Tänk om det inte går att fixa Sverige?

I ett nytt avsnitt av podden Antikalifen (inspelat 14 februari) pratar jag med Patrik Engellau. Det finns, menar Engellau, i Sverige en övertygelse om att ”det händer inte här”. Allt snack om kollaps är bara högerpopulistisk paranoia, svensken klarar allt. Engellau kallar detta för Tjörnbro-syndromet. Han har döpt syndromet efter en händelse som ska ha skett år 1980.

En kall vinternatt detta år blev Tjörnbron påkörd av ett fartyg och rasade. Det påstås att en man kom i bil, stannade framför hålet, skakade sedan på huvudet och bestämde sig för att sådant inte händer i Sverige. Han körde därför vidare mot hålet och föll ned i sjön.

Både jag och Engellau konstaterar att även vi lider av Tjörnbro-syndromet. Vi har svårt att föreställa oss att det svenska samhället skulle kollapsa. Så pratar vi om massinvandringen. Jag föreslår att vi startar ett Återvandringsverk, eller så säger jag byrå i podden, för att hjälpa folk som vill att resa tillbaka till sina hemländer.

Det finns bevisligen många som inte trivs i Sverige. Ett aktuellt exempel är Ismail Abuhelal, imam på Stiftelsen Växjö muslimer, som sade att han och hans muslimska vänner inte känner sig hemma i ett Sverige utan böneutrop. Han och hans vänner skulle kunna få hjälp av Återvandringsverket.

Du kan stödja podden genom att swisha till 0760078008 (Eddie Råbock).

https://soundcloud.com/antikalifen/tank-om-det-inte-gar-att-fixa-sverige