Påven bör förklara varför man ska vara kristen och inte muslim

Mohamed Omar

Kristna i hela västvärlden chockades när två jihadister den 26 juli 2016 stormade en katolsk kyrka och slaktade prästen Jacques Hamel. Våldet som kristna drabbas av i islamvärlden hade kommit närmare. Egentligen borde man inte chockeras, islamiseringen av västvärlden borde rimligtvis leda till att västvärlden blir mer lik islamvärlden. Men medier, politiker och kändisar hade sagt att allt var lugnt – och många verkar ha trott på dem.

Påve Franciskus, ledare för världens största kristna samfund, uttalade sig. Men han gjorde mer än att uttrycka sorg. Han gjorde också påståenden om islam. Påven sade att det finns våldsamma katoliker och det finns våldsamma muslimer. Han nämnde en katolik i Italien som mördat sin flickvän och sin svärmor. Det är så klart sant att det finns våldsamma katoliker. Vem skulle förneka det?

Men vad påven inte nämnde är att de två muslimer som attackerade en kyrka och slaktade en präst gjorde det som en del av vad de uppfattade som jihad, det heliga kriget, sanktionerat av Koranen och profeten Muhammeds undervisning. Katoliken som mördade sin flickvän och sin svärmor gjorde det inte i den katolska trons namn och hänvisade inte till katolska läror. Jihadisterna var inga vanliga mördare.

Detta är ett av flera exempel på hur påven försöker översläta skillnaderna mellan kristendomen och islam. Sanningen är att islam och kristendomen är två väldigt olika religioner med två väldigt olika grundargestalter. Jesus var en fredlig förkunnare utan världslig makt. Muhammed var en kung och härförare som utbredde sin religion – och sitt styre – med hjälp av svärdet. Fredliga muslimer kan säga att Koranen ska tolkas annorlunda, uppmaningar till våld ska inte tas bokstavligt. Men det blir svårt att övertyga om att Muhammed, som använde våld, missförstod sin egen Koran.

Påve Franciskus sade att både islam och katolicism har sina fundamentalister. Men mannen som mördade sin flickvän och sin svärmor var ingen katolsk fundamentalist. Fundamentalism betyder att gå tillbaka till religionens fundament, till de centrala skrifterna, och tolka dem bokstavligt. Var säger Jesus att man ska mörda? Ingenstans. Jihadisterna var dock islamiska fundamentalister. Jihad är fundamentalt i den islamiska traditionen. De går tillbaka till Koranen och de vill efterlikna Muhammed och de tidiga muslimerna.

I ett öppet brev till påven, publicerat den 25 december förra året, undrar flera före detta muslimer, som numera bekänner sig till katolsk kristen tro, om han kan svara på varför de hellre ska vara kristna än muslimer. De skriver att de flera gånger har försökt nå påven för att dela med sig av sina erfarenheter och oro, men att han vänt dem ryggen. De före detta muslimerna har gått igenom mycket lidande och gjort uppoffringar för sin kristna tro. De har hotats, brutit med sina familjer och tvingats fly. Profeten Muhammed uttalade klart och tydligt att den som lämnar islam måste dödas och tyvärr finns det muslimer som tar dessa ord på allvar än idag.

Fanns det någon mening med dessa uppoffringar undrar brevets undertecknare. Om kristendom och islam är lika bra, var då allt detta förgäves? Det är en berättigad fråga, för det skulle tvinga påven att tala inte bara om skillnaderna mellan islam och kristendom utan också värdera dem – den ena är bättre än den andra. För man ska väl inte bara vara kristen för att man är född kristen? Man är väl kristen för att det är en sann och god religion?

Påven själv är en reflekterande människa, en intellektuell, inte någon som bara passivt har mottagit sin tro från sina föräldrar. Att han är kristen och inte muslim betyder att han anser att kristendomen är mer sann, mera förnuftig, mera god än islam. Som ledare har han en skyldighet att förklara för kristna varför de ska vara kristna och inte muslimer. Så här står det i brevet:

”If Islam is a good religion in itself, as you seem to teach, why did we become Catholic? Do not your words question the soundness of the choice we made at the risk of our lives?”

Islam och kristendomen gör påståenden som motsäger varandra. Antingen är Jesus Guds son eller så är han det inte. Antingen blev Jesus korsfäst eller så blev han det inte. Du kan inte säga att både påståendena är sanna samtidigt. Koranen och evangelierna kan inte båda vara sanna. Jag vill inflika att själv är jag ateist och tror att alla religiösa skrifter är rent mänskliga produkter, men jag tycker det är viktigt att påpeka att även om de inte är gudomligt inspirerade, så innehåller de olika läror som påverkar vårt samhälle, oavsett om vi är troende eller inte, på olika sätt.

Det tyder på brist på mod och intellektuell hederlighet när påven undviker sådana uppenbara motsättningar, förmodligen för att inte göra muslimer arga. Men påven är en man med stort inflytande i världen och hans överslätande hållning riskerar att fördunkla förståelsen av islam. Vad innebär en fortsatt islamisering av västvärlden? Vi vet hur islam ser ut i islamvärlden. Och hur sprids islam? Genom massomvändelser av européer? Nej, genom massinvandring från islamvärlden. Så islamisering kommer med stor sannolikhet att innebär att västvärlden blir mer lik islamvärlden. Kyrkorna blir färre, moskéerna blir fler. Kyrkor görs om till moskéer. I Frankrike håller islam på att gå om kristendomen som största religion.

Hur har de kristna det i islamvärlden? På de flesta håll ser det mörkt ut med diskriminering och förföljelse. Kristna är idag världens mest förföljda religiösa grupp. Avfällingar, muslimer som blivit kristna, misshandlas och dödas och deras barn tas ifrån dem. Påven bidrar med sina uttalanden om islam till att grumla tänkandet, minska vaksamheten och underlätta den fortsätta islamiseringen i västvärlden.

Det finns dock andra röster inom den romersk-katolska kyrkan. Luigi Negri är en italiensk före detta ärkebiskop och nära vän till den föregående påven Benedictus XVI. I en intervju sade han så här om den ansvarslösa invandringspolitiken i väst: ”Jag är katolik och därför tror jag på att välkomna mångfald. Men det här kan inte ske oövertänkt för annars leder det till krossandet och utplånandet av vårt samhälle”.

29 reaktioner på ”Påven bör förklara varför man ska vara kristen och inte muslim

 1. Aha skriver:

  Uppenbarligen vill etablissemanget inte misskreditera Islam. Det måste väl betyda att de ursäktar Islams och dess brutalitet i och med att de välkomnar de muslimska migranterna.
  Är det därför att de ser fram emot det mångkulturella samhället eller är det därför att de som vänstermänniskor tar de svagares parti och dit tillhör ju muslimerna?
  Frågor för tillfället utan svar, men det borde ju vara lätt att få reda på genom att helt enkelt fråga representanter för etablissemanget.

  Vad är det som motiverar dem att inte dela andras oro över Islams bristande kompatibilitet med västvärlden?

  Gillad av 4 personer

 2. Boma skriver:

  Vänstern har verkligen lyckats, att infektera en så gammal och rik institution som dessutom har sitt huvudsäte mitt bland Italienare som inte så lätt låter sig påverkas i min erfarenhet och dessutom vaktas av friska Schweiziska ynglingar i pantalonger är imponerande. Det är möjligen universellt över tid men att folk som lever i den största frihet och det största välstånd man någonsin skådat så har fallit för vänsterns dogma är otroligt deprimerande. Konservativa dissidenter är lika sällsynta som sköldpaddorna på Galapagos eller Aldabra. Kan man säga annat än fan också. Jag blir mer och mer imponerad av Kineser och Japaner, de håller åtminstone på sin kultur.

  Gillad av 8 personer

 3. Eva Danielsson skriver:

  Tänk att en så mäktig man som påven visar sig vara så liten.
  Så mån om att inte stöta sig med någon så att han sviker de ideal och de människor som borde betyda mest för honom.

  En vuxen människa tar ansvar. En vuxen människa vet att man måste ta till vad som krävs när något viktigt sker. Vare sig man är man eller kvinna behöver man kunna stå upp för sig själv och det som är viktigast för en i livet. Sina barn, sina värderingar osv. Med de medel som krävs. Ofta med orubblig enträgenhet. Med våld förhoppningsvis aldrig. Men självklart i nödvärn.

  Att släta över terrorism och terrorister med ”vanliga” mord och mördare med personliga motiv och sjukliga egenskaper, är ovuxen dumhet och feghet.

  Att förneka sin kristna tro för att fjäska för islam som varje vuxen vet har motsatta värderingar och etik eller brist på etik, är ovuxen dumhet och feghet. Och möjligen en medveten strategi för att bli ”populär”.

  Mångfald av idéer och traditioner och kunskap kan fungera och berika.
  Mångkultur fungerar inte.
  Trygghet och sammanhållning bygger på gemensam kultur så pass mycket att en lika syn på saker och ting ger möjligheter till förväntade handlingar av andra. Icke onda handlingar. Trygghet är att veta vad som kan komma att hända i samspel med andra människor.

  Minoritetskulturer kan inlemmas i en god majoritetskultur om de är tillräckligt små och vill inkluderas.
  Frågan är om islam vill inkluderas och assimileras? Något som tyder på det någonstans?

  Gillad av 8 personer

 4. Lennart Bengtsson skriver:

  i dessa dagar då man studerar vad Ingvar Kamprad gjorde i sin ungdom skulle man kanske också se hur påvedömet ställde sig till den tyska nationalsocialismen. Nazismens kontakter till Vatikanen förtjänar ett fördjupat studium. Kanske finns det mellan alla totalitära ideologier och religioner ett slags djupare förståelse och en strävan till underkastelse samt ett gemensamt intresse att hålla efter det fria tänkandet och det öppna sinnet. Det är den som är den gemensamma fienden för de totalitära krafterna och när det behövs så har dessa inga problem att samarbeta.

  Gillad av 6 personer

  • Eva Danielsson skriver:

   Du har nog rätt, Lennart.
   Och jag vill varken ha islam eller nazism eller kommunism, eller socialism eller globalism…

   Kapitalism, ja, eftersom den ger spelutrymme för invividen. Fast den också behöver förnuftiga motkrafter.

   Västvärldens styrka är att sätta individen i centrum. Man föds, har ett medvetande under livet, och dör. Som individ.
   Kollektivism är till för dem som vill ha makt över andra. Och för ett antal osäkra groupies och icke-vuxna som hänger på.
   Äkta kontakt och samhörighet är något annat och kan fungera mellan fria självständiga personer med integritet.

   Gillad av 6 personer

 5. Hovs_hällar skriver:

  Det verkar som om påven, likt många andra högt uppsatta i Väst, helt enkelt är så himla rädd för islam att han inte VÅGAR tala klarspråk om dess ondska.

  En liten fegis, med andra ord. Enbart värd förakt.

  Gillad av 2 personer

 6. Östrahult skriver:

  Jo detta är en mycket allvarlig utveckling, att så fundamentala delar av samhällsbygget havererar. Det gäller även den svenska kyrkan som beter sig på liknande sätt, liksom frikyrkorna.

  Det är faktiskt svårt att förstå hur lämmelflocken bara rusar vidare aningslöst, vad det beror på:

  • Vänsterns sista suck på toppen innan nedförsbacken?
  • Påven: Där kan man misstänka att en högst ordinär person som levt hela livet i skymundan utanför samhället troligen inte har någon korrekt bild av verkligheten
  • Identitetspolitiken som får religionsaktörer att vädra morgonluft?
  • Eller kan det vara så att det handlar om människor som upplever sig leva i kyrkans eller offentlig sektors trygghet och som inte kan tänka sig att deras existens kan hotas? De kanske helt enkelt beter sig som de tror är säkrast för att deras idyll ska bestå

  Gillad av 3 personer

   • Östrahult skriver:

    Man undrar hur vissa människor är funtade och om de menar vad de säger eller om de bara spelar teater. Ett exempel: På en grundskola i Vimmerby skedde en våldtäkt i höstas, skolans ledning höll tyst om detta i en vecka men tvingades sedan medge vad som skett eftersom informationen spridits andra vägar. Nu uppdagas det att elever vid tre tillfällen ertappats med att bära ”vapenliknande föremål” i skolan, som kniv eller soft air gun. Skyddsombudet har gjort en anmälan om att elever haft vapen med sig till skolan och att personalen ”dagligen får utstå kränkningar, hårda ord och diverse mycket otrevliga ord”

    Vad säger då rektorn: ”Jag är en obotlig optimist och vi ska finna rätsida på det här. Liknande händelser har hänt förr på skolor. Som tur är är det inte varje år, men med jämna mellanrum kommer det utmaningar som blir tufft att hantera, säger XX”.

    Som sagt man undrar hur vissa människor är funtade och om de menar vad de säger eller om de bara spelar teater.

    Gillad av 3 personer

 7. Magnus Rosensparr skriver:

  Katolska kyrkans struktur och karaktär är både orsak till problemet, som bara utgörs av en enda person, och orsak till att det inte går att göra något åt. Det finns just nu två påvar, vilket egentligen inte går enligt läran men så är det ändå. Den förre påven Benedictus XVI blev utmanövrerad av de mörka krafterna (förvärldsligade och giriga) i Vatikanen eftersom han var icke-PK. Nuvarande påve Franciskus är insatt av nämnda mörka krafter för att upprätthålla goda relationer med andra kyrkor, stormakter, FN, Världsbanken, Internationella Valutafonden och andra globala spelare – helt enkelt en PK-påve. Här rör det sig om en intern strid i Vatikanen, med ett begränsat antal mäktiga personer inblandade, som inga yttre krafter kan påverka. De goda konservativa anti-PK-krafterna i Vatikanen vet att om den nuvarande globala trenden håller i sig för länge kommer en dag både Rom och Vatikanen att utplånas av Kalifatet.

  Gillad av 4 personer

 8. ulfjoson skriver:

  Tror nog att Påven tänker mer än han vågar säga! Han är en man med makt! Vi vet alla och även Påven att det räcker med EN MAN FÖR ATT STARTA ETT KRIG! Påven vill inte vara den utlösande faktorn! Nät inte övriga stater står eniga är det nog på ett annat plan som debatten ska dras! Vatikanstaten är en munsbit för IS att spränga i luften! Men visst! Omar har i princip rätt!

  Gilla

 9. Elisabeth skriver:

  Mohamed Omar, jag uppskattar verkligen dina diskussioner runt kristendom och Islam. Vi i väst njuter av resultaten av våra förfäders/mödrars ansträngningar och vedermödor och val. Och de valde kristendomen med dess betoning av kärlek, ansvar för nästan och barmhärtighet , på detta byggdes våra samhällen, vår kultur. Nu tar vi allt detta för givet , vi är sekulariserade, vi ser inte ormen som ringlar sig in i vår trädgård. För jag ser verkligen Islam som något ovälkommet, något som kan förändra och föröda våra samhällen, vår kultur. Jag är rätt besviken på påven Fransiscus, jag trodde han skulle kunna entusiasmera kristenheten, och ja, till viss del utmana Islam, hålla Islam i kort koppel. Absolut inte bjuda in och visa svaghet. Det är upprörande att påven och andra kyrkoföreträdare i väst inte tar stark och glödande ställning för de förföljda kristna grupperna i den muslimska världen.

  Gillad av 6 personer

 10. uppstigersolen skriver:

  Jag tycker illa om Islam. En otäck ideologi. Den som tror på vad som står i Koranen måste väl också försöka leva enligt den. Slutsatsen blir att troende muslimer vill oss illa. Varför ska jag försörja dem?

  Gillad av 5 personer

 11. olle holmqvist skriver:

  ”Jesus var en fredlig förkunnare utan världslig makt. ”
  Johannes 18:36 >
  Jesus svarade: »Mitt rike är icke av denna världen. Om mitt rike vore av denna världen, så hade väl mina tjänare kämpat för att jag icke skulle bliva överlämnad..”

  Matteus 22:21 >
  ”Så given då kejsaren vad kejsaren tillhör, och Gud vad Gud tillhörer”

  Kristallklart eller ?

  Gilla

   • olle holmqvist skriver:

    Jag är inte teolog. Jag har kommit fram till att det utifrån vad som faktiskt sägs i NT
    väl kan argumenteras att NT förespråkar en fridsreligion. Om du har tillgång till ” 2000 år tankearbete av de skarpaste hjärnorna på en hel kontinent” kan du väl ge åtminstone ett exempel på något som invaliderar min tes ?

    Gillad av 1 person

  • Palle skriver:

   Olle Holmqvist: Förklara gärna varför du tydligen anser att de bägge av dig anförda bibelcitaten på något sätt skulle motsäga att Jesus inte hade någon världslig makt.

   Gilla

   • olle holmqvist skriver:

    Varje normalbegåvad person begriper att de två citaten visar att Jesus inte uttryckligen, i ord, verbalt…strävade efter världslig makt i form av personlig livvakt, milis eller rätt att uppbära skatt. Samtidigt är det trivialt att ett sådant förhållningssätt innebar en påverkan på andra personers beteende, – gör inte uppror –

    Wiki: ”Seloterna var en judisk gruppering vid tiden runt Kristi födelse …
    ett religiöst renlevnadsparti. Grundaren … Judas Galiléern, som runt år 7 manade till motstånd mot den romerska skattskrivningen. ..År 66-70 var seloterna en av de stora pådrivarna till det stora judiska upproret …då Jerusalem för en tid erövrades”

    Att Jesus hade världslig makt, utan att vilja uppror, visas av att han smög upp till Lövhyddohögtiden, förklädd för att inte bli sedd och kunna reka i smyg. Han ljög dessförinnan för sina bröder om sina avsikter. Joh.7:
    ”Inte ens hans bröder trodde på honom. Jesus sade till dem: ”Den rätta tiden för mig har ännu inte kommit, men för er är det alltid rätt tid. Gå ni upp till högtiden. Jag går ännu inte upp …min tid är ännu inte inne…stannade kvar i Galileen. När hans bröder hade gått upp gick han också dit, inte öppet utan i hemlighet”.

    .

    Gilla

  • Palle skriver:

   Olle Holmqvist: Det verkar delvis handla om vad man avser med världslig makt – du tycks utvidga det till allt som innebär en påverkan på människors beteende. Få skulle väl bestrida att den kristna läran har haft och har en sådan påverkan. Men av huvudartikeln framgår ju klart vad som författaren avser med världslig makt, och här tycks du vara inne på samma linje som Mohamed Omar dvs att politisk eller militär makt inte var något Jesus eftersträvade.
   I alla fyra evangelierna framgår att Jesus inte ville gå ut med informationen att han var Messias (hebr.)/Kristus (gr.) förrän den rätta tiden var inne, väl medveten om att det skulle innebära en process, som skulle sluta i hans offerdöd.
   Den vanliga förväntan bland judarna var att den förväntade Messias skulle innebära en världslig/politisk befrielse från ockupationsmakten och ökad världslig makt ungefär som tidigare under kung Davids tid. Jesus betonar att hans rike är av helt annat slag, något som hans lärjungar hade svårt att ta till sig. Detta gäller även Joh. 7 – vad Jesus gjorde när han obemärkt tagit sig in i Jerusalem var att bedriva religiös undervisning i templet inte att agera politiskt eller på annat sätt eftersträva världslig makt.
   En av de avgörande skiljelinjerna mellan judisk och kristen teologi handlar om Jesajas ”Herrens lidande tjänare” där den kristna tolkningen innebär att detta syftar just på Kristus. Själva uttrycket är talande och är så långt från konventionell maktutövning som man kan komma.

   Gilla

   • olle holmqvist skriver:

    Det viktiga i vår tid är att NT och Koranen inte kan jämställas. NT vill inte styra polis/milis/miltär våldsmakt, inte heller ha beskattningsrätt, dvs finansiera staten. Koranen är till bokstaven precis tvärtom. De flesta muslimer, jag känner tillräckligt många, menar ändå att religion skall vara, var och ens privatsak.Koranen ska inte tas bokstavligt. Det är en stridsskrift från en annan tid. Bra det. Men Drottninggatsmördaren kan mycket väl – utifrån Koranen, motivera vad han gjort, motsägelsefritt.

    Svenska Kyrkan kommer aldrig att fördöma något våldspåbud i Koranen. Vad skickar det för signal till de få våldsbenägna i landet ? Svaghet ? Drottninggatsmördaren sade sig bekriga Sverige eftersom Sverige bekrigade IS. Ologiskt ? Att uppleva sig som stridande på en sida i ett krig ? Under de senaste 70 åren har 17 svenskar, medvetna om risken, dött i strid under FN: Under det senaste året har fem civila svenskar dött i FN:s strid.

    Gilla

 12. Sofi skriver:

  Den amerikansk-judiske aktivisten Barbara Spectre, som numera bor i Sverige.

  Spectre har gjort sig ökänd sedan hon förespråkat en mångkulturell omvandling av Europa, och sagt att judarna kommer gå i fronten för den.

  76-årige Barbara Spectre får Konungens medalj i 8:e storleken i högblått band för sina så kallade ”framstående insatser för den judiska kulturen i Sverige och utomlands”, skriver kungahuset.se.

  Gilla

 13. Underdog skriver:

  Som Christopher Hitchens sa: ”Of all the toxic forms religion takes, Islam is the most toxic”.

  Personligen tror jag att kyrkornas hållning är en blandning av naivitet, feghet och en insikt att migrationen leder till att religionen i allmänhet återtar ett inflytande i samhället som gått förlorat i västeuropa. Det sistnämnda förklarar varför det inte finns några apologeter bland de kristna ledarna i USA. De har redan inflytande och behöver inte surfa på en muslimsk våg.

  Ta en sådan som Ulf Bjereld, enligt min uppfattning en av Sveriges farligaste personer. Hans hållning till islam är naturligtvis helt beroende på den makt han får genom att nykomna röstar på hans parti och stöder hans position. Som tack sitter han och delar ut anslag till de muslimska organisationerna. Bjereld är tidigare medlem i KPML(r) och har den vägen naturligtvis lärt sig allt om hur man infiltrerar ett demokratiskt samhälle utan att någonsin utsätta sig för väljarnas dom. Men i de statliga medier som med nyspråk kallar sig fria används han som expert och tillåts kommentera det ena och det andra utan att hans egna åsikter någonsin tydliggörs.

  Gillad av 1 person

  • patriotzz skriver:

   Väldigt angenämt att höra att det finns någon som identifierar BJERELD som ett av de stora hoten mot vårt samhälle.
   Han sitter i socialdemokraternas verkställande utskott som representant för Tro och Hopp
   vilken är S:s kontrollerande gren för religiösa samfund.
   I den rollen är han ansvarig för avtalet mellan ToH som reglerar maktfördelningen mellan partiet och Muslimska brödraskapet.
   Bjerelds kollega Peter Weiderud är utsedd av Teskedsgumman att vara chef för Svenska institutet i Alexandria, en mycket dålig utnämning med hänsyn till Weideruds signalvärde som förkämpe för muslimska brödraskapet- Sällskapet är terroriststämplat i Egypten!
   Vilken underbar representant för det land teskedsgumman inte tar på allvar.
   En sådan chef för UD borde bytas ut om det fanns någon med politisk kraft.

   I den här smeten ingår UD:s politiska preferanser som består av en axel över Iran, Assad och Putin med gemensam nämnare i Muslimska brödraskapet.
   Helt riktigt tyckte jag mig se att Weiderud verkade från Libanon nu i dessa dagar.
   Tänk om man kunde städsla ett kurdiskt, SAS eller Seal-förband att utföra ett städuppdrag.

   Gilla

 14. ANSTALTSLÄKAREN skriver:

  PÅVEN ÄR ANSTÄLLD AV JEAN CLAUDE JUNCKERS OCH DEN EUROPEISKA CENTRALBANKEN OCH HAR INGET ANSTÄLLNINGSKONTRAKT LÄNGRE MED JESUS KRISTUS .DET UPPHÖRDE AUTOMATISKT DÅ PÅVEN FÖR LÄNGE SEDAN HELT FRÄCKT PÅSTOD SIG VARA BEHÖRIG VIKARIE FÖR JESUS KRISTUS.PÅVEN ÄR EN VIKTIG PROPAGANDIST FÖR DET HÄNSYNSLÖSA OCH ODEMOKRATISKA GENOMFÖRANDET AV EU:S SK KALERGI-PLAN.DET ÄR ÄVEN DEN SK SVENSKA KYRKAN SOM NUMERA ÄVEN HAR JEAN CLAUDE JUNCKERS OCH GEORG SOROS-DEN FD AUSCHWITZ-KAPON -SOM ARBETSGIVARE.DEN SVENSKA KYRKAN ÄR DÄRFÖR NUMERA VARKEN SVENSK ELLER EN KYRKA UTAN EN PROPAGANDACENTRAL PRECIS SOM DEN KATOLSKA KYRKAN.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.