Karl Kämpe

Mohamed Omar

Förr fanns det en litteratur som var till för att göra svenska barn och ungdomar intresserade av – och kanske till och med stolta över – sin historia.

Det fanns en författare som Carl Georg Starbäck (1828-1885), som faktiskt var en av Sveriges populäraste på sin tid, som skrev spännande berättelser om Engelbrekt Engelbrektsson och Nils Bosson Sture i samma anda som Walter Scott skrivit om England på Rickard Lejonhjärtas tid.

Vi har även Carl August Cederborg (1849-1933) som skrev äventyrsfyllda, historiska romaner om drabanter under trettioåriga kriget, karoliner och snapphanar.

En annan författare som är värd att nämna är Jon Olof Åberg (1843-1898) som skrev historiska spännande historiska romaner på ett enkelt språk. Några av hans böcker har titlar som Karl XII:s värja, Storm, Strid och Frid: tre småländingars äfventyr under trettioåriga kriget och Vålnaden på Stegeholm: berättelse från Engelbrekts befrielsekrig.

Den mest erkände författaren som skrev i denna genre är förmodligen finlandssvenske Zacharias Topelius (1818-1898) med sin Fältskärns berättelser, som berättar Sveriges historia från 1631 till 1772 ur adelsfamiljen Bertelskölds perspektiv.

Den här genren är inte lika levande idag. I stället för att ingjuta stolthet berättar man för dem att de ska skämmas, att den svenska, och den västerländska kulturen i allmänhet, är rutten. Särskilt pojkar ska känna skuld för att deras förfäder var rasister och imperialister. Däremot gäller inte samma regler för icke-västerländska kulturer. Vänstern, som dominerar kulturen i hela västvärlden, gör allt för att förhärliga icke-västerländska kulturer, detta trots att de varit väldigt duktiga på rasism, förtryck och imperialism.

På vänstersajten Politism skrev Mohammed Ryback (19/2 2015) att även Sverige behöver en ”Black History Month”. I USA har man en hel månad då man förhärligar den svarta historien. Vi borde ha en sådan månad i Sverige också, menar Ryback, så att svarta och andra minoriteter får känna stolthet över sina ”stora ledare”.

Jag föreslår i stället ett ”Swedish History Year”, alltså att vi under årets alla månader ska uppmärksamma vår gemensamma svenska historia. Detta som motvikt mot den destruktiva kulturen som finns bland en del ungdomar som ser allt svenskt som töntigt.

Både de med helsvenskt ursprung och de med invandrarbakgrund behöver känna till vår historia. Jag blev hoppfull när jag upptäckte den nya serietidningen om Karl Kämpe. Han är en karolin som efter slaget vid Poltava ger sig ut på äventyr i Europa för att bekämpa ondskan. Det är en berättelse som förenar realism med övernaturliga inslag – i den här världen finns det både änglar och demoner.

Jag har läst de två första numren, och de är ganska bra traditionella ”pojkäventyr”. De är väl tecknade, men manusen är dock tyvärr något tunna. Dessutom är det för tidigt att säga om Karl Kämpe, liksom många andra serier, kommer att anpassa sig till det auktoritära vänsteretablissemangets krav. Det brukar inte lämna någon i fred.

Det finns också ett antal prosaberättelser om Karl Kämpe, som författaren Jörgen Karlsson tänker sätta ihop till en novellsamling. Karlsson säger så här om sin ambition:

”Karl Kämpe är alltså mitt försök att skapa en svensk hjälte i samma stil som Robert E. Howards Conan Barbaren eller mer rättvisande Solomon Kane. Andra författare som jag har hämtat stor inspiration från är Joe Abercrombie, Peter Englund, Conan Doyle, J.R.R. Tolkien och i viss mån H.P. Lovecraft. Den svenska heroisk fantasy-genren är förbluffande liten och detta är mitt försök att skapa intresse för en till stora delar bortglömd och negligerad stormaktstid.”

Det låter bra! Robert E. Howard, J.R.R. Tolkien och H.P. Lovecraft var skickliga författare som skrev underhållande berättelser. Politiskt stod de till höger. Eftersom Karl Kämpe är egenfinansierad genom Kickstarter, så är författaren inte beroende av något vänstervridet eller ängsligt förlag. Men jag vill ändå inte rekommendera någon att stödja Karl Kämpe-projektet förrän jag är helt säker på att det kommer att vara fritt från tråkiga saker som vit skuld, mångkulturalism, vänsterfeminism med mera.

Ska man som 1800-talsförfattarna på sin tid nå barn och ungdomar är dock serietidningar kanske inte rätt medium. Det är mest vuxna som håller på med serier nuförtiden. Jag går på seriemässor varje år och jag tror inte jag har sett ett enda barn, knappt någon tonåring heller. Jag har försökt få mina barn att läsa serier, men misslyckats. Deras kompisar läser inte heller. Serier verkar knappast finnas i de ungas värld. Att de känner till Batman och Spiderman med flera beror mest på filmerna.

Vill man nå unga är det snarare datorspel man ska satsa på. Men det kostar förstås att utveckla spel. Men i framtiden, när mångkulturalismen förhoppningsvis avskaffats och vi fått en sverigevänlig kulturpolitik, skulle man kunna lägga skattepengar på sådana projekt (i stället för etniska föreningar och islamister) för att stimulera intresse för svensk historia. Ett exempel på ett populärt historiskt datorspel är Assassin’s Creed där man spelar i olika epoker, som under korstågen under medeltiden, i renässansens Italien och i Amerika under självständighetskriget.

Inom musiken har hårdrocksbandet Sabaton gjort en viktig insats för att väcka intresse för svensk historia. Jag har träffat flera som börjat läsa historia på grund av deras låtar. Här kan till exempel nämnas låtarna ”Lejonet från Norden” om Gustaf II Adolf och ”Karolinens bön” om karolinerna. Men hårdrock är smalare än datorspel. Framför allt är det väldigt svårt att nå ungdomar med ”mångkulturell” bakgrund, eftersom hårdrock är en väldigt ”vit” musikstil.

Lyssna även på detta avsnitt av podden Tankar från framtiden där jag och Patrik Engellau pratar om att det måste vara coolt att vara svenne:

20 reaktioner på ”Karl Kämpe

 1. Aurora skriver:

  Det är nog i slutet av krönikan som svaret till varför intresset för historia är mindre samt att det är svårare att skriva om. I gamla tider var Sverige ett folkligt homogent land med samtidigt begränsad information utifrån. Man läste det som skrevs helt enkelt. Idag är Sverige multietniskt och det är svårt att samla gemensamt intresse från olika grupper. Dessutom översköljs vi av information från hela världen som bidrar till att modifiera vedertagna och aktyelka historiska perspektiv. Kort sagt; nya tider, nya informationskanaler.

  Gillad av 1 person

 2. Björn Lindström skriver:

  Bland min barndoms favoritböcker var: Bara en skeppspojke av Lennart Rydsjö (om de ryska plundringarna i skärgården 1719) och Torkel Oxdrivare Av Erik Asklund (en oxdrivarpojke som blir indragen i en spionhistoria med danskarna på Gustav Vasas tid.) För att inte tala om Olof Svedelids utmärkta historiska ungdomsböcker t ex Striden vid ringmuren.

  Gilla

 3. V for Vendetta skriver:

  Omar och hans penna är som vanligt mycket vassa. Det är inte för inte som det plöjs ned miljoner i kulturprojekt, det är inte för inte som kulturnyheterna i TV får mer och mer tid på bekostnad av andra nyheter och det är inte för inte som man i rikantikvarieämbetet väljer att smälta ned fornfynd i en takt som väl aldrig skådats förr.

  Gillad av 5 personer

 4. acciaiosite skriver:

  Röde Orm och Rid i natt går också att läsa med god behållning. Det är inte utan att det går att läsa in en nutidskoppling, då Orm tycker att han blivit av med sin otur, i och med att han tagit sig ur sin kombinerade fångenskap och tjänst som livvakt åt den muslimske människoslaktaren al-Mansur. Som fri från islam lever han och hans kamrater ett mycket bättre liv.

  Gillad av 5 personer

  • Anne-Hedvig skriver:

   Vi leste utdrag fra ‘Röde Orm’ på skolen! Leseverket vårt i norsktimen hadde egen avdeling med prøver på nabolandenes litteratur – dansk, svensk og finlandssvensk.
   (Og selvsagt lærte vi de nordiske nasjonalsangene i sangtimen).

   Det man holder på med idag, er bare psy-ops utgått fra forkjemperne for NWO – avskyelig.

   Gillad av 4 personer

 5. Per Litzén skriver:

  Jag vill rekommendera Nils Holmbergs böcker/noveller ”Per Stigmans äventyr” som ursprungligen publicerades i min ungdoms tidning Rekord-Magasinet. Spännande historiska berättelser från medeltiden om hur svenska bönder kämpar mot överheten. Mustigt språk, skickligt skrivet och baserat på djupa kunskaper om svensk medeltid.

  Gillad av 2 personer

 6. Jvk skriver:

  Tvingades se filmen Black Panther igår, ett bättre tidsdokument kan knappast finnas, allt kommer ur svartas mindervärdeskomplex gentemot vita, detta är vår tids bidrag till historien, identitetspolitik, vita har styrt världen och istället för att konstatera detta och försöka slå oss i eget spel som japaner och kineser, så bestämde västvärldens ledare att svarta och araber och mexikaner osv skulle fås att känna sig bättre via vänsterns offerlogik. Filmen är patologisk i nästan varje scen, den påminner i stil om en gammal Blixt Gordon men alla hjältar är svarta, allt är vitas fel och de goda svarta beslutar av godhet att inte börja världskrig mot de vita, den enda vita karaktären är vald till en hobbit. Det är verkligen ett sorgligt tidsdokument över svart oförmåga och till och med Obama var till hälften vit. På ytan uppnår den kanske sitt syfte men jag tror att undermedveten så underblåser den ännu mer mindervärdeskomplex.

  Gillad av 3 personer

  • Underdog skriver:

   Försökte se den filmen på flyget till LA i våras. Stängde av halvvägs in. Helt groteskt orealistisk även för att vara en Marvelbaserad film (som jag brukar gilla). Och det uppenbara svarta narrativet. Men vad ville de ha sagt egentligen? Om bara svarta i Afrika hade fått hjälp av en mirakelmetall så hade de kunnat utvecklas bättre än vita? Tala om passivisering! Kan inte någon säga som det är? Vi har i Europa och Nordamerika skapat världens bästa samhällen därför att vi har tillåtit utveckling och släppt lösa människans kreativa krafter. Och den utvecklingen har drivits av vita män (vilket inte skall tolkas som misogyni; de kvinnor som anammat inställningen har bidragit). Alla andra borde tacka oss och följa exemplet.

   Gillad av 4 personer

 7. Henrik Ekstam skriver:

  Vill även slå ett slag för Stefan Andersson som belyser svenska historien, främst i sitt album teaterkungen men även med mer militanta låtar som svenska liljor, mer lätttillgängligt än hårdrock kanske och har lärt mig ngt om Gustav III:

  Teaterkungen

  Svenska liljor:

  Gillad av 3 personer

 8. Sven Lindeberg skriver:

  The History of Jihad From Muhammad to ISIS. By Robert Spencer
  “A Priceless Opportunity to See Jihad in Practice,” by Chris Salcedo, LifeZette, July 1, 2018:
  “Who will take care of my children?” asked an unlucky Arab, captured by the self-proclaimed prophet of Islam. “Hell,” Muhammad shot back, ordering his execution.
  Robert Spencer displays a particular knack for weaving together multiple disparate threads into a cohesive narrative with his latest work, “The History of Jihad: From Muhammad to ISIS.” Spencer has compiled the first complete historical account of jihadi wars in a single volume.
  Staggering, Deeply Shocking Pitch DARK…
  Något för Vänstermuppar och Muslimkramare att tugga i sig.
  Sven Lindeberg

  Gillad av 3 personer

 9. Börjesson skriver:

  Glöm inte heller Gula brigadens hjältar av Nils Hydén! Glatt nationalromantiska äventyr under stormaktstiden – en mycket charmig bok! Tyvärr upptäckte jag den inte förrän i vuxen ålder. Tror jag verkligen skulle ha älskat den under min bokslukande tonårstid. Men när farsan fick se den blev han väldigt entusiastisk. Tydligen hade HAN växt upp med den! Tror till och med han fick läsa den i skolan. Det var ett annat Sverige på hans tid…

  Gillad av 1 person

 10. uppstigersolen skriver:

  Jag är en stolt svensk. Mina förfäder och anmödrar kämpade för att få ett drägligt liv. Mina föräldrar gjorde så att jag och min syster skulle få ett bättre liv än de haft. Jag gör detsamma för mina barn och barnbarn. Usla människor som inte kan skapa något själva utan vill snylta på mig och mina svenska kamrater har jag inget till övers för. Inget arbete = ingen mat. Bryter du mot lagen och skadar någon eller beter dig väldigt illa ska du straffas. Är du inte härifrån så ska du ut. Med flyg eller båt, bara du försvinner från Sveriges yta. Omöjligt säger vänsterpacket. I he…e heller säger jag. Allt går om viljan finns.

  Gillad av 7 personer

  • Björn skriver:

   Jag skriver under! Det hela är egentligen mycket enkelt! Men tyvärr ser valprognoserna ut som att vi sverigevänner tvingas leva minst fyra år till som en ”ingrediens” i 7-klöverns multikultimixer!

   Gillad av 1 person

 11. Eva Danielsson skriver:

  Råkade hamna i en lång mycket läsvärd artikel på bloggen gertrud1.com med titeln ”Vems värdetingar ska gälla i Sverige?” Från 7 juni. En mycket intressant artikel om vår svenska kultur i historiskt perspektiv och krocken med invandrad klankultur. Vikingarna som gentlemän osv.
  Mycket läsvärd och fortsättning utlovas.

  Gillad av 5 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Även jag läste denna. Ursprungligen hamnade jag på hennes blogg för att den handlade om den otäcke typen Özz Nujen. Han tillhör ju skamkulturen och tar självklart inte ansvar för sina handlingar utan skyller på andra.

   Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.