Staffan Heimersons utländska ärenden: Irland och abort

Staffan Heimerson

Inget samhälle – inte ens öststaternas förbättring i levnadsstandard efter Murens fall och kommunismens kollaps – har förvandlats snabbare än Irland. Och till det bättre.

När jag som Londonkorrespondent i mitten av sextiotalet började resa till Irland var öriket bara romantiskt efterblivet. Jan Olof Olsson (Jolo) och Margareta Sjögren hade något år tidigare karakteriserat landet i titeln till sin bok, ”Irland, den omöjliga ön”.

Ändå uppstod viss indignation, när jag i ett reportage förenklat beskrev Irlands handelsbalans:

Export: Nunnor.

Import (illegal): Kondomer.

Naturligtvis var det sant. Irland var det mest katolska av länder. För kvinnor var det ett vanligt karriärsteg att bli nunna. Irländska nunnor fanns i mängder på missionsstationer och sjukhus i Afrika och Latinamerika. De betraktades som goda.

Det sedesamma livet på ”Den gröna ön” präglades av gigantiskt hyckleri i sexuella frågor. Preventivmedel var förbjudna. Det fanns i Dublin en Svarta börsen för de varor kondomsmugglarna från Storbritannien – med risk för stränga straff – förde in.

Irland var minnen av potatis-missväxt på 1800-talet, massutvandring till Amerika, Guinness Stout, Paddy’s whiskey, hästar, hundkapplöpning, regnskurar och vemodiga ballader.

Jag hade en god vän i mediebranschen som köpte en pub i Galway och försökte få irländarna att uppskatta det franska köket. Jag hörde en gäst säga: ”Tommy, I pay you extra for the beef, bara jag slipper portvinssåsen…”

I början på åttiotalet hyrde jag under semester en båt och flöt fram på floden Shannon. Jag försökte proviantera grönsaker. Handlaren såg frågande på mig: ”Vegetables? Only on Saturdays.”

Dessa Irlandsbilder är förlegade.

Dagens Irland är en modern liberal demokrati med sitt näringsliv långt inne i framtiden. De största internationella IT-företagen har på grund av gynnsamma skatter lagt sina huvudkontor på Irland. Irland är världens största exportör av mjukvarurelaterade varor och tjänster. Landet har näst högst BNP per capita i världen Det anslöt sig till euron från starten.

Europas största och mest framgångsrika flygbolag, Ryan, har sitt säte i Dublin. Export har en stor roll i landets kraftiga ekonomiska tillväxt, men det har också den ökade konsumtionen och nybyggande. EU har bistått med vägar.

På fredag denna vecka greppar landet en fråga, som ligger i krysset mellan modernisering, tidsandans krav och primär etik: Ska abort tillåtas?

Abortfrågan – valet mellan barnets ”right to life” och kvinnans ”right to choice” har varit delikat i många länder och kulturer; i Amerika och Sverige fick kvinnor inte rätten att göra abort förrän 1973.

I Irland avgörs frågan i en folkomröstning. Vinner Choice får den irländska kvinnan rätt till abort under fostrets första tolv veckor.

Debatten är känsloladdad. ”Rätten till abort”, sa en Pro-Life-supporter och citerade Ronald Regan, ”förespråkas bara av personer som själv har blivit födda.

En annan röst hördes: ”Om män kunde bli gravida skulle aborten vara ett sakrament.”

Dagens irländska abortlagstiftning från 1983 är sträng. Den förbjuder abort under nästan alla omständigheter. Sedan lagen infördes har 170 000 kvinnor rest ut ur landet för att genomföra aborter, oftast i England. Straffet för abort är 14 års fängelse.

Opinionsmätningar förra veckan visade, att stödet för Choice är större än för Life, 47 – 28. Det stränga abortförbudet har fått kritik från ett FN-organ. Den vanlige irländaren anser sig vara katolik. Samtidigt har den katolska kyrkan förlorat anseende på grund av prästerliga sexuella skandaler. Irländaren anser numera att kyrkan inte har ett överinseende över hans personliga moral.

Ett tecken i tiden är att för tre år sedan röstade irländarna för rätten till samkönade äktenskap – och det är inte oviktigt, att landets premiärminister är öppet homosexuell.

Folkomröstningen om abort är ett test vad gäller landets modernisering.

Vinner JA, Choice, blir Irland ännu mera ett land i tiden – och snart går det att köpa grönsaker även om det är torsdag och Paddy vågar sig på en portvinssås.

28 reaktioner på ”Staffan Heimersons utländska ärenden: Irland och abort

 1. nationstatist skriver:

  Staffan,

  Jag brukar uppskatta dina texter, men som boende på Irland och väl beläst i Irlands historia har jag ett par anmärkningar:
  1) Opinionsmätningarna är tajtare än du säger. 44-32 och 45-34 enligt två nyliga mätningar, med Ja-sidans siffror först. Vi som följt irländsk politik vet att de som uppger sig osäkra i princip alltid röstar Nej (osäker = röstar för status quo). Vi såg detta i folkomröstningen om homoäktenskap, om senatsupplösningen, om Lissabonfördraget och om Nice-fördraget. Studera själv opinionsmätningarna (som finns på wikipedia i artiklarna om folkomröstningarna) så ser du själv. Det är alltså MYCKET jämnt i denna folkomröstning och 2 TV-debatter kvar. Nej-sidan har momentum dessutom.

  2) Ingen har någonsin straffats för abort i Irland, och 14 års fängelse är ett NYLIGT straff (introducerades 2013). Ingen har fällts, ingen har åtalats, abortförbudet gäller kort sagt inte kvinnor utan läkarna som utför aborterna.

  3) Abortförbudet från 1983 har gradvis luckrats upp och är inte så strängt som det framstår. Man får resa till andra länder för att få abort, och abort tillåts om kvinnans liv hotas (inklusive om det hotas av självmordsrisk).

  4) Ingen vet hur många som rest till England för abort (det är ju inget man skyltar med!). De som kampanjar för abort har ett självintresse i ett överdriva dessa siffror för att få Irlands förbud att framstå som verkningslöst. Jag vet inte om det var det du ville göra, men jag vill påpeka att även om 170 000-siffran stämmer så har Irland i så fall bara en femtedel så många aborter som England.

  John Gustavsson

  Gillad av 10 people

 2. nationstatist skriver:

  Några ytterligare kommentarer (var tvungen att dela upp inlägget då det blev för långt):

  5) Du faller i tankefällan att vänster/feminism = modernt. Alla regimer tror att de är progressiva, det är bara historien som utvisar vilka som verkligen är det. Om Irland legaliserar abort så gör det inte landet ”modernare” – med den logiken så blir ju Sverige ”omodernt” om vi går tillbaks till gammaldags restriktiv invandringspolitik! En legalisering innebär att Irland närmar sig Sveriges syn på barn och familj, ja, men om detta är modernt eller bara ännu en av denna zeitgeists vanföreställningar får framtiden utvisa.

  6) Folkomröstningen kommer inte direkt legalisera abort fram till 12 veckor. Folkomröstningen skulle, om Ja-sidan vinner, ta bort grundlagstillägget som förbjuder abort. Detta legaliserar dock inte abort eftersom abort även är förbjudet i vanlig lag. Regeringen har lagt fram ett förslag om att legalisera abort helt fram till 12 veckor, och sedan tillåta det mer restriktivt fram till vecka 24 – MEN även om folkomröstningen vinns av Ja-sidan är det inte säkert att detta förslag går igenom då det blivit kritiserat även av många på Ja-sidan för att vara för radikalt. Regeringen är beroende av passivt stöd från värdekonservativa Fianna Fail. 3/4 av FFs ledamöter stöder Nej-sidan, och kan mycket väl hota att fälla regeringen om man inte går med på en mer restriktiv lagstiftning efter en eventuell Ja-seger.

  7) Bland det första vi som läst ekonomi i Irland fått lära oss är att BNP/capita är ett värdelöst sätt att mäta Irlands välstånd. Irland har många multinationella företag med högkvarter i Irland vars verksamhet driver upp Irlands BNP på pappret, men detta blir missvisande då det mesta av deras verksamhet inte är i Irland. BNI är ett bättre mått. Irland är fortfarande ett rikt land med BNI-mått, men inte näst rikast i världen

  John Gustavsson

  Gillad av 10 people

 3. Martin skriver:

  Aha ja låt oss göra Irland lika gudlöst som Sverige så är moderniseringen komplett. En kvinna har ju rätt till sin kropp såklart….har hon också licence to kill?? I think not !

  Gillad av 5 people

  • brrr skriver:

   Ganska få muslimer, och de har problem med dessa, men de har nyligen beslutat att ta emot en FLOD! (trots att Peter Southerland nu lagt näsan i vädret)

   Gilla

   • Jan Bengtsson skriver:

    En annan Globalist som man snabbt önskar gör P S sällskap!
    Där nere i Underjorden…

    Hos övriga Ondskans profitörer!

    Nu har Sockertoppen (FB) engagerat George Soros kohorts,
    inför kommande USA-val 2018 och 2020…

    Allt för att säkra ett rättvist val,
    utan otillbörlig inblandning…

    Hade det inte varit så tragiskt,
    så hade man skrattat på sig…

    Gilla

 4. Jvk skriver:

  Återigen, det är intressant att ställa Staffans inlägg vid sidan av de andra här, jag blir bara mera övertygad om att etablissemanget är mina fiender och att vi har varit utsatta för indoktrinering under hela mitt liv av staten via deras hejdukar journalisterna. Skillnaden mellan andra som skriver är och Staffan är två, de andra har ett patos, något de tror på, de är till mans oroade och ofta förbannade. Staffan å sin sida verkar mysa med ett glas vin, elle en ljummen öl, etablissemanget har behandlat honom väl, utvecklingen som nu kulminerar med gängvåldtäkter av småbarn är något som han velat se, han gillar allt omkring honom och ser inte samma saker som de flesta här. Den andra skillnaden är att de flesta här försöker ha en poäng med sina inlägg, det saknas vad jag kan se alltid i Staffans inlägg. Ja, och varför skall man ha en poäng när man lever i 1984 och gillar det, allt är ju perfekt! Att ha en skarp poäng måste ju betyda att något är fel och inget är ju fel anno 1984. Du där våldtagna kvinna i hörnan, tyst! Vi har det faktiskt trevligt här, ölet skummar.

  Vi lever inte i samma verklighet, men på samma sätt som etablissemanget fullständigt underskattade Trump och inte ens nu ser vad som sker, så fattar inte etablissemanget vad som är på gång i Europa. Verkligheten knackar, vilka skönskrivningar de än kommer med:

  Gillad av 6 people

 5. Jvk skriver:

  Ett trick som pk-ister ofta använder, som man kan se änvänt ovan, är det gamla ”ja men var det bättre förr?”. James Delingpole som jag lyssnar på ibland hävdar alltid att allt var bättre förr, och etablissemanget hävda ofta motsatsen. Smuggelkondomer, ja hu vad det var uselt, vill vi ha tillbaks barnprogram på TV2 vi som tycker att allt går på fel håll? De är ett listigt trick, för tusentals kvinnor blir ju våldtagna varje år nu men vem vet om det varit bättre om vi fått styra, ingen vet ju ändå vem det är som våldtar. Så etablissemanget tar alla positiv utveckling och gör den till sin, och blundar för allt som nu är uselt, och i synnerhet våra barns framtid som allt handlar om.

  Gillad av 3 people

 6. olle holmqvist skriver:

  ja vi är många självrektyterade Irlandskännare här.Skryter gärna med att jag var där påsken 1966 och därmed ha sett Dev själv, blind och döv kliva upp på podiet på O´Connel street.
  Vet inte om krönikören gått i Jolos skola. Den litade jag inte på. Han skrev att han fattade posto ”intill resterna” av Nelson statyn. Problemet var att det fanns inga rester. Det var jämnat med marken.

  Efter egoskrytet : .Äger kvinnan sin egen kropp, inkl fostret därutinnan ? Svaret är enkelt:
  Det går inte att avgöra.
  Fostret är ingen del av kvinnans kropp liksom ett kroppsorgan eftersom det inte behövs för kvinnokroppens funktion. Fostret som får leva har möjllghet – potential – att utveckla ett rikt liv. Alla som av ngn anledning inte blev borttagna från livet, nästan, skulle säga som som vuxna: Det var rätt att jag fick leva.

  Å andra sidan, barnet som kommer för tidigt in i familj, som ändrar allt, ofta till det sämre. Som inte själv får en god chans, och de oförberedda föräldrarna.

  Det blir så här: Det finns drösvis med situationer där evolutionen inte hängt med. Vi kan lista ut att sol och måne rör sig fast det går så långsamt att det inte syns. Vi anpassar oss till det osynliga. Naturlig rätt eller Positiv rätt ? Abort eller inte ? En lösning > Vi som håller samman i samhället är tvingade att hitta ett förhållningssätt. Det minst dåliga. Och det är knappast självklart.

  Gillad av 6 people

  • Svea Krut skriver:

   kvinna äger sin kropp och rätten till barnet, men problemet i dagens land är att man tar för givet att det bara är kvinnan. Mannen är åsidosatt. Om abort var frågan, vilket jag inte heller gillar men anser att man om man har samma problem som i Sverige, men barn som är direkt oönskade och inte har en far som, då skall kvinnan få göra abort. Sen är jag generellt emot aborter, då jag vet hur det är, har varit med om det på ett speciellt och unikt sätt

   Gilla

   • Jan Bengtsson skriver:

    Många svenska par vore själaglada för att adoptera ett svenskt barn…
    Vore väl en rimlig möjlighet?

    Gilla

   • olle holmqvist skriver:

    Hörde ett radioprogram tror jag för några år sedan om en ameríkan med
    umgängesrätt till sitt barn i Sverige. Till sist reste han hit. Men hela svenska samhället polis- social – stod upp ”som en man”. Han gick aldrig träffa barnet.

    Gilla

 7. Magnus Rosensparr skriver:

  Ja, det blir intressant att se hur den irländska folkomröstningen om abort utfaller. Betydligt mer intressant blir det att följa utvecklingen på den gröna ön på sikt. Nästa år kommer den nordostligaste delen av ön att befrias från Bryssel-imperiets förslavande ok, oavsett om det kommer bli en mjuk eller en hård gräns mellan de irländska territorierna. Nordirland kommer att få åtnjuta samma självstyre, frihet och oberoende som England, Skottland och Wales, medan republiken Irland får leva kvar under den korrupta och globalistiska maffian i Bryssel. Frågan för framtiden blir vilken del av den iriska folkstammen som på sikt kommer att få det bättre både mentalt och materiellt?

  Gillad av 1 person

  • olle holmqvist skriver:

   Konflikten på Irland har aldrig varit ett religionskrig. Inte heller kan de skottar som kom med ”the Plantation of Ulster” betecknas som ”iriska”. Det har varit mellan två folk, invandrade kolonialister och de som bodde där redan.
   Numera är ca hälften av Nordirländarna – med brittiskt pass katoliker, som alltså definierar
   ett folk.
   Det kompliceras av att protestanter i norr också kallar sig ”irishmen”, Ian Paisley y t ex.

   Gillad av 1 person

 8. oppti skriver:

  Irlands uppgång -kan den förklaras av de låga företagsskatterna?

  Nedgången kring år 2008 i PIIGS-länderna drabbade även Irland.

  Gilla

  • Jvk skriver:

   Så klart, i ett stort system så finns det alltid möjligheter för olika parter att parasitera, vilket är en del av Irlands framgång, eller Kinas för den delen.

   Gillad av 1 person

 9. Apg17 skriver:

  Folkomröstningen om abort är ett test vad gäller landets modernisering.

  Jag antar att Heimersson anser Irland får godkänt om ”right to choice” vinner. Att detta skulle vara en modernisering är dock en inkorrekt beskrivning. Abort var enligt min uppfattning lagligt och socialt/kulturellt accepterat fram till slutet 1700 , tidigt 1800-tal. I t.ex Engand tillkom lagstiftning mot abort under tidigt 1800-tal.

  När abort blev olagligt i Sverige har jag efter en stunds sökning inte lyckats hitta information om. Varken wikipedia eller någon annan sida har något datum när abort förbjöds i Sverige. Kanske fanns det ingen lagstiftning innan 1938 då abort ”blev lagligt” av t.ex rashygieniska skäl.

  Om någon vet hur lagstiftningen var innan 1938 eller vid vilket årtal abort kriminaliserades i Sverige uppskattas information.

  Gillad av 2 people

 10. Laggar skriver:

  Abort diskuteras som rättighet, men är något helt annat. Abort på sjukhus tillkom därför att läkarna fick ta hand om så många offer för illegala, klåparaktigt skadade patienter, som i sin förtvivlan valt det farliga. Läkarna sa att det måste finnas en annan utväg och då tillkom möjligheten till abort. Rättigheten är ju ett sätt att skönmåla den förtvivlan som finns inför valet.

  Gillad av 1 person

 11. Lars skriver:

  BNP för Irland är inte jämförbart med andra länder då BNP blir uppblåst av alla utländska företag som officiellt är där pga skatterna, men de genererar inte direkt jobb och BNP för den vanlige irländaren. Men annars har säkerligen Irland utvecklats oerhört sedan 80-talet bl.a. genom lokalisering dit av producerande utländska företag.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.