Rasismen i Sydafrika som antirasisterna inte bryr sig om

Mohamed Omar

När apartheid rådde i Sydafrika fanns det en väldigt aktiv svensk solidaritetsrörelse. Man samlade in pengar till ANC, Afrikanska Nationalkongressen, demonstrerade och satte upp Isolera Sydafrika-märken överallt. Det var rasismen som var vidrig och inte kunde tolereras. Facken var med, kyrkorna, medierna, regeringen, ja, alla.

Men idag lider Sydafrika under en annan rasism, rasismen mot boerna, den vita minoritetsbefolkningen. Men ingen inom det svenska etablissemanget bryr sig. Varför? Det stämmer inte med den ideologiska kartan. Svarta är offer, vita är skurkar. När de vita är offer så låtsas man som det regnar.

När vita sydafrikaner rånas, misshandlas och våldtas blir det inga rubriker. År 2017 skedde 340 attacker mot vita bönder i Sydafrika. 70 dödades, ofta under brutala former. Man skulle kunna tro att antirasismen för vissa snarare handlar om att racka ner på vita än att bekämpa rasism.

Och för många handlar antirasismen bara om godhetssignalering. Man vill plocka billiga poäng, förbättra sin image. Då vill man ju inte ta upp rasismen mot vita. För det kan man förlora på. Där finns inga poäng att plocka.

Så kan man lätt genomskåda en så kallad antirasist. Bryr han eller hon sig bara om när vita är förövare och icke-vita är offer? Då är antirasisten antingen omedveten eller fejk.

Tisdagen den 27 februari röstade det sydafrikanska parlamentet ja till att beslagta mark från vita.

”Tiden för försoning är över”, sade förslagets upphovsman Julius Malema. Han är ledare för det socialistiska svart makt-partiet Economic Freedom Fighters (EFF). Han talade om att denna ”landreform” skulle ”återupprätta vårt folks värdighet”. Han har tidigare sjungit den antivita kampsången ”Skjut boern”.

Motionen, som alltså säger att staten skall ”ta tillbaka” land som ägs av vita ”utan kompensation” godkändes med 241 röster för och 83 mot. Den nya politiken stöds också av ANC. Partiets talesperson för landsbygdsfrågor deklarerade: ”ANC står helt och hållet bakom principen att expropriera mark utan kompensation.”

Stämningen blir allt mer spänd i Sydafrika. Svart makt-anhängare uppmanar till våld och mord mot vita med statens tysta medgivande. De vita används som syndabockar, så att de som lovade guld och gröna skogar när apartheid avskaffades slipper ta ansvar för sina misslyckanden. Allt sedan Sydafrika lämnades över till ANC har fattigdomen och våldet ökat.

Var är protesterna från den svenska regeringen, facken, kyrkorna, medierna? Tysta. De vill bara stå upp för antirasismen när det är lätt eller när man till och med vinner på det. Alla som var för en bojkott av Sydafrika under apartheid borde nu kampanja för en ny bojkott på grund av den nya regimens rasistiska politik mot boerna.

När boerna kom från Holland till Sydafrika på 1600-talet fanns det inga zuluer där. Boer är ett holländskt ord som betyder bonde.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie Råbock)