Tyckonomen är tillbaka

I ett nytt avsnitt av podden Antikalifen pratar jag med författaren Johannes Nilsson (17/2). Han debuterade 2002 med romanen Recension som fick stort genomslag. Hösten 2015 började han sända podden Magister med komikern Kristoffer ”Kringlan” Svensson. De höll på fram till 2017 och kommenterade bland annat den pågående ”omsvängningen” i svensk syn på invandring och mångkulturalism. De rörde sig utanför åsiktskorridoren och bjöd in flera kontroversiella gäster, både från vänster- och högerkanten.

Förra året, 2017, gav Nilsson ut boken Tyckonom, en nutidshistorisk betraktelse. Jag mötte honom den 22 november på ett kafé i Stockholm för att podda om boken och om vad som hänt i Sverige med den så kallade ”omsvängningen”. Avsnittet sändes strax efter att Morrissey kommit ut som ”högerpopulist” och fick rubriken ”Högern är de nya rebellerna”. Då sa Nilsson att han var trött på tyckonomi och tjattret i sociala medier och att han ville ägna sig helt åt skönlitteraturen. Han skrev noveller som sändes på podden Bibliotek, skulle skriva kontrakt för ett förlag och var full av hopp. Han började förverkliga sitt drömprojekt – en historisk roman i Game of Thrones-anda som utspelas i Sverige på 1500-talet. Han har skrivit en pilot och kommit på en episk titel: Vasasagan. I slutet av podden kan du höra Nilsson läsa upp en krigsscen ur romanen.

Men så, den 12 februari i år, meddelade Nilsson på sin nya blogg Tyckonom, att han hade gett sig in i boxningsringen igen. ”Tillbaka i galären”, som han uttryckte det. Det är bara att fatta åran och ro så att svetten lackar! Men det är inte bara slavgöra – Nilssons samtidsmättnad hade börjat ersättas av hunger. Förra gången vi möttes var det svårt att hitta ett tyst ställe, så nu, den 17 februari 2018, ses vi på Skype i stället.

Bilden föreställer slaget vid Brännkyrka den 27 juli 1518 då en svensk armé under Sten Sture den yngre besegrade danskarna. Freskomålning av Johan Gustaf Sandberg i Vasakoret i Uppsala domkyrka.

3 reaktioner på ”Tyckonomen är tillbaka

 1. Hosianna skriver:

  Hmmm… Eddie, det här programmet började ju bra och väckte, åtminstone mitt, intresse för Johannes Nilssons författarskap. Tack för det… 🙂

  … men usch och fy för det obsoleta resonemang din gäst förde om att ”desarmera” vämjeligt asociala och samhällsförstörande – uttalat osvenska – element genom att överösa dem med stötande orättvist och våldsamt hårt drabbade, vanliga, hederliga, skötsamma medborgares mödosamt ihopsamlade välfärdspengar.

  Fritidsgårdar behövs inte alls om samtliga föräldrar i Sverige, oavsett ursprung, förutsätts bli kapabla att begränsa sin nativitet efter försörjningsförmågan och tvingas förmå sina barn – alltså även osvenskt ”hypermaskuliniserade” slynglar – att bete sig som folk: Rumsrena ungdomar kan umgås hemma hos varandra.

  Civiliserade svenskar ska inte behöva muta hitresta utlänningar och deras talrika ättlingar, för att – hittills förgäves – försöka slippa importerat kaos!

  Gillad av 2 personer

 2. schipperke77 skriver:

  Jag sa inte att det var något bra, utan att det har varit en fungerande maktstrategi, alltså inte det tandlösa pjosk som man betraktar ”fritidsgårdar” från högerhåll.

  Gilla

 3. Moab skriver:

  Nej, inte så imponerad av denna podd, fick känslan av att Omar lever i en SD-bubbla där man ryggdunkar och ser slaget som vunnet, på mig verkar det vara långt ifrån, fortfarande 70-80% som inte röstar SD, hur skall de hårda åtgärder som krävs men inte ens nämns kunna genomföras med endast 20-30% av mandaten och en hel statsapparat, rättsväsen och media emot sig? Men för de som kommer att tillhöra SDs kärna så väntar förstås mumma.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.