Manliga trygga rum

Jan-Olof Sandgren

I Göteborg fanns på 80-talet en butik som kallades ”Porrvaruhuset”, och som hade Västsveriges största urval av porrvideor. Själv var jag aldrig där (men även om jag varit det, skulle jag aldrig erkänna det).

Fasaden var ofta nerklottrad med slagord, och det hände att feministiska grupper demonstrerade utanför. Man menade att Porrvaruhuset bidrog till kvinnoförtryck genom att unga män fick en snedvriden syn på sin sexualitet.

Idag kan pornografi nästan uppfattas som lite coolt, bland feminister. Lite som rökning var på 1950-talet. En företeelse som tidigare var en ovana bland män blir plötsligt symbol för kvinnlig frigörelse.

Ståuppkomiken var länge ett av manlighetens trygga rum. En plats där våra y-kromosomer (utan alltför höga kvalitetskrav) tilläts blomma ut i pubertal självbespegling. Som i det här charmiga klippet med Kodj o Akolor. Ytligt kanske, men det han förmedlar känns ändå genuint på något sätt.

När Nour El Rafai försöker göra ungefär samma sak, fast från ett kvinnligt feministiskt perspektiv, blir det plötsligt väldigt fel. Att det inte är roligt kan ju förklaras med att Nour El Rafai inte är så begåvad komiker. Men det är något annat som skaver.

Mäns besatthet av sex, tror jag rymmer en del ofta förbisedda existensiella aspekter. Det ögonblick då spermier överförs till livmodern – är det enda tillfälle (rent biologiskt) då ”mannen” faktiskt behövs. Han är helt enkelt nödvändig. I övrigt skulle världen (rent teoretiskt) kunna övertas av kvinnor, men de kan inte producera spermier. Och de kommer aldrig att kunna göra det. Det är vårt trumfkort i evolutionen.

Vad har då kvinnorna för trumfkort? Jo, livmodern förstås, vem klarar sig utan den? Men det finns en annan företeelse, som jag tror bättre motsvarar mäns sexfixering. Nämligen kvinnors fixering vid relationer.

Relationer är inte bara ett sätt att umgås, det är också ett sätt att utöva makt. Och ett livsvillkor för att barn ska klara sitt första levnadsår. Precis som män är disponerade att bygga muskler, är kvinnor disponerade att skapa känslomässiga relationer med spädbarn. Visst händer det att män kan axla modersrollen (Mowgli, i Kiplings roman Djungelboken, kunde ju till och med uppfostras av vargar), men de flesta av oss inser nog att trumfkortet gäller. Kvinnor är bra på att få små barn att känna trygghet.

Redan Strindberg lade märke till att kvinnor ibland använder sin relationsskapande förmåga, lika hänsynslöst som män kan göra bruk av sin sexualitet – som ett verktyg i syfte att dominera. Att kvinnor är mindre brutala, gör inte deras vapen mindre effektivt, snarare tvärtom.

Å andra sidan kan kvinnlig humor vara ganska rolig, just när den fokuserar på relationer och kryddar med lite sex. Som till exempel i det här klippet, där Susanne Reuter åker tåg tillsammans med Ulla Skoog. Två män i samma situation skulle kanske kommunicera på ett annat sätt (som här).

Vad hände då med Porrvaruhuset? Jag gick faktiskt förbi där häromdan och det hade verkligen förändrats. Ny fasad och ny logotyp. På insidan var det ljust och fräscht. Med hjälp av Google-teknik kan du själv göra ett virtuellt besök inne i butiken (klicka här, och sedan på den svarta rutan en bit ner till vänster).

Sortimentet hade också ändrats. Borta var de skumma videobåsen och hyllorna med sexfilmer. Istället fanns montrar, där varorna exponerades under spotlight som i en juvelbutik. Min blick fastnade på en purpurfärgad klitorisstimulator i 2000-kronorsklassen. Personalen (en flicka i 20-årsåldern) var mycket hjälpsam. Hon visade några nyinkomna produkter, som hon trodde att min fru kanske skulle gilla. Jag noterade att det mest var kvinnor i butiken, några lite äldre. Vem vet? Kanske hade de varit med och demonstrerat under 80-talet.

34 reaktioner på ”Manliga trygga rum

 1. Fredrik Östman skriver:

  Det är skrämmande att feminismen i strävan att göra män av kvinnorna har nått så långt att kvinnor har börjat att öppet föredraga att tillfredsställa sig utan mänsklig relation. Så kan inget samhälle överleva.

  Gilla

 2. Hey, nice marmot. skriver:

  Det jag inte saknar nu när jag har barn det är alla porrtidningar i ögonhöjd i butikerna. Inlägget är en tidsresa, tillbaks till den tid när det fanns roliga kvinnor, de är borta, men här är det jämställt för det är endast populister och nationalister som kan skämta, anti-Babel folket. Etablissemanget är så skruvat nu att de äter sin egen svans och kan snart inte skämta om något annat än gubbslem, men även vänsterliberaler blir ju gamla och vad skall de skratta åt då? Heilande rader av ungdomar de skapat?

  Vänstern och Babelfolket har också gjort ett mycket bra jobb i pervertera kvinnors förhållningssätt i relationer och det är min erfarenhet att det är kvinnor som idag, minst lika ofta som män, som förstör relationer. Även här har högern och marknadskrafterna tillsammans med vänstern förstört ett stabilt fundament för vårt samhälle, familjen genom att, båda för sitt eget syfte, atomisera oss inför överheten och deras projekt.

  Gillad av 5 personer

 3. Eva Danielsson skriver:

  Både den manliga fixeringen vid sex och den kvinnliga fixeringen vid relationer behövs för människoartens fortlevnad. Om man lägger till ett civiliserat och respektfullt samarbete kan man t o m skapa ett människovänligt samhälle.
  Både män och kvinnor har manligt och kvinnligt i sig, fast man också samtidigt är klart olika kön biologiskt, anatomiskt, hormonellt, psykologiskt och socialt. Precis som alla människor har både gott och ont i sig.
  Att bejaka både det positivt manliga och kvinnliga i sig själv och i andra, kan ge vuxenrelationer som gör båda parter till lite bättre människor. Och rentav tillfreds med ömsesidighet i sex och i relationen. Om man anstränger sig.

  Man ska inte låta sig förvirras av sex reducerat till kropp och teknik eller av genustrams eller feministiskt könskrig. Det leder bara till en förvrängd världsbild och frustration.

  Gillad av 4 personer

 4. olle holmqvist skriver:

  Eftersom biologi inte ingår i allmänbildning, här lite om mina favos: kollemboler. Finns överallt
  i skogsmarken, under löven.. En normalbildad säger: för alla djur gäller: hane och hona måste träffas. Icke så kollemboler.

  ”Det ögonblick då spermier överförs till livmodern – är det enda tillfälle (rent biologiskt) då ”mannen” faktiskt behövs. Han är helt enkelt nödvändig” säger krönikören.. Fast unge herr Kollembol och unga fru Kollembol träffas aldrig. Och om de skulle göra det så skulle de inte fatta vad den andra var för individ.

  Under sin vandring under löven placerar unge herr Kollembol tillfälligtvis en litet spermapaket
  på en liten stång – spermatofor – vandrar vidare. Några dagar senare kommer unga fru Kollembol, sniffar, dvs nosmisk analys, tar hand om paktetet för lämpligt bruk vid senare tillfälle. Men, om det luktar brorsa – bort det ! – tänder hon inte och paketet får vänta till ny brunstig hona anländer.

  Således och sålunda ett exempel på det feministiska programmet fullt genomfört. Listig som räv, hungrig som en varg, flitig som en myra, arg som ett bi, och – feministisk som en kollembol.

  Gillad av 3 personer

   • olle holmqvist skriver:

    ja, paketen är djävligt snygga, det är ju dom som ska plockas, här ligger arkitekterna lite efter. Partenogenes är ju ännu vassare. När Feminissan vill ha barn skrapar hon loss lite celler och lämnar in för odling. fast det blir ju som hon själv. bra det ? ? Kanske istället kärntransplantation från förebildlig kvinna. Från avliden lär väl snart gå ? Simone de Beauvoir t ex ?
    Allmänbildning > Svarta hål (jävla tjat just nu), relativtetsteori allmänbildligt som ”allting är relativt”, Heisenbergs osäkerhets relation, Gödels teorem. Men – herr Anders vet vad partenogenes är…….

    Gilla

   • Hey, nice marmot. skriver:

    @olle jag tänkte på de små liven, de var inte så snygga men insekter har väl andra referensramar, men de var kanske inte ens insekter? Jag tänker ofta att en viss typ av människa är som insekter, utan känslor med endast en grupptillhörighet.

    Svarta hål pratar jag gärna om, där gissar jag att jag vet mer än medel här, partogenes lär jag mig gärna mer om för där vet jag noll. Hawking träffade jag flera gånger.

    Gilla

  • olle holmqvist skriver:

   >Hey, nice marmot.
   det stavas PARTENOGENES läs gärna
   annat interbiologiskt som borde vetas av flera
   – heterosis (Tiger Woods > wiki > familj )
   – arvbarhet (hereditabilitet) flinskallighet vs bodybuilding
   – likhet pga homologi eller analogi människa/schimpans vs rocka/rödspätta

   Gilla

 5. Nyktergalen skriver:

  Ska bli kul att läsa alla kommentarerna idag till ett fantastiskt inlägg
  Tänker på dessa ståuppfolket o deras uttryck, ordval o finess.
  Smarta – ty det måste de vara då de klarar sig undan sådana uppträden
  Bara jämför med mig själv idag som har ett garanterat åtal så fort jag råkar säga ett n-ord trots att jag använt det i minst 60-år o det då inte ledde till åtal
  Undra hur det hade gått för ståuppfolket på den tiden – 60 år sedan med deras uttryck, ordval

  Gilla

  • Peter skriver:

   Hasse o Tage hade med dagens värderingar varit utblottade och i fängelse.
   Fel av mig, de hade aldrig publicerats, ingen hade vågat släppa fram dem, vare sig i svensk eller utländsk media, inte heller hade de kunnat sökas på Google.
   De skapade sin plattform i en annan tid och lever nu på nostalgisk nåder, de var ju trots allt vänstersympatisörer.
   Snart faller även de i onåd lik så många av våra historiska storheter.

   Gillad av 2 personer

 6. Östanskog skriver:

  Tack snuskige herr Sandgren. – Jag vill berätta om en annan kultur, som försvinner i stormsteg: vinkulturen. För att fira mitt skuldtyngda öde att ha fött till världens lyckligaste folk ville jag köpa en vintidning. Vinet hade jag köpt i Danmark bara en mil bort efter den traumatiska kränkningen på Systembolaget. Jag marscherade ut utan en enda flaska och blev stoppad av en vakt. Jag svarade sanningsenligt: ”Ja’ ville tsööpa paara vin som jag selv har sett att växa.”

  Inga vintidningar i hyllorna. De var inte slutsålda. ”Ingår inte i distributionskedjan”, säger den vänliga expediten. Någonting är på gång med er svenskar, någonting otäckt. Vinkulturen är borta, kanske med pensionerade vinälskare i Spanien och Portugal.Även i Bibeln omnämns vinet säkert för hundratals gånger.

  Vinet lider med er och Bibeln fick bli min vintidning i Skånes Toscana.

  Gillad av 1 person

 7. Hovs_hällar skriver:

  En av de rätt få saker jag faktiskt tycker har blivit långt bättre mot förr, är synen på sex. I ett nötskal — ta Porrvaruhuset i artikeln ovan, hur det totalt förändrats!

  Några decennier tillbaka var sex skambelagt, och det var bara somliga män som vågade bryta mot detta tabu och skamset inhandla ”Fibban” osv..
  Nu har sexet blivit accepterat som ett legitimt behov för BÅDE män och kvinnor.

  Jag stötte egentligen först på detta nya synsätt när jag bodde i USA i slutet av 1980-talet. Då stötte jag bland annat på en sex-butik av den mera ”moderna” sorten i San Francisco. Kvinnor dominerade bland både personal och kunder; stämningen var avslappad.

  (I samma stad träffade jag även på en sexbutik av den gamla sorten, en rätt sorgesam upplevelse.)

  En seger för den sex-fientliga lobbyn i Sverige är däremot att man lyckats genomdriva ”sexköpslagen”, en absurd lag som bara ökar utsattheten hos de berörda. Men det sk–ter ju dessa präktiga moralens väktare i.

  Jag känner fö. en kvinna i USA som en period arbetade som ”escort”, som det kallas där. Hon tyckte det var helt OK, eftersom det för henne fungerade mer som ett vanligt jobb. Hon behövde inte stå på gatan i skumma kvarter, osv. (Det senaste jag hörde från henne är att hon driver en sex-butik för kvinnor i Boston.)

  Gillad av 1 person

 8. Mikael Steinwall skriver:

  Me too orkanen börjar avta nu. Budskapet har gått fram, män är ”djur”, som en feminist uttryckte det för ett antal år sen. Det är väl bara Svts Kulturnyheterna som håller i, där kan man höra om en filmfestival i Bombay som har anammat Me too konceptet.
  Alexander Bard beskriver kampanjen som en jättelik kvinnlig spya, och spyhinken får männen ta hand om.
  Men stämmer det? En majoritet av alla manliga debattörer och journalister står på kvinnornas sida, männen är dumma och kvinnorna är utsatta. Det har redan konstaterats, men sen? Hur ser själva krishanteringen ut?
  Har det bildats mansgrupper på arbetsplatserna, där det diskuteras huruvida det är acceptabelt att nypa sin kvinnliga kollega i baken?
  Nej, Me too kampanjen är från början ett medialt påfund, utan fäste i folkdjupet. Man kan lugnt säga att det är ytterligare ett exempel på hur stort gapet är mellan etablissemanget och medborgarna.
  Dags för nästa kampanj, har Google verkligen rätt värdegrund…..?

  Gillad av 2 personer

  • Hovs_hällar skriver:

   Bard har helt rätt. Dessutom lyckas man ignorera det sexuella våldet från våra kära ”kulturberikare”– närmast ett könskrig mot vår civilisation.

   Gilla

 9. Björn skriver:

  Jag är så j-a trött på kvinnliga s.k ”komiker”, typ Nour El Rafai, som tror att de är roliga, ENBART för att de VÅGAR prata snusk på scenen! Utan minsta finess och humor, blir ju sånt där bara plågsamt pinsamt! Men det finns faktiskt undantag, som Babben t,ex….

  Gillad av 3 personer

 10. Fredrik Östman skriver:

  ”Min blick fastnade på en purpurfärgad klitorisstimulator i 2000-kronorsklassen.” — Jag inser plötsligt att jag äger en av dessa, om än mycket, mycket värefullare. Och miljövänligare!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.