En orättvis betraktelse

 

Jan-Olof Sandgren

Göran Palm skrev en gång en bok som hette ”En orättvis betraktelse” där han tar upp orättvisor i världen. En bra och viktig bok som påverkade många i min generation.

Men han tog bara upp orättvisor som drabbat den svagare, eller förmodat svagare parten – i det här fallet länder utanför Europa. Att västliga demokratier skulle kunna utsättas för orättvisa föreföll honom antagligen absurt eller rentav fascistiskt.

Men är det så? Borde inte verklig rättvisa vara att behandla alla efter förtjänst. Israel har trots sin litenhet, under 70 år visat sig överlägset sina arabiska grannar på en rad områden:

-På drygt en generation har man förvandlat ett ofruktbart ökenland (där få ville bo), till en fruktbar trädgård (där många vill bo).

-Samtidigt förvandlade man en underutvecklad provins till ett högteknologiskt samhälle, med spetskompetens inom utbildning, vetenskap, teknologi och innovation. Precis det som mellanöstern behöver.

-En annan sak som mellanöstern behöver är demokrati. Israel är det mest demokratiska land som någonsin funnits i regionen. Alla presidenter har utsetts genom allmänna val. Alla medborgare, oavsett kön, religion, etnisk tillhörighet eller sexuell läggning har (såvitt jag kan bedöma) samma rättigheter.

-Militärt besegrade man en koalition av 13 muslimska länder som angrep landet under sex dagar 1967.

-Under sin 70-åriga historia har man mot alla odds lyckats försvara sitt territorium, till priset av cirka 20 000 soldater.

Förtjänar verkligen denna stat att utplånas? Självklart borde Sverige betrakta Israel som en nära allierad i arbetet för att utveckla, modernisera och demokratisera regionen. Även många framstegsvänliga muslimer försvarar Israel, trots att det kan vara förknippat med personliga risker.

Hamas trumfkort i de pågående kravallerna är att befrielsekriget 1948 resulterade i 700 000 arabiska flyktingar. De flesta flydde för att undkomma den muslimska koalitionens bomber, och räknade med att snabbt kunna återvända till ett fritt Palestina. Hur man än vänder på det, blir Israels största brott att de vann kriget. Dessutom nämns sällan de 890 000 judiska flyktingar som tvingats bort från muslimska områden.

Sveriges stöd till Palestina förfaller alltmer obegripligt. I botten verkar finnas en idé som kanske Göran Palm varit med om att skapa, som går ut på att man alltid ska stå på de svagas sida. I vår undermedvetna rasism (eller var det nu är) upplever vi gärna icke-västerlänningar som svaga. Även om Palestina har som mål att krossa ett väl fungerande pluralistiskt samhälle och förvandla det till en totalitär islamistisk stat, är de fortfarande svaga i våra ögon. Och så länge de ”slår uppåt” tycker många att det är OK.

Dock finns ingen naturlag som säger att den svage alltid har rätt. Tyska folket var som bekant ganska nertryckt i skorna efter första världskriget och 20-talets nazister föga mer än en samling högljudda huliganer. Judarna var en grupp som klarat sig relativt hyfsat. Många hade butiker och småföretag och befann sig snäppet högre än flertalet av de unga män som sökte sig till SA. När dessa var ute och misshandlade folk på gatorna tyckte de förstås att de ”slog uppåt”. Det fanns liksom inget utrymme för medlidande eller identifikation. Tröskeln, när man var beredd att utöva besinningslöst våld var antagligen ganska lätt att kliva över.

Huliganer som bränner bildäck i Gaza bär kanske inga SA uniformer, men tröskelhöjden för att utöva våld mot judar verkar ligga på ungefär samma nivå. Inte ens nazisterna tror jag brukade undervisa dagisbarn i att döda judar med kniv. På bilder ser man ofta hakkors tillsammans med palestinska flaggor, och på drakar med brandbomber som sänds in över Israel. Och allt detta för att man en gång underskattade Israels förmåga att försvara sig under sexdagarskriget. Den snöpliga krigsförlusten 1967 är deras ”dolkstöt i ryggen”.

Även om Israel överlevt 70 år av attacker, kan man inte ta landets existens för given. Kanske räcker det med att gränsen mot Gaza rivs i kombination med några välriktade missiler från Iran, för att förvandla Jerusalem till ett nytt Tripoli. Skulle det hända kommer säkert en handfull rika oljestater att betrakta Sverige som en trogen allierad, i kampen för ett judefritt Palestina.

Skulle däremot demokratin segra – till exempel genom att mullorna faller i Iran, Israel vinner mer acceptans bland sina grannar, Gaza återlämnas till Egypten och den palestinska motståndsrörelsen faller i anseende. Ja då hoppas förmodligen den svenska regeringen på att diskret kunna byta sida… precis som vi gjorde förra gången.

59 reaktioner på ”En orättvis betraktelse

 1. Bo Svensson skriver:

  För den som funderar på att hitta en rimlig lösning på konflikten, rekommenderar jag metoden att föreställa sig att reinkarnation är ett faktum och att man är dömd att i sitt nästa liv återfödas i regionen men inte har en chans att avgöra till vad.

  Gillad av 1 person

 2. Östrahult skriver:

  Sverige intar en exotisk hållning i en rad utrikespolitiska frågor, t ex i asylfrågor inom EU. Samma gäller Israel och Palestina. Att nuvarande regim har denna hållning tror jag beror på följande:

  • Historiskt finns ett judehat i Sverige, Bondeförbundet ansåg exempelvis 1938 att judar borde utrotas
  • Palmes förhärligande av revolutionära rörelser, en attityd som finns kvar
  • Hyllandet av FN, inte minst pga att många lukrativa uppdrag finns där

  Gillad av 8 personer

   • Östrahult skriver:

    Bo Svensson, jag tror Du har missat uppmaningen om att använda ett vårdat språk, tänk på det till nästa gång!

    Källa för mitt påstående (och man får väl anta att ungdomsförbundarna senare blev vuxna politiker): Bondeförbundets ungdomsförbunds tidning, SLU-bladet, skrev 1938: ”den svenska bondeklassen älskar heller inte judarna över hövan… en utrensningsaktion mot icke önskvärda element kan snart vara på tiden.”

    Gillad av 3 personer

   • Bo Svensson skriver:

    Ett icke önskvärdt element är ett sådant man vill bli kvitt men det betyder inte att man planerar att ta död på det. – Vad författaren till artikeln i fråga än kan ha menat, så var han inte bondeförbundet.

    Gillad av 1 person

   • Jan Bengtsson skriver:

    Ibland är det nyttigt att spara information…
    I dessa ”Brunkastningens tid”

    Ett direkt citat från partiprogrammet, duger det som bevis???

    Antisemitismen i Sverige

    Det ENDA parti i Sveriges riksdag som någonsin har haft antisemitism i sitt partiprogram är Centerpartiet.
    (Dess föregångare före namnbytet, min kommentar!)

    År 1933 höll Bondeförbundet sitt riksting i Okome i Halland. Prins Carl förärade rikstinget med sin närvaro och höll ett tal inför 20 000 åhörare.

    Ett nytt partiprogram antogs.

    Punkt IV:
    ”Som en nationell uppgift framstår den svenska folkstammens bevarande mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement samt motverkandet av invandring till Sverige av icke önskvärda främlingar.
    Folkmaterialets bevarande och stärkande är en livsfråga för vår nationella utveckling.
    Ett energiskt arbete måste bedrivas för folkhälsans höjande och vårt folk skyddas mot degenererande inflytelser.”

    Nog andas det lite antisemitism här, eller hur?

    Gilla

  • Jvk skriver:

   Judehatet är AFS akilleshäl, man dömer sig själva till att bli ett 3% parti när det istället finns plats för ett starkt islamkritiskt parti med konservativa värderingar.

   Gillad av 1 person

   • Bo Svensson skriver:

    Efter vad jag förstått, är AFSs hållning i fråga om MÖ-konflikten densamma som min: Finns ingen anledning att välja sida, det är inte vårt problem.

    – Man skall vara fientlig mot grymhet och destruktivitet var den än påträffas.

    Gillad av 1 person

   • 5ven55on skriver:

    ”Judehatet”? Var har de uttryckt det? Jag har inte sett något sådant från deras sida. De verkar däremot skita i konflikterna nere i ökenländerna vilket ju bara är sunt; vi har fullt upp med att få ordning på Sverige.

    Gillad av 1 person

 3. Jan Andersson skriver:

  The point of no return för Hitler i andra världskriget lär ha varit ökenkriget under Rommel. Han förlorade på grund av utebliven försörjning från moderlandet (bränsle, mat, ammunition, etc.).
  Det ironiska (fel ord, ge mig ett bättre) var att om han hade tagit hjälp av judarna i stället för att döda dem så hade kanske Hitler vunnit. Judarna hade alla kontakter och handelsvägar som behövdes. De var dessutom mycket lojala mot sitt hemland och hade ställt upp direkt.

  Problemet i Mellanöstern är förstås att det är lögn för en modernt tänkande arab att ta lärdom av judarnas överlägsna teknik och kunnande, så länge han blir slagen i huvudet med Koranen om han så andas ett ord om det.

  Det finns stora likheter i Hitlers tankevärld och MENA-ländernas. Massor av folk som vet exakt vad som borde göras, men håller käft för sin egen hälsas skull.

  Vi måste lova varandra i Sverige att aldrig förfalla till att bara tänka på oss själva för stunden. Det ser inte ljust ut nu, men Svenskarna är ett folk som kan vända upp och ner på det mesta när de blir tillräckligt förbannade. Det tar väldigt lång tid innan det händer något, men i valet snart ser det ut som många odugliga makthavare faktiskt måste säga farewell och goodbye till jobbet och vi slipper deras svammel och tomma blickar.

  Gillad av 6 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   ”Råttorna” är fullt upptagna att överge (S)keppet…
   Plankorna är genomruttna, fulla av mask!

   M/S Svea kantrar, minst sagt…

   Rädde (S)ig den som kan,
   förstaklasspassagerarna lämnar först förstås,
   hoppar ner i de lyxutrustade livbåtarna!

   Bara att kolla in ledarsidorna.se!

   Gilla

 4. Lennart Bengtsson skriver:

  Jag ser fram emot den dag då man på allvar tar itu med allt elände som den svenska vänstern har inneburit för Sverige. Det är inte på något sätt omsorg om landet alla förfördelade längre utan om den egna makten till varje pris. I det fallet står den svenska vänstern inte efter Lenin och hans socialistiska cynism. Kanske även Sverige till slut får sitt eget Glasnost och kan börja om på nytt. Kanske det ändå finns ett litet hopp till slut eller ger sig inte vänstern förrän den har förstört allt?

  Gillad av 16 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Men vänsterfolket gillade väl Gulagläger? Varför inte låta dem bo i dessa? Finns de inte kvar? Låt oss fråga Putin om han vill låta oss bygga upp dem igen. Massor av jobb för ryska lägervakter.

   Gillad av 1 person

  • Jan Molin skriver:

   @Lennart: i vänstern inräknar du väl alla i sjupartiet? Även Sverigedemokraterna är väl i stora delar ett vänsterparti, som hämtat mycket av sitt idegods från Socialdemokraterna anno 30-tal, då även S hävdade den svenska nationalstaten. Men fröet till dagens globalistiska inriktning fanns ju redan då i form av Alva och Gunnar Myrdal med säkert ett brett dåtida anhang inom partiet.
   Jag anser att SD aldrig ska söka samverkan med något av sjupartierna, hellre vänta tills man får mer än 51% av rösterna tillsammans med AFS. Dessa partier har ju bedrivit en landsförrädarpolitik i 43 år!
   Och ja, Sverige bär ännu mer utför då! Det får faktiskt folket, de 87%-en tåla och förhoppningsvis begrunda sitt delade ansvar till.

   Gilla

   • Jan Bengtsson skriver:

    Bäst vore en av Jimmie SD-ledd minoritetsregering)
    Med ett tillskott av dugliga ”oberoende” Ministrar!

    Johan Westerholm på UD, ev Biståndsminister
    Helena Edlund vård/försvar
    Eddie Råbock ett givet namn, som Kulturminister!

    För att bara nämna några få!

    Då kunde vi börja rensa upp i träsket!

    Gilla

 5. Moa skriver:

  Den bild av europeisk asylpolitik som den normala svenska mediekonsumenten hittills fått sig till livs är att svenska politiken skulle representera ett slags ansvarsfull generallinje, som tyvärr torpederas av ett antal halsstarriga halvfascistoida öststater (nota bene:
  Polen och Ungern) som vägrar rätta in sig i ledet och ta emot de flyktingströmmar som vi ”inte kan göra något åt.”
  https://ledarsidorna.se/2018/06/sverige-alltmer-isolerat-i-flyktingfragan/

  Sverige står allt mer ensamt och den svenska ”generösa” flyktingpolitiken ter sig allt mer extrem i det nya politiska landskapet på vår gamla kontinent.

  Gillad av 2 personer

 6. oppti skriver:

  Den Svenska inställningen baseras väl på att det finns en svag part och den bör vi stärka.
  Gaza är det område som får mest stöd i världen, vilket är en förutsättning för att den skall finnas och överbefolkas. Om framtiden ligger i många unga så har de en lysande sådan.

  Gilla

 7. Jaxel skriver:

  Bäste Jan-Olof!
  Jag.tycker verkligen att du fått till en bra titel på din ”betraktelse”. Det är svårt att låta bli att tolka det som att du är medveten om det själv.

  Gilla

 8. Josefsson skriver:

  Jag har en kompis som inte längre behöver resa.
  Inte särskilt långt i varje fall. Och definitivt inte till konflikthärdar. Han kör korta sträckor i en miljöbil, och lever i övrigt ett mycket enkelt liv i ett parhus, byggt i mitten av sjuttiotalet, liggande i en förort.

  Tidigare reste han mycket i världen. Även till Mellanöstern. Men nu lever han ett mer stillsamt och klimatsmart liv, utan att tänka särskilt mycket på det. Själv säger han utan ironi, att nu bor jag i Bombay. För bakom planken bor fler och fler barnrika familjer från just Indien.

  Lugnet från sjuttiotalet är sedan länge borta.
  Nu skriks det runt husknuten på alla möjliga främmande språk. Och luften osar tungt av främmande dofter, var ljum sommarkväll.

  När han sätter sig i vilstolen bakom sitt plank och sluter ögonen förflyttas han till länder han tidigare reste mycket i. Men nu helt utan några koldioxidutsläpp. Världen själv har kommit till hans dörr.

  När han vill ha lugn och ro sätter han bara på sig hörlurar med aktiv tystnadslogik. Med en inbyggd mikrofon som lyssnar av omgivningen och lägger den i motfas – så blir allt tyst. Som på landet.

  Mycket klimatsmart även det. Lugn och ro ligger bara en knapptryckning bort. Ett mer modernt Sverige mitt i hans nya pensionärsliv.

  Vet faktiskt inte vilket parti han tänker rösta på i valet. Men han lever ju klimatsmart. Kan när som helst ge sig ut på ljudresor utan CO2-utsläpp. Bara blunda i sin vilstol, bakom planket. Utan några hörlurar över flinten. Lyssna in det mer moderna Sverige. Eller välja en tyst miljö från en svensk landsbygd. Bara hörlurar på.

  Om kompisen lyckats lägga motfas även i doftvärlden har han inte sagt något om. En framtida utmaning kanske? Eller räcker det med en avbruten tops, korrekt utplacerad? Eller att han bara bejakar den nya värld politikerna försett honom med, i alla sina detaljer.

  Gillad av 3 personer

 9. Gilbert Andersson skriver:

  Efter vad jag kommer ihåg så uttryckte Tage Erlander sympati för Israel.
  Sedan kom Olof Palme…
  Margot Wallströms inställning är enbart hat!

  Gillad av 4 personer

  • Arthur skriver:

   Gilbert, mer än Wallström är det henne vårdare, kabinettsekreterare Annika Söder, som sägs vara fullständigt besatt av frågan.

   Gilla

  • Staffan Hultman skriver:

   Gilbert: Våren 1962 var Erlander på officiellt besök i Israel, vilket bl a resulterade i en underbar badbild från Döda havet. Själv besökte jag Svenska ambassadens firande av besöket där man såg den långe svensken sida vid sida med den huvudet kortare Ben-Gurion.
   Fram till kriget 1967 var Israel Sveriges och SAP:s bästa polare. Det blev annorlunda sen…
   Staffan Hultman

   Gilla

 10. Johan skriver:

  Få begrepp är mer abstrakta än rättvisa. Vad är rättvisa? Till syvende och sist brukar rättvisa vara det som är bra för mig. Annars är det orättvist.
  M.a.o. finns inte rättvisa utan begreppet är kidnappat för att användas i politiskt och populistiskt syfte, precis som begreppet demokrati.
  En annan term., allas lika värde är en annan fluffighet som används utan urskiljning. Självklart är alla lika värda vid födseln men inte våra kommande handlingar. Det är våra gärningar som ska döma oss.

  Gillad av 3 personer

 11. Egon skriver:

  Palme ville gärna satsa pengar i Nord Vietnam.
  2,7 Miljarder.
  Bai Bang var från början tänkt som en konstgödselfabrik.
  Någon kunnig upplyste Palme om att fabriken lika gärna kunde tillverka krut.
  Då vart det ett pappersbruk istället.
  Sossarna satsar miljoner på att utradera staten Israel.
  Det kallas bistånd till Palestina.
  Svenska skattebetalares pengar.

  Gillad av 1 person

 12. NETTANN skriver:

  Och nu sitter jag bara och väntar på anstormningen av uppbragda, (känslomässiga) förklaringar att så här är det verkligen inte och att tingens tillstånd endast och allena beror på – Den Store Satan USA´s agerande tidigare, nu och för all framtid. (De tänker ju för tusan bövlar bara på olja och sina egna snikna vinningar.)

  Den Lille Satan Israels oändliga och likaså eviga ansvar försvinner självklart inte för den skull men framför allt så är de USA´s lydiga lakejer. Eller om det omvända gäller och att judelobbyn påverkar USA till deras nesliga handlingar. (Har aldrig riktigt fått klarhet i det där. Men någon är i alla fall otillåtet slemmig.)

  Eller har några tidigt loggat ut för midsommar………..?

  (Nä, jag kunde inte låta bli. Men en kul inledning på midsommar var det.)

  Gilla

 13. Petrus skriver:

  Tre kommentarer:

  1. Fördrivningen av palestinierna 1947-48. Kolla på Youtube vad Miko Peled (son till en israelisk general) säger om den saken. 30 % av de fördrivna var kristna. Typ 1900 år tidigare hade deras förfäder konverterat från judendomen till kristendomen.

  2. Mordet på FN-medlaren Folke Bernadotte år 1948. Bernadotte tyckte att de fördrivna skulle få återvända. Mannen som avlossade skotten blev senare Ben Gurions livvakt.

  3. USS Liberty 1967. Läs t ex vad förre Reagan-medarbetaren Paul Craig Roberts säger om den saken.

  Gillad av 2 personer

  • Lennart skriver:

   Staten Israel har en historia av terror från dess grundande och framåt. Många som var med och grundade Israel kom från Sovjetunionen, som grundades av judiska extremister som kallades bolsjeviker. Sovjetunionen blev den värsta terrorstaten i mänsklighetens historia. Betyder det att även Israel är en terrorstat, som fanatiska så kallade kristna sionister ger sitt stöd till? Vi kan konstatera att Israel har en historia av terror från sitt grundande och framåt. Här ska ges några exempel på Israels statsterrorism:

   1946: Sprängningen av King David Hotell i Jerusalem, vilket dödade 91 personer och förstörde viktiga brittiska dokument.
   1947: Mordet på FN:s sändebud, greve Folke Bernadotte. Mördarna straffades aldrig utan blev högt uppsatta i den israeliska regeringen, bland annat som president. Israel har aldrig bett om ursäkt och relationerna med kungahuset är än idag frostiga.
   1948: Massakern på civila palestinier, även kvinnor och barn, vid Deir Yassin. Offren hade torterats och lemlästats. Händelsen orsakade panik och vild flykt av palestinier, vilket var avsikten (etnisk rensning).
   1967: Attacken på USS Liberty som dödade 34 amerikanska sjömän och skadade 171.
   2001: Attacken på de både tvillingtornen vid ”World Trade Center”, varpå följde ”kriget mot terrorismen”. I praktiken USA:s angreppskrig mot en rad islamiska länder i syfte att främja sionistiska intressen.

   Källor:
   http://davidduke.com/do-you-recognize-this-man-he-was-one-of-the-greatest-mass-murderers-of-all-time/
   https://en.wikipedia.org/wiki/King_David_Hotel_bombing
   https://en.wikipedia.org/wiki/Deir_Yassin_massacre
   http://friasidor.is/helgbio-vad-kan-vi-lara-oss-av-uss-liberty/
   Christopher Bollyn: Making Sense of the War on Terror

   Gillad av 2 personer

   • olle reimers skriver:

    Lennart; du skriver saker som få vill höra men fler vet är sant.

    Anlednngen är rädslan att bli stämplad som antisemit.

    Staten Israel har dubbla (eller mångdubbla) förtecken. Dels är de en fyrbåk för demokrati och utveckling i en värld präglad av islams härjningar på olika plan men dels också en maktsträvande entitet med många brott på sitt samvete. Det sistnämnda försvaras med existentiella argument: d.v.s. som en nödvändighet för att kunna överleva i en fientlig värld.

    Precis som ofta är fallet lönar det sig inte i politiken att ha två tankar i huvudet samtidigt. Vi på de här sidorna borde dock ha både intelligens och kurage nog att försvara staten Israels existens samtidigt som vi kritiserar deras handlingar.

    Gillad av 3 personer

   • Petrus skriver:

    Jag tror inte att man kommer någon vart genom att hävda att de två stora skraporna (WTC 1 och 2) kollapsade p g a sprängladdningar och nanotermit (nanothermite) genom att man sprängde hisschakten i betong med fjärrkontrollerade sändare en stund efter att planen kört in i skraporna. Det man ser är två plan som kör in skraporna efter varandra, att det brinner litet och att skraporna därefter, efter en stund, kollapsar. Det var i alla fall min reaktion. Argumentet att stål försvagas föreföll inte helt orimligt för mig. Okej, flygbränslet borde borde inte ha gett en speciellt hög temperatur och borde ju ha tagit slut rätt snart och det krävs ju rätt höga temperaturer innan stålet börjar försvagas påtagligt och svartrök tyder ju kanske inte på speciellt höga temperaturer. Men omöjligt föreföll det inte.

    Men sedan har vi WTC 3 som inget plan körde in i och som också kollapsade precis som vid en ”controlled demolition”. Hur man än vrider och vänder på det blir detta i princip omöjligt. Det har aldrig hänt förut. Här är det något skumt som är enkelt att sätta fingret på.

    När det gäller WTC 1 och 2, som jag börjat titta närmare på, efter att ha konfronterats med kollapsen av WTC 3 som fram tills för kanske 1 år sedan inte ens fanns på min agenda, så noterar jag hur hisschakten i betong pulveriserades. Spontant verkar detta rätt märkligt. Tidigare hade mitt intryck varit att byggnaden var av stål rakt igenom.

    Architects and engineers for 9/11 truth, https://www.ae911truth.org/ .

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    Petrus; jag har lagt ner 5 000 timmars studier och diskussioner på 9/11 och JFK.

    Larry hävdade dessutom att uttrycket ” pull it” betyder att man ska evakuera en byggnad på brandmän. Pull it är på entreprenörsslang ett uttryck för att ta ner sk-ten. Men han hade säert fog för sin egen tolkning.

    Man behöver faktiskt inte använda mer än en gnutta sunt förnuft för att förstå att den övre fjärdedelen av en byggnad inte kan falla igenom den underliggande återstoden med accelerarande hastighet utan hjälp. Vad det visar är dock att vi kan skrämmas till att inte använda vårt sunda förnuft.

    Nu när fler och fler människor börjar vakna upp och se vad eliten haft för sig under decennier kanske den hämmande rädslan släpper så småningom. Det är inget att skämmas för. Det är den mänskliga naturen.

    När väl ögonen öppnats ser världen helt annorlunda ut. Bättre, faktiskt! Dimmorna lättar!

    Gilla

   • Petrus skriver:

    Lustigt också att WTC-ägaren Larry Silverstein råkade vara borta från tornen just den dagen. Från Wikipedia:

    ”Silverstein has said in interviews that he usually spent his mornings in breakfast meetings at Windows on the World on top of the World Trade Center North Tower, and with new tenants in the building. However, the morning of September 11, 2001, his wife insisted that he attend a medical appointment. Due to the appointment, he escaped almost certain death.”

    Enskilt utgör väl detta inte ett tillräckligt argument för att spontant säga att något är skumt. Men i kombination med kollapsen av WTC 3, som inga plan körde in i, och att myndigheterna lade locket på när det gällde utredningar så börjar det hela framstå som väldigt skumt. Påminner litet om hur myndigheterna agerade efter attacken på USS Liberty. Ingen normal undersökning av brottet och hur det hade gått till skedde tydligen. En annan faktor som verkar skum är att tornen tydligen var dimensionerade för att Boeing 707:a skulle köra in i dem. En Boeing 707:a verkar väga runt 80 % av en 767-200 och innehåller snarast mer bränsle eftersom jetmotorer förr i tiden var mer bränsletörstiga. Eftersom en 707:a har 4 motorer bör också vingarna ha varit styvare. Tycker spontant att man verkar ha snäva marginaler om ett aningen tyngre plan än en 707:a skulle kunna åstadkomma en kollaps i två väldigt likartade fall. Man brukar ha litet marginaler när man dimensionerar byggnader och broar. Så det här är också skumt.

    Gilla

   • Jan Bengtsson skriver:

    Petrus!

    Den korrupte Robert Mueller III var då nyutsedd FBI chef,
    under George Bush J:r…

    Nu utsedd Special Council, enligt alla med en oförvitlig karriär,
    men vid en närmare granskning av karriären helskum bakgrund,
    för att med alla medel hänga Trump!

    Han hade senare full vetskap om Ryssarnas köp av Uranium One,
    men teg då han var en Bush/Clinton Protogé, en RINO…

    En NWO-lakej, Republican In Name Only…

    Allt skulle döljas, möjligen en av CIA utförd ”False Flag operation”,
    någon undersökning av vrakspillrorna gjordes aldrig,
    för att se om det fanns spår av sprängämnen…

    Allt skulle rensas bort omgående!

    I storpolitiken offrar man ”bönder” utan minsta samvetskval…

    Tack och lov att Trump blev vald!!!
    Swamp Rats på FBI lämnar skeppet i strömhopp!

    Men DOJ återstår, Deputy AG Rosenstein i synnerhet,
    insyltad i en massa skumma förehavanden,
    som till varje pris skall döljas…

    Ett föraktfullt ansikte, för ”contempt” gentemot Kongressen…
    Man mår illa, när han slingrar sig som en orm!

    Man undrar vem som lurade Trump, att utse honom…
    Knappast en vän!

    Gillad av 1 person

  • Petrus skriver:

   Det stämmer väl antagligen att det ger ett invandringskritiskt parti litet mer rumsrenhet att i princip säga att det var okej att sparka ut palestinierna (även kristna – 30 % av de fördrivna) ur Israel.

   Problemet med denna genväg till rumsrenhet är dock att invandrare från Mellanöstern och muslimska länder då kan bli sura. ”Jaha”, kan de säga, ”om nu svennarna tycker att det är okej att behandla sådana som oss (t ex palestinier, min anm) så här kan väl vi då vara rätt hårda mot dem”.

   De olika kringelkroksargument om att palestinierna fick skylla sig själva eftersom arabländerna anföll Israel som hade rätt till en del av Palestina eftersom FN beslutat detta och liknande tror jag inte biter på dessa invandrare. De vet att detta är nys och att sionisterna långt innan 1947 diskuterade hur man skulle kunna sparka ut palestinierna från Palestina. Att arabländernas ingripande ledde till den etniska rensningen är också nys. Man hade hållit på flera månader innan arabländerna ingrep. Miko Peled har bekräftat detta i flera föreläsningar som finns på Youtube. Att den här typen argument kan funka på en del svennar som stoppar fingrarna i öronen och säger la-la-la-la när de får höra motargument hjälper inte. Det är en annan målgrupp. Tilläggas kan att inte ens FN:s delningsplan, som i praktiken gav grönt ljus till en mindre etnisk rensning, har någon större tyngd i invandrarnas ögon. USA:s utrikesminister Marshall och försvarsminister Forrestal var ju t ex mot att erkänna staten Israel.

   Gilla

 14. Johan skriver:

  Königsberg, Karelen, Sudetenland, Oder-Neisse linjen, greker i Turkiet…listan inkluderar miljontals människor som fått flytta från sina hem. Detta har hänt oräkneliga gånger i historien. Alla dessa folkomflyttningar utom en är nu fotnoter i historieböckerna. Alla utom en…
  Väst-Tyskland tog emot 12-15 miljoner fördrivna tyskar mellan 1945-1950.
  UNRWA (https://en.m.wikipedia.org/wiki/UNRWA)
  är enda FN-organet ägnat åt en särskild flyktinggrupp, palestinierna. I 70 år har dom försörjt palestinierna. Har det varit lyckat? Mat på bordet vad du än gör med ditt liv…
  10 miljoner araber har fått medborgarskap inom Europa. Inga palestinier får medborgarskap i arabiska länder. Jfr Tyskland med arabvärlden…
  Lilla Israel tar emot alla judar som vill imigrera. Sedan år 2000 har 10% av Frankrikes judar emigrerat till Israel p g a muslimsk antisemitism och terror.
  Slutligen…titta på en karta över Medelhavet… Den europeiska norra delen har de mest eftertraktade fastigheterna i världen. En turistekonomi som omsätter otaliga miljarder varje år…
  Titta på Medelhavets södra kuster och jämför. Där finns svaret…

  Gillad av 1 person

 15. Sven Lindeberg skriver:

  Bäste PETRUS !
  Kan Du inte kortfattat informera om vad Mr Paul Craig Roberts sagt i sin tid.
  Jag har ingen tillgång till hans visa ord .
  Sven

  Gilla

 16. MartinA skriver:

  Om artikelns syfte var att argumentera för att skattepengar i sverige inte skall användas i långtbortistan så är jag helt enig.

  I övrigt var artikeln konstig. Varför vill Sandgren att svenskar skall ta ställning i en konflikt som inte berör oss? Vad vinner jag på att stödja Israel? Ingenting. Konflikten är ointressant.

  Gillad av 2 personer

 17. Underdog skriver:

  I konflikten finns det en sida som skulle vilja förgöra den andra men inte gör det för att de inte kan och en sida som skulle kunna förgöra den andra men inte gör det för att de inte vill. Jag vet vilken hållning jag sympatiserar med.

  Det begicks illdåd vid staten Israels bildande liksom vid de flesta andra våldsamma internationella eller inrikes konflikter. Varför det skall kunna åberopas 70 år senare som grund för att förgöra en nation och utrota ett folk kan jag dock inte begripa. Om vi inte belastar dagens tyskar med skuld för vad deras förfäder gjorde 1933 – 1945 finns det sannerligen ingen anledning att belasta dagens israeler med skuld för vad Moshe Dayan och Sternligan gjorde 1948.

  Gilla

  • olle reimers skriver:

   Underdog; du gör det lite för lätt för dig.

   I ett svar på en komentar ovan argumenterar jag för att kunna försvara staten Israels existens samtidigt som man kritiserar gärningar som begåtts i denna goda strävans namn.

   Det är lte naivt att tro att Sternligans efterföljare inte fortfarande dominerar Israels utrikespolitik. Nethanyahu var noga med att betona att 9/11 var en bra sak för Israel; liksom Ehud Barak gjorde i direltsändning i BBC timmarna efteråt.

   Gilla

 18. KA skriver:

  Muslimerna är nu så många att de valt en egen borgmästare i Oldham. En filmsom sprids på nätet visar hur en muslim leder en bönestund i Oldhamns stadshus, och Nya Tider tog därför kontakt med stadshuset. Presskommunikatören Charlotte Parker förnekar att regelrätt muslimsk bön inleder varje sammanträde, men medgav att en muslim leder bönestunden.

  Gilla

 19. Ulrika skriver:

  ”sexdagarskriget resulterade i 700 000 arabiska flyktingar”. Inte sexdagarskriget men befrielsekriget 1948.
  Att stå på de svagas sida är typiskt vänster. Vi ser det inte bara i Sverige.
  Egypten vill inte ha Gaza tillbaka. Hur ofta är gränsövergången öppen tex?

  Gilla

 20. Lennart skriver:

  Jan-Olof Sandgren. Mina kommentarer till artikeln.

  Israel har enligt uppgift under hela efterkrigstiden tilltvingat sig ”skadestånd” från förbundsrepubliken Tyskland. Dessa uppgick på 1970-talet till närmare 150 miljarder D-mark och ”biståndet” fortsätter än idag. Det är förklaringen till den israeliska statens uppsving, tillsammans med de miljarder dollar som de amerikanska skattebetalarna årligen står för.

  Demokrati i Israel, ja men det finns ett förbehåll: Partier som ifrågasätter principen om en judisk stat är förbjudna. Ett parti som sd skulle alltså vara förbjudet, endast ”nazistiska” partier är tillåtna. Moses Hess kallades den förste sionisten och var den som först använde ordet nationalsocialism som han avsåg för det judiska folket. För icke judarna avsåg Hess ”proletariatets diktatur” och Hess kallades även ”kommunistrabbinen”.
  Alla judar i hela världen har automatiskt medborgarskap i Israel, således har svenska judar dubbelt medborgarskap.

  Demokrati är inte odelat positivt, det beror på innehållet. Vad är det för slags folkstyre när, som i Sverige, globalistiska partier styr med hjälp av massmedia? Snarare en oligarki. Globalismen drivs av ett antal superrika finansfamiljer som kontrollerar massmedia och partier i Sverige och USA.

  Tyskland hade vunnit världskriget 1916 och erbjöd England en förmånlig fred utan villkor eller gränsändringar. Men i utbyte om ett brittisk löfte om Palestina lovade sionisterna att USA skulle gå med i kriget på Englands sida, vilket skedde 1917 och resulterade iden ödesdigra Versaillesfreden. Tyska sionister var direkt inblandade i detta vilket skapade stor bitterhet mot många av judarna, som trots att Tyskland var först i Europa med att ge dem fullständiga medborgliga rättigheter 1812 ändå var illojala. Benjamin Freedman, avhoppad toppsionist som medverkade i Versailles, berättade detta i ett radiotal 1960 som finns att tillgå.

  Till detta tillkom att kommunistiska tyska judar startade strejker vid vapenfabriker mitt under brinnande krig och kommunistuppror. 1920-talet innebar en moraliskt dekadent och destruktivt liv i Tyskland. I det flesta fall var det judar som låg bakom detta tillsammans med börskrascher. Detta är en viktig del av bakgrunden till att ”äktenskapet” mellan tyskar och judar tog slut. Nationalsocialisterna gav tyskarna hopp om en bättre framtid ur detta kaos.

  Sionisterna kom sedan att intimt samarbeta med NSDAP under 1930-talet i att överföra tyska judar till Palestina. ”The Transferagreement”. Fanns två slags judiska grupper; de som var assimilerade stannade vanligen i Tyskland medan nyligen invandrade så kallade östjudar uppmuntrades emigrera. Tyska SS drev som exempel jordbruksutbildning för blivande judiska kolonisatörer i Palestina.

  Gillad av 2 personer

  • Östanskog skriver:

   Tack Lennart för att ta upp väsentliga och oftast obesvarade frågor, som för mig är tämligen akademiska och borde ställas till varje stat: Israel, Sverige eller min egen kära Finland (som för övrigt är gravt ‘overrated’ här på DGS). Detta brukar dock kallas för det fula anti-ordet. En normalt funtad människa brukar fatta, att sanningen inte är så enkel. Mitt vänliga råd till er Israelvänner, som är majoriteten här på DGS, är: svara på frågorna är det bästa sättet för er ta tolkningsföreträde från skäggiga killar i skogshuggarskjortor i NMR. (Så klart har jag lika näsvisa råd till Palestinavänner, men det är en annan historia.)

   Gillad av 1 person

   • olle reimers skriver:

    En märkbar skilnad mellan Finland och Sverige är dock att de flesta finska politikerna tycks vilja bevara sitt fosterland (som det ju fortfarnade heter på finlandssvenska). Men så har de ju bara hundra år av självständighet bakom sig!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.