Att sprida budskap

Patrik Engellau

Det var en gång en profet som hette Jesus. Han hade tolv polare. En gång när Jesus satt och chillade med polarna kom det en Strategikonsult.

Jag har kollat in dig, Jesus, sa konsulten. Du har talang. Men det här är en tuff bransch. Det finns hur många wannabe-profeter som helst. Vi måste utveckla en strategi för dig. Jag kan hjälpa dig.

Jesus såg klentroget på Strategikonsulten. Men varför inte, tänkte han. Snacka på, sa han till konsulten.

För det första är det dina polare, sa konsulten. Fiskare allihop, va? Det fattar du väl att det inte går?

Matteus jobbar på tullen, sa Jesus.

Det håller inte, sa konsulten oberört. Det måste vara minst hälften kvinnor till att börja med.

Du verkar inte fatta, sa Jesus. Polarna har kommit frivilligt för att de gillar mitt sound. Jag kan väl inte tvinga tjejerna att vara med?

Hm, sa konsulten och strök sig eftertänksamt utmed hakan. Kvotering vore kanske något att pröva. Men då kanske du måste locka med bättre lön.

Lön? sa Jesus.

Förresten räcker det inte med kvinnor, fortsatte Strategikonsulten. Om du ska ha en chans att slå igenom i den här stenhårda konkurrensen så måste du satsa på mångfald. Bara vita män i samma ålder som dessutom är fiskare allihop, det går inte. Är några av er bögar förresten?

Lärjungarna bara stirrade på konsulten.

Kunde just tänka mig det, sa konsulten. Ni måste förresten HBTQ-certifiera er om ni ska ha en chans att slå igenom. Sedan måste ni locka ungdomar och rasifierade, annars är det kört.

Men vill alla de där lyssna på vad jag har att säga? frågade Jesus tvivlande.

Strategikonsulten suckade när han insåg hur lite dessa människor verkade begripa om message marketing. Om de inte vill lyssna, sa han pedagogiskt, så är det fel på ditt budskap. Du skulle kunna sätta upp olika kundgruppspaneler så att du får reda på vad som går hem hos exempelvis flator.

Polarna såg så fientliga ut att Strategikonsulten bestämde sig för att byta spår och i stället vara överdrivet konstruktiv. Sedan gäller det att rikta budskapet exakt rätt så att man inte kastar pärlor för svin, sa han uppmuntrande. Man måste se till att kontaktkostnaden med potentiella anhängare blir så låg som möjligt. För då används ju er marknadsföringsbudget så mycket effektivare, förklarade han ytterligare. Tänk er att nästan var och en ni talar till var en säker proselyt! sa han. Han hade nu blivit entusiastisk.

Det blev för mycket för Jesus. Han gjorde ”en piska av repstumpar” och drev Strategikonsulten ur huset (Joh 2:15). Bort med allt det här! Försök inte göra min lära till en kommersiell produkt! (Ordagrant: ”Bort med allt det här! Gör inte min faders hus till en saluhall”.)

Så lugnade sig Jesus och beskrev hur hans budskap skulle spridas: ”En man gick ut för att så. När han sådde föll en del på vägkanten, och fåglarna kom och åt upp det. En del föll på de steniga ställena, där det inte fanns mycket jord, och det kom fort upp eftersom myllan var tunn. Men när solen steg sveddes det och vissnade bort eftersom det var utan rot. En del föll bland tistlarna, och tistlarna växte upp och kvävde det. Men en del föll i den goda jorden och gav skörd, hundrafalt och sextiofalt och trettiofalt.” (Matt 13:3-8)

Varför säger jag det här? Därför att du och jag håller på med så kallad opinionsbildning (ett ord som jag ogillar, men det får duga). Vi försöker få dem vi talar med att se saker på vårt sätt, precis som Jesus. Vi råkar hela tiden ut för förståsigpåare som har tips om hur budskapet ska vässas, utvecklas och riktas. Vi ska tala till yngre människor, vi måste få med fler kvinnor, vi måste göra kampanjer på Facebook. All ära till vänliga rådgivare, men jag tror att politiska budskap skiljer sig från kommersiella budskap och påminner mer om religiösa. Därför är Jesus en bättre läromästare än exempelvis sajten ”5 Easy Steps to Creating a Winning Marketing Message”