemmar som ser som sitt mål att helst styra det lilla och kanske på sikt bångstyriga Sverige från Bryssel och se till att man knäpper politiska uppstickare som SD på näsan för gott. Men inte ens dessa mäktiga kan stoppa glädjescenerna när det nationella fotbollslaget vinner åttondelsfinalen i St. Petersburg av alla ställen. Vem vet kanske det bara är början på en nationell yra?

37 reaktioner på ”EU och den nationella identiteten

 1. MartinA skriver:

  Sverige saknar lojalitet till svenskarna alltså bör vi ej ge vår lojalitet till sverige. Sveriges fotbollslag lämnar mig oberörd. sverige söker sitt stöd hos alla de andra folken i sverige förutom svenskarna. Låt de folken hylla sveriges fotbollslag.

  Gillad av 5 personer

 2. heraldikern skriver:

  Du har alldeles rätt ända fram till ”uppstickarpartiet SD” Oavsett vad man tycker om det så är dom här för att stanna och är inget ”uppstickarparti” eftersom det är en mycket stark folkvilja som ligger bakom. Att definiera den bara som ett missnöje, en tillfällig strömning i tiden, med de etablerade partierna är alldeles för enkelt och jag tror att man lurar sig själv om man tror det. Det är en helt annan världsåskådning som ligger bakom SD. Det är inte den socialistiska/kommunistiska anstrykningen på politiken som gäller. Det är en nationalistisk tanke ur den positiva tolkningen. Inte den bekanta nationalsocialistiska! I övrigt är det en briljant åskådning du givit uttryck för!

  Gillad av 4 personer

 3. Jan Andersson skriver:

  Håller inte med om att det ”tekniska arbetet” inom EU har fungerat utan komplikationer.

  De mycket lättanvända och respekterade nationella tekniska normer och standarder som tidigare fanns i Sverige och som var långtgående anpassade till den typ av industri som finns här, ogiltigförklarades och ersattes av nya, till stora delar oanvändbara, gemensamma europeiska normer, till en början endast på försök, först efter oerhört lång tid fastställda.

  Skogsindustrin har till exempel varit tvungen att hitta genvägar och har varit fräcka nog att komma med egna tillämpbara standarder för att överhuvud kunna genomföra sina projekt med en rimlig arbetsinsats.

  I det kaos som rått i många år har svensk industri förlorat mycket pengar, och säkerheten har minskat på grund av att många inte orkat ta sig igenom regelverket eller helt sonika struntat i det.

  Nu har man virrat till ytterligare genom att börja bygga nya europeiska kemikaliedatabaser som det kommer att ta decennier att göra komplettera, med samma stora osäkerhet som följd, fast det redan finns en i praktiken världsomspännande amerikansk sådan.

  För oss som jobbat i branschen och alltid kunnat följa vårt inhemska regelverk utan större problem, har EU:s sega och ofta rent usla normarbete ställt till mycket elände.

  Och EU:s normer gäller bara inom EU, men ingen annanstans i världen, där de är helt okända. Ska vi exportera till USA eller Asien gäller nästan alltid amerikanska normer vid sidan av eventuella nationella. Vi kunde lika gärna ha behållit våra gamla svenska tekniska normer och standarder och sluppit detta mer än tjugoåriga debacle.

  Gillad av 13 personer

 4. En planet - en kultur? skriver:

  Identitet är komplext och facettrikt. Individualitet likaså. Och medborgare blir den som tillhör en nation.

  Många politiker sjunger i dag en lovsång till gränslösheten. Men vad menar de med det?
  Att upplösning av allt medborgarskap, identitet och individualitet är bra? Eller att tiggeri utanför ICA-butiken bör betraktas som ett naturligt inslag i en gemensam världskultur? Ett mer modernt förhållningssätt till livet självt?

  Fotbolls-VM är sprängfyll med snäll nationalism. Likaså firandet av norska 17 maj. Och vad är bygdegemenskap om inte en mer småskalig form av snällhet?

  Men när man lyssnar till politiska tal står alltid gränser för något ont. Som om borttagande av gränser alltid innebär något gott.

  Tanken tycks vara; Om länder upplöses försvinner alla mänskliga motsättningar och konflikter – som genom ett trollslag. Det är inte människorna det är fel på – det är våra gränser. Och att ta bort gränser är EU bra på. Därför är EU bra. Och de som vill minska EU:s makt blir då automatiskt till suspekta individer.

  Det är alltid mer av gränslöshet och globalism som skall rädda världen. Ibland undrar jag hur detta påverkar synen på vår egen demokrati? Och viljan att försvara den, och nationen Sverige? När huvudfienden alltid tycks vara nationer, och alla former av nationalism. Ofta får då SD representera en fiende. En intern sådan, bara för att de vill värna och hålla ihop nationen Sverige.

  Gillad av 3 personer

  • olle reimers skriver:

   De som jublar högst åt dessa naiva drömmar är makteliten och den organiserade våldsbaserade brottsligheten. Äntligen fritt fram!

   Gilla

 5. Lars-Olof Svensson skriver:

  Sveriges befolkning ökade från 9,696 miljoner år 2014 till 10,120 miljoner år 2017. Det är 424 000. Dvs en stad stor som Malmö. I allt väsentligt stod invandring för ökningen. Den var oplanerad och inte förutsedd. Det fick istället bli som det kunde, som i Hedebyborna. Sedan upptäcker man att förlossningsvården är underdimensionerad. Ett svek,säger Annie Lööf. När måste landstingspolitikerna senast ha påbörjat planeringen för en sjukvård inklusive förlossningsvård som hade kunnat matcha denna befolkningstillväxt? 2005? Det tar tid att planera och bygga sjukhus, skala upp utbildning av läkare och sjuksköterskor mm. Och besluten måste bygga på säkra befolkningsprognoser. Samma fråga kan ställas om många andra offentliga funktioner, tex polisen, som snarast tycks ha minskat under en period när befolkningen ökat kraftigt och snabbt. Men även denna fråga dog under den allmänna brunsmetningen. Däremot är det tydligen ok att som Annie Lööf efteråt säga att det är ett svek. Är inte det väldigt konstigt.

  Gillad av 12 personer

  • Jvk skriver:

   Lööf (tillsammans med hennes stödtrupp NMR som dyker upp för att ge tyngd åt hennes argument) är Sverige farligaste person, hon ger ett otroligt obehagligt intryck.

   Gillad av 10 personer

   • larslindblog skriver:

    Såg en intervju med Kasselstrand och en annan yngling …han sa att Annie Lööftroende var oerhört obehagliga , aggressiva , hotfulla , smockan hängde i luften , enbart pga av pojkarnas tröja med texten ÅTERVANDRINGSVERKET på ryggen..texten var väl 6-7 cm hög. Hade inte polis funnits bredvid hade centerpartisterna förmodligen överfallit pojkarna.

    Gillad av 2 personer

  • Anne-Hedvig skriver:

   Et svik, sier Annie Lööf over manglende fødeplasser. Men hun innbiller seg at det er greit å ta inn 30 millioner mennesker til i landet – hvordan skal det gå med fødemulighetene da?!!
   (Noen folk er bare så tjukke i hue at de burde ikke bestått småskolen. Unnskyld … 😑 )

   Gillad av 1 person

 6. Jan Bengtsson skriver:

  Vi vet ju att FP historiskt har ”jobbat på” att avveckla Sverige…

  Vi har ju de välkända damerna i ”De fyras gäng”,
  Birgitta Ohlsson Cecilia Malmström o Cecilia Wikström…

  Globalismens apokalypsens fyra ryttare,
  Sveriges DÖ-grävare minst sagt!

  På senaste landsmötet kunde Jan B inte hålla emot?
  För att kunna behålla partiledarskapet?

  NU är man öppet för en EU-FEDERATION,
  i praktiken avskaffande av nationalstaten Svea!

  Grodan tycks snart vara färdigkokt…

  Dags att rösta ut dessa femtekolonnare i höstens öråd!
  Permanent!

  Gillad av 9 personer

 7. Staffan W skriver:

  EU byråkratin har inte överraskande dragit fel slutsats av Brexit och andra missnöjesyttringar när man upplever att EU driver på länderna åtgärder man inte vill vara med om, som t ex stöd till ineffektiva jordbruk i andra länder. Istället för fokus på besparingar och koncentration på huvuduppgifterna vill man expandera mot en en riktig federation och öka ländernas avgifter/skatter till EU för att kunna fortsätta som tidigare. Storbritannien är EU’s största nettobidragsgivare per innevånare, Sverige näst störst. Vad vill vi med EU – och med Sverige? Svaren är inte självklara, men borde diskuteras. Det hedrar att vår regering försöker hålla emot EU skatter och att öka bidragsnivån till EU. Så är det givetvis helt huvudlöst att man som ledamot i EU parlamentet (och troligen i en rad andra funktioner också) efter 5 år kan komma hem med en förmögenhet i fickan som ”vanligt folk” bara kan drömma om att nå under sin livstid. Särskilt absurt blir det när det gäller fattigare länder än Sverige som t ex Bulgarien eller Kroatien. Med så stora ekonomiska fördelar kan man undra hur och genom vilken process dessa personer väljs ut för att t ex hamna på valbar plats till EU parlamentet…

  Gillad av 9 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Speciellt våra Kommissionärer har blivit ekonomiskt oberoende…

   Hur skulle en sådan ”outbildad nolla” som Margot Wallström,
   annars kunna samla ihop en förmögenhet typ 20+ miljoner?

   Nästan i Reinfeldklass, räknat på ETT ÅR,
   fast hans många miljoner är väl inte helt skattefria!

   Gillad av 4 personer

 8. Jvk skriver:

  Dessa hycklare skall förpassas till Listan över de som skall sparkas, att stå i Visby för skattebetalarnas pengar och tala om att vi skall bli mer europeiska, att de har mage, håll klaffen nån gång. Många är vi, som Lennart, eller jag, som av egen kraft, helt utan hjälp och råd, flyttat till olika länder och bidragit från dag ett, det som däremot var svårt det var att återetablera sig i Sverige eftersom svenska företag såg med stor misstänksamhet på en utländsk CV och man inte tillhörde någon ”utsatt” grupp. Varför behövs EU, det är samma politiker som har som argument att det blir massa hinder utan EU som i så fall skulle skapa dessa hinder, varför kan de inte samarbeta utan att ta så mycket av våra pengar, varför behövs ytterligare ett lager av lagar över de nationella? Varför inte ta bort lagar istället för att skriva nya? EU har ju inte ens försvarat sitt territorie och har därmed förlorat allt existensberättigande.

  Gillad av 9 personer

 9. Bo Svensson skriver:

  Om man skulle lyckas göra en solidariskt samverkande enhet av Europa med USA som förebild, – vilket är omöjligt, – skulle alla olägenheter man tillskriver nationalismen finnas kvar och vara värre. – Nu är det väl inte detta heller man är ute efter för hur platsar då 30 miljoner afrikaner och araber som man släppt in? – Vi styrs av galningar, där finns ingen redig tanke bakom europapolitiken.

  Gillad av 6 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Sannolikt bara en liten initial rännil ännu, av vad som kommer?

   Det lär bli 100-tals miljoner inom ett decennium, eller mer…
   Kalergi-projektets realisering…

   Fast en sak misstog man sig grundligt på…
   Det blev ingen rasblandning, enbart ghettoisering!

   Gillad av 1 person

 10. Lilla fröken PK skriver:

  Jag förstår inte hur ett litet parti som L har lyckats besätta så viktiga poster som de båda Ceciliorna.
  Att vår regering skulle ”hålla emot” när det gäller ökad avgift till EU ska jag tro när jag ser resultatet. EU och FN motsvarar Fadern och Sonen för svenska politiker och dessa måste blidkas med rikliga penningoffer för att de ska låta sin nåd lysa på oss.

  Gillad av 3 personer

 11. Anders Lundin skriver:

  Det är knappast mitt landslag. Kolla in Svff:s hemsida. Den kunde lika gärna vara Mp:s…
  Dessutom tycks skribenten bortse från att exmpelelvis Sam Larsson, som gör succe i Holland, ej platsar med motiveringen att han ”spelar osvenskt”. Dubbelmoral i koncentrat. Samtidigt lät hela den svenska landslagstruppen bli nyttiga idioter åt vänstertokarna i samband med Durmazaffären., där bl a Guidetti visade sitt långfinger åt kameran och åt svenska folket? Föredömme åt den uppväxande generationen?
  Vidare har Tyskland underpresterat p g a splittring, eftersom de visat undfallenhet åt islamism i form av Özil och utebliven petning av denne ytterst tveksamma person.
  Schweiz likaså: tre grupperingar som inte pratar med varandra p g a olika etnicitet etc.
  Detta gör mig smått illamående. Pk har stulit landslaget, därför känner jag ingen tillhörighet med dem.
  Dessutom har de s k journalisterna, givetvis, inte redovisat ovanstående för svensken. Istället har vi fått veta att tyskarna har ett fint hotell och att svenskarna har en fantastisk gemenskap osv…
  Undertecknad gjorde för övrigt lumpen frivilligt -92. Nu hade jag hellre skakat galler!

  Gillad av 3 personer

 12. Kent skriver:

  Att hänvisa till Jugoslavien som ett exempel på att det inte går att skapa en europeisk identitet är oärligt.
  Jugoslavien hade just det som Europe håller på att få idag en stor muslimsk minoritet.
  Det är denna muslimska minoritet som också kommer att spränga EU i bitar och det har redan börjat med Brexit.
  Pendeln kan också slå tillbaka om andra ledare kommer till som inser det muslimska hotet. Förutom Visegradländerna så verkar mer nyktert tänkande personer komma till makten i Europa i dag nu senast Italien och Österrike.

  Gilla

  • patriotzz skriver:

   Instämmer helt! Bensinen i brasan kom huvudsakligen från kampen mellan Jugoslavien och Islam.
   ”De talade förvisso lite olika språk och hade olika religioner men förstod varandra och levde och arbetade tillsammans. Men det hjälpte inte.”
   Lite olika religioner? Här fick vi för första gången islamistiska stridande.

   Gilla

 13. fabricerad skriver:

  Jag skulle vilja påstå att vara europé och ha en europeisk identitet får man när man är uppvuxen i Europa och har kunskap samt erfarenheter av världen. När man förstår och vet hur de olika världsdelarna skiljer sig åt (och påminner om varandra) inser man att vi delar mer likheter med fransmän/fransyskor och polacker än med indier eller nigerianer. Vi har vissa gemensamma nämnare så att säga.

  Personligen blev detta uppenbart för mig under alla de år jag levde utanför Europa. Jag minns särskilt Seoul och hur jag vid första helgen med nöje som målsättning tog mig mot stadens nöjeskvarter. Väl på plats blev det fort tydligt var européer drack sitt vin och Jinro och var amerikanerna drack sin Millers och Corrs. Vi skiljde oss åt både på ytan och på insidan. 9 av 10 gånger kunde man urskilja amerikaner och européer från varandra genom att titta på kläder och kroppsspråk. Därmed inte sagt att jag aldrig gick över gatan för att hänga med amerikanerna 🙂

  Gillad av 2 personer

 14. Bo Svensson skriver:

  Välgrundade motiv för att hata nationalism är när den drar gränser tvärs genom folk eller försöker tvinga fram gemenskap mellan folk som hellre var för sig skulle vilja sköta sitt.

  Gilla

  • Jan Bengtsson skriver:

   Men EU har väl inget med Nationalism att göra…
   Om man beaktar Dina allra sista rader)

   De som har dragit upp gränserna med linjal vid ritbordet,
   är väl främst GB o Frankrike,
   har skapat Mellersta Österns problem,
   i viss mån Tyskland Hollad Belgien Portugal o Spanien
   när kolonialmakterna styckade upp världen mellan sig!

   Gilla

   • cmmk10 skriver:

    ”De som har dragit upp gränserna med linjal vid ritbordet,
    är väl främst GB o Frankrike,”

    Det lär ha varit en medveten strategi – den klassiska ”söndra och härska”.

    Gilla

   • fabricerad skriver:

    Märkligast är när vänstern prisar mångkultur som det bästa i universum för att på nästa blad kritisera kolonialmakternas uppdelning av kartan i bl.a. Afrika eftersom ”givetvis blir det krig och oroligheter när olika folk tvingas leva i samma nation”

    Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Glöm allt du har läst hos Saïd. Det finns ingen orientalism. Att man delade upp det gamla kalifatet var väl en välgärning? Vill du verkligen ha ett ISIS över hela Mellanöstern!? Det finns inga ”folk” där. De är muslimer. Nationalstater har vi i Europa, och vi hade ett grymt trettioårigt krig innan vi kunde enas om att få behålla dem för varandra.

    Gilla

 15. Glen Lester skriver:

  Även om kampanjen för att få folk att sluta ge pengar till de rumänska tiggarna tycks hjälpa, eftersom tiggarna minskat i år, så är det det det är frågan om. Med Europa så importerar vi de andras problem så de belastar oss. Sverige hade (vilket kanske ärar sig men av helt andra orsaker) förhållandevis lite problem jämfört med en vå av länder som tiiläts ansluta sig i samma veva. EU-skatten belastar svenskarna väldigt mycket eftersom vi betalar långt mer än de flesta, kanske tillochmed mest av alla.

  Vi betalar alltså för att få hit de andras problem. Är det rimligt?

  Huruvida Sverige skulle ha tjänat på att vara med jämfört med att stå utanför som Norge och Schweiz är högst tvivelaktigt.

  Det hade också varit mer i linje med vår notoriska neutralitetspolitik att stå utanför unionen.

  Angående den fria rörligheten så är det högst tvivelaktigt att den är något friare än tidigare för vanliga nettoskattebetalare del. Man har under hela min levnad kuinnat flytta till annat västeuropeiskt land om man gjorde det under ordnade former med arbete, sjukförsäkring medmera. Att slippa visa passet vid gränsen irriterar väl mest folk som inte har rent mjöl i påsen, detvillsäga inte pallar att titta en tullare i ögonen.

  Om man redan bodde i ett annat europeiskt land så blev Sveriges medlemsskap en försämring eftersom reglerna ändrades och slimmades för alla.

  Gillad av 1 person

 16. Margareta skriver:

  Någon gång alldeles före Sveriges inträde i EU skickades jag av mitt arbete på kurs. Kursen avhölls under ett par dagar(vill jag minnas) och hölls i lokaler i norra Djurgårdsområdet norr om KTH och eftersom vädret var vackert kunde vi sitta ute och njuta av det vackra naturområdet. Jag vill minnas att ansvariga för kursen var någon/några institutioner på KTH samt några externa dito. Kursen redogjorde för beslutsprocesserna inom EU, särskilt inom det ekonomiska området och hur detta kopplades till EUs offentliga handlingar samt arkivsystem. Kort sagt: tillgängligheten för EUs medborgare att kunna följa beslutsprocesser och ha tillgång till handlingarna. Som statsanställd hade jag viss erfarenhet av hur det svenska arkivsystemet med offentlighetsprincipen i bakgrunden är uppbyggt och hur relativt överskådligt och lättillgängligt det är att sätta sig in i. Tanken att varje medborgare i princip skall ha tillgång till alla handlingar som inte är hemligstämplade tycker jag är god och grunden för en fungerande demokrati.
  Beslutsprocesserna i EU visade sig vara en obegriplig snårskog av processer som lindade in sig i varandra och bet sig själva i svansen (à la vikingatida djurornamentik där man aldrig ser var den ena ormen slutar och den andra tar vid) för att hindra insyn och åtkomlighet. Systemet verkade uppbyggt för att förhindra just insyn, för att förhindra tillgänglighet för medborgarna och istället göra det hela så obegripligt som möjligt. Fördomsfull som jag är anade jag fransk byråkrati och arkivväsen bakom upplägget men har inget belägg för saken. Men avsikten med systemet verkade vara att handlingarna skulle vara så lite offentliga som möjligt och byggas in bakom byråkratiska murar och tjänstemän. Dessutom då också indirekt förstärka känslan av medborgarens litenhet inför ett stort byråkratiskt system.
  Eftersom EU ur den aspekten visade sig helt motsatt de ideal jag står för vad gäller offentliga handlingar, arkivväsen, lättillgänglighet och lättöverskådlighet fick EU ur den aspekten en direkt fiende i mig redan från början.

  Tyvärr har mina farhågor med råge bekräftats.

  Gillad av 4 personer

 17. Stig Fölhammar skriver:

  ag kan helt enkelt inte låta bli att återge en mindre del av Expressens kommentar av Jan Björklunds tal i Almedalen: ”Liberalerna vill som enda svenskt parti frivilligt öka EU:s budget och därmed den svenska avgiften, som man anser ska knytas till återvinningen av plast! Det är att trycka narrtygkassen på huvudet i jakten på samtidsrelevans”.

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Räknat med miljömupparnas egna metoder måste man använda en jutepåse 131 gånger innan den börjar löna sig för miljön gentemot plastpåsar. Om man återanvänder plastpåsarna en gång blir siffra 187 eller något sådant.

   Gilla

 18. olle reimers skriver:

  Jag såg bokstavligen EU för första gången 1978. Det var en grupp svenska jurister som följde med vår då främste EU-expert på studiebesök och seminarium i Bryssel.

  Vi besökte kommissionen och fick träffa några av dess främsta företrädare. Vi gick ut på flera middagar på fantastiska restauranter (alla betalade för sig själva).

  Jag blev lite närmare bekant med en svensk kille som var advokat i Bryssel. Hans fru, fransyska, jobbade som översättare på kommissionen. Jag noterade att hon, som var flera år yngre än jag, hade en klart högre lön och att den var skattefri.

  Så småningom insåg jag att det här med att jobba i eller för internationella organisationer som EU och FN var det mest lönsamma man kunde jobba med. Ingen skatt, skattefria naturaförmåner, inget egentligt ansvar mer än att se snygg och prydlig ut och att smila för kommisionärerna.

  Detta grundläggande intryck har under de 40 år som förflutit sedan dess enbart förstärkts. Jag hör och ser givetvis allt som har anknytning till mina lärospån från dåtiden.

  Jag har dragit slutsatsen att dessa organisationer är en gigantisk Potemkinkuliss för utsugning av medborgarna i de olika länderna. Man hittar på låtsasmodeller för att kunna pungslå länderna ytterligare.

  De ledande politikerna i medlemsländerna spelar med eftersom de på olika sätt får vara med och suga blod från offret.

  Med tiden börjar taskspeleriet bli allt tydligare.

  Vi ska tacka Donald Trump för att han går in och river ner kuliss efter kuliss. Det bästa vi kan göra är att hjälpa honom så mycket som möjligt.

  Gilla

 19. Gilbert Andersson skriver:

  Stackars major Jan Björklund. Han sitter hemma och är liiiivrädd!
  Vilken tur att han inte är kvar inom försvaret.
  Själv var jag positiv till EU när Sverige gick med men alla civiliserade länder är nationalstater och jag misstänker att EU går mot en svår kris.
  En sak till, varför finns Folkpartiet, förlåt Liberalerna?

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.