Det är jag som är mångkulturell

Jan-Olof Sandgren

En dam från Värmland följer mig på Facebook. Ibland skriver hon och tycker det är tragiskt att jag blivit så invandrarfientlig. Hon berättar att hon lärt känna många asylsökande, ofta ungdomar i 17-årsåldern och det har varit fantastiska människor. Hade jag bara träffat de här underbara killarna, är hon säker på att jag skulle ändra uppfattning.

För sådär tjugo år sen bodde jag i Göteborgs city, ett stenkast från Avenyn. De flesta av mina vänner var etniska svenskar, några kom från Latinamerika och en från Afrika. Vi gillade god mat, brasiliansk musik, Hammarkullekarnevalen och Göteborgs Filmfestival. Klart att vi inte hade något emot mångkultur.

Av olika skäl flyttade jag till en invandrartät förort. För att ha råd med min stora lägenhet hyrde jag ut rum till utomeuropeiska studenter. Totalt har jag delat bostad med ett 20-tal unga män från ett dussin länder. De har representerat samtliga världsreligioner och ett brett spektrum av politiska uppfattningar, många helt utan erfarenhet av västvärlden. Så gott som alla har blivit mina vänner.

Min grönsakshandlare kallar mig en gång ”svensken”. De flesta jag umgås med har rötter i andra kulturer. På spårvagnshållplatsen diskuteras det på arabiska. Från att ha varit en supporter av mångkulturen, har jag blivit en del av den.

Det är lätt att romantisera det man inte ser på nära håll. Bor man i stan tycker man kanske att en bondgård är en idyll. Om man romantiserar arbetarklassen är man antagligen överklass själv. Är man född i en by i Pakistan framstår Göteborg i ett magiskt skimmer. Och om man lever som jag gjorde för tjugo år sen, tycker man antagligen att mångkultur är tjusigt. Det är mänskligt och ingenting att moralisera över.

Men blir man del av något börjar man också se bristerna. När rapparen Ken Ring för snart 10 år sen kom ut i en TV-intervju och förklarade att Sverige måste minska på invandringen, blev många chockade. Han om någon, borde väl stå högst på mångkulturens barrikader! Han som är svart, borde väl välkomna öppna gränser! Men varför det? Ken Ring vill som alla andra leva i ett samhälle som fungerar, och har man ett uns av intelligens är det inte svårt att se vart utvecklingen lutar, och vad som händer om den tillåts fortsätta en generation till.

Att invandrare röstar på invandringsvänliga partier är kanske inte så underligt. Det ger kortsiktigt fördelar och den egna gruppen får ökad rörlighet. Man tror också att det håller högerextremister på avstånd. Men egentligen tycker de flesta som Ken Ring. De av mina grannar som vågat ta upp saken har i varje fall tyckt att oreglerad invandring är en vansinnig idé. Inte för att de är Sverigedemokrater, utan för att deras barn blir knivhotade på väg till skolan.

Min servicebutik har blivit rånad fem gånger de senaste åren. Senaste gången blev innehavaren misshandlad och hamnade på sjukhus. Ibland ser man nerbrända bilar i skogen eller på parkeringen. För ett tag sen hittades ett torterat och bränt lik några hundra meter från mitt hus. Regelbundet krossas rutorna på busshållplatsen. Från mitt fönster såg jag en gång tre killar elda upp en moped, alldeles intill en trappuppgång. Trappuppgången tog eld och brandkåren fick rycka ut. För någon vecka sen försökte någon sätta eld på tvättstugan. En granne fick en levande orm instoppad genom brevinkastet.

Ändå anses min förort vara den lugnaste i området. I intilliggande förorter har det använts automatvapen, polis har bemötts med brandbomber och flickor blir attackerade om de vågar spela damfotboll.

Så till damen från Värmland vill jag säga att jag inte tror jag skulle ändra uppfattning av att träffa hennes 17-åriga vänner. Däremot tror jag flera av dem kommer att ändra uppfattning efter några år i mångkulturen.

 

51 reaktioner på ”Det är jag som är mångkulturell

 1. Eva Danielsson skriver:

  Så sant.
  Att vara kritisk mot invandringspolitiken är självklart inte detsamma som att ogilla invandrare eller att vara främlingsfientlig eller rasistisk.
  Men förutom ett rättssäkert samhälle med fungerande brottsbekämpning, så innebär trygghet i samhället att veta vad man kan förvänta sig av en situation och av andra människor. Ett tryggt samhälle har en grundläggande gemensam kultur i hur man ser på saker och hanterar saker. I stort.

  Mångkultur (jag menar inte konsumtionskultur) fungerar inte om man vill ha sammanhållning och tillit.
  Mångfald i utseende, ursprung och erfarnheter, ja. Det kan berika förutsatt gemensamma spelregler som ger trygghet.
  En majoritetskultur med självförtroende kan inkludera minoritetskulturer. Förutsatt att dessa är öppna för att inkluderas och är tillräckligt små. Och tillkommer i lagom takt.
  Exakt vad som inte har hänt de senaste femton åren.

  Därför vill jag ha totalstopp för fler invandrare, även för anhöriginvandring. Nu och för lång tid framöver.
  Vi behöver försöka reparera säkerheten och tryggheten. Och ta itu med de saknade miljarderna i statskassan. Glöm välfärd framöver, här gäller det att försöka rädda de viktigaste kärnverksamheterna. Försvaret, polis-och rättsväsende och sjukvården. Att slopa alla bidrag till icke-medborgare utöver ren överlevnad bör vara första steget. Ifall vi får makthavare som vill rädda vårt land, vill säga.

  Magdalena låmnar inte över tomma lador i höst. Ladorna har brunnit upp.

  Gillad av 17 personer

 2. olle reimers skriver:

  De flesta vanliga svenskar, särskilt de som varit ute i världen och fått många internationella vänner tänker på samma sätt.

  Men det är en himmelsvid skillnad bara mellan den situationen när man träffar personer som man av olika anledningar kan få en positiv kontakt med coh dem som man stöter på mer ofrivilligt. Då kan det vara problem bara för att de är från Söder och man själv bor på Norrort. För att inte tala om att man har olika språk, hudfärg, röstvolym, samtalämnen, mat, kvinnosyn o.s.v.

  Det är lått att inbilla sig att man bara genom att själv vara öppen, snäll och tillmötesgående att alla andra ska vara likadana. Jag själv bor i Thailand som är ett land med tradition av vänlighet och generositet mot främlingar. Folk är jättesnälla mot mig, men så fort det handlar om något mer känsligt inser jag fort att jag är utanför. Försöker jag komma för nära kan jag ibland känna ren fientlighet. Jag har jämfört mina erfarenheter med andra expatriats och fått exakt samma svar.

  Det finns en stark rasism – av hävd – i Thailand såväl som i hela Asien. Det finns oerhörda klassklyftor. O.s.v.

  Poängen är givetvis att det kan ta generationer för att överbrygga kulturella skillnnader även mellan dem som bor i samma samhälle. Alla har sin lilla lilla trygghetsbas som man drar sig tillbaka till i tider av kris. Då hjälper det inte hur många gånger man än sjunger ”we shall overcome”.

  I botten för allt mänskligt ömsesidigt handlande ligger respekten för den andre. Respekt kan bygga på erfarenhet eller fruktan. Ibland är det det ena och ibland det andra. Utan respekt slutar det dåligt. Bara de ytterst naiva eller förblindade inbillr sig något annat.

  Gillad av 9 personer

  • Moab skriver:

   Precis, och i Thailand släpper de inte in ens mina barn utan foto och fingeravtryck. När vi var där på semester så på framsidan av en dagstidning så var det ett kanske hundratal utlänningar, mest från väst, som skulle deporteras, de hade dragit över på de 3 månader man får stanna utan visum (om jag minns rätt). Alla satt i rad på varsin stol i svarta t-shirts med nummer på och thailändsk polis med automatvapen vaktade dem.

   Gillad av 5 personer

 3. Lennart Bengtsson skriver:

  Det stora problemet är den extremt låga intellektuella nivån på den allmänna debatten. Med det menar jag att majoriteten av dagens engagerade debattörer, inte minst i de stora medierna, inte bryr sig om att ta reda på fakta i fallet utan är helt tillfreds med att hålla sig till föreställningar om verkligheten som ofta inte har med verkliga förhållanden att göra. Därtill, och det är en extra belastning, är styrkan i argumentation och uppfattningar omvänt proportionell mot insikterna.
  Medierna som numera nästan helt ägnar sig åt låg och trivial underhållning premierar dessutom enfald och okunnighet därför att de på detta sätt tror att lyssnarna och tittarna skall känna sig hemmastadda. Resultatet blir endast att de tänkande och reflekterande individerna, som är fler än vad överheten fått för sig, söker alternativa vägar till kunskap och insikt.

  Gillad av 12 personer

  • Moab skriver:

   Så är det, mina barn gillar Mellon och annan underhållning på SVT men jag tål det inte mer, idel vänsterfigurer som mjölkar mina skattepengar för sin egen morskab.

   Gillad av 3 personer

  • Göran Fredriksson skriver:

   Snarare att såväl rösträtt som rätt att styra andra inte kräver adekvat utbildning och förmåga att kunna bidra till samhället. En politiker skall ha sin försörjning ordnad utanför politiken för att väljarna inte skall riskera att styras av människor vars första intresse är att klamra sig fast vid makten.

   Gillad av 2 personer

 4. Vett och etikett skriver:

  Det påtalas ständigt och jämt att människor är något.
  De är invandrarfientliga. De är moderater. De är intoleranta. De är socialdemokrater. De tillhör ett förtryckande patriarkat. De är folkpartister. De är emot öppna gränser. De är adoptivbarn från Indien. Som jag själv. De är vänster. De är lantisar. De är fula. De är höger. De är vackra. De är framgångsrika. De är radikala. De är klimatsmarta.

  Vi etiketterar ständigt andra. Människor tycks vara som vandrande julgranar, som vi kan klä upp lite hur som helst. Vi har tydligen starka behov av att förenkla. Skapa och leva i en slags schablonernas enkla värld.

  Jag har aldrig varit – det jag röstat på. Man är alltid så mycket mera. Är man rädd för utvecklingen Sverige, vad är man då? Blir man något då? Utöver att vara rädd? Måste jag låsas in i ett fack? Kan lilla jag rentav bli farlig? Och påverka samhällsutvecklingen i ”fel riktning”, om och när jag röstar? Kan jag rösta fel? Om jag råkar rösta SD mitt i min förtvivlan, vad blir jag då? Hur ser etablissemanget på mig då? Vilka fördomar blir då giltiga att ha om mig? Kan man baxa in mig i ett hörn och släcka ljuset? Lägga en blöt filt över mig? Betrakta mig som något katten släpat in?

  Dagligen hör vi att rikspolitikerna förhåller sig till SD. Ett tag kunde de inte stå i samma matkö som dom. För mig har det gett intoleransen ett uppfräschat ansikte. För de kategoriserar medmänniskor å det grövsta. De schabloniserar vilt. De etikettiserar. De odlar fördomar. Hänger upp komplexa människor på en enda spik. Som en tavla på väggen. Och förfasar sig.

  Bara för att man räds en samhällsutveckling som pekar in i det stora mörkret, tycks det vara OK att tycka om mig lite hur som helst. Och det skrämmer mig. Hur kan den snällaste plötsligt blir så ond? Utan att de mött mig som människa?

  Folkpartiets ordförande Jan Björklund har adoptivbarn utifrån. Därför är han emot SD. Är han en klok karl då? Som hänger upp Sveriges hela migrationspolitik på sina egna adoptivbarn? Själv har jag stora fötter. Vad blir jag då? Och är född i Indien. Och är adopterad. Kan bara prata svenska och engelska. Och lite stapplande tyska. Vem är jag då?

  Gillad av 11 personer

  • Karl Oskar skriver:

   I sanning ett bedrövligt beteende.Här har vi som tur är landets ledare, statministern. Är övertygad att om han inte redan gjort det kommer han strax med kraft slå fast: I mitt Sverige står vi upp emot varje form av mobbning!

   Gilla

  • Arbetslägret skriver:

   De flesta människor är helt upptagna av endast tre ting:Pengar,sex och imaginär yttre status.Tanklöst recenserar de ”de andra”.De flesta är också elaka och dyrkar sin egen imaginära persona.Sitt inbillade ”Jag” som oftast är en fantasiprodukt.Livet som en dröm hos en dåre.Se vidare:Piranesis ”Fängelserna”.

   Gilla

 5. LJ skriver:

  Det här är nog det mest träffsäkra inlägget på DGS avseende visionen om det multikulturella samhället.

  Ska jag kritisera något är det dock denna fras:
  ”och har man ett uns av intelligens är det inte svårt att se vart utvecklingen lutar”

  Tror den avgörande faktorn är erfarenhet, inte intelligens.

  Samtliga multikultururmare jag känner saknar i princip egen ordentlig erfarenhet från kulturerna de vurmar om. I bästa fall har de träffat några välfungerande utbytesstudenter eller välintegrerade muslimer. Man kan dock vara säker på att de inte känner många ointegrerade muslimer eller 18-åriga yrkeskriminella från valfritt slumområde.

  Jag behöver bara se på mina egna resonemang som naiv tonåring utan erfarenhet från annat än svennetillvaron i ett välmående villaområde. Det mest exotiska inslaget var några framgångsrika och välutbildade grannar där familjen hade chilenskt ursprung. Inte riktigt samma sak som lågutbildade ensamstående män från Nordafrika och Mellanöstern.

  Sedan tiden som tonåring har jag spenderat ett tiotal år en andra kulturer än den svenska och dessa upplevelser var väckarklockan alltför många svenskar saknar. Även i Sverige fick jag uppleva andra kulturers olikheter via mina idrotter som samtliga hade stora inslag av aggresiva män från andra kulturer.

  Nu tror jag dock att jag som ”saklig analytiker” hade förstått dugligt ändå allteftersom jag blev äldre, och det är kanske ändå där skiljelinjen går när det saknas erfarenheter, vid intelligens? Det finns de som som aldrig kommer förstå innan dagen de eventuellt blir känslomässigt berörda på något sätt, oavsett vart pilarna pekar avseende PISA, BRÅ, BNP/capita, slumområden, sexualbrott etc etc.

  Som Sverige utvecklas kommer alltfler få möjlighet att bli ”känslomässigt berörda” dock. Frågan är om det inte är för sent att vända utvecklingen när det väl gått så långt?

  Hoppas inte.

  Det sagt, har inte varit i Sverige sen september och sålde huset i Sverige förra veckan. Lämnar ”officiellt” senare i år. Eventuellt har regeringen har hajat vad som är på gång och föreslagit ännu en spännande skatt (exitskatten), tillsammans med lite olika restriktioner avseende överföring av pengar till utlandet. Det sistnämnda har jag endast hört via kontakter och det kanske inte har med svennars landsflykt att göra? Officiellt säger man att det handlar om att komma åt terrorfinansiering. Blev dock mörkrädd när en bekant nyligen inte fick föra över en större summa personliga 100% lagliga pengar från Sverige till ett nyöppnat konto i ett annat EU land. Banken vägrade om han inte kunde påvisa vad pengarna skulle användas till. Svensk medelålders man pratar vi här, sannolikt ingen på SÄPOs watchlists. Har själv aldrig upplevt detta men blir ändå rädd av att det ens kan hända.

  Hope for the best, plan for the worst.

  Gillad av 7 personer

   • LJ skriver:

    Vi bor sedan i höstas i Sydostasien. Sannolikt blir det Nya Zeeland nästa år för permanent boende. Ett land att lära av. Motsatsen till Sverige när det gäller att ställa krav på folk som vill bosätta sig där. Av geografiska skäl har de heller inte några ”utmaningar” med ”papperslösa” eller ”EU migranter” (hatar dessa jävla PK-omskrivningar för folk som befinner sig 100% olagligt i Sverige eller bara parasiterar). Deras invandringsproblem är mest rika kineser som blåser upp bostadsmarknaden och inte bidrar till landet. Ett allvarligt problem, men nog ändå att föredra framför Sveriges ”utmaningar”. Välfärden är i teorin ungefär som i Sverige men på något magiskt sätt lyckas man levera denna med större kvalite trots avsevärt lägre skatter, undrar hur det kan komma sig….. Islam verkar vara ett avsevärt mindre problem (1.2% muslimer, mer integrerade än i Sverige, och oftare från Sydostasien än arabvärlden), men t.o.m där har det nu dykt upp en hjärntvättad terrorist: http://www.nzherald.co.nz/nz/news/article.cfm?c_id=1&objectid=11995760

    Gillad av 1 person

 6. boerje2 skriver:

  Man måste se invandringspolitiken från ett helikopterperspektiv med en tusenårsplan i knät för att få rätt perspektiv.

  Sverige med Kinesisk Majoritet
  Hur skulle det bli om vi istället för nuvarande asylinvandring skulle ha en invandring av stiliga, högutbildade, arbetsamma och väluppfostrade kineser som föder minst 2,5 barn per kvinna, säg 30 miljoner som Annie Lööf föreslagit. En absolut ideal arbetskraftsinvandring. Då skulle vi inte behöva diskutera frågor som lönsamhet, skolresultat, integrationsproblem och kriminalitet.

  De 6,9 miljoner svenskarna (svenskfödda med 2 svenskfödda föräldrar) av totalt 10 miljoner skulle bli en minoritet i Sverige. Men skulle Sverige då fortfarande vara Sverige eller skulle det bli ett Chinatown? Ett Chinatown där svenska är det officiella språket men där mandarin är vanligast och närmast oumbärligt. Och där kinesiska traditioner, seder och bruk helt skulle dominera. Skulle Du vilja ha det så? Om Du inte skulle vilja bli i minoritet till 30 miljoner laglydiga, arbetsamma och väluppfostrade kineser, tror Du då att Du och dina efterkommande kommer att bli en lyckligare minoritet till 30 miljoner lågutbildade muslimer från tredjevärlden? Några enkla frågor som de Politiskt Korrekta har mycket svårt att svara på då de drivs av mörka motiv:

  ✹ Vad är bra med islam enligt Dig?
  ✹ Vad är dåligt med islam enligt Dig?
  ✹ Vad är liberalt med islam enligt Dig?
  ✹ Vad blir bättre med mer islam i Sverige enligt Dig?
  ✹ Vad i Din politiska övertygelse och livsstil är kompatibelt med islam?
  ✹ Vilka kulturer i mångkulturen tycker Du bäst om?
  ✹ Om Du inte kan svara på ovanstående. Varför strider Du då hårt för mer islam?
  ✹ Vad kommer enligt Dig att hända med Malmö och Region Skåne när de blir av med 5 + 5 miljarder i stödpengar?
  ✹ Tror Du att dina efterkommande kommer att gilla ”välfärden” i exempelvis Malmö och Region Skåne när stödmiljarderna är borta?

  Hur många invandrare kan Sverige ta emot per år under 1000 år utan att svenskarna blir en minoritet i Muslimtown? Vi måste inse att invandringen är kumulativ och därför inte börjar om från noll varje år. Det spelar ingen roll hur trevliga, exotiska och lönsamma invandrarna än är så kommer de att bestämma när de får röstmajoritet. Om de vill göra Sverige till ett muslimskt kalifat så kommer de att göra det utan att tveka och utan att lyssna på mindre än 6,9 miljoner otrogna svenskar.

  Gillad av 2 personer

  • Lars* skriver:

   Jag håller med. Själv ser jag att invandring av olika folk om den är för stor som nu kommer sluta i att Sverige och svenskar slutar fungera och existera. Invandring som cirkulerat genom människor i vårt närområde typ Danmark, Norge..nordeuropa, har dock alltid varit en del av ”vår kultur, eller vår utveckling” men antagligen i små doser umder den mesta tiden. Jag själv ogillar inte invandrare bara för att de är invandrare eller av annan folktyp men eftersom det nu är sånt tryck från olika kulturer, inte enbart muslimsk, så väljer jag de jag umgås med. Väljer de jag vill promota. Eller väljer bort vilket jag verkligen gör numer. Att alla skulle bli svenskar ex om 10 miljoner afrikaner flyttade hit inom en 50-årperiodatt för att de anammar svensk kultur (om de nu gjorde det) är vänsterns o sk liberalers tro, religion. Men de blir inte svenskar. Allt handlar om vilka volymer som tillåts för assimilation. Det finns forskning som pekar på allvarliga hälsorisker för mörkhyade som flyttar till solfattiga (vinter)klimat genom att svåra d-vitaminbrister uppstår. Även att många täcker kroppen mot solljus p g a religiösa skäl är negativt. Till och med mörka ögon skulle kunna ge depressioner p g a att ljusa ögon släpper in mer solljus vintertid. Om ex den somaliska gruppen som växer i Sverige ökar ytterligare kan man fråga om både vi och de kommer ”otjäna” på den typen av invandring, sett i ett längre perspektiv. En del kanske tycker att detta är ett hemskt resonemang men människor är biologiska varelser och inget jag eller någon annan skapat. Sd hade nyligen ett förslag för återvandring. Jag tror det är ett helt relevant politiskt grepp i Sverige och många västländer. Uppmuntra och stöd detta och hjälp till återflytt ekonomiskt, utbildningsmässigt bl a. Stoppa brain drain och skattefinansierad ideologisk ”asyl”invandring. Det kommer kosta med återflytt men det kan svenska folket betala för det vi skapat genom att välja idioter in i politiken. Ghettoiseringen av Sverige måste stoppas och svenska folket upplysas om följderna av svensk invandringspolitik. Detta är nu vår tragiska tid med en indoktrinerad looka a like ”Mao-politik”. Skillnaden är att Mao ändå inte exprimenterade med att byta ut befolkningen för att skapa ett bättre land. Kanske den störtdykande ekonomin kommer få mest effekt på befolkningen att se följderna av den röödgrööna godhetspolitiken. Som tyvärr nya modraterna föll in i. ”Vi och dem” är lurade.

   Gilla

 7. Moab skriver:

  Jag hatar er vänsterfigurer, ni skulle kämpats ner när tid var, när konservativa vinner då är det ingen som hindrar någon att hyra ut sin lägenhet eller resa till Afrika för att fylla något hål i själen, men när vänster vinner, då blir det andra bullar! Då skall fantamej ALLA tycka som dem, samhällen skall stöpas om, språket skall ändras, och alla skall ha en arab eller annan invandrare som granne. Inte ens tankarna får vara ifred, och eftersom vänstern ALLTID hycklar och har fel om allt så fattar de inte att alla de där intressanta kulturerna de vurmar för (på lagom avstånd) har uppstått i isolation, långt från Sverige. I Sverige uppstod, gissa vad, svensk kultur!

  Fan ta er.

  Gillad av 8 personer

  • Moab skriver:

   Sedan, du är inte mångkulturell alls, du är en vänsterfigur som vill stöpa om samhällen och låta andra betala, varför är det så att det närmsta andra kulturer som de flesta vänstermänniskor verkar komma är en betongförort? Varför inte resa ut? JAG tyckte världen utanför var intressant, men det föll mig inte in att demonstrera och ändra i yttrandefriheten och kalla alla rasister för att fylla Sveriges gator med Japaner, nej istället så lärde jag mig språket, skaffade stipendium och åkte dit själv. Tänk va? Men det är inte vänsterns metod, vänstern vill främst förstöra och vänstern tror sig ha rätt i allt och att den har rätten att ändra livet för alla, kosta vad det kosta vill för de andra, inte för en själv förstås. Att vi fortfarande inte föraktar och hatar alla som någonsin varit vänster, efter de i runda slänga hundra miljoner som Stalin och Mao mördade i vänsterprincipers namn är mig ett mysterium. Hur mycket blod har spillts av de som tanten ovan kallar snälla 17-åringar (de är alltid 17).

   Varför går ni fria?

   Gillad av 9 personer

  • olle reimers skriver:

   Vänstern är sprungen ur drömmen om det bekymmersfria livet. Eftersom själva poängen med livet är att klara av bekymmer och växa med det är vänsterdrömmarna per definition människofientliga.

   En annan sak är att dessa drömmar utsätter dem som inte är med på de noterna för ständig livsfara. Glöm inte hur det gick för Pinocchio när han började lyssna på sirensången.
   Vuxna personers främsta uppgift måste alltså vara att förbereda de unga på livets allvar. Det kuliga kommer de på alldeles av sig själva.

   Vänsteridéerna öppnar fler dörrar för de samvetslösa än vad kapitalismen gör. Under 1900-talet började de allra smartaste att förstå att en kombination av de kapitalistiska förmågorna och utnyttjande av vänsterdrömmarna var das gefundene fressen!

   Gilla

 8. Fredrik Östman skriver:

  Jag utgår från att en storm av uppwöwdhet kommer att skölja över kommentarspalten. Vi skall emellertid inte halshugga budbäraren när han kommer med dåliga nyheter. Det är ett faktum att vi som människodjur kännetecknas av confirmation bias och andra feelgood-mekanismer i våra medvetanden, som leder till det överordnade fenomen vi kallar romantik eller romanticism, det att vara romantisk på ett mer eller mindre systematiskt sätt. Problemet uppstår när vi låter känslopjunket blanda sig in i politiken.

  Patrik Engellau brukar framhålla att den politiska makten bara har två verktyg: pengar och regler. I själva verket är det ju bara ett: tvång, hot om våld och i sista hand våld. Pengarna tas där de kan tas genom tvång, hot om våld och i sista hand våld. Reglerna upprätthålls genom tvång, hot om våld och i sista hand våld. Politik handlar uteslutande om utövandet av våld i samhället. Medvetenheten om detta har tyvärr sjunkit undan och försvunnit sedan vi under Upplysningen fastslog att ”vi” själva är herrar över vårt eget öde, varmed i första hand avsågs politiken.

  Tidigare epokers makthavare visste mycket väl att deras uppgift var att utöva våld. Men sedan vi (till följd av den s.k. Upplysningen) har låtit oss luras av våra feelgood-mekanismer i tron att vi har rationell kontroll över våra känslor och handlingar, har denna insikt alltmer dolts och förnekats. Inkvisitionen avrättade ett tusental kättare under fyra hundra år, men socialismen avrättade tusentals klassfiender varje vecka under många årtionden, sammanlagt hundratals miljoner människor — allt dekorerat med ett rosaskimrande känslopjunk.

  Vi kommer som människor alltid att göra oss osanna och överdrivet positiva bilder av fenomen i vår omvärld, som den värmländska batikhäxan i texten ovan. Men vi måste söka efter mekanismer som förhindrar oss att använda självbedrägeriet som motiv för insatsen av systematisk våld i statens regi. Vi måste återvinna respekten för politikens hårda kärna. Vi måste bli mycket ödmjukare i våra politiska ambitioner och tydligare med att påvisa och beskriva hur våldet förvrider vårt vardag och plågar samhällsmedborgarna.

  Naiviteten får inte styra politiken.

  Gillad av 6 personer

  • Moab skriver:

   Värst vad du var förstående idag. Jag känner mig inte alls förstående utan störs av det eviga dilemmat för konservativa som vill låta folk vara ifred, när vänsterns hela tillvaro går ut på att alla skall leva efter deras verklighetsfrämmande ideal. Jag grämer mig för min omgivning hade inte fattat detta och lärde mig inte att man som konservativ måste göra sig oberoende av staten och aldrig, aldrig, skaffa ett jobb där skatten dras innan du ser pengarna.

   Gillad av 6 personer

  • Hovs_hällar skriver:

   F.Ö. — Något ”rosaskimrande känslopjunk” kan jag inte påminna mig ha sett från ex-vis Moskvakommunismens gyllne dagar. Snarare var det väl en heroiserande och mycket aggressiv propaganda, inte helt olik nazisternas, där det gällde att peka ut ”fienden” och glorifiera ”hjältarna”.

   Gillad av 2 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    ”Kommunismen är en fin idé, men fungerar inte i verkligheten.” Det är rosaskimrande känslopjunk. ”Ryssland och USA är båda ondsinta supermakter.” Ännu ett exempel. ”Man kan inte förbjuda fattigdom.” ”En procent äger mer än alla andra tillsammans.” Listan har ingen ände.

    Gillad av 2 personer

  • Christer L skriver:

   Håller med Östman till nittiofem procent. Det hör dock till saken att vi i en demokrati fredligt kan välja eller avsätta statsledningen. För socialismen är detta ett hot, därför strävar socialister medvetet eller omedvetet mot diktatur. Men de som knappar in på demokratin bör akta sig.

   Gillad av 4 personer

 9. Mona skriver:

  Så sant som det är sagt! Svenskarna jobbade som sjömän på fartygen jorden runt (Svenska sjömanskyrkan fanns överallt), läste romaner och såg på filmer från hela världen, åkte på charterresor runt Europa, chartrade flygplan till USA där de reste med bussar över hela kontinenten, liftade, tågluffade över Europa, Indien, reste med transsibiriska järnvägen, till forna Jugoslavien (där de bland annat bytte nylonskjortor mot andra varor), hade och har fortfarande kulturhus i Paris, Spanien och Grekland med mera. Har samlat in gigantiska summor pengar till all världens folk via Radiohjälpen med mera. Den historien kunde bli lång, Varför berättar ingen den historien?

  Gillad av 1 person

 10. Hovs_hällar skriver:

  Intressant att så snart man säger att invandring måste vara begränsad, och att en invandring från kulturellt avvikande länder är skadlig för vårt land, både för vår kulturella sammanhållning och för vår säkerhet — så börjar det ylas om att man är ”främlingsfientlig” — ”som SD”.

  I Danmark säger Mads Fuglede från Venstre följande

  — Här i toklandet Sverige är det bara just SD som säger något motsvarande. Och försiktiga invandringskritiker brukar vara noga med att framhålla att man INTE stödjer SD.

  Som om det vore något suspekt med att bevara Sverige svenskt, alltså EXAKT som Mads Fuglede vill att Danmark ska förbli danskt.

  Men i Sverige får man inte tycka såna saker. Inte ens när landet redan håller på att trasas sönder.

  Gillad av 4 personer

 11. P skriver:

  Härliga dueller i solen”, skrev Mariestads tidning i maj 2016, i ett reportage i lokaltidningen om ensamkommande flyktingbarn som deltog i skolans idrottsdag på Gullmovallen. Ett år senare blev det istället en fasansfull barnvåldtäkt när en av asylsökarna i artikeln våldtog sin skolkamrat på samma idrottsarena. Men det valde tidningen att inte skriva om.

  Dawit Tesfealem Tesheye, medborgare i Eritrea, dömdes den 18 januari i år av Skaraborgs tingsrätt för våldtäkt mot barn. Han är en av många asylsökande män som uppgett att han är under 18 år.
  https://www.nyatider.nu/solskensartikel-om-flyktingbarn-blev-nattsvart-notis/

  Gillad av 3 personer

 12. Björn skriver:

  ”Ett samhälle som fungerar” är just vad vi som röstar på SD vill ha! Mer komplicerat än så är det inte! Tyvärr vill de flesta här i landet uppenbarligen nåt annat…..

  Gillad av 3 personer

 13. Bullstomper skriver:

  Det fanns en gång ett ställe här på jorden dör man tyckte sig kunna se en multikulturell ”paradis:” Ända sedan 1960 talet talade man om en kulturell och etnisk smältdegel där människor bestod till xxx procent av etnicitet si, xxx procent av etniceti så osv. Och så var alla lyckliga tillsammans Sedan kom det ut en bok av McDermott et.al. som ställde dessa tidiga multikulturella teser på skam genom att titta på dem psycho-sociala faktorer som dessa människor levde under .

  Det visade sig bl.a. att människorna som levde där hade problem att acceptera varandra, och lät sig själv styras mer av etniska och sociala fördomar än ”upplysning.” Och sedan, några år efter att boken hade varit ute och folk hade tagit till sig den, slutade man prata om multikulturalism. Stället jag beskriver heter Hawaii*i och boken heter ”People and Cultures of Hawaii, A Psychocultural profile. ”

  Vi behöver både erfarenhet och kunskap för att kunna förstå hur människor i praktiken fungerar. Det saknas helt i vår debattvärld i Sverige idag. Därför blir vi tagen på sängen när vi konfronteras med verkligheten.

  Det finns dokumenterad bevis på att multikulturalism inte fungerar. Vi behöver bara sprida det, och stå på oss då vänstern kommer med sina verbala eld-kastare och hot om mobbning och social nackskott. Frötryckarna kan besegras, vänstern kan fås att försvinna tillsammans med det okunskap och hat som de står för. Vi måste bara våga använda de verktyg som finns för att stå emot. DSG bidrar med detta, Jan Olof också, tack JO. Och McDermott et.al. ifrån t1990 talet hjälper till.

  Gillad av 4 personer

 14. Mikael Steinwall skriver:

  Sverige är ett snigelland. Regeringen införde ID kontroller vid gränsen när det redan var för sent. Debatten om asylsökande som fått avslag kom definitivt för sent, IKEA morden och slakten på Drottninggatan var redan ett faktum. Och ålderstester på ”ensamkommande”, det utfördes i Danmark för tio år sen, med ungefär samma resultat.
  Med tanke på vad som har hänt och händer i detta sargade land, borde frågan om permanent Asylstopp varit uppe på agendan för länge sen. Om båten läcker måste man rimligtvis börja med att täppa till hålet.
  Och nu, lite trevande, börjar inte bara SD prata om det oerhörda, det strängt förbjudna. Om 20 år är snigeln i mål….

  Gillad av 3 personer

 15. Sixten Johansson skriver:

  ”Ken Ring vill som alla andra leva i ett samhälle som fungerar”. Ja – och ett fungerande samhälle kan varken byggas eller värnas av utopistiska tänkare. I Sverige har vänsterutopiskt och högerutopiskt tänkande flätats ihop, särskilt de senaste 30 åren. Och testet kom: den gränslöst usla hanteringen av migrationen, kritiken och utvecklingen avslöjade hur okunnigt och infantilt ”vuxna” personer tänker, talar och skriver – och styr landet mot anarki och kulturförintelse!

  De flesta här på DGS ser vänsterns skuld och svek, socialismens destruktivitet, förljugenhet och totalitarism och hela PK-retoriken framstår som vänstersekteristisk. Men det handlar om en klar vänster-högersymbios, där både de ekonomiska och de ideologiska drivkrafterna t o m är starkare på den högerideologiska sidan. Utvecklingen drivs och backas upp av personer och partier, som själva betecknar sig som liberala eller konservativa.

  Under privatiseringsfrågor och annat döljer sig ett ideologiskt spektrum lika destruktivt och utopiskt som socialismen: en närmast anarkistisk ”nyliberalism” (libertarianism). Moderaterna, folkpartiet och centern agerar inte socialliberalt, utan anarkoliberalt eller anarkokapitalistiskt. Fri invandring syftar till att slå sönder hela välfärdsstaten. Men de inbilskt elitistiska m-fp-c-anarkisterna vet inget om hur ett samhälle ska kunna byggas upp igen ur kaoset och förstörelsen. De flaxar omkring i sin självgoda idérymd, ljusår från konservatismens värnande av stabilitet och gemenskap.

  Gillad av 2 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Återigen ser vi hur resonemang som säkert är riktiga i huvudet kommer ut som en evig röra på grund av att termerna som står till buds är oklara och har motsägelsefulla betydelser. Ett kapitalt misslyckande för den akademiska statskunskapen.

   Gillad av 1 person

   • Sixten Johansson skriver:

    Ja, det är mycket svårt att på ett begränsat utrymme beskriva och diskutera nya aspekter av vår multidimensionella samtid. Termerna är i sig en djungel och deras innehåll varierar så mycket i tid och rum. Men sakligt (och med lite agitatorisk skadeglädje) finner jag det intressant att sjuklöverns agerande de senaste tre decennierna visar att t ex dagens folkpartiliberalism är nära befryndad med både revolutionär socialism (jfr med jakobinerna!) och individualanarkism och är lika absurt inkonsekvent som socialismen: statstotalitära och moralistiska drag + ordmagiskt grundade friheter och rättigheter + utopism + förljugen elitistisk individualism + överstatlighet. (Talande är titeln på nyliberalismens klassiker från 1974, Robert Nozicks ”Anarki, stat och utopi”).
    Centern och moderaterna har lika stora ideologiska blottor och miljöpartisterna kan väl kallas anarkoprimitivistiska islamistofiler. För den som vill häckla dagens partier blir idéhistorien rena guldgruvan, lättast tillgänglig via Wikipedia.

    Gillad av 1 person

 16. Arbetslägret skriver:

  Mat,bostad,kläder,känslan av att vara omtyckt och gillad,karriärhänsyn och fruktan att bli stigmatiserad,utkastad,arbetslös och avskydd är några av de elementära fakta som gör att människor t ex journalister i karriären väljer lögnen istället för sanningen.Det är säkrast och mest bekvämt på det sättet.En sk ”presstitute” vänjer sig snart vid hanteringen.New York Times grundare slog fast;”We are prostitutes.We sell our talents to very rich men”.Han tillfogade,”If I told you what I really thinks I would be fired in a blink of an eye”.

  Gillad av 1 person

  • olle reimers skriver:

   Den ende som verkligen tycks tro på vd han skriver är Thomas Friedman. Hans bokframgångar tycks ha stigit honom åt huvudet till den grad att han uppfattar sig som orakel.

   Gilla

 17. Arbetslägret skriver:

  Rättelse.Skall vara:”(…)what I really think (…)”.NYT;s grundare hette vill jag minnas Fulton dvs ful ton i efternamn.Något att tänka på idag när liberalernas älsklingsorgan ägs av den mexicanske narkotika-kungen Carlos Slime.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.