Man måste hålla sig i skinnet

Patrik Engellau

Det ligger nära till hands att fastna i stämningsläget att allt går åt pipan i Sverige. Jag måste hela tiden vakta mig själv för att inte göra det. Det är så lätt att peka på alla felen – till exempel migrationen, infrastrukturen, no go-zonerna, skolan och försvaret och så vidare – och förutsäga ragnarök. Det känns särskilt tillfredsställande att oja sig över migrationens effekter eftersom sådan klagan under det senaste året – och särskilt sedan årsskiftet – har blivit socialt tillåten. Som i ett kosläpp galopperar åsikter som tidigare hållits fjättrade inom en trång åsiktskorridor råmande och pruttande ut över tidigare förbjudna ängder.

Men man får vakta sig. Åsikter på kosläpp är inte alltid tillförlitliga, inte ens när man själv framför dem med stark egen övertygelse. Låt mig exemplifiera med den svenska sjukvården. Visserligen har jag själv inte särskilt tydligt framhävt dess eventuella brister men jag har läst och trott på skildringar av dess otillräcklighet.

En bekant till mig råkade nyligen ut för en bilolycka. Han körde av vägen och kan inte förklara varför. Kanske hade han somnat ett ögonblick. Han såg bilen fara ut i terrängen och i nästa sekund låg han hängande i bilbältet ihoptryckt av krockkuddar inuti en demolerad Volvo. Han hade inte en skråma annat än en bula i pannan som antagligen åsamkats honom av en expanderande krockkudde. Efter någon minut hörde han en röst som frågade hur han mådde.

Först trodde han det var ett andeväsen men sedan besinnade han sig. Så småningom förstod han att bilen hade någon automatik som ringde upp ambulansväsendet vid en allvarlig krock. Det var larmcentralen eller möjligen Västra Götalandsregionen som hörde av sig. Efter fem minuter kom en ambulans och hämtade honom till sjukhuset i Skövde. Där var full uppställning med minst tre läkare och ett antal sjuksköterskor som undersökte honom på alla tänkbara sätt innan han så småningom, friskförklarad, skickades hem i taxi.

Han hade haft en vidunderlig tur men det hindrar inte att sjukvården hade visat sig stå redo med full service med osannolik snabbhet och kompetens (plus att Volvo tillverkat en bil som klarade smällar som för några årtionden sedan med säkerhet hade varit dödliga och dessutom utrustat bilen med automatisk ambulansuppringning vid allvarlig olycka). En solskenshistoria helt enkelt. Men jag har svårt att tro att sjukvårdens i detta fall bevisade kompetens var en enstaka lyckträff. När jag själv fick tarmvred för något år sedan grep kirurgerna vid Näls sjukhus in med berömvärd snabbhet och precision.

Men anekdotisk bevisning är inte så mycket värd, så jag utmanade herr Google med det provokativa påståendet ”svensk sjukvård bäst i världen”. Då hamnade jag bland annat i en undersökning från Sveriges Kommuner och Landsting som visserligen är part i målet – eftersom organisationen är en intresseförening för sjukvårdshuvudmännen – men troligen inte vill bli påkommen med lögnaktig information. SKL har jämfört svensk vård med vården i tolv andra EU-länder plus Kanada, Norge och USA och kommit fram till följande:

Sverige ligger i en toppgrupp när det gäller medicinska resultat och effektivitet, på första plats i kvalitetsindexet och på delad andra plats i indexet över effektivitet.

I en annan, mindre partisk undersökning publicerad förra året i the Lancet kom svensk sjukvård på fjärde plats bland 195 länder i världen efter Andorra, Island och Schweiz (som inte ingick i SKL:s studie). Helt respektabelt enligt min uppfattning.

Men herr Google hade kanske blivit påverkad av min formulering så jag skrev i stället ”svensk sjukvård sämst i världen”. Då fick jag ungefär samma träffar plus några som förklarade exempelvis att Sverige är sämst på sjukvård i Europa eftersom vi har färre sjukhussängar per capita än något annat EU-land.

En annan studie förklarar att Sverige är sämst i Europa på grund av väntetiderna:

Vår undersökning bekräftar de talrika uppgifterna i svenska media om många timmars väntan i sjukhusens akutmottagningar, livshotande dröjsmål för cancervård och halvårslång kö för planerad kirurgi.

Med detta vill jag säga att jag faktiskt inte kan bedöma hur det ligger till i verkligheten om det nu finns en verklighet. Min bekant fick vänta i fem minuter på en ambulans efter en bilkrasch som kunde ha varit dödlig, andra, hävdas det, står i halvårslång kö för planerad kirurgi. Någon kan kanske ge en trovärdig tolkning, men för mig är det svårt.

76 reaktioner på ”Man måste hålla sig i skinnet

 1. A skriver:

  Visst PE, men jag tycker att trenden är viktig. Vad blir bättre? Jag kan inte komma på nåt, utom skatteverkets effektivitet. Men 87% är tydligen nöjda..

  Mvh A

  Gillad av 1 person

  • Björn G skriver:

   ”Vad blir bättre?” Internet har möjliggjort att vi kan ta del av denna blogg, det har gjort att vi gemensamt kan dela verkligheten som den är.

   Gilla

   • Listan skriver:

    Inte sjukvården, det vi oftast talar om det är vad som blivit bättre pga förd politik, dvs inget, politiken får inte ta äran för den tekniska utvecklingen.

    Gillad av 2 personer

   • A skriver:

    Jodå, en liten del av det tekniska blir bättre ur min synvinkel. Men jag tycker inte att makthavare kan ta åt sig av äran för detta, Björn G.

    Mvh A

    Gilla

 2. Christer L skriver:

  I samband med att jag hade en hjärtinfarkt för några år sedan träffade jag mer än tjugo olika läkare inom två veckor, och förutom med dem som var involverade i själva operationen varade alla dessa möten mindre än fem minuter. Jag hade tolv mediciner, sedan nio. Nu är jag genom eget initiativ nere på tre och minimidoser. Jag hade på eget bevåg sökt mig till en kardiologisk specialist för årlig testning, men fick nu i år besked att på grund av ”upphandling” detta inte längre är möjligt för mig. Istället fick jag en allmänläkare som avfärdade mig och min motvilja mot mediciner, samma sak som från början föranledde mig att söka mig en egen expertläkare. Jag behöver nu inte årliga tester utan kan vid symtom kontakta vårdcentralen.

  Min bedömning är att det rent tekniska inom sjukvården är utmärkt, men det mänskliga är undermåligt av någon sorts mjukgrym maktordning hos personalen och sjuklig snällhet hos patienterna. Jag låg på en avdelning där vi hjärtsjuka natten igenom väcktes av larmljud från högtalare som kopplade till kontrollinstrument på våra kroppar. Det gick inte att få det här att gå till på annat vis. Ingen utom jag protesterade, ty alla var typiskt svenska snällisar. En läkare från Mellanöstern förklarade att det gick visst att dämpa ljuden, men han hade ingen talan. Maten smakade f-n, men ingen annan protesterade. Osv. Alla tyckte att det här var utmärkt, de hade ju överlevt. Och det är ju det som sjukvård går ut på.

  Gillad av 3 personer

 3. Christer L skriver:

  Att samhället råkat ut för en sorts kärlkramp har att göra med rationalism som övertagit religionens roll. Vetande och tro borde inte ses som motsatta eller utbytbara, och båda behövs. Problemet är gammalt. Sokrates sa att många andra tror att de vet, men han vet att han tror. Verkligheten är större än den rationella förmågan kan omfatta, och detta gäller lika väl det nära livet som det astronomiska eller fysikaliska universum. Vi har förmågor och erfarenheter som vi behöver tro på för att klara oss. Den mening vi ger livet kommer inte ”ur vår förmåga att skapa mening”, den kommer irrationellt ur något vi inte förstår. Vi kan i själva verket överhuvudtaget inte leva, inte ens röra oss, utan att tro att vi kan. Den grund som upplysningen från sjuttonhundratalet utvecklades ur är redan avskaffad, men inte den rationalistiska traditionen – denna förhävelse i det rationella tänkandet som leder till ett slags tro som inte vet om eller erkänner sig själv som tro utan tror att den vet. Och som därför utövar en skenrationalistisk regim, inom vilken de mest infantila och bisarra avarter av mänsklig kultur frodas. Som den stundtals skadligt låga tilltalsnivån på det högtekniska internet (MacLuhan: the media is the message). Eller som det demokratiska system vi har, som frambringar politiskt ledarskap som med rationella och humanitära syften samt högteknisk och organisatorisk utveckling försämrar vårt land och orsakar kaos. De trodde att de visste.

  Gillad av 4 personer

  • Hovs_hällar skriver:

   Christer L — Det jag lyckas få ut av dina ordmassor är att det påstås vara rationellt tänkande som orsakat vanvettet med asylinvandringen — jag påstår att det är MOTSATSEN!

   Alltså en förfärande BRIST på just rationellt tänkande. Läs ex-vis Tino Sanandajis inlägg på FB för en snabbkurs.

   Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    @Hovs Hällar: Rationaliseringar påstås vara rationella men är det inte. Resonemangen är korrekta men tar en felaktig eller ogiltig utgångspunkt. Bl.a. därför är det svenska sättet att kalla sifferexcercis ”faktakoll” så farligt och vilseledande. Vi måste gå till de grundläggande antagandena för att hitta rätt.

    Gilla

   • Christer L skriver:

    Hovs Hällar! – Ordmassor, jag? Det är om falskt vetande jag försöker resonera. Det vetande som är tro. Tro är bra, jag är inte emot att tro, tvärtom. Men som Sokrates sa: det gäller att veta att man tror. I tidningar och teve ställer man frågor till experter om än det ena, än det andra. Detta går ut på att få människor att tro att experternas svar är sanningar. Ta klimatfrågan som exempel. Eller detta att Sverige tjänar på invandringen.

    Gilla

  • olle reimers skriver:

   Det som händer när den av Patrik myntade ”Pk-ismen” får ökande fäste i samhället är att den gradvis tränger undan det i grunden sunda.

   Berättelsen om vännen i bilolyckan illustrerar vad som händer när de sunda delarna av samhällskroppen får agera som det var tänkt.

   Allteftersom man ersätter det naturliga tänkandet med något onaturligt, börjar ställa krav som motverkar de normala funktionerna, sänker kraven på utbildning och kompetens, o.s.v.; kommer det naturliga sättet att fungera att ersättas av något som är konstruerat och funktionsodugligt.

   Vi har alla anledning att på den grunden vara rädda för de långsiktiga effekterna av PK-ismens intåg i vardagen. Nästa gång börjar räddningsinsatsen med ett politiskt färgat krav innan de naturligt betingade åtgärderna sätts in. Det är den stora faran.

   Gilla

 4. Bo skriver:

  Råkade själv ut för en trafikolycka för ett år sedan som resulterade i flera brutna ben i kroppen. Ambulans var snabbt på plats och gjorde ett mycket bra arbete. Väl inne på sjukhuset var det inga läkare som stod och väntade. Fick ligga i en korridor i tre timmar innan något hände Det var fullständigt kaotiskt på akuten. Allt som allt tog 7 timmar innan jag blev hemskickad.
  Dagen efter ringer sjukhuset och meddelar att ytterligare frakturer hittats som missades. Min fru får under svåra smärtor för mig baxa in mig i vår egen bil för färd tillbaka till sjukhuset.
  Jag är lugnt sagt inte imponerad.

  Gillad av 3 personer

  • Hovs_hällar skriver:

   Bo — ja exakt. Patriks gulliga exempel på ”bra” sjukvård byggde på att patienten faktiskt inte var skadad. Och då finns det ju inget att klaga på…

   Annars är det just den överbelastade akutvården, plus de långa köerna till planerad kirurgi, som avslöjar att något inte står rätt till.

   Gillad av 3 personer

 5. Björn G skriver:

  Verkligheten är att Läkare och Tandläkare blir ‘utbrända’ av all stress, i försök att hjälpa sina medmänniskor.
  En stor del i stressen är arbetsbelastning skapad av politiker såsom; dokumentation till förbannelse, resultat av skjutningar/våldsdåd samt inflödesrelaterad tandvård.

  Gillad av 6 personer

 6. En öppen hamn - en öppen famn skriver:

  Visst, vi måste hålla oss i skinnet. Den sakliga informationen måste fram. Ingen har rätt att ställa sig i vägen för den.

  Men det tycks inte gälla för den politiska debatten.
  Vi har alla sett och hört det. När debatter spårar ur. När man i stället för att diskutera sakinnehåll ger sig på debattören som person och dissar honom eller henne. En härskarteknik som medvetet stänger dörrar genom misstänkliggöra enskilda människor, deras röster och motiv. För att slippa ta debatter. Rentav ställer sig i vägen för rena fakta.

  Ett tydligt exempel är hur ståupp komikern Özz gav sig på Janne Josefsson som person och människa vid en intervju för att slippa ifrån hans närgångna frågor om svarta pengar utbetalda till terroristen Rakhmat Akilov.

  Över hela linjen ser man dagligen hur högt uppsatta partiföreträdare och andra debattörer vägrar ta debatter om sakinnehållet genom att misstänkliggöra ett helt parti och dess väljarkår, samma människor som ögonblicket senare säger sig stå för öppenhet, tolerans och människors lika värde. Som säger sig hata hatet, men i praktiken tycks hata själva.

  Det är sådant som tär på förtroendekapitalet. När brist på ansvar undergräver demokratiska processer. När någon påstår sig om att vilja bygga broar, men vägrar lyssna till fakta och sakargument.

  Som i stället väljer att bygga avgrunder mellan människor och väljargrupper genom att schablonisera dem. Rentav karikera dem. Göra dem till något de inte är, för att i nästa steg helt utesluta dem från samtalet, och med det den demokratiska scenen.

  Allt tyder nu på att Sverige skall köras in i kaklet, innan det mer goda samtalet ens blir möjligt.
  Idag förs en isolationistisk poltik. Där man väljer att kapa trossar till viss saklig information. Där partiföreträdare och en hel väljarkår utesluts och sätts på båten. Där man väljer att stänga hamnen för dem.

  Gillad av 8 personer

  • Linden skriver:

   En bra beskrivning av spektaklet i Almedalen.
   Man blir skrämd av den hatfulla retoriken från folk som själva ser sig som representanter för det goda.
   Kusligt är bara förnamnet. Vad är dessa människor kapabla till för att behålla sin makt?

   Gillad av 2 personer

  • Björn G skriver:

   ”Det är sådant som tär på förtroendekapitalet.”

   Ja det smärtar att politikerparasiterna inte lyssnar på folket. Det blev mer än övertydligt efter flosklerna från Almedalen.

   Sifo visar att 56 procent av svenska folket inte vill ha högre pensionsålder.

   Novus visar att 62 procent av svenska folket vill se ett tiggeriförbud.

   Novus visar det sig att 61 procent av svenska folket vill ha ett förbud mot böneutrop.

   Ipsos visar att 60 procent av svenska folket vill se färre asylinvandrare i Sverige.

   Demoskop visar att 54 procent av svenska folket är emot flyktingamnestin för de 9000 afghanerna.

   Hörde/läste vi något om att dessa frågor överhuvudtaget adresserades av 7-klövern?

   Så är uppenbart inte fallet och därmed respekterar inte politikerna de demokratiska spelreglerna. Demokratin i Sverige är mycket tydligt satt ur spel till förmån för den verklighetsutopi sju av riksdagens åtta partier pladdrar kring.

   Gillad av 5 personer

   • Björn skriver:

    Dessutom har jag en känsla av att ”procent-talen” är mycket lågt ”räknade”! Pga ”felmarginaler” och annat statistiskt blaha! Allt för att inte ”gynna SD”, såklart!

    Gilla

 7. MartinA skriver:

  En nation är inte till för att producera sjukvård eller bekvämlighet. En nation är till för att producera barn och skydda mot invasion. sverige har blivit nationens fiende.
  Alltså, har PE ens några definitioner på ”gå åt pipan”? Har PE ens någon definition på en stats syfte? På vad en nation är? Alltså, ytligheten i det här ultramaterialistiska perspektivet, DET är den råmande kossan.

  Gillad av 2 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Ja, Martin, det tycker du och jag, och jag skulle tro att även Patrik gör det, men de allra flesta människorna har inte denna insikt och denna åsikt. Människor styrs av sin dödsångest. Dödsångesten definierar politiken. Dödsångesten skapar ideologierna som bryter ner samhället. Med detta faktum måste vi rationella personer lära oss att umgås.

   Gillad av 3 personer

   • Jan Andersson skriver:

    Det ligger mycket i vad du skriver. Själv har jag hjärtsvikt efter ett medfött hjärtfel. Jag befinner mig alltså i en tydlig utförsbacke, som min läkare vill göra så dräglig för mig som möjligt. Det finns inget annat att göra. Jag kommer aldrig att bli rehabiliterad till en ung person igen. Läkarna vet naturligtvis ungefär hur brant backen är efter hundratals liknande fall. En del tål att höra sanningen, andra inte; deras liv blir inte drägliga när de vet vad som väntar. Men med tiden kommer insikten, och när läkaren och patienten är på samma våglängd blir läkarens jobb enklare.

    Gillad av 1 person

   • MartinA skriver:

    Problemet med vår dödlighet är att den skapar en svart kub innuti sinnet. Ett område tanken inte vågar gå nära. Det var vad dödskallen på den medeltida lärdes skrivbord betydde, att den lärde ansåg att hans sinne var fritt, att det vågade beträda den döda zonen i sinnet.

    Men om folk bara tänkte mer noga på vår dödlighet skulle dödsångesten minskas, även för människor utan tro. Ingenting av oss försvinner när vi dör. Alla gener som byggt oss finns i hundratusentals, hundramiljonstals, hundramiljardtals kopior. Varje känsla vi har haft känns oupphörligen av andra människor. Varje tanke vi har haft fortsätter tänkas. Ingenting försvinner när vi dör. Det enda problemet med döden är att vi varseblir världen genom egots filter. Och det finns många etablerade metoder för att ta sig förbi det.

    Gillad av 5 personer

   • MartinA skriver:

    Socialliberalismen däremot ökar dödsångesten till astronomiska nivåer. Eftersom socialliberalismen är den mest atomiserande ideologin som utvecklats. Människan är ett flockdjur, vi kan bara fungera normalt i täta långvariga beroenderelationer till andra. Den socialliberala staten tunnar ut de band vi är beroende av för vår mentala hälsa.

    Gillad av 5 personer

 8. Aurora skriver:

  Jag förstår inte andemeningen i krönikan. Bara för att svensk sjukvård har mycket att klaga på och kritisera den för (som kötider och felbehandlingar t.ex) så, visst, finns det mycket som fungerar bra (när de väl lyckats diagnostisera rätt). Men det bra får ju inte vara ett hinder för att framföra kritik av det som fungerar dåligt. Det är ungefär som när politiker och media säger att ’vi har det i alla fall bättre än de i Indien’ (ex.vis) Ja, det är ju sant. Frågan är bara vilka länder Sverige vill jämföra sig med.

  Gillad av 6 personer

 9. svenne skriver:

  ”Det ligger nära till hands att fastna i stämningsläget att allt går åt pipan i Sverige”.

  Jag är faktiskt orolig för att ”allt går åt pipan i Sverige” om Annie Lööf får ett alltför stort inflytande på de ”volymer” som vi kommer att ta emot. Hon har aldrig riktigt ställts mot väggen angående hennes ambitioner att öka befolkningen med 30 miljoner utifrån kommande som vi inte kommer att ha en aning om vad det är för figurer och vad de har i bagaget.

  Jag gjorde en jämförelse med det ”mångfaldsexperiment” som utgjordes av kejsardömet Österrike – Ungern som fanns mellan åren 1867 – 1918.

  År 1907 hade detta rike en befolkningstäthet på 70 invånare per kvadratkilometer. Motsvarande siffra för Sverige år 2015 var 22 invånare per kvadratkilometer. Om Annie Lööf skulle få förverkliga sina önskemål så skulle vi få 90 invånare per kvadratkilometer och detta innebär ju en 4 ggr ökad förtätning i förhållande till nuläget.

  Varje gång som jag ser Annie Lööf intervjuas så tycker jag att den fråga som hänger i luften är: ”Anser du fortfarande att det är rimligt att ta in 30 miljoner utlänningar?” Men denna fråga kommer givetvis aldrig att ställas därför att även de som intervjuar anser troligtvis att 30 miljoner är en rimlig volym. Jag tror att det är denna ambition som har gett henne tillträde till Bildberggruppen och detta ger henne fortsatta incitament att förespråka en orimlig ökning av antalet ”nyanlända”.

  Angående den positiva upplevelse som Patriks vän råkade ut så har jag samma erfarenheter av sjukvården fast inte i samband med olyckor, utan det handlar om undersökningar i förebyggande syfte, botande av småkrämpor och dylikt. Bemötandet har alltid varit vänligt och väntetiderna har varit rimliga, så jag har inte riktigt förstått anledningen till att en del personer skall behöva råka illa ut i sina kontakter med sjukvården.

  Gillad av 1 person

 10. Eva Danielsson skriver:

  Vi kommer inte att få klarhet i hur sjukvården som helhet fungerar. Det finns ett politiskt intresse av att både svartmåla och att försköna. Och inget större intresse av att redovisa faktiska statistikuppgifter.
  Antalet sängplatser behöver inte betyda dålig vård, men det kan ju göra det. Och nittioåringen som skickades hem och dog nästa dag, kanske skulle ha dött dagen därpå på sjukhuset i stället bara.

  Jag är i a f övertygad om att vi överlag har kompetenta och välvilliga människor som jobbar inom välfärden och kärnverksamheterna. Och också att det finns stora organisatoriska problem och ett stort slöseri. Så personalen inom sjukvård, skola, försvaret och polisen etc skulle behöva en mycket bättre arbetsmiljö på olika sätt.

  Man borde prata om offentligdrivna verksamheters förlustgolv i st f att tjata om privatdrivna verksamheters vinsttak. Och kopiera verksamheter med bra resultat i st f att vilja förbjuda dem.

  Vi som är kritiska till den förda politiken inom migration och brottsbekämpning behöver ta en eftertankens minut då och då. För att inte förföras av njutningen i att klanka och gå på. Och därmed överdriva. Sverige ser ju ut att tuffa på ungefär som vanligt i mångt och mycket.

  Men de som bor i utsatta städer och områden vet ju förstås att farhågorna inte är överdrivna. Bara förhoppningsvis att det är på ett stadium där destruktiv utveckling fortfarande går att vända.

  Befolkningsstatistik, brottsrapportering och ekonomiska siffror talar sitt tyvärr tydliga språk om ”fara å färde”. Fast domprosten i Visby nog inte håller med om min tolkning av när det begreppet är adekvat.

  Gillad av 7 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Men analysen att Sverige tuffar på som vanligt är förrädisk, då den bygger på induktion. Kalkonen tyckte att bonden var världens snällaste i 1000 dagar. Varje dag fick han mat och husrum. Han kunde inte ur dessa observationer förutse den därpå följande slakten.

   Gillad av 9 personer

 11. jvk skriver:

  Nej, Jag har egen erfarenhet och dog nästan pga svensk sjukvård, eller rättare sagt genom det inslussningssystem som används. Det krävs ärlig och insiktsfulla jämförelser och jag tror att de undersökningar du använt duger till toalettpapper.

  Svensk sjukvård är duglig, när du väl är inne i systemet, men det är just det, att få vård är nästan omöjligt. Denna faktor kan inte underskattas, jag dog nästan i väntan på adekvat diagnos, otaliga besök på vårdcentral med nya läkare allt som oftast, allmänläkare som bara gissar när symptomen inte är ur handboken och så får man en remiss, om 3,4,5 månader, många dör i denna väntan. När jag så till sist fick träffa en ”specialist”, en invandrare från Jugoslavien, så blev jag hemskickad efter en halvtimme med löfte om snabb tillgång om jag blev värre. Nå, jag blev värre, och sköterskan gjorde ett mycket bra jobb att inte ge mig snabb tillgång. Tillbaks till vårdcentralen som föreslår att man skall in och sätta sig på akuten, akuten som är uppsamlingsplatsen för alla, så där skall man sätta sig bland skrikande och gapande invandrare som inte är uppfostrade i att vänta och sitter där för minsta krämpa. Ny invandrad läkare, ett finger i gumpen som diagnosmetod på att man inte hade blödande magsår, och så hemskickad igen, när jag knappt kunde gå. Sedan dog jag nästan på nästa vända på akuten då jag fick hjälp attt få vård av släkting som räddade mitt liv.

  Så systemet är uppbyggt så att man inte skall få tillgång till vård. Väl inne var den duglig, men jag har inget att jämföra med. Andra faktorer är att vården är långt mer avancerad i många länder, vi ligger i delade rum och får helt enkelt inte tillgång till den bästa vården mer, det är för dyrt. I väntrummen så är ca hälften invandrare, överallt, så orsaken till resursbristen är lätt att identifiera.

  Gillad av 8 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Invandrarna knaprar nog på resurserna, men systemet att vård skall ransoneras hårt är äldre än så, det är grundprincipen i offentligt tvångsinrättad sjukvård. Det är en del av anarkotyrannin. Och som vanligt gäller den inte invandrarna, de tillåts det beteende som ransoneringen förbjuder svenskarna och effektivt avhåller dem ifrån. Det är en perfekt storm, en samverkan mellan ett marxistiskt socialistiskt samhälle och en postmodernt socialistisk inställning till invandrare.

   Gillad av 4 personer

  • olle reimers skriver:

   Jag har erfarenhet av sjukvården i Thailand.

   Effektiv, kompetent, snabb, vänlig och billig. Kan det bli bättre?

   Gilla

 12. Kjell Holmström skriver:

  En Kockren krönika som ger eftertanke om just kosläpp 🙂
  Men åter till svensk sjukvärd den är i mitt tycke både världens bästa och samtidigt världens sämsta.
  När det gäller rätt enkla prylar som behandla ett akutfall typ våldstrauma eller en fotledsfraktur så är det en mycket god sjukvård vi har.
  Men och här kommer den stora brasklappen, vid utredningar om hälsolägen som minimerar livskvaliteten för individer så är svensk sjukvård särdeles värdelös tyvärr.
  En enkel hjärtsvikt kan ta upp till tre år att utreda och när väl diagnos är satt så väljer man som läkare att över medicinera Istället för att förklara hur viktigt livsstilen är ( gå ner i vikt ,motionera rätt och ät rätt).
  Sedan för dom anhöriga försöka dels vårda och dels lyfta en stackare som bollats runt under 3 år i vårdapparaten.
  Just där Patrick kunde svensk sjukvård bli så oändligt mycket bättre.
  Läkare som följer upp sina patienter och ser helhetsbilden inte väljer pillervägen för att det ger en gratis golfresa till tja Marbella på hösten bland annat.
  Även så bör läkartiden inte lägga så mycket tid på administration, utan patient nära arbete.
  En jourläkare berättade för mig att ”vi har lugnande tabletter smärtstillande och lyckopiller.
  Men inte tillräckligt med resurser för att långsiktigt få till friska människor.
  Han tillade även lite elakt att lappa ihop folk för att gå till jobbet och betala skatt var numer hans arbete.
  Tyvärr verkar även detta yrke lida av att inkompetenta politiker lägger sig i.

  Gillad av 2 personer

  • jvk skriver:

   Precis, man bollas runt för att antalet klienter vuxit med 30-50% genom invandringen, vilken undersökning man än skulle på så var hälften invandrare i väntrummen, röntgen, blodprov, MRI, biopsier, plastikkirurg, överallt.

   Gillad av 3 personer

 13. Fredrik Östman skriver:

  Varför måste Sverige alltid vara världens bästa eller världens sämsta? Det är nästan aldrig fallet. Sverige är ett mycket medelmåttigt land med medelmåttiga ambitioner. Ett litet, obetydligt och huvudsakligen obemärkt litet land i yttersta periferien.

  Självklart är svensk sjukvård varken världens bästa eller världens sämsta. Självklart. Det är så uppenbart att det är löjeväckande att frågan alls ställs. Alla som har levt bara en kort tid i ett annat européiskt land, utom möjligtvis England som också är svårt drabbat av socialismen, vet att köerna är kortare och tillgången till läkare är bättre och att patienterna har mer makt att själva bestämma vilken läkare eller vilket sjukhus de vill besöka. Inget annat land än Sverige skulle kunna stänga ett väl besökt barnabördshus på landsbygden som Sverige gjort. Fräckheten i att sedan dela ut broschyrer om hur man skall föda barn i bilen är helt unik för Sverige! Att man accepterar våldsverkare att härja på kliniker och akutmottagningar förekommer också uteslutande i Sverige, mesarnas och töntarnas förlovade land. I Österrike skulle du inte hinna viska ”påse” innan tio stenhårda polismän från ett specialkommando dök upp.

  Superspecialistvård kan inte riktigt jämföras, den finns i alla västerländska länder och varje land har sin specialitet. Alla är världsbäst, det är liksom definitionen på en universitetsklinik. En akademisk doktorsexamen är per definition ett bevis på att man är världsbäst på en liten detalj av något.

  Och anekdoten om Volvon handlar inte ens om sjukvård, utan om bilbyggande. Snarast får man intrycket att sjukvårdsresursen förslösades; om en läkare hade tillåtits att göra triage på eget ansvar hade det gått fortare, smidigare och billigare. Uppenbarligen var sjukvården räddare för att åka på stryk från olika överordnade besserwissrar än för att patienten skulle begå exitus. Knappast något att vara stolt för.

  Gillad av 6 personer

  • olle reimers skriver:

   Exakt så! Mycket bra uttryckt, Fredrik Östman.

   Jag skulle på samma goda grunder säga att Thailand har världens bästa sjukvård. (De har en alldeles utmärkt sjukvård som egentligen grundades under Vietnamkriget eftersom amerikanarna hade sin medicinska bas här.)

   Det är något andfått, på gränsen till mindervärdighetskomplex, att i alla sammanhang framhäva att man är bäst. I bästa fall tronar man på minnen av fornstora dar.

   Det fanns en tid när vi trodde att Sverige var bäst på allting. Det skapade en högfärd som nu i stället blivit en kvarnsten.

   Det saken gäller nu är att lyfta bort kvarnstenen. Dess roll är att dra ned oss i djupet. I vart fall jag vill inte följa med.

   Gillad av 1 person

   • olle reimers skriver:

    Det är klart jag kan göra det. Jag har bott i Spanien i 12år och i Thailand i 5 år.

    Om du vill veta mer kanske vi ska ta upp det på annat håll?

    Det går bra här också!

    Gilla

 14. jvk skriver:

  Jag undrar om det finns en generell princip i görningen här, då jag tycker att sjukvården, tandvården, äldrevård, pensioner, brottsoffer, skolan och försvaret och polisen alla är exempel på svaga kunder. Eftersom allt finansieras via skattsedeln så när politikerna börjar använda pengarna till något nytt, i vårt fall massinvandring, så måste man ju spara någon annanstans, där det inte märks, eller där ingen kan säga ifrån. Det är som en pölsa där man trycker i ändan med sjuka och gamla så att invandrare kan få mer. Det saknas, pga den stora staten, ett kundintresse, denna faktor har satts ut spel, brottsoffer, ja de är ju alltid ganska få (om än väldigt många i Sverige mot vad som kunde varit utan invandring), hur skall de klaga på att deras ärende blir liggande, exempelvis?

  Är det en allmän princip att en stor socialdemokratisk stat alltid till sist sätter sig på de svaga så att de skrikiga och störiga kan få mer? Jag är gammal vindsurfare, och eftersom denna sport inte har ett ekonomiskt samlat intresse bakom sig, som en golfklubb elle ridklubb, så avsätts inga områden för denna sport, tvärtom, den förbjuds då man stör fågellivet, märkligt nog samma fågelliv som skall samsas med en golfbana eller en motorcrossbana. Samma sak när jag höll på med klättring, man inkräktade på golfbanan som byggts i ett naturreservat för att någon enstaka gång gå till klipporna.

  Sverige består av svaga kunder, när man väl en gång gått med på att staten stjäler ens pengar så blir man en slagpåse, det vara bara en tidsfråga innan vidriga personer som Fridolin eller Lööf eller Löfven skulle ge bort ens pengar till muslimer, det mest kravlösa möter till sist det mest krävande.

  Gillad av 5 personer

 15. Elisabeth skriver:

  Jag har goda vänner som arbetar inom sjukvården i Malmö. De berättar om vilka enorma resurser som invandrargängens våldsbrottslighet kräver, de har ju ständiga uppgörelser med skjutvapen/knivar inblandade. Det går åt massvis med blod, är mycket personalkrävande och tar operationslokaler/resurserna i anspråk. Och till detta kommer problemen när gängmedlemmar och tjattrande anhöriga försöker ta sig in på sjukhuset med våld och hot. Givetvis måste andra patienter stå tillbaka. Men vid närmare eftertanke, varför ”givetvis” ? Är vi verkligen skyldiga att erbjuda all denna topp-sjukvård till de här personerna ? De försätter sig ju i den här risk-situationen ideligen. Ja, jag vet inte. Mina vänner brukar säga att de här gängkriminella borde bli bättre på en sak, de borde lära sig att sikta bättre.

  Gillad av 12 personer

 16. Anders skriver:

  Är lite förvånad över att P.E. inte kan utvärdera situationen.

  Brödköer uppstår vid brödransonering – även i de fall där brödet ofta är av god kvalitet, om man överlever köandet för att få tillgång till bröd.

  Sjukvårdsköer uppstår vid sjukvårdsransonering, även i de fall där sjukvården ofta är av god kvalitet, om man överlever köandet för att få tillgång till sjukvård.

  —–

  PS Därutöver är det väl självklart, att ambulansutryckningar och det initiala omhändertagandet vid trafikolyckor och andra akuta tillstånd med solklar, allvarlig diagnos såsom tarmvred och hjärtinfarkt sker snabbt.

  Omhändertagande för mycket allvarliga och akuta skador/tillstånd lär vara det sista som den s.k. tillgängligheten begränsas för pga. den mediala uppmärksamhet, som skulle följa. Alla allvarligt skottskadade får förstås både prompt och tillfredsställande (samt resursslukande) vård.

  Gillad av 6 personer

 17. Aha skriver:

  Sista decenniet har det invandrat ca miljonen individer. Nationalekonomen Ruist uppskattar nettokostnaden till 74 000 kr per år och migrant och det under alla de år de kommer att leva i Sverige, i snitt femtio år. Det ger en totalkostnad av ca fyra miljoner per individ. Om kostnaden omfattar alla de som kommit till Sverige de sista tio åren handlar det om 4 000 miljarder kr.
  De möjligheter som står till buds för att möta upp kostnaden är;
  – höja skatter och avgifter. Större ökningar sker nog inte med tanke på att folk blir än mer förbannade på att de får för lite tillbaka på skatten.
  – låna vilket framförallt kommunerna kommer att göra
  – vattna ur välfärden, låta fler dela på samma skola, vård och äldreomsorg.

  Att år ut och in försörja nästan miljonen individer i utanförskap kräver sin tribut.
  Effektiva lösningar för att bryta utanförskapet kommer att lysa med sin frånvaro. De som lever i utanförskap lever i detta därför att de saknar förutsättningar att bli efterfrågade på arbetsmarknaden.
  Som man bäddar får man ligga och det svenska etablissemanget har bäddat synnerligen illa.

  Etablissemangspolitikerna bör röstas bort i valet i september.

  Gillad av 7 personer

 18. Hovs_hällar skriver:

  Vill bara påpeka att kritiken mot problemen inom sjukvården INTE handlar om att vården skulle vara bristfällig, när du väl får den, utan om andra saker, framförallt VÄNTETIDER.

  1) Väntetider vid akutmottagningarna — som är överbelastade pga. inflödet av ”kulturberikare”.

  2) Väntetider i kön till planerad kirurgi, som kan leda till att patienter dör i väntan på livsnödvändiga ingrepp.

  Har Patrik lyckats missa detta??

  Gillad av 3 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Nåja, det händer nog också att man inte får rätt vård, eftersom sjuksköterskor och AT-läkare inte riktigt kan ersätta riktiga läkare vare sig fackligt eller socialt.

   Sverige: patient -> sjuksköterska -> läkare -> sjuksköterska -> patient
   Österrike: patient -> läkare -> sjuksköterska & patient

   Gilla

  • jvk skriver:

   Precis så är det, mitt råd om man blir sjuk är att skrika och gorma och svära, på plats. enda sättet tyvärr.

   Gilla

 19. Anders L. skriver:

  ”Som i ett kosläpp galopperar åsikter som tidigare hållits fjättrade inom en trång åsiktskorridor råmande och pruttande ut över tidigare förbjudna ängder.” Den står inte Tranströmer efter.

  Gillad av 1 person

 20. Lars skriver:

  Det är helt enkelt så att i Sverige finns en mängd olika sektorer och väldigt många fungerar bra, sjukvården är ett exempel, men här finns problem med köer och kopplingen till primärvården och kommunens hemtjänst och sjukenheter (korttid). Kommer man in på sjukhus fungerar det oftast bra, men inte alltid.

  Det är samma sak inom privata företag, vissa enheter fungerar mycket bra och andra mindre bra, många fungerar utmärkt sett ur ett perspektiv, men mindre bra sett ur ett annat. Det hänger på kriterier, hur man betraktar det exempelvis utifrån flexibilitets och anpassningsförmåga eller lågkostnadssynsätt osv.

  Det politiska och mediala systemet fungerar inte bra.

  Gillad av 1 person

  • Lars skriver:

   Jag kan förstås även jag bidra med några anekdotiska exempel. En hyrläkare kompis med min kompis kommer till en privat vårdcentral i Skånes glesbygd och får en jättehög med provsvar från sex månader tillbaka och ingen har tittat på det. -: Jag kan ta senaste månaden, konstaterar hand.

   Jag fick själv vid ett tillfälle provsvar från ett sjukhus sex månader gammalt.

   Var själv inlagd och opererades och de räddade livet på mig. Avdelningen fungerade ypperligt. Ett år senare råkade jag hamna på samma enhet och personalen var arg och uppgiven, det fungerade inte. Behandlades. Uppföljning och bandageomläggning vårdcentral. Infektion, som man borde funnit på akuten. Bedömdes som vård skada.

   Kompisen med prostatacancer som inte diagnosticerades i tid och skickades till sjukvårdsenhet och hamnade i köer för att till slut opereras, men sent och man fick inte bort allt.

   Nacka projektet i full gång på 70-talet och man flyttar psykiatrin närmre patienter, men så börjar läkare och sjukhus gå motsatt väg och återgår till den traditionella vård apparaten. Idag har Stockholms län en akutmottagning för 2.3 miljoner invånare.

   Administrativ tid tycks öka på sjukhusen, men läkarna är kungar, flödesproblem ger administration. Läste någonstans att Nya Karolinska var byggt för lean, ett nytt arbetssätt, men läkarna protesterar, det går inte att jobba så. Gör det inte? Varför? Är det gama sediment och maktanspråk bakom viljan att köra på som vanligt inom olika kliniker eller vad döljer sig bakom vad media råkar skriva?

   Gillad av 1 person

 21. Lars Bernhoff skriver:

  Olyckligt om DGS blir hemvist för kommentarer att somalier, med okänd historik, kategoriseras att de kan lika gärna dö (ex Listan enligt ovan) och liknande kommentarer. Med så kvalificerade skribenter hoppas jag att inte så många kommentarer ständigt hamnar i migrationsfrågor. Befogad kritik finns där självklart men får inte bli en ursäkt för alla brister. Patrik E har lyft fram ett fantastiskt positivt exempel där svensk sjukvård och teknikutveckling firar triumfer. Det borde vi glädjas åt.
  Varför inte lyfta fram en helt annan infallsvinkel som har med sjukvårdens organisation. Jag avser den kritik som tex Leif Östling och Björn Rosengren skrev i ett debattinlägg om tex att våra läkare i snitt träffar två patienter per dag( ). Vi har också väldigt många specialistsköterskor per 1000 invånare jämfört med andra europeiska länder. Tyvärr har politisk ängslan satt upp för mycket dokumentationskrav och andra regler som ursäktar eller möjligen tvingar kompetent personal där de gör mest nytta dvs med patienter.
  Som allt annat har sjukvården många goda resultat att visa upp. Effektiviserande åtgärder är det ont om hos offentligt ägda sjukhus. Jämför gärna med vad som sker när det drivs som tex privatdrivna St Göran. Den debatten som Östling/Rosengren ville väcka verkar blockerad. Tragiskt.

  Gilla

  • Lars skriver:

   Jag undrar om det verkligen är politiker som satt upp dokumentationskrav? Jag skulle misstänka att det har med styrning och arbetsflöden inom sjukvården att göra och då är det förvisso en politisk ansvarsfråga att utse ledning och ta olika beslut. Jag vågar emellertid inte ha en åsikt så här utifrån. Din poäng om patienttidens andel av läkare arbetstid är låg har jag sett många konstatera och det måste rimligen vara ett problem, men varför är det så? Dokumentation i form av journalhantering är nödvändigt (och ofta otillfredsställande kvalitet). Jag kan svårligen se att en så informationsintensiv verksamhet som sjukvården inte skulle ha behov av kvalificerade IT baserade informationssystem t.ex för överföring av information mellan enheter och det är ju också en verksamhet som tycks växa i omfång, sent jämfört med producerade företag, men på väg tex. med gemensamt journalsystem i landstingen (hur annars knyta primärvård till sjukhusvård?), kopplingar till laboratorier, röntgen, övervakningsutrustning mm.

   Gillad av 1 person

  • Lars skriver:

   Men du har ju också rätt i att dokumentationskrav kan bli arbetskrävande. Bästa exemplet man som utomstående kan se avser relationen mellan försäkringskassa och sjukvården, försäkringskassans krav på dokumentation och det oklara i ansvarsfördelningen mellan försäkringskassa och sjukvården.

   Gillad av 1 person

  • Lars skriver:

   Observera också att Östlings Scania ligger efter inom IT och är ett många gånger byråkratiskt företag och likaså att Östling och Rosengren är ”principal agents” för den privata sidans intressen inom området. Jag tvivlar starkt på att problemen har att göra med om verksamheten är privat eller offentlig och en slutsats av de rapporter Patrik refererar kring att svensk sjukvård i genomsnitt är av mycket hög kvalitet pekar ju åt det hållet.

   Gillad av 1 person

  • jvk skriver:

   Denna kommentar anknyter till något jag skrev ovan, nämligen hyckleriet i att vara för allt som är bra, och mot allt som är dåligt. Lars B vill inte att någon skall dö, fint så, men icke desto mindre så dör många i vårdköer, andra blir skjutna, åter andra blir våldtagna osv. Folk dör för att somalier får vård (som endast ett exempel), i Sverige, och i flyktingläger för att medlen att hjälpa och vårda är ändliga, och prioriterar man en skjuten kriminell somalier i Sverige så kanske 100-200 fattiga somaliska barn inte kan få vård för malaria och magsjukdomar och därmed dör, pga ändliga medel. Det är väldigt lätt att vara AKTIVT och synligt god, och PASSIVT och osynligt ond, detta är etablissemangets politik, och den enda de flesta svenskar förstår. Ingen vill att någon skall dö (utom sk våldsbejakande extremister), icke desto mindre så dör folk och folk lider över hela världen, även i Sverige. De som inte röstat SD exempelvis har säkerligen med sin röst varit med om att skapa hundratals självmord av kvinnor och flickor som blivit våldtagna under årens lopp pga massinvandring som annars levt bra och normala liv. De är nu döda, tillsammans med nerhuggna svenskar på IKEA och lemlästade 11-åringar i Akilovs spår. Ingen är för detta aktivt, men icke desto mindre så är det en passiv konsekvens av ens politiska val.

   Eftersom svenskar nästan alltid debatterar från en startpunkt som är världsfrånvänd så kan en kommentar om att kriminella lika gärna kan dö verka mera extrem än att rösta på 7-klövern men motsatsen är fallet, både i teorin och praktiken.

   Gillad av 3 personer

  • MartinA skriver:

   Naturligtvis bör en stat ha attityden att ickemedborgare lika gärna kunde dö. Eller leva. En stat som tar ansvar för ickemedborgare kommer ej vara en stat särskilt länge. Det enda tillfället när en stat skall intressera sig för icke medborgares liv eller död är i krigstid.

   Gilla

 22. ceciliawetzel skriver:

  Svensk sjukvård är bra. Tom kanske lite för bra ibland – det är väl lite på det man kan klaga på?
  Att tillgängligheten/okunskapen är såpass stor, att även blåmärken gör att folk söker sig till vården (läste jag nyss).
  Rätt lätt avhjälpt kanske?

  Gilla

 23. Lars Bernhoff skriver:

  Min poäng är inte att all privat sjukvård är bättre. Östling/Rosengren hänvisade till officiell statistik. Det finns många förklaringar att Sverige med mycket kvalificerad personal inte får full effekt. Det är ett ämne i sig, men svårigheterna har bl.a. att göra med att politiker försöker styra med detaljregleringar i en verksamhet som behöver att personalen förtroende och inte försvårande och effektivitetshämmande regler. Undersökningar visar att vi har en kvalificerad sjukvård som kunde fungera ändå bättre med bättre ersättningsreglerna och mindre byråkrati.
  De flesta patienter får bra vård, speciellt om diagnosen är korrekt från start och du inte drabbas av köer till nästa undersökning.
  Jag lyssnade på ett seminarium om välfärden. Digitalisering och gemensamma journalsystem är grundläggande för förbättringar. Att ständigt ropa på mer personal och pengar är inte lösningen om styrningen och datastödet brister.
  Vi borde glädjas åt det som är bra, men köerna är organisatoriska problem som politiker och landsting måste koncentrera sig på. Då först kan ännu fler medborgare bli nöjda med hur de blir omhändertagna. Det behövs ett uppvaknande hos landstingspolitikerna med regeringsstöd för att ta nödvändiga beslut. Fråga din egen sjukvårdspolitiker hur hen tänkt öka effektiviteten? Ge inte upp om de vill anställa fler, det ökar inte produktiviteten.

  Gilla

 24. Glen Lester skriver:

  Det märkligaste med svensk sjukvård är antalet läkarpraktikanter, såkallade AT-läkare som ställer diagnos och beslutar på eget bevå, detvillsäga att en erfaren läkare stämmer av att diagnosen inte är helt uppåt väggarna. Att man sedan får konstiga kommentarer som avslutning på alla tester och allting utan att man får, för de smärtor man kom för, att komma tillbaka när det är akut. Till saken hör att jag inte var på akuten utan på en vårdcentral. Om det är akut så går jag naturligtvis till akuten, och inte till vårdcentralen där jag var. De inkompetenta läkarprktikanterna i den svenska sjukvården verkar förorska akutsjukvårdens överbelastning. Jag har svårt att tro att detta förhållande stärker den svenska sjukvården. och särskilt bygger upp tilltron till denna såkallade sjukvård. Som vi därtill betalar väldigt höga skatter för att underhålla.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.