Gästskribent Lars Hässler: Regeringens köp av internationella poster

Den humanistiska stormakten Sverige älskar att glänsa på den internationella scenen. Ju fler politiskt korrekta svenska medborgare i FN och andra internationella organisationer, desto bättre. Men Sverige är ett litet land i Europas utmarker och konkurrensen om toppjobben i FN-systemet är stor. För att ”få in” regeringens representanter i olika organisationer har vår svenska regering blivit tvungen att antingen muta sig in eller ”köpa” respektive post, det vill säga betala lönerna själv.

Det finns minst tre fall som belyser detta bruk: Margot Wallströms FN-tjänst, f d Sida-chefens nya jobb i OECD och Sveriges plats i Säkerhetsrådet.

1. Margot Wallström fick 2010 jobbet som FN:s särskilda representant för att bevaka kvinnors utsatta situation i krig och andra konflikter. Men en månad tidigare hade det svenska biståndsorganet beslutat att ge 42 miljoner kronor till en FN-fond som arbetar med samma fråga – sexuellt våld i väpnade konflikter.

Sidas beslut att ge ett stort bidrag till FN:s fond mot sexuellt våld i väpnade konflikter sammanföll sålunda med att Margot Wallström fick toppjobbet i New York. Generalförsamlingen beslutade senare att pengar för Wallströms lön och kansli för resten av mandatperioden skulle tas från den ordinarie FN-budgeten. (Sverige betalade lönen det första året.) Se Rebecca Weidmo-Uvell ”Wallström och FN-spelet” (10/11 2016).

2. Sveriges vice statsminister Isabella Lövin (MP), ”fixade” så att Sidas dåvarande generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka 2016 utsågs till ordförande för kommittén för bistånd (Dac) inom i-ländernas ekonomiska samarbetsorgan OECD. Det beskrevs som en stor framgång och bevis för att Sverige är att räkna med i biståndsvärlden. ”Jag är stolt över det svenska arbetet inom internationell utveckling och det förtroende som ges Sverige och Petri Gornitzka och med denna viktiga utnämning”, skrev Lövin i ett uttalande.

Verkligheten var att regeringen hade lovat att stå för Gornitzkas lön och omkostnader under två år samt en lika stor summa för att täcka kostnader för kansliet. Utan det hade hon inte kunnat bli vald – den som vill ha posten måste betala. Motkandidaten kom från Belgien som inte var redo att betala för en heltidsordförande i Paris. Se ”Regeringen betalade 12 miljoner för toppjobb”, Aftonbladet (16/2 2018)

3. När S kom till makten 2014 var ett av de främsta målen att få in Sverige på en plats i FN:s Säkerhetsråd. Tre länder konkurrerade om platsen och det gällde att få en 2/3 majoritet i generalförsamlingen för att bli vald. Eftersom varje stat på jorden har en röst i generalförsamlingen koncentrerade sig UD på de minsta staterna, de med cirka 100 000 invånare eller mindre.

Flera av de små önationernas politiker i Stilla Havet bjöds in till Sverige under täckmantel av en klimatkonferens. De flögs hit i businessklass, fick bo på lyxhotell, åt gott och fick presenter av regeringen, det vill säga de svenska skattebetalarna. Medel för detta hade tagits av biståndsbudgeten och en till UD knuten stiftelse, Dag Hammarskjölds stiftelse. Se ”Biståndspengar gick till röstjakt på svensk plats i FN:s säkerhetsråd”, Dagens Nyheter (4/4 2016)

Vidare hade Margot Wallström, kabinettssekreteraren Söder och f d diplomaten Pierre Schori rest till diktaturstater som Zimbabwe, Kuba och några av de små örikena i Västindien och kohandlat för att Sverige skulle väljas in i Säkerhetsrådet. Tanken var att de stöder oss i generalförsamlingen och vi stöder dem med till exempel utnämningar i diverse FN-organ. Hela muthärvan lär ha kostat mer än 20 miljoner och UD har dessutom mörkat hela affären; handlingar och e-mail har raderats eller uppgivits aldrig ha funnits. Se ”UD-chef raderade mejl om kampanjen till säkerhetsrådet”, Dagens Nyheter (28/2 2018).

På ovanstående sätt har den humanistiska stormakten Sverige köpt in sig i FN:s säkerhetsråd och andra internationella organisationer.

Nu i dagarna har f d barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) lämnat regeringen. Hon har fått ett nytt toppjobb i FN, biträdande chef för FN:s kvinnoorganisation.

Huruvida denna tjänst är finansierad av svenska skattebetalare eller inte får vi kanske veta i framtiden.

Lars Hässler är jur kand, med en Master of Comparative Law från USA och ett år vid Institutet för högre internationella studier i Geneve. Under 1980-talet arbetade han som råvarutrader för Boliden i Schweiz. Lars är flerfaldig jorden runt-seglare, har skrivit nio böcker och publicerat artiklar på bland annat Brännpunkt i SvD. Han har alltid följt med i politiken men överlåtit skötseln av landet till politikerna tills nyligen då Lars blivit alltmer frustrerad över vart Sverige är på väg 

20 reaktioner på ”Gästskribent Lars Hässler: Regeringens köp av internationella poster

 1. Aha skriver:

  Bra sammanställning som väl anknyter till den på den här på bloggen så ofta kritiserade kamraderiet inom politiken, att politiker biter sig fast på diverse lukrativa poster, inte minst myndighetsposter.
  Det senare är inte minst uppseendeväckande. Vad kan de om myndighetens verksamhete? Att operativt leda stora organisationer?

  Arrogansen inför öppen ridå är häpnadsväckande motbjudande.

  Gillad av 11 personer

 2. Bo Svensson skriver:

  Grundproblemet är tolkningen av demokrati. – Makten över pengarna skall vara kvar hos dem som tjänat dem.

  Makten över hur FN använder sina resurser skall vara hos dem som betalar och makten över skattemedlens fördelning över angelägna ändamål skall vara hos den individuelle skattebetalaren.

  Gillad av 10 personer

 3. Jan Bengtsson skriver:

  Även den tjänsten ÄR I PRAKTIKEN I HÖGSTA GRAD BETALD…

  Vi ger detta FN-område ett speciellt stöd,
  med ca 3-400 miljoner årligen)

  Gällde att till varje pris,
  bli av med en belastning för Regeringen inför valrörelsen!!!

  FÖDGENI saknar Löfvén INTE!

  Gillad av 4 personer

 4. svenne skriver:

  ”Den humanistiska stormakten Sverige älskar att glänsa på den internationella scenen”.

  Ja, Stefan Löfvén gjorde ju ett glänsande framträdande i New York i september år 2015:

  Utdrag ur Nyheter Idag den 28 Sep 2015:

  ”Statsminister Stefan Löfvén var nyligen i New York och deltog i FN:s toppmöte om global utveckling. Där förkunnade han för tiotusentals besökare i samband med en rockkonsert att Sverige nu har världens första feministiska regering och han lovade även 20 miljarder kronor under de kommande 15 åren till att bygga damtoaletter i världens utvecklingsländer”.

  ”Som feminist lovar jag att Sverige skall stötta tillgång till sanitet för 60 miljoner människor världen över, fortsatte Löfven och fick nya applåder”.

  Hur tänker han effektuera detta yviga löfte?

  – 20 miljarder kronor under 15 år betyder en utgift på ca. 1,3 miljarder per år. Nu har det gått två år sedan löftet avgavs och den årliga utgiften ökar allteftersom tiden komprimeras. Har detta projekt påbörjats eller befinner det sig i planeringsstadiet?

  – Kommer materielinköpen att gynna svenska tillverkare av vvs-produkter eller skapar EU:s regler för upphandling att detta går vår näsa förbi?

  – Det finns väl inte kunskap angående vvs-installationer i alla de länder som skall gynnas av insatsen. Skall i dessa fall arbetskraft anskaffas från mer utvecklade länder?

  – På vilket sätt kommer projektet att bedrivas med tanke på projektledning, inköp av varor och tjänster etc.?

  Varför har det varit så tyst i massmedia om detta storvulna löfte? Eftersom ”Sverige älskar att glänsa på den internationella scenen” så borde ju utvecklingen av detta projekt följas och trumpetas ut som ett bevis på vår humanitet.

  Med tanke på att löftet avgavs på en rockkonsert – där kanske möjligheten fanns till den typ av ”förfriskningar” som livar upp – så är det nog inte helt otroligt att löftet var en oöverlagd fyllegrej.

  Gillad av 5 personer

  • Karl Oskar skriver:

   Helt övertygad att Löfvens löfte i New York ligger fullständigt i linje med övriga ‘kraftfulla’ statements, ambitioner och avsiktsförklaringar som blivit synonyma med Svea Rikes statsminister.
   Låter bra i ögonblicket, resulterar i noll och intet!!

   Gillad av 1 person

   • Jeff skriver:

    Presumtive statsminister Kristersson är samma andas barn, kommer med det ena utspelet efter det andra ofta SD light, som när det gäller inte är vatten värt.
    Sanningen står inte högt i kurs i PK borgen.

    Gillad av 1 person

  • Tjalle skriver:

   ”Skall i dessa fall arbetskraft anskaffas från mer utvecklade länder?”

   När jag jobbade i utomeuropeiskt land så infördes sophämtning av europeisk firma.
   Efter att leverantörens kontrakt gått ut och denne tagit hem sin personal så slutade hämtningen att fungera/utföras.

   Gillad av 1 person

 5. Pk är inte kul skriver:

  Nej, grundlägsändringarna syftar väl bland annat till att information som denna skall bli omöjlig att få ut, och olaglig att sprida. Det är tämligen uppenbart var vi är på väg, länder med mera oorganiserad korruption är mera demokratiska, för först så snor ena sidan vad de kan tills folk får nog, sedan andra. I Sverige så är alla i 7-klövern på samma sida och jag tror spelet om SD handlar om att de också vill ha en plats vid köttgrytorna tyvärr, det kanske är det vi kommer att se framöver efter valet, man resignerar och låter Åkesson och Jomshof och de andra få en plats, bara man tonar ner kritiken mot invandringen och islam. Om det sker så är det tur att det nu finns ett nytt parti att rösta på.

  Lars, kan du inte skicka ovanstående till Babelmedia och försöka bli publicerad?

  Gillad av 2 personer

 6. Lassekniven skriver:

  Det är patetiskt. Vem bryr sig om lilla Sveriges försök att svansa. The Tail is wagging the Dog. Låta svansen försöka vifta på hela världen. Det är skrattretande, vad bryr sig USA, Kina och Ryssland. Nada!
  Wallström, Lövin, Regnér….he..he…vem bryr sig. Egen kraft, nä nä men med mina skattepengar (och era).
  Har inte Wallström förresten skåpat ihop drygt 20 mille, i Sverige oskattat?
  Arbetartjejen och socialisten Wallström. Är det detta som sossarna står för?
  Jag är mot EU, NATO och FN, den senare en mycket impotent organisation och dyrbar.
  Jag är för en 5 -stats Nordisk Union och tillbaka till ”lyckliga Gatan” som nu finns inte mer, den har försvunnit i nya kvarter.. (rosengård, Angered, Rinkeby etc etc).
  Bra Fredrik Ö keep on pushing.
  P.S. varför är AfS mot Israel, är de generellt judehatare?

  Gillad av 5 personer

 7. Ophelia skriver:

  Nä, men vi har väl ingen korruption i Sverige..?
  Säkert behjärtansvärt att ”putta fram” pyttenationer som själva kan drabbas alltför hårt både vad gäller konflikter som naturkatastrofer, men… det här är ju ett skolexempel på korruption.
  Pengar (våra!) ger makt. Makt korrumperar. Inget nytt under solen.

  Internet- och datoranvändande är ett alldeles för lättlurat system för att användas i såna här sammanhang. Finns det inget vettigt sätt att hindra radering av offentliga uppgifter?

  Vi kan väl anställa någon übersmart tonåring från Mikronesien att se över det här.
  Så blir alla nöjda.

  Gillad av 2 personer

 8. Mikael Birk skriver:

  Lars Hässler uppmärksammar med all rätt denna smutsiga av Sverige praktiserade praktik med vilken regeringen köper ”utnämningar” med skattemedel för att därefter sola sig i lånad glans. Detta korrumperade förhandlingsspel demaskerar dessutom FN:s och internationella biståndsorganisationers totala haveri; antigen utnäms förtjänta personer på meritrokartisk grund, dock oundvikligen efter omfattande politiskt spel, eller så tillåts principen om ”högsta mest saltade bud” som grund för tjänstetillsättning. FN och de internationella bistånds-organisationerna har dessvärre många likheter med FIFA och den internationella olympiska kommitéen.

  Det tillhör den svenska debattens axiom att tillskriva FN en moralisk, oantastlig aura som organisationen inte förtjänar i praktiken – en organisation som i förhållande till omsättning avsätter skandalöst lite resurser för revision; en tummelplats för ett internationellt skattefrälse med pinsam uppblåst självrättfärdighet. Det dagliga arbetet i FN:s olika komitéer och organ, som den parodiska mänskliga rättighetskommitéen, är av svensk media obevakat och därmed kan den förljugna bilden av FN som en moralisk världsregering uppehållas. Korruptions-skandaler inom FN-systemet uppmärksammas sällan av svensk media. Det bär emot att granska det intrinsikalt goda.

  Utöver de uppenbara fallen med direkt finansiering av specifika utnämningar skall tillfogas det faktum att Sverige, i flertalet fall tillhör de länder som i absoluta tal ger mest i anslag till orga-nisationerna i fråga och därigenom redan via biståndets storlek köper sig infllytande, som allt-så inte enligt den socialdemokratiska amsagan beror på något svenskt överlägset diplomatiskt handlag.

  Den starka position som Sverige har i Nordkorea är på samma sätt inte ett utflöda av Sveriges internationella prestige eller överlägsna diplomatiska ställning. Sverige erkände 1973 som första västdemokrati Nordkorea som stat, denna tradition av att närmast nihilistiskt erkänna regimer som legitima folkrättsligt, b.l.a Demokratiska Kampuchea (Röda Khmererna), är det moraliska pris och den förutsättning som Sveriges eventuella medlarroll vilar på. Sverige förnekade exempelvis Sovjetunionens ockupation av Baltikum, efter att enligt svensk och socialdemokratisk tradition erkänt inlämmandet av Baltikum under Sovjets stövel; Denna nihilistiskt ”pragmatiska” tradition utgör fundamentet till Sveriges framskjutna roll i Nordkorea.
  Sverige har upprätthållit diplomatiska förbindelser med en regim som fullständigt förnekar folket mänskliga rättigheter och förvandlat landet till ett fängelse. Denna form av erkännande har inte för flertalet demokratiska länder varit lika självklart.

  Gillad av 6 personer

 9. O.T. skriver:

  Kritiken mot Hanif Balis roll i Frickaffären saknar praktiskt taget helt substans. Detta har dock inte hindrat Dagens Nyheter från att utmåla det hela som en praktskandal.

  Det har heller inte hindrat den till synes fullständigt ryggradslösa moderatledningen från att lägga sig platta för samma drev.

  Värt att notera att det nu aktuella drevet förefaller vara initierat av UD.

  Att Dagens Nyheters ursprungliga reportage om påstådda läckor från UD till största delen bygger på uppgifter anonyma källor på samma departement lämnat, är inte bara djupt ironiskt.

  Att källor på samma S-styrda UD som i närtid gjort sig ökänt för sina försök att obstruera granskningen av regeringens jakt på en plats i säkerhetsrådet,

  under ett valår plötsligt ses som sanningsvittnen i frågor som rör Moderaterna, är framför allt ett utslag av skandalöst dålig journalistik.
  http://fnordspotting.blogspot.se/

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.