Gästskribent Jakob Modéer: Den eviga strömmen av människor

Svenska läkare flyttar till Norge där de får bättre betalt. Tyska läkare flyttar till Sverige. Läkare från hela Balkan flyttar till Tyskland. På Balkan råder det dock läkarbrist. Där är lönerna relativt låga så där står ingen vid dörren och knackar på. När det var fattigt i Sverige för snart 200 år sedan, ja då flyttade vi till USA. Strömmen av människor som söker ett bättre liv någon annanstans är lika gammal som mänskligheten.

Detsamma gäller för den senaste vågen av människor, mest män, som promenerade genom Europa 2015. Syvende och sist var deras motivation att finna den ekonomiskt bästa platsen att slå sig ner. Om anledning till folkvandringen var att fly krig, vilket givetvis är helt naturligt, då borde väl Italien, Grekland och till och med Bulgarien duga. De är fredliga EU-medlemmar alla tre. Fattigare än Sverige, javisst, men i lika mycket fred med sig själv och sina grannar som Sverige.

Vi måste våga förstå att anledningen till att så många valde att fortsätta att promenera norrut, genom det ena fredliga och välmående EU-medlemslandet efter det andra var ekonomisk. Dessa människor var välinformerade. De visste mycket väl vilka länder i Europa som delar ut flest bidrag mest lättvilligt – Tyskland och Sverige. Och om det inte var nivån på bidragen som bestämde slutstationen, varför valde då så få av dessa människor att promenera till underbara Barcelona? Istället valde de att promenera hela långa vägen upp till mörka, kalla Sverige. Givetvis hade dessa människor hört sagan om våra ”öppna hjärtan”, men då kände de redan till våra ”öppna plånböcker”.

År 2010, under mitt första uppdrag i Albanien, frågade en kollega mig om nivån på barnbidraget i Sverige. Eftersom jag inte bor i Sverige blev svaret ingen aning. Men han visste, och mer. Det lät som han talade utifrån ett excel-blad med tre kolumner – Tyskland, Holland och Sverige när han rabblade upp summor på det ena bidraget efter det andra. Sverige vann givetvis. Om den här albanen kände till våra öppna plånböcker redan 2010 är det lätt att se hur resten av världens fattigare länder kände till det 2015.

Resten är historia. Sverigebilden faller sönder med varje ny handgranatattack, gruppvåldtäkt, kulturtolkning av sekulär svensk lagstiftning, statliga bidrag till odemokratiska organisationer, balkongflickor, terrorattack, fattigpensionär, sönderslaget HVB-boende, och så vidare. Staten, public service och dess allierade slår tillbaka i klassisk DDR-stil med att attackera yttrandefriheten, jaga troll på nätet, och stämpla alla motståndare till den post-marxistiska multikulti-ideologin som brunråttor, nazister eller, än värre, Trump- och/eller Putinanhängare.

På senaste tiden har dock denna nya hårda verklighet, med våld och kriser i skola, vård och hos polisen, smugit sig allt närmare vardagen hos en växande grupp svenska medborgare. Konsekvenserna av en övermodig immigrationspolitik är för stora och för många för att sopa under mattan, hur mycket public service och dagstidningarna än försöker. Medias trovärdighet närmar sig noll. Ytterligare en likhet med DDR.

Hur blev det så här? I Sverige har vi den dåliga vanan att se världen som den borde vara och inte som den är. 2015 tänkte svensken (pådriven av hängivna politiker, kändisar och public service) att om människomassor promenerar över 2 000 kilometer genom Europa för att komma till just oss i Sverige då måste de vara flyktingar från krigets Syrien. Det borde vara så men verkligheten är annorlunda. Flyktingarna från krigets Syrien innehöll i även stora grupper män från andra länder, typ Afghanistan och Somalia.

Denna faktabefriade världsbild, där en vulkan av känslor har förtryckt varje försök till analys, rationellt tänkande och konsekvensanalys gör uppvaknandet i Sverige 2018 desto mer besvärligt och så utomordentligt mycket mer smärtsamt. Sverige befinner sig nu i startgropen till denna psykologiska förändringsprocess. Men liksom alkoholisten som först måste inse och själv acceptera att han har problem innan en beteendeförändring kan ske, krävs det att Sveriges medborgare, politiker och media inser att den inslagna vägen med massinvandring inte är hållbar och har omedelbara och långsiktiga negativa konsekvenser på landets medborgare, ekonomi och demokrati.

Först då, med mindre alkohol i kroppen, kan vi börja att titta framåt och öppet diskutera vilka insatser som krävs för att styra det svenska skeppet tillbaka på rätt kurs. Framför oss väntar en lång rad av väldigt svåra politiska beslut. Allting är givetvis relativt. Vi talar inte om att förklara krig och skicka våra barn i strid. Det kommer dock att krävas det att vi skickar tillbaka de människor som ljugit om sin ålder, de som begått brott och de som gömt sig. Det kommer att krävas stopp för all asylinvandring, och familjeåterföreningsinvandring. Det kommer att krävas fler poliser, fler övervakningskameror, mer SÄPO-agenter, och fler domstolar som ställer offrets rättigheter framför förbrytares känslor. Det kommer att krävas prov i svenska språket, kultur och historia av alla som vill bli svenska medborgare. Det kommer att krävas att svenska feminister tar hedersvåld på allvar då detta kulturfenomen drabbar alla kvinnor i Sverige. Det kommer att krävas mindre PK och mer fakta, klarspråk och öppen debatt. Det kommer att krävas att de statliga bidragen till nyanlända, icke svenska medborgare, sänks radikalt, samtidigt som kraven på att människor i de utsatta områdena förvärvsarbetar och bidrar till statskassan höjs dramatiskt.

Dessa beslut känns säkert svåra för vår tids twitter-politiker. Varje politiskt beslut sätter automatiskt grupp mot grupp. Välkommen till verkligheten med begränsade resurser! Sverige är inte pojken med guldbyxorna, hur mycket vi än försöker tro att det är så. Den mest elementära konsekvensanalys får oss att förstå att vi inte kan rädda hela världen i Sverige. Därmed inte sagt att vi inte skall göra någonting. Det vore moraliskt fel. Så vad kan vi göra för att sakta ner strömmen av människor till Europa, en ström där folk riskerar livet och gör människosmugglare rika?

Här är mitt lilla bidrag till menyn över vad vi gör nu, den dag då Sveriges beslutsfattare växer till sig. Anledningen till att så många människor från fattigare länder vill ta sig till just Sverige är rent ekonomiska. Om vi vill minska strömmen av människor från Afrika till Europa, måste vi öka möjligheterna till arbete och entreprenörskap i norra Afrika speciellt. Inget land i modern tid har skapat fler jobb och reducerat fattigdom mer än Kina. Hur gick de till? En ledtråd. Det skedde inte genom internationellt bistånd. Nej, Kina valde att arbeta sig ut fattigdomen. Kina blev hela världens fabrik, med tillverkning av allt från plastfigurer till McDonalds till iPhones åt Apple. Även Sveriges multinationella jättar H&M och IKEA köper in enorma mängder plagg och möbler från hundratals lokala tillverkare i Kina.

Så mitt enkla förslag lyder, lär av Kina och slå en signal till H&M och IKEA och be dem ta fram ett förslag på hur de kan stödja etableringen av 200 sy- och möbelfabriker, med 1 000 personer anställda vid varje fabrik, i norra Afrika. Det blir jobb åt 200 000 personer direkt. Lägg därtill inkomster till ytterligare 200 000 personer involverade i olika serviceindustrier som caféer, skola, vårdcentraler och så vidare. Säg att etableringen av en fabrik i norra Afrika kostar SEK 50 miljoner i genomsnitt, då skulle hela insatsen kosta SEK 10 miljarder. Det är mycket pengar, men allt är relativt. 2016 spenderade Migrationsverket 42 miljarder på mottagande av asylsökande (kost och logi etc). Och vi kan nog utgå ifrån att H&M och IKEA också bidrar finansiellt till projektet då det är i deras affärsintresse att ha mer tillverkning geografiskt så mycket närmare EU-marknaden än Kina. Food for thought, som engelsmännen säger.

Jakob Modéer, statsvetare utbildad i USA med Masters i Biståndsmanagement, f.d. affärsman och utländsk investerare i östra Europa, numera projektledare på näringslivsutvecklingsprojekt (SECO, USAID, DFID, EU) och hemmahörande på Balkan sedan 1993. Skriver om Balkan och Europa på egen blogg (jakobmodeer.com). Tror visa värderingar är bättre än andra om man vill upprätthålla ett demokratiskt politiskt system och skapa ett samhälle som prioriterar alla medborgares välmående.

40 reaktioner på ”Gästskribent Jakob Modéer: Den eviga strömmen av människor

 1. Bo Svensson skriver:

  Det är ingen lösning. – Då skulle alla anställningsbara och arbetsvilliga stanna kvar där och alla andra skulle fortsätta komma.

  Problemets lösning måste handla om makten över massmedia.

  När vi väl har återställt villkoren för en fungerande samhällsdebatt, kommer en massa osökta lösningar på diverse problem att få allmän spridning och demokratin få en chans att återupprättas.

  Gillad av 2 personer

  • Bo Svensson skriver:

   Några osökta lösningar som förtjänar allmän spridning:

   Att flyktingmottagandet outsourcas till UNHCR som vi förser med de resurser vi är beredda ägna ändamålet.

   Att nivån på den hjälp som erbjuds främlingen inte är högre än den som erbjuds den oanställningsbare glesbygdsbon av nordisk härkomst.

   Skattefrihet för alla vars intäkter inte överstiger de resurser som satsas på en immigrant eller en av nordisk härkomst som krupit in i hjälplöshetsrollen och kräver sina ”mänskliga rättigheter”

   Utvisning skall bestå i förpassning till bevakad enklav intill flygplats varifrån de vilsekomna är fria att ta sig tillbaka hemåt. – Trivselnivån där skall avstämmas så att repatrieringen effektueras.

   Omprövning av de medborgarskap som godtyckligt och omotiverat utpytsats vettlöst och sanslöst under decennier.

   Gilla

   • cmmk10 skriver:

    ”Att nivån på den hjälp som erbjuds främlingen inte är högre än den som erbjuds den oanställningsbare glesbygdsbon av nordisk härkomst.”

    Jag har faktiskt svårt att förstå hur du kan jämställa den svenske medborgaren med främlingen? Främlingen har inte rätt till någonting. Möjligtvis kan han få ett mål mat och en väganvisning till sin ambassad, så får de lösa hemresan.

    Gillad av 4 personer

   • Bo Svensson skriver:

    Jag visar bara på det självklara som alla måste hålla med om, om de inte gör sig dummare än de är.

    Vad jag själv tycker i diverse frågor, är numera straffbart att lufta offentligt.

    Gillad av 1 person

  • Elisabeth skriver:

   Du har alldeles rätt, Bo Svensson. Massmedia är nyckeln. Samhällsdebatten måste fungera och den måste vara fri. Som det är nu föser en agendastyrd MSM, som inte låter läsare/tittare komma till tals, politikerna framför sig. Jag behöver väl inte tillägga att MSMs agendor för det mesta är direkt samhällsskadliga och Sverigefientliga.

   Gillad av 4 personer

 2. Eva Danielsson skriver:

  Helt rätt att man kan styra med ekonomiska medel parallellt med lagar och bestämmelser. Ifall det fanns en politisk vilja att rädda Sverige, vill säga. Sju riksdagspartier har hittills inte visat någon sådan vilja tyvärr, vilka floskler de än tar till med jämna mellanrum.

  Vi är ju inte rika längre jämfört med övriga Europa. Sverige ligger på tredje plats från botten vad gäller medianmåttet på välstånd och svenska kommuner har dubblerat sina lån de senaste åren. Osv osv

  Det borde alltså finnas rent ekonomiska anledningar till att sluta locka hit män från andra världsdelar. Förutom de sociala kostnaderna med mansöverskott, ökad brottslighet och kulturkrockarna, snällt uttryckt.

  Politikerna slår dövörat till för folkviljan och kör på för att öka den politiska makten. Och följer upp med inskränkningar i yttrandefriheten och demokratin. Man vill vänja folk vid lägre förväntningar på välfärdssamhället och vid att jobba mer och längre innan pension. Man vill inte att folk ska se sambanden och börja ifrågasätta makthavarna. Skickligt eg att lyckas saluföra ökandet av den egna politiska makten som ”nödvändiga humanitära” insatser. Och bygga upp en hel industri kring migrationen, som många lever gott på och förstås inte vill bli av med.

  Svenska folket behöver väckas ur sin slöa godtrogenhet och invanda tillit till staten. De behöver förstå att den typiske svensken är ett fattighjon i Europa. Fast den svenska delen av befolkningen jobbar och jobbar. Både män och kvinnor. Och man behöver börja se problemen som de är och vägra låta sig luras av den postmoderna identitetspolitiska världsbilden och terminologin. Vi är inte skyldiga till andra regioners elände och alla som kommer hit flyr inte från krig och konflikter. De har kanske inte ens goda avsikter. De som bäst skulle behöva vår generositet har inga möjligheter att ta sig hit.

  Och skillnaderna i livsstil, värderingar och tro, raserar vår kultur och vår framtid om vi inte sätter ner foten nu och skruvar av bidragskranen och kräver totalanpassning från dem som ska få stanna. De flesta måste förstås återvända hem. Asylrätten gäller ju bara så länge krig pågår.
  Det är ingen mänsklig rättighet att få bo i Sverige.
  Vi behöver inte bli fler invånare i landet vad än en prestigeanfrätt f d statminister säger. Det är bara ett påhitt för att dölja politiska motiv.
  En liten liten ström av framför allt arbetskraftsinvandrare, ja det kan vi gå med på är bra. Det räcker så.

  Gillad av 7 personer

  • Hovs_hällar skriver:

   EVA DANIELSSON — Mycket bra formulerat! Däremot finner jag Modéers text något naiv. Den bygger på orealistiska antaganden.

   Sverige har ex-vis ingen anledning att ta ansvar för att bygga möbelfabriker i norra Afrika, och ärligt talat tror jag inte sådant skulle fungera. Det finns nämligen oöverstigliga skillnader i humankapital mellan olika länders befolkningar.

   Kina har lyckats därför att landet har en urgammal högkultur och en inte bara talrik men även mycket disciplinerad befolkning. Dessa förutsättningar saknas helt i MENA-området — med undantag för lilla Israel…

   Nej, problemet för Sverige är denna sjukt självdestruktiva mentalitet där vi ger bort vårt land och våra tillgångar till personer som inte öht. passar här, då de saknar humankapital och vanligen enbart har en destruktiv effekt på vårt samhälle (med enstaka undantag).

   Om detta vanvett inte stoppas MYCKET snart kan vi säga adjö till Sverige som avancerad kulturnation.

   Gillad av 3 personer

 3. Jan Bengtsson skriver:

  VI svenskar tycker ju att Medelhavsklimatet är betydligt behagligare)

  Vi åker mao dit…

  För att de hellre åker hit!

  Gilla

 4. BjörnS skriver:

  Framgång beror till stor del på att det finns någon form av institutioner som stöttar. Det får en ju att förtvivla om Nordafrika men ska man göra något där kanske Tunisien är en lämplig kandidat. De har förmått hålla val och islamisterna sälva insåg att ett islamistiskt styre skulle leda till problem och avstod. Samtidigt finns ett mycket stor behov av arbeten. Möjligtvis går det att finna någon form av arrangemang.

  Gillad av 1 person

 5. Petrus skriver:

  Modéer:

  ”Så mitt enkla förslag lyder, lär av Kina och slå en signal till H&M och IKEA och be dem ta fram ett förslag på hur de kan stödja etableringen av 200 sy- och möbelfabriker, med 1 000 personer anställda vid varje fabrik, i norra Afrika.”

  Kommentar:

  H&M har redan underleverantörer i Etiopien. (Eftersom Djibouti och Kenya krånglar med logistiken för utskeppningen via kusten så blir dock leveranstiderna litet långa.)

  Men visst, mer tillverkning i Afrika av den typ som sker i Etiopien skulle kunna vara en del i receptet.

  Skulle vilja lägga till två åtgärder till:

  1. Tvinga ner födelsetalen. I Sverige gick det att göra detta rätt drastiskt på 20-talet. Folkpensionen spelade en stor roll. Afrikanska länder måste införa ett tvångssparande till pensionen. De som inte gör det får inte sälja en socka till Europa och får inga subventioner till pensionssystemen. I länder där folk eventuellt inte kan hålla sig som i 20-talets Sverige får regeringarna fixa lägre födelsetal på andra sätt, t ex genom val mellan ekonomisk diskriminering och inopererade P-stavar.

  2. Inte tvinga på de här länderna frihandel i onödan. Låt dem bygga sina egna pickuper. Telekom-utrustning kan de inte fixa själv. Så sådana grejer får de importera. Låt dem också få köra på etanol som Brasilien i stället för att tvingas importera olja.

  (I och för sig tror jag inte att ovanstående kommer att funka. Det enda som ”hjälper” är nog att bogsera tillbaka båtarna, bygga en mur i Sahara och lämna afrikanerna helt i fred.)

  Gillad av 4 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Ja, det går inte att överskatta ett statligt pensionssystems förmåga att kraftigt minska en befolkning. Om vi vill undvika förödande krig och massvält på grund av överbefolkning måste vi omedelbart sätta allt kraft inom det s.k. biståndet på att införa pensionssystem i mottagarländerna.

   Gillad av 1 person

   • Bo Svensson skriver:

    Med den lätthet man numera kan få lån med sina framtida intäkter som säkerhet, är vi tillbaka vid en ordning där ansvaret vilar på den enskilde att gardera sig för sämre tider.

    – Och statliga pensionssystem är alltså överspelade om man inte kan stävja denna sorts kreditgivning.

    Gilla

   • Petrus skriver:

    Svar till Fredrik Östman:

    Man kunde ju när det gällde biståndet ha börjat med att få till ett riktigt folkpensionssystem och den vägen, samt genom eventuella med kompletterande påtryckningsmedel, försökt få ner födelsetalen. Hade detta inte lyckats så är det väl tveksamt om det hade gått att göra något åt Afrika söder om Sahara. Hade man sett att detta inte funkat hade nog det bästa varit att helt lämna Afrika ifred och låta naturen ha sin gång. Det hade givetvis också varit viktigt att försöka få till en mur genom Sahara för att hindra afrikanerna att ta sig norrut. Att göra som Australien och bogsera tillbaka alla båtar som försökte frakta folk norrut hade kanske också blivit nödvändigt. Alla som lyckts ta sig hit skulle man kunna frakta tillbaka precis som Japan och Israel.

    Möjligen skulle man, om man sett att pensionssystem och diversepåtryckningsmedel för att få ner födelsetalen inte hjälpt, kunnat vara så pass barmhärtig att man hjälpt de som uppvisat ett annat beteende att etablera egna territorier med en annan ordning och hjälpt dessa människor med vapen och ammunition så att de kunnat hålla de som inte velat leva mer västerländskt utanför sina områden.

    Det hade också varit bra om man kunnat genomföra motsvarande separation i Europa. De som vill ha hit afrikaner och andra invandrare kunde ha fått sitt område medan vi andra också fått ett eget område att leva i. Det hade varit litet som den tänkta 2-statslösningen i Israel/Palestina.

    Gillad av 2 personer

   • Bo Svensson skriver:

    Det går ju inte ens här att få till ett pensionssystem att lita på. – Pengarna sprätts iväg på annat och så kommer det så klart att bli i Afrika också.

    Gilla

 6. Erling skriver:

  – Det kommer dock att krävas att vi skickar tillbaka de människor som ljugit om sin ålder, de som begått brott och de som gömt sig.

  Ja, men det gör vi inte! Det är synd om dom. Det är inte säkert där de kommer ifrån.
  Har de begått brott är de själva offer! Och har de gömt sig hittar vi dem inte. Därför att vi inte ens försöker!

  – Det kommer att krävas stopp för all asylinvandring, och familjeåterföreningsinvandring.

  Säkert, men något stopp kommer knappast att sättas!

  – Det kommer att krävas fler poliser.

  Javisst, då kan de förhöra fler pensionerade damer om vad de skrivit på Facebook!

  -Det kommer att krävas prov i svenska språket, kultur och historia av alla som vill bli svenska medborgare.

  Det kommer inte att ske. Det är bättre att vi svenskar lär oss arabiska. Och kultur, det har vi ingen så det behövs inte.

  -Det kommer att krävas att svenska feminister tar hedersvåld på allvar då detta kulturfenomen drabbar alla kvinnor i Sverige.

  Det ser inte feministerna som något problem! Då är det värre att någon tog ngn på rumpan för tio år sen! Det måste vi utreda!

  -Det kommer att krävas mindre PK och mer fakta, klarspråk och öppen debatt.

  Utveckling går åt precis motsatt håll. I stället är det lögner, floskler, svammel och dimridåer samt strypning av det fria ordet.

  Hu jeda mig!!!

  Gillad av 4 personer

  • observatör skriver:

   Vg se då SvD debatt idag, där sex experter på befolkningsfrågan varnar för ökad invandring i Sverige pga den svåra inverkan detta kan ha på miljön med ökade utsläpp av växthusgaser, alltmer krävande byggnation av särskilt bostäder med minskande markarealer av produktiv åkermark, som i sin tur minskar självförsörjningsgraden av svenskodlade livsmedel och en hel del andra negativa konsekvenser.
   Sätt detta i relation till Centerns och Annie Lööfs krav häromåret på 30 miljoner nya invandrare till Sverige (med alltså en 4-dubbling av både befolkning och utsläpp av växthusgaser) och andra förödande konsekvenser – för att nu inte tala om tokstollarna i Miljöpartiet, som kräver helt öppna gränser och ohämmad massinvandring! Övriga 7-klövern är heller inte särskilt mycket bättre.
   I ljuset av allt detta framstår SD som landets enda genuina miljöparti.

   I ljuset av denna debattartikel i SvD framstår SD som landets enda genuina miljöparti.

   Gillad av 2 personer

   • Anne-Hedvig skriver:

    Ja, krever jo mye mer energi å overleve her oppe i nord med lang vinter og mørketid. Og ikke kan man høste flere ganger i året heller pga kort vekstsesong.
    Fatter ikke hvordan miljøpartiene (Mp; De grønne) tenker. Helt uten virkelighetsforankring.

    Gilla

 7. Peter skriver:

  Med nuvarande svensk lagstiftning är det inte möjligt att kommentera din krönika på ett konstruktivt sätt.
  Resonemangen kommer med nödvändighet beröra ämnen som kan bedömas som HMF.

  Gillad av 1 person

 8. Att ändra på mentala kartor skriver:

  De sprickor som alltmer öppnar sig i det svenska samhället beror huvudsakligen på politiska beslut. De utgör resultatet av en sedan länge förd politik – från både blåa och röda regeringar. Men att skapa sprickor var naturligtvis aldrig avsikten. Det bara blev så. Men likväl utgör sprickorna en konsekvens av en sedan länge förd politik.

  Nu tvingas vi till att börja syna egna mentala kartor, och viljeinriktningar. För signalerna på att något gått fel i Sverige är mer än tydliga. Lampor lyser rött och blinkar. Verkligheten själv utgör betyget på frågor som aldrig ställdes. Drabbade medborgare kan inte längre åsidosättas eller negligeras.

  Naturligtvis finns det ett ansvar för hur det kunnat bli så här. Och tiden stannar inte. Dagens politik får effekter på morgondagen. Det är liksom meningen.

  Men en ökad skara människor inser att dagens politik måste reformeras, oavsett politisk färg. Vi lever nu alla mitt i denna stora mentala omställningsperiod, vare sig vi bejakar den eller inte.

  Men mentala kartor ändrar man inte så lätt på. Om något är väl marinerat så brukar det vara vårt politiska sinne med vidhängande ideologier.

  Omställningar är alltid smärtsamma. Och nu behöver alla partier se över sin politik. Alla lider de av en slags beroendeproblematik. Alla partier har gjort sig beroende av en mängd politiska antaganden – antaganden om det goda samhället, och hur vi når dit. Men att dessa antaganden visat sig innehålla förödande brister och svagheter.

  I denna mentala omställningsprocess blir det särskilt lätt att etikettera andra i enkla termer. För att försvara sina egna ståndpunkter. Man förringar andra i nedlåtande termer, som populist eller pk-anstruken. Och många gånger värre saker än så.

  Men i att förringa andra gömmer sig ofta ett dåligt försvar av det egna. Att ta till nedlåtenhet och förringning har inte hjälpt världen framåt.

  Själv har jag dock mycket svårt att se att lösningen på våra akuta problem ligger i att långsiktigt börja utveckla norra Afrika. Det riskerar snarare att rikta bort blicken och initiativet till vad som behöver göras här hemma. Att vi måste rannsaka vår egen förda politik. Nagelfara varje veck utav den.

  Det är politikens medel, inriktning och syfte inom svenska gränser som måste sättas i fokus. Inte mer utblick mot den stora världen. Att lösa världens problem när vi inte klarar av våra egna här hemma, tror jag helt enkelt inte på.

  Vi måste börja med egna mentala kartor och rita om dem från grunden. För var dag blir det allt tydligare att många har tänkt fel. Problemens anhopning, karaktär och tillväxt talar sitt mer än tydliga språk.

  Gillad av 2 personer

  • Jan Molin skriver:

   Att skapa sprickor……
   Vi äldre som minns måste tydligt och återkommande omtala för de yngre generationerna hur nuvarande samhälle blev till: det har skett genom helt medvetna illvilliga beslut tagna av samtliga partier inom sjuklöver-partier! I olika omgångar, med början under Palmes regim 1975, sedan Bildt-regimen, Göran Persson, därefter under Alliansens regim under Reinfeldt 2006-2014 och nu fortsätter sossarna på samma sätt. Hela tiden understödda av de olika tidernas oppositioner..
   Eftersom det hela tiden har varit partiernas vilja att omvandla och fortsätta omvandlingen av Sverige till ett mångkulturland, utan att i val fråga oss svenskar, gör ju samtliga dessa politiker till landsförrädare. Stort ansvar har också alla de journalister som tigit genom åren. Politikernas och journalisternas brott är fruktansvärda, de har alla många svenskars blod på sitt ansvar, bland dessa är tex Ikea-morden och Akilovs offer i skadade och döda. Jag hoppas få uppleva den dag vi kan ställa dem inför rätta, både politikerna och journalisterna.

   Gillad av 3 personer

   • Bo Svensson skriver:

    Folkblandningspolitikens kostnad mätt i bedrövelse för dem som hör hemma här, motsvarar ungefär den för en estoniakatastrof varannan vecka.

    Gilla

  • Hovs_hällar skriver:

   ATT ÄNDRA PÅ MENTALA KARTOR — Jomenvisst, alla kan nog hålla med om att Sveriges nuvarande läge orsakats av en lång serie självmordsartade politiska beslut, där vansinnesbeslutet att göra Sverige ”MÅNGKULTURELLT” är själva roten.

   Lösning: De traditionella politiska partierna måste behandlas som smittoförande patienter på sjukhus, alltså isoleras så att de inte sprider smittan (PK-smittan) vidare.

   Om inte annat, så kan vi alla bidra genom att INTE rösta på dem, och i stället lägga våra röster på kandidater som är fria från PK-smittan.

   Endast så finns det någon chans att på demokratisk väg rädda vårt land.

   Gillad av 2 personer

 9. Johan skriver:

  Bra idéer. Dock är skillnaden mellan arabisk och kinesisk kultur monumental.
  Om privata investerare väljer bort arabvärlden till förmån för Kina, hur skulle då svenska projekt finansierade med skattepengar i norra Afrika kunna bli framgångsrika?
  Risken är enorm…

  Gillad av 1 person

 10. agneta högstadius von gegerfelt skriver:

  Såå riktigt och väl tänkt…Tänk om du kunde sända detta ditt tänkande ut till den svenska allmänheten…

  Gilla

 11. Elisabeth skriver:

  Jovisst Jakob Modéer, men det är en väldigt felstyrd Atlantångare som ska vändas om mitt på oceanen. Visst vore det bra om Afrika kunde följa Kinas exempel men Kina är Kina och Afrika är Afrika. Kina är som en surrande bikupa med arbetssamma, disciplinerade människor medan Afrika……….verkligheten talar för sig själv.
  En liten tröst i all svensk bedrövelse är att lilla ynkliga KD äntligen morskat upp sig och nu säger nej till böneutrop. Det är väl Bert Karlssons inflytande, kan jag tro. Ja, om KD inte reagerat här hade ju partiet tappat allt existensberättigande.
  OT, undrar jag om inte Theresa May och hennes globalistanhang nu försöker sig på att stoppa/förstöra fotbollsfesten i Ryssland i sommar. Man håller på att koka ihop en osannolik Rysslandssoppa som man förväntar sig att proletärerna ska svälja med benäget bistånd av MSM. Herregud, tänk om globalisterna ville lämna oss i fred och låta oss ha fredliga relationer med grannen i öst. Kom ihåg att det var likadant inför vinter-OS i Soochi.Den ”lilla” distraktionen då var Ukraina.

  Gillad av 2 personer

 12. Pk är inte kul skriver:

  Jakob, är du lång eller kort H&M? Vad jag kan förstå så upptäcker H&M att det inte är så lätt med fabriker i Afrika, de har problem bland annat i Etiopien. Folk är olika i olika delar av världen, inlägget ovan lider av många vänsterliberala vanföreställningar. Jag tror H&Ms och andra stora företags framgångar till dels beror av att de hycklande befolkningarna i väst hålls upptagna med klimat och godhetsposerande med invandring så att de inte tittar så noga efter under vilka förhållanden alla våra billiga produkter produceras. Hur kul är det i fabriken i Kina eller Bangladesh?

  Jag tror du tar alldeles fel, jag tror hela problemet är din infallsvinkel: att vi på något sätt skall bry oss om, och har ett ansvar för, afrikaner eller araber. Lyckas kineserna i Afrika så gissar jag att det är för att de bryr sig om kineser, inte afrikaner, och att tjäna pengar. Anledningen till att man i Asien lyckades var att man gjorde det själv, utan ”hjälp”. På samma sätt måste de bli i Afrika och arabvärlden, eller inte. Jag tror att vi hör så lite om hur fantastiskt det nu är i Sydafrika säger en hel del, hur kommer detta land att se ut om 30 år? Ett nytt projekt för SIDA?

  Våra politikers ansvar är mot oss, och att stänga gränsen, det är den enda uppgiften, varför skall vi bry oss om Afrika? Den bästa hjälpen vi kan ge är ingen alls, ej heller flyktmöjligheten till Europa. Vi kan dock inte förvänta sig något av våra politiker de har en världsbild fast på högstadienivå, de måste bort.

  Gillad av 6 personer

 13. Christer L skriver:

  Det hela ser väldigt positivt och möjligt ut vid första titten. Men jag vill påminna om klimatet. Folk är både genetiskt anpassade efter klimatet och har kulturer och förstånd om livet och ekonomin anpassade efter klimatet. Endast ”mad dogs and Englishmen go out in the midday sun”. Med luftkonditionering går det att göra överlevnad möjlig på fabriksgolv i tropikerna, men det är mycket annat som också måste till. Slavarbete för svältlön är inte lösningen. Det måste vara mer än knappt uthärdligt, kan jag tro. Vad som behövs är teknisk anpassning, ekonomisk stabilitet och social organisation som gör industriarbete mänskligt möjligt i hett klimat. Och någon kulturell innovation som gör det hela tillämpligt.

  Gillad av 1 person

 14. Elof H skriver:

  Erbjud tre mål mat om dagen och enkel logi samt gratis flygbiljett hem om så önskas. Inget annat Behovet av att fly till Sverige skulle minska drastiskt. Nästan helt försvinna skulle jag säga. Finns inget som helst behov av att erbjuda sysselsättning i Afrika för att uppnå det. Precis som i Sverige så finns det sysselsättning för alla som vill redan nu.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.