Svenska fester

Mohamed Omar

Idag firar irländarna sin nationaldag S:t Patriks dag. Det är också en helgondag till minne av S:t Patrik som införde kristendomen på ön någon gång på 400-talet. Men framför allt är det en festdag! Och som sådan firas den över hela världen om folk som gillar att festa. Även i Sverige.

Och även jag firar S:t Patriks dag. Jag har satt på mig en grön kavaj. Fast jag inte vet så mycket om honom. Dessutom har man väl bara tillgång till fromma legender. Och jag har aldrig varit på Irland.

Men denna dag påminner mig om att vi svenskar har många egna roliga dagar att festa på. Jag är trött på den där oikofobiska inställningen att det svenska är tråkigt och att allt osvenskt och utländskt är så häftigt. Ja, att vi ska fira hela världens högtider. Nu är visserligen Irland kulturellt sätt inte så främmande. Både Irland och Sverige tillhör samma europeiska familj. Jämför du oss med något arabland så är det knappt någon skillnad mellan Irland och Sverige. Men ändå.

Ibland känns det som om jag håller på att drabbas av mångkulturell utmattning. Att jag håller på att bli motsatsen till oikofob – jag vill bara ha svenskt. Jag tror vi är fler som känner så. Det där suget efter det svenska. Man blir liksom less, när medierna pratar om sharia, böneutrop och slöjor dag ut och dag in.

Vi moderna svenskar har ju ett oikofobiskt drag. Det vill säga vi tycker att andra kulturer är så intressanta och märkvärdiga, samtidigt som vi ignorerar eller nedvärderar vår egen kultur och historia.

Ja, som Mona Sahlin sa en gång: ”Jag tror att det lite det som gör många svenskar så avundsjuka på invandrargrupper. Ni har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop er. Och vad har vi? Vi har midsommarafton och sådana töntiga saker.”

När man börjar läsa om vår svenska kultur, inser man snabbt att den är minst lika märkvärdig och intressant som andra kulturer. Vad hände i Sverige den 17 mars? Jag vet inte. Men det går att ta reda på. Kanske föddes det en märkvärdig svensk? Kanske dog någon märkvärdig svensk? Den 12 mars föddes i alla fall Evert Taube. Vill man ha en fest i mars kan man fira Taube. Man kan dricka snaps och sjunga ”Sång i Danziger Gatt”:

Stormande sjung gammal och ung
Lyssne till sången och värje
Din urgamla frihet Sverige

Läs på om din lokala historia. Vad är det för staty som står på torget? Vem tillhör den stora och vackra gravsten på kyrkogården? Vem bodde i slottet? Det finns säkert saker man kan uppmärksamma med ett besök, ett föredrag, en sång, en fest.

Om man vill fira helgondagar, så kan man fira S:t Erik den 18 maj. Han blev martyr i Uppsala, som då hette Östra Aros, år 1160. Legenden berättar att han under en mässa fick bud om att danskarna var på väg, men han ville bli lämnad i fred tills mässan var slut. När det var dags gjorde han korstecknet, väpnade sig och kom ut med sina män.

Där blev han besegrad och halshuggen. På platsen där han dödades sprang en källa fram, S:t Eriks källa. Och en blind kvinna fick synen tillbaka av att röra vid hans blod. Eriks ben förvaras i ett relikskrin i Uppsala Domkyrka.

Varför inte uppföra en utomhuspjäs om Erik? Klä ut sig i medeltidskläder som under medeltidsveckan på Gotland. Varför inte festa och skåla på Eriks dag? Då får man chansen att visa upp vår historia för nyfikna turister och invandrare. Det finns mycket att berätta om. Men det är ju så töntigt. Irländarna i sina stora, gröna hattar är häftigare, eller?

Den svenska kulturen är så stor, brokig, myllrande och rik att en hel livstid inte räcker till för att fira allt som kan firas. Och så ska man lägga till annat! S:t Patriks dagar, oktoberfester och halloweenaftnar.

Det är roliga fester. Det är inte det. Men det finns redan folk som firar dessa högtider. De kommer inte att försvinna och glömmas bort om inte vi firar dem. Men det finns inga andra som firar svenska högtider. Om vi inte gör det, så försvinner de. Det gäller för den svenska kulturen som helhet. Om vi inte bryr oss, vem ska då göra det?

Jag är visserligen ett halloween-fan. Det är mysigt med skräckfilmer, höstmörker och godis.

Ingrid Lomfors, chef för Forum För Levande Historia, sa en gång så här: ”Det finns ingen svensk inhemsk kultur.”

Se det som en utmaning! Visa att hon har fel! Du kan skaffa dig boken ”Våra högtider” av Helge Ljungberg, eller ”Svenska traditioner” av Ebbe Schön, eller ”Svenska helger” av Thora Holm. Den sista är extra nyttig eftersom den innehåller recept. Det finns massor av liknande böcker. Pröva om du kan arrangera någon fest med svenskt tema som är minst lika rolig som S:t Patriks dag, oktoberfest och halloween!

19 reaktioner på ”Svenska fester

  • Anne-Hedvig skriver:

   Et hjernevasket kvinnemenneske som ikke er noe å bry seg om.
   Feir svensk kultur med verdens beste samvittighet!
   Matretter, lokalhistorie, kjente personer (hva med å feire Linné med en piknik i det grønne, var han ikke født på forsommeren?) – osv. osv.
   🇸🇪

   Gilla

 1. uppstigersolen skriver:

  Självklart finns det genuint svenska företeelser. Vi kan föra städade samtal. Vi plockar upp efter oss. Vi håller upp dörren för varandra. Vi tar inte upp opassande samtalsämnen vid finare middagar. Tyvärr har dessa goda ting medfört att vi numera har blivit invaderade av folk som inte är som vi. De skriker, de kastar skräp överallt, de håller inte upp dörren och de beskyller oss för både det ena och det andra. Dessutom, de får understöd av sjuklöverpolitiker och MSM som alldeles uppenbart inte står på vår sida. Den 9 september kan vi göra skillnad. Se till att alla som ligger på sofflocket följer med dig och röstar på rätt parti.

  Gillad av 4 personer

 2. Ki skriver:

  Bra Omar!
  Man kan väl passa på att fråga alla som anser att Sverige är ett kultur fattigt och deprimerande land i vilket multikulturellt muslimsk land de vill bosätta sig och slippa vara avundsjuk. Mona Sahlin är säkert välkommen att fira med de..

  Gillad av 4 personer

 3. Pk är inte kul skriver:

  Jag kan förstå Omars intresse för det svenska, han verkar rotlös. Jag däremot ÄR svensk och nordisk och känner det i märgen, och har inte behov för någon rekvisita.

  Gillad av 1 person

  • richardlindlind5 skriver:

   Det där var väl lite onödigt.. Eddie skriver ju många intressanta texter.//.Jag känner mig rotlös/främmande när jag promenerar på stan numera. Jag hade fått en kallelse till blodprov på lasarettet i fredags 16/3-18. När jag kommer till mottagningen ser jag två vanliga sköterskor och en av Ylva Johanssons snabbspår. Dvs; en tjej som nog också var sjuksköterska men hade heltäckande över armarna
   Att man täcker håret är OK , men man skall kunna tvätta armarna upp till armbågarna så fort man har med patienter att göra.
   Jag tänkte att med min vanliga otur blir det säkert just den islamskt klädda som skall ta provet.
   Efter att funderat ett par minuter gick jag min väg. Utan provtagning.
   Kommer jag fortsätta ”trilskas” och hellre dö än att låta vem som helst ta prover/ utföra behandling ??

   Tja…inte helt otänkbart .
   Fast då slipper ju staten betala ut pensionen… och det är ju nästan ännu mer irriterande .

   Gilla

   • Ulrika skriver:

    Richard

    Det räcker med latex (fria) handskar för att ta ett blodprov. Sluta batta dig och gå tillbaka
    pronto. Ta din hälsa på allvar:-)

    Gillad av 1 person

 4. Rolf skriver:

  ”Forum för levande historia är en myndighet under Kulturdepartementet. Vårt uppdrag är att vara ett nationellt forum som ska främja arbete med demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter med utgångspunkt i Förintelsen.

  Syftet är att kunskaper om Förintelsen ska motivera människor att arbeta för alla människors lika värde.”

  Forum för levande historia är anti-svensk myndighet.
  Arbetar för att undergräva den svenska kulturen.

  Gilla

 5. Mats R skriver:

  Just den sjuttonde mars ha veterligen inte lämnat något avtryck i den svenska historien, men det har däremot den sextonde mars gjort: Den dagen år 1792 skadsköts nämligen kung Gustaf III vid en maskeradbal och dog ett par veckor senare av skadorna (eller snarare på grund av den ”läkarvård” som han utsattes för).

  Gillad av 1 person

 6. Leif Nilsson skriver:

  Håller helt med dig Omar! Mycket viktigt att vårda vårt kulturella arv. Firandet av våra högtider och våra ”hjältar” är både en rolig och betydelsefull del därav.
  Som skåning är jag väl medveten om detta. Jag var med och bildade föreningen Skånsk Framtid där jag under flera år verkade aktivt för att främja vår kultur och vår historia. Det är ingen slump, att i Skåne ligger kampen mot PK-etablissemanget några år före övriga Sverige. Med dagens synnerliga akuta islamiseringshot, gör vi gärna gemensam sak med svenskarna.

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.