Att sprida budskap

Patrik Engellau

Det var en gång en profet som hette Jesus. Han hade tolv polare. En gång när Jesus satt och chillade med polarna kom det en Strategikonsult.

Jag har kollat in dig, Jesus, sa konsulten. Du har talang. Men det här är en tuff bransch. Det finns hur många wannabe-profeter som helst. Vi måste utveckla en strategi för dig. Jag kan hjälpa dig.

Jesus såg klentroget på Strategikonsulten. Men varför inte, tänkte han. Snacka på, sa han till konsulten.

För det första är det dina polare, sa konsulten. Fiskare allihop, va? Det fattar du väl att det inte går?

Matteus jobbar på tullen, sa Jesus.

Det håller inte, sa konsulten oberört. Det måste vara minst hälften kvinnor till att börja med.

Du verkar inte fatta, sa Jesus. Polarna har kommit frivilligt för att de gillar mitt sound. Jag kan väl inte tvinga tjejerna att vara med?

Hm, sa konsulten och strök sig eftertänksamt utmed hakan. Kvotering vore kanske något att pröva. Men då kanske du måste locka med bättre lön.

Lön? sa Jesus.

Förresten räcker det inte med kvinnor, fortsatte Strategikonsulten. Om du ska ha en chans att slå igenom i den här stenhårda konkurrensen så måste du satsa på mångfald. Bara vita män i samma ålder som dessutom är fiskare allihop, det går inte. Är några av er bögar förresten?

Lärjungarna bara stirrade på konsulten.

Kunde just tänka mig det, sa konsulten. Ni måste förresten HBTQ-certifiera er om ni ska ha en chans att slå igenom. Sedan måste ni locka ungdomar och rasifierade, annars är det kört.

Men vill alla de där lyssna på vad jag har att säga? frågade Jesus tvivlande.

Strategikonsulten suckade när han insåg hur lite dessa människor verkade begripa om message marketing. Om de inte vill lyssna, sa han pedagogiskt, så är det fel på ditt budskap. Du skulle kunna sätta upp olika kundgruppspaneler så att du får reda på vad som går hem hos exempelvis flator.

Polarna såg så fientliga ut att Strategikonsulten bestämde sig för att byta spår och i stället vara överdrivet konstruktiv. Sedan gäller det att rikta budskapet exakt rätt så att man inte kastar pärlor för svin, sa han uppmuntrande. Man måste se till att kontaktkostnaden med potentiella anhängare blir så låg som möjligt. För då används ju er marknadsföringsbudget så mycket effektivare, förklarade han ytterligare. Tänk er att nästan var och en ni talar till var en säker proselyt! sa han. Han hade nu blivit entusiastisk.

Det blev för mycket för Jesus. Han gjorde ”en piska av repstumpar” och drev Strategikonsulten ur huset (Joh 2:15). Bort med allt det här! Försök inte göra min lära till en kommersiell produkt! (Ordagrant: ”Bort med allt det här! Gör inte min faders hus till en saluhall”.)

Så lugnade sig Jesus och beskrev hur hans budskap skulle spridas: ”En man gick ut för att så. När han sådde föll en del på vägkanten, och fåglarna kom och åt upp det. En del föll på de steniga ställena, där det inte fanns mycket jord, och det kom fort upp eftersom myllan var tunn. Men när solen steg sveddes det och vissnade bort eftersom det var utan rot. En del föll bland tistlarna, och tistlarna växte upp och kvävde det. Men en del föll i den goda jorden och gav skörd, hundrafalt och sextiofalt och trettiofalt.” (Matt 13:3-8)

Varför säger jag det här? Därför att du och jag håller på med så kallad opinionsbildning (ett ord som jag ogillar, men det får duga). Vi försöker få dem vi talar med att se saker på vårt sätt, precis som Jesus. Vi råkar hela tiden ut för förståsigpåare som har tips om hur budskapet ska vässas, utvecklas och riktas. Vi ska tala till yngre människor, vi måste få med fler kvinnor, vi måste göra kampanjer på Facebook. All ära till vänliga rådgivare, men jag tror att politiska budskap skiljer sig från kommersiella budskap och påminner mer om religiösa. Därför är Jesus en bättre läromästare än exempelvis sajten ”5 Easy Steps to Creating a Winning Marketing Message”

29 reaktioner på ”Att sprida budskap

  • Björn G skriver:

   Även Peter Springares inlägg på Facebook den 3 februari 2017 var mycket bra.

   ”Jag är så jävla trött. Det jag kommer att skriva här nedan, är inte politiskt korrekt. Men det skiter jag i. Det jag kommer att torgföra till er alla skattebetalare är förbjudet att torgföra för oss statligt anställda. Det renderar i utebliven karriär och utebliven individuell lön. Även fast det är sant. Jag skiter i allt detta, ska snart ändå gå i pension efter 47 år i denna verksamhet. Jag kommer nu och varje vecka framgent att redogöra i detalj för vad som sysselsätter Mig som utredare/förundersökningsledare på grova brottsroteln polisen i Örebro. Det kommer inte att harmoniera med BRÅ: s uppfattning eller andra vänstervridna kriminologers uppfattning i den allmänna debatten.
   Våra pensionärer går på knäna, skolan är ett enda kaos, sjukvården är ett inferno, polisen har totalhavererat etc etc. Alla vet varför men ingen törs eller vill torgföra anledningen, p g a att Sverige alltid levt på myten om det präktiga ultimata samhället som har osinnliga resurser för att vara i framkant när det gäller att vara det enda politiskt korrekta alternativet i en dysfunktionell värld som slår knut på sig själv, genom destruktivt beteende i olika religioners namn.
   Nu kör vi; Detta har jag hanterat Måndag- fredag denna vecka: Våldtäkt, våldtäkt, grov våldtäkt, överfallsvåldtäkt, utpressning, utpressning, övergrepp i rättssak, olaga hot, våld mot polis, hot mot polis, narkotikabrott, grovt narkotika brott, mordförsök, våldtäkt igen, utpressning igen och misshandel.
   Misstänkta gärningsmän; Ali Mohamad, Mahmod , Mohammed, Mohammed Ali, igen , igen , igen Christoffer…va är det sant. Ja ett svenskt namn smög sig in i utkanten av ett narkotikabrott, Mohammed, Mahmod Ali, igen och igen.
   Länder som representerar veckans alla brott: Irak , Irak, Turkiet , Syrien, Afganistan, Somalia, Somalia, Syrien igen, Somalia, okänt land, okänt land, Sverige. Hälften av de misstänkta kan vi inte veta säkert eftersom de inte har några giltiga papper. Vilket i sig oftast innebär att de ljuger om nationalitet och identitet.
   Nu pratar vi bara Örebro kommun. Och dessa brott upptar vår utredningsförmåga till 100%.

   Så här ser det ut och har sett ut de senaste 10-15 åren.”

   Gillad av 4 personer

   • Bromma1214 skriver:

    Björn G, har egentligen givit upp vad gäller Sverige, men om du o många andra vågar
    Säga ifrån vad som pågår, finns det en liiiten chans att ändra på eländet. Keep up
    The Good work

    Gilla

 1. Östrahult skriver:

  Det tror jag också, tänkvärt inlägg. Det som skiljer marknadsföring mot politisk opinionsbildning är att mottagarna när det gäller politik blandar in sina känslor och personliga övertygelser på ett djupare plan. Marknadsförare vill gärna göra gällande att samma gäller när vi köper bilar och annat men det finns nog en avgörande skillnad.

  Skillnader finns också på sändarsidan, vederbörande måste verkligen tro på det hen säger samt visa uppenbar respekt och förståelse för mottagarna av budskapet. Här tror jag många politiker i Sverige missar grovt, man beter sig som marknadsförare och agerar utifrån råd från PR-konsulter och utifrån vad man tror media kommer att tycka. Här finns roten till dagens politikerförakt

  Gillad av 1 person

 2. Moab skriver:

  Jo, man lever på hoppet, eller tron. Jag är böjd att hålla med, vänstern och vänsterliberalerna har alla resurser, en hel statsapparat med en enorm mängd egenintressen, ett EU och globala organisationer med egenintresse, vänstermedia med total dominans, enorm spridning inom akademi och skola och inte minst, ett maktblock, 7-klövern med 7 VDar och 7 styrelser.

  Det enda vi har är verkligheten och att korrekt beskriva den och att vädja till att folk vill ha möjligheten att tänka själva och forma sina egna liv utan staten. Mot detta står att folk verkar vara idioter.

  Gillad av 5 personer

 3. Hans Odeberg skriver:

  Här passar ett Orwell-citat bra:
  ”If you compare commerical advertising with political propaganda,one thing that strikes you is its relative intellectual honesty.”

  Gillad av 4 personer

 4. Magnus Rosensparr skriver:

  Jesus lyckades ”slå igenom” bland såväl män som kvinnor och hos många olika folkslag, trots att han i princip var medellös och saknade egentliga kontakter. Av detta kan man sluta sig till att det var budskapet som vann gehör. Att konceptet blev så lyckat får nog i all väsentligt tillskrivas det faktum att Jesus levde som han lärde. Hade han inte gjort det hade säkert inte konceptet fått sådant genomslag som det fick redan under hans livstid, för att inte tala om hur det sedan gick. Att det inte går så bra för kristenheten idag beror på att man inte lever som man lär.

  Inom politiken är det ännu värre än att man inte lever som man lär. Politikerna tror inte ens på det man själva säger, och dessutom försöker men inte ens att tillämpa det man har sagt. Det är ingen tillfällighet att politiker har sämre rykte och förtroende än kriminella. Dessa lever i alla fall som de lär, och de tror på sig själva och på det de gör.

  Gillad av 2 personer

 5. Visionären skriver:

  Måste tillstå att jag har varit lite syrak på dig, efter att du förbjöd mig att dela upp mitt tidigare inlägg (som så många andra kommentatorer gör på denna site).

  Men den här storyn var så bra att jag bara måste dra på smilbanden.

  Strålande!

  V

  Gilla

 6. Johan utan land skriver:

  Skall man fortsätta liknelsen så gick det länge, trots en del tidiga framgångar, trögt med spridandet av läran. En hel del av anhängarna fick dessutom betala ett högt personligt pris för sin förkunnelse.

  Riktigt skjuts fick det hela först när en viss Saulus fick en aha-uplevelse och bytte sida. Den energiske Saulus bytte namn till Paulus och blev en viktig figur i rörelsen.

  Han var exemplevis varken ensam eller först om tanken men han agerade praktiskt och konkret för att vidga målgruppen till hela mänskligheten.

  Vad vill jag då säga med detta. Jo, visserligen är man vid det här laget minst sagt irriterad på en hel del av översittarna i etablissemanget men om nu någon av dem skulle visa en ärlig vilja att omvända sig tycker jag att han eller hon skulle välkomnas bland dissidenterna. Paulus omvände sig inte för nöjes skull. Han fick utstå en hel del obehag som förgrundsfigur i den avskydda rörelsen. Det samma tycks gälla för dem som lämnat den härskande PK-sekten och tagit steget över till den verklighetförankrade sidan. Ingen nämnd och ingen glömd.

  Gilla

 7. Östanskog skriver:

  Nyaste testamentet!

  Den här översättningen visar hur viktigt det är för teologer att kunna latin och grekiska för att själv kunna skilja riktiga evangeliet från det falska. Nu behövde jag inte damma av Novum Testamentum Greace, eftersom det var bara herr Engellau. Nästa gång är det kanske djävulen själv med sina Twitter-följare?.

  Gilla

 8. Björn K skriver:

  Jag har slutat att titta på mina gamla Monthy Python – DVD. Behövs inte längre de överträffas med råge av PK-elitens olika uppfattningar och slutsatser. Dock blir skratten inte lika hjärtliga, det smyger sig in en känsla av oro och missmod bland skratten.

  Gillad av 1 person

 9. Aha skriver:

  Hästhandlare utmärks av att skönmåla, krusa kunden, dölja fakta, ljuga, att vara fräcka.
  Det är väl ungefär så politiken är när den som är sämst
  M.a.o. långt ifrån några Jesustyper som sprider kunskap, en ideologi.

  Gilla

 10. olle holmqvist skriver:

  ”Och då han fick se ett fikonträd vid vägen, gick han fram till det, men fann intet därpå, utom allenast löv. Då sade han till det: »Aldrig någonsin mer skall frukt växa på dig.» Och strax förtorkades fikonträdet. Matt 21:19

  Jesus vill ha något att äta, men fikonträdet levererade inte. Inget vidare just beteende. Mot ett träd ! Hur skulle en åsikts-PK-ommissarie eller PR-konsult trudilutta ? Jo, vi får pudla. –
  Vi var så naiva…Världsabra va ? Vi kunde inte tänka oss annat än att fikonträdet skulle integegga sig sjävt, rota sig, just på den här platsen. Kräva motprestation, leverans..nää. Fast nää visst jo, fikonträdet berikar ju – fikonlövet ! Sedlighetssymbolen ! Kvinnans skydd mot…

  Gilla

 11. boerje2 skriver:

  Var det inte så att tillvaron var hård med mycket våld och hämnd, enligt principen om öga för öga och tand för tand, vid tiden för Jesu födelse och att människorna längtade efter en annan samhällsordning som skulle få slut på det ändlösa våldet. Och att Jesus då hade det budskap som marknaden efterfrågade plus att han var ett geni när det gällde att använda liknelser för att framföra komplicerade budskap så att alla kunde förstå?

  Gilla

  • olle holmqvist skriver:

   Principen öga för öga var ett steg framåt. Allas likhet efter begått brott. Om den rike ynglingen slagit ut ögat på den fattige mannen, så var det ett brott, inte bara mot brottsoffret, inte heller bara mot denne inkl familj – klan. Utan mot -Sam-hället. Det kunde alltså inte förhandlas bort klanhövdingar emellan.
   Det förutsätter en central rättsmyndighet med våldsmakt. Bra det. Nu lever vi med ett
   intressant samhällsexperiment: klanväldets återkomst.
   Som vi hade det före Birger Jarl.

   Här ett exempel på hur rättsväsendet kommer på plats. – efter att de. trott
   att klan-rättvisan ska ha hunnit med sitt.

   dom allra sista bilarna som kör upp är alltså polisbilar

   Gilla

 12. Lars* skriver:

  Jag har följt Jesus hela mitt liv. Nånting jag lärt av honom är att om jag vill förmedla något bra budskap är ex att ställa en fråga eller ställa en undran till oss båda när vi samtalar om något viktigt mycket bra. Oftast får jag ett svar eller vi försöker lösa saker tillsammans. Det fungerar mycket bra istället för att som en försäljare pracka på saker som blir ytligt rotade. Liknelser som är förståeliga för de flesta är också bra för att få vänner eller nya bröder, systrar (proselyter : ) Som nu med de nya förslagna lagarna att begränsa yttrandefriheten. I stället för att förvirra med lagtexter och liknande är det bättre peka på att ..det här kan det leda till och.. troligtvis med följder som.. Jag sörjer lite att många intellektuella, duktiga tänkare och politiker, makten frångår svenskan och talar blandspråk med mycket romerska inblandningar. Subsidaritet, intersektionalitet o s v. Inte för att Rom är bara dåligt men..ibland behöver vi inte krångla till saker och göra det svårförståeligt för större delen av landets folk. Inte i så mycket i alla fall. Ord och tydliga budskap är viktiga för att många grupper i vårt land ska samspela schysst. Men det är klart att en del tjänar mammon på oklarheter. Rena lögner gömmer sig i svåra politiska påbud. F ö de människor jag märker är helt stängda eller fientliga brukar jag inte störa. Jag är tyst eller fåordig, respekterar att de inte vill något. Åtminstone en tid kan det vara så. Det blir inget samspel om ingen vilja för samspel finns. Jesus vinner med sitt sätt också också idag 2018 när nu den nya världsreligionen med deras så många skriftlärde vill panga en i huvudet med värdegrunder samt avhumaniser mig och er här p g a att vi inte följer deras bud. Stänga oss ute från synagogorna, jobben och maktens korridorer och tysta oss vill de. En del vill tysta helt. De lever genom hot och fräser åt oss. I förlängningen vill de terror, likt Midgårdsormens omslingrande av hela klotet inge fruktan. Såna människor väntar på den store starke ledaren som är lika dem. Och när han kommer då blir det värre tills deras rike faller eftersom människan har frihet inbyggt i sig. Så länge människan funnits har ju ordet, det fria ordet varit en förutsättning för att kunna fortsätta skapa någonting gott i den skapelse, den värld vi fötts in i. Under våra korta livsår här. Nu vill makten, de våra som vi trodde var våra gelikar inte tillåta det fria ordet till alla och inte tillåta det spridas på i olika medium. Vart går vi om vi lyder dessa? Vi behöver inte lyda. Det finns många förlorade får i Sverige som behöver stöd, kärlek och som väntar på upplysning, på ordet.

  Gilla

 13. olle holmqvist skriver:

  ”Midgårdsormens omslingrande av hela klotet”
  Liknelser är intressanta. Det kan stämma och ha samma byggnad som det de egentligen berättar om. De som trodde på Midgårdsormen trodde inte att jorden var ett klot.Det stör inte.
  Det viktiga är omslingrade…hela. Vi kan låta USA-imperialismen, eller världskommunismen
  eller postmodernismen eller oligarkerna eller radikal islam, skruda sig till Ormen.

  Djurförsök är liknelser. De kallas modeller för olika mänsklig fysiologi. Ibland stämmer de. Människans andning i betydelsen ökad ventilation, regleras upp – inte av brist på syrgas, utan av överskott på koldioxid, Det visade den store danske fysiologen August Krogh. Kaniner som utsattes för mycket syre och samtidigt mycket koldioxid började – hyperventilera.

  Det stämde inte när man tvingade vegetariska apor äta animalier med kolesterol.
  De blev sjuka, men inte hjärtinfarkt. Liknelsen stämde inte.

  Jesu liknelser stämmer för det mesta inte. Matteus 6:28
  ”Och varför bekymren I eder för kläder? Beskåden liljorna på marken, huru de växa: de arbeta icke, ej heller spinna de”. Obrukbart för förstå vardaglig tillvaro.

  Liknelser ingår i t ex den politiska retoriken. Vill vi förstå syftet kan vi fråga oss: Är det
  en kanin eller en apa ? Midgårdsormen på bild :

  märk den ofrivilliga ? bakgrunden – bilismen som Midgårdsormen

  Gilla

  • Lars* skriver:

   svart till @OLLE HOLMQVIST (Svaraknappen fungerar inte) Det finns en hel del av Jesus liknelser som lätt kan förstås. Det var mitt budskap. Han kunde få människor att förstå och gripa sammanhang på mycket kort tid. En del förstår inte alls dem. De är inte mogna. Så han säger i liknelsen om sådden att somt föll på hälleberget somt i den goda jorden.. Det är viktigt att översätta rätt från orginalspråket också och förstå det historiska sammanhanget. Exemplet om den fattiga änkan som la sin sista slant i tempelkistan beskriver att hon lade mer än de rika i proportion till vad de rika ägde. Inget om att hon skulle blottlägga sig uppfattar jag. Jesus visade på korruptionen och de som verkligen ger något. Det skramlade också mer för de närvarande runtomkring när någon la ner många mynt vs om någon lade i ett. eller två. Det finns f ö många som vill lyssna idag för de har en hunger att försöka förstå sammanhangen. Men få har viljan, kanske p g a egenintressen eller förmågan sammanfatta och ge ut en överskådlighet av den ofta tillkrånglade tillvaron. Dessa behövs idag i Sverige, de som sammanfattar förståeligt. Ang midgårdsormen så tänkte jag honom även frodas o leva nu runt klotet : ) Ang en platt jord så finns en intressant strof ur Vafteudnersmål. Jag kan den inte exakt i huvudet men den lyder ungefär..Hurdan är jorden(s) skapad/skepnad? Rund är den (ges som svar). Måste verkligen kolla vad som står. Kanske menas ”jordskivan” eller finns en rest av en tro att jorden var rund? Tänker på alla sjöfarande nordbor som sett havet kröka sig. Likt sagorna som beskriver Vinland/(Nord)-Amerika före Columbus. Tidigare kunskap än vad vi trott om världen och tingen. Vacker runsten förresten. Jag tänker inte enbart på invandringspolitik för att påverka med metaforer, med överskådligare sammanfattningar (vilket även skurkar använder)…mer ett helt tänk över hela vart vårt samhälle o vilka ismer som styr.

   Gilla

 14. Petrus skriver:

  När det gäller att övertyga folk inom politik och religion så är metoderna ungefär desamma som att göra reklam för bilar eller fotbollslag. Amerikansk kristendom är i hög grad en kommersiell produkt. Redan Karl Marx noterade detta. Under 1900-talet accentuerades detta fenomen så till den grad att man helt kapade rötterna till den ursprungliga kristendomen genom Scofield-bibeln/dispensationalismen.

  Den stora skillnaden mellan religion/politik och andra varor/tjänster är kanske att det förstnämnda i högre grad är högengagemangsprodukter. Är du född in i en mer etnicitetsbetonad religion som islam eller judendom blir också denna grupptillhörighet i regel mer påtaglig än att t ex vara BMW-ägare.

  En annan skillnad är varumärkesrättigheter o dyl. Vem som helst kan idag kalla sig t ex kristen eller invandringsmotståndare utan att egentligen vara det. EU har dock ett juridiskt skydd för t ex beteckningen champagne. En skånsk godsägare kan inte hävda att han producerar champagne. Dispensationalism är ett bra exempel på att man kan kalla sig kristen utan att vara det. Så länge Europas stater i princip var teokratier blev den som hävdade att något typ dispensationalism var kristendom bestraffad.

  Ytterligare en skillnad är att det är lättare för den som är mot invandring eller mot kristendom att lagligt gå in och ta över invandringskritiska organisationer eller kristenheten än det är för Lexus ledningsgrupp att knalla in och ta över BMW (utan att lägga bud på företaget e dyl).

  Gilla

 15. Rolf Ahlqvist skriver:

  Är det inte så att vi nu vid kanske historiens vändpunkt, kan agera som Jesus, och propagera för fred och vända andra kinden till. Vilket blir svårt om inte lagiska politiker och andra, inte släpper fram oss som är kristna efter 50 års nedtryckthet. Vi som kan benämnas som de sekulärt evangeliska, eftersom kristendomens jordiska konkreta fullbordan syns på gång. Där politiker som vill minska på försvaret får en framgång.

  Allt medan de i den lagiska oppositionen propagerar för motsatsen. Att i likhet med Gud ha ett starkt försvar, som med våld om nödvändigt, kan försvara de högsta värdena och ytterst skapa en objektiv rättvisa, Samt ”väljer” att vara med när andra delen av vår värld skapas i en ny tid. De föredrar tydligen domen före nåden.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.