Vad som kan hända i områden där staten tappat kontrollen

Patrik Engellau

Det här med att staten och dess våldsapparat, i första hand polisen, i hög grad förlorat kontrollen över delar, små delar visserligen, av det svenska territoriet är en helt ny grej för Sverige. Vi har ingen aning om hur det kommer att utvecklas. Osäkerheten är desto större som något liknande knappast inträffat i de andra länder som vi brukar jämföra oss med. Bråken i Nordirland och i Baskien hade, tror jag i alla fall, helt annan karaktär eftersom statens motståndare i de fallen var politiska rörelser snarare än rent kriminella. Till exempel hade den engelska staten i fallet Nordirland någon att förhandla och komma till en uppgörelse med vilket knappast är för handen i Hallunda.

Motsättningen, som den uppfattas idag, står mellan å ena sidan ”kriminella ligor” och ”gängbrottslighet” och ”klaner” i no go-zonerna och å den andra den statliga våldsapparaten. Statsministern har sagt att kampen mot denna brottslighet är politikens prio ett eller kanske två, Jimmie Åkesson har förklarat ”krig” mot brottsligheten och vill skicka in militär i utanförskapsområdena, justitieminister Morgan Johansson säger att det inte behövs militär eftersom polisen har alla resurser som behövs. Den svenska staten står alltså, verkar det, redo för en uppgörelse i syfte att rensa upp och återupprätta statlig kontroll över hela Sverige.

Min gissning, framförd exempelvis här, är att det inte blir någon uppgörelse eftersom det skulle bli för farligt. Min uppfattning grundas på vad jag lärt mig om situationen i Brasilien som är det enda rimligt likartade studieexemplet jag kan komma på. För den som vill kasta sig huvudstupa in i ämnet kan jag rekommendera en titt på den brasilianska filmen Tropa de Elite från 2007, textad på engelska, som visar hur det i verkligheten går till när polisen ska rensa upp bland kriminella gäng. (Ganska trög film, snabbspolning här och där rekommenderas. En belysande scen är när några haschrökande överklasstudenter buar ut polisen för brutalitet och inkompetens.)

Det finns ytterligare en betydelsefull sak att lära av Brasilien som inte förekommit, vad jag vet, i andra länder men som med viss sannolikhet skulle kunna utvecklas i svenska utanförskapsområden, nämligen vad som på portugisiska kallas miliser (milicias).

Mot slutet av förra århundradet utvecklades i Brasilien ett läge som påminner om dagens svenska, nämligen att brottsligheten tog över vissa områden som i praktiken övergivits av staten. Det intressanta är vad som hände då. Man kunde tro att de kriminella ligorna skulle etablera total kontroll. Det gjorde de också, men eftersom de ständigt stred med varandra blev livet outhärdligt för de boende och ett nytt samhälleligt fenomen bildades, nämligen miliser.

Miliserna var ursprungligen till medborgarnas skydd mot de kriminella ligornas kaos, ett slags reservstat. Miliserna var medborgargarden förstärkta med riktiga poliser, brandmän och andra som hade medverkan i miliserna som extraknäck. De knäckte knarkligornas våldsmonopol. Miliserna åtnjöt stöd från de skötsamma boende i utanförskapsområdena. Det förekom till och med att politiker rekryterades ur miliserna. Miliserna kallade sig för saker som ”Rättvisefronten”, skaffade militärliknande emblem till sina uniformer och fick ledare med namn som ”Batman”.

Men gradvis ändrade miliserna karaktär. När de skaffat sig kontroll över ett område kunde de exempelvis med våld förbjuda andra politiska kandidater än sina egna. De övertog en del offentlig service, till exempel vatten-, el-, gas- och internetförsörjning (vilket troligtvis i själva verket betydde att de tog betalt för att inte stänga av leveranserna). Gradvis övergick de från att skydda medborgarna till att suga ut dem. Så började de ta betalt för det beskydd de gav medborgarna och att märka de betalande medborgarnas hus (och troligen själva göra inbrott i de omärkta). De kunde till och med döda en och annan medborgare som vägrade betala för att statuera exempel.

Miliserna blev helt enkelt maffia. Sedan något tiotal år har de brasilianska statsmakterna bestämt sig för att återta kontrollen över territoriet, vilket numera blivit etter svårare eftersom kampen inte längre bara gäller drogligor utan även maffiamiliser. Naturligtvis leder detta till förvirrade situationer, till exempel när en reguljär polis som extraknäcker hos en milis ska genomföra polisaktioner mot just denna milis. Polisen kan inte lita på sina kollegor. Tilliten försvinner, alla inblandade tänker bara på sig själva och korruptionen frodas.

För hederliga boende i de brasilianska utanförskapsområdena blir livet fullt av svårigheter. Så här vittnade en boende. Han menade att milisen trots allt var ”ett nödvändigt ont”:

De ”mänskliga rättigheterna” gör att en kriminell måste behandlas med respekt. En polis som skjuter mot en tjuv får räkna med att stå till svars. Därför föredrar polisen att inte lägga sig i vilket gör att det uppstår grupper som försvarar befolkningen och gör det smutsiga arbetet. Det handlar om ett parallellt rättsväsende. Jag vet att det är fel, men det är det enda som återstår för oss.

Brasilien är numera mer än någonsin en soppa och denna utveckling har gått ganska fort om jag fattat rätt. Jag vet inte om exempelvis Rio de Janeiro ligger tio eller tjugo år framför Sverige. Sverige kanske aldrig hamnar där Rio ligger idag. Men det är nog klokt att tänka ett steg till även om man blir anklagad för att måla fan på väggen. Tänk på Murphys lag: Om det kan gå åt pipan så kommer det förr eller senare att göra det.

För Sverige idag tror jag slutsatsen är att vi har mer bråttom än vi tror. Monstret måste strypas i sin linda (om du tål en vågad mix av metaforer).

103 reaktioner på ”Vad som kan hända i områden där staten tappat kontrollen

   • Fredrik Östman skriver:

    Principen är gammal i Sverige. Några studenter som stal en tavla på Nationalmuseum fick tio år i fängelse. Det var ju bevars ett brott MOT STATEN. På den tiden var tio år maxstraff för mord.

    Det hela låter sig lätt förklaras med värdenihilismen, en extrem tolkning av Upplysningens värsta missuppfattningar, som ligger till grund för svensk rättsdogmatik. Svenska jurister tänker sig också att det är rättvist att bestraffa personer som påverkas av bestraffning hårdare än personer som inte kan förväntas påverkas av ett straff.

    Varför skall man ha rättvisa när man kan tänka ”ekonomiskt”? Vi får aldrig glömma att svenskt rättsväsen är ett uttryck inte för västerländsk tusenårig civilisation och mesigt och missriktat rättvisepatos, utan för kommandoplaneekonomi och ambitionen att ställa alla problem tillrätta genom att angripa de ekonomiska fundamenten och genomföra en supereffektiv blandekonomisk framtidsstat, sammanhållen som ett spöknippe i gemensam styrka!

    Gillad av 7 people

   • richardlindlind5 skriver:

    Polisen är väldigt alert på misstänkta HMF ! Pilsnerglade klipp & klistra Dan Park med konstnärsdrömmar fick 6 mån i fängelse för något av sina alster.
    Att en person döms till fängelse för smaklös konst renderade bara i smärre notiser i dagspressen .

    Gillad av 4 people

   • richardlindlind5 skriver:

    Lokaltidningen hade för en tid sedan ett helt uppslag med två poliser som var sprittande glada för att receptionen kanske skall öppnas igen.
    Hela artikeln var verkligen exempel på fejk , tillrättalagt och missvisande information.

    Gilla

  • Igor skriver:

   ”Svenska beslutsfattare bör stoppa det hela”
   Svenska beslutsfattare stoppar ingenting, de skriver en anvisning om vad som de tycker ska göras, sedan är det upp till den som läser texten att förstå vad de vill ha gjort och det är inte säkert att den som läser är kapabel att förstå en lagtext. Det vore kanske bättre att de som skall läsa texten också skrev den så alla berörda kunde förstå.

   Gilla

 1. Elof H skriver:

  Fler och fler känner nog att de inte har lust att stanna och kämpa. Varför jobba och betala skatt? Varför jobba som polis? Varför jobba på akuten? Varför ens stanna kvar i landet? Har du barn är det rent objektivt kanske bättre för dem att byta land nu istället för att stanna i det sjunkande skeppet? Numera måste man hela tiden ta med risken för allvarligt våld när man själv och familj rör sig i landet. Är det värt det? Det kanske till och med är kontraproduktivt att stanna kvar och hålla skeppet flytande?

  Gillad av 10 people

  • Per-Anders skriver:

   I första hand ska man se till sin familj. Kan familjen har det bättre i ett annat land, åk iväg. Sverige är redan kört. Det finns bara en sak som kan rädda Sverige och det är noll invandring, utvisning av en massa invandrare och inga som helst skattefinansierade bidrag till invandrare. Sedan gäller svensk kultur i Sverige.

   Men i september kommer minst 80 % av de röstberättigade rösta för fortsatt undergång av Sverige.

   Gillad av 11 people

 2. Björn G skriver:

  Dessa getton bildades under den tid då omfattningen av det socialdemokratiska klanväldet var stor. En misskötsel av politikeransvaret visar hur politiska positioner går i arv och fördelas inom familjer, släkter, börd, vänskap, äktenskap och kontakter med rätt personer blir större meriter än politisk lämplighet. Vägen går via Unga Örnar och SSU rakt in i maktens korridorer.

  Den numera avsuttna Mona Sahlin är ett typexempel på socialdemokratisk politiker som gjort karriär genom börd. Hon är dotter till Hans Andersson, tidigare politiskt sakkunnig hos Ingvar Carlsson och ordförande för Nacka arbetarekommun. Hennes mor Siv Andersson, född Rentorp, var föreståndare för Folkets hus i Stockholm. Mona Sahlin inledde tidigt sin politiska bana i SSU.

  När politik blir ett yrke, en försörjningsbas som andra – bara väsentligt bättre betald – bildas en politisk adel som lever på stat och kommun, det vill säga skattebetalarnas pengar, men distanserar sig alltmer från sina uppdragsgivare. Från 1968 har befattningshavare på viktiga och inflytelserika poster i växande omfattning rekryterats från ytterkantsvänstern till vänster om socialdemokratin, i många fall med en tydlig globalistisk och kulturmarxistisk agenda, istället för att värna om sina arbetsgivare, Sveriges folk.

  Så med 7-klövern vid makten kan vi inte räkna med att staten kan återta kontrollen!

  Gillad av 20 people

  • Jeff skriver:

   Centerpartiets ledare Annie Lööf öppnar nu för regeringsförhandlingar med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Hennes parti är ”berett att smutsa ner fingrarna” för att ta makten i Sverige, rapporterar DN.
   Sjuklövern med Löfven vid rodret kommer att fortsätta färden mot avgrunden. Det sovande folket litar på Kristersson.
   Sara Skyttedahl intervjuades i aktuellt igår, häpnadsväckande skarp kvinna, hennes svar kan sammanfattas som en essens av vad som skrivs på denna sida.

   Gillad av 3 people

   • Magnus Rosensparr skriver:

    Instämmer till fullo i skrivningen om Sara Skyttedal. En av svensk politiks mest utpräglade profiler. Hon skär genom TV-rutor och tidningssidor och allt annat mediebrus med ett rakblads skärpa och ett samurajsvärds styrka. Jämför det med partiledarens diffusa profil, som framtonar som en konturlös gestalt bakom frostat glas. Förre partiledaren Göran Hägglund, en rolig men tandlös pajasprofil, lyckades under sina 11 år som partiledare dra ned Kd från 6,6 % till 4,6 %. Sedan dess har Ebba Busch Thor lyckats med konststycket att dra ned Kd ytterligare från 4,6 % till 2,7 %. Nu är spelet totalt förlorat, för det enda som skulle kunna rädda partiet kvar i riksdagen är massivt stödröstande från Moderaterna, men den extravagansen har M-partiet inte råd med inför årets val, med det extremt hårda trycket från Sd och dessutom med ett nytt borgerligt parti under uppsegling.

    I Aktuelltsändningen yttrade Busch Thor bland annat detta: ”… när ’vi’ fällde Decemberöverenskommelsen …”. Det var varken partiet, partistyrelsen eller Busch Thor som gjorde detta möjligt. Äran för det tillfaller helt och hållet Sara Skyttedal, som efter en exempellös vass och briljant kampanj fick med sig partiets högsta beslutande församling på beslutet.

    Nu är allting för sent för partiet för dess öde är självförvållat, men hade troligen kunnat undvikas med Sara Skyttedal som partiledare från april 2015. Det enda man kan hoppas på nu är att ett annat parti tar vara på det starka och lysande politiska underbarnet Sara Skyttedal.

    Gillad av 1 person

  • kvellulvblog skriver:

   Likheten med milisen i Brasilien är påfallande. När en grupp hittar en position, dom är välbetald, och SOM INTE kontrolleras av någon annan grupp, så dras oppurtunisterna dit. Kontroll genom röstning, sk. Västerländsk demokrati fungerar inte, när man bara kan rösta just på opportunisterna. Teoretiskt kan man naturligtvis avstå från att rösta (som yours truly) , men befolkningen är dresserad att rösta, så ett så lågt röstetal (<50%), att deras mandat försvinner, kommer inte att inträffa. Återstår emigration av oss nettoskattebetalare. Med inkomst motsvarande halva befolkningens, kommer inget att förändras till det bättre. Tvärtom.

   Gillad av 2 people

 3. Eva Danielsson skriver:

  Den alltmer krympande delen av folket som har sina rötter här i den nordiska myllan, bör visa nu att vi har ett nästan tusenårigt arv som en nation av fria individer. Vi har haft laglig kvinnofrid. Vi har inte haft slavar. Vi har aldrig varit ockuperade.
  En rad andra bekymmer och orättvisor, ja, men vi har kunnat vara individer.
  Något som inte går att ta för givet.
  Våra nuvarande makthavare inskränker vår frihet steg för steg på olika sätt. Fina ord om att åtgärda brottslighet och otrygghet men inte en enda adekvat åtgärd. Såå inkompetenta kan inte ens Morgan och hans gäng vara. De vill ha det så här. De har en annan agenda. Och gör ingenting eller tvärtom förstärker otryggheten med fler illegala invandrare och egna lagöverträdelser.
  Man vill också ändra grundlagar för att inskränka individers fri-och rättigheter. Och man låter massinvandringen och dess effekter sänka välståndet, sänka välfärden, öka brottsligheten, öka förtryckande religioners inflytande och motarbeta det lilla som fanns av försvar av rikets gränser.

  Har man genomfört en enda åtgärd som syftar till att värna om svenska medborgare och svenska nationen?

  Nu ifrågasätter Alice Bah Kuncke, med Bjereld och anhang bakom sig med SSTpengar i fickan, Sveriges sekularitet!
  Hon kallar vår sekularitet för aggressiv sekularism i en postsekulär värld, där staten måste se till att hjälpa folk komma över sina religiösa blockeringar. (!?) Och att ifrågasättanden av mångkultur måste upphöra.
  Och detta är nog tyvärr inte bara en av regeringens vanliga avledningsmanövrer. Böneutropskravet i Växjö är en avsiktlig försåtlig aktion för att bana väg för islamisering av landet. En testballong som visar i vilket tempo man ska planera framflyttandet av positionerna till ett mer totalitärt styre.

  Förstår sossar i allmänhet att de sitter i båten tillsammans med islamister?

  Den dag kommunerna inte har pengar, inte ens med hjälp av extra skatteomfördelning från staten maskerade till projektanslag, att betala ut i försörjningsstöd, så blir nogo-zonerna med brottslighet och otrygghet direkta krigszoner där folk måste slåss för att överleva och mota svält.

  Monstret som likt cancer håller på att förgöra vårt land, måste svältas ut och rökas ut nu. För destruktion på närmaste soptipp.

  Gillad av 18 people

  • Per-Anders skriver:

   Du skriver att politikerna inskränker vår frihet undan för undan. Är det inte så att folket subventionerar det? Svenskar verkar föredra en fiktiv trygghet framför frihet. Problemet är bara att desto mer friheten inskränks desto mer minskar välståndet. Det går hand i hans så att säga.

   Tyvärr, är svensken så hjärntvättad att det enda sättet att få svenska folket att begripa detta är att ekonomin totalt går åt skogen i Sverige.

   Gillad av 11 people

   • olle reimers skriver:

    Kanske svensken, som numera smakat på den exotiska frukten, har tröttnat på den eviga tryggheten och söker lite mer spänning och omväxling i tillvaron. Som det brukar gå när man ska smaka på den förbjudna frukten. Man blir övermåttan bönhörd!

    Gillad av 1 person

  • Moab skriver:

   En drivkraft som blir allt starkare i Sverige är det i hjärtat växande hatet som de icke-vita känner, det kommer av ett gigantiskt mindervärdeskomplex, värre än det feministiska kvinnor känner då de inser att allt de som de vill bli, det gör män bättre, men snopp dessutom. Hatet Blaha-Klumpe, Plaskalidou och andra känner är deras viktigaste drivkraft, de hatar vita kvinnor, de vill både vara vita och hatar vita på samma gång.

   Gillad av 11 people

  • Pelle skriver:

   Jag är förvånad över att inte fler svenska uppmärksammar den ödeläggelse som Bah Kuhnke sår över landet. Hon är utan tvekan den farligaste minister vi har har haft. Tänk på fotot där hon sitter, i en pose likt Maos änka Jiang Qing, under en väggbonad som deklamerar behovet av en kulturrevolution för Sverige. Bah Kuhnke är knappast okunnig om att kulturrevolutionen i Kina innebar miljontals döda eller förnedrade liksom en förlust av materiellt kulturarv som Kina aldrig kommer att återhämta sig från. Bah Kuhnke kan säkert avstå från likhögarna men ett en gång för alla utplånat svenskt kulturarv är det hon eftersträvar.

   Gillad av 9 people

   • Hedvig skriver:

    @ Pelle 23 februari, 2018 at 11:06

    Har du läst SvD-journalisten och Kinakännaren Ola Wongs upprepade mentala avrättningar av kulturminister Alice Bah Kuhnke? Wong är magnifik och Alice Bah Kuhnke krymper både som minister och människa i sitt användande av härskarteknik.

    Gillad av 2 people

  • MartinA skriver:

   Tvärtom så syftar dessa inskränkningar till att svenskar skall fortsätta vara atomiserade individer. Det staten fruktar mest är att vi svenskar skall forma stridbara kollektiv.

   Gillad av 6 people

   • Moab skriver:

    Detta är en väsentlig poäng, och här tror jag svårigheten att föreställa sig ett brasilianskt milisalternativ ligger, i varje fall om man tänker sig att svenskar skall bilda miliser. Vi har så att säga spätt ut vår lojalitet, från mera lokalt till hela Sverige och staten förvaltade denna lojalitet fram till för, välj själv, 30, 40, 50 år sedan, därefter började staten parasitera på denna överdrivna och onaturliga lojalitet mot en stat som inte gav tillbaka. Vår sammanhållning är därmed bruten. Motsatsen råder för invandrarna och om det kommer att bildas miliser så blir det väl klaner, eller etniska grupper från Somalia, eller Syrien osv, eller muslimer som kommer att organisera sig i grupper mot varandra och mot svenskarna. Vi ser detta redan.

    Svenskarna verkar hjälplösa och det enda man kan göra är att segregera sig och möjligen från dessa enklaver långsamt börja bilda medborgargarden, alternativet är att emigrera, kosta vad det kosta vill.

    Gillad av 6 people

   • MartinA skriver:

    Du har en bra poäng. Nu finns det i och för sig många svenska medborgargarden även om de inte är etniska och även om de är väldigt välkammade. Mycket av det här beror också på att staten skulle sätta in oerhörda resurser på att krossa varje svenskt medborgargarde som tog till våld. Men det är fortfarande väldigt positivt att de formas eftersom statens stjärna är nedåtgående.
    Emigrera? Aldrig.

    Gilla

 4. Palle skriver:

  Förmodligen kan vi ha mer att lära av Brasilien vad gäller hanterandet av ”särskilt utsatta områden” än vad man skulle önskat vore fallet. Därmed inte sagt att detta land lyckats särskilt väl, men även av andras misslyckanden kan man dra lärdomar. Nyligen var Rio på tapeten:
  https://www.dn.se/nyheter/varlden/armen-tar-over-sakerheten-i-rio-de-janeiro-efter-massran-under-karnevalen/
  För svensk del skulle eventuell användning av militär nog snarast bestå i att eventuellt avlasta polisen vissa andra uppgifter för att frigöra polisresurser till direkta insatser i dessa områden. Eftersom vi inte har något direkt överskott på militär personal, ligger det väl ändå närmast till hands att inom polisens egen organisation få ut mer personella resurser till yttre tjänst, inte minst Leif G W Persson har ju betonat den stora ansamlingen av personal i central administrativ tjänst. I utsatta områden kunde kanske patrullerande kvarterspolis vara något att överväga.
  För att vi ska ha några utsikter att vända utvecklingen krävs dock till att börja med ett totalstopp för invandring (undantaget kvalificerad arbetskraftsinvandring) och en gräns- och tullkontroll värd namnet.

  Gillad av 3 people

  • Per-Anders skriver:

   Vi kan börja med att sluta definiera människor och områden som utsatta. Du introducerar begreppet ”särskilt utsatta områden”. Ska vi börja klassificera så kallade utsatta i en skala från 1 till 10.

   För det första, anser jag att ingen människa har rätt att klassificera någon annan människa som utsatt. Står vissa över andra? Vad brukar sådant kallas för?

   Personer som bor i problemområden är inte utsatta. Möjligen för politiker. Invånarna i problemområden kan lösa problemen där om de får tillåtelse att göra det. Idag får de inte det.

   Gilla

   • Hosianna skriver:

    Hmmm… Per-Anders, tillåt mig tvivla på att:

    ”Invånarna i problemområden kan lösa problemen där om de får tillåtelse att göra det.”

    De ”särskilt utsatta områdena” är, enligt min uppfattning, att betrakta som besatta – av besatta människor från jordens mest dysfunktionella hörn. De väntar inte på ”tillåtelse” av det civiliserade Sverige för några av sina aktiviteter – och de kan inte acceptera ett ”nej”.

    No go-zonerna kan bara avvecklas om alla självsegregerade ligister förpassas därifrån.

    Gillad av 3 people

   • Hovs_hällar skriver:

    Per-anders: Detta synsätt framstår som kommande från ett parallellt universum.
    För det första, så är det ett bisarrt påstående att de som bor i ”problemområden” inte har ”tillåtelse” att lösa problemen! Vem hindrar dem?

    Och kom inte med att ”myndigheterna” gör det. Vad är det då rent konkret man gör?? Bygger för få fritidsgårdar kanske?

    Problemen i dessa områden härrör från att innevånarna kommer från främmande kulturer som inte går ihop med vår egen svenska kultur. Dessutom är dessa främmande klankulturer fientligt inställda till vår kultur, och vägrar anpassa sig till våra värderingar. Även religionen spelar in — enligt den är vi svenskar ”otrogna” och därmed av en sämre sort!

    Eftersom man befinner sig i vårt land, så är detta i längden oacceptabelt. Vår kultur måste vinna över dessa främmande och destruktiva synsätt — så enkelt är det.

    Och här ingår bl.a. att de kriminella effektivt måste lagföras. Annars blir deras beteende ”normalt.”, och sprider sig.

    I Danmark har man åtminstone påbörjat några effektiva åtgärder, men här regerar dumheten.

    Gilla

   • Palle skriver:

    Du kanske noterade att jag satte uttrycket särskilt utsatta områden inom citattecken? Trodde benämningen var bekant, definitivt inte introducerad av mig.
    Det är ett uttryck, som används officiellt, men det viktigaste är kanske inte själva benämningen utan vad dessa områden i realiteten utgörs av.
    Polisen beskriver sådana områden så här: ”Särskilt utsatt område (23) – kännetecknas av en social problematik och kriminell närvaro som lett till en utbredd obenägenhet att delta i rättsprocessen och svårigheter för polisen att fullgöra sitt uppdrag. Läget anses vara akut.”
    Snäppet mindre allvarligt är det när område betecknas som utsatt resp. riskområde.
    Läste f.ö. på text-tv om en händelse i Trollhättan igår natt: polispatrull parkerar sin bil och går in på polisstationen – under tiden häller personer brandfarlig vätska på bilen och tänder på … Det har gått ganska långt när sådant inträffar, grannskapet kan nog betecknas som både utsatt och otryggt för de boende därstädes.

    Gillad av 1 person

   • Hedvig skriver:

    @ Per-Anders 23 februari, 2018 at 09:44

    ”Personer som bor i problemområden är inte utsatta. Möjligen för politiker. Invånarna i problemområden kan lösa problemen där om de får tillåtelse att göra det. Idag får de inte det.”
    Tror du verkligen på det själv?

    Jag föreslår att du läser och funderar över vad t ex Eli Göndör förmedlar i sin artikel ”Ett skyddat boende räcker inte”.

    https://timbro.se/smedjan/eli-gondor-ett-skyddat-boende-racker-inte/?mc_cid=5eab4c55c7&mc_eid=553aa2ba64

    Gillad av 1 person

 5. Östrahult skriver:

  Det här med miliserna är intressant, det bekräftar ett gammalt talesätt att en olycka kommer sällan ensam. Tyvärr saknar nog 99,9 % av i landet boende förmåga att tänka sig in i vad som kan hända i flera steg framåt.

  När det gäller Sverige jämfört med Brasilien får man kanske föra in en avgörande skillnad i form av en tredje makt vid sidan av skurkarna och våldsmonopolet och det är socialsvängen. I Sverige tror socialsvängen fortfarande att om man bara är snäll mot skurkarna, bygger fler fritidsgårdar och anställer fler socialtanter så ordnar det sig och dessa socialtanter blockerar utnyttjande av våldsmonopolets resurser. Detta framgick med all önskvärd tydlighet i gårdagens Opinion Live som för en gångs skull lät verkligheten få ta plats.

  Gillad av 6 people

  • Per-Anders skriver:

   Det är skillnad på kulturen i Sverige och Brasilien. Jag tror knappast det skulle kunna växa fram grupper av genuint svenskar som börjar uppträda som miliserna. Det kommer vara rättframma svenskar som krossar dem direkt.

   Gillad av 1 person

 6. ulfjoson skriver:

  Om jag inte missminner hade vi ett gäng poliser i Sthlm som gick underbarnet basebolligan! Deras sätt att ”arbeta” påminner om den Brasilianska milis som beskrivs ! Jag tror att det f unna och kommer att finnas små grupper av poliser som agerar över vad de får! Dessa grupper föds ur ren och skär frustation! Kan inte kännas ok att t.om. med fara för sitt eget liv gripa en person som senare samma dygn blir frisläppt!
  Dagens samhälle går med öppna, men oseende ögon mot ett senario vi inte kunnat drömma om!
  Wien 1683 Vielen Danke!

  Gillad av 2 people

  • Per-Anders skriver:

   Nja, jag tror inte du vet så mycket om den så kallade ”Baseballigan”. Det var en grupp med djupt korrumperade poliser som begick brottsliga handlingar för egen vinnings skull.

   Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Basebolligan tog in buset i ett avskilt rum på T-centralen och spöade upp dem. Orsaken må ha varit att de visste att domstolarna skulle dalta med dem och släppa ut den på gatan igen med en belöning i handen och en uppmuntran att fortsätta. Vi kan alltså observera något typiskt svenskt, en variant på passiv aggression, ett uttryck för kortsynt dumdryghet: I stället för att som en riktig hjälte skriva ”jag blir så trött” på Facebook, mutatis mutandis, så tar man saken i egna händer på ett sätt som garanterar att ingenting blir bättre, förutom att man personligen för utlopp för sina egna aggressioner.

    Svenskarna måste våga stå upp för sina värderingar, sina känslor och sina aggressioner! Det måste bli ett slut på näven i byxfickan, ett brutet ben i dynghögen (Rid i natt), ett hemligt basebollrum på T-centralen, defaitistiska förhoppningar att någon annan skall komma ridande på en vit hingst och lösa problemen, om riddaren så heter Karl Marx, USA, Olof Palme, DDR, Östen Undén, EU, Carl Bildt eller Nato.

    Nånannanismen är svenskhetens djupaste fundament och den kommer att bli dess undergång.

    Gillad av 9 people

 7. Agneta Berglöw skriver:

  Hur kunde man från början tillåta dessa förorter vara ifred från början.Inte ens en polisstation har sittande regering fått till att bygga under sin regeringstid.
  I Göteborgs förorter t.ex Angered,Bergsjön Biskopsgården är man sig egen polis,skapat egna murar mot svenska samhället för att vara ifred.Återvändande jihadister lämnas helt ifred för att ”planera” sina egna liv medans de tankar på alla bidrag på sina bankomatkort.
  Som motpol vilket upprör mig allra mest är indragna bidrag för personlig assistans för svårt handikappade barn o vuxna,samt gruppen av fattigpensionärer.
  Läste i nyhetsflödet att Löfven fått inbjudan från Trump att hälsa på i Vita Huset.Vad skall han där o göra?Men troligen spricker han över att få komma dit.
  Maggot har ju varit i Sydkorea! Öst är öst o väst är väst o aldrig mötas de två.

  Gillad av 6 people

 8. svenne skriver:

  ”För Sverige idag tror jag slutsatsen är att vi har mer bråttom än vi tror. Monstret måste strypas i sin linda (om du tål en vågad mix av metaforer)”.

  Ja, nu gäller det att i samband med valet strypa ett monstruöst regeringsalternativ i sin linda:

  Expressen:
  C-ledaren Annie Lööf öppnar för regeringsförhandlingar med S och MP.
  Hennes parti måste vara ”berett att smutsa ner fingrarna”, säger hon till Dagens Nyheter och för att få något gjort måste man kunna kompromissa.

  Hon öppnar för ett politiskt skräckscenario som inte är alls orealistiskt om det skulle bli en realitet att S,C och MP får styra det här landet. Kombinationen av veligheten hos S, C:s vision att få in 30 miljoner ”nyanlända och MP:s vurmande för öppna gränser är ju verkligen inget som man vill att det skall förverkligas efter valet. Man vet överhuvudtaget inte vilka kombinationer som kan uppstå om man röstar på något av dessa tre partier. Det är nog inte omöjligt att även V inbjudes att påverka beslutsfattandet med tanke på deras tidigare meriter i regeringsställning tillsammans med S och MP.

  ”Brasilien är numera mer än någonsin en soppa och denna utveckling har gått ganska fort om jag fattat rätt”.

  Med tanke på att den nu ökande brottsligheten – och att makten över det offentliga rummet mer och mer glider ur myndigheternas händer – så har väl Sverige skrapat ihop de ingredienser som krävs för att få en soppa liknande den i Brasilien. Hastigheten att soppan skall bli färdiglagad ökas på om Annie Lööf får sin vision förverkligad. Kanske skulle förloppet kunna bromsas om SD och MED kunde få till ett samarbete och bli tillräckligt stora.

  Gillad av 4 people

  • Fredrik Östman skriver:

   Döskalliansen formerar sig. Numera helt öppet.

   Som på fotbollsplan i skolan: Roffe, Calle och Conny mot rubbet. Nu är det Sverigedemokraterna mot rubbet. Sverigedemokraterna mot alla som inte duger något till. Sverigedemokraterna mot Döskalliansen.

   Gillad av 6 people

  • Palle skriver:

   Instämmer helt i din bedömning av det eventuella regeringsalternativet S + C + Mp + ev. V som monstruöst. Hur C under Annie Lööf kunnat hamna så helt bort i tok är en gåta med en partiledare, som kan betecknas som en floskelmaskin helt i avsaknad av verklighetskontakt. Centerns Johanna Jönsson (migrationspolitisk talesperson) låter lika världsfrånvänd som sin motsvarighet inom Mp, Maria Ferm.

   Gillad av 2 people

 9. Fredrik Östman skriver:

  Det finns ju både mindre och mer hoppingivande liknande exempel från Sydamerika: Paraguay, Columbia och Chile. Eftersom svensk militär saknar det mesta, inklusive kultur och cojones, så kan vi kanske skippa Chile. Men Columbia visar hur medelklassen kan lyckas trycka till både kommunistgerillan och den korrupta politikerklassen.

  Gillad av 1 person

 10. Jonas Bohman skriver:

  Filmtips om Nordirlandkonflikten: ”71” och ”Fifty dead man walking”. Tänkvärda om nuvarande situation får fortsätta i vissa områden. Kanske metoder som måste tillämpas om polisen inte får kontroll.

  Gilla

 11. Moab skriver:

  ”Små delar”, nu skall vi inte göra Reinfeldts misstag fast omvänt, och flyga över förorterna och betrakta dem som små, frågar är väl hur många människor man förlorat kontrollen över, och hur nära skötsamt folk områdena ligger? I Malmö så breder det ut sig år från år in i den skötsamma medelklassens områden. Polisen har inte så bra kontroll över delar av Lappland heller där det bara finns lämlar och varg men det är inte storleken som räknas i detta fall.

  Gillad av 7 people

  • Hosianna skriver:

   Vafalls, MOAB, varg i Lappland? Får absolut inte förekomma. Jag har för mig att slutnotan för att gång på gång, förgäves, försöka flytta en enda invandrad, renrivande vargtik längre söderut landade på bortåt fyra miljoner, för att renägarna skulle kunna fortsätta med sin urfolkliga sedvänja att låta renarna ströva fritt…

   … men lämlar och lymlar får, naturligtvis, berika miljön i precis hela landet – där den gamla, svenska sedvänjan, att låta friboret kvinnfolk ströva fritt numera definitivt får anses ha underordnats massinvandrade, hejdlöst invasiva, hysteriskt sexualdriftiga rovdjurs ”mänskliga rättigheter” att gå lösa (på oss… ). 😦

   Gillad av 5 people

 12. Hans Kindstrand skriver:

  Jag tror att rubriken är alltför optimistisk. ”Vad som kan hända ”om” staten tappar kontrollen” är nog mer relevant. Vad som då händer finns utförligt beskrivet i den italienska TV-serien Bläckfisken, som handlar om vad som händer med samhället när kriminella nätverk infiltrerar samhället på alla dess nivåer. ”Utanförskapsområdena” blir då rekryteringsbas och händelserna där bara förspel till den mardröm som väntar.

  Murphys lag: ”Om det kan gå åt pipan så kommer det förr eller senare att göra det” innehåller även den en alltför optimistisk syn på framtiden, såtillvida att när det väl gått åt pipan finns i alla fall möjligheten att det kommer att bli bättre – eländet har en botten. Så är det inte. Den lag som gäller är nog: ”Ingenting är så illa att det inte kan bli värre”.

  Gillad av 3 people

  • Palle skriver:

   Bra att Patrik tar upp temat, men rubriken är nog optimistisk även på ett annat sätt: det är visserligen viktigt att fråga sig vad som kan hända i områden där staten tappat kontrollen, men denna frågeformulering kan lätt leda till tanken att problemen i dylika områden enbart skulle drabba invånarna i dessa områden. Dessa drabbas förvisso primärt, men att problemen skulle begränsa sig till dessa områden är nog en väl optimistisk förhoppning. Förmodligen börjar det alltför sakta gå upp för gemene man att våldsbrott, bilbränder, utpressning (beskyddarpengar) mot näringsidkare, narkotikahandel mm mm sprider sig utanför dessa områden. För att inte tala om vem som får stå för alla kostnader, som brottsligheten, arbetslösheten och socialbidragen medför.

   Gilla

 13. Tistlar och nässlor skriver:

  Man kan ställa två väsensskilda perspektiv emot varandra. Ett utopiskt, som Reinfeldt får representera, även i praktisk politik. Och den Brasilianska verkligheten.

  Först Reinfeldts pastorala inställning, blottad i en intervju från den 27 november 2014 i danska Politiken:

  ”Utgångspunkten är att jag har ett ansvar för att skapa bästa möjliga samhälle så att människor får möjlighet att växa, stå på egna ben. Det är min övertygelse att ett samhälle byggt på mångfald är det bästa samhälle man kan skapa. Människor som kommer från olika ställen skapar en smältdegel som bygger på att vi ska lära oss att tolerera och leva med varandras olikheter. I ett sådant samhälle tror jag att man får ett spännande liv. Innovativt och bra. Därmed markerar jag också mot dem som tycker att tryggheten ligger i att vi är likadana, ska vara homogena och hålla dem som är annorlunda utanför. Det är den viktiga utgångspunkt som har fört Sverige till slutsatsen att vi ska vara öppna för omvärlden.

  Och därefter en skärva från den Brasilianska verkligheten:

  ”De ”mänskliga rättigheterna” gör att en kriminell måste behandlas med respekt. En polis som skjuter mot en tjuv får räkna med att stå till svars. Därför föredrar polisen att inte lägga sig i vilket gör att det uppstår grupper som försvarar befolkningen och gör det smutsiga arbetet. Det handlar om ett parallellt rättsväsende. Jag vet att det är fel, men det är det enda som återstår för oss.”

  Om man gör jämförelsen Brasilien – Sverige. Hur kan Reinfeldt då se en idyllisk värld, som liknar Disneys. Och inte den värld av månghövdad kriminalitet, med etniska dimensioner, som håller på att växa fram i svenska förorter? Lever vi samma värld?

  För mig framstår den svenska brygden som mer explosiv än den Brasilianska. Vår verklighet består av två huvuddimensioner. En vertikal, som står för kampen över ekonomiska resurser, via kriminalitet och avancerad korruption.

  Och så den horisontella dimensionen, där vår stora etniska mångfald faller ut i en klanstyrd kriminalitet. Med den slutenhet det också innebär.

  Ur denna specifikt svenska draksådd lär nog växa upp mer taggiga och kraftfulla tistlar och nässlor, än ur den Brasilianska myllan. En verklighet Sverige, som utropad humanistisk stormakt, står naken och försvarslös inför.

  Framtiden ser dyster ut. Mycket, mycket dyster.

  Gillad av 8 people

 14. Anders skriver:

  Tja, eftersom polisen aktivt rekryterar utomeuropeiska invandrare är vi väl redan där. Vad får dig att tro att dessa inte har sin lojalitet med sin klan? Vi har sannolikt redan en korrupt poliskår.

  Gillad av 4 people

 15. Rikard skriver:

  Hej.

  Krig mot brottsligheten är omöjligt, det vore som at förklara krig mot svält eller analfabetism.

  Däremot kan man med fördel förklara krig mot brottslingar – om man har ryggrad nog att också driva den politiken i mål. Troligen inte, dock, då medias asgamar kommer att rapportera i sedvanlig ordning.

  (Ta skolskjutningen i Florida som exempel. Har den jämförts med hur många andra fall av väpnat våld som skedde samma dag i USA? Har den ens jämförts med antalet mord som begicks samma dag i USA?

  Nej, det har den inte för då ser man att tragiskt som det är så är det ändå inte mer än en dag med lite högre än det normala antalet mord.)

  En mycket viktigare fråga som bloggägaren och hans läsekrets bör ställa som är vad som sker med områden där medborgarna tappat kontrollen över staten.

  Det är områden där en polis stoppar dig för att du enligt dennes ögonmått kört 57 där det är 50, där en tjänsteman vill bötfälla dig för stängslet du uppfört på din tomt, där angivare skall rapportera om du sop-sorterar, och där staten skall se till att du inte kan privatimportera och sälja varor.

  Men sedan är det som så, att om vi kavlar upp ärmarna och kastar ut den drygt halva miljon eller mer som inte har i Sverige att göra så räcker polisen mer än väl till för våra hemodlade brottslingar, vare sig de har luvtröja och pistol eller manschetter och Rotary-medlemskap.

  Kriget mot brottslingarna bör börja med en offensiv att göra Sverige svenskt igen.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 9 people

  • Fredrik Östman skriver:

   Realistiskt betraktat är vägen över miliser, som Patrik idag beskriver, likväl mer realistisk. Och det första som milisen måste bekämpa kommer inte att vara no go-zonernas styresmän, utan den svenska poliskåren. Den är nämligen regimtrogen in i det sista. Det är bl.a. därför den svenska redutten måste etableras på landet, för där finns ingen som helst polisnärvaro. De columbianska miliserna måste bli vår förebild!
   Både FARC och regeringen var deras motståndare, och båda besegrade de.

   Både lycksökarna och regeringen är svenskarnas motståndare och fiender. För de vill båda ha det så här.

   Gillad av 3 people

  • cmmk10 skriver:

   ”Har den ens jämförts med antalet mord som begicks samma dag i USA?”

   Det verkar vara c:a 45 mord/dygn i USA.

   Antar att en skolskjutning framstår som särskilt upprörande av flera olika anledningar. En är antagligen att medelklassens barn drabbas; i en miljö som borde kunna anses som säker.

   Gilla

 16. Fredrik Siarsson skriver:

  Eftersom staten har brutit sin del av kontraktet med medborgarna kommer folk att börja anpassa sig därefter.

  Jag och flera nära vänner och kollegor planerar att bosätta oss runt småstäder ute i landet för att bespara våra familjer att exponeras för kriminalitet. Inga partier i riksdagen längre klarar av att producera några ledare utan bara ängsliga och handlingsförlamade mähän som inte klarar av det som behöver göras.

  Folks övertro till staten är det som hindrar utvecklingen. I ett land utanför Skandinavien hade medborgargarden redan patrullerar gatorna och politikerna fått löpa gatlopp om de låtit utvecklingen gå så långt som i Sverige. Här kan man ljuga folket rakt upp i ansiktet och låtsas som den här utvecklingen är ett nytt fenomen. För den som ville titta efter var det mycket tydligt redan för 15 år sedan.

  Gillad av 7 people

 17. ... att backa in i framtiden skriver:

  Polisen kan enbart agera snöplog, om ens det. Resterna måste det sociala myndighetssystemet och rättsväsendet ta hand om. Det behövs även sand för att inte halka. Där möts det mer mjuka samhället med en tilltagande förgrovning. I långa loppet tvingas nog samhället att, mot sin vilja, härda sig in i egen hårdhet. På sikt tvingas samhället att backa från sin nuvarande mjukhet och uttalad humanism. Vare sig vi vill det eller inte. Och den processen kommer att ta sin tid. Under tiden förvärras problemen. Vart gränsen går mellan ett sviket samhällskontrakt och upprättandet av medborgargarden och olika miliser kan vara svårt att veta. Men att gränsen existerar får vi nog ta med i beräkningarna. Och även att vi kommer att backa dit under samhälleligt och politiskt motstånd. Frågan blir – hinner samhället och politiken bromsa i tid – innan vi nått gränsen? För bortom gränsen återfinns enbart kaos.

  Gillad av 3 people

 18. Moab skriver:

  Jag tror det är nästan omöjligt att övertyga folk om att denna risk föreligger, vår intuition är inte anpassad för att hantera stora katastrofer, när de inträffar så dör vi bara, även idag så ser vi detta, som i Japan där man byggde kärnkraftverk nära förkastningar, det var ju 100 år sedan den senaste tsunamin. Så inte ens där har man lyckats överföra gammal kulturell kunskap in i den moderna världen, trots att Japans mest kända konstverk är den stora vågen av Hokusai, men det verkar ändå som kulturell stabilitet är en förutsättning för att kunna hantera katastrofer, det började möjligen med att man lärde sig Nilens cykler och översvämningar för många tusen år sedan. Vår egen intuition är inställd endast på vad vi uppfattar som omedelbara hot, någon som hoppar fram i mörkret, för alla andra hot så verkar den stora majoriteten vara styrda av att känna sig hotade av det alla andra uppfattar som ett hot, så om media pekar på SD och inte islam och inskränkt yttrandefrihet som det största hotet så är det detta folk kommer att frukta. Jag tror att en väsentlig funktion av att ha en stabil kultur är att man finner mekanismer för vilka man skall lyssna på, vilka som är bättre på att bedöma verkligheten och riskerna, vilka är de visa och de lärde, detta verkar ha satts delvis ut spel, främst i västvärlden, och kanske främst i Sverige, vi har nått fram till motsatsen. Det är därför det är en så absurd upplevelse att läsa här, Patrik, Lennart, Inger, Omar, Helena, Östman, MartinA, LasseK, Alexander, Sixten och alla de andra, det som särskiljer dessa är uppenbarligen att de ser saker tydligare, ibland. När samhällen slutar att lyssna på de som vet bäst så är det som att en av de mest väsentliga funktionerna kortsluts, vi blir som surikater som inte längre tror på spejarna som ständigt står på bakbenen och spanar efter rovfåglar:

  Gillad av 6 people

 19. Elof H skriver:

  Vi behöver gå över till en målstyrd politik istället för en värdegrundsstyrd. Mål sätts för t.ex. hur många våldtäkter som är ”acceptabelt” (t.ex. 10% av dagens nivå) och när målet skall vara uppfyllt. Sedan införa successivt mer repressiva åtgärder tills målet nåtts. Myndighetschefen som inte levererar byts ut.

  Man skulle om det låter bättre kalla detta värdegrundsstyrt också om det låter bättre. ”Vår värdegrund accepterar inte dagens nivå av brott och därför krävs det åtgärder så att värdegrunden återställs inom utsatt tidsperiod”.

  Gillad av 3 people

 20. Aha skriver:

  Innan det skulle kunna gå över till milisaktiviteter (känns osvenskt) bör följande göras;
  – indragna bidrag för familjer när deras telningar begår brott
  – vräkning av familjer när deras telningar är mer grovt kriminella
  – utvisning när så är möjligt
  – inrättande av jourdomstolar för livstilskriminella
  – flytta fängelseproduktionen till lågkostnadsländer

  Ovanstående bör provas om inte annat för att reta vänstern.

  För övrigt var väl de halvmilitära SA ”trupperna” i Tyskland resp. deras motsvarigheter i Mussolinis Italien effektiva i brottsbekämpningen. Italienska maffian lär ha tvingats till underkastelse.
  Därmed sagt att västerländsk organisationsförmåga kombinerat med fasthet spelar i en helt annan division än Brasilanska motsvarigheter.

  Gillad av 3 people

  • Fredrik Östman skriver:

   Hur tänker du nu? Miliser bildas ju på grund av att makten INTE kan nås på annat sätt. Döskalliansen sitter som jätteproppen Orvar på makten. Sverigedemokraterna, Alternativ för Sverige, Ny Demokrati och Medborgerlig samling kommer inte att komma till makten för att genomföra dina förslag. En röst på dem är viktig och riktig, men den kommer inte att leda till Sveriges räddning eller ens till en ändrad politik.

   Gillad av 5 people

 21. R skriver:

  Läste på Samnytt att ett nytt parti i Malmö har invandrare som målgrupp.
  Partiet anordnar träffar för invandrare där man diskuterar olika ämnen och siktet är ställt på att bli rikstäckande i framtiden.

  Frontfiguren för partiet var väl vald av partiets bakmän.
  Detta är den listiga starten på det första Islampartiet i Sverige och då gäller det att få det att framstå som att det är för alla invandrare.
  I själva verket är detta fröet till det kommande Islamistpartiet som har nationella ambitioner.

  Detta nya parti kommer naturligtvis att välkomnas i alla politiska församlingar och även fjäskas för så att man inte riskerar att bli utmålad som rasist. Raka motsatsen till hur SD som Sveriges tredje största parti mottogs både i rikspolitiken och lokalpolitiken.

  Undrar hur man skall kunna kritisera partiets ståndpunkter utan att bli kallad rasist.
  Detta problem uppstod direkt efter president Obamas tillträde i USA.

  Gillad av 4 people

 22. Mats R skriver:

  Intressant, men det är inte Brasilien som Sverige liknar, utan USA c:a 1930. Likheten består främst av att kriminaliteten utövas av invandrade personer som är organiserade i klaner. Under 1920-talet drabbades den klanbaserade brottsligheten, i framför allt södra Italien, av hårdhänta åtgärder från den fascistiska regeringens sida. Det här ledde till att många klanledare och klanmedlemmar tvingades att fly till USA, där de snabbt etablerade sig på nytt, med bibehållande av de gamla klanstrukturerna.

  Samma sak har nu hänt i Sverige: Klaner från främst Mellanöstern har tvingats lämna sina hemländer, ofta pga den politiska utvecklingen, och har etablerat sig i utanförskapsområden här. Ska vi få stopp på den organiserade brottslighet som härjar i utanförskapsområdena, så måste vi slå till mot och lösa upp klanstrukturerna, vilket kommer att ta tid. Kanske kan man ta lärdom från USA . Till dess får man se till att utbilda fler poliser och lära sig att uppträda lite tuffare än man hittills har gjort.

  Gillad av 5 people

   • Mats R skriver:

    Det är ett litet understatement från min sida. Jag tror att det finns större problem än det du beskriver, typ hand-g och annat våldsbejakande elände, och att det är det man bör ta fasta på. För samhällets vidkommande är en död polis en större förlust än en död gangster, eller hur?

    Gilla

 23. Mikael Steinwall skriver:

  Mikael Johansson, polisinspektör i Malmö: ”Det är en tredje generation som kommer. Det går ner i åldrarna något enormt. Trettonåriga rånare säger: ‘Det är bara att snacka lite och vara gullig med en soc-tant’.
  Det säger de till mig. ‘Det händer ingenting innan jag blir 18. Då blir det ungdomsvårdsskola och gratis käk och så kan jag lära mig lite grejer’.
  Vid 21 är de förhärdade eller ihjälskjutna.”
  (Ur boken Framtidsstaden av Lars Åberg)

  Gillad av 2 people

 24. Underdog skriver:

  Det som hänt i Brasilien och exempelvis i Italien efter kriget är vad som händer när staten tappar eller avsäger sig kontrollen över vissa förhållanden som den förväntas kontrollera. I stället för att göra det svåra, att jobba för att återta kontrollen över det som den förlorat gör den allt för att försvara sig själv mot kritik för att den förlorat kontrollen. Det är därför vi inte skall få prata om problemen. Det är därför staten skall stoppa ”fake news” tillsammans med storföretagen. Det är därför insikten om vad staten egentligen gör skall begränsas med inskränkningar i handlingsoffentlighet, avsaknad av öppenhet i beslutsfattandet (UD) etc. Och till sist tappar folket förtroendet för statens representanter och väljer ett nytt våldsmonopol. I värsta fall förlorar folk dessutom förtroendet för varandra.

  Den svenska staten har avsagt sig kontrollen över den egna gränsen genom Schengen-avtalet och över vem som får vara i Sverige genom att vägra kontrollera vem som rör sig på statens territorium (Reva-fallisemanget). När effekterna av detta börjar märkas är inte reaktionen att ta kontroll över dessa förhållanden utan att försvara riktigheten av tidigare beslut och försöka dölja de problem de medför. Det är ett större hot mot demokratin än vad de flesta svenskar inser, enligt min erfarenhet. Även de som håller med i detaljerna har svårt att se det stora sammanhanget mellan allt beslut som förbereds nu. I värsta fall får vi, som någon påpekade härovan, efter valet en regering som omfattar C, S, MP, V och kanske t o m Fi. Var tror ni att vi hamnar då?

  Gillad av 5 people

  • Hosianna skriver:

   Då, Underdog, hamnar vi ratade gammelsvenskar på historiens sophög… men hela Sverige lär ju bli en stinkande kökkenmödding, om dagens asylinvandringsaktivister, identitetspolitiker och genustramsare får behålla makten.

   Gillad av 1 person

 25. Leif Nilsson skriver:

  Tack Patrik, du har som vanligt gjort utomordentlig analys av ett av Sveriges och också Västeuropas akuta problem. Som du skriver:
  ”Men det är nog klokt att tänka ett steg till även om man blir anklagad för att måla fan på väggen.” I boken ”Die kommende Revolte” av Michael Ley, får vi en realistisk ”aning om hur det kommer att utvecklas”.

  Han menar att förr eller senare kommer det att bli uppror i Europa, eftersom färre och färre människor känner sig delaktiga i majoritetssamhället. Vi kommer att leva i motkulturer och då kan det sociala kontraktet mellan generationerna, de olika samhällsskikten och olika landsdelar, inte längre existera. Solidaritet blir ett främmande ord. Konsekvenserna är lätt förutsägbara: ökad brottslighet, urbant sönderfall med fler slumområden och no-go-zoner, etnisk-religiösa konflikter, gängkrig, politisk radikalisering och därmed slutet på politisk och social konsensus.

  Den kommande revolten kan urarta till en asymmetrisk revolution. Utan ett politiskt ledarskap med ett tydligt koncept kan revolutionen inte avvärjas. Otaliga sociala konflikter kommer att äga rum, vilket inte kommer att leda till ett nytt socialt kontrakt, utan kommer förmodligen att störta oss in i kaos. Det multikulturella projektet är oundvikligt dömt till att misslyckas!

  BPS mycket sevärda video ”Multiculturalism has FAILED”, visar att också vetenskapliga studier visar att multikulturalismen är ett destruktivt projekt, baserat på ideologi och känslor.

  Gillad av 4 people

 26. Hedvig skriver:

  Patriks jämförelse mellan våldssituationen i Sverige och Brasilien haltar enligt min mening betänkligt. Båda länderna är kristna västländer. I Brasilien är de kriminella ligorna också kristna.
  Men i Sverige tillhör den stora majoriteten av kriminella gäng av unga migranter och barn och barnbarn till migranter från förmoderna ofta muslimska klankulturer från MENA-länderna.
  Problembilden blir mer komplex och väsentligen annorlunda.
  Eli Göndör, fil dr i religionshistoria med inriktning mot islamologi och Mellanöstern, skrev häromdagen artikeln ”Ett skyddat boende räcker inte” för att hjälpa invandrare från klankulturer att kunna leva ett vanligt svenskt liv.
  För mig som svensk läsare tornar problemen, att integrera alla de människor bjudits in till Sverige av Reinfeldt, Löfven och Co, upp sig att bli oss övermäktiga.

  https://timbro.se/smedjan/eli-gondor-ett-skyddat-boende-racker-inte/?mc_cid=5eab4c55c7&mc_eid=553aa2ba64

  Förra året läste jag i Expressen en serie om ett klan/släktstyrt parallellt rättsväsende i Göteborg, där den klanäldste var imam och skipade rättvisa, när hans barn och barnbarn var indragna i tung kriminell verksamhet. T.o.m. polisen i Göteborg rådfrågade honom i brottsärenden!

  Gillad av 1 person

 27. Hedvig skriver:

  För att komma till rätta med den alltmer grova våldsbrottsligheten i Sverige, måste vi i första hand förstå oss själva och vad som har hänt med Sverige.

  Här kan vi få god hjälp av att läsa ledarskribenten Per Gudmundsons artikel ”Så infördes mångkulturen” i gårdagens SvD. Kort och mycket informativ!

  https://www.svd.se/sa-infordes-mangkulturen

  Gudmundson tipsar oss om historie- och geografiprofessor Terje Tvedts bok ”Det internasjonale gjennombruddet” (Dreyers forlag, 2017) om Norge, men skriver att boken möjligen är relevant också för Sverige och efterlyser boken på svenska.

  På samma sida skrev statsvetardocenten Katarina Barrling en insiktsfull kolumn ”Definitionen av svensk kultur bortom runstenar” om svenska värderingar som bygger på svensk kultur. Nödvändig läsning!

  https://www.svd.se/definitionen-av-svensk-kultur-bortom-runstenar

  Gillad av 2 people

 28. A skriver:

  Det tycks vara många som anser att det är ”kört”. Är det att ta ansvar? Är det inte det allt kokar ned till? Tänk om det aldrig är kört? Om allt sitter i huvudet. Visst kan man kanske fly, men till vad. Vad händer om detta elände får fäste även där? Vore det lättare att kämpa emot då, för ett annat land? Eller fly igen. Om saker kan bli helt körda så borde det inte finnas nån civilisation alls. Det frodas en förlorarmentalitet bland oss. Med rätt ingridienser kunde det likaväl vara tvärt om. Man skulle ur vissa vinklar kunna se läget som extremt bra. Det sitter i huvudet. Vår motståndare håller på att göra bort sig totalt. Fullständigt. Det kommer att komma nåt ur detta. Möjligheter. Det är bara så. Utvecklingen går inte bara åt ett håll.

  Mvh A

  Gillad av 1 person

  • Hedvig skriver:

   @ A 23 februari, 2018 at 16:25
   Självklart ska vi inte ge upp. Frågan är bara om vi har problembilden klar för oss och vet vad vi ska göra.
   Jag tänker hur som helst rösta på SD i höstens val, för närvarande det enda protestpartiet i Sveriges riksdag.
   Hur vi sedan kan gå vidare vet jag inte. Jag ser SD och MED (ännu ej riksdagsparti) som möjliga att stödja – efter valet.

   Gillad av 1 person

 29. lookslikeanangel skriver:

  Ja,

  “Döstäda” Sverige (1.0)
  Borde vi göra. NU!

  Städa upp och rensa bort. Bestämma vad vi vill ha kvar.
  Eventuellt köpa helt nytt. – Så här till våren!

  PS Komihåg-listan: Beställa STOR container. DS

  Gillad av 1 person

 30. rudmark skriver:

  Nja tveksam till att svenska poliser skulle kunna funka eller bli milis. Baseboll-ligan var ju en egen enhet från början. Brasilien är inte ett bra exempel, snarare borde England/London vara bättre.
  Tvånganställ journalister till det (ev militära) gardet som ska rensa i ghettona (på svenska no-gozoner) Prima förstahandsinformation, gratis och första parkett.

  Gilla

 31. O.T skriver:

  Av Gösta Bohmans frihetsideal finns inte längre ett spår kvar av inom moderaterna. Moderaternas Andreas Norlén, ordförande i KU, driver på hårt i KU för att den nya mediegrundlagen ska gå igenom. Ulf Kristersson har inte givit några andra indikationer.
  Moderaterna i KU driver på hårt för att grundlagsförändringarna genomförs.

  Det är ur ett frihetligt perspektiv, av mindre betydelse om det är S eller M som sitter vid makten.

  Sverigedemokraterna är det enda parti som reserverat sig mot lagförslaget och kontrollerar idag 46 riksdagsmandat, eller mer än tio procent av ledamöterna. Det innebär att de kan yrka på en votering i kammaren om folkomröstning i direkt anslutning till när kammaren fattat beslut om inskränkningarna i YGL och TF.
  Ledarsidorna.se

  Stefan Löfven står förhoppningsvis inför mardrömmen att riksdagen lyckas samla 117 röster för en folkomröstning.
  En folkomröstning om införandet av censur på valdagen. Ett förslag som kommer att förknippas till socialdemokraternas allt mer odemokratiska fulknep.
  Mobergs demokratur i ett nötskal.

  Gillad av 3 people

 32. Mikael Steinwall skriver:

  Snart är det dags för På spåret i Svt. Vart är vi på väg?
  10 poäng. Vi reser från fjärran skurkstat, mot hela världens bankomat.
  8 poäng. Vi reser genom EU-pakten, mot den humanitära Stormakten.
  6 poäng. Här kan du leva som en prins om du är 17, men släng ditt pass för 17!
  4 poäng. Om du går hem sent från festen, glöm inte den skottsäkra västen!
  2 poäng. Det var som fan, vi är framme i Absurdistan!

  Gillad av 4 people

 33. Schutzhäftling.Stammlager Schweden. skriver:

  Staten-den svenska-har själv aktivt byggt upp dessa områden.Endast den mycket naive tror att utvecklingen mot ett expamderande antal no-go-zoner är en förarlig slump-ett missöde- som måste rättas till.De svenska regeringarna och den svenska statsmakten har ej de etniska svenskarnas väl som prioritet ,eftersom man – dvs den svenska statsmakten och de svenska regeringarna så att säga lyssnar på en annan sång än de etniska svenskarna i allmänhet.Aktivt-med drakonisk frenesi-genomför nu den svenska statsmakten sin del av EU:s Kalergi-plan som driven till sin yttersta konsekvens innebär den fullständiga marginaliseringen av den etniskt svenska folkgruppen och helt i linje med EU:s öppet deklarerade målsättning innebär ett ”Neuschweden” i allt högre utsträckning befolkad av ”die Neuschweden”-en önskad rashybrid mellan afrikaner,araber och européer.Den ny tidens människa-rashybriden-lyriskt beskriven av EU-grundaren Coudenhove-Kalergi i EU-bibeln ”Praktischer Idealismus” (1925).”Neumensch”-rashybriden-bastarden-den Nya Tidens härold och fullkomnare.Sett ur detta realistiskt nyktra perspektiv är de sk no-go-zonerna endast något mycket positivt som signalerar den snara ankomsten av EU:s multikulturella lyckorike.De är här i de av Islamsk extremism välsignade områdena som den Nya Tiden på allvar föds fram.Det är här de tappra och dödsföraktande ISIS.kämparna etablerar sina terror-celler.De välsignade.Det är här som det nya maktägande muslimska enhetspartiet har sina första baser,ledare och hängivna väljare.Det är även här som den brygd jäses som såsmåningom när tiden så är mogen kommer att med ett välsignat brak sätta punkt för såväl ”jakobinen” G 16:s kungamakt som Konungariket Sverige.Vad bryr sig egentligen Staten-den svenska-och de svenska regeringarna om Sverige och de etniska svenskarna?Bara tillfällig gjutlera-låt vara av mänskligt kött och blod-för det som komma skall.Allahuakbar!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.