Svenskarna och deras åsikter #3

Anders frågar – folket svarar

Fram till valet kommer DGS med hjälp av Sentio att ställa frågor till allmänheten, för att återge deras åsikter om aktuella frågor. Skicka dina förslag till frågor – inte bara aktuella utan också gärna spetsiga och provocerande till mig, Anders Leion. Adressen är andersleion@gmail.com.

Den undersökning som nu redovisas, den tredje i serien, återger väljarnas inställning till SD utifrån frågan: Vilken inställning har du till SD:s medlemmar och sympatisörer? Ange din inställning med en siffra på en skala från 1 till 10 där 1 betyder mycket negativ och 10 betyder mycket positiv.

Dessa båda diagram sammanfattar väljarnas värdering av Sverigedemokraterna. Något överraskande är kanske Kd-sympatisörernas höga, betydligt högre än moderaternas, värdering av SD. För mig är det inte någon överraskning. Redan under Alf Svenssons tid som partiordförande gjorde jag en undersökning om partimedlemmarnas värderingar och åsikter. De överensstämde redan då i hög grad med SD:s nuvarande hållning. Det ville däremot inte partiledningen höra talas om. Tänk om de hade gjort det? Hur stor hade inte partiet i så fall varit nu?

Högst värderas SD av inkomsttagare med 300–500 tusen kronor i årsinkomst (5,0), lägst av inkomstintervallet däröver, dvs. 500–700 tusen kronor i årsinkomst (4,18).

Ju högre utbildning, dess lägre värdering av SD. Genomsnittsbetyget går från 5,13 över 4,82 till 4,0 för respektive grundskole-, gymnasie- och universitetsutbildning.

Sammanfattningsvis återger undersökningen sammanhang som uppenbarligen är väl kända för SD:s partiledning. Politiken utformas för att tilltala M- och Kd-sympatisörer, liksom låg- och medelinkomsttagare. Socialdemokraternas väljare säger sig inte vara så intresserade, men å andra är äldre personer intresserade, och de utgör en icke föraktlig andel av socialdemokraternas vällare och sympatisörer. Denna möjliga fångst har också påverkat SD:s politik.

Undersökningen gjordes mellan den första och den sjätte juni 2018. Utifrån en panel utvaldes 1004 personer i åldern 18-80 år, representativa med avseende på kön, ålder och region.

22 reaktioner på ”Svenskarna och deras åsikter #3

 1. MartinA skriver:

  För mig hade frågan varit omöjlig att besvara. Eftersom jag avskyr SD men känner stor respekt för dess sympatisörer. Så från mitt perspektiv är frågan extremt klumpigt ställd.

  Gillad av 1 person

  • Gert B. skriver:

   Jepp, det blev knepigt det här. Avser undersökningen partiet, eller dess sympatisörer?
   Från rad sex i Leions text här ovan: ”Vilken inställning har du till SD:s medlemmar och sympatisörer?”
   (För min del är SD för mycket av socialister. Ej mitt förstahandsval.)

   Gillad av 1 person

   • MartinA skriver:

    Den hårda sanningen är dock att det enbart finns socialdemokratiska partier att välja mellan.
    C försökte lansera sig som ett radikal-liberalt parti. Men så fort de kom med konkreta förslag så var det mer centralism, mer lagar, mer kasta pengar, mer stat.
    AFS är ännu ospecificerade. De ger läpparnas bekännelse till sossevälfärdsstat men jag hoppas att det är just läpparnas bekännelse. Det är ju omöjligt att få politisk makt utan att lova allt åt alla.

    Gilla

   • MartinA skriver:

    Jag har läst SDs partiprogram. Jag har talat med deras företrädare, rekryterare och före detta medlemmar. Jag har noga följt deras vandel i över tio års tid. Jag har varit medlem i deras parti. Jag tycker extremt illa om dem. SD är ett synnerligen otäckt parti.

    Gilla

 2. Jvk skriver:

  Ja att hög utbildning och låg uppskattning av SD korrelerar kan kanske tas till intäkt för att ”hög” utbildning inte betyder god analysförmåga längre, alternativt att högutbildade är hycklare och fegisar i högre grad. Så tror jag det är, lågutbildade jordnära personer har alltid gillat SD, verklighetens folk, SD har också dragit till sig de intellektuella som inte är intellektuella fegisar, och intellektuella ensamvargar. Jag gissar att koncentration av hycklare är högst i Stockholm, må de brinna

  Gillad av 13 personer

  • Hovs_hällar skriver:

   Ja — numera kan ”högutbildad” betyda att man slitit byxbaken ett par år på institutioner som ”Södertörns Högskola” eller annat i samma stil — alltså rena indoktrineringscentraler.

   Hela utbildningsväsendet verkar infekterat av sådant.

   Gillad av 10 personer

   • Björn skriver:

    Det gäller tyvärr fortfarande att ”tycka rätt”, om man vill få avancera i systemet och få ”payback” på sin utbildning! PK-isterna sitter ju på leken! Men att RÖSTA på 7-klövern, finns inte något försvar för!

    Gillad av 3 personer

 3. Nils Dacke skriver:

  Man måste hålla isär begreppen utbildning och bildning, jag känner många människor som har en relativt låg utbildning men har genom livet skaffat sig en relativt hög nivå av bildning. Att vara bildad innebär bland mycket annat att kunna göra analyser och konsekvenser av diverse beslut, detta verkar inte vara det mest framträdande draget hos s.k utbildade personer från flera av våra flummiga universitet/högskolor.

  Gillad av 9 personer

 4. malmobon skriver:

  Totalt missvisande enligt vad jag själv hör i Malmö framför allt, samt i sociala media.
  KD är definitivt borta från Skåne. Finns möjligen några kvar i Uppsalatrakten p.g.a. av Skyttedal samt i Småland som inte läser sociala media.
  På en vecka vet jag 3 medelålders kvinnor som blivit medlemmar. Är mellan 50 och 60 år. Kvinnor ökar mest inom SD är min uppfattning och detta är definitivt inga rika kvinnor. SD ökar mest bland vanliga löntagare.
  En fråga jag skulle vilja ställa till Annie Lööf är: Kommer du att samarbeta med (Mp) och (S) i invandrarfrågan samt sitta i samma regering som S?

  Gillad av 3 personer

  • Kronblom skriver:

   Hur många rika finns det som är bosatta i Sverige? De som har ett eget ”dra åt h-e” kapital och kan t.ex. göra stora affärer utan att låna (yrkeskriminella och riksdagspolitiker undantaget). Några tusental kanske? Svensken är ett fattigt folk som bor i dyra bostäder och är skuldsatta över öronen.

   Gilla

 5. Gösta Johnsson skriver:

  Annie och C-partiet har målat in sig i ett hörn i vilket hon kommer att få sitta länge. Gissar att hennes väljarandel kommer att sjunka sakta men säkert ned mot 4%-.spärren efter alla hennes knäppa uttalanden och nu senast efter röstningen om de 9000 afghanerna. Partiet går inte längre att känna igen!

  Gillad av 4 personer

  • Jvk skriver:

   Nu kan vi ju inte skylla allt på Lööf, det blev ju majoritet i riksdagen, att vara knäppast bland de knäppa är ju inte så utmärkande. C är ett våldtäktsförespråkamde parti bland andra i 7-klövern.

   Gilla

 6. Madelaine Fusfield skriver:

  Det är inte lätt utföra en trovärdig enkät. Borde ni inte ha benat upp SDs partiprogram, jämfört det med de övrigas program och därefter frågat vilka programfrågor väljarna vill rösta på?

  Gilla

  • Jvk skriver:

   Tycker också dessa övningar är ganska meningslösa, vi lever i en diktatur med demokrati, så folk gömmer ju sin åsikt djupt i källaren, hela ens framtid och sociala status står ju på spel.

   Gilla

   • Stig Palm skriver:

    Påminner om gamla DDR och kallde sig Folkdemokrati när det rätterligen borde heta Diktaturdemokrati.

    Gilla

 7. Larne skriver:

  Jag ser mer korrelation med erfarenhet av utlandet, genom resor, föräldrar eller släktingar än utbildningsnivå. Jag själv och många andra civilingenjörer gillar SD, framförallt de som har barn. Dessutom, varifrån kommer de debattörer som kritiserat invandring längst?

  Gillad av 3 personer

 8. oppti skriver:

  Vore kul att korrelera frågan ovan med hur man ställer sig till migrationen.
  Jag ogillar det ena men gillar inte heller det andra.

  Gilla

 9. Rolf H Carlsson skriver:

  Är verkligen den relevanta frågan om man gillar eller inte gillar SD? Måste man inte utgå ifrån att minst 20% kommer att rösta på SD. Därmed måste man ”gilla läget”. Jag förstår inte varför de borgerliga inte attackerar S mer när de lutar sig mot extremistpartierna kommunisterna (alias Vänsterpartiet) och miljöfanatikerna i Mp. De senare är ju heller inte pålitliga demokrater efter att vi hört Anders Wijkman önska sig en paus i demokratin för att kunna genomdriva alla CO2-hysteriska förslag.
  Om man kan fälla regeringen och få igenom en borgerlig och mer ansvarsfull politik borde man inta en pragmatisk hållning till SD.

  Gillad av 1 person

  • Stig Palm skriver:

   Som vi ropar i skogen får vi svar. Lurigt med undersökningar då instituten har olika ‘frågevinklar’ för samma sak. Är glaset halvtomt eller halvfullt?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.