Ny podd! Skolans förfall

I ett nytt avsnitt av podden Tankar från framtiden (inspelat 20/6) pratar jag med Det Goda Samhällets chefredaktör Patrik Engellau. Alliansen har inför valet lagt fram en gemensam plan för att lösa problemen i den svenska skolan. Engellau är inte imponerad.

Reformerna som föreslås är bara mer av det vanliga: ”tydligare kunskapsmål ska införas”, betyg ”börja ges redan i årskurs fyra”, ett ”särskilt lärarlyft” ska införas, partierna ska ”revidera läroplaner och kursplaner i syfte att stärka betoningen på kunskaper”, nyanlända elever ”behöver ges en bättre start”, ”nationella riktlinjer ska tas fram för hur lärarassistenter, socionomer och andra yrkesgrupper ska kunna avlasta lärarna”, ”ett skriftligt ordningsomdöme” ska införas (men inte ingå i slutbetyget) och så vidare.

Dessutom nämns inte invandringens betydelse för de sjunkande resultaten.

Engellau föreslår tre saker för att få ordning på skolan: 1) ta bort all uppifrånstyrning, 2) inrätta ett centralt system för kunskapsprövning och 3) offentliggör alla skolors resultat på en sajt. Då kan man tydligt och enkelt se vilka skolor som presterar bra.

Vi pratar också om splittringen inom Socialdemokraterna. Vad handlar det om? På ena sidan, menar Engallau står välfärdskramarna, och på den andra jobbarna. Välfärdskramarna vill öka det välfärdsindustriella komplexets omsättning, alltså mer invandrare, medan jobbarna tycker att man inte ska betala mer än nödvändigt i skatt och att skattepengarna ska gå till nyttiga saker.

3 reaktioner på ”Ny podd! Skolans förfall

 1. Bo Svensson skriver:

  ” 1) ta bort all uppifrånstyrning, 2) inrätta ett centralt system för kunskapsprövning och 3) offentliggör alla skolors resultat på en sajt. Då kan man tydligt och enkelt se vilka skolor som presterar bra.”

  Tanken är väl då att skolpengen är lika för alla. – Jag ser då två alternativ för undervisningsproducenten 1: Satsa på god undervisning för att dra till sig de ambitiösa och motiverade eleverna. 2: Satsa på slapp och billig undervisning åt de slappa och omotiverade för att maximera vinsten.

  Jag ser bara en lösning: Att skattemedel betalas ut i takt med att kunnandet hamnar i ungarna, – inte förr.

  Gillad av 1 person

 2. S Eriksson skriver:

  Man kan även som ett fjärde förslag försöka att tillåta en öppen diskussion om problemen , och hur man ska lösa dom och om man ska försöka lösa dom.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.