Staffan Heimersons utrikes ärenden: Toppmöte blir tuppmöte?

Staffan Heimerson

I sin fejkat kolonialistiska Long Bar – i den antikverat fejkat tropikexotiska miljön i det nybyggda Raffle’s Hotel i det antiseptiska Singapore – blandar bartendern den fejkat romantiska drinken Singapore Sling:

30 milliliter gin, 15 ml körsbärslikör, 7,5 ml Cointreau, 7,5 ml DOM Benedictine, 120 ml ananasjuice, 15 ml nypressad lime, 10 ml grenadin, samt ett stänk Angostura Bitter.

Skakas väl, ingen is, garneras med ett körsbär och en ananasskiva, serveras i ett Hurricaneglas.
Ja, rätt uppfattat: tillgjort. (Dock: den smakar bättre än den låter och har traditioner sedan förra sekelskiftet).

Motsatsen – icke tillgjort, ingen fejk – gäller veckans evenemang i Singapore: mötet mellan Donald Trump och King Jong-un på Hotel Capella, beläget på den gamla piratön Sentosa till vilken en bro leder från stadsstatens centrum.

Det kan inte kallas toppmöte: Trumps Amerika är världens mäktigaste land, militärt och ekonomiskt. Kims Nordkorea är en halvsvältande, helisolerad pygmé i jämförelse.

Men det är ett viktigt möte: Nordkorea har kärnvapen och hotade i höstas att använda dem på missiler som skulle nå Amerikas fastland.

Amerikas president svarade att han skulle kunna förgöra den nordkoreanska ledarfamiljen och dennas regim.

Båda menade allvar. Världen stod inför sin mest farliga situation sedan Kubakrisen 1962.

I morgon, tisdag, möts de. Den storvuxne, självförhävande, ofta lögnaktige amerikanske presidenten med det svulstiga, begränsade ordförrådet och med slips som täcker gylfen. Versus den mordiske, knubbige, kortvuxne nordkoreanske diktatorn med en frisyr som inte ens en brittisk fotbollsspelare visar upp sig i.

Dean Martin och Jerry Lewis gjorde i slutet på femtiotalet en serie slapstickfilmer. De kallade sig Jänken och Felande länken och mötet i Singapore känns som en deja vu. Det vore komiskt om det inte var så farligt.

Två självuppfyllda tuppar med väldiga egon.

Men stridstuppar?

Knappast.

Underskatta inte Kim – för att säkra familjediktaturen har han inför mötet ändrat sin image från en kärnvapenbesatt tokstolle till en balanserad, världsvan ledare. Vi ska komma ihåg att han som ung fick sin utbildning på en internationell skola i Bern, Schweiz.

Underskatta heller inte Trump. Mötet är viktigt. I åratal har amerikanske ledare försökt få till stånd samtal med det bisarra Nordkorea men misslyckats. Trump har lyckats.

Båda ledarna är medvetna om att det är mötet i sig självt som är budskapet – inte resultatet. Det är ett meet & greet.

För sådant fordras i första hand teater. Det blir mycket lägga-armarna-om-varandras-axlar. Inga sammandrabbningar. Slutkommunikén ska, om ingen urspårning ägt rum, spika fast, att Singaporemötet är det första i vad som är början på en serie möten. Ett möte kan äga rum i Washington och Trump är inte främmande för tanken att bjuda in Kim till Vita huset.

Situationen har nu uppstått, att Trump med lättnad och visst samförstånd har lättare att umgås med Kim, Rysslands tsar Putin och Kinas auktoritäre livstidspresident Xi än han har att umgås med Västeuropas folkvalda, anständiga ledare Macron, Merkel och May.

Dock, ingen kan ta från Trump den politiska triumfen att ha ordnat ett ”omöjligt” möte. De omedelbara resultaten blir små och det kommer inte att i år rendera honom Nobels fredspris.

Amerikas krav var ursprungligen, att Nordkorea skrotar alla sina kärnvapen. Det skulle bli the Deal of the Century. Det lär vänta. Kärnvapenarsenalen är Kims enda säkerhet för att hans familjedynasti ska fortsätta att leda landet. För att säkra sin personliga makt har Kim haft ihjäl en bror och sin farbror. Kim har just också rensat ut bland sina generaler.

Nordkorea krävde ursprungligen mildrade sanktioner samt att grannlandet Sydkorea skulle göra sig av det militära skydd – 30 000 soldater – Amerika ger det.

Det är nödvändigt att ha med i beräkningen, att medan Singaporemötet pågår, står tre andra makter lutade över förhandlingsbordet: Kina, som är Nordkoreas skyddsmakt och i praktiken den som bestämmer hur hårt sanktionerna ska bita. Sydkorea, som efter Koreakriget 1953 startade mera utblottat än Nordkorea men nu är en okorrupt demokrati med en levnadsstandard bland de högsta i världen (Sydkorea har högre BNP per capita än Sverige). Samt det pseudopacifistiska Japan, som är Amerikas främsta allierade i Ostasien.

Trumps för tillfället sidsteppade säkerhetsrådgivare John Bolton talade om en Libyenlösning: den dåvarande härskaren Khadaffi bytte i förhandlingar med Tony Blair sitt kärnvapenprogram mot lättade sanktioner. Slutresultat är för Kim en varningssignal: Libyen hamnade i inbördeskrig och Khadaffi mördades av en mobb.

Det är inte konstigt, att Singapores kreativa bartenders – med tanke på att Trump är helnykterist och Kim har ett gott öga till rödvin – nu funderar över:

Vilka är ingredienserna i en gångbar fredscocktail?

38 reaktioner på ”Staffan Heimersons utrikes ärenden: Toppmöte blir tuppmöte?

 1. Christer L skriver:

  Jag tror dej inte när du i en bisats refererar till: ”Västeuropas folkvalda, anständiga ledare Macron, Merkel och May.” Men respekterar din rätt att säga det.

  Dessa tre M är för Europa vad det trion Löfven, Lövin och Lööf är för Sverige. Den av Peter Sutherland deklarerade strategin beskriver deras politiska agerande:

  Europas demografiska homogenitet måste undermineras, men detta kan folken inte förstå.

  Gillad av 14 people

  • Elisabeth skriver:

   Helt rätt, Christer L. De ”anständiga” Macron, Merkel och May står för en politik som Trump, åtminstone i kampanjen, utmanade . Hans nye ambassadör i Tyskland, Richard Grenell, har fått utstå mycket kritik från europeisk MSM och europeiska politiker för att han i en intervju med Breitbart luftade åsikter som inte passar de tre M.en. Han sa att han tycker att konservativa måste stöttas , han vill uppmuntra en konservativ syn på invandring, skatter och byråkrati, sunt förnuft, allt för att vanliga männsikors liv ska underlättas och förbättras. Han prisade också Österrikes nye ledare, Kurtz, som han kallade ”rockstar”. Det är inte svårt att tolka Grenell som annat än en person som inser att Europa håller på att köras i botten med invandringen. Grenell har inte skickats hem,han är fortfarande i tjänst, vilket tyder på att Trump backar honom. Han lät ju som Trump innan denne manglats i Washington-kvarnen. Hoppas att den gamle Trump kommer tillbaka ( ”last night in Sweden….Sweden….???!!! ”).
   http://thehill.com/homenews/administration/390462-trumps-german-ambassador-says-he-wants-to-empower-european

   Gillad av 3 people

  • Bo Adolfsson skriver:

   Jag hoppas att Heimersson inte arvoderas av de 3 000 kr som jag donerade till DGS för att granska Muslimska brödraskapet i Sverige.
   Heimersson står säkert liksom Ceciliorna Malmström och Wikström på Sorros lönelista.

   Gillad av 3 people

 2. Astrid skriver:

  Kan det bli mer politiskt korrekt än så här? Ja med ett annat tonläge och där formuleringarna saknar elegans och lätthet. Men krönikan är i samklang med den bild Makten vill påtvinga undersåtarna och passar bra in i åsiktskorridoren, det förhatliga åsiktsförtrycket, där
  suddiga floskler om ”allas lika värde”, ”hets mot folkgrupp”… inger rädsla för feltramp, att råka illa ut på grund av lite frimodighet. Otydligheten om vad som gäller är troligen med flit för att kunna anklaga och sätta dit oss.

  Gillad av 8 people

 3. Leif Nilsson skriver:

  Du skriver ”Västeuropas folkvalda, anständiga ledare Macron, Merkel och May”.
  Skämtar du eller är det ironiskt menat?
  Förvisso har de fått makten genom demokratiska val men det fick Hitler också.
  Att de är folkvalda innebär inte att de är anständiga. I så fall är är Putin, med tanke på valresultaten, den anständigaste av de nämnda.

  Gillad av 10 people

 4. antje skriver:

  Jag känner mig övertygad om att etablissemanget världen över hellre ser att Kim använder kärnvapen än att Trump lyckas.

  Utläggningen om Raffles tyder på att utrikeskorrespondent verkar vara lukrativt som jag misstänkte, mycket tid till att jobba vid sidan av. Jag kan ändå förstå Patriks resonemang här, att bredda bloggen så man kan få fler att läsa.

  Gillad av 5 people

 5. villervalle03 skriver:

  Helmerson skriver bra, men menlöst. Samma propaganda influerade språk som han använt sen Palmes tid. Var nån gång årlig, som Expressens förre Amerika reporter Ulf Nilsson, han vågade säga sanningen och inte jama med i den pk influerade sångkören. Den polemiken har vi hört till leda.

  Gillad av 7 people

 6. Östrahult skriver:

  Om jag får ge ett gott råd till skribenten så är det att det nog är dags att lägga av. Vad är det för stil att beskriva en folkvald president på detta mobbningsartade sätt? Saknar skribenten förmåga att analysera hans politik? Dessutom är det tröttsamt att se dessa självgoda journalister uttrycka sig som att man står på samma nivå som de politiska makthavare man skriver om. Det är dags för en ordentlig revision av självbilden. Jag skulle vara mera orolig om det satt en person som Heimerson i Vita Huset.

  Såsom representanter för Sverige uttrycker sig om dagens USA kan man inte räkna med intresse för svenska åsikter om det som händer, uttalade av någon journalist, vare sig avdankad eller ej.

  Gillad av 8 people

 7. Fredrik Östman skriver:

  ”Antiseptiskt” är vad socialisten kallar ett väl fungerande samhälle. Kan jag inte få smutsa ner och förstöra bara lite granna? Lite felaktigheter, tack! Lite avsiktliga misstag! Usch vad snusförnuftiga ni är som inte vill rycka vingarna av insekter och plåga lite bönder bara för skojs skull! ”Antiseptiskt”! Fy fan för socialister!

  Gillad av 6 people

 8. Fredrik Östman skriver:

  Motsvarande bar i det gamla Raffles hotell i Singapore var förstås tvättäkta kolonialistisk, så varför klaga på att man låter inspirera sig av det vid en renovering? Implicerar du på något sätt att du tycker att kolonialism är något slags högre ideal som inte kan uppnås av vanliga dödliga, en svunnen och bättre tid? Har svårt att sammansmälta den attityden med resten av episteln. Du dödar din poäng och trovärdighet genom att vara dumdrygt pompös i alla motsatta riktningar samtidigt.

  Gillad av 4 people

 9. Alexander Zetterberg skriver:

  Så många gånger jag skrattat åt Staffan Heimersons kåserier genom åren, nu känns det mesta från hans penna unket och dött.

  Gillad av 6 people

 10. MartinA skriver:

  ”Situationen har nu uppstått, att Trump med lättnad och visst samförstånd har lättare att umgås med Kim, Rysslands tsar Putin och Kinas auktoritäre livstidspresident Xi än han har att umgås med Västeuropas folkvalda, anständiga ledare Macron, Merkel och May.”

  Det finns inget anständigt med att utrota sitt eget folk. Det finns inget anständigt med att förråda de medborgare vars intressen man är satt att värna. Det finns inget anständigt med att tjäna de krafter som Heimerson sålde sig själv och sin heder till för så länge sedan.

  Gillad av 5 people

 11. malmobon skriver:

  Första jag fick lära mig vid att bedöma en människa var inte hur han såg ut eller hade för vanor, utan för hans prestanda som människa.
  Donald Trump är bra för USA och därmed bra för oss i resten av världen.

  ”The Rocket Man” är endast ute efter mat till sitt folk medans han själv har flera lyxbilar.
  I annat fall kommer han råka ut för folkets uppror. Enklare än så är det inte.

  Får vi inte bort den galning, så lär Iran snart ha kärnvapen (om dem inte redan har).

  Låt Kim…. själv avgöra sitt öde med sanktioner och detta kommer gå med Trump.

  Gillad av 1 person

 12. Dan AHlmark skriver:

  Det är inte anständigt att antyda att Trump föredrar diktatorer framför folkvalda politiska ledare. Situationen har medfört att han försöker undvika ett krig(Nordkorea) och försöker eliminera ett ytterst stort handelsundetskott (Kina). Det senare gör han också gentemot EU. Olika förhandlingssituationer medför olika taktik. Att detta innebär någon preferens för auktoritära ledare visar på brist på kunnande om sakfrågorna och Trump.
  Dan Ahlmark

  Gillad av 2 people

  • ctornell skriver:

   Förvisso finns det olika förhandlingstaktiker, men Trump lämnar ju en del i övrigt att önska med protektionism och främlingsfientlighet, sådant som är grunden till det välstånd vi har.

   Gilla

   • Jvk skriver:

    Trams. Han vill att lagar följs och gillar inte terrorister och våldtäktsmän, det är din främlingsfientlighet, hans stora fel är att han inte är islamofil. Vad gäller handel så är hans stora fel att han vill ha rent spel och inte se att USA betalar mer tull än man tar ut.

    Gillad av 3 people

   • Fredrik Östman skriver:

    Och när det gäller handel måste man likväl se till att inte hamna i ett strategiskt förlorat läge där andra länder på grund av att de behärskar tillverkningen av alla insatsvaror för tillverkningen av militärmateriel kan idka utpressning inom det s.k. frihandelssystemet och även efter eget behag ställa in frihandeln och använda sin militära överlägsenhet mot den som genom frihandel inkapaciterat sig. Stål och aluminium, hur kan man låtsas att dessa varor är slumpmässigt valda?

    Skall vi ha frihandel med anrikat uran också?

    Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Jag måste här be om tillgift till redaktionen. Censuren berodde, om vilket jag informerades i ett brev hem, inte på innehållet, utan på längden hos min kommentar. Jag måste lära mig att hålla mig till de formella reglerna.

   Gilla

 13. Magnus Rosensparr skriver:

  Heimerson är precis så raljant som man förväntar sig av en gammal utsupen och avdankad utlandskorre av den riktigt arkaiska skolan. Själv läser jag honom inte som sakkunnig eller initierad, utan jag läser honom för underhållningsvärdet.

  En dag kommer Heimerson kanske förstå storheten i vad Donald Trump har gjort. 12 av USA:s presidenter (Truman, Eisenhower, Kennedy, Johnson, Nixon, Ford, Carter, Reagan, Bush d.ä., Clinton, Bush d.y. och Obama) har hållit på med Nordkorea i 68 år (1950-2018) utan att komma någonstans. Den 13:e presidenten, Donald Trump, har hållit på i ett år, och ska nu strax sätta sig ned på ett hotell och samtala med Nordkoreas ledare. Om samtalet faller ut väl kan Nord- och Sydkorea stå i begrepp att sluta ett fredsavtal. Somliga är talkers och andra är doers.

  Alla tidigare amerikanska presidenter har förlorat spelet mot den Nordkoreanska regimen. Deras stora undfallenhet och usla taktik såväl som strategi har hittills avgjort utgången av det spelet, och då ska man vara medveten om att Kim Jong-un är avsevärt mycket smartare än Kim Jong-il (far) och Kim Il-sung (farfar). Nu har Donald Trump synat den nordkoreanska bluffen – man var helt enkelt inte beredd att ta konsekvenserna av en fullständig skarp konfrontation.

  Gillad av 6 people

 14. Magnus Rosensparr skriver:

  Forts.

  Kim Jong-un insåg att Donald Trump faktiskt var beredd att totalt utplåna hela Nordkorea, utan bruk av kärnvapen naturligtvis, och att försvarsministern och marinkårs-generalen James ”Mad Dog” Mattis hade sett till att så skedde helt efter presidentens intentioner. Det är orsaken, och hela orsaken, till att Kim Jong-un helt plötsligt är väldigt angelägen att träffa Donald Trump i Singapore den 12 juni.

  När det gäller de tre europeiska M:en må det vara så att de är anständiga, men de är också samtidigt kraftlösa marionettdockor och saknar tillgång till en fältherre som James Mattis. Merkel har dessutom ingen krigsmakt att tala om. Den tandlösa gipskatten Europas enda tillgång är dess NATO-medlemskap, och USA utgör NATO:s hela stomme.

  Om det nu blir ett genombrott vid mötet mellan Trump och Kim, kan man kanske på sikt få se Staffan Heimerson i baren på Hotel Capella zippande en Singapore Sling samtidigt som han lyssnar till historiens vingslag. Den gamla piratön Sentosa kommer vid det laget att ha uppnått nästan Jalta-status, och det bara tack vare Donald J. Trump.

  Gillad av 3 people

 15. BjörnS skriver:

  Att Sydkorea skulle vara en ”en okorrupt demokrati” är kanske att hårdra saker och ting, speciellt med tanke på förre presidentens fängelsedom och deras stora familjekonglomerats framfart. Att presidenten fälldes är ett friskhetstecken men det visar på att korruption definitivt förekommer på alla nivåer.

  Gillad av 1 person

 16. Ju fler cuckar desto större soppa skriver:

  ”Toppmöte blir tuppmöte?”

  Hellre ett cock*-möte spetsat med Singapore Sling än ett cuck**-möte i Turin för upptrappad utomeuropeisk invandring.

  *) tupp, se t.ex. Trump, Donald; Kim, Jong-Un
  **) hanrej, se t.ex. Löfven, Stefan; Kristersson, Ulf; Björklund, Jan; Bernadotte, Carl Gustaf

  Gillad av 2 people

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.