Varför växer islam?

Mohamed Omar

Troende muslimer älskar konvertiter. I en tid då islam förknippas med våld, förtryck och dåliga nyheter i största allmänhet känns det förstås stärkande att träffa på en västerlänning som ”gått över till den egna sidan”. Den här tweeten är ganska typisk:

”Åh träffade på en svensk kvinna som har blivit muslim. Hon Ba jag kände mig så ren när jag blev muslim. Hon Ba du e min syster yo wallahi she Literally Made My day”

Här var någon som hade genomskådat de islamofobiska slöjorna och sett islam för vad det verkligen var – något underbart!

Av entusiastiska unga muslimer får man ofta höra att islam är världens snabbast växande religion. Och det är faktiskt sant.

I Sverige märker man tillväxten. När jag var barn på 80-talet fanns det inga moskéer i Uppsala. Det ska visst ha funnits en i Göteborg som tillhörde ahmadiyya-samfundet. Men den gjorde inget väsen av sig. På min skola fanns det inga elever som tog ledigt på eid eller som fastade i ramadan. Det var ingen flicka som hade hijab.

Idag finns det moskéer i både stora och små städer. Och de växer som svampar ur jorden. Någon har till och med börjat ropa ut till bön. Och fler vill börja. Islam är på allas läppar. På ungefär trettio-fyrtio år har islam gått från att vara ingenting i Sverige till att bli något stort.

Vad beror det på? När entusiastiska muslimer pratar om sin religions framgångar vill de gärna få dig att tro på dess kvalitéer. När man blir muslim blir man ”ren”, som den unga tjejen skriver i sin tweet. Det är en ren, förnuftig och god religion.

Man vill förmedla bilden av att islam växer på grund av konversioner. När vi hade studiebesök i moskén i Uppsala brukade imamen säga att minst tio svenskar konverterar till islam varje fredag. I verkligheten var det ytterst sällsynt. Det hände då och då.

Under mina tjugo år som muslim kunde jag inte räkna till mer än högst tio svenska konvertiter i Uppsala. Det är tio på tjugo år, inte tio varje fredag. Några av dem har liksom jag lämnat islam och blivit ateister och agnostiker. Flera av dem blev muslimer i samband med giftermål med en muslimsk kvinna.

Jag hade koll. Jag anordnade nämligen möten för svenska muslimer och var redaktör för en tidskrift som ville normalisera islams närvaro i Sverige och bidra till att skapa ”blågul islam”. Tänk dig faluröda moskéer med vita knutar! En annan intellektuell konvertit, Pierre Durrani, var också engagerad i detta. Han har lämnat islam.

Islam är den minst omtyckta religionen i Sverige, visar en studie från 2016. Den mest omtyckta religionen är kristendomen, följt av buddhismen. Och en nyligen genomförd undersökning visar att en majoritet vill förbjuda islamiska böneutrop. Det ser likadant ut i resten av Europa. En majoritet av européerna vill till och med stoppa all islamisk invandring. Se denna undersökning genomförd av brittiska Chatham House 2017.

Det som gör att islam växer i Sverige är inte konversioner utan två saker: 1) invandring från islamvärlden och 2) barnafödande.

Och i resten av världen? Det som gör att islam växer är barnafödandet. Det är inte så att massor av människor blir övertygade av profeten Muhammeds smarta argument, visdom och underbara personlighet. De föds helt enkelt in i muslimska familjer. De blev muslimer innan de ens hört talas om Muhammed.

Så att islam snart tar ifrån kristendomen dess ställning som världens största religion beror alltså inte på att kristna kommit till insikt om att de gillar Muhammed mer än Jesus.

En undersökning från Pew Research Center (2017) visar att muslimer föder fler barn än alla de sju andra undersökta religiösa grupperna. Muslimska kvinnor föder in genomsnitt 2,9 barn, medan icke-muslimer föder 2,2. Muslimer har en genomsnittsålder på 24 (2015), icke-muslimer ligger på 32 år.

När det kommer till omvändelser, så är det den icke-religiösa gruppen, sådana som jag, som ligger i topp. Trots det sociala stigmat, diskriminering och förföljelse, så lämnar muslimer islam.