Varför växer islam?

Mohamed Omar

Troende muslimer älskar konvertiter. I en tid då islam förknippas med våld, förtryck och dåliga nyheter i största allmänhet känns det förstås stärkande att träffa på en västerlänning som ”gått över till den egna sidan”. Den här tweeten är ganska typisk:

”Åh träffade på en svensk kvinna som har blivit muslim. Hon Ba jag kände mig så ren när jag blev muslim. Hon Ba du e min syster yo wallahi she Literally Made My day”

Här var någon som hade genomskådat de islamofobiska slöjorna och sett islam för vad det verkligen var – något underbart!

Av entusiastiska unga muslimer får man ofta höra att islam är världens snabbast växande religion. Och det är faktiskt sant.

I Sverige märker man tillväxten. När jag var barn på 80-talet fanns det inga moskéer i Uppsala. Det ska visst ha funnits en i Göteborg som tillhörde ahmadiyya-samfundet. Men den gjorde inget väsen av sig. På min skola fanns det inga elever som tog ledigt på eid eller som fastade i ramadan. Det var ingen flicka som hade hijab.

Idag finns det moskéer i både stora och små städer. Och de växer som svampar ur jorden. Någon har till och med börjat ropa ut till bön. Och fler vill börja. Islam är på allas läppar. På ungefär trettio-fyrtio år har islam gått från att vara ingenting i Sverige till att bli något stort.

Vad beror det på? När entusiastiska muslimer pratar om sin religions framgångar vill de gärna få dig att tro på dess kvalitéer. När man blir muslim blir man ”ren”, som den unga tjejen skriver i sin tweet. Det är en ren, förnuftig och god religion.

Man vill förmedla bilden av att islam växer på grund av konversioner. När vi hade studiebesök i moskén i Uppsala brukade imamen säga att minst tio svenskar konverterar till islam varje fredag. I verkligheten var det ytterst sällsynt. Det hände då och då.

Under mina tjugo år som muslim kunde jag inte räkna till mer än högst tio svenska konvertiter i Uppsala. Det är tio på tjugo år, inte tio varje fredag. Några av dem har liksom jag lämnat islam och blivit ateister och agnostiker. Flera av dem blev muslimer i samband med giftermål med en muslimsk kvinna.

Jag hade koll. Jag anordnade nämligen möten för svenska muslimer och var redaktör för en tidskrift som ville normalisera islams närvaro i Sverige och bidra till att skapa ”blågul islam”. Tänk dig faluröda moskéer med vita knutar! En annan intellektuell konvertit, Pierre Durrani, var också engagerad i detta. Han har lämnat islam.

Islam är den minst omtyckta religionen i Sverige, visar en studie från 2016. Den mest omtyckta religionen är kristendomen, följt av buddhismen. Och en nyligen genomförd undersökning visar att en majoritet vill förbjuda islamiska böneutrop. Det ser likadant ut i resten av Europa. En majoritet av européerna vill till och med stoppa all islamisk invandring. Se denna undersökning genomförd av brittiska Chatham House 2017.

Det som gör att islam växer i Sverige är inte konversioner utan två saker: 1) invandring från islamvärlden och 2) barnafödande.

Och i resten av världen? Det som gör att islam växer är barnafödandet. Det är inte så att massor av människor blir övertygade av profeten Muhammeds smarta argument, visdom och underbara personlighet. De föds helt enkelt in i muslimska familjer. De blev muslimer innan de ens hört talas om Muhammed.

Så att islam snart tar ifrån kristendomen dess ställning som världens största religion beror alltså inte på att kristna kommit till insikt om att de gillar Muhammed mer än Jesus.

En undersökning från Pew Research Center (2017) visar att muslimer föder fler barn än alla de sju andra undersökta religiösa grupperna. Muslimska kvinnor föder in genomsnitt 2,9 barn, medan icke-muslimer föder 2,2. Muslimer har en genomsnittsålder på 24 (2015), icke-muslimer ligger på 32 år.

När det kommer till omvändelser, så är det den icke-religiösa gruppen, sådana som jag, som ligger i topp. Trots det sociala stigmat, diskriminering och förföljelse, så lämnar muslimer islam.

38 reaktioner på ”Varför växer islam?

 1. Ben-Hur skriver:

  De genomsnittliga födelsetalen du nämner, är de verkligen riktiga? Nog har jag läst på andra platser att muslimer föder fler barn än 2,9 och ickemuslimer föder färre än 2,2 ?

  Gilla

  • Hosianna skriver:

   Eller hur, Ben-Hur? Med tanke på polygamin inom islam kan jag tycka, att muslimska mäns reproduktionstal – även med icke-muslimska, västerländska kvinnor, eftersom barnen tycks hamna i riskgruppen för att utveckla muhammedanism – borde redovisas per capita.

   Gilla

 2. Aha skriver:

  Eftersom Islam inte omfattar allas lika värde (gäller inte för kvinnor och icke-muslimer), eftersom Islam är totalitär (icke tolerant mot icke-muslimer), eftersom Islam skapar spänningar och sår split, eftersom Islams apologeter har lätt för att hata, är det hög tid att etablissemanget agerar;
  – att media tar till de stora rubrikerna, att alla predikningar avlyssnas, att bidrag dras in, att hets mot judar och andra folkgrupper åtalas.

  Säg att ovanstående hade gällt för SD. Vilka krigsrubriker, vilka protestaktioner, vilken avsky skulle de inte då ha fått möta. Total uppställning över hela linjen.
  Etablissemangets avståndstagande mot Trump bleknar i jämförelse mot vad som då hade varit fallet mot SD. (Trump är i sitt andra regeringsår tydligen något populärare än Obama.)

  Nu händer ingenting. Etablissemangets ansvar för den bekymmersamma framtiden är blytung. Trots massiv kritik har man tagit emot för många på för kort tid och för många med disparat kultur.
  Att det finns många som delar denna uppfattning och ändå är beredda att rösta på sjuklövern är en gåta.

  Gillad av 7 personer

  • RövarnA skriver:

   Vi måste sluta att förvänta oss något från etablissemanget, det är bara en distraktion som ger dem mera svängrum, eftersom vi fortsätter att kasta pärlor i detta svinaktiga svarta hål. Vi måste organisera oss från botten igen, i processen så kan man rösta på SD, MED eller AFS, bara det är utanför etablissemanget, men dessa rörelser kan inte rymma alla åsikter som ligger utanför etablissemangets inarbetade dogma. Men låt oss sluta förvänta oss något från etablissemanget.

   Gillad av 6 personer

   • Anders Svensson skriver:

    Helt satt måste det bli en form av gräsrotsrörelsen. Men tyvärr har jag svårt att tro på det. De flesta anser nog att det är viktigare att veta vad som händer i Let’s Dance eller Paradise Hotell eller något liknande. Det går inte att få folk att delta på möten.

    Det är bara vänstern som går på möten för de har ändå inte råd med en TV en kabeluppkoppling.

    Gillad av 2 personer

   • Aha skriver:

    Orden föll fel. Självklart kommer etablissemanget (inom närtid) inte agera kraftfullt mot Islam.

    När det gäller att organisera sig från botten finns förutsättningarna;
    – ett par hundratusen torde idag vara regelbundna läsare av alternativmedia vilket kan motsvara 20% av alla de som är mer samhällsintresserade.
    Tricket blir att få dessa att agera samfällt.

    Utöver det finns 2-3 miljoner förbannade svenskar. Tricket, den större utmaningen blir att få dessa att också agera samfällt.
    Om t.ex. två miljoner röstberättigade, 6 miljoner röstade sist, på nätet har klickat ja på villkor som ska vara uppfyllda för att rösta på ett parti, skulle en rejäl direktdemokratisk kraft uppstå. Det kan då handla om ickeval såsom att inte rösta på partier som
    – inte vill reformera public service
    – ger permanent uppehållstillstånd istället för (det mer logiska) tillfälliga uppehållstillstånd
    – vill ha hemspråksundervisning vilket kostar skjortan (får man sköta själv)
    etc

    Gilla

   • Rövarna skriver:

    Jag har lyssnat mycket på Nassim Taleb på sistone, rekommenderar faktskt allt han säger, han är inte ens så självgod som när jag mötte honom men jag har inte läst hans senaste böcker. Han talar mycket om ”minority rule”, dvs att en liten högljudd grupp kan få alla att dansa efter dess pipa, och få jordnötter förbjudna, eller få igenom massinvandring trots att de flesta inte vill ha det. Denna regel borde kunna tillämpas även för oss, men det kräver uthållighet.

    Gilla

 3. Östrahult skriver:

  Bra fakta tycker jag. Den stora frågan är varför det officiella Sverige totalt lägger locket på i denna fråga eller t o m promotar denna utveckling såsom svenska kyrkan gör. Är det för att man vill undvika någonting, att uppfattas som något som katten släpat in? I så fall måste man fråga vems kritik är det man är rädd för. Eller är det en aktiv handling för att medverka till att uppnå ett nytt tillstånd där islam dominerar?

  Gilla

  • patriotzz skriver:

   Som Svenska kyrkan gör??
   Vi ha ingen svensk kyrka. Bara en organisation av avhoppare som river det som är den verkliga kyrkan.
   Den sanna svenska kyrkan ligger i gruppen Mitt kors!
   Inte ärkebiskopen och hins dvärgar som dansar kring sin ledare,

   Gillad av 2 personer

   • Anders Svensson skriver:

    Det vinns många präster i Svenska Kyrkan som inte gillar den utveckling som sker och som är väldigt mycket emot islam i Sverige och är väl medvetna om vad som står i koranen. Jag hoppas att de kan gadda ihop sig och göra någon form av revolution i kyrkan och styra tillbaka kyrkan där den ska höra hemma.

    Gillad av 4 personer

 4. ramonafransson skriver:

  Jag tänker alltid på John Lennons låt, Imagine, där orden: if there were no religion … sitter som berget i mitt huvud. Och det är enbart utan religion som du kan tänka fritt och inte bli instängd. Och vad det gäller Islam är det den minst fri-tänkande av alla religioner näst efter katolicismen. Vi som lever om tjugo trettio år får väl se vad det blev av Sverige, men jag har inga större förhoppningar om att det ska bli ett bli ett bra land att leva i eller växa upp i. Sorry!

  Gilla

  • Rutger skriver:

   Du skriver att islam är den minst fritänkande av alla religioner. Helt korrekt men muslimer utövar islam genom att följa alla dess lagar. Muslimernas religion är dess lagar. Och alla dessa lagar sammantaget är det muslimska samhällsystemet. Så man kan sammanfatta det med att säga muslimernas religion är att bygga ett samhälle på deras lagar som skiljer sig från våra lagar.

   Gilla

 5. Sesam skriver:

  Så är det och om det inte varit för det enorma grepp pk-staterna har om den akademiska världen så hade någon forskare extrapolerat immigrationen och barnafödandet på ett ärligt sätt och kunnat uppskatta den ekonomiska aktiviteten i Sverige, antalet moskeér, antalet skjutningar, antalet våldtäkter, antalet badhus för både män och kvinnor eller vad som helst, även antalet IT-bolag och läkare så klart för år 2050 med ganska god precision. Antalet muslimer i Europa är den självklart viktigaste enskilda faktorn för allt framtida samhällsliv. Hur kommer Europa att se ut 2050? Allt tal om hen, säkra rum, ingen plattform, metoo och allt det andra, allt tal om rasism, allt detta syftar till en sak, att vi inte skall tänka över hur Europa kommer att se ut 2050. Vi kan däremot vara helt säkra på att muslimska brödraskapet gör kalkylen, de kan nog inte fatta vilken tur de har, High-five varje dag eller vilket handtecken muslimer nu gillar.

  Därför Muhammed, eller Eddie, vad är lösningen?

  Gillad av 2 personer

 6. Hosianna skriver:

  Tack, Eddie, för att du sprider en liten strimma hopp om mänskligheten med orden:

  ”Trots det sociala stigmat, diskriminering och förföljelse, så lämnar muslimer islam.”

  Gillad av 5 personer

 7. Hovs_hällar skriver:

  Tack, Eddie, detta behöver upprepas om och om igen, så att budskapet till sist går fram, eller ”polletten trillar ner”!

  Du är den kanske bäste, kunnigaste och mest välformulerade, islamkritiker vi har här i landet — och att du inte regelbundet publiceras i de största dagstidningarna är en skam.

  Jodå, vi vet varför: Här i ett land förlamat av den galna PK-sektens välde är sanningen illa sedd.

  PK-sektens lögner får däremot obegränsat med utrymme i media.

  Jag skriver ”PK-sekten” eftersom dessa politruker verkar över partigränserna, och driver sina spel i egentligen alla riksdagspartier (utom SD).

  I höst har vi äntligen en sällsynt chans att ge dessa PK-sektens quislingar en välförtjänt spark i ändan, ut ur riksdag och regering, och in i den stora glömskan. Det räcker nu med deras vanstyre.

  Gillad av 4 personer

  • Britt skriver:

   I Sverige behöver vi i alla fall inte gynna ett högt barnafödande. En ekonomisk åtgärd vi skulle kunna införa, som en markering, är barnbidrag för t ex högst tre barn. Och absolut inga flerbarnstillägg. Detta skulle sannolikt påverka svenskfödda föräldrar marginellt. Vill man ha många barn får man betala själv.

   Gillad av 4 personer

   • Margareta skriver:

    Jag håller helt med dig om detta. Sett ur ett överbefolkningsperspektiv behöver vi inte fler människor på jorden och sett ur ett kostnadsperspektiv är en minskning av barnbidraget efter x antal barn att föredra. Vill man ha nöjet med barn efter x antal får man bekosta detta själv. Nu blir en stor barnkull en inkomstkälla istället och förhindrar kvinnor i vissa kulturer att komma ut i arbetslivet. Minskad kostnad för barnbidrag skulle istället ges till de pensionärer som har det sämst.

    Gillad av 1 person

 8. Steen skriver:

  I Danmark er antallet konvertittet omkring 3000 på 35 år. Det er næsten udelukkende kvinder ved ægteskab.
  Jeg vil tro, at Scientology har hvervet lige så mange personer i tidsrummet. Men det er smart af islam, at en mand kan bliver til 6-8 muslimer. Det er også derfor, Singapore har forbudt muslimske mænd at gifte sig med ikke-muslimske kvinder.

  Gillad av 4 personer

 9. Gösta Johnsson skriver:

  I hösten val gäller det att moblisera största möjlig motstånd mot 7-klöverpartierna och PK.-etablissenmanget genom att rösta på SD- det enda oppositionspartiet att räkna med vi har för närvarande i Sverige.
  Hur svenska folket fortfarande kan rösta på flera av dessa partier är en gåta. Endast KD kan väl räknas som acceptabelt att ge sin (stöd)röst.

  Gillad av 4 personer

 10. Bo Svensson skriver:

  Över lag är kommentarerna pessimistiska. – Det borde vara lätt att vända strömmen av oanställningsbara och oanpassningsbara i rätt riktning, bara genom att dra ner på det galna spenderandet av skattemedel på främmande folkslag och på överseendet med deras brottslighet. – Islam kan förslagsvis ges samma villkor som en likartad nyetablerad sekt skulle fått.

  Plikten att erbjuda asyl innebär inte någon plikt att bereda asylanten bättre villkor än till en utfattig glesbygdsbo av nordisk härkomst. – Vi bestämmer själva.

  Och alla män som vill bli behandlade som barn skall avkrävas bevis på sin låga ålder för att inte bli bemötta som vuxna och är de barn, skall de skyndsamt återförpassas till sina föräldrar.

  Och utvisning skall bara bestå i att förpassas till bevakad enklav intill internationell flygplats varifrån man är fri att ta sig vidare hemåt.

  Gillad av 4 personer

  • Mr.T skriver:

   Denna förändring i politiken som du föreslår, kommer när helvetet frusit till is. Dessutom, hur skall du göra med dom som är födda i landet, var skall du deportera dom och ytterligare, även om du lyckas genomföra det du föreslår ovan, hur skall du få dom som ändå kommer att finnas kvar (för dom är här för att stanna, att tro något annat är naivt), att sluta reproducera sig ?
   Klippa nötterna eller ?

   Gillad av 2 personer

   • Bo Svensson skriver:

    Det är där kravet på ekonomisk garant som villkor för rörelsefrihet kommer in. – Skulle kunna utvecklas till att brottsligheten blev helt självfinansierad men man kan ju börja med våldsbrottsligheten.

    Blir det tillräckligt trist i de kvarter man är begränsad till ihop med andra av samma sort, hittar man kanske hem igen där man skall vara.

    Gilla

   • Sesam skriver:

    I så fall måste vi rösta på Socialdemokraterna för det är de som har mest praktiskt erfarenhet av kastrering i Sverige.

    Gillad av 1 person

 11. Sesam skriver:

  Ibland får jag känslan att Omar är en agent deep deep deep undercover, jag glömde deep. Han håller ut små morötter som indikerar möjlig samexistens med muslimer, som att få dem att konvertera, ingenstans är detta något annat än ett försumbart fenomen.

  Gilla

 12. Willy Lindqvist skriver:

  Det kan inte vara särskilt berikande att leva med islam i muslimska länder eftersom så många muslimer måste fly därifrån.

  Gilla

 13. vlennstrand skriver:

  En smårolig karikatyr grundad i ett korn av sanning.
  Rasimen inom muslimska grupper påtalas i både r/ islam och r/ exmuslim.

  Gilla

 14. Hawwa skriver:

  Jag bodde i närheten och kommer ihåg när ahmadiyya-moskén i Högsbo byggdes.
  Det kändes lite främmande, men man märkte inte mycket av de muslimerna.
  Den saudi-finansierade Göteborgs moské is a different ball-game.

  Gilla

 15. Aurora skriver:

  Utöver invandring och barnafödande så är det så att det är förbjudet för en muslim att lämna sin religion. Då blir man avfälling vilket är värre än att vara otrogen (icke-muslim). Detta innebär också att den som gifter sig med en muslim också måste konvertera till islam. Vi förstår också att de asylsökande som åberopar att de konverterat till kristendomen och nu skulle riskera dödsstraff om de återvänder är båg och inget annat,

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.