Staffan Heimersons utrikes ärenden: Israel fyller 70 år

Staffan Heimerson

I ett antikvariat fiskade jag upp en Palestinaskildring skriven 1931, ”Det omstridda arvet”, av den svenska författarinnan och do-goodern Elisabeth Wærn-Bugge.

Den 87 år gamla studien var som ett dagsaktuellt debattinlägg om Israel som en omöjlighet: ”… lika lite som upprättandet av en judisk nationalstat i miniatyrformat vore en fördel för mänskligheten och judarna själva …”.

Ingen fördel? Åjo. Staten Israel upprättades och den har räddat det som efter europeisk antisemitism och Hitlers industrialiserade judehat riskerade att utplåna ett helt folk.

Israel kan därför dunka sig i ryggen och säga grattis till sig självt, när landet just i dag fyller 70 år. Plötsligt känns rikets valspråk som en insiktsfull analys: Uppståndelse.

När landet i morgon återgår till sin vardag av hetsig politik och djup andlighet, flit och kreativitet är dess triumf tydlig: att som enda demokrati överleva i en världsdel av militärdiktaturer, våldsbesatta tyranner och medeltida dynastier – alla enade i sitt hat mot judarna.

Det är en pigg 70-åring, till ytan stor som Ångermanland med nästan lika många invånare som Sverige; 75 procent av dem judar.

Men de problem Israel står inför är i en del fall akuta, främst Irans ökande inflytande, och i något fall till synes olösligt, Palestinafrågan. För palestinierna är den israeliska högtidsdagen Nakba – katastrofen.

1) Irans aggressivitet i Mellanöstern och rivalitet med regionens andra stormakt, Saudiarabien, ökar sannolikt efter president Trumps omdömeslösa utträde ur Europas, Rysslands och Kinas avtal med Iran om frysning av dess kärnvapenprogram. Rivaliteten med saudierna är religiöst betingad: Iran är shiamuslimskt, Saudi sunnimuslimskt.

Iran är Israels farligaste fiende, om än inte i sådan grad som Israels premiärminister Netanyahu framställde det i sin Göbbelsinspirerade TV-presentation inför världen.

Iran har inga kärnvapen och får dem heller inte inom en överskådlig framtid. Men Irans förre president Ahmadinejad sa oförblommerat, att målet var att utplåna Israel. Nuvarande regim talar inte lika tydligt men många är övertygade om Irans mål fortfarande är att ”driva den judiska staten ut i Medelhavet”.

Folkresningen i Syrien 2011 gav upphov till mängder av motståndsgrupper. Iran agerar politiskt, diplomatiskt och militärt framgångsrikt i regionen. Det har i sju år stött Syriens blodtörstige diktator, den 52-årige Bashar al-Assad, som haft makten sedan 2000. I detta kaos har Iran kunnat upprätta militärbaser i Syrien. Inbördeskriget mattas av, centralmakten återtar områden som varit i upprorsrörelsens händer, motståndsfickorna blir färre och mindre. Al-Assad, som religiöst är en alawait, en shiasekt, förblir Syriens president. Men landet blir i praktiken en iransk vasallstat.

Redan utkämpas vid Golanhöjderna missildueller mellan Syrien och Israel.

2) Än större fara för Israel är Hizbollah, en shiamuslimsk folkrörelse med ett parti, som i Libanon efter val i förra veckan är landets största. Hizbollahs motiverade, välutrustade, vältränade armé har haft en stor betydelse för att Syrienkriget svängt till al-Assads favör.

Dess styrka underströks av den svenske terrorforskaren Magnus Ranstorp, som har tillgång till underrättelsematerial både från brittiska MI6 och amerikanska CIA.

”Hizbollah”, sa Ranstorp, när jag nyligen åt middag med honom, ”förfogar över 130 000 missiler.” Även Hizbollah har utrotandet av Israel på sin dagordning.

3) Palestinafrågan är mera olöst än någonsin och ingen bryr sig. Både 1975 – med Yasser Arafat i FNs talarstol ”med en olivkvist i ena handen och en Kalasjnikov i andra” – och 2000 med president Clinton som fadder, stod det ockuperade området på tröskeln till att bli ett fritt och självständigt Palestina. Det är chanser som nu har förskingrats. Gaza under Hamas har i praktiken brutit sig ur. PLO på Västbanken är marginaliserat; dess ledarskap har tappat sin prestige och hanterar västvärldens gigantiska finansiella stöd som vore det deras personliga retainer, engagemangsarvode.

Dock – det är oundvikligt att Palestinafrågan en dag i framtiden måste upp på dagordningen.

4) Den nymornade antisemitismen i Europa skapar olust. I Berlin angreps på gatan en ung jude därför att han som religiös huvudbonad bar en kippah.

I Sverige är antisemitismen obehaglig men praktiseras av historiskt okunniga SD-inspirerade ungnazister och av outbildade arabiska invandrare i storstädernas förortsgetton. Prognos: de kommer att växa från det.

I flera andra länder är antisemitismen mera elitistiskt rotad. Det brittiska labourpartiet hyser ansedda medlemmar som är antisemitiska och som dess partiledare Corbyn tvekar att slänga ut. Premiärminister Orban i Ungern demoniserar den ungerskfödde filantropen George Soros med motiveringen att han är en judisk miljardär. I Litauen säger i en opinionsmätning 23 procent att de ”inte vill acceptera judar som medborgare”.

Värsta blamagen stod Palestinas president Mahmoud Abbas för. I sin palestinska ”riksdag” förklarade han att judarna i förintelsen ”inte mördats på grund av deras religiösa identitet utan på grund av att de var ockrare och bankirer …” (Abbas bad senare om ursäkt).

5) Israel har inom sitt lands gränser en delikat obalans, vilken gör att det slits mellan religiös tradition och modernitet.

Det rankas i världens toppskikt i BNP per capita, i demokrati, medellivslängd och pressfrihet. Israel är Asiens tredje mest demokratiska land efter Japan och Sydkorea. Diskriminering baserat på exempelvis kön, etnicitet eller religion är enligt lagen straffbar.

Tel Aviv är näst Silicon Valley världens främsta högteknologiska centrum. Det backas upp av starka riskkapitalister. Typiskt är, att när Daimler Benz skulle skapa ett nytt forsknings- och utvecklingscentrum valde företaget att lägga det i Tel Aviv. Landets befolkning är i hög grad engagerad i vetenskapliga och teknologiska frågor. Israel rankas på fjärde plats i världen i vetenskaplig aktivitet mätt i vetenskapliga publikationer per miljoner invånare. Man har också högsta andel vetenskapsmän, tekniker och ingenjörer per capita i hela världen. Landet rankas högt på listor med innovation och konkurrenskraft och israelen tar ut fler patent än någon annan.

Tel Aviv är sekulärt, syndigt och ungdomligt. Samtidigt blir huvudstaden Jerusalem allt mera religiöst präglad. De ortodoxa judarna blir fler (främst genom hög nativitet) och reglerna för uppträdande blir strängare.

Mentalt växer avståndet mellan Jerusalem och Tel Aviv. De tillhör olika världar – och detta bäddar för spänningar och kanske interna konflikter.

77 reaktioner på ”Staffan Heimersons utrikes ärenden: Israel fyller 70 år

 1. A skriver:

  Totalt ointressant onyanserad propagandasmörja Staffan. Det är exakt sånt här som jag är helt less på. Det betyder inte på något sätt att jag tar ställning för eller emot Israel.

  Mvh A

  Gillad av 11 personer

  • Östrahult skriver:

   Jag är böjd att hålla med, det här ger inget nytt. Om man söker något som ligger närmare sanningen och mindre PK-istiskt så bör man läsa Ledarsidorna där Johan Westerholm beskriver situationen, se https://ledarsidorna.se/2018/05/krisen-iran-israel-allt-ar-inte-det-som-det-synes-vara/

   Han visar att Irans attack och Israels motattack inte primärt är en följd av USAs agerande i avtalsfrågan med Iran utan är kopplad till Irans agerande i Syrien. Andra viktiga faktorer i hela problematiken, som förbigås av Staffan Heimersson, är valet i Libanon, det stora antalet flyktingar i Libanon, varav 400 000 sunnimuslimska desertörer från Syrien, samt oppositionsläget i Iran.

   Staffan Heimersson undviker också att nämna den påtagliga antisemitism som finns inom regeringen i Sverige. Han borde också inse att agerandet från EU-kommissionen främst handlar om att hitta nya maktområden och få bort uppmärksamheten från den omfattande kritik som idag finns mot Kommissionen.

   Slutligen borde han inse att det inte är i Sverige eller med svensk medverkan som något löses när det gäller alla konflikter i Mellanöstern. Grönköping förblir Grönköping.

   Gillad av 7 personer

  • Håkan skriver:

   Du tar däremot tydligt ställning emot Staffan som person, signaturen A, kan du utveckla varför?

   Själv ser jag artikeln som informativ och saklig, eller finns det sakfel du kan nämna och som jag och andra kan kolla upp via andra källor?

   Gillad av 1 person

   • uppstigersolen skriver:

    För min del räcker det att läsa satsen ”SD-inspirerade ungnazister” för att diskvalificera Heimersson. Han bor i Frankrike och har ingen koll på Sverige. SD står upp för Israel. Sveriges regering gör det inte. Margot Wallström är en katastrof.

    Gillad av 11 personer

   • Håkan skriver:

    Börjar med att det är omöjligt att lägga in en kommentar direkt under ett tidigare inlägg, och som ett tips till alla – skriv vilken signatur ni riktar er till och vilket inlägg det gäller.
    Nu är detta först ett svar på önskemålet från JVK att jag ska förklara vad Staffan Heimersson hade för poäng med det han skrev,
    Vänligt men bestämt ber jag människan bakom signaturen JVK att ta upp detta med Staffan och inte med mig, jag fick ut en del av det Staffan skrev och vad andra inte får ut får de själva hantera.
    Ett nästa svar är till signaturen UPPSTIGERSOLEN, vars signatur tyder på en ovilja att våga framträda som en riktig människa. Svaret är att om man läser och citerar så ska man läsa det hela och citera det hela, se hela det han skrev:
    ”I Sverige är antisemitismen obehaglig men praktiseras av historiskt okunniga SD-inspirerade ungnazister och av outbildade arabiska invandrare i storstädernas förortsgetton.”
    Den stigande solen missade det där med historiskt okunniga och inspirerade och en del annat, och får det till att det är partiet SD som åsyftas.
    Lär er läsa och tänka i stället för att busa på nätet.

    Gilla

   • Jvk skriver:

    @håkan, utanför vänstern så är det meningen att debatt skall försiggå så att man lägger fram en tes som man försöker underbygga med fakta och rationell argumentation, sedan bemöter opponenten det man har att säga på samma sätt. Jag vet, vi har inte sett denna typ av debatt nästan någonsin i Sverige, och vänstern använder inte denna metod alls så jag förväntar inte att du skall förstå.

    Du inser att om man nämner SD och nazister på det sätt som görs så uppnås en specifik effekt, även om vänstern och vänsterliberaler alltid är hycklande fegisar och inte vågar stå för sina åsikter.

    Tack ändå för att du hittat hit, vänstern är rädd, man känner av vindkantringen, verkligheten är er i hasorna men herregud vad det är tråkigt, ALDRIG att vänstern kan hålla sig till saken och argumentera ärligt, men det är klart, föerbilderna använde ju inte denna metod, de mördade helt enkelt sina motståndare, nu har vänstern blivit än slugare och har lejt ut mördandet till en offergrupp.

    Min fråga var, vad var poängen? Inte ens det kan du svara på.

    Gilla

   • uppstigersolen skriver:

    Hur många heter Håkan i Sverige? I min kommun har vi dessutom en Hakan som säljer kött. Han kallar sig Håkan för det klingar bättre i Sverige. Så att säga att jag valt signatur för att inte vilja bli igenkänd gäller lika mycket för dig, Håkan.

    Gilla

   • Håkan skriver:

    Som svar på signaturen JVK och funderingarna runt debatter och teser och rationell argumentation, och jag håller helt med om dina kritiska synpunkter på hur vänstern agerar i dessa sammanhang. Kan tillägga att det var både roande och oroande att du tror mig vara en av dem, oroande då det kanske säger en del om skärpan i det övriga du skriver.
    Jag har inte lagt fram en tes, och jag skrev inte för att starta någon debatt, jag tyckte endast att artikeln gav mig en del insikter och fakta jag inte varit klar över tidigare, det är allt.
    Har du kontaktat Staffan ännu, han kan säkert argumentera omkring det han och du har åsikter om.

    Gilla

 2. Erik Björn-Rasmussen skriver:

  Staffan!
  Välkommen till den publicistiska världen utanför betalväggarna. Vi är många som njutit av dina många insiktsfulla radioreportage. Men jag måste fråga dig: Från vilken källa kommer ditt uttalande:
  ”I Sverige är antisemitismen obehaglig men praktiseras av historiskt okunniga SD-inspirerade ungnazister”? I min bok har SD gjort allt som göras kan för att rensa bort sina bruna rötter. I min bok är den mobbning etablerade riksdagspartier utövar mot SD sedan 2014 en skam för Sverige och ett svek mot svensk demokrati.

  Gillad av 8 personer

 3. Erik Bergman skriver:

  Rätt mycket PK-propaganda här. T ex att kalla antisemtiska nazister för SD-inspirerade. SD har flera judar bland sina politiker. Viktor Orban anklagar inte Soros därför att han är jude utan för det han gör. Och det med rätta. Netanyahu ställde upp på den kritiken mot Soros.

  Gillad av 16 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Man kan väl nästan gå så långt som att säga,
   att en Jude med minsta lilla självbevarelsedrift borde rösta på SD!!!

   Gilla

   • Isak skriver:

    Ingen jude bör rösta på SD. SD är det mest judefientliga partiet i riksdagen.
    SD vill förbjuda import av kosherkött, förbjuda Brit milah och stänga den judiska friskolan i Sthlm.

    Gilla

 4. villervalle03 skriver:

  Antisemitismen är mer inspirerad av socialistiska partier som S, MP och vänstern. Där den radikala islamismen, jihadismen, frodas i all hög framgång och väl förmåga. Inte SD, som du Staffan utmålar som antisemitisk.Staffan lever kanske 30 – 40 år bak i tiden, då det fanns tendenser ditåt. Sossarna hyllade Hitler på 40-talet, men även dom har ändrat sig en del sedan dess. Livet förändras, människor liksom partier och politik, men vissa vill leva kvar i det gamla, och får svårt att hänga med i tiden. Läs på Staffan eller kom med nåt konkret som påvisar SD:s antisemitiska påverkan. Annars är det ännu en falsk sosse polemik inför valet, som du framför.

  Gillad av 12 personer

  • Jvk skriver:

   Ja när världsbilderna år så olika så finns det inte så mycket att prata om, hur kan man identifiera hot så olika? Det är så uppenbart att det är muslimernas och vänsterns judehat som är hotet idag, det är ju vänsterliberaler som styr, och den muslimska gruppen som växer och det är muslimska terrordåd mot judar och andra vi ser hela tiden, ändå så hänger man upp hela sina argumentation på några få i SD och identifierar dessa med nazister, inga bevis är nog, mördade judar och präster på öppen gata väger lättare än pubertala sånger. Jag jämför med en hysterisk kvinnlig bekant, minsta pinne i pojkarnas händer orsakar hysteri, hoppa inte för högt på studsmattan osv, men att skicka 13-åriga dottern ensam på läger går fint. Folk är helt enkelt usla på verklighets och riskbedömning och hela Staffans övertygelse ligger i att han har haft samma åsikt som hela etablissemanget alltid, när etablissemanget så är på väg över kanten som lämlar så förmår folk inte stanna och reflektera.

   Gillad av 4 personer

   • Håkan skriver:

    På samma grunder jag frågade signaturen A efter några sakliga uppgifter som jag och andra kan kolla via andra källor för att se om de är trovärdiga, ber jag nu dig signaturen JVK också om sådana sakligheter.
    Du är frekvent här med utförligt beskrivna åsikter och bör ju också ha mycket sakligt att skriva, sådant som kan verifieras sakligt av andra alltså, eller hur?

    Gilla

   • Jvk skriver:

    3000 döda den 11 september massor mördade i London tunnelbana, Madrids tunnelbana, konserter i Paris och London, Charlie Hebdo, Nice, Stockholm, USA många mindre dåd i Tyskland och Frankrike och Holland, listan är mycket lång, du känner till detta? Attacker i Danmark mot ecknare och konstnärer, och mot judar. Mot detta så kan jag på rak arm inte komma på något dåd utfört av nazister eller fascister och faktiskt inte ett enda terrordåd utfört av någon från SD. Vänstern stödjer Hamas via ombud och har väl aldrig visat någon förståelse för judarna? Svensk socialdemokrati sålde malm til nazisterna och har fortsatt med att stödja terrorister som mördar barn och kvinnor. Vänsterns hat mot USA är sammanvävt med dess hat mot judarna.

    Vad precis är det du vill ha bevis för? Materialet är ju massivt. En självklarhet som jag ser det.

    Man måste däremot gräva en del för att finna några SDare som sjunger någon sång eller skrattar åt antisemitiska skämt. Jag tycker jämförelsen är skrattretande, vi har en hel religion och region som är antisemitisk och yttermera nu utrotar kristna, samtidigt som vänstern hela tiden har stött muslimerna mot Israel och USA. Jag vet inte vilken del i denna bild du inte håller med om? Den svenska regeringen är ju persona nog-grata i Israel av en anledning, man kan inte dölja sin antisemitism ens nödtorftigt och judarna lämnar Malmö, en stad som tidigare styrdes av en antisemit, Reepalu. Var Jammeh står vet jag inte men jag kan gissa, det är ju på hennes vakt som antisemitsmen fortsätter att sprida sig. Om du inte tror mig så kan du ju ta på en kippa och knalla runt i Malmö en vecka och se hur det går.

    Gillad av 5 personer

   • Jvk skriver:

    @håkan, nu har jag bemödat mig, så nu kräver artigheten att du gör samma sak, man kan inte bara ställa frågor utan att svara, vi är ju inte hycklande politiker eller?

    Gillad av 3 personer

   • Håkan skriver:

    Strukturen på denna sidan är sådan att jag inte vet var min kommentar hamnar, signaturen JVK, men jag svar på det du skrev i dag 14/5 klockan 15.02 och det du skrev i ett längre inlägg strax dessförinnan.
    Inte i något av dessa inlägg skriver du något jag kan följa upp som en del av det du tidigare påstått:

    ”Det är så uppenbart att det är muslimernas och vänsterns judehat som är hotet idag, det är ju vänsterliberaler som styr, och den muslimska gruppen som växer och det är muslimska terrordåd mot judar och andra vi ser hela tiden, ändå så hänger man upp hela sina argumentation på några få i SD och identifierar dessa med nazister, inga bevis är nog, mördade judar och präster på öppen gata väger lättare än pubertala sånger.”

    Jag ser också fokuseringen på dagens parti SD som fel då man syftar på dess rötter en gång i tiden, på samma sätt borde partiet V få sina rötter använda som argument i dagens debatt som exempel.

    Men kom med länkar eller annat som jag kan klicka mig till och som du bygger det jag citerade på, tack.

    Gilla

   • A skriver:

    Jag tycker den kära Håkan har påfallande likheter med en A Åberg. Kan det vara så?
    Läs texterna igen… jo så är det nog.
    Mvh A

    Gilla

   • Jvk skriver:

    Håkan, du verkar ha ett bekvämt liv? Länkar att klicka på? Du kanske vill ha en avhandling med referenser? Jag ser inga länkar i dina inlägg, detta är en längre debatt som man inte bara kan landa i som en skit i potatismoset (se inlägg nedan), du vill ha länkar till 9/11, Paris, London, Madrid, Nice? Menar du allvar? Jag föreslår de största dagstidningarna eller Wikipedia. En rimlig debatt förutsätter en viss ärlighet om fakta och referensramar, och jag vet vänstern har satt i metod att vara oärlig, och om man inte ens är överens om att det var muslimer som mördade folk 9/11 i det värsta terrordådet i USA någonsin, eller som mördade tecknarna vid Charlie Hebdo, eller ungdomarna vid Bataclan eller Ariana Grandes konsert, ja men då är det inte lönt att diskutera, men det har jag konkluderat för länge sedan. Svensken i gemen kan inte diskutera och vänstern och senare vänsterliberalerna har gjort det till en konst att omöjliggöra rationell debatt.

    Gilla

 5. MartinA skriver:

  Det här glättiga hurtiga anslaget känns igen från reklamfilmer, barnprogram och när globalister ska försöka tala till oss mindre vetande i pöbeln. Förutom bombmattan av förvanskningar vad gäller Iran så vill jag invända mot just det här tonfallet vad gäller Israels skapelse. Naturligtvis kan man fira Israel om man är allierad med Israel eller sionismen. Eller om man är israel. Men för miljoner människor i regionen var det en katastrof. Enorma lidanden, massmord, fördrivningar. Rör ju egentligen inte mig. Men den hurtiga tonen är otäck, plastig , tondöv.

  Gillad av 3 personer

  • Jvk skriver:

   Vilka miljoner? Det är tyvärr så att man i din argumentation finner en kärna som gör dig irrelevant, du har många poänger, men det verkar finnas många vars rationalitet slutar nör judar och USA kommer på tal. jag har aldrig förstått det, varför hata judar och USA?

   Gillad av 4 personer

   • MartinA skriver:

    700 000 palestinier fördrevs vid etablerandet av Israel. Dessa i sin tur destabiliserade Jordanien och ffa Libanon. Det räcker för att det ska ha varit en katastrof för miljoner människor. Sen kan man ju kanske förklara USAs monstruösa politik i området med Saudis o Israels inflytande över USA om man vill men det är en spekulativ diskussion.

    Att du kallar det för ”hat” att invända mot det pastellglada anslaget i en artikel om något som var en katastrof för så många människor säger mycket om din hyperkänsliga hysteri och ingenting om mina känslor. Som jag sa, inte min ensak. Jag kan tillräckligt med historia för att fatta att etablera en stat alltid är en rå och bordus sak. Icke förty,!tonfallet i artikeln var oanständigt.

    Gillad av 1 person

   • Jvk skriver:

    Jag tror din siffra inte stämmer men det för inte långt att dividera om detta, folk har väl kommit och gått i området alltid, var är palestiniernas nedtecknade historia? Det beror bara av när i historien man gör nedslag, men 700,000 ”palestinier” måste jag kolla upp, dina historiekunskaper slår mina med lätthet så jag kan inte säga att du har fel men tror att problemet nog ligger i definitionen av ”palestinier” och ”Palestina”. Mitt allmänna intryck av regionen är att folk har flyttat runt mycket, krig eller inte. Dina invändningar ser jag inte som hat och jag gör ett antagande som du förvisso inte skrivit rakt ut vad jag vet så jag kan ta fel, jag tycker att du har många poänger, men tror att din metod är för exklusiv, jag håller med om att kulturer har kärnor och att dessa blir etniska eftersom det tar tid att bygga upp en kultur så efter ett årtusende så sammanfaller de två men små grupper kommer alltid att befinna sig utanför huvudgrupper och det ser jag inte som skadligt, och judarna har i Sverige varit en sådan grupp (även om det så klart finns undantag). Däremot så får du allt mera rätt dag för dag eftersom den vita gruppen av etablissemanget tvingas att återigen använda sin etnicitet då denna nu ses som varande orsak till allt ont. Jag hade dock velat se en nationalism eller samhörighet som var en smula mjuk i kanterna som fokuserade på en värdegemenskap (även om detta ord kommer läskigt nära det pk-etablissemanget rör sig med) som bygger på det system av fri tanke men utan utopiska öppna gränser som vi kommit nära i Europa och USA för vanligt folk, men utan den socialism vi har i Sverige.

    Gillad av 5 personer

   • MartinA skriver:

    Det mjuka tåget har gått. Vi klarar ej av att tävla i nativitet med våra nya landsmän. Alltså måste vi tävla i hårdhet. Mot folk som klarar av att döda sina egna döttrar när de parar sig utanför gruppen.

    Gillad av 2 personer

   • Isak skriver:

    Det stämmer att ca 525000 araber flydde delvis pga uppmaningar av arabiska ledare som lovade att driva ut judarna i havet, men dels pga fördrivning. Samtidigt skedde ett antal pogromer i arabländerna som ledde till att ca 850000 (enligt somliga upp emot 1000000) judar lämnade arabländerna. Israel tog emot ca 650000 av dessa judiska flyktingar som ju fick medborgarskap i Israel omedelbart.Tråkigt nog har inte de arabiska grannländerna gett medborgarskap till de araber som flydde.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Farhud
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Judisk_exodus_fr%C3%A5n_arabiska_och_andra_muslimska_l%C3%A4nder

    Gilla

  • Jvk skriver:

   Men jag håller till 100% med om det glättiga anslaget och att det är i hårdhet, men också organisation vi måste tävla.

   Gilla

 6. Jvk skriver:

  ?? Jag missade poängen men många år i MSM kanske har gjort att man glömt att det behövs en? Utan USA så hade Israel varit utplånat och judarna utrotade av araberna för länge sedan, vad Europa gör är väl att underblåsa konflikten genom bistånd till den grupp som vad jag kan förstå var 50,000 man stark efter arabernas misslyckade anfallskrig som man såg till att placera som en framskjuten trupp, och genom barnafödande fått att växa. Denna nesa, detta bevis på arabisk oduglighet kommer aldrig att glömmas, de kommer aldrig att ge upp hoppet om kärnvapen och att utplåna judarna.

  Det utbredda hatet mot judar i Sverige går mig förbi, de bodde i i Sverige utan att ens märkas, när muslimerna kom så förhåller det sig annorlunda och med massinvandringen så vågar man inte släppa ut sin dotter ensam längre, ändå så står etablissemanget på muslimernas sida. Ett bättre bevis på att vi är i myternas grepp kan väl inte hittas, det finns tror jag 13 miljoner judar och kanske 1.6 miljarder muslimer, och de muslimska länderna är häxbrygden av våld och konflikt och kvinnohat, ändå så hatar vänstern judarna och vänsterliberalerna försöker utmåla Israel som hotfullt. Jag är en enkel man, jag dömer av vad jag ser ske utanför mitt fönster och då är det lätt att identifiera det verkliga hotet idag. Etablissemanget är de verkliga förvaltarna av nazisternas och muslimernas uråldriga judehat, att etablissemanget hycklar med detta faktum spelar ingen roll.

  Men, usel artikel, verkligen.

  Gillad av 9 personer

   • patriotzz skriver:

    Det ”svenska” hatet utgår från vänstersocialisternas inställsamhet mot Araberna.
    Så länge det sitter gamla kpml r-reliker i regeringens famn, kommer teskedsgumman att stötta Israels fiender. Glöm inte att relikerna i ett tidigare liv stödde palestinsk terror och än dag stöder ship to gaza och muslimska brödraskapet.

    Gillad av 1 person

   • A skriver:

    JVK, Tänk efter nu: fruktan för det formidabla. Vi pratar nivå här. Att du inte kan förstå det betyder just det. Men vad gör människor som känner sig underlägsna? De hatar och vill förgöra det som de aldrig kan nå eller ser som ett hot.

    Mvh A

    Gilla

  • Jan Bengtsson skriver:

   (S)om alltid, den som nämner den, klämmer den!

   Så var finns den verkliga Anti-semitismen?

   Center-Annie borde skämmas för att ens ta ordet i sin mun,
   representant för ett parti, som helt öppet under drygt TIO ÅR,
   hade värnandet av den Nordiska Rasen på partiprogrammet!

   Ja ända tills krigslyckan vände i slutet av WW2…

   Bönderna trodde sig väl ha större insikt i avel…

   Gilla

   • Anders Svensson skriver:

    ”värnandet av den Nordiska Rasen på partiprogrammet”

    Centerpartiet får gärna ta tillbaka det i stället för att som idag har värnandet om den nordiska rasens utrotning.

    Svenskar har faktiskt en unik DNA som skiljer sig från andra folk.

    Gillad av 1 person

 7. Lennart Granqvist skriver:

  Mycket inspirerande och intressant inlägg av dig Staffan.
  Israel är vad Sverige skulle vilja vara ,ett land med ” bägge fötterna på jorden”.
  Dags att göra upp med Islam?

  Gillad av 2 personer

 8. Krister Thelin skriver:

  ”…historiskt okunniga SD-inspirerade ungnazister…”var onekligen en ny subgrupp. Eller avser Heimerson helt enkelt bara *unga nynazister i SD-klädnad?

  Gillad av 1 person

 9. R.Nilsson skriver:

  ” Syriens blodtörstige diktator, den 52-årige Bashar al-Assad, som haft makten sedan 2000.”
  ————————–
  Nej! Det går vi inte på längre. Blodtörst är inget man kan förknippa med denne man.

  Gillad av 3 personer

  • Anders Svensson skriver:

   Ja, det är ett tröttsamt epitet. Utan Bashar al-Assad hade det inte funnit en enda kristen i Syrien. Fast kristna är det helt okej att utrota. Stiger Bashar al-Assad åt sidan kommer det att bli en etnisk utrensning i Syrien på flera miljoner människor. Det verkar Staffan Heimersson inte har något emot. Förmodligen har inget emot att Sverige blir en islamistisk stat och att svenskar utrotas.

   Gillad av 2 personer

 10. Hovs_hällar skriver:

  Heimerson verkar leva i en alternativ verklighet. Han tror på fullt allvar att judehatet i Sverige på något sätt är inspirerat av SD, och inbillar sig att det muslimska judehatet kommer att gå över.
  Han verkar ha missat att undersökningar säger att det sistnämnda hatet dominerar.

  Utgjutelser av den här sorten kan man läsa i Aftonbladet eller DN, om man råkar höra till den krympande skara som ännu ens läser dessa lögnspäckade media.

  Prognos: Den muslimska antisemitismen kommer INTE att försvinna, tvärtom växer dess makt hela tiden ju fler MENA-folk våra galna makthavare importerar.

  Gillad av 11 personer

 11. Tårarna sprutar skriver:

  ”I Sverige är antisemitismen obehaglig men praktiseras av historiskt okunniga SD-inspirerade ungnazister och av outbildade arabiska invandrare i storstädernas förortsgetton. Prognos: de kommer att växa från det.”

  Det här stycket är nog det mest oförblommerade exempel på Fake News som jag någonsin läst på DGS. Herre min gud vilken filterbubbla Heimerson måste leva i för att tro och skriva något sådant, men så lämnade han väl också Sverige och verkligheten för över ett kvartssekel sedan.

  Hans texter är inte ett tillskott till DGS.

  Gillad av 10 personer

 12. Marianne reichmann skriver:

  ”För palestinierna är den israeliska högtidsdagen Nakba – katastrofen”. Ja tänk: radikalt sänkt barnadödlighet, fungerande sjukvård och infrastruktur som el- och vattenförsörjning och gatubeläggning, religionsfrihet, utplånad analfabetism, utbildningsmöjligheter, universitet (allt detta till och med i annekterade och ”ockuperade” områden), demokratiska medborgerliga rättigheter med full tillgång till platser i parlamentet, you name it! Att få bli den klart mest välmående och högst utbildade arabiska folkgruppen i hela regionen – vilken katastrof!!

  Gillad av 2 personer

 13. Svea Krut skriver:

  I Sverige är antisemitismen obehaglig men praktiseras av historiskt okunniga SD-inspirerade ungnazister och av outbildade arabiska invandrare i storstädernas förortsgetton. Prognos: de kommer att växa från det. Här anser jag att du har grovt fel. Sverige kan bli en smältdegel värre än vad Israel är i dag.(fast tvärtom) Sverige kan bli det vi inte vill ha i Europa.

  Gilla

 14. Ulf Bergström skriver:

  Staffan Heimerson har aldrig varit en objektiv journalist. Gräv lite djupare I vilket politiskt parti som helst så finnere man att SD inte står ut som antisemitiskt. Däremot så gör PK-etablissemanget det, t.o.m. internationellt. Obama var så irriterad på den svenska antisemitismen att han skickade ett personligt sändebud till Sverige för att undersöka fenomenet. och hennes konklusion var att svenska politiker är starkt antisemitiska.

  Gillad av 1 person

 15. Jvk skriver:

  Delades under podden med Helena Edlund (som jag för övrigt tycker borde starta en frikyrka med de gamla kristna värdena och lämna vänsterextremisterna och våldtäktsförespråkarna och pedofilerna åt sin ondska, kriget kommer, diskussionen är över, vänster och muslimerna har vetat hela tiden att vi är i krig, de nyper sig nog varje dag och undrar när vi skall vakna och försvara oss. Den svenska kyrkans medel kan inte återvinnas med diskussion, vi har talat för döva öron se åtminstone 70-talet, under tiden så har vänster och muslimerna skaffat så många poster de kunnat.

  Gillad av 4 personer

 16. lendon skriver:

  Möjligen ser DGS ett behov av att bredda sig när det gäller texter och få in lite mer yta och lätta alster. Men. Svartvita onyanserade kvällstidningsartiklar av en antingen/eller journalist är för mycket. Trodde att den förra artikeln av Heimersson var en engångsföreteelse.
  Artikeln i sig innehåller så mycket dumheter att i sak bemöta den skulle kräva mer text än själva artikeln. En ogiltigförklaring i sig till artikeln som sådan.

  Gillad av 5 personer

   • Jan Bengtsson skriver:

    Så mycket omdöme får vi väl ändå tillmäta Patrik)

    Att inte kasta bort sponsorernas pengar!

    Gilla

 17. Anders Svensson skriver:

  Från det ena till det andra så var det Tyskland som hjälpte judarna att etablera sig i Israel före Andra Världskriget.

  Gilla

 18. Ulrika skriver:

  Visst finns det idéer i artikeln som man kan bli smått irriterad av men jag har hittills blivit uppmuntrad av alla positiva pro Israel kommentarer! Det finns hopp i Sverige trots allt negativt och tom antisemitiskt vis à vis det lilla landet. Så mycket gott som har skett på bara 70 år är förvånansvärt. Men som min mamma brukade säga, den som bara letar efter fel hittar inget annat. Grattis Israel!

  Gilla

  • Jan Bengtsson skriver:

   Du lär väl inte hitta någon vänsterförespråkare bland de positiva???
   Röstboskapen måste man vara rädd om!

   Gilla

   • Ulrika skriver:

    Nej, vänstern över lag håller inte på Israel. Den höll på Israel när Israel var svagt. Sen gick den över till ‘förlorarna’. I USA är det huvudsakligen republikanerna som är pro Israel.

    Gilla

 19. oppti skriver:

  Det stämmer väl bra med vad jag ser och hör.
  Israel totalt överlägsna omgivande stater, tekniskt och militärt.
  Men hatet mot Assad är svårt att hålla med om. Syriens revoltörer fick halvhjärtade stöd av USA, men proxikriget drevs av andra. Knappast en situation där stabila förhållanden kunde överleva.
  Läste nyss en bok om Finska inbördeskriget och förhållandena därefter-och ser likheter.
  Mannerheim och de vita hade knappast klarat Aftonbladets etikkoll!

  Gillad av 2 personer

 20. Petrus skriver:

  Ang. Heimersons artikel:

  SD:are brukar inte uttrycka antisemitiska åsikter. Gör någon det blir vederbörande utesluten. Även under de första 9-10 åren, när man lät nazister som höll en mycket låg profil vara med, så passade man sig för att pyssla med antisemitism. Man undvek också Israel-frågan.

  Iran förnekar att man avfyrade robotar mot Israel-kontrollerat territorium. Man hävdar i stället att det var den syriska armén som gjorde detta efter åratal av israeliska attacker mot Syrien under inbördeskriget. Ryssarna verkar ge iranierna rätt här.

  Att som invandringsmotståndare eller någon slags nationalist uttrycka kritik mot Israel är väl minerat område. Så det är väl klokast för sådana personer, om de företräder ett invandringskritiskt parti eller organisation, att undvika att kritisera Israel. Att som en del invandringsmotståndare prisa Israel vet jag dock inte om det är så smart. Man kan ju då räkna med att dra på sig extra ilska från stora invandrargrupper. Invandrare kan också av denna anledning se det som mer legitimt att uppvisa en mer hänsynslös attityd mot infödda svenskar. ”Om svennarna tycker att det är okej att fördriva palestinierna, ta deras egendom och sedan skjuta på dem litet hur som helst, så borde väl vi kunna klubba ner svennarna och diskriminera dem litet.” Att 30 % av de fördrivna var kristna tror jag inte hjälper svennarna. Inte heller att judarna vet att de flesta nationalister som smörar för Israel idag inte skulle ha gjort detta i slutet på 30-talet.

  Gilla

 21. Jan Andersson skriver:

  Hela Europa håller andan inför den muslimska immigrationen. Mellanöstern har varit ett kaos i åtminstone 70 år. Folken i de olika muslimska länderna tål inte varandra på grund av en historisk detalj. Många står inte ut med att vänta på bättre tider utan ger sig iväg till länder som har råd och ett visst intresse av att ta emot dem. Länder som har kunnat utvecklats utan att religionen och klanstrider har bromsat. Men de muslimska länderna har en gemensam fiende, Israel. Vars innevånare varit motorn i forskning och ekonomi i de mest framgångsrika länderna i världen. Muslimerna ägnar mycket energi åt att planera för Israels utplånande. Tänk om de i stället kunde lyssna och lära hur man skapar ett framgångsrikt samhälle? Israels BNP lär vara lika stor som hela den samlade arabvärldens.

  Gilla

 22. Max skriver:

  EN STÄNDIG KRUTDURK

  George C. Marshall, USA:s Utrikesminister sa, strax innan Israel blev en självständig stat i maj 1949: Erkänner vi Israel som en självständig stat kommer det inte att bli fred där borta under de närmaste tusen åren!

  Tråkigt att Staffan Heimerson medvetet (?) blandar ihop SD med ungnazister. SD är för Israel.
  De mest antisemitiska politikerna (SD är dessutom parlamentariskt valda politiker) i Sverige finns i regeringen! Antisemitiska demonstranter från div arabländer tillåts skrika på gatorna i Malmö och ingen vågar ingripa i Sossestaden med 50% invandrare.
  Ett stort antal judiska medborgare har lämnat hatets Malmö och Löfven skyller på SD. Han vill inte förlora en enda röst i Malmö?

  Vi har tom en utrikesminister, Margot Wallström, (S) som lyckades med bedriften att hamna m på SIMON WIESENTHAL CENTER’s 10 i topp lista med de värsta antisemiterna i världen 2016!

  Hur vet Staffan Heimersson att Iran inte har några kärnvapen?
  Jag lärde känna en man från Iran 1990 som kom från en gränsstad mellan Iran och Sovjetunionen. Till denna stad som hade forskningscenter kom hundratals ledande atomforskare från Sovjetunionen när kollapsen hade börjat. Där fick de egna villor, svimmingpooler, chaufförer, trädgårdsmästare och ett helt annat liv än de hade haft i Sovjetunionen, där de inte visste om de skulle få sin futtiga månadslön eller inte.
  Det har nu gått 30 år sen de vällde in i Iran. All denna kompetens.
  Att tro att Iran inte lyckats ta fram kärnvapen på dessa 30 år är nog ren dumhet?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.