The New York Times

Patrik Engellau

När jag är utomlands brukar jag läsa The New York Times. Nyligen var jag utomlands (i Frankrike) och läste därför The New York Times. Det är en fantastisk tidning (bortsett från att de tunna arken inte är ihopklamrade utan far iväg hur som helst).

NYT är den amerikanska elitens tidning när den amerikanska eliten är som bäst. Tidningen har bara 800 000 pappersprenumeranter. I förhållande till USAs befolkning är det i storleksordning samma som den här bloggen en särskilt lyckad dag. Jag föreställer mig normalläsaren som en begåvad höjdare inom näringslivet, gärna kvinna, som måste hålla sig hyggligt à jour med världshändelserna och den nationella politiken och livet i allmänhet, till exempel djupsinniga, långa analyser av Nordkorea och den pågående gula febern-epidemin i Brasilien eller om den nya it-teknik som gör det möjligt att sätta Michelle Obamas huvud på en strippande porrstjärnas kropp utan att tittaren kan upptäcka fusket plus lite teorier om vad detta slags fake news kan komma att få för effekter. Sedan kan man få reda på hur det känns att åka i en Rolls-Royce för fyra miljoner kronor samt att det finns en art krabbor – ”fiddler crabs” – som är skaldjurens motsvarighet till påfåglarna. Hannarnas en klo är onödigt förstorad och tjänar bara till att locka honorna; när hannarna dessutom vinkar med klon blir honorna tokiga av upphetsning.

Men på en punkt tycks denna utomordentliga och välskrivna tidning förlora all sans, balans och omdöme och det är när president Trump kommer på tal. Det gör han ganska ofta, dels för att han är president, dels för att NYT verkar älska att hata honom och tar varje chans att förtala honom. Det här är hat i en liga för sig. I jämförelse är Dagens Nyheters uppfattning om Jimmie Åkesson en västanfläkt.

Eftersom jag själv genom åren har blivit utsatt för hatartiklar – till exempel när jag blev utsedd till ”demokratins främste dödgrävare” – så tycker jag mig ha en viss förmåga att skilja på rimlig kritik och ren smutskastning. När det gäller Trump tycks NYT följa devisen att om den rimliga kritiken är svag så kan man alltid fylla på med smutskastning.

Den sjunde mars har tidningen inte mindre än tre hatartiklar mot presidenten. Skribenten David Brooks har utvecklat ett kreativt grepp. Han skriver en artikel som handlar om hur italiensk politik inte förblivit densamma, utan tvärtom mycket sämre, sedan Berlusconi kom in på scenen. Italiens senaste valvinnare – Lega Nord och Femstjärnerörelsen – är om möjligt ännu mer förskräckliga. Och hur får Brooks detta till en kritik mot Trump? Jo, med hjälp av tankegången att eftersom det gått som det gått för Italien efter Berlusconi så måste det gå likadant för USA efter Trump. Artikeln får mycket riktigt rubriken ”Kaoset efter Trump”.

Sedan skriver nobelpristagaren i ekonomi Paul Krugman en artikel under rubriken ”En gnällig gubbe med kärnvapen” som argumenterar att när just den här gnälliga gubben har tillgång till kärnvapen så har man anledning att bli skräckslagen. Krugman hänger särskilt upp sig på att Trump vill lägga tullar på importerat stål och aluminium. Varför är det så dåligt? Nja, säger nobelpristagaren, ”… tullarna är dålig politik, men i sig inte så farligt. Det verkligt besvärande är hur han kommit fram till sitt beslut”. Presidenten har nämligen, enligt Krugman, litat till felaktig handelsstatistik inför sitt beslut.

En makthavare, menar Krugman, som är så ”… bombastisk och vilseförd (och rasistisk) när det gäller brott” – hur brotten slunkit in framgår inte – är naturligtvis opålitlig även i säkerhetsfrågor. Det är därför Krugman blir skräckslagen över att dåren har kärnvapen.

NYTs tredje hatartikel den dagen – ”Vita Huset är ett svart hål” – är författad av Peter Wehner som är ”senior fellow at the Ethics and Public Policy Center”. Den handlar om hur det republikanska partiet förleds och korrumperas av presidenten:

Det republikanska partiet får nu lära sig vad som borde ha varit uppenbart från början. Mr. Trumps kaotiska personlighet kan inte kontrolleras. I kombination med ämbetets oerhörda makt var det förutbestämt att han skulle bli ännu mer otillförlitlig och gränslös. Hans presidentskap infekterar hela partiet.

Underligt nog fattar inte partiet hur sjukt det blivit. En del republikanska politiker protesterar, men de flesta, framgår det, ställer in sig i ledet. Det beror på att Trump ”… var och fortsätter att vara folkets val… 85 procent av republikanerna stödjer honom, men för resten av landet är han ett gift”.

Wehner försöker alltså övertyga det republikanska partiet att det har en del sjukdomar som det själv inte upptäckt. En av sjukdomarna är att republikanerna under Trump glömt bort det här med mänskliga rättigheter:

Republikanerna har länge förespråkat att mänskliga rättigheter ska spela en central roll i amerikansk utrikespolitik. Så har det varit från Ronald Reagan till George W. Bush. Idag betraktas mänskliga rättigheter mer nonchalant.

Gud må förbjuda mig, amerikaälskare som jag är, men den amerikanska utrikespolitikens implementering av mänskliga rättigheter har ibland under de senaste årtiondena fyllt mig med fasa, till exempel när diktatorn Saddam Hussein skulle tas ut och mänskliga rättigheter inklusive demokrati skulle införas i Irak eller när Libyen skulle befrias från sin diktator eller när den arabiska vårens alla oppositionella fundamentalister skulle beväpnas av USA för att kunna starta religiösa krig i exempelvis Syrien. Tills motsatsen är bevisad vill jag åtminstone pröva tanken att världen sett bättre ut om USA redan för tjugo år sedan tonat ned det där med mänskliga rättigheter.

47 reaktioner på ”The New York Times

 1. Aha skriver:

  Vad finns att säga om Trump? I och med att media ”from the very beginning” samfällt kritiserade Trump följer jag inte vad Trump säger eftersom jag inte kan förvänta mig en konsekvensneutral beskrivning. Jag vet alltså inte, uppenbarligen till skillnad från NYTs läsare, vilka tokigheter Trump har hävt ur sig. Min bild av Trump är att han är bufflig.

  Men vad sägs om ett system som det svenska som av skäl som levnadsnivå (kammarrätten enligt Samnytt) låter en sjuttonåring få sin afrikanska familj anhöriginvandrad och därmed försörjd av svenska staten men som förnekar en 95-åring att bo på äldreboende. En stat, ett samhälle som av lagtexter, politik eller vad det nu kan vara och som hamnar i en sådan prioritering behöver en buffel som Trump, en buffel som rensar i alla insnörda, inavlade resonemang och tokigheter. För en Trump skulle aldrig medverka till ovanstående.

  Så vem/vilka är tokigast; de som utifrån gränslösa sociala och humana resonemang hamnar i prioritetsbeslut som exemplet ovan eller en person, en Trump, som frankt säger;
  – Så kan vi inte ha det. In med kärringen på ålderdomshemmet och skicka hem sjuttonåringen.

  Ps för hemskickning finns det faktiskt stöd i konventioner, barn ska skickas hem till sina föräldrar, därför ljuger de ensamkommande om detta. De säger att de inte vet var föräldrarna är. Vid asyl återfinns de och de anhöriga får sedan anhörigasyl. Migrationsverket har spelat med i denna fars i decennier. Ds

  Gillad av 14 personer

  • Hovs_hällar skriver:

   AHA — Jag kan bara instämma. Trump är hatad av grupperingar som jag själv avskyr som pesten, därför drar jag den provisoriska slutsatsen att han troligen är en bra karl.

   Vad gäller hans ”bufflighet”, så framstod ju även Jesus som bufflig när han körde ut månglarna från templet. Även här i det arma landet Sverige, som är totalt nedlusat av PK-dårarnas föraktliga fotfolk, skulle vi behöva någon som vågar slå näven i bordet, bildligt talat, och sätta stopp för detta vansinne.

   Gillad av 7 personer

 2. oppti skriver:

  Vänstern var väldigt tydliga när USA skulle ut från Vietnam.
  Jag saknar detta engagemang när USA ger sig in i den ena konflikten efter den andra utan annan förmåga än att störta diktatorer. Vissa länder behöver dikteras.

  New York Times gillar att ogilla Trump-bra för upplagorna!

  Gillad av 1 person

 3. richardlindlind5 skriver:

  Det märkliga är att dom mänskliga rättigheterna tycks gälla mest olika minoriteter som vi andra skall respektera.
  Det omvända , att minoriteter skall respektera oss ,- som inte är muhammedaner , erotiska minoriteter ,transkvinnor ,färgade , eller har några problem med att uppföra oss vettigt , tycks kommit helt i bakgrunden.

  Gillad av 8 personer

 4. shut up donny skriver:

  Patrik, jag brukar alltid förorda att vi skall lyssna på de äldre för det är endast de som kommer ihåg hur högt Nilen kan stiga, men efter att ha läst Lennart B igår och dig idag så är det tydligt att vi måste hjälpas åt. Alle man på däck!

  Du verkar ha missat att det svenskar etablissemanget och media inte gjort något annat än resten av västmedia, allt är nu vänsterliberalt, totalitärt, och agendrivet som Wolodarski öppet skriver. Du läser NYT som är en av de värsta, men i stort all media är så nu, i USA och Västeuropa, du läser NYT med dina gamla glasögon, där du förväntar rationell konsekvensneutral analys (nåja) med grund i verkligheten. Denna slags artiklar står inte att finna mer, Krugmans ”logik” är det nya. Hur har du missat detta? Vi måste hjälpas åt.

  Inget av detta handlar om Trump, hur skulle det kunna göra det, det är något annat, läs vad du själv skriver igen. Istället så handlar det om ett vänsterliberalt totalitärt kollektivt vansinne som har gripit hela etablissemanget, man kan inte längre läsa NYT, eller The Economist, eller ens Nature. För mig så är National Review en bra källa, Breitbart till dels, youtube och i England The Spectator, men man måste gräva och sålla.

  Detta handlar inte om Trump, detta handlar om att ett helt etablissemang har stått och beundrat en naken röv, ett vansinne, och Trump hade bara att lyfta sitt finger och peka för att utlösa ett raseri och hat vi aldrig sett. Var inte kriget i Irak Trumps fel, sök i NYT så finner du säkert argument för detta också.

  Gillad av 5 personer

  • shut up donny skriver:

   Jag förnimmer att Jordan Petersons, eller rättare, bibelns, poänger om Babels torn inte sjunkit in. Folk verkar förblindade av Trump men problemet är ju inte Trump, det fokus han får är för att han, utan möjligen att vara medveten om det, pekar gång efter gång på att Babels torn lutar, när alla andra bara vill bygga högre. Hatet mot Trump är hatet från tornbyggarna, kilometer upp i skyn som får sitt projekt ifrågasatt, men det vänsterliberala projektet är ett Babels torn, en totalitär struktur som i takt med att det byggs högre blir allt mera extremt och instabilt.

   Jordan Peterson pekar som ett exempel på Babels torn på EU, men det är inte EU som är problemet utan de underliggande tankefigurerna som framför våra ögon håller på att formas till en världsomfattande totalitär konstruktion, eller iallafall den västliga delen av världen. Det enda svaret på alla samhällsproblem är att bygga högre: när man upptäcker att för att vi alla skall kunna leva tillsammans så betyder det exempelvis att vi måste tolerera kulturella sedvänjor som vi såg och ser som avskyvärda, på detta blir svaret att man inte får förnärma någon och att inte ge folk ”en plattform”, och vi måste leva med att de som bryter mot detta bud blir mördade. ”Ingen plattform” är nu ett fenomen nu på i alla elituniversitet i väst, på Harvard, Oxford och Cambridge. På samma sätt kan man förstå att feminister gör gemensam sak med hedersmördare och våldtäktsmän, att bygga vidare på tornet är viktigare än allt.

   Hatet mot populister, Trump och nationalister är ett hat som endast kan förstås som kommande från de som anser sig ha sett den rätta vägen till himlen, alla SKALL leva i harmoni med varandra, i en global kultur, och hjälpa till med Babels torn. Det har inget med Trump att göra men han pekar på felen i konstruktionen, uppenbara för alla ouppfostrade men ärliga små pojkar, se en röv!

   Patrik, NYT är bara en del av Babels torn, kisa lite så ser du det.

   Gillad av 6 personer

  • Lars skriver:

   Krugman är en ekonom med litterär talang och han kan förklara. Det betyder inte att den teoretiska skolan fungerar väl, men Krugman är ändå en seriös representant för ny-keynesianismen, den sk öst kust skolan. När han inte håller sig till ekonomi utan ger sig in i politisk argumentation blir han ointressant. Om sedan Nobelpriset inte är ett av de som Nobel instiftade utan Riksbanken gör inte prestigen mindre (om det inte vore för att pristagarna sedermera fått se sina teorier motbevisade… och valen är lite som Norska Nobel kommiten dvs politiska). Det är tröttsamt med förståsigpåare som tror namnet Nobel har någon avgörande betydelse för prisets värde.

   Gilla

 5. En kopp kaffe skriver:

  Vi är alla fångade i brister och svagheter. Ju längre bort ifrån oss, ju större maskor i näten. Ju mindre informationsmängder når oss. Utblick och inblick är inte lätt. Speciellt inte när filtren även utgörs av andra människor, med icke redovisade urvalskriterier.
  Detta slås jag efter att ha läst dagens tre inläggen på DGS, och Westerholm på Ledarsidorna punkt se.

  En går in som tillfällig lärare i en Sandviksskola.
  Patrik bläddrar och läser i The New York Times. Stefan Hedlund försöker inta ett flygperspektiv på politiken i Tyskland. Och Westerholm på Ledarsidorna analyserar yttrandefriheten silad genom kommersiella intressen.

  Och alla funderar de. Alla gör de nedslag i en slags antagen verklighet. Balanserar objektivitet med subjektivitet. Som blir till skärvor i ett kalejdoskop. Något som silats fram och fastnat i någons nät.

  Det är inte utan att jag längtar efter det enkla. Som att ta fram långfärdsskridskorna. Läsa en god bok. Dricka kaffe med frugan. För vad kan lilla jag göra åt världens gång? Gruset i mitt eget timglaset rinner på. Plötsligt en dag tar det bara slut. Det är här och nu livet måste levas. Så tänker jag efter att ha läst texterna i dag. I morgon tänker jag nog annorlunda. Färden framåt blir lite vinglig och obalanserad. Tidvis tycks informationssökandet stå i vägen för livet självt. Bli till ett hinder. En artefakt i moderniteten.

  Gillad av 1 person

 6. Elisabeth skriver:

  http://www.theamericanmirror.com/video-hillary-slips-stairs-india-despite-two-men-holding/
  Titta gärna på länkade videon och läs Hillarys sanslösa uttalanden om Trump. Och denna sjuka, snubblande ( och korrupta ) tant lyckades alltså nästan fiffla till sig presidentposten i USA ! ? Tack och lov att Trump tog hem segern. Dagligen och stundligen utsätts han för kanonader i amerikansk MSM såsom NewYorkTimes. Trump utmanar nämligen globalisterna som dominerar MSM. Och svensk MSM kopierar amerikansk MSM utan analys eller kritik. Jag har läst den förr så spännande och trendsättande tidskriften Vanity Fair sedan den nyutgavs på 80-talet men nu ger jag upp. Den blev mer och mer oläsbar p g a attackerna mot Trump som återkom i många artiklar vad de än handlade om. Dessa mediala hatattacker är
  så ensidiga och besinningslösa att jag tror att även snälla, trogna MSM-konsumenter börjar tröttna. MSM är så…..yesterday.

  Gillad av 7 personer

 7. Kent Forssgren skriver:

  HÄR BESKRIVER DONALD TRUMP VAD SOM HAR SKETT I USA EFTER ATT HAN FICK FOLKETS UPPDRAG ATT LEDA LANDET.
  En konklusion jag gör efter att ha lyssnat på hans tal, innehållande också en tydligen beskrivning över motståndarnas, demokraternas politik, är att svensk politik i Sverige är en kopia på demokraternas politik i USA.

  Svenska ledande makthavare har trimmats av de amerikanska, nu före detta makthavarna, på möten i Bilderberggruppen!
  Lyssna själva och dröm att det är en svensk statsminister som om ett år står och beskriver befolkningens växande spirit och framtidstro – i Sverige.

  PRESIDENT TRUMP DELIVERS REMARKS AT THE CONSERVATIVE POLITICAL ACTION CONFERENCE

  Publicerades den 23 feb. 2018

  Gillad av 2 personer

 8. svenne skriver:

  ”Gud må förbjuda mig, amerikaälskare som jag är, men den amerikanska utrikespolitikens implementering av mänskliga rättigheter har ibland under de senaste årtiondena fyllt mig med fasa.”,

  Utdrag ur Fria Tider tisdag 13 mars 2018:

  ”I april 2012 höll Sveriges finansminister Anders Borg ett föredrag med rubriken ”Lärdomar från Sverige om den finansiella krisen” hos den amerikanska tankesmedjan Peterson Institute i Washington.

  Mot slutet av sitt anförande kom Borg in på den borgerliga regeringens invandringspolitik. Han berättade att Sverige – i absoluta tal – tar emot fler invandrare än något annat land i Europa. Finansministern sade att USA startar krig, medan Sverige tar emot flyktingströmmarna från krigen – något han menade var positivt för det svenska samhället”.

  Här lovordade alltså en svensk finansminister de amerikanska aktiviteter som orsakat att ”människor måste fly för sina liv” och välla in i europeiska länder i sådana volymer att infrastruktur och andra väsentliga samhällsfunktioner riskerar att haverera i de länder som ”står upp för en generös flyktingpolitik”. Det är inte så konstigt att vi nu sitter med skägget i brevlådan.

  Gillad av 6 personer

 9. Samuel af Ugglas skriver:

  Tack för att Du skriver om hur den amerikanska socialisterna försöker underminera USA.
  Framför allt har man siktet inställt på att ödelägga den Amerikanska konstitutionen som tidigare har garanterat människor från ”Den Gamla Världen” ett tryggare liv än den de genomlevde och vi upplever idag, framför allt i Sverige.
  Än så länge har vi någorlunda säkra kanaler och undviker socialistpropagandan från svenska statens media.

  Gillad av 3 personer

  • Lars skriver:

   Grattis, du hittar socialister in den amerikanska politiken, inte illa, du måste vara djupt insatt i amerikansk verklighet, för det fordras minsann elektronmikroskop för att urskila en socialist i den amerikanska verkligheten. Kan du berätta hur du gör? tar på dig Foliehatten?

   Gilla

   • Olle Reimers skriver:

    Lars, kommunisterna har alltid varit starka i USA. Sina ambitioner har de kunnat dölja genom att delta i partiarbetet hos framför allt demokraterna. Glöm inte att kommunismen framför allt handlar om ett centraliserat maktövertagande och kollektivism.

    Jag har ingen aning om vilket namn du skulle vilja ge de totalitära krafterna i dagens DNC. Nazister? Islamister?

    Gilla

   • Ulrika skriver:

    Lars, du kanske hörde och såg sossen Bernie Sanders gå på under valet?
    Han fick en hel del röster av den yngre generationen.

    Gilla

 10. Per-Anders skriver:

  Det finns många synpunkter på The New York Times. Många tycker att det är en riktigt dålig tidning.

  Angående Paul Krugman. Han vänder kappa efter vinden. Säger en sak en dag och nästa dag tvärtemot. Ett hans bästa förslag för att få fart på USA:s ekonomi är att USA ska bygga upp ett försvar mot utomjordingar.

  Det finns en blogg som analyser Krugmans krönika varje vecka: ”Contra Krugman” (https://contrakrugman.com/)

  Gillad av 2 personer

 11. Hosianna skriver:

  Tack för underbart underhållande läsning, Patrik, men mitt i all denna egendomligt efterhängsna smutskastning av president Trump kan man ändå glädjas åt den tillsynes friska och starka amerikanska yttrandefriheten…

  … som ser ut att överleva våra egna, med benäget internationellt, PK-elitistiskt bistånd redan strypta, av pajasregeringen och resten av Sjuklöverpartiet summariskt dödsdömda demokratiska och svenskt folkliga rättigheter.

  Risken är uppenbar, att ingen svensk skriver om ”Kaoset under SCLVMMP”.

  http://www.friatider.se/reportrar-utan-gr-nser-riktar-h-rd-kritik-mot-bonniers-censurkrav

  Gillad av 4 personer

 12. O.T. skriver:

  Inför valrörelsen 2018 har förvaltningsmyndigheten Vinnova, som lyder under Mikael Damberg (S) näringdepartement anslagit 13,5 MSEK till en automatiserad nyhetsvärdering och faktakontroll för att motverka effekterna av falska nyheter. Vid sidan av SR och SVT har Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter fått ta del av denna statliga finansiering. Mot bakgrund av detta finns det goda skäl att granska hur väl dessa aktörer själva lever upp till dels de statliga kraven, dels sina egna utsagor. Dagens nyheter är en av de redaktioner som sticker ut i kraft av sin marknadsdominans under senare tid.
  https://ledarsidorna.se/2018/03/dn-granskar-falska-nyheter-men-vem-granskar-dn/

  Gillad av 4 personer

  • L1 skriver:

   Läste på Nya Tider att en av de hemliga medlemmarna i Näthatsgranskaren är Magdalena Hellström. Hon arbetar på Statens veterinärmedicinska anstalt. ”Jag har inga kommentarer till dig”, säger hon när Nya Tider ringer och frågar varför hon inte rapporterade föreningens kassör, Tomas Åberg, som söktes av polisen för att han plågat sina djur till döds.

   Åberg som även varit jagad En av de hemliga medlemmarna i Näthatsgranskaren är Magdalena Hellström. Hon arbetar på Statens veterinärmedicinska anstalt. ”Jag har inga kommentarer till dig”, säger hon när Nya Tider ringer och frågar varför hon inte rapporterade föreningens kassör, Tomas Åberg, som söktes av polisen för att han plågat sina djur till döds.av kronofogden, men med Vinnova och Damberg i ryggen lär det problemet vara ur världen.

   Här kan vi se ett mönster, skumrasfigurer av olika slag används av pk etablissemanget, det gäller både statsmakten och gammelmedia. Ändamålet verkar helga medlen.

   Gilla

 13. Christer Hanefalk skriver:

  Patrik!
  Jag tror att vi – väljare i alla länder – får de ledare ”vi förtjänar”. I takt med att bildningsnivån störtdyker så får vi ledare med allt lägre förmåga. USAs bottennotering, vad gäller presidentskapet, nåddes tidigare av Warren Harding som valdes 1920. Lyckligtvis så varade hans presidenttid inte hela ämbetsperioden. Idag har vi Donald Trump på posten och för min del så tror jag att eftermälet kommer att bli att Harding ”underträffas” vad gäller kompetens.
  Det värsta med Trump är, att det han faktiskt gör med största säkerhet är det bästa han kan. Men det bästa han kan är inte vad en stormakt som USA behöver.
  Trump är inte ens en god företagsledare – det han lyckats med är att vara en hygglig docu-såpa-kändis. Utan bankernas goda vilja – baserat på att de valde att tro på ”varumärket” Trump – så hade han varit huvudrollsinnehavaren i en gigantisk konkurs.
  Den som leder en stormakt som USA behöver ha en förmåga att se väldigt långt fram i tiden. Förmodligen så långt fram som 50 år eller mer. Vilket innebär att urvalet av individer lämpliga för jobbet är väldigt litet. Men Trump är – tyvärr – en person som på sin höjd kan hantera orsak-verkan-samband som sträcker sig 12 månader framåt. Men, han är till största delen vald av människor som har ett perspektiv på maximalt 3 månader. Som har fullt sjå med att hålla koll på vad de ska göra till helgen. Människor som, exempelvis, nappar på floskler som ”I will make America great again!”.
  Tyvärr tror jag att vi kommer att få se mer av ”trumperin” i flera länder. Med lägre utbildnings- och bildningsnivåer följer mer banal argumentation vilket leder till löftes-, slagords- och symbolpolitik utan innehåll.
  Det ligger nära till hands att påminna om Churchills berömda ord om demokrati: ”Demokrati är ett riktigt dåligt styrelseskick – men det är det bästa vi har!”.
  Trump är på sin höjd en ”vanlig människa” – personligen skulle jag föredra att ha en ”ovanlig” människa i posten som ledare för USA.

  Gilla

  • Olle Reimers skriver:

   Trumps viktigaste uppgift var att rensa i det Augiasstall som globalisterna alltifrån ”Poppy” Bush
   och det ”militärindustriella komplexet” har skapat. Föraktet för all sorts demokrati har varit monumentalt. Representanten i Vita Huset har skapat en atmosfär som förgiftat de övriga två konstitutionella pelarna; kongressen och domstolsväsendet till ett tillstånd nära döden.

   Endast en person av Trumps kaliber med en egen oberoende ekonomisk ställning har mäktat med denna monumentala uppgift. Arbetet är långt ifrån avslutat men början är lovande trots att hinderbanan varit maximalt lömsk.

   Gilla

  • Hedvig skriver:

   @ Christer Hanefalk 13 mars, 2018 at 13:17

   ”Trump är – tyvärr – en person som på sin höjd kan hantera orsak-verkan-samband som sträcker sig 12 månader framåt. Men, han är till största delen vald av människor som har ett perspektiv på maximalt 3 månader. Som har fullt sjå med att hålla koll på vad de ska göra till helgen. Människor som, exempelvis, nappar på floskler som ”I will make America great again!”.
   Tyvärr tror jag att vi kommer att få se mer av ”trumperin” i flera länder. Med lägre utbildnings- och bildningsnivåer följer mer banal argumentation vilket leder till löftes-, slagords- och symbolpolitik utan innehåll.”

   Jag tror dessvärre att du har rätt.

   Gilla

 14. Ulrika skriver:

  Jag var abonnerad under många år på NYT. Lokaltidningen hade mest nyheter från ”byn”. Det blev en vana att plocka upp tidningen varje morgon framför dörren tills jag blev så less på den att jag äntligen avbeställde och numera läser jag med nöje WSJ (Wall street Journal). ‘Opinion’ har flera välkända journalister som ligger i mittfåran.
  Utöver de 800 000, skulle jag gissa, finns det nog en hel del nätprenumeranter.

  Gillad av 1 person

 15. johan utan land skriver:

  Bara att hålla med. NYT är på många sätt en fantastisk tidnining. Jag läste den på nätet med stor behållning en gång i tiden innan mycket försvann bakom betalvägg och jag gradvis började irritera mig på deras agenda. Det tycks dessutom som om mycket av vårt svenska DNs tankegods hämtas därifrån.

  Vad gäller Trump är han ju ständigt förtalad av Fake News. Jag rekommenderar alla att lyssna på några av hans tal för att bilda sig en egen uppfattning. Finns mycket på youtube. Börja till exempel med hans tal till nationen.

  Gillad av 1 person

 16. Lars skriver:

  Krugman var oerhört intressant att läsa åren efter 2008 då han gjorde olika ekonomiska analyser av hanteringen. Så inför valet, Trump kontra Clinton, så förvandlades han till propagandist och enkelspårig vrede och affekternas mästare. Han blev då ointressant. Han lämnade inte ifrån sig någon intressant information, några intressanta analyser.

  Det är egentligen ett typexempel på dels hur kunskap och kompetens på ett område inte medför kunskap och kompetens på andra områden med oavsett intelligens, dels hur förvandlingen av media till apparater med egen agenda för samhället och till påverkansorgan gör dem meningslösa.

  Vi kan förstå en del av svensk media den här vägen, man följer samma trender som i USA och vi kan läsa DN och få en blick på hur illa det står till med Media i USA. Lustigt är att det samtidigt ger Trump rätt i att media är folkets fiende! Därmed inte på något sätt sagt att jag är Trump fan, jag tvivlar starkt på den neoliberala syn han företräder, men å andra sidan blir hans politik och ekonomiska seende eller utrikespolitiska syn aldrig belyst i media! Och folket som röstade fram honom tycks ju inte heller lita på media! Så medias syfte att påverka opinionen slår tillbaka, man slutar lita till media.

  Gilla

 17. Sphinx skriver:

  Steve Pieczenik:”NYT owned by a mexican druglord-I mean this paper is just a joke”.Sagt av NYT:s grundare:”We journalists are just prostitutes selling our talents to very rich men”.Han fortsätter:”If I told You what I really think I would be fired in a blink of an eye”.NYT är en tidning som läses av tramsiga och fåniga intellektuella demimonder som vill hålla sig ajour med vad som rör sig i den huvudsakligen väl Zionistiskt inriktade och helt korrumperade självutsedda sk makteliten.Ett slags Svensk Damtiding för denna bisarra självbelåtet självbespeglande ständigt snattrande narcissistiska grupp.Svensk Damtidning på Zionistiska made in Lower East-side NYC.Bronfstein (”Trotsky”) loved this paper for sure.As well as the Peoples Commissar for the Culture and the Press Volodarsky.

  Gillad av 2 personer

   • Olle Reimers skriver:

    Jag förstår om vi kanske inte har samma information om vlka krafter det är som idag driver NYT. Att gilla att någon berättar om de verkliga förhållandena ger dig obehagliga vibbar. Hur ska jag tolka det?

    Gilla

   • Ulrika skriver:

    Olle

    Hur vet du att Sphinx ” berättar om de verkliga förhållandena”?
    Patrik tycker att NYT är en fantastisk tidning med djupsinniga, långa analyser. Han kritiserar mot dess hat och smutskastning mot Trump. Håller med honom. Enligt Sphinx blir alltså Patrick indirekt kallad för en tramsig, fånig intellektuell. Sphinx har naturligtvis rätt till sina åsikter men ibland kan det vara bättre att behålla dem för sig själv. Som tex när han insinuerar om någon sionistiskt inriktad maktelit? Grupp? På ”sionistiska”? Om han tror att NYT är prosionistisk är han ute och seglar, på vilket vatten är frågan.

    Gilla

   • Olle Reimers skriver:

    För att svara dig kort (vilket vi bör göra här) är NYT numera en tidning som på sin ledarsida vidarebefordrar läckor från Deep State USA i sin iver att driva ägarens (Carlos Slim) idéer på samma sätt som Washington Post hanterar Jeff Bezos. Dessa herrar är delar av en härskarelit som ser Donald Trump som ett dödligt hot mot deras idé om hur världen ska styras.
    Ledarsidan är numera ett rent propagandorgan som tillsammans med övriga MSM sedan länge via Operation Mockingbird (som påbörjades när Allen Dulles blec chef för CIA på 1950-talet). Tanken är genomgående att den allmänna ubliken inte ska få reda på annat än vad de själva i sina slutna rum har bestämt ska få höras.

    Gilla

   • Ulrika skriver:

    Olle

    ”allmänna publiken inte ska få reda på annat än vad de själva i sina slutna rum har bestämt ska få höras.”
    Sounds familiar. Jag har inte läst NYT på flera år sen jag avbeställde. Medierna har blivit ännu mera vänstervridna och sura eftersom inte demokraterna vann trots flera miljoner fler röster med det systemet USA har. NYT gillar inte demokratiskt valde Bibi. Deras anti Trump tendens speglar bara de som fortfarande inte kommit över valnederlaget. Läs WSJ!

    Gilla

 18. Olle Reimers skriver:

  Jag tror att särskilt vi som föddes på 1940-talet och kunde ta del av triumfen i WW II blev fanatiska USA-älskare som barn. Till detta kom cowboyfilmerna som vi aldrig kunde se oss mätta på.

  Det man lätt som förblindad av kärlek glömmer bort är att våga se de mörka sidorna. Ljuset kom ju därifrån! De måste besegra kommunisterna.

  Redan grundlagsfäderna insåg att det fanns stora faror i deras statsbildning och förutsåg dem med att skapa en genial maktdelningsformel och en konstitutionsskrift med många tydliga pekpinnar.

  Amerikanarna själva har insett att man för nationens överlevnad måste hantera ”We, the people” på samma sätt som den heliga skrift. Utan starka grundvalar och institutioner skulle experimentet USA snart falla samman.

  Det märkliga är att man faktiskt lyckats trots alla övertagandeförsök av subversiva krafter. Trump kan i det sammanhanget betraktas som en räddande ängel.

  Polariseringen av de olika krafterna är nu tydligare än någonsin. USA har alltid varit ett öppet samhälle med enorma risker. Internet har tydligare än någonsin lagt konflikterna i dagen.

  Det öppna samhälle som USA utgör är lika för goda och onda krafter. Det är nära att de onda tar makten. Hoppas Trump är mannen som lyckas ena de goda att göra tillräckligt starkt motstånd för att bevara jordens hopp.

  Gillad av 1 person

 19. Rolf Wasén skriver:

  Det är bra med kritik av Trump, men den ska vara saklig och satt i ett sammanhang. Bra också att Patrik Engellau genomskådar New York Times (vilket inom parantes inte så svårt), men det övriga innehållet kanske målas i väl rosa färger?

  Självklart har en så stor och viktig tidning kvalitet. Fattas bara annat. Men varför skulle inte de redovisade svagheterna inte slå igenom brett? New York Times skriver trots allt för de ”goda” New York-borna. Bosatta på Brooklyn? Lionel Shriver ger i artikel ”Making America Great Again” en dråplig satir av de ”goda” i Brooklyn (läsande New York Times?). Hur de reagerar när en ”lantis” från Wisconsin under en bjudning öppet deklarer att hon röstade på Trump. Kritiken av Trump börjar nu bli så surrealistisk att den motverkar sitt syfte: att ställa Trump i dålig dager.

  Ett svårslaget rekord är argumentet som jag hört från ”en klok person” att det räcker med att 10 procent i skandalboken om Trump är sant för att visa att Trump är en makalöst inkompetent president och person!?

  Men vilket förtroende har man för en bok som innehåller 90 procent osanning? En sådan bok om vem som helst skulle bli en förskräcklig läsning. Till och med om den handlade om ett helgon. Tvivlar ni så rådfråga Djävulens Advokat i Rom! Och vad får man för förtroende för en person som kommer med sådana ”klokheter”? Tror att det rör sig om ett fall av kollektiv psykos, så personen och psykosen inte riktigt samma sak.

  Videon av Lionel Shriver på denna BBC-sajt om populism är också mycket ” intressant”: http://www.bbc.com/news/world-43301423

  Gilla

 20. Steven Jörsäter skriver:

  Jag uppfattar att Patrik är alldeles för snäll mot New York Times. Jag läser artiklar ur den dagligen på nätet och har gjort så i många år. Den råkar vara en av få tidningar som fortfarande går att fritt läsa och det är säkert något ägarna våndas över – skulle den hamna bakom betalväggar så skulle kanske intäkterna gå upp men inflytandet rasa som en sten.

  Visst finns det en journalistisk kvalité som de svenska dagstidningarna bara kunde drömma om. Men, och det är ett jättestort men, tidningen har under de senaste åren rasat ner i ett hål av politisk korrekthet som faktiskt ibland är nere i världsrekordhållarens, DNs nivå.De fullständigt infantila hatartiklarna mot Trump, som slår under varje bälte, som du refererar till är bara toppen på isberget. Feminism, minoriteter, HBTQ, klimatöverdrifter, you name it – det kompletta programmet finns där. Det som har hänt är mycket sorgligt och antagligen också mycket farligt. Trump gick till val på att skaka om etablissemanget i Washington. NY Times avgrundsvrål visar att tidningen lydigt tjänar de intressen som nu hotas. Det är förstås ett kvitto för Trump att han är på rätt väg.

  Vad som är än värre är att även ansedda tidskrifter från andra länder stämmer in i samma kör. Anrika the Economist är i full fart på väg ner i det politiskt korrekta boulevardträsket. Süddeutsche Zeitung… – nästan varenda tidning jag brukar titta i befinner sig på det sluttande planet.

  Här finns det verkliga hotet mot västvärlden. Inte Trump.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.