Besök från Mars

Patrik Engellau

God dag. Jag kommer från Mars. Jag landade just i Rålambshovsparken och gömde min lilla rymdbåt i ett buskage. Den brukar aldrig väcka någon uppmärksamhet. Jag är här på ett enkelt rutinärende. Vi vill veta vad som händer på Jorden och därför har vi monterat en sändare som skickar oss all information. Den sitter på Västerbron. Jag kom bara för att byta batteri.

Marsmänniskorna är fascinerade av jordvarelserna. Programmet ”Sverige” går nu på tjugotredje säsongen. Det som gör marsmänniskorna så intresserade av jordvarelserna är att vi i ett avseende är varandras motsatser. Marsmänniskorna förstår allt men vet inget. Det gör att vi marsmänniskor hela tiden måste vara nyfikna för att inhämta de fragment av vetskap som är den sanna kunskapens byggstenar. Det är något rumpnisseaktigt över oss.

Jordvarelserna, särskilt svenskarna, är tvärtom. De vet allt och förstår inget. De har hur mycket information som helst men besvärar sig inte med att undersöka om vetskapsfragmenten passar ihop eller inte. När de bildar sig en uppfattning verkar det vara viktigare vad andra tycker än att de själva ska begripa uppfattningens innebörd. Deras medvetande påminner om avskrädeshögar där det samlas vad slags osammanhängande bråte som helst, ett gammalt bildäck, ett spräckt handfat, en hink intorkad målarfärg.

Till exempel vet de svenska jordvarelserna att det var fel av president Trump att säga upp kärnvapenavtalet med Iran. Min chef bad mig fråga lite om det där när jag ändå reste till Jorden. Jag har frågat några svenskar och sett lite på svensk teve. Alla vet att det var fel av Trump att säga upp avtalet. När jag ber om förklaring ger en svensk mig ett gammalt bildäck och en annan en hink intorkad målarfärg.

Min okunniga marsianska förståelse säger tre saker, för det första att Iran vill och kan tillverka kärnvapen på lite sikt, för det andra att detta vore dåligt för resten av världen, inte minst Israel, och för det tredje att Irans ledare verkar misstänkt angelägna att ha kvar det av USA nu uppsagda avtalet.

Utan att jag vet något säkert, utan bara litar till vad jag tycker mig förstå, verkar Irans regim vara obehaglig och opålitlig. Regimen är så mån om att ha kvar avtalet att den hotar med kärnvapenutveckling ifall avtalet bryts även av de europeiska avtalsparterna. Utpressning, alltså.

Men varför är Iran så angeläget att behålla ett avtal som av svenskarna anses ha till syfte att lägga kapson på den iranska regimen och förhindra den från att göra vad den vill, nämligen bygga kärnvapen?

Det finns, vad jag kan förstå, två eventuellt överlappande förklaringar. Den ena är att Iran räds de ekonomiska sanktioner som president Trump avser att rikta mot Iran om det inte ingås ett nytt avtal som USA kan acceptera. Den andra förklaringen kan vara att nuvarande avtal de facto inte hindrar Iran från att i smyg utveckla kärnvapen.

Två överväganden verkar ligga i var sin vågskål. Det ena är att Iran till varje pris måste förhindras från att skaffa sig kärnvapen. Det andra är att frihandel är bra. Om USA lägger på sanktioner – och eventuellt förmår ett antal europeiska länder att också delta i isoleringen av Iran – så blir det dels en massa krångel, dels allvarliga avbräck i de goda affärerna.

Sammanfattningsvis kostar det på att förhindra Iran från att skaffa sig kärnvapen. Och det kostar på i form av ekonomiska sanktioner även för Iran att insistera på sina kärnvapenplaner. Att kärnvapenplanerna är på riktigt går väl inte att betvivla när man ser hur den iranska regimen försvarar det avtal som Trump sagt upp. Varför försvarar Iran avtalet? Om Iran på ett trovärdigt sätt gav upp sina kärnvapenplaner skulle ju saken vara ur världen och inget avtal behövas. Jag kan inte begripa annat än att Iran vägrar att på ett trovärdigt sätt dumpa sina kärnvapenplaner vilket är ett bevis så gott som något på att sådana planer faktiskt existerar.

Så indelar sig alltså världens länder i sådana som vill betala vad det kostar att försöka sätta stopp för Irans planer – Israel och USA – och sådana som inte vill betala priset för detta – Europa inklusive Sverige. (Nordkorea, Kina och Ryssland står troligen på Sveriges sida i denna fråga.)

Jag vet inte om det kan kännas så särskilt ädelt av exempelvis svenskarna att sälla sig till de krämarnationer som för snöd vinnings skull inte vill försöka stoppa en förtryckarregerings planer på att skaffa sig det ultimata världsutrotningsvapnet.

132 reaktioner på ”Besök från Mars

  • Jan Bengtsson skriver:

   Obamas AVTAL…

   Som han på goda grunder VISSTE,
   aldrig skulle kunna godkännas av Kongressen!

   Detta är inget ratificerat avtal, a Treaty,
   bara ett Presidentdekret…

   Byggt på lösan sand och naiva förhoppningar!
   Av en mot Islam undfallande svag President!

   CASH and Kerry, You might say!
   Iran, The world’s number ONE terror sponsor!

   Gillad av 3 personer

   • olle reimers skriver:

    Han gjorde på samma sätt med DACA. Tycks vara ett mönster. Särskilt nu när vi vet att han iscensatte en stor spionaktion mot Trumps kampanj!

    Det finns anledning att vara misstänksam mot ALLA aktioner som Obama genomförde. Spåren förskräcker!

    Förresten; iranierna hotar nu de europeiska ledarna med att avslöja hur mycket av kntanterna och guldet de fick av Obama som strömmade tillbaka till deras (och, kan man förmoda, Obamas) privata konton.

    Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Oh Gud! Ett uppsagt avtal! Precis lika illa som när en firma säger upp personal! Det var ju tills vidare! Ju!

   Men ligger inte bördan för ”opålitligheten” på president Obama, som hittade på eländet och skrev på ett ”avtal” som gick ut på att Iran skulle få fortsätta utveckla atomvapen, bara lite långsammare, i gengäld mot att USA skänker dem massor av pengar och lovar att inte titta efter allt för noga?

   Känner du dig bunden av de ”avtal” som Sverige har ingått med en massa utlänningar, som har fått ”PUT” och ”medborgarskap”? Jag tycker att de avtalen skall sägas upp med omedelbar verkan, ensidigt, av Sverige. Så fort som möjligt.

   Gillad av 12 personer

   • Jan Bengtsson skriver:

    Fler avtal än så,
    ingångna av naiva politiker,
    behöver sägas upp omedelbart!

    Flyktingkonventionen/Barnkonventionen,
    ett par av de viktigaste som åtminstone behöver omförhandlas!

    Dags att plocka fram motorsågen nere i Bryssel,
    skära ner på Byråkratin…

    Kanske flytta högkvarteret till ett säkrare ställe?
    Islamisternas huvudstad nummer ett i EUropa!

    Fast DÄR saknas nog inte säkerhetsbevakning,
    förutom när Soros smyger i korridorerna,
    med ett sprängfyllt läder!

    Gillad av 4 personer

  • Jan Andersson skriver:

   Hade inte Israel hittat dokument som visar att Iran gav blanka fan i avtalet? Det var bara USA som höll fast vid sina åtaganden eller vad man ska kalla det för. Så vad var det för avtal egentligen?

   Gilla

 1. Bo Svensson skriver:

  Det brast grovt i logiken där. – Det finns ingen information om att det pågår utveckling av kärnvapen i Iran och inget som motsäger att Irans regim valt fri handel med omvärlden framför kärnvapenutveckling.

  Gillad av 3 personer

  • Björn G skriver:

   Det är sant BO,
   men det finns ej heller någon information som säger att de slöjbärande kvinnorna, med sina 8-10 barn, aldrig kommer att skaffa/få ett jobb här i Sverige eller hur.

   Gillad av 1 person

  • Jvk skriver:

   Jo det gör det. Två kurskamrater till mig (mycket skärpta och skäggiga) när jag läste fysik kom från Iran, den ena ville göra examensarbete vid ett kärnkraftverk men blev nekad av SÄPO. Detta var för cirka 30 år sedan. Det är välkänt att Iran har haft utveckling länge, det enda de inte gjort är ett test, för det hade omedelbart lett till flyganfall.

   Gillad av 4 personer

 2. Björn G skriver:

  ”förtryckarregerings planer på att skaffa sig det ultimata världsutrotningsvapnet.”.
  Vad som är sant eller falskt i Iranfallet vet vi ej.

  Det vi vet är att Sveriges förtryckarregeringar, de senaste 50-åren, har skaffat och använt sig av ‘det ultimata utrotningsvapnet’.
  Ett vapen som har skadat Svenskarna så illa att de använder gamla bildäck och hinkar med intorkad målarfärg, som argument i sina förklaringsmodeller.

  De sunda, frihetsälskande och goda Svenska folket att blivit mentalt förslavade!

  Gillad av 3 personer

 3. Eva Danielsson skriver:

  Svenskarna vet allt och förstår inget.
  En passande beskrivning. Men några både vet och förstår, tror jag, men har inget emot att Israel utplånas. De tror nog att Irans kärnvapen inte skulle komma att användas utan räcka som hot.
  Jag orkar inte vara intresserad av vad som händer i dessa länder. Av skälet att det hela bara är för bedrövligt.
  Våra egna makthavare agerar som om de struntar i desssa folks väl och ve. Ger stora penningbidrag till palestinierna och därmed till Hamas och terror. Och fjäskar för Irans förtryckarteokrati.

  Det här agerandet går igen i vårt eget land där sossarna, nu i regeringsställning, stödjer och tillåter en snabb islamisering av Sverige. Helt motstridigt svenska lagar och svensk kultur och svenska folkets väl och ve. Utan att redovisa det här öppet förstås, eftersom svensken fortfarande tror att Sverige ska vara svenskt och dessutom ogillar islam.

  De leker med elden här. På samma självgoda sätt som när de stödjer PA och Iran.
  Och struntar i vad svenska folket, infödda och invandrade, vill och behöver.
  Makten framför allt. Även till priset av att importera en förtryckarreligion. Som kommer att ta över när de har skaffat sig tillräckligt inflytande. Och då hänga även sossar i lyftkranarna.

  Den här ideologin är i mina ögon värre än nazism. En herrefolkskultur som är ute efter världsmakt men med ett religiöst tillägg som detaljstyr folk och hjärntvättar dem. Och fungerar som en sekt med dödsstraff för dem som lämnar ”religionen”. Och som betraktar kvinnor som boskap.

  Om NMR skulle proklamera sin ideologi som en religion, skulle vi tycka att den då självklart bör omfattas av religionsfrihet?

  Gillad av 16 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Nazism är väl en västanfläkt av vad som sker,
   om/NÄR Islam når den kritiska massan,
   majoritet i EUropa…

   Ideologi som ideologi…

   Inte krig mellan fd nationer,
   utan istället Inbördeskrig/Religionskrig…
   Fast makthavarna konverterar kanske och skaffar sig FYRA UNGA FRUAR)

   Naiva EU byråkrater blundar för farorna!

   Gillad av 2 personer

  • Björn G skriver:

   ”Svenskarna vet allt och förstår inget.
   En passande beskrivning”.

   Reinfeldts efterkommande har mage att visa denna valfilm 2018. Den måste vända sig till de som inget förstår (nu snart fyra år efter ‘öppna hjärtan’ borde vi veta allt).

   Gilla

   • Björn G skriver:

    ‘Lika för alla’ är det ett trovärdigt valbudskap? Något för Marsianerna att bita i.

    Det betyder ju att:
    Äktsvenskarna kommer att kunna försörja sig på en lön (frun/mannen hemmafru).
    Äktsvenskarna kommer att få tandvård för 50 kr.
    Äktsvenskarna kommer att få förtur till lediga hyresbostäder.
    Äktsvenskarna kommer att få etableringsbidrag när vi flyttar.

    Kanske ger M:s valfilm Marsianerna en tjugofjärde säsong av förundran.

    Gillad av 2 personer

   • Linden skriver:

    Denne Kristersson den halaste bland ålar som med emfas ena dagen vill kraftigt minska invandringen men nästa tar sitt ekonomiska språkrör i örat för att hon vill ha upp invandringens kostnader på bordet.
    Kristersson som ännu inte stött ett enda invandringshämmande förslag i riksdagen.
    Kristersson, Reinfeldts protegé lika falsk som en trekrona.
    Vem vågar lita på den mannen?

    Gilla

 4. svenne skriver:

  ”Den andra förklaringen kan vara att nuvarande avtal de facto inte hindrar Iran från att i smyg utveckla kärnvapen.”

  Många gånger kan vara svårt att veta hur mycket man kan lita på ett land som säjer att man har upphört med att utöka kärnvapenaresnalen och/eller avveckla den befintliga.

  Har man lyckats att en gång framställa en atombomb så är alla teoretiska problem lösta angående vetenskapen kring detta. Konstruktionen av de kringutrustningar som krävs för att bomben skall bli ett användbart vapen kan ligga på ritbordet och färdiga att skickas ut till de industrier som har den kunskap, och kapacitet, som krävs för att skapa ett vapensystem. Den logistik som krävs från ”start till mål” – tillverkning till bombfällning – kan vara planerad in i minsta detalj och redo att triggas igång då klartecken ges från landets styrelse.

  Det går att i smyg skapa en hög beredskap för att starta ett kärnvapenkrig. Det som kommer att avslöja det hela skulle vara de provsprängningar som anses kunna behövas för att testa och finslipa det framtagna vapnet, men i och med detta är hotet ett faktum. De kärnvapenländer som påstår att de helt och hållet har nedrustat angående atomvapen, och har tagit bort sin kapacitet till återupprustning, är i mina ögon inte trovärdiga. Har man en gång utvecklat ett atomvapen så finns det en mycket stor potential att återupprusta den arsenal i vilket detta skall ingå.

  Gillad av 2 personer

   • Svenne skriver:

    Mitt inlägg handlar inte om att något specifikt land någonstans på jordklotet skulle vara det som är mest intresserat av att starta ett kärnvapenkrig. Utan jag pekar på att de länder som har den teoretiska kunskapen, industriell kapacitet och utvecklade metoder för att tillverka kärnvapen har den potential som krävs för att med kort varsel starta en upprustning med kärnvapen.

    De länder som en gång har upprättat den logistik som krävs för detta har givetvis kvar kunskapen i en skrivbordslåda någonstans och denna kan plockas fram om de anser att omvärldsläget är sådant att detta krävs. Detta kan givetvis även gälla länder som uttryckligen säger sig vara motståndare till kärnvapenupprustning, men om de själva en gång har utvecklat metoden för detta så finns ju trots allt lejonklon i silkesvanten och det finns ingen garanti att denna inte kommer till användning.

    Gilla

   • Jvk skriver:

    Detta är så urbota dumt. Självklarheter verkar omöjliga att se, vissa länder och människor och religioner dödar och torterar på löpande band, och den enda anledningen till att de inte dödar än fler är deras relativa militära oduglighet. Hade rollerna varit ombytta så att det bott judar i Gaza så hade det varit en kort process på ett par veckor så hade alla varit utrotade. Dumheten är så utbredd så man blir rädd. Israel har kärnvapen men använder dem INTE, hade rollerna varit ombytta och man inte fruktat USA så hade ett antal stater i mellöstern radat upp sig för att få trycka på knappen. Man slösar sin tid här när man försöker diskutera verkar det.

    Gillad av 3 personer

 5. educaremm skriver:

  Iran vill inte utveckla, tillverka, eller utforma några – kärnvapen – …

  Iran vill utveckla, tillverka och utforma kärnenergiprogram för tillverkning av kärnkraftverk…

  Precis som det i dagens Sverige, och också i väldigt många övriga länder, finns utvecklade kärnenergikraftverk för deras industriproduktion och övriga el-behov….

  Att vilja anklaga andra länder för att ha, vilja ha, vilja önska sig, samt att främst, först och mest vara inriktade på – kärnvapenproduktion, eller på – massförstörelsevapenproduktion – , när de länderna istället t ex främst vill anrika uran för tillverkning av just kärnkraftverksenergi till sin industriproduktion och övriga el-behov, och särskilt om man själv är ett land som redan har mängder och åter mängder av just – massförstörelsevapen – i både atomvapenform och gift-produktionsform – , det kan nog ändå betraktas som en aning – paranoid – inställning…..

  Alternativt kan det betraktas som en slags – krigstrategisk – inställning….
  Alltså en inställning där man då vill beskylla andra för att hysa viljor, önskningar och strategiska – onda planer – som man i själva verket då kanske hyser alldeles själv…

  – Med sig själv känner man andra – …brukar det ju heta….

  Gillad av 1 person

  • Jan Bengtsson skriver:

   Den sistnämnda kommentaren skulle sitta som hand i handske,
   på Stefans brunmålning av SD…

   Den som nämner den, klämmer den!

   Kanske USA:s ”Regim change policy” upphör,
   under Donalds ÅTTA ÅR som President)

   Sen får vi hoppas att det inte blir ”Business as usual”…

   Om han klarar att tämja ”The Shadow Government”,
   utan att behöva följa JFK:s öde!

   Obama/”Killary” öppnade ”Pandora’s box”,
   utan att veta vad den innehöll…

   We came, we saw, he died…
   Hahaha!

   Anders Borg sa väl några bevingade ord,
   NI gjorde jobbet,
   VI höstade in vinsten…

   Skämt eller allvar?

   Gillad av 2 personer

   • olle reimers skriver:

    Iran är det land som sponsrar alla de grupper som vill utplåna Israel. De vet dock att detta inte är möjligt eftersom Israel kan försvara sig med kärnvapen. De måste alltså skaffa sig kärnvapen för att förverkliga sitt mål.

    Var finns din logik?

    Gilla

  • Jvk skriver:

   Varför anrikar inte Sverige uran? Varför vill en oljerik nation med massor av sol satsa på kärnkraft när statens resurser uppenbarligen är knappa och Iran inte precis har ett överflöd av annan teknologi, men ändock en relativt välutbildad befolkning? Att läsa vissa inlägg är en studie i psykologi, man har bestämt sig för det man hatar, de ligger fast i mitten av hela ens världsbild. Det är antagligen så vi kan förstå socialister och pk-ister och hela etablissemanget, de styr efter vad de hatar, alllt annat är efterkonstruktioner.

   Gillad av 2 personer

   • Jvk skriver:

    Det är kanske det dom är den fundamentala skillnaden på konservativa och andra, som Scruton säger, att vara konservativ det är att älska något, och vilja bevara det, att vara socialist och pk-ist är då motsatsen, att hata något, och vilja förstöra det.

    Gillad av 4 personer

  • olle reimers skriver:

   Iran är det land som sponsrar alla de grupper som vill utplåna Israel. De vet dock att detta inte är möjligt eftersom Israel kan försvara sig med kärnvapen. De måste alltså skaffa sig kärnvapen för att förverkliga sitt mål.

   Var finns din logik?

   Gilla

  • Palle2 skriver:

   Educaremm: Så Iran, som har världens fjärde största tillgång till olja, har ett enormt behov av att bygga kärnkraftanläggningar? Att Iran har stort behov av att utveckla sin ekonomi är nog alla överens om, men tillgång till energi måste vara det minsta problemet i sammanhanget.

   Gilla

 6. Hans Högqvist skriver:

  Jag är övertygad om att Irans mullor önskar sig atombomber för att uppfylla Allahs uttryckliga order i Koranen att förgöra judarna. Om en eller annan miljon muslimer stryker med samtidigt så är det inget att bekymra sig över, de dör ju för en god sak. Dessutom är Iran omgivet av sunnimuslimska länder där relationerna, milt sagt, inte är de bästa vilket är ytterligare ett incitament att skaffa kärnvapen.
  Det är högs troligt att mullorna har förmågan att anrika uran sedan flera år. Samarbetet med Nordkorea gör det också möjligt att de redan är i besittning av kärnvapen, enligt min mening.

  Sveriges regering, med stöd av de andra DÖ partierna, fortsätter att fjäska för röster från muslimer geom at ge Islam allt mer makt, då främst Sunnitiska grupper. Detta utan att inse att de sekulära Shiamuslimer som flydde Iran efter 1979 hamnar i kläm, några jag pratat med tänker lämna Sverige av rädsla för Sunnimuslimernas ökande makt här i svenskarnas land.

  Framtiden ser dyster ut.

  Gillad av 7 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   ”Colatteral damage”,
   Allah gånger för den goda sakens skull…

   Belöningen hägrar ändå i Paradiset)

   Gilla

  • Jvk skriver:

   Dina inlägg är intressanta för vad jag kan förstå så är du en man som gör vad han säger, och har spenderat tid i Afrika och dessutom gift med en afrikanska? Det blir lite mer intressant än alla helvita Aftonbladet redaktioner eller Södermalmsmiljöer.

   Gilla

  • Christer L skriver:

   Israel kapade hundratusen dokument från ett pågående av Iran ej redovisat projekt som kopplar till kärnvapen. Efter Netanyahus avslöjande om detta kom Trumps utspel om Iran-avtalet. Svensk expertis anser att Trump spelar ett alltför högt spel och så vitt jag förstår ställde regeringen upp på protester av EU mot Trump. Men sedan vänder EU kapporna i affärsväder och vind och beklagar sig allmänt över den tråkiga situationen som tvingar dem att visa oerhörd hänsynslöshet mot böghängarlandet. Trump har klargjort för EU att unionen har mer med USA att göra än med Iran vad gäller affärer, och att den bör vara rädd om exporten till USA.

   Jag minns den goda tiden, jag minns den som igår… då Sverige stod upp mot kärnvapenutveckling, mot oreglerad vapenhandel och mot terrorism. Eller drömmer jag? Nu motiverade regeringen sin politik med ungefär ”väck inte Khomeinis ande”. Det är konsekvent, inte på djupet men på bredden. Inne i landet Sverige bedrivs (utan framgång) denna politik gentemot vapeninnehavare i så kallade utsatta områden. Är alltså Iran ett utsatt område enligt den strategiska karta regeringen läser? Ska vi dit och grilla korv? Morsa på mullorna iförda hycklande hucklen? Kanske en kärnvapenamnesti där vi kan hoppas att de höga prästerna lämnar in sina bomber till FN?

   Gillad av 3 personer

 7. Lennart Bengtsson skriver:

  En perfekt analys. Det behövs bara att sätta sig in i Israels situation. Detta är naturligtvis svårt för en svensk vars land inte på allvar har hotats sedan början på 1700-talet, kanske med undantag för en kort tid i början av 1940-talet.

  Risken för många var då att man blivit en del av Germania men med den tidens PK-ism hade säker de flesta klarat detta och en hel del var positiva inte minst den dominerande pressen. På den tiden var det Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning som motsvarade dagens Fria Tider.

  Ibland är faktiskt en styrka att använda marsmänniskornas analytiska förmåga. När en annan nation proklamerar att man skall utrota ens land så har det en alldeles särdeles förmåga att skärpa tankeförmågan! Så i detta fall finner jag Israel mer trovärdigt än dagens PK-press. Israel befinner ju sig i denna situation och de vet vad de talar om. De har ju faktiskt tidigare nästan blivit utrotade.

  Gillad av 5 personer

 8. Jvk skriver:

  Victor David Hanson beskriver Trump som en möjlig tragisk hjälte i klassisk mening, han räddar världen och när han är färdig så blir han uttvingad via bakdörren. Vänsterliberaler har styrt så länge i väst nu att principen om ymnighetens horn appliceras på allt fler områden, marxismen införde den på det ekonomiska området, men nu har principen om ymnighetens horn spridit sig till alla politikområde, och allt bygger på ett kort ögonblick av välstånd och demokrati i världshistorien som väst byggt upp. Principen för ymnighetens horn är att man utan att formulera det antar att det finns en outsinlig källa man inte behöver förklara, marxismen hade sin i mänsklig ekonomisk kreativ aktivitet, och vi i Europa har eftersom det är USA som försvarar oss skapat ett ymnighetens horn vad gäller säkerhet och försvar. Det senaste är kulturell stabilitet där vänsterliberaler tror att en stabil och säker och jämställd kultur kommer ur ett ymnighetens horn.

  Så vad gäller säkerhet så bygger alla vänsterliberala argument på ett ymnighetens horn vad och man saknar helt en teknisk och intuitiv förståelse för kärnvapens betydelse. Alla som har jobbat med kärnkraft och exempelvis plutoniumproduktion vet att det är en enorm apparat, det är inte något man bara börjar med och sen slutar, det kostar ofantliga pengar och mycket tid. Om Iran skulle gett upp sitt program så skulle vi kunna se enorma mängder med material från ned noterade fabriker och liknande, och mängder med radioaktivt material, inget av detta har vi kunnat se.

  Gillad av 5 personer

  • Jvk skriver:

   Den tidigare iranske presidenten Ahmadinejad var med och startade denna välkända förening och var länge dess ordförande:

   https://irta.ir/content/340/Board-of-Directors

   Den är inte ens hemlig. Samma person sade öppet att Israel skulle utplånas. Så relevanta personer VET att Iran försöker skaffa kärnvapen och den enda anledningen till att Iran inte redan är bombat är just för att det är ett val mellan dåliga alternativ, folk kommer att dö, men att som etablissemanget idag, i synnerhet i Europa, att låtsas att det inte är ett dåligt val, ett val som i ena vågskålen håller kanske tusentals döda i en räd mot Iran, eller miljoner i Israel den dag Iran använder ett kärnvapen, är ett vidrigt hyckleri. Så det behövs en tragisk hjälte som åtminstone försöker hindra detta:

   Inget hade varit sig likt efter detta, bomben över Hiroshima var på 20 kiloton (även om en bekant från Los Alamos säger att det medveten underskattats), nu kan man bygga termonukleära bomber på tiotals megaton. Det är vad som ligger i vågskålen, Hitlers jobb avslutat, det är det som EUs ledare slänger sig med, utan att ha bemödat sig om att bygga upp kapaciteten för att stoppa det

   Gillad av 4 personer

 9. Gunnar Strandell skriver:

  Jag vill påminna Marsianen om att han läst och recenserat Kristian Törning: ”Egohumanisterna”. De fem dogmer han identifierat är en bra utgångspunkt om man vill förstå det svenska etablissemanget och varför dess slutledningar går på tvärs med marsianers vilja att bygga en världsbild på ”fragment av vetenskap”.

  Logiska kullerbyttor i klass med att fastna i vinkelvolten är nog också en svårighet för marsianens analys.

  Länk, 34 sek:

  Gilla

 10. Jvk skriver:

  Genialt förresten Patrik, ”rymdbåt”, inget vanligt ord, jag associerade till The Truman Show, men omvänt. Om de indoktrinerade är som Truman så får man hoppas att något ramlar ner från himlen snart och att de känner lusten att tänka själva och ge sig ut på havet:

  Gilla

 11. Fredrik Östman skriver:

  Beskrivningen av den svenska mentaliteten, dumdrygheten, är mycket träffande. Ett slumpmässigt valt enskilt faktum slungas iväg som ”argument” för vad det vara månde — ”red herring”. Man vet mycket men förstår ingenting. Den typiska upplysningsmentaliteten.

  Gillad av 5 personer

 12. Jaxel skriver:

  Följande är centralt i krönikan: ”Om Iran på ett trovärdigt sätt gav upp sina kärnvapenplaner skulle ju saken vara ur världen och inget avtal behövas. Jag kan inte begripa annat än att Iran vägrar att på ett trovärdigt sätt dumpa sina kärnvapenplaner vilket är ett bevis så gott som något på att sådana planer faktiskt existerar.”

  Är det så enkelt? Antag hypotetiskt att Iran lagt planerna på hyllan. Är det i så fall verkligen möjligt för Iran – att på något sätt – bevisa att man inte längre har sådana planer? Det går i sammanhanget liksom inte att låta bli att komma att tänka på Saddam Husseins påstådda Weapoms of Mass Destruction.

  I och för sig tvivlar jag på att Iran lagt planerna på hyllan. Ur deras perspektiv hotas dom i värsta fall av kärnvapen, så varför skulle inte de också önska sig sådana.

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Sverige hotas av kärnvapen och har gjort så så länge kärnvapen har funnits. Bodens fästning byggdes till stora kostnader för att kunna motstå en direktträff med kärnvapen, och innan Anders och Frippe sålde ut hela klabbet hade Sveriges försvarsmakt många, många bergrum av precis denna orsak. Till en början utvecklade Sverige, högteknologiskt land som det då ännu var, egna kärnvapen och använde för detta experimentreaktorn i Oskarshamn. Man hade förstås kunnat ljuga och mörka och leka katt och råtta med diverse internationella organisationer och paneler. Man hade kunnat hävda att Oskarshmamnseraktorn behövdes för det civila kärnenergiprogrammet.

   Men den bedömning som till slut gjordes var att det skulle vara för dyrt och riskant att utveckla och stationera egna kärnvapen. Man skulle behöva en teknologi för att leverera bomberna till avsett mål, antingen en långdistansbombare eller en långdistansraket. Man skulle behöva en marinkår av avsevärd storlek för att försvara all den fasta utrustning som behövs. Man skulle behöva en säkerhetstjänst av större storlek för att hantera riskerna med infiltration, spionage och kontraspionage. Och man skulle utsätta sig för risken att utsättas för ett förstaangrepp och även för detta skulle mer teknologi och utrustning krävas för säker och trovärdig identifiering av ett sådant förstangrepp.

   I stället för att skaffa sig egna kärnvapen förhandlade Sverige till sig skydd under NATO:s eller USA:s kärnvapenparaply och smygallians med NATO eller USA.

   Iran och andra skurkstater som skaffar sig kärnvapen har inte alla de extrainstitutioner jag räknar upp ovan. De är nämligen inte alls ute efter att försvara sig mot andras kärnvapen. I stället är de ute efter att idka utpressning i fredstid. Så enkelt är det med den saken. Donald Trump har redan tvingat skurkstaten Nordkorea på knäna och är i färd med att göra detsamma med skurkstaten Islamska Staten i Iran. Det skall vi applådera. Obama skall vi placera i helvetets nedersta krets tillsammans med de potentater som Dante redan har placerat där.

   Gillad av 7 personer

   • Jvk skriver:

    Jag har aldrig varit så blek som när det fartyg jag var stationerad på låg i torrdocka i Berga. Fem minuters frisk luft om dagen. Men man kunde åka skateboard därinne, bra backar.

    Gillad av 2 personer

   • Lars skriver:

    Fascineras lite av jubelropen över att Nord Korea tänker försegla tunnlarna till sin provsprängningsplats. Troligen är de hoprasade av sprängningarnas effekter, avsevärd seismisk aktivitet har registrerats som efterskalv senaste halvåret.Men vi får hoppas få en förändring av Nord Korea.

    Gilla

   • Jaxel skriver:

    L@Fredrik ö
    Jag har inga vägande invändningar mot det du skrivit. Självfallet är kärnvapen i händerna på en regim som dagens iranska ett otäckt scenario. Inte desto mindre infinner sig ett par tankar.

    USA är trots allt det land som har använt kärnvapen mot en civilbefolkning i utpressningssyfte.

    USA behöver i allmänhet inte kärnvapen i utpressningssyfte, man har som bekant även andra metoder till sitt förfogande.

    Det går inte att komma ifrån att värdet av underrättelseinformation från USA devalverades kraftigt av George W Bushs administration. Vad är det som säger att den nuvarande är bättre?

    Gilla

   • svenge skriver:

    TRAMSA satte P för svensk atombomb, förordad av far och son Sköld, minister respektive general. Idéerna var långt framskridna. Under åren som följde, 1945 till 1975 sprängdes 1500 kärnladdningar, det vill säga cirka en per vecka. Ingen tyckte det var särskilt konstigt. Så tog det plötsligt slut, militär i öst och väst såg atombomben som politiskt vapen, inte användbart annat än i fredstid. Hur ser det ut i dag? Vem kastar den första bomben, vem kastar den sista? 3 flottiljer med vardera 18 silos organiserades med ICBM raketer.
    Titan-raketer grupperades i södra Arizona, väl utspridda. Skjuttid till Don-Bass var 90 minuter. En eventuell omladdning skulle ta tre veckor, ingenting som avsågs. Titan raketen avlöste US första atombflotta med B 47 och B 52, Cirka vart 15:e år ombeväpnades hela atomslagflottan. Efter Titan kom Ubåtsraketer som lättare kunde gömmas före insats. Jag har full förståelse att Trump vill begränsa all spridning av dödstingestar. Trust US pease vad än extremvänstern försöker med.

    Gilla

  • Jan Andersson skriver:

   USA med sin högupplösta satellitövervakning vet naturligtvis exakt var Iran har slabbat med uran. De lär redan en ha saboterat vissa dyra specialcentrifuger när de skickade/smugglade dit ett USB-minne med hackerprogramvara som övervarvade centrifugerna, och på så sätt försenat Irans uranprojekt två år. Det är enkelt – bara att skriva ”Lönestatistik Plutoniumfabriken” på pinnminnet så är det alltid nån som inte kan låta bli att stoppa det i en dator. Men de lär inte gå på det igen.

   Gilla

  • olle reimers skriver:

   Iran hotas av kärnvapen på grund av sitt uttalade mål att förstöra Israel.

   När det gäller Trumpadministrationen kan vi se att han vidtar åtgärder för att utplåna den ”Deep State” som vill utplåna nationen USA och i stället införa en världsregering.

   Vi vet ännu inte om han är fågel eller fisk men åtgärderna ser hoppfulla ut. Det är vårt bästa kort just nu!

   Gilla

 13. educaremm skriver:

  Med tanke på hur otroligt mycket – effektivare vapen – , som finns i form av både – hormonell påverkan, (…t ex har förmodligen hela den amerikanska befolkningen fått ganska så stora doser av s.k. -tillväxthormon – kanske redan under ett par generationer, med tanke på hur allt fler amerikanser ser allt större, allt längre, och allt friskare och vackrare ut, ungefär som allt större paprikor, allt större biff-djur och andra grödor, som också förmodligen har tilldelats s.k. – tillväxthormon…….Dessutom, såsom vapen, kan ju – hormonell påverkan – också ske åt ett s.k. – motsatt håll – … Då kan nationer, folkstammar eller språkstammar, som eventuellt då vill betraktas som – potentiella fientliga folkstammar – , ges ett – motsatt hormon – … Alltså utsättas för en – hormonell påverkan – som istället för – tillväxt – , då kan skapa en – nedväxt -, både vad gäller utseende, längd, friskhet och skönhet, och också, framför allt, skapa nedsatta förmågor till – spermieproduktion – , (alltså att man – förkvinnligar – , männen i befolkningen som vill bekämpas, och gör dem svagare och vekare och därmed mindre krigsvilliga, mindre aggressiva, och även då mindre krigsförmögna – …….Alltså, alla möjliga alternativa – krigsvapenmöjligheter – finns idag att tillgå, där alltså – kärnvapen – endast fungerar som s.k. – avskräckande exempel – , på vapenslag, och inte egentligen så mycket mer…..

  Dessutom finns ju enorma möjligheter till en massmediepåverkan och en kontinuerlig massindoktrinering av enorma proportioner, samt också därmed alla möjligheter till s.k. hjärntvätt och till förvirringskapande – strategier – , som då bryter ned förmågor och möjligheter för hela samhällen, att alls kunna – samla ihop sig själva – , till varken den ena eller den andra – självförsvarsförmågan – …..utan – splittras istället sönder i en mängd olika falanger, som inom sig börjar träta och bråka med varandra, om – den rätta tolkningen – …..eller – Den rätta vägen – ….osv.,…

  Det finns också direkta uttalanden från Iran där man anser att de s.k. – atomvapnens tid – är förbi och över….Samt att atomvapen är – förlegade vapen – och egentligen omöjliga att alls kunna använda sig av i dagens värld….

  Gilla

 14. educaremm skriver:

  Alltså, det finns idag enorma möjligheter till – krigstrategier – , och möjligheter att kunna bekämpa – potentiella uppstickare – , eller – motståndare till – Den Nya Världsordningen – , som därmed och just därför automatiskt vill bli betraktade som – farliga fiender – även om de inte egentligen är det, utan främst är intresserade av att klara av sina egna länders väl och ve, överlevnad och energibehov i en alltmer el-förbukande värld, med alltfler tekniska uppfinningar av alla de slag, och där då över huvud taget inte alls – kärnvapen – anses behövas för just den saken…..

  Man kunde önska att alla länder och nationer, bara kunde lämna varandra ifred…..

  Men, men – världmarknadskrafter – , och ett stort, mäktigt och inflytelserikt internationellt – näringsliv – , vill slåss om både inflytande och marknadsandelar, i absolut hela världen….

  Alla ska med, och inget land, inget folk, ingen, får ställa sig – utanför – , denna – Nya Världsordning – …?

  En tråkig, alltså en – Enfaldig – och en – Enformig – , värld, utan någon större nyansrikedom, är vad som kommer att bli resultatet i en framtid, om – endast kontrollhunger, endast makthunger – , och därmed endast – paranoida tankestrukturer – , får råda och vägleda – maktstrateger – i dagens värld….

  Gillad av 1 person

  • Bo Svensson skriver:

   Världshandel innebär ju att man hävdar sig och vinner terräng i kraft av att producera någon vara eller tjänst som andra vill betala för, – alltså i kraft av att vara flitig och duktig.

   Det är ju ett stort framsteg relativt den gamla ordningen med våld och hot.

   Gilla

   • educaremm skriver:

    Så vill nog de flesta anse, tycka och hoppas på att det mestadels fungerar i tillvaron….

    Men, men….ibland kan den verkligen vara betydligt – fulare – , än vad man ens vill se….?

    Alltså, ta t ex ett fotbollslag som är fullkomligt besatt av att vilja vinna en mycket viktig match…
    Laget vill då så oerhört gärna vinna, så desperat och förtvivlat vilja segra till – varje pris – , att det inte alls vi sky några medel, inklusive då s.k. – fulspel – , för att kunna säkra den möjligheten och för att kunna försäkra sig om den saken…….

    Då kan det då, i matchen, ta till s.k. – fulspel – , som exempelvis krokben, tacklingar, knuffar, sparkar, …(…eller kanske även vilja förse motståndarlaget med – sömnmedel – (?)….), för att på alla sätt försöka förvilla, dribbla och bort- dribbla så mycket det bara går, alltsammans enbart då för att försöka dessimera, eller rent av göra laget spelodugligt, men framför allt kunna kollra bort motståndarlagets alla chanser att kunna vinna…(?), och på så sätt – försäkra sig om den egna segern – ?…

    Kanske anses det då vara ett motståndarlag som inte alls egentligen tilltros kunna besegras – på ett vanligt sätt – , eller med s.k. – rent spel – …?

    Man ser sig såsom varande -tvungna .- i sina seger- maniska tillstånd, att för att kunna segra så krävs det fulspel, för att inte förlora matchen….?

    Att då inte alls ta till så många, som då anses, berättigade, desperata, förtvivlade och på – liv och död – , (på – vinst eller förlust -…), sådana s.k. – fula spelmetoder – , för att därmed kunna säkra en seger, eller en möjlighet att kunna – vinna matchen – , vore att riskera en (säker?…) förlust?…….

    Ett s.k. – rent spel – , förekommer inte alltid, varken inom ett internationellt näringsliv, en internationell politik, och heller då inte inom en internationell idrottsvärld…..

    Tråkigt nog…(särskilt för idrottsälskare kanske…)

    Det har alltid och överallt, i alla tider, funnits människor som har olika drömmar, olika fokus, olika viljor, olika begär, olika förståelse, olika läror, olika ideologier, samt olika önskningar i tillvaron, och många med olika (mer eller mindre desperata metoder, alltså antingen med hjälp av s.k. – fula – , eller då med hjälp av s.k. – vackra – metoder…), velat försöka att – förverkliga – sina ideal, sina drömmar, sina viljor att – segra – och att kunna – besegra – , till – varje pris….(och – kosta vad det kosta vill – , osv., …. )

    Gillad av 1 person

  • Samson skriver:

   George Soros stiftelse Open Society Foundations har nu bestämt sig: man lämnar Ungern. Enligt det vänsterextrema nätverket har man blivit utmobbade av den ungerska regeringen, som bland annat stiftat en lag för att stoppa dem.
   http://www.friatider.se/orb-n-vinner-george-soros-l-mnar-ungern

   Förra året överförde George Soros hela 18 miljarder dollar, eller 150 miljarder kronor, till Open Society för att finansiera kulturmarxistiska kampanjer i Europa och Nordamerika.

   Under valrörelsen 2014 skänkte stiftelsen 25.000 dollar till vänsterextrema Expo i Sverige för att träna upp vänsteraktivister inom ramen för ett ”europeiskt valprojekt”.

   Gilla

 15. Hosianna skriver:

  Härligt, Patrik, att bedårande vetgiriga och avväpnande rumpnisseaktiga marsianer besöker vår vänstervridna planet. När det gäller Iran vill jag gärna förmedla till intresserade rymdvarelser, att landet är muslimskt och därmed fullkomligt opålitligt, ja riktigt farligt, för den civiliserade judeo-kristna mänskligheten, som faktiskt varken kan köpa, muta eller jizya-skatta sig i säkerhet för vansinnesreligionens vidrigheter.

  ”Kampen om statsfinanserna har visat iranierna att ekonomin inte har förbättrats i någon nämnvärd utsträckning, trots de avskaffade sanktionerna i kölvattnet efter kärnvapenavtalet från 2015 och det faktum att oljepriset nu ligger på över 60 dollar per fat. Skälet kan till stora delar förklaras av en ekonomi som har gått i baklås genom de privilegier som vederfarits Revolutionsgardet och högt uppsatta präster, liksom en oerhört kostsam utrikespolitik, som i princip förs av Revolutionsgardets ledarskap och som har lett till att Iran inte bara tvingas betala för sina egna säkerhetspolitiska beslut, utan att man dessutom tvingas plocka upp notan för Iraks shiitiska miliser, den syriske presidenten al-Assads krigsinsatser i eget land, Hizbollahs upprustning i Libanon, Hamasadministrationen i Gazaremsan och Houthimilisens revolutionsförsök i Jemen. Detta är verksamheter värdiga en ekonomisk världsmakt, men någon sådan är inte Iran. Landet har helt enkelt inte råd, och framför allt inte när man har en inflation som nästa år beräknas till 15 procent och en skyhög arbetslöshet. Ett skäl till att Revolutionsgardet heller inte bör överväga att slå ned de protester vi ser nu är det katastrofscenario som hägrar vid horisonten. USA:s president, Donald Trump, är på goda grunder missnöjd med det kärnvapenavtal som slöts mellan Iran och hans företrädare Barack Obama, 2015”, skrev Erik van der Heeg på Ledarsidorna.se tidigare i år.

  https://ledarsidorna.se/2018/01/protesterna-i-iran-its-the-economy-stupid/

  Gillad av 4 personer

  • Anders Åberg skriver:

   Hosianna
   ”vår vänstervridna planet” Var fan hittar du den vänstern?
   Vänster är folk som står vanliga arbetande människor sida mot överheten och den vänstern har högern lyckats krossa fullständigt.

   Gilla

   • Hosianna skriver:

    Vänstern av idag, Anders, är de ovanligt många – och via massimport snabbt förökade – sorgligt historielösa och självvalt sysslolösa, inte sällan chockerande våldsamma individer, som ständigt och jämt står enade mot vanliga, flitigt arbetande, självförsörjande och solidariskt skatteinbetalande, civiliserade människor ur alla samhällsskikt.

    Gillad av 6 personer

   • Jvk skriver:

    Det är bara du då? Konstigt, jag som trodde att jag betalade mer än 50% i skatt och att det väller in nya presumtiva vänsterväljare varje dag. Jag måste ta fel och kolla mitt lönebesked igen.

    Gillad av 1 person

   • Anders Åberg skriver:

    Fredrik Ö.
    Aha, så Kuba och Nordkorea gör hela planeten vänstervriden!
    Ok, du har koll på läget märker jag.

    Gilla

   • Jan Andersson skriver:

    Ursäkta en stillsam undran var den högern finns? Idag tävlar alla partier om att stå längst till vänster. Det socialistiska partiet SD står kanske med ett ben på varje sida av gränsbommen, sedan är det fullständigt tomt på högersidan. Det betyder också att vi inte har någon demokrati kvar eftersom det krävs en opposition för det. Det har vi nu ingen, utom kanske SD. Demokratin avskaffades formellt när Decemberöverenskommelsen skrevs under.

    Gillad av 1 person

   • olle reimers skriver:

    George Soros gör ett bra jobb; Anders Åberg.

    Vänstern består idag av alla de fullständigt förvridna och kunskapsföraktande nyliberalerna med dödslängtan; ledda dit av en fövirrad Jaques Derrida och en cynisk Hillary Clinton som endast ser dig och dina gelikar som nyttiga idioter.

    Gilla

 16. Björn skriver:

  Att bryta avtal som inte fungerar som tänkt, kan aldrig vara fel! Nåt som ”våra” svenska politiker också borde ta efter! Vårt eget folks bästa måste ALLTID prioriteras, ÄVEN om vi ibland hamnar i konflikt med EU:s och andra internationella, s.k ”bindande” avtal och konventioner!

  Gillad av 2 personer

  • Å skriver:

   Att bryta ett avtal är ett avtalsbrott. Att säga upp ett avtal enligt ett avtals uppsägningsklausuler tycker jag är att föredra.

   Varför sätter du ”bindande” inom citattecken? Om ett avtal inte är bindande behöver man ju inte bry sig om att förhandla fram och underteclna det. Då kan man ju i stället låta realiteterna härska. Det vill säga att om jag är starkare än du, då är det jag som bestämmer.

   Gilla

   • olle reimers skriver:

    Ett avtal är bindande fram till dess att en av parterna bryter mot avtalsbestämmelserna. Då säger man upp det. Det har Trump gjort.

    Gilla

  • Jan Andersson skriver:

   Ett avtal skrivs i en speciell situation och för ett speciellt ändamål. Om förhållandena ändras för den ena eller andra i oacceptabel grad säger man upp avtalet när det har löpt ut (eller innan om båda är med på det och värdesätter en god fortsatt relation) och man sätter sig och omförhandlar. Om en part medvetet låtit bli att uppfylla sin del av avtalet till den andres nackdel, så anses avtalet ogiltigt, och det är kanske svårare att få till nya förhandlingsmöten om man inte kan tvinga den syndande till förhandlingsbordet med polis och åklagare (vilket vi nog inte skall räkna med i detta fall).

   Gilla

 17. Anders Åberg skriver:

  Mars är infiltrerat av CIA! Jag kommer från en annan galax och ser att USA är det enda land som använt kärnvapen och det troligast bara för att visa Stalin var skåpet skulle stå. Det mesta tyder på att Japan gav upp för att Stalin invaderade Manchuriet, inte för att USA bytte massor av små bomber till två stora.
  Det finns uppgifter om att USA;s krig har dödat upp till 20 miljoner människor efter andra världskriget, plus att dom har lagt sig i massor av andra länders inre angelägenheter.
  USA har på olika sätt b.la. med rena angreppskrig förstört och destabiliserat arabvärlden och dom har skapat Al Qaida för att bekämpa ryssarna i Afghanistan.
  Dom har hela tiden stött Israel, trots deras apartheidpolitik mot palestinierna och bosättarnas stöld av palestinsk egendom.
  Sveriges regering har i princip stått bakom USA i allt detta. Lite markeringar för hemmaopinionen ändrar inte på det och det vet naturligtvis USA om. Sverige har entusiastiskt deltagit i lögnkampanjerna mot Ryssland i Salisbury och Syrien, ingått värdlandsavtal med USA och kryper hela tiden närmare NATO.

  Ingenting tyder idag på att Iran har kärnvapen, men det mesta tyder på att Israel däremot har det. Mycket tyder idag på att USA och västvärlden försöker skaffa sig fördelar på Rysslands bekostnad och att dom även fortsättningsvis försöker destabilisera arabvärlden. Dom misslyckades i Syrien för att Ryssland blockerade dom och nu verkar målet vara Iran.
  USA och väst, Sverige inkluderat, är den aggressiva och krigiska parten i dagens värld och Ryssland/Kina är den som för tillfället står för fred och utökade handelsförbindelser.
  Dags att välja. Är ni för krig eller fred?

  Gillad av 1 person

  • Elisabeth skriver:

   Jag håller med, Anders Åberg. Det är ett galet beslut att riva upp avtalet. Iran har nu en president, Rouhani, som två gånger besegrat Ayatollahbackade kandidater och som vill föra in landet i en ny era. Man vill vända sig mot väst och ha utökade handelsförbindelser. Europa gladde sig åt avtalet med alla dessa affärsmöjligheter. Och Boeing, vad händer med det gigantiska avtalet ? När neocons och Netanyahis anhängare hurrat färdigt kommer nog verkligheten att få folk att nyktra till. Rouhani verkar i ett land, det tidigare så stolta historiska Persien, som tyvärr kidnappats av Islam och som är fullt av intoleranta imamer och frustrerade muslimer. Han kan behöva hjälp och stöd att föra in landet i moderniteten, hoppas därför Europa håller kvar vid avtalet. Annars ? Ja, Kina och Ryssland förstärker positionerna och Iran fortsätter med sitt kärnvapenprojekt utan västs insyn. Ur iransk synpunkt är det rationellt med kärnvapen om man ska bli lämnad ifred. Se bara på Iraks och Libyens öde. Varför ska man utgå från att man genast ska utplåna sina grannar ? Hur rationellt är det ? Det är ren skräckpropaganda. Dock är jag givetvis för att vi ser till att reducera alla kärnvapen på vår jord. Kärnvapenavtalet behövs alltså därför.
   https://www.chroniclesmagazine.org/are-bibi-and-bolton-in-the-wheel-house-now/
   I länkad artikel skriver konservative Pat Buchanan om detta.

   Gillad av 2 personer

   • Jvk skriver:

    Rekommenderar att du tittar lite på bilderna från den Iranska Tunnelföreningen. Man skulle kunna tro att de håller på bygga London underground, Paris Metro och NYs tunnelbana där ute i öknen. En veritabel Schweizerost.

    Gillad av 1 person

   • Jvk skriver:

    Du verkar förstå väldigt lite om militär teknik och militär strategi och ännu mindre om politiken i Iran. Vad får dig att tro att de har demokrati och att presidenten har makt över militären? En grundprincip som Nassim Taleb försöker förklara för lekmän är att man vill undvika ”fat tails”, om utfallet är negativt, det för att nersidan är obegränsad, så förhåller det sig med kärnvapen, du kan snacka lite om vad du tror och basera miljontals liv på din tro, eller så försöker man att undvika ett negativt utfall med alla medel. Svenskar är kanske dåligt placerade att förhålla sig till detta, vårt försvar var ju ett särintresse så du kan vara förlåten för att ha missuppfattat detta. Jag har dock aldrig förstått hur folk kan kalibrera olika risker utan erfarenhet och uttala sig så tvärsäkert.

    Gillad av 2 personer

   • Richard skriver:

    JVK,

    jag blir ofta förbluffad över hur tvärsäkert folk uttalar sig. Ibland vet jag, baserat på egen kunskap, direkt att de har helt fel. Så jag utgår ifrån att många av de andra, där jag ännu inte kollat upp huruvida de har rätt eller inte, också är ute och cyklar.

    Gilla

  • Lilla fröken PK skriver:

   Jag har läst någonstans att Rysslands militärbudget är endast 10% av USA:s, och att ekonomin är i paritet med Italiens. Om det stämmer, är det onekligen intressant och ställer russofobin i viss belysning. Ryssland är inget mönstersamhälle, men jag förstår att man känner sig trängd av Natos utvidgning och USA:s självsvåldiga agerande.

   Gillad av 1 person

   • Gert B. skriver:

    Sent i vintras gjordes en jämförelse av den militära förmågan hos Ryssland och USA i tidningen Nya Tider.
    Slutsatsen var att USA har förmågan att slå till över hela världen. De har t.ex. ett antal förrådsfartyg som ständigt ligger ute på haven lastade med ammunition och förnödenheter.
    Rysslands militära förmåga är inriktad på försvar.

    Gilla

   • K. Ulvert skriver:

    Ta fram egna uppgifter som motbevisar istället.
    Det där med ”källa på det” är lika urgammalt som järnrören.

    Gilla

   • Jvk skriver:

    Ah snälla håll tyst Ulvert, jag syftade på Anders Åberg som vid flera tillfällen skrivit ”att det finns uppgifter” om att USA dödat tiotals miljoner. Ett sådant påstående som upprepas kräver källa om man inte vill betraktas som en knäppgök, även om det verkar flockas allt fler knäppgökar från vänster till bloggen. Valtider, kölden kommer.

    Länken jag får från Educaremm är ju i knäppgökskategorin, vad skall det bevisa att Iran säger att kärnvapen är omoderna? Att de vet vad de talar om? Vi skall tro dem på deras ord? Nå då är allt väl, ge nycklarna till världens säkerhet till Educaremm och Ulvert så är saken klar. Dagens debatt går i knäppgökarnas tecken, kokoo.

    Är man intresserad av Von Däniken så finns det säkert bloggar för det också, Twin Towers raserades av judarna och den där flaggan på månen rörde sig skumt.

    Gillad av 2 personer

   • educaremm skriver:

    Jo, jo….

    I avsaknad av bärande argument tar en del desperata desperados till storsläggan, och försöker drämma i huvudet på dem som uttalar motargument…De tror sig då kanske därigenom om att vara både – civiliserade – och – kultiverade – …samt tror sig kanske även om att vara kloka, insiktsfulla, förståndiga, intelligenta, samt om att ha sagt något viktigt och värdefullt …?…

    Men de tar gravt fel….

    Att försöka vara ….slagfärdig mot person …, i resonemang och analyser om olika frågeställningar i olika ämnen, det säger i själva verket absolut ingenting, förutom att personen som uttalar sådana …slag….är i avsaknad av egna argument…..

    Tråkigt nog…

    För alla…

    Gilla

   • K. Ulvert skriver:

    Jag tycker det verkar som om de flesta kommentatorer har lämnat höger-vänsterskalan i storpolitiken. Var Iran passar in där är lite oklart.
    Att Irans ledning hänger folk i lyftkranar medför inte självklart att deras motståndare i andra länder är oantastbara hjältar. Har USA:s krigande i mellanöstern varit till mänsklighetens gagn, tycker du?
    Det finns redan kärnvapen nog på jorden för att radera ut allt liv, skulle några extra bomber i Iran göra någon skillnad?
    För Iranierna skulle de vara en säkerhet, eftersom en anfallare måste räkna med att någon av hans egna städer kan få en fullträff. Resonemanget fungerar åt båda håll, naturligtvis. Både mellan stormakter och mellan mindre länder.
    Om Israel och USA vore mindre aggressiva skulle frågan om atombomber inte komma upp.

    Gilla

   • Jvk skriver:

    @educaremm, i ditt myckna ordbajseri (sällan har detta ord passat så bra, var – har – du – fått din stil) så missade du att ge en enda referens på att det finns uppgifter på att USA dödat tiotals miljoner. Som väntat. Denna världssensation hade jag gärna hört mer om.

    Gilla

  • Hovs_hällar skriver:

   I kommunisternas värld är USA såklart den Store Satan.
   Arabvärlden däremot är fredsälskande — så länge man fogar sig efter Sharia…

   Gillad av 2 personer

   • Anders Åberg skriver:

    Hovs_hällar
    Kommunister är ett i det närmaste utdött släkte, men om jag förstår dig rätt så menar du att USA INTE är det enda land som använt kärnvapen och att USA INTE har genomfört alla krig mot fattiga länder som vi ”kommunister” tror.

    Hur långt bort ligger din galax Hovis?

    Gilla

   • Hovs_hällar skriver:

    Anders Åberg — Kärnan i dina utgjutelser är att du tydligen hatar USA. Typiskt för både nya och gamla kommunister. Jag blir bara så förbannat trött på din sort.

    Gillad av 1 person

   • Jvk skriver:

    Jag med, men eftersom de försvarar en ideologi som bevisligen mördat tiotals miljoner och fått folk att mörda varhelst den uppstått, i Sovjet, i Kina eller Kambodja eller Sydamerika så är det inte bara trötthet utan man måste ju konkludera att dessa människor är ens fiender, de är bara fegare än tidigare kommunister.

    Gillad av 2 personer

  • K. Ulvert skriver:

   Bra synpunkter. Man kan väl säga att Nordkoreas atomprogram har verkat i hög grad krigsavhållande på USA och dess… ska vi säga bundsförvanter.

   Gillad av 1 person

   • Jvk skriver:

    Här har vi fans till Nordkorea, kan man känna annat än förakt för dessa hycklare som sitter med fyllda magar förälskade i någon tonårsteori om rättvisa som om bara man gjorde si eller så kommer himmelriket på jorden, detta efter att samma system nu testats upprepade gånger med alltid samma katastrofala resultat. Om det nu är ett så bra system, varför inte åka till denna utopi och njuta. Herregud, man kan förstå att vi inte blir eniga om massinvandringen, det verkar som Sverige är fyllt av djupt indoktrinerade människor som vuxit upp inte hos scientologer eller Jehovas Vittnen utan hos vänsterföräldrar som satt dem i vänsterförskolor och senare vänsterskolor. För f-n, hur kan det rymmas så mycket dumhet på jorden?

    Gillad av 3 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Vill man ha fred så ska man rusta för krig. Gör man som Sverige och avrustar samt tar in en främmande kultur så behärskar man snart inte sitt land längre. På ett antal platser inom Sveriges gräns gäller inte svensk lag.

   Gillad av 4 personer

  • olle reimers skriver:

   Vi väljer Donald Trump. Han vill få bort de krafter som i vart fall sedan andra världskriget (och som både Eisenhower och Kennedy varnade för i berömda tal) har verkat för att underminera den amerikanska konstitutionen och ersätta USA med en världsregering.

   Den amerikanska konstitutionen ”We,the people” är det hittills bästa aktstycke som tagits fram för att garantera männsikor frihet på jorden. Är det inte om den som kampen står?

   Gilla

 18. Anders Larsén skriver:

  Kanske borde besökare från andra världar läsa på lite mer innan de
  bildar sig en åsikt om olika händelser på vår planet.
  Den fyrstjärniga amerikanske generalen Wesley Clarks uttalanden från
  2007 där han berättar om de planerade krigen mot sju olika stater kan
  vara en bra start för att förstå vad som försiggår i den regionen.
  Tre av krigen är redan igångsatta (Irak,Libyen och Syrien). Iran samt
  tre andra länder återstår. Vad jag förstår så har inspektörerna från IAEA
  inga invändningar mot Irans sätt att sköta avtalet. Om den gröne från
  grannplaneten läser på ytterligare, exempelvis om Israels planer för
  regionen som den framstår enligt Oded Yinon-planen så tror jag att han
  kan återvända hem med insikten att allt var så mycket mer komplicerat
  än han först trodde.
  https://newsvoice.se/2017/07/06/krigsplanen-att-skapa-det-nya-mellanostern/

  Gillad av 3 personer

   • Jvk skriver:

    Att man utvecklar kärnvapen i bergrum under marken, det är anledningen till att USA har utvecklat MOAB, en bomb stor nog att förhoppningsvis förstöra dessa bergrum utan att ta till kärnvapen.

    Gillad av 1 person

   • A skriver:

    Det måste varit en hel del tunnlar även i Irak? I allafall innan kriget. Är vi inte lite väl tvärsäkra idag JVK? Libyen? Var det kanon det också? Hillary såg jäkligt nöjd ut..
    Det är en lurig värld.

    Mvh A

    Gilla

   • Jvk skriver:

    Nej, inte mycket tunnlar vad jag vet, Irans ingenjörskonst på tunnelområdet är världskänd, varför, man satsar på anrikning av uran och tunnelteknik. säker är bara de säkra, inte jag, men att lägga samman bevisen och hamna i motsatsen är ju infantilt, helt vid sidan av att man om man har ansvar för miljontals liv inte tar risker i dessa frågor.

    Jag hade ett vad redan innan det första Irak-kriget att USA skulle anfalla Iran men förlorade, det var ett enormt misstag att bomba Irak, inte Iran.

    Om det visar sig imorgon att Iran testar ett kärnvapen, vad vill ni då skall ske? Vänta och se? Förhandlingar? Sanktioner? Europeiska firmor säljer kärnteknik till Iran, det är en skam.

    Gillad av 1 person

   • A skriver:

    Jag hamnar inte i motsatsen JVK, men detta är ett getingbo. Det är inte helt enkelt. Jag väljer att inte vara tvärsäker. Jag tycker mig se att Israel har börjat skruva på sig och troligen ligger bakom en hel del saker nu när Syrienkriget verkar mattas av. Det är en sak, en annan är om man tycker det är rätt eller fel. Jag måste tänka lite mer först. Vissa indikationer kanske inte ens är sanna.

    Mvh A

    Gilla

  • Elisabeth skriver:

   Instämmer, Anders Larsén, allt är mer komplicerat.
   http://ronpaulinstitute.org/archives/peace-and-prosperity/2018/may/08/war-codes-in-trumps-iran-proclamation/
   Jag brukar följa Ron Paul, han är en person med stora kunskaper och mycket sunt förnuft. Han släpper fram många duktiga skribenter på sin Weekly Report, som den jag länkat till ovan.
   Neocons verkar nu tyvärr ha hoppat upp påTrumps rygg och satt betslet i mun . Så Trump i ohelig allians med Saudi och Netanyahus regering will nu sopa bort Iran ( och därmed Ryssland) från banan inför ommöbleringen i ME.

   Gilla

  • Ulrika skriver:

   Anders

   ”Vad jag förstår så har inspektörerna från IAEA
   inga invändningar mot Irans sätt att sköta avtalet.”

   Iran låter inte inspektörerna besöka områden de vill kolla
   trots att Iran har skrivit under. Vad vet vi om den delen av avtalet som
   befinner sig i totalt mörker?

   Gillad av 1 person

  • Jan Andersson skriver:

   Självklart planerar man för krig om man är yrkesmilitär. Vad skulle man annars göra hela dagarna? Bara det att en tänkbar fiende känner till planerna kan vara mycket effektivt för att inte börja kriga själv (maktbalans). Under sextiotalet avvisade det svenska försvaret främmande makt (gissa vilken) varje dag vid svensk gräns, oftast över Östersjön. Det var daglig rutin på båda sidor och inget att hetsa upp sig för; försvarsmakterna i båda länderna skötte sitt jobb. För övrigt var Lede Fi rädda för Sverige på den tiden, då vi kunde mobilisera 800.000 man och det fanns mobiliseringförråd i skogarna överallt.

   Gillad av 1 person

 19. Jvk skriver:

  Dagens debatt summerad: skurkstater som hänger folk från lyktstolpar ljuger inte, USA är roten till allt ont men egentligen så är det (om man bara ser de verkliga sambanden) också judarnas fel. Ett lågvattenmärke.

  Gillad av 2 personer

 20. Lars skriver:

  Iran tränger fram mot medelhavet, är inflytelserika i Irak och i Syrien och Libanon, stödjer upproren i Jemen. Ryssland, Turkiet och Iran tycks forma samarbete, Saudierna som leder mycket av sunniter i regionen är ärkefienden. Kärnvapen kräver träffsäkra ballistiska missiler och det utvecklas fortsatt av Iran. Saudierna har troligen via Pakistan, som de samarbetar med militärt och på Saudiskt territorium tillgång till Pakistanska kärnvapen vid konflikt.

  Gilla

 21. Lars skriver:

  Jag har en bra tumregel. Om alla i media är överens om något så är det sannolikt tvärtom! Jag medger att regeln fallerar ibland.

  Gilla

 22. erik2 skriver:

  Lite vid sidan av, men kanske ändå inte. I min hjärna har det sedan 90-talet alltid ringt ”mannen som vet allt och inget förstår” om förre stats och utrikesministern CB. Jag tycker därför den här texten var ganska fyndig. Jag har också alltid undrat hur CB bara minuterna efter flygplanskrascherna i september för snart 20 år sedan kunde peka ut något som hette al qaida som ansvarigt.

  Gillad av 1 person

 23. svenge skriver:

  JAXEL, (17.54) Kalla inte bomberna över Hiroshima/Nagasaki för utpressning av civilbefolkning i utpressningssyfte. Avsikten var att snabbt avsluta kriget. Invasion av öarna hade kostat ännu fler liv, troligen. De bombade städerna var militärstäder.

  Gillad av 1 person

  • Jan Andersson skriver:

   Läs gärna ”Made in Japan” av Akio Morita, en av grundarna till Sony och länge dess chef. Han skriver insiktsfullt om kriget som bedrevs av militären över huvudet på alla gräsrötter som egentligen gillade USA skarpt och aldrig förstod vad kriget gick ut på. Kejsaren lade sig aldrig i politiken, men fick uppdraget att i radio meddela det japanska folket att kriget var slut. Då förstod alla att kriget verkligen var över, eftersom ingen hade hört kejsarens röst innan.

   Gilla

 24. Jan Andersson skriver:

  Iran kommer aldrig att släppa en atombomb över Jerusalem och förstöra Klippmoskén. Men de kanske siktar dåligt…

  Gilla

 25. Rikard skriver:

  Hej.

  Så varför inte låta Iran utveckla och sedan använda ett nukleärt vapen?

  Ett är allt de kommer att hinna använda innan de blir förvandlade till radioaktiv glasöken – oljan klarar sig ju ändå, så den biten är det lugnt med.

  Jag tror inte folken i MENA begriper att de får hålla på som de gör för att vi och våra värderingar säger att det är fel att utrota hela folk, inte för att vi saknar förmågan att över en natt utrota dem när vi vill.

  Vad händer om den handsken plötsligt sitter på den andra handen?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gilla

  • Jvk skriver:

   Jo precis, jag är trött på det här, vänster och alla deras likar har fått ansvaret att skärpa sig nu i 50år men inte gjort det, allt blir värre, nu får det vara nog.

   Gillad av 1 person

 26. Sixten Johansson skriver:

  Vi marsianer vet som sagt inget, men vi förstår att mänsklighetens dödligaste gift kan hämtas ur djupa källarplan dit vår förståelses ljuskägla inte når. Kamp om makt, resurser, prestige, livsrum och allt annat känt förstår vi att andra erfarna, intuitiva, kalkylerande, realistiska och illusionslösa människor kan beräkna och sammanväga. Men sedan finns galenskap i olika former, varav många ännu inte har beskrivits, än mindre kunnat botas.

  Märkligt nog verkar de dödligaste formerna av galenskap ha samband med människans vilja att tolka en Guds vilja eller med människans vilja att göra sig själv till gud. Vi marsianer tycker oss under den här sekellånga Mima-säsongen ha urskilt åtminstone tre olika kategorier av människor som lider av dödsbringande, för oss oförståelig och oberäknelig galenskap: 1) människor som har blivit så ofattbart rika att de tycker sig vara gudar och tar sig rätten att forma världen efter sin vilja, 2) människor som tycker sig lyda sin profets och sin Guds vilja, 3) människor som tycker och tror att deras ord och tankar är både verkligheten och de magiska verktyg med vilka de skapar en bättre värld och lika bra människor som de själva.

  Gilla

 27. educaremm skriver:

  Det går nog inte att bortse från att de flesta människor, särskilt i Europa, men även övriga världen, är både präglade, påverkade och pådyvlade, olika vinklingar, förståelser och perspektiv som svårligen då vill tillåta några verkliga s.k. neutrala, eller icke-färgade synsätt att i särskilt stora utsträckningar kunna leva och andas fritt….
  (Har man själv ett mörkt, ett dystert eller rent av ett svartsynt seende som också kan råka glida över till en ännu större svartsyn, eller till ett slags smutsigt seende, som även kan bli ett synsätt som i sina mörkaste nyanser då kan andas paranoia, så har man nog svårigheter att både vilja och kunna anstränga sig att se på det som sker i dagens Europa och Skandinavien, men även i övriga världen, särskilt sansat…).

  För ett svartsynt sinne, eller för ett s.k. smutsigt sinne, eller för rentav ett förorenat sinne, (ett s.k. skitigt), sinne, eller psyke, riskerar allting som vederbörande läser, ser, hör, uppfattar och tar del av, att bli till någonting smutsigt….och kan bli något annat….

  Paranoida föreställningar behöver man vara uppmärksam på och försöka att motarbeta så mycket man kan med hjälp av sunt förnuft, vett och distans, samt med hjälp av sansade bedömningar, och även med en viss kyla, samt också i viss mån med så godmodiga tolkningar och förståelser som möjligt…

  Paranoia kan vara mer smittsam än vad man kan tro.
  En sådan kan drabba hela folkgrupper och hela nationer med kraft, så att ett slags vansinne, eller en slags kollektiv paranoid scitzofreni riskerar att kunna bryta ut och drabba alltfler, med vilda, halvt hysteriska, vanföreställningar som en konsekvens…

  Om man inte vill att ett sådant skeende skall få näring så behöver man framför allt motarbeta sådana tendenser, (sådana tankegångar och sådana svartseende sinnen, sådana sinnen som alltså är fulla av mörkersyn, eller med en s.k. skitsyn), så mycket man kan…

  Helst då innan en slags allmän paranoia då riskerar att kunna bli epidemisk…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.