Tänk om det inte går att fixa Sverige?

I ett nytt avsnitt av podden Antikalifen (inspelat 14 februari) pratar jag med Patrik Engellau. Det finns, menar Engellau, i Sverige en övertygelse om att ”det händer inte här”. Allt snack om kollaps är bara högerpopulistisk paranoia, svensken klarar allt. Engellau kallar detta för Tjörnbro-syndromet. Han har döpt syndromet efter en händelse som ska ha skett år 1980.

En kall vinternatt detta år blev Tjörnbron påkörd av ett fartyg och rasade. Det påstås att en man kom i bil, stannade framför hålet, skakade sedan på huvudet och bestämde sig för att sådant inte händer i Sverige. Han körde därför vidare mot hålet och föll ned i sjön.

Både jag och Engellau konstaterar att även vi lider av Tjörnbro-syndromet. Vi har svårt att föreställa oss att det svenska samhället skulle kollapsa. Så pratar vi om massinvandringen. Jag föreslår att vi startar ett Återvandringsverk, eller så säger jag byrå i podden, för att hjälpa folk som vill att resa tillbaka till sina hemländer.

Det finns bevisligen många som inte trivs i Sverige. Ett aktuellt exempel är Ismail Abuhelal, imam på Stiftelsen Växjö muslimer, som sade att han och hans muslimska vänner inte känner sig hemma i ett Sverige utan böneutrop. Han och hans vänner skulle kunna få hjälp av Återvandringsverket.

Du kan stödja podden genom att swisha till 0760078008 (Eddie Råbock).

43 reaktioner på ”Tänk om det inte går att fixa Sverige?

 1. Emil skriver:

  Det är faktiskt inte en dum idé. Ett återvandringsverk. Jag själv kom i samtal för en tid sedan med en handläggare på arbetsförmedlingen. Hon kommenterade på en fråga jag ställde angående arbetsmarknaden för ”yrkesgruppen handläggare” att migrationsverket nu säger upp mängder av just handläggare. Jag svarade henne då att jag tyckte att staten kunde gott anställa dessa i ett ”utvandringsverk” i stället då det måste finnas en väldig massa folk i Sverige som inte har här att göra. Hon visste inte riktigt vad hon skulle svara på den kommentaren…(jag biter mig sällan i läppen utan talar från hjärtat…ibland får man problem av det, men mestadels uppskattning. Faktiskt. De flesta uppskattar ärlighet.)

  Gillad av 7 personer

  • Hedvig skriver:

   @ Hosianna 16 februari, 2018 at 09:08

   Bra att du länkar till Johan Westerholms senaste artikel ”Absolut idot” i Ledarsidorna.se!

   I kommentarsfältet hittar man också den här länken, som understödjs av Krister Thelin, välkänd och välrenommerad jurist.

   Jag uppmanar alla som vill upprätthålla våra nuvarande grundlagsskyddade yttrande- och tryckfrihetslagar skriver under detta upprop! De utgör ju en hörnsten i vår svenska demokrati.

   https://www.stoppagrundlagsandringen.com/

   Gilla

 2. JBEducareMM skriver:

  Ett intressant fenomen framkommer när Mohamed Omar intervjuar Patrik Engellau….

  Patrik Engellau har ett typiskt – svenskt – sätt att vilja treva sig fram i sitt talande…eller konverserande…. när han verkar vilja fördjupa sig i ett tankespår, en tankebana…Där är han då lite eftertänksmt trevande efter en analys och lite typiskt – svenskt – försiktigt antydande att han vill utveckla en teori….
  För utomstående kan det uppfattas som en slags osäkerhet när han påbörjar sitt tankespår, som man då anar skall leda fram till den slutssats som han vill uppnå, som då vill inledas med en sådan försiktig ansats till ett – analytiskt resonemang – , men som Mohammed Omar ofta då inte verkar kunna uppfatta, kunna lyssna in och invänta – utvecklingen av – ….

  Mohamed Omar verkar inte kunna stilla sig själv eller kunna förmå sig att följa den – tanketråd – , som då Patrik Engellau verkar vilja påbörja att – nysta upp – …

  Istället avbryter Mohamed Omar det som Patrik Engellaus påbörjar i sina – tanketrådar – (och som man själv som lyssnare då vill höra), ….vilket gör att för en – svenskt – blir det hela ett slags – påfrestande samtal – …

  Detta just därför att inte ett – tillräckligt lyssnande – , eller att inte ett – tillräckligt inlyssnande – mellan parterna verkar förekomma….

  Nu är ju PE, också på ett – typiskt svenskt manér – , tålmodig, avvaktande och verkar acceptera att – bli avbruten – stup i kvarten, men det medför ändå att – samtalandet – mellan Mohamed Omar och Patrik Engellau inte kan uppfattas som ett slags fullgott – samtalande – ….

  Det kan istället uppfattas som just ett – haltande samtal – , därför att inte ett tillräckligt inlyssnande finns hos den frågande parten……

  Det är antagligen på så sätt som just olika kulturella språk, olika kulturell påverkan, skapar just olikheter i samtalsvanor, i samtalsstilar, i förhållningsstilar, hos olika folkstammar och olika kulturer och språkstammar…..

  Det som i en förlängning också skapar olika musikstilar, olika debattstilar och olika förståelser i olika kulturfamiljer….

  Det är detta, denna – språkmusik – , som också medför att olika folk, med alla sina olika språk, alla kan känna sig som mest – hemma – när de just samtalar med dem som samtalar – likadant – som dem själva ….alltså samtalar med likartad rytm, med likartad takt, med likartade avbrott, med likartade förmågor till – inlyssnande – , med likartade förmågor att kunna skapa begriplighet och samförstånd, eller ömsesidig förståelse, eller att kunna skapa – musik – i det språkliga ….

  Det är förståeligt att samer, romer, judar, finlandssvenskar och tornedalingar vill bevara, beskydda, värna och kultivera sina språk, och just sin – språkmusik – , sin tradition och sin kultur….

  Men det är egenligen lika intressant att det verkar vilja anses att – det svenska språkets – språkmusik, rytm, takt och inlyssningsförmågor, inte vill anses vara lika viktigt att värna, bevara, beskydda eller kultivera….

  Märkligt….

  Gillad av 6 personer

  • Å skriver:

   Lade märke till samma sak. Mot slutet verkar det som om Patrik Engellau helt enkelt ger upp försöken att få något sagt och låter Antikalifen trampa vatten bäst han gitter.

   Gillad av 1 person

   • Jörgen Bergmark skriver:

    Håller med, tråkigt att man inte fick höra vad PE har att säga, gillar Omar men han låter inte sina gäster komma till tals.

    Gilla

  • Moab skriver:

   Jag tänkte först avvika men är böjd att hålla med. En stor skillnad mellan Omar och Patrik det är djupet som kommer av erfarenhet, jag uppskattar Omar men får en känsla av en vilsen rotlös pojke, som logiskt kan finna vissa ståndpunkter, men som säkert på samma sätt också tidigare kunde motivera sig som muslim, kort, det saknas djup. Därför blir det lite tröttande när Omar lägger ut texten om sådant som exempelvis återvandring, visst kan han uttala sig om detta, men det är en lätthet i tonen som kommer sig av att inte ta ansvaret för dessa människors liv på tillräckligt allvar, och ej heller svenskarnas liv, och här är Omar mer lik etablissemanget med sin hybris och ständiga aptit på att experimentera med oss än Patrik. Nej, lite mer återhållsamhet från Omar hade varit klädsamt, jag förnimmer en begynnande hybris, för att höja kvaliteten ytterligare så tror jag en smula återhållsamhet är på sin plats.

   Gillad av 3 personer

  • Hedvig skriver:

   @ JBEducareMM 16 februari, 2018 at 09:13

   ”Patrik Engellau har ett typiskt – svenskt – sätt att vilja treva sig fram i sitt talande…eller konverserande…. när han verkar vilja fördjupa sig i ett tankespår, en tankebana…Där är han då lite eftertänksmt trevande efter en analys och lite typiskt – svenskt – försiktigt antydande att han vill utveckla en teori….”

   ”typiskt – svenskt – sätt …” ??? Det kan jag nog inte hålla med dig om!

   De borgerliga, intellektuella och allmänbildade svenska män i PE:s ålder som finns i åtminstone mitt sociala nätverk skiljer sig från PE. – Hur? – Framför allt genom att de har ett livligare – ska vi säga mer ”osvenskt” temperament.

   Till det kan vi lägga andra påtagliga skillnader mellan PE och Mohamed Omar: generations- och klasskillnader.

   De flesta svenskar som lever idag tillhör yngre och mindre bildade generationer än Patrik Engellau. De som gått i svenska skolor under de senaste decennierna är i huvudsak okunniga och obildade, om de inte haft turen att födas in i den bildade medel- och överklassen.

   I det sammanhanget kan jag inte komma på en enda bildad och intellektuell partiledare, riksdagsledamot eller minister. Kan du?

   Jag tycker att det är väldigt roligt och uppfriskande att Patrik Engellau och Mohamed Omar diskuterar.

   Gillad av 2 personer

  • Hovs_hällar skriver:

   Jbeducaremm — Intressant. Även jag reagerade på denna hackiga rytm i samtalet. Omar är mycket kunnig på sitt fält, men han kan prata för mycket och hacka sönder en tankegång.

   — Dock EN sak jag inte håller med dem om: Beteendet i butiker. Har funnit att det faktiskt ÄR väldigt oartigt att inte åtminstone säga HEJ till en expedit i en butik, där det är manuell betjäning!

   Jodå, vissa kan få en impuls att bara gömma sig, och så var jag förr. Men har tänkt om. Är man inte ute efter någon speciell vara, så kan man faktiskt säga det: ”Åh, jag vill bara titta runt lite”…

   Gillad av 2 personer

  • Margareta skriver:

   Hej! Det fungerar inte för mig att trycka ”liked” så därför skriver jag här. Mycket bra iakttagelse detta med kulturella språk.

   Gilla

 3. Samuel af Ugglas skriver:

  Ingen ändring sker förrän svenska folket tvingas sluta att leva av ”varandras” pengar (egendom).
  Att invandrarna gör det, påskyndar bara händelserna. Håll gott fast i dina kunskaper och fall inte ner i den socialistiska ormgropen.

  Gillad av 1 person

 4. Jonas skriver:

  Din Tjörhistoria är felaktig och har aldrig hänt.
  Däremot var det en bil som såg nödraketerna ifrån fartyget och stannade, innan bron, för att se vad som hänt. Eftersom det var kraftig dimma, med cirka 10 meters sikt, så såg de ingenting och bestämde sig, troligtvis, för att fortsätta hem till Tjörn och ringa sjöräddningen. Den bilen körde ut över kanten och alla omkom.

  Gillad av 2 personer

  • Underdog skriver:

   Jaja. Av de döda är det inte lätt att få besked 9m varför de gjorde vad de gjorde. Det man vet är att det stod en hjälplös man på andra sidan som inte fick rätt respons på sitt blinkande. I övrigt håller jag med PE i att det finns ett starkt mått av ”det kan aldrig hönda här” tänkande i vårt olyckliga land.

   Gilla

 5. Hosianna skriver:

  Glömde ju, att delge mitt, väl beprövade, tips för ofrivilliga shoppare – med viss reservation för att vuxna kvinnor generellt lär anses mer kapabla i exempelvis klädbutiker än vuxna män.

  Värt att prova för den som inte vill ha hjälp: Lokalisera kassan och gå mot den, sök ögonkontakt med personalen, hälsa leende, titta omedelbart bort och fortsätt målmedvetet in i lokalen.

  Lycka till! 🙂

  Gilla

 6. Magnus Rosensparr skriver:

  ”Tänk om det inte går att fixa Sverige?”

  Frågan är mer än berättigad, men måste förses med bisatsen; ”med demokratiska medel?” Den frågan har vi inte svar på än. Att det däremot går att ”fixa Sverige” med våld är det ingen tvekan om. Allting går att lösa med våld. Den som inte tror på det kan ju bara titta på det andra världskriget.

  Gillad av 1 person

  • Erik H skriver:

   I Libanon har de kristna gått från 80 procent 1861 till 33 procent idag. Där försökte man fixa konflikterna med ett inbördeskrig som pågick i 15 år. Det avslutades med att de kristna avsade sig makten och nu för en allt mer tynande tillvaro. Kristna, sunniter, shiiter, druser, alaviter mm bor nu för sig själva. Det finns säkerligenåsikter bland de kristna vad inbördeskriget egentligen fixade. En miljon kristna lebaneser bor nu utomlands och de gillar uppenbarligen inte läget.

   Gillad av 1 person

 7. Spiro skriver:

  Sveriges television spred förra veckan en kritiserad nyhet om en ”läkare” från Syrien som inte lyckas bli legitimerad i Sverige. Samhällsnytt har granskat fallet och det visar sig att den syriske mannen inte ens brytt sig om att försöka skriva kunskapsprovet och att det statliga tv-bolaget undanhåller centrala fakta för sina tittare.

  https://samnytt.se/svts-syriske-lakare-har-struntat-i-kunskapsprovet-i-snart-tva-ars-tid/
  Fejk vinklingar i långa banor…här får Eliasson något att hugga tänderna i…

  Gillad av 2 personer

 8. Folke skriver:

  Läser texterna från DGS regelbundet och ibland kommentarer. Ofta är det fråga om bra eller inte. Men nu är det ett faktum att massinvandringen från Nordafrika, Mellanöstern och Afghanistan ägt rum. Hur kommer Sverige att förändras av detta? De som påverkas mest av detta är unga kvinnor, deras attityder, vare sig det vet det eller inte kommer att göra deras liv annorlunda än deras mödrars. Se här modern modereklam (klänning ovanför långbyxor, huvudbonad för att dölja smutsigt hår). Det föreslagna modet (klänning ovanpå långbyxor) är en väg i smyg mot burkor (då flyttar jag någon annanstans). vanja.metroomode.se

  Gillad av 1 person

 9. Rolf Andersson skriver:

  Hej,
  Det ser ut som det gör i skolorna därför att de vill att det skall se ut så.
  Vi har importerad brottslighet därför att de vill att vi skall ha det.
  Vi har ett materialistiskt samhälle utan själ därför att de vill att vi skall ha det
  och att vi köpt det.
  Jag tror att det enda som vi verkligen bestämt själva (om än omedvetet) är
  att vi känner att vi själsligen håller på att dö och att vadsomhelst annat är bättre än
  att leva i en lögn.
  Om viljan finns så går allting. Kika på polisen i Uppsala som tydligen har en ganska tuff
  polischef – som på senaste tiden har gjort en hel del effektiva tillslag.
  Kika på diverse friskolor som har mycket bättre resultat än genomsnittet
  Det vi ser i vårt samhälle idag är skapat. Nyckelspelarna vet mycket väl vad de håller på med.
  Kan vi stava till ”förräderi”?
  De jobbar för makter utanför landets gränser och dolda intresseorganisationer.
  Konspirationer? Nej, inte alls!
  Vi behöver en förnuftig revolution – evolution – en renässans
  Mvh
  Rolf

  Gilla

 10. Petter skriver:

  Hur kan det komma sig, att så många som inte fattat att vi är ockuperade? Än så länge kan svenskar vända detta, men om 80 % vill ha det så här? Hur lång tid tar det innan majoriteten förstått färdriktningen? Måste alla ha blivit rånade? Då menar Foliehatten inte skattemässigt, för där är vi alla svenskar redan rånade, utan han menar på riktigt, av 5 slynglar med mörkare hy.

  På bara några år har M ändrat kursen 360 grader och ”högergir” i invandringsfrågan, har utan tvekan varit framgångsrik för partiet på senare tid. Att gå från Reinfeldts asylhaveristiska linje till att i praktiken ställa sig bredvid SD i invandringsfrågan, utan att partiet gnisslar till rejält, är en politisk bedrift. Frågan är hur nära SD, M vill gå?

  Moderaternas Elisabeth Santesson har gjort flera utspel den senaste veckan om migrationspolitiken. Vem säger att M:s utspel i migrationsfrågor är ärligt menade och inte bara ett spel för galleriet, i syfte att vinna tillbaka väljare från SD? Varför går man annars fram med en politik man vet att varken C eller L accepterar och detta bara månader innan valet? Döljer M något?
  http://foliehatteniteckomatorp.blogspot.se/

  Gillad av 2 personer

 11. Erland Tryggvesson skriver:

  Skumt med det där DNA-profileringstestet som Eddie tog. 1/5 jude. Kan vara fake. Bl.a. företaget 23&me skall ha syslat med falska svarsresultat (https://www.nordfront.se/dna-foretag-forfalskar-resultat.smr). Det kan vara så att man vill att Eddie, som numer är viktig person i sveriges alt-lightrörelse, ska känna lojalitet med judenheten och därmed avstå från att kritisera folkutbytet. J. är nämligen just den etniska grupp som arbetar mest för folkutbyte i västvärlden. I Sverige har förstörelsen kommit mycket långt och insatserna är höga.

  Gilla

 12. Gunnar Strandell skriver:

  ”Återvandringsverket” skulle få en omöjlig uppgift. Det visar erfarenheten.
  Människor som flytt är sällan välkomna tillbaka. De betraktas som fegisar och avfällingar. De blir inte väl sedda om de vill återta egendom som de lämnat.

  Finns det pengar, som när Tyskland återförenades, kan det dämpa stridsviljan, men saknas de blir det fejd.

  Till slut får vi leva och agera utifrån den situation vi har och kan bara ta lärdom för framtiden, även om det verkar vara svårt i dagens politiska system. Danmarks tankegångar om att man ska säkra nytt uppehälle innan man lämnar det man har tilltalar mig.

  Referenser
  Baltutlämningarna
  Återvändare till Baltikum efter murens fall som fick stryk när de kom ”hem”.
  Kurder som ville men inte var välkomna ”hem”.
  Chilenare som inte var välkomna ”hem” trots att de vägrat assimilation eller integration i Sverige.

  Gilla

 13. Grus-Olle skriver:

  ” En kall vinternatt detta år blev Tjörnbron påkörd av ett fartyg och rasade. Det påstås att en man kom i bil, stannade framför hålet, skakade sedan på huvudet och bestämde sig för att sådant inte händer i Sverige. Han körde därför vidare mot hålet och föll ned i sjön ”.

  Och en blåsig septembernatt 1994 lossnade bogvisiret på ett fartyg som hette Estonia, men som egentligen borde ha hetat Sweden inser vi nu.
  Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen. Eftersom det var så pass längesen nu vi var i krig så har vi ingen erfarenhet i konflikthantering och då är det bara naivt att tro att Sverige kan räddas.
  Det enda som skulle kunna ge hopp är om Reinfeldt åtalas för vad han har åstadkommit.

  Gilla

 14. Leif Nilsson skriver:

  Den prisbelönte* danske journalisten och tv-producenten Jeppe Samuel Cholewa Juhl, är minst sagt pessimistisk när det gäller frågan ”OM DET GÅR ATT FIXA SVERIGE?”
  Se hans kortvideo ”On the disaster of Sweden” (ca 5 min):

  (*Danmarks främsta journalistpris – Cavlingprisen.)

  Gillad av 1 person

 15. ANSTALTSLÄKAREN skriver:

  ARKITEKTERNA BAKOM DEN PLANERADE KOLLAPSEN AV NATIONALSTATEN SVERIGE TÄNKER INTE RIKTIGT PÅ SAMMA SÄTT SOM DGS:S REDAKTION.DET SOM FÖR REDAKTIONSMEDLEMMARNA TER SIG SOM EN KOLLAPS ÄR FÖR DEM ETT FÖRVERKLIGANDE AV EN HETT EFTERLÄNGTAD MÅLSÄTTNING SOM INNEBÄR ETT FÖRVERKLIGANDE AV ”NEUSCHWEDEN” I ”NEUROPA”.ETT ”NEUSCHWEDEN” SOM BEFOLKAS MER OCH MER AV NYSVENSKAR SOM INTE ÄR SVENSKAR ALLS UTAN ALLA ÄR DE ÄVEN HETT ETERLÄNGTADE ”NYSVENSKA” KALERGI-BARNEN.OBSERVERA!MEDLEMMARNA I EUROKOMMISSIONEN TÄNKER INTE PÅ SAMMA SÄTT SOM MEDLEMMARNA I DGS REDAKTION.

  Gilla

 16. versaillessite skriver:

  Vanlig elementär hövlighet kräver väl att man hälsar på dem som befinner sig i en butik, även om man bara vill titta? Vad beträffar kindpussandet är det mycket vanligt här i Frankrike. Jag försöker undvika det men det är inte alltid möjligt, utan att såra folk.
  Slutligen: återinvandring är svårt att tro på. Det verkar snarare som om många invandrare i Sverige vill stanna kvar och ändra landet så att det skall likna deras ursprungsland.

  Gillad av 1 person

 17. Jo skriver:

  Nej Mohammed Omar, jag blir inte kränkt av att ett gäng lågutbildade muslimer från tredje världen inte egentligen vill bo i Sverige. Däremot blir jag heligt förbannad när du och andra tror att jag ska vilja betala för dem! Du har rätt i att vi måste stänga kranen och du har även rätt i att de behöver lämna vårt land. Men det åstadkommer vi enklare genom att DRA IN ALLA BIDRAG. INGEN arbetsför vuxen människa ska kunna leva sitt liv på bidrag, vare sig i Sverige eller på vår bekostnad i sina hemländer. Hur kan du ens föreslå något så KORKAT? Det gör mig vanvettigt arg att du tror att du kan dela ut mina pengar till dessa människor! Varför ska JAG jobba och slita för att försörja dem? Var är min bostadsrätt i Nacka? Varför efterskänks inte mina studielånen som man gör med invandrarnas? Varför ska jag som skattar betala fullt pris för att laga mina tänder när illegala invandrare kommer undan med en symbolisk summa?

  Även om vi släpper kravet på rättvisa och ANSTÄNDIGHET håller inte ditt resonemang. Att betala folk för att komma hit för att sedan åka hem med livstids försörjning kommer att fungera som en ytterligare pull-faktor och det SISTA vi behöver är att ge fattiga människor ännu fler anledningar att söka sig hit! Det finns ingen gränspolis i världen som kommer att kunna skydda vårt land från en regelrätt invasion av nya bidragstagare om du fick gehör för ditt galna resonemang! Inte heller hjälper det oss ekonomiskt. Var ska du ta pengarna ifrån? ”Ett par miljonerna per person i livslånga bidrag utbetalda i en klumpsumma för att åka hem” Var det inte ungefär så du sa?

  DU MÅSTE FÖRVÄXLA OSS MED NORGE OCH MODER THERESA!

  Gilla

 18. Jo skriver:

  Mohamed Omar, jag har ett absolut villkor för att överhuvudtaget diskutera ditt återvandrarstöd. OM det ska inrättas ett stöd för att lämna Sverige ska det gälla oss ALLA! Jag vill alltså ha rätt till samma pengar för att lämna Sverige som invandrarna. Det känns rimligt o rättvist. Allas lika värde och allt det där…

  I MIN VÄRLD ÄR ALLA DISKUSSIONER OM BIDRAG BAKVÄNDA OCH DIREKT STÖTANDE!

  VI BEHÖVER FÄRRE INTE FLER OCH MER BIDRAG!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.