Ny podd med Mohamed Omar! År 2001 och kampen mellan civilisationer

Min podd har fått ett nytt namn och ett nytt utseende! Det blev riktigt snyggt, tycker jag. Bilderna, typsnittet och intro- och outromusiken kommer från de två Blade Runner-filmerna (1982 och 2017). Podden hette först ”Antikalifen”, sedan ”Försöka förstå”, och nu heter den ”Tankar från framtiden”.

I detta avsnitt, inspelat 12 maj 2018, pratar jag om Stanley Kubricks science fiction-mästerverk År 2001 – ett rymdäventyr (2001: A Space Odyssey) som firar femtioårsjubileum i år – den hade premiär i april 1968.

År 2001 – ett rymdäventyr är en poetisk och mystisk upplevelse – vacker och underlig, men också skrämmande. Det är en film som är öppen för många tolkningar, men alla är överens om att evolutionen, livets utveckling, är ett grundläggande tema. Men utvecklingen skildras inte på ett vetenskapligt utan ett fantastiskt sätt: människan har inte blivit den hon här genom många små förändringar utan genom väldiga språng.

Kubricks film visar hur man på 1960-talet kunde se på framtiden ur ett amerikanskt perspektiv. Men vad hände det verkliga året 2001? Tvillingtornen föll. Den islamistiska attacken mot World Trade Center den 11 september 2001 påminde oss om att det finns en annan civilisation på jorden, den islamiska, som genom sin historia har präglats av andra egenskaper än den västerländska och att det, med den amerikanske statsvetaren Samuel Huntingtons ord, pågår en ”clash” eller en kamp mellan civilisationer.

6 reaktioner på ”Ny podd med Mohamed Omar! År 2001 och kampen mellan civilisationer

  • Hosianna skriver:

   Tvåtusenett, Fredrik? Tjugohundraett skriver vårdade svenskspråkiga i Finland…

   https://www.mediesprak.fi/sprakrad.aspx?id=699#.WvqmKUxuLSE

   … men här i Sverige håller språkvården snart SFI-nivå och om inget mycket drastiskt sker på migrationsfronten lär hela befolkningen snart kunna läsa Tusen och en natt på arabiska. Då är det godnatt för riket och svenskan…

   … och väldigt långt till år tjugohundraett – enligt muhammedanernas tideräkning. 😉

   Gilla

   • Dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

    Nu har ju filmen faktiskt benämnts tvåtusenett sen den kom ut 1968, långt innan diskussionen om ”tvåtusen” kontra ”tjugohundra” blev aktuell. Finns knappast någon anledning att ändra på det nu.

    Gilla

 1. Hosianna skriver:

  Tack, Eddie, för en njutbar lyssnarupplevelse, som påminde mig om min barndoms fridfulla och innehållsrika radio- och TV-programformat; utan skrik, gap och flams på identitetsinkvoterad tramssvenska. 🙂

  Gilla

 2. Dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  En liten bagatell i sammanhanget, men The Sentinel är inte en roman utan en 6-sidors novell (den kan läsas på http://future-lives.com/wp-content/uploads/2014/09/TheSentinel.pdf).
  Clarke sa för övrigt själv: »I am continually annoyed by careless references to ”The Sentinel” as ”the story on which 2001 is based”; it bears about as much relation to the movie as an acorn to the resultant full-grown oak. (Considerably less, in fact, because ideas from several other stories were also incorporated.) Even the elements that Stanley Kubrick and I did actually use were considerably modified. Thus the ”glittering, roughly pyramidal structure … set in the rock like a gigantic, many-faceted jewel” became—after several modifications—the famous black monolith. And the locale was moved from the Mare Crisium to the most spectacular of all lunar craters, Tycho—easily visible to the naked eye from Earth at Full Moon.»

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.