Gästskribent Lars Hässler: En dag i en svensk skola

Häromdagen var jag på Bessemerskolan i Sandviken, ett kommunalt yrkesgymnasium där cirka hälften av de 1 200 eleverna har utländsk bakgrund. Skolan har ett stort urval av yrkeslinjer, bland annat vårdlinjen, och det var dessa elever jag höll några lektioner för.

Anledningen var att jag på Facebook skrivit, och delat, inlägg om problemen i vissa skolor, bland annat Angeredskolan i Göteborg med stress, misshandel, våldtäkter, vapen och allmän oordning. En bekant till mig som är lärare i Bessemerskolan hade läst inläggen och utmanade mig att komma till Sandviken, hålla några lektioner och se hur verksamheten bedrivs. Jag antog utmaningen.

Eleverna var i 14- till 18-årsåldern med olika bakgrunder. Jag hade inga som helst disciplinproblem, alla var artiga och uppmärksamma under de 60 minuter långa lektionerna (även om några manliga elever kroknade på slutet, dock utan att störa).

Vad talade jag om? Förutom en kort presentation av mig själv och mina världsomseglingar berättade jag om världen medelst ett bildspel. Det blev en snabb resa genom världshistorien: från människans uttåg ur Afrika för 100 000 år sedan, jordbrukssamhällets början för omkring 10 000 år sedan med den första civilisationen i staden Ur mellan Eufrat och Tigris (flera av eleverna hade rötter i Irak). Genom att städer och riken skapades, började också krigen mellan nationer. Filosofernas intåg följde för omkring 2 500 år sedan (Platon, Aristoteles, Buddha och Konfucius), de första riktigt stora rikena för cirka 2 000 år sedan (romerska, persiska och kinesiska). De tre världsreligionerna (kristendomen, judendomen och islam) uppstod sedermera i Mellersta östern.

En berättelse om världen måste också innehålla Afrikas utforskande (Livingstone och Stanley), Asiens utforskande (Marco Polo och Sven Hedin), polernas erövring (Amundsen), polynesiernas och vikingarnas sjöfärder, världshavens utforskande (Magellan och James Cook), islams frammarsch och européernas kolonialisering av i princip hela världen.

Jag visade ett antal olika kartor: Europa- Amerika- och Asiencentrerade. Alla med Mercators projektion – som inte visar de rätta storlekarna på länder och världsdelar – och jämförde med Peters projektion som visar de rätta proportionerna. Som jämförelse visade jag Grönlands storlek. På Mercators projektion är Grönland och Afrika lika stora, medan på Peters projektion blir Grönland bara en mindre del av Afrika, ungefär som som kärnan i en avokado.

Jag avslutade lektionerna med att beskriva globaliseringen med bland annat fri handel av varor och tjänster och flödena av varor runt jorden i enorma containerfartyg som numera kan lasta 18 000 containers. Även lite om FN och dess 200 medlemmar. Globaliseringens fördelar är att vi konsumenter får tillgång till billig elektronik och modekläder, men till priset av miljontals förlorade jobb i västvärlden.

Slutligen uppmanade jag eleverna att ta tillvara den fantastiska förmånen med fri undervisning i moderna lokaler och gratis luncher. Enda vägen till framgång – om man inte är världsledande artist som Lady Gaga eller entreprenör som Spotifys Daniel Ek – är nämligen utbildning.

Det var en intressant och givande dag. Skolan, med sina motiverade lärare och rektor, som var trevlig och modern, verkar fungera utmärkt. Jag såg inte skymten av stress, bråk eller tjafs i korridorerna, ej heller kvinnliga elever i burka eller ”skynken” även om en del hade schaletter runt huvudena. Enligt läraren Lasse Davidsson har Sandviken visserligen problem med gängrelaterad kriminalitet men man har, i princip, lyckats hålla det utanför skolan. Nästan alla elever får jobb omedelbart efter avslutat skolgång.

Kanske finns det hopp om framtidens pensioner i alla fall?

Lars Hässler är jur kand med en Master of Comparative Law från USA och ett år vid Institutet för högre internationella studier i Geneve. Under 1980-talet arbetade han som råvarutrader för Boliden i Schweiz. Lars är flerfaldig jorden runt-seglare, har skrivit nio böcker och publicerat artiklar på bland annat Brännpunkt i SvD. Han har alltid följt med i politiken men överlåtit skötseln av landet till politikerna tills nyligen då Lars blivit alltmer frustrerad över vart Sverige är på väg.

54 reaktioner på ”Gästskribent Lars Hässler: En dag i en svensk skola

 1. Christer L skriver:

  Tänk om det är så enkelt att det handlar om vad som är intressant och inte.

  Att det kanske är lika litet i en invandrares intresse att Sverige proppfylls av invandrare som det är i mitt intresse. Att detta är vad islamism, kriminalitet och arbetslöshet handlar om: motreaktion. Integration innebär ett frivilligt uppgivande av något av det egna. En annan problemformulering således: Varför skulle de ge upp något inför något de inte tror på, inför denna humanitära feministiska stormaktsteater som spelas upp, denna absurda fars ”Refugees Wellcome!”? Ge upp inför denna svekfulla pompösa offentlighet som majoriteten svenskar röstat för?

  Invandrarnas ungar undrar varför de svenska pedagogerna inte ger dem stryk när de är uppnosiga och störande. De undrar varför svenska män är så mesiga: var är gränsen för när vi börjar att slåss? Vad är det för polis som inte är elak mot de elaka? Förklaringarna och attityderna de möter är feministiska och pacifistiska, är enligt Fi och MP. Inte enligt Jordan P och Papa Hemingway. De hamnar i en farlig brist på respekt. Personer med livserfarenhet och världsvida perspektiv som Lars Hässler igenkänns på en bra skola som denna i Sandviken. Men kanske inte på andra ställen, där föraktet mot Svenne tagit över helt.

  Gillad av 6 personer

 2. Anna-Karin Hjelm skriver:

  Vore intressant att veta hur könsfördelningen i denna klass var. Vårdlinjen borde innebära att det stora flertalet elever var flickor. Jag tror att problemet med disciplin i skolan direkt kan härledas till pojkar med en förkastlig syn på både respekt och kvinnor.

  Gillad av 2 personer

  • Lasse Davidsson skriver:

   Det är flest tjejer i klasserna, men de grabbar som går på VO programmet har vi inga diciplinproblem med (inte heller på några av de andra programmen jag jobbar på) oavsett härkomst.

   Lasse Davidsson

   Gilla

 3. Eva Danielsson skriver:

  Låter som en intressant och angelägen lektion. Har du möjlighet att låta dig bli filmad och lägga ut på Yuotube?
  Det är nyttigt för alla att få de stora dragen och sammanhangen. För att kunna placera in sig sjäkv och nutiden i detta.

  Gilla

 4. Rikard skriver:

  Hej.

  Det kallas ‘smekmånad’, hr Hässler.

  Hålla en föreläsning och fälla ett omdöme baserat på denna enda mätning torde kallas anekdotisk bevisföring, och kandidaten känner säkert till vilket bevisvärde sådan håller.

  Får jag föreslå att kandidaten tar anställning på Sofielundsskolan, Stenkulaskolan, Johannesskolan, eller Värnhemsskolan i Malmö under ett år (eller egentligen vilken kommunal skola som helst i Malmö)? Så skall vi se om intrycket består – vem vet, kommunen kanske har gjort om och gjort rätt.

  Kanske lammen vilar med lejonen; även om min tro är att de förra göder de senare för att hålla dem lugna.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 9 personer

  • olle holmqvist skriver:

   protest mot nedvärderingen av det ”anekdotiska”. Ofta en värdefull enstaka observation som skulle kunna betyda något ! Mycket i vetenskap har börjat som ett ”anekdotiskt” ifrågasättande av det som ”alla” tyckte. Semmelweis inom medicinen har många efterföljare, och det kallas fortfarande på medicinar-jargong just ”anekdot”. Back-seat drivers, har gjort en hel del…

   Gilla

 5. Aha skriver:

  I allt mörker så är krönikan ett ljus. Vad finns att klanka på om invandrarbarnen förmår bli nettoskattebetalande medelklass? Kan de sedan hålla religionen inom hemmets dörrar är väl det mesta okay, ljusår från den problematik som finns i förorterna och som troligt kommer att bestå i decennier. Slutligen; Om detta inte påverkar samhällstilliten så är väl ändå mycket vunnet?

  Om det mesta vore okay med invandringen, att de blev våra pensionsräddare (minsann en snöd egoistisk inställning), finns det en sak som ändå kan ifrågasättas;
  – hur smart är det att bli trettio miljoner som Annie Lööf kunde tänka sig?
  – är det inte tvärtom som borde gälla, att vi bevakar den unika fördelen att vara få på så stor yta? Att leva tätt tillsammans med städernas gigantiska transportproblem är väl mer stressande?
  – hur smart är det att låta trettio miljoner dela på skog och naturtillgångar istället som nu tio miljoner? (Frågan haltar kanske lite, mycket av naturtillgångarna ägs av privata företag)
  Det kan också med emfas noteras att de mest välmående länderna i världen är alla små och västerländska.

  Det mesta som rapporteras från skolan är dock det motsatta, urusla resultat hos nytillkomna. Aldrig har så många inte kvalificerat sig till gymnasiet.

  Tillsvidare blir Hässlers skolrapport en positiv anekdotisk redogörelse. Men ändå.

  Gillad av 3 personer

 6. LJ skriver:

  Kul att det finns en välfungerande yrkesgymnasium i Sandviken.
  Kul att eleverna på vårdprogrammen var skötsamma.

  Kopplingen till framtidens pensioner är kreativ.

  Ungefär som:

  -Islam är en destruktiv utvecklingshämmade totalitär ideologi.
  -Inte alls, jag muslimer som är högutbildade och jättesnälla.

  Annekdotiskt bevisföring.

  Få saker jag avskyr mer. Få saker som är effektivare för att skapa nyttiga idioter, och att få övriga att tappa fokus från helhesbilden.

  Gillad av 4 personer

  • Peter skriver:

   Är inte alla våra åsikter baserade på anekdotisk bevisföring?
   Det är väl summan av våra egna små erfarenheter som formar våra generaliseringar?
   Om jag först träffar 4 trevliga stadsbor i Gränna kommer jag inte då att gilla Gränna, det är först när jag blivit rånad i Gränna jag blir mer försiktig i mitt omdöme.
   Är det ens möjligt att tänka sig någon annan form av social inlärning än den av ackumulerade intryck från enskilda händelser.
   Livet är för kort för att kunna forma statistiskt verifierade uppfattningar om vår omgivning.
   Som bäst kanske vi kan lära oss att inte förhasta dömandet av våra medmänniskor.

   Gilla

   • LJ skriver:

    Håller med dig om att våra erfarenheter ligger till grund för åsikter men det är skillnad på att argumentera bevisbörda och själv internt tycka något baserad på personliga erfarenheter.

    Jag har t.ex. personligen dålig erfarenhet av personliga och professionella kontakter med amerikaner och svenskar av judisk börd.

    Skulle dock aldrig få för mig att skriva en artikel och hänföra dessa erfarenheter som argument för att man inte kan lita på judar. Jag är också tillräckligt erfaren och vetenskaplig i min approach för att förstå att mina erfarenheter med extremt stor sannolikhet INTE är representativa för någonting annat än slumpen.

    Gilla

   • olle holmqvist skriver:

    Lär skilja på
    1) anekdotisk bevisföring, induktion > från det enstaka till det allmänna.
    Ex Klasskampen är det som styr samhällsutvecklingen. Oftast handlar den om löner..
    vi ska ha tre procent, ibland blir det som i Finland för hundra år sedan. Feltänkt !,
    klasskampen finns så länge vi har lönearbete, men den är inte allt.
    och
    2) anekdoter som ifrågasätter det självklara, det som är som det ”måste vara”-Tänkt av ”Back-Seat Drivers”. En var Einstein avskaffade etern.

    Gilla

 7. Bo Svensson skriver:

  Motiven för folkblandningspolitiken är

  liberalers idéer om fri rörlighet och fri arbetsmarknad

  de godas behov av att känna sig generösa

  bekymmer för att vi är för få för att kunna hävda oss i omvärlden

  omsorger om flyktingars behov av skydd

  En lösning som alla kan trivas med, är om alla vilsna resenärer förpassas till bevakade enklaver intill flygplats varifrån man är fri att ta sig tillbaka hemåt. – Ser man sig som flykting, till ett FN-administrerat läger.

  Liberaler kan då ivra för att arbetssökande utrikesfrån och från flyktingläger skall kunna söka jobb på samma villkor som infödda.

  De goda kan sprida sin välvilja över samtliga hjälpbehövande och inte vara begränsade till att ta hand om problem som med risk för livet forcerat gränser. – 50000 har redan drunknat sedan sekelskiftet i försöken.

  De som bekymrar sig om att vi är för få, kan ivra för import respektive produktion av folk med chans att platsa i ett avancerat samhälle som en tillgång för sina medmänniskor istället för som en belastning.

  De som vill hjälpa människor på flykt, kan kanalisera sin hjälp till de mest behövande bland de runt 65 miljonerna i FNs läger.

  Gillad av 1 person

 8. Lasse Davidsdon skriver:

  En kort kommentar om Lars H inlägg.
  Det är mycket som ska hinnas med på en PRAO dag. Kul att du vågade.

  Bessemerskolan är en kommunal gymnasieskola med 1200 elever i ålder 16-20 år.
  Vi har 13 gymnasieprogram, varav hälften är yrkesprogram.
  Lars H träffade elever i Vård & Omsorgsprogrammet och där har mer än 50% av eleverna
  invandrarbakgrund och ”trots” bakgrund går 95% av alla VO elever ut gymnasiet som undersköterskor. Totalt på skolan gissar jag att närmare 20% är av utländsk härkomst.
  Härkomst spelar i stort ingen roll om skolarbetet sköts på det sätt som det är tänkt att göra, det kan oftast vara så, tycker jag, att elever med invandrarbakgrund får slita mer med sina studier i och med att de slussas in på ett gymnasieprogram efter 2 års SFI.
  Ett systemfel i integrationsprocesen.

  Att ”anta utmaningen” som LH skriver, är nödvändigt för att få, skaffa sig, en nyanserad bild av, i detta fall, gymnasieskolan. Det var som Lars H sa under lunchen i skolmatsalen, att det var 1965 han lunchade i en sådan senaste gången, och att bara läsa om ”elände” blir en lite skev bild av svensk skola. Det är ett fåtal gymnasieskolor som är som det beskrivs i pressen.

  Jag har under mina 12 år på gymnasiet i Sandviken ALDRIG sett ett slagsmål. Det förekommer säkert… men jag har aldrig upplevt det irl.

  Mvh
  Lasse Davidsson,
  Idrottslärare,
  Bessemerskolan
  Sandviken

  Gillad av 3 personer

  • shut up donny skriver:

   Dessa ”fåtal” skolor verkar göra att en stor andel nu inte ens kommer in på gymnasiet, och Sverige har fallit som en sten i PISA. Märkligt, matematik kanske inte är din starka sida? Var det inte Sandviken som tjänade 500 miljoner på invandringen, det är kanske ett utbrett problem där med bristfälliga mattekunskaper?

   Huvudfrågan för mig är, med vilken rätt tvingar ni mig att betala för detta? Kan ni inte åka utomlands och missionera för egna pengar?

   Gillad av 6 personer

 9. svenne skriver:

  ”Jag hade inga som helst disciplinproblem, alla var artiga och uppmärksamma under de 60 minuter långa lektionerna (även om några manliga elever kroknade på slutet, dock utan att störa)”.

  Föreläsningen i Bessemerskolan i Sandviken verkar ha varit så trevligt upplagd att den skulle ha intresserat vilken publik som helst. De manliga elever som ”kroknade på slutet” skulle säkert ha kroknat tidigare om ämnet hade varit t.ex. matematik. Det är en mycket stor skillnad på att lyssna på ett trevligt föredrag än att under en ganska lång tid vara fullt fokuserad på att t.ex. lösa ett svårt matteproblem.

  ”Kanske finns det hopp om framtidens pensioner i alla fall?”

  Ja, hoppet är väl det sista som överger människan, så det kanske är för tidigt att redan nu kasta yxan i sjön.

  Gillad av 1 person

  • Lasse Davidsson skriver:

   ”Jag hade inga som helst disciplinproblem, alla var artiga och uppmärksamma under de 60 minuter långa lektionerna (även om några manliga elever kroknade på slutet, dock utan att störa)”.

   I det dagliga jobbet på har vi (nästan) alla den upfattningen att eleverna är artiga och uppmärksamma, och att artighet och uppmärksamhet INTE har med från vilket land man kommer. Den delen förvånade mig inte.

   Jag tror också att ”Svenne” och kanske till och med Lars H har ”kroknat” under någon föreläsning. Det ska i sammanhanget erkännas att undertecknad stundtals kan ”krokna” under tex studiedagar. (Please säg inget till min rektor)

   Gilla

  • olle holmqvist skriver:

   ”De manliga elever som ”kroknade på slutet” skulle säkert ha kroknat tidigare om ämnet hade varit t.ex. matematik”. Bildbeviset från fotomodellens tid vid universitetet

   Gilla

 10. phnordin skriver:

  Bra att veta att det finns skolor som fungerar som man förväntar sig att en skola skall vara. Men hur är det med problemskolor såsom Angeredskolan m.fl? Vore intressant läsa om dessa också.

  Gilla

 11. Per-Anders skriver:

  ”Globaliseringens fördelar är att vi konsumenter får tillgång till billig elektronik och modekläder, men till priset av miljontals förlorade jobb i västvärlden.”

  Globaliseringen i sig har inget med att jobb förloras i västvärlden. De jobb som förloras i västvärlden beror på västvärldens politiker och fackföreningar. Inget annat.

  Gilla

  • uppstigersolen skriver:

   Att jobb från västvärlden förloras till andra länder är väl naturligt om skillnader i kostnader är uppenbar. Allt som kan tillverkas helt automatiserat, eller nästan i alla fall, kan ju finnas kvar här. Men det som måste innebära mycket mänskligt arbete kan ju inte konkurrera med låglöneländer. Vilken svensk vill arbeta för 400 kronor i månaden? Försök att tillverka kläder automatiskt. Lycka till.

   Gillad av 2 personer

 12. Die Welt skriver:

  intressant att det är skillnad, om det är sant så vari består skillnaden, att man lyckas hålla problem utanför skolan, innebär ju inte att de är utanför deras liv, snarare att man inte bryr sig eller ens hoppar in i dessa problem, att jämföra med vilken normal människa som – att denne går förbi eller runt problemen utan att involveras i dessa. Ser det som ett uttryck för att föräldrar och samhälle en lång tid har brytt sig om sina barn och att om det uppstår något – så lite så, tar man tag i det. Vilket jag kan säga samma om – att man borde göra över allt i hela Sverige, varje liten yttring, med grovt våld etc -eller början till grovt våld måste tas hand om

  Gilla

 13. Hosianna skriver:

  Tack, Lars, för ditt engagemang, men din illustrerade historieberättelse torde ha utgjort ett välkommet avbrott från vardagslunken och så länge du inte förhörde invandrareleverna och kunde avgöra kvaliteten på deras ämneskunskaper, förefaller det närmast förmätet att tillskriva dem några pensionsräddaregenskaper.

  Det är stor skillnad på ”jobb” och riktiga arbeten – och någorlunda skötsamma bättre-liv-invandrare måste faktiskt producera mångfalt mer än vanliga, hederliga svenskar, för att väga upp för alla notoriskt misskötsamma immigranter, om annan invandring än av välutbildade specialister i bristyrken ska vara försvarbar.

  http://www.smp.se/ledare/hardare-grepp-om-skolan/

  http://www.arbetsmarknad.se/statistik/lediga-platser-hos-arbetsformedlingen-efter-kompetenskrav/

  Gillad av 4 personer

  • Lasse Davidsson skriver:

   …”och så länge du inte förhörde invandrareleverna och kunde avgöra kvaliteten på deras ämneskunskaper, förefaller det närmast förmätet att tillskriva dem några pensionsräddaregenskaper.”

   Nu hampar det sig så att jag har mycket god koll på invandrareleverna ämneskunskaper. Eftersom integrationsprocessen gör att invandrande elever läser SFI under två år och förväntas klara samma kurser på samma tid som svenskfödda elever med 9 årig grundskola, så får invandrarelever slita mer än sina svenska kompisar.

   Jag kan på rak arm inte exakt skriva, men det överväldigande flertalet av våra VO elever (ca 60) har bra betyg, får goda/mkt goda vitsord från praktiken, och går ut gymnasieskolan som examinerade undersköterskor/skötare. I min klass är det 85% av eleverna som tar studenten i vår som fortsätter på universitet/högskola.

   Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Men kommer de att känna empati med svennetanter med nedkissade blöjor eller hånfullt rasistiskt plåga dem? Det händer redan i USA med svarta och vita. En vit människa är var man niding, fågelfri.

    Gilla

   • Hosianna skriver:

    @Lasse Davidsson, idrottslärare

    I min klass gick en snäll och vänlig, skötsam, väluppfostrad och rolig, svensk gosse, vars betyg – helt rättvist – i stort sett enbart bestod av liggande och stående ettor, eftersom han saknade läshuvud. Döm om min förvåning, när vi återsågs i vuxen ålder och han mycket stolt berättade, att han hade ”läst in gymnasiet på ett år” på Komvux, studerat vidare och nu innehade en tjänst som behörig lärare.

    Under vårt vidare samtal framkom, med all önskvärd tydlighet, att hans makalöst förbättrade studieresultat inte alls berodde på en lidnersk knäpp, utan på en knäpp skolpolitik, som devalverat läraryrket till oigenkännlighet genom synnerligen enfaldigt ensidig fokusering på kvantitet (fler vuxna i skolan) före kvalitet (rätt vuxna i skolan) i antagningsprocessen till lärarutbildningen.

    http://lararnastidning.se/mojligt-bli-larare-med-005-pa-hogskoleprovet/

    Det säger sig självt, att min gamle klasskamrats gymnasiekompetens – liksom dina SFI-studenters – inte på något sätt motsvarar den som begåvade och studievana, svenska elever ägnar flera år åt att uppnå. När du helt frankt påstår dig ha ”mycket god koll på invandrareleverna[s] ämneskunskaper”, förmodar jag att du, förutom i idrott, får förlita dig på dina kollegors omdömen om eleverna?

    Att incitamenten för att (på grund av personliga asylaktivistiska preferenser som i #vistårinteut, eller av befogad rädsla för att rasist-fascist-naziststämplas) se till att nyanlända utomeuropéer tilldelas glädjebetyg och i förekommande fall ”får goda/mkt goda vitsord från praktiken” är starka torde stå klart för alla läskunniga, som intresserar sig något för massinvandringens konsekvenser.

    Gilla

 14. Johan skriver:

  Jag har flera familjemedlemmar som bor i svenska vanliga städer. Givetvis fungerar integrationen väsentligt mkt bättre där än i en förort. Svenska elever är i majoritet i skolorna.
  Jag förstår inte invandrare som flyttar till förorten och låter sina barn växa upp helt utanför den svenska kulturen. Vad lär dom sig då som är användbart i Sverige. Inte språket i alla fall.
  Kanske man inte skulle få bo i förorten om man inte kan försörja sig själv..

  Gillad av 2 personer

 15. Bosse J skriver:

  Lars, samtalade du med rektorn och/eller lärarna efteråt? Hur har deras skola lyckats hålla buset utanför och varför har andra skolor inte klarat detta (om de fick spekulera)?
  Vore intressant med en uppföljning på det för att försöka förstå varför skolan har problem på vissa orter men inte andra. Det verkar inte vara så enkelt som att det korrelerar till 100% med andel invandrarbarn?

  Gilla

 16. oppti skriver:

  Bra jobbat Lars H
  Det finns hopp för Sandviken och Sverige.
  Kanske skulle skolorna med problem engagera fler äldre.
  Vi har alla erfarenhet och tålamod samt i bästa fall lite kunskaper att förmedla-även om alla inte har seglat jorden runt.

  Gilla

 17. Biggan skriver:

  Här beskrivs en annan verklighet.
  Gänget i Lysekil pissade in sitt revir, genom att attackera allt från väktare,poliser, äldre(vulgära ord), butiksägare och misshandlar personer och krossarglasrutor. Det kan inte ens en fanatisk liberal sudda ut, de gränser och murar som invandrarna själva bygger upp.

  Kommunpolisen Henrik Rörberg konstaterar att polisen identifierat ungdomarna. ”De är fler än oss. Polisens resurser räcker inte till, för att hantera det här. ”
  Det polis Rörberg säger är talande för hur väl svenska politiker lyckats med att skapa ett mångkulturellt samhälle. Antalet invandrare är så pass stort i många orter, att de gör som de behagar.
  http://foliehatteniteckomatorp.blogspot.se/

  Gillad av 4 personer

 18. Olle Reimers skriver:

  En solskenshistoria som visar på behovet av inspirerande berättelser.

  I ditt fall ser jag det som att den blottar den största bristen i dagens samhälle: bristen på människor som vågar berätta om verkligheten och säga sanningen.

  Jordan Peterson säger i sin bok ”12 rules for life” att man måste börja med att räta på ryggen och att stå upp för sig själv. I annat fall blir man mobbad.

  Sveriges största problem just nu tycks vara att den övervägande majoriteten är självvalda potentiella mobboffer. Skönt att du inte verkar vara en av dem!

  Gillad av 1 person

 19. Obelisk skriver:

  Vem säger vad vid vilken tidpunkt och med vilket syfte?Källkritikens gyllene regel.Bessemerskolan är uppenbarligen inte alls representativ för gymnasierna i de sk utsatta områdena och även på många andra ställen i Sverige.Att här i dessa skolor hålla utläggningar om något så komplicerat som globalisering etc hade endast väckt fiendeskap och lett till omedelbara dödshot från provocerade halvilliterata och tyvärr i många fall obildbara elever.Varför publiceras överhuvudtaget sådant vilseledande strunt?Svar:Därför att inläggsförfattaren dels vill briljera med sin egen förträflighet och även vill avleda uppmärksamheten från de avgrundsdjupa problem som finns i det evenska skolsysytemet.Ännu en tveksam figur med tveksamma avsikter och en dold Agenda.En av dem som Carl Jonas Almqvist träffande redan revolutionsåret 1848 kallar ”den förklädda Pöbeln”.Låt oss demaskera denna lögnens köpta hantlangare!

  Gilla

  • Lars Hässler skriver:

   Hej Obelisk. Du kritiserar nog fel person. Jovisst, jag har en agenda men den är inte den du tror. Om du läser min många inlägg här på Det goda samhället finner du att jag är starkt kritisk till tillståndet i landet; enorma problem med skolan, stenkastning mot polis, bilbränder, åsiktskorridor, massiv invandring, gruppvåldtäkter, kramande av IS-krigare och ett slappt domstolsväsende etc etc. Men just denna skola, såvitt jag kunde se, verkar vara en skola som fungerar som en skola borde fungera, och är därför ett ljus i mörkret. I vissa andra skolar regerar kaos och odisciplin. Eller vad tycker du?

   Gilla

 20. TYZ skriver:

  Kul att läsa en krönika som visar en annan mer nyanserad bild över situationen i svenska skolan.

  Det var ett omfattande ämne som togs upp under 60 minuter. Så klart kroknade några elever på slutet.

  Två ställen i texten tänker jag kommentera lite:

  ”Globaliseringens fördelar är att vi konsumenter får tillgång till billig elektronik och modekläder, men till priset av miljontals förlorade jobb i västvärlden.”

  Globaliseringen är ett komplext ämne och det ger en liten skev bild att enbart ta upp billiga konsumentprodukter och förlorade tillfällen.

  ”Enda vägen till framgång – om man inte är världsledande artist som Lady Gaga eller entreprenör som Spotifys Daniel Ek – är nämligen utbildning.”

  Jag kan inte mycket om Lady Gaga, men Daniel Ek har jobbat stenhårt för sina framgångar. Han gick ut IT-Gymnasiet i Sundbyberg 2002 och gick två månader på ingenjörsutbildning inom området på KTH, innan han bestämde sig för att hoppa av. Trots han inte fullföljde universitetsstudier hade han förvärvt mycket IT-kunskaper på egen hand.

  Varken Lady Gaga eller Daniel Ek har ärvt pengar eller vunnit på lotter. De har jobbat för det.

  Det första regeln man kan förmedla till yngre generationen är att varje individ är ytterst ansvarig för sitt liv. Om man tar till sig denna regel kan man komma rätt långt. Ingen är passiv offer. Offermentaliteten är det värsta som postmodernister hittat på.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.