Man behöver nästan aldrig förvåna sig

Patrik Engellau

Visste du att det finns en svensk myndighet som heter EFS-rådet? Det gjorde inte jag. Men så uppmärksammades jag på att det kommit en ny utredning av Jan Edling från just EFS-rådet. Jag återkommer till utredningen.

Att EU har starka drag av välfärdsindustriellt komplex har man väl alltid haft lite på känn. Till exempel har EU stora fonder såsom Europeiska Socialfonden och Europeiska regionala utvecklingsfonden. För att dela ut pengarna måste EU förstås ha en lämplig apparat som i Sverige blivit myndigheten EFS-rådet (Rådet för Europeiska socialfonden i Sverige). Enligt senaste årsredovisningen delade EFS-rådet år 2016 ut 2,7 miljarder kronor till ”250 intressanta socialfondsprojekt över hela landet”. (För att man ska kunna förstå årsredovisningen finns en hjälpsam ordlista på tre sidor, där begrepp som Europautlysning, Flaggskepp, LLU, UVAS och N+3 får sin fullständiga förklaring.)

Men EFS-rådet delar inte bara ut pengar i allmänhet, utan efter devisen ”vi förändrar arbetsmarknaden”. Nu har alltså EFS-rådet låtit Jan Edling fundera på hur det ska gå till. Edling, det lilla jag känner honom, är en klok karl, men när man får ett uppdrag av ett Mäktigt Intresse har man inte så många frihetsgrader. Jag vet vad jag talar om för jag har varit i den belägenhet i åtskilliga år både som anställd och som konsult. Det handlar mest om att hitta på nya, fiffiga sätt att motivera varför Intresset ska ha mer pengar för att göra ungefär samma sak som det misslyckats med under årtionden fast det nu ska ske i lite större skala.

Edling sammanfattar sin rapport i Dagens Samhälle (31/1 2018). Han har kommit fram till att ”andelen sysselsatta skulle behöva öka till 83 procent 2020, 84 procent 2025 och 85 procent 2030 för att upprätthålla samma nivå på välfärden som idag”.

Statistiska Centralbyrån anger att andelen sysselsatta idag ligger kring 70 procent. Det är alltid lurigt att hämta statistik från olika källor, men det känns som om Edling presenterar en rejäl utmaning för oss. (SCBs siffror avser personer 15 – 74 år. Om man i stället räknar 20 – 64 år så ligger dagens andel sysselsatta kring 80 procent. Det är kanske det Edling gjort. Då blir utmaningen lite mindre.)

En av de grupper som är särskilt drabbade av arbetslöshet är invandrare, säger Edling. Just därför, hävdar han obegripligt nog, är det bra att Sverige har så hög invandring när vi nu ska höja sysselsättningsgraden: ”I ljuset av detta kommer den invandring Sverige haft att visa sig vara ett viktigt konkurrensmedel gentemot länder som valt en mer begränsad invandring”.

Hur kan detta vara möjligt? Hur kan det vara en fördel att ha många av en sort som är svår att sysselsätta när man vill öka sysselsättningsgraden till hittills okända nivåer på bara några år? Jo, detta förutsätter ”att Sverige har en integrationspolitik som inkluderar och inte stöter bort invandrarna genom att utsätta dem för segregation och trångboddhet”. Detta förutsätter också att ”större krav” ställs på barns och ungdomars utbildning.

Förstår du? Bara vi löser problemen med skola och integration så kommer hittills svåranställda migranter att bli Sveriges trumfkort när det gäller att höja sysselsättningsgraden till rekordnivåer. Om vi bara gör det vi inte vet hur vi ska göra så blir det lätt att göra resten.

Nja, riktigt så lätt var det inte att göra resten, visar det sig. Det behövs också herkuliska insatser av politikerna och det välfärdsindustriella komplexet:

Det har blivit allt viktigare att bedriva en förebyggande arbetsmarknadspolitik, där arbetsmiljö, uppgradering av arbetsorganisation och kompetensutveckling kommer att bli allt viktigare… Staten måste i framtiden ta ett ökat ansvar för finansieringen av det livslånga lärandet, så att också grupper utan bra avtal kan få tillgång till utbildning. Staten måste dessutom, genom Arbetsförmedlingen, fortsätta att ta ansvar för de grupper som står längst från arbetsmarknaden… Den roll som kommuner och landsting spelar kommer att bli allt viktigare… Regionerna bör vara en viktig resurs för att ta fram långsiktiga regionala kompetensplattformar…

När jag läser detta slår det mig att jag ska skicka in ett ämnesförslag till radioprogrammet På minuten, nämligen ”Då insåg jag plötsligt hur lätt det egentligen är att lyfta sig själv i håret”.

77 reaktioner på ”Man behöver nästan aldrig förvåna sig

 1. Palle skriver:

  Patrik: Utmärkt att du sätter fingret på den här absurda rapporten och dito myndigheten. Det hela påminner även om hur våra politiker ofta uttrycker sig: exempelvis statsministern (han är inte ensam om detta) uttrycker sig ofta så att han beskriver problem och sedan övergår till alla de saker som måste vidtas för att lösa problemen. T.ex. att nu måste det bli ordning och reda i förorterna, gängkriminaliteten måste bekämpas, ökad sysselsättningsgrad eller vad det nu vara månde (det finns en del att välja på). Hela tiden fokus på vad som måste göras för att nå de önskvärda målen, men sedan stannar det vid det, något trovärdigt handlingsprogram för att göra verklighet av visionerna saknas – det som blir resultatet av talen blir endast varianter på tidigare provade varianter, som skändligen misslyckats (nystartsjobb och allt vad benämningarna består i).
  Någon ordentlig uppföljning av våra stora medier där politikerna verkligen ställs till svar för alla berg (i form av miljardsatsningar), som frambringat en råtta (ett mycket blygsamt antal anställda) sker sällan eller aldrig. Socialdemokraternas löfte om att Sverige skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020 infaller ju lämpligt nog mitt i nästa valperiod, så att väljarna hunnit glömma det troliga misslyckandet till valrörelsen 2022.
  Tänk om man i stället lade krutet på att välja ut personer med omvittnad förmåga att åstadkomma resultat och ge dessa frihet att välja metoder – kanske av typ Leif Östling, som t.o.m. vill veta vad vi får för resultat av satsade pengar?

  Gillad av 1 person

  • Johan skriver:

   Tänk om man i stället lade krutet på att välja ut personer med omvittnad förmåga att åstadkomma resultat och ge dessa frihet att välja metoder – kanske av typ Leif Östling, som t.o.m. vill veta vad vi får för resultat av satsade pengar?
   Tror problemet är att då får man resultat men inte det resultat man vill ha.

   Gilla

  • Mikael Birk skriver:

   Löfvéns löfte om 25000 nya jobb i skogen under den senaste valrörelsen är svårslaget patetiskt, det mottogs så gott som helt okritiskt, och har naturligtvis knappast utvärderats. Den statliga industripolitiken skulle begåvas med en innovationkatapult; en annan ordpastej som knappst tål utvärdering. Nya jobb har i praktiken blivit de extratjänster som till etthundra procent finansieras med skattemedel och därmed är något av Ebberöds bank, en annan innovation i teknologins framkant i kunskapslandet Sverige är nollsummespelet med statliga myndigheter – flytta en myndighet från stad A till stad B och du har skapat nya jobb i stad B och då genererar flyttkarusellen i sig också nya jobb. Varför gick man inte ut med den egentliga ”jobbskapande” politiken i valrörelsen 2014?

   Gillad av 1 person

 2. svenne skriver:

  ”Bara vi löser problemen med skola och integration så kommer hittills svåranställda migranter att bli Sveriges trumfkort när det gäller att höja sysselsättningsgraden till rekordnivåer. Om vi bara gör det vi inte vet hur vi ska göra så blir det lätt att göra resten”.

  Det är underligt att en utredare, på uppdrag av en mäktig organisation, kommer till ett sådant här resultat när verkligheten – som är mer och mer uppenbar, och skrämmande, för varenda någorlunda påläst människa – talar ett helt annat språk.

  Om någon skulle påstå att han har löst sitt bostadsproblem genom en skuldsättning långt över öronen, och sedan kommer att ordna betalningen av lånet tack vare en mycket stor framtida tipsvinst, så skulle denna figur med rätta att betraktas som en stor idiot. Detta trots att ett sådant scenario inte är mer verklighetsfrämmande än det som utredaren Jan Edling beskriver.

  Jag tror att en majoritet av de svenska medborgarna skulle acceptera ett Swexit, men acceptansen för EU-medlemskapet skulle öka om organisationen renodlat ägnade sig åt att gynna ett handelsutbyte mellan de europeiska länderna. Den nuvarande klåfingrigheten att lägga sig i ländernas inre förhållanden kan inte accepteras.

  Gillad av 8 personer

  • Hovs_hällar skriver:

   Svenne — just det. Och jag tänker på denne utredare, Edling…

   Undrar hur det kan kännas att vara anställd för att marknadsföra en ren LÖGN — för detta är vad det faktiskt handlar om. Sover han gott om natten?
   Och för den delen, som det här landet ser ut idag, så måste det finnas många tusen som är i en liknande situation som Edling: de har åtagit sig att försöka torgföra något som de innerst inne VET är en förbannad lögn!
   Men vad gör man inte för att trots allt ha ett jobb…undrar förresten hur de tänkte som levde under Sovjet-regimen?

   Gillad av 6 personer

   • Anne-Hedvig skriver:

    ”Hvis man har visjoner, bør man gå til legen”, var det en tysk politiker som sa. Du, Fredrik Östman, kan sikkert gjengi det på korrekt tysk!

    Gillad av 1 person

 3. Moab skriver:

  Jo, jag har en vän, en mycket kompetent sådan, erfaren ledare, driven, positiv, ser bra ut, hela paketet, utom en sak, han har passerat 50-strecket. När han nu sitter inför 27-åriga rekryterare (arbetsförmedlingen är så klart ett skämt) som aldrig haft ett riktigt jobb och ber honom förklara vad han kan tillföra så är det en brant uppförsbacke. Oftast når man inte ens dit, det räcker med att se födelsedatum för att bli utdömd. Den enda diskriminering vi har i Sverige som inte borde vara där det är åldersdiskriminering, så hur man skall få oss att jobba längre när man är utdömd är en gåta. Min väns inlägg får över 100,000 gilla på linkedin så det är många med samma problem.

  Dumheten som Patrik beskriver ovan har blivit norm, och min erfarenhet av de nya invandrarna i arbetslivet är att de antingen är passivt aggressiva eller har lägre kompetens, man anar en inkvotering. De sitter dessutom alltid för sig själva vid lunchen och så vidare. Jag tror att när De nya invandrarna blir mera vanliga i arbetslivet, för det kommer antagligen att påtvingas alla företag, så kommer vi att se en generell kompetenssänkning som verkligen kommer att skada näringslivet. Det är redan så att det närmast är omöjligt för en svensk med lägre kompetens att få jobb för att invandrarna går före.

  Det är dags att lämna Sverige, man är icke önskvärd. Vänsterliberalerna kan ju försöka få bröd på bordet tillsammans med invandrarna. Om 20 år så kommer Sverige att vara ett skräckexempel som är världskänt.

  Gillad av 11 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Invandrarna är nu vanligt förekommande i skolan. Genomsnittsintelligensen sjunker numera i skolorna. Finns ett samband? När jag började arbeta på sextiotalet var arbetstakten ganska beskedlig och många på jobbet verkade ha mycken tid till att glida omkring samt att fika. När jag slutade för 7 år sedan var det mycket mer effektivt. Slashasarna fanns icke mer. Nu ska vi tydligen berikas med slashasar i stor mängd. Men det går att ignorera dem. Många arbetar nu hemma eller i stora landskap, de inkvoterade kan väl ”arbeta” hemma?

   Gilla

   • BjörnS skriver:

    Ja, det finns ett samband. Minns ni en debattartikel av en forskare på IFN (gamla Industriens Utredningsinstitut) för ett parvår sedan (4-5?) som påstod att bara 1/3 av de sjunkande resultaten kan hänföras till invandringen. Eftersom det var empirisk forskning och data laggar oftast med minst ett år bör det ha baserats på data fram till PISA 2010 plus kanske något år.
    Detta slogs upp som en mycket positiv nyhet: bara 1/3 av försämringen beror på invandringen. Minns inte den exakta metoden men misstänker att dynamiska effekter typ stök i klassrummet är svåra att fånga och hänföra till bråkstakarna, dvs invandringens effekter torde ha varit underskattade.
    Nu kommer det viktiga: detta var invandring som de flesta ansåg vara ganska oproblematisk (inte jag men det är en annan sak). Invandringen därefter är mer omfattande och minst lika dåligt lämpad för den svenska arbetsmarknaden osv. Att Sverige bättrade sig något i PISA 2015 var trots invandringen och vi kommer se samma mönster om och om igen. Svenskarna och vissa invandrargrupper blir alltmer produktiva och presterande men detta äts bokstavligen upp av lågutbildad invandring.

    Gillad av 2 personer

  • Östanskog skriver:

   Nu måste jag argumentera mot vår DGS-vän MOAB. Han skriver: ”De sitter dessutom alltid för sig själva vid lunchen och så vidare.”
   Jag har också gjort detta. Det är jobbigt att prata svenska för en finne. Nästan allt är som från ett annat språkligt system. ”I mitt hus” är alltså på finska: ”hus + i + mitt”. När man börjar på jobbet på morgonen (om det inte är en sovmorgon; en svensk dekadent originalitet) är man trött i huvudet vid tiorasten (en annan svensk originalitet). Då vill man vila sitt huvud och prata finska. Dessutom är det så, att alla vi fortsätter att prata med varandra på det språket, som vi a vid första kontaktet. Tänk själv, MOAB: knappast pratar du med dina närmasta franska i Valais, tyska i Andermatt eller italienska i Lugano.

   Dessutom nämner MOAB ”och så vidare”. Kan du precisera?

   Gilla

   • Moab skriver:

    De sitter med sin egen grupp, det är mindre problematiskt med finnar eftersom vi inte kommer från helt motsatta kultursfären, de sitter själva och lyssnar på predikningar och utomlands där det gått längre så lämnar folk jobbet vid lunch för att gå till moskén.

    Gilla

   • Jeff skriver:

    Italiens parlamentsval den 4 mars, där EU-kritiska partier förväntas nå framgångar, kan komma att underminera EU.

    Till den italienska dagstidningen Corriere della Sera sade Marine Le Pen i januari:
    – Det kan definitivt bli början för ett nytt Europa, och visa ännu tydligare att folk motsätter säg EU som det nu ser ut.
    Enligt Corriere skulle Le Pen vilja se att EU utvecklades till ett lösare “EUN”, Europeiska nationers union. Hon stöder det invandringskritiska Lega Nord i Italien:
    – Vi har inga formella förbindelser med dem, men de är alla del av samma dynamik.

    Den syftar till att ifrågasätta det nuvarande EU, som försvaras av Emmanuel Macron och Angela Merkel.
    https://www.nyatider.nu/marine-le-pen-italiens-val-kan-vara-dodsstoten-for-eu/
    Stefan Löfven och sjuklövern inte att förglömma.

    Samma kretsar som dessa fast i Italien och Frankrike. Finns det hopp?

    Gilla

 4. ...snart ljuder sirenerna skriver:

  I Danmark trevar man efter bromsen i flyktingsystemet. Partiledaren Mette Frederiksen ”kan se att vi har stora utmaningar med integrationen…. den största utmaningen i det danska samhället i dag”

  Här hemma tuffar det på som vanligt. I Migrationsverkets prognoser, räknar man med att andelen anhöriginvandrare kommer att ligga på en hög nivå. Minst 250 000 under kommande mandatperioden. Med tillägg för asylärenden, blir utfallet mer osäkert, men kan hamna på dryga 400 000 totalt. Det ger 100 000 migranter, i snitt, de följande åren. Samtidigt talar Statsminister Stefan Löfven (S) undvikande om de Danska bromsförsöken. Och vill mena att antalet asylsökande har minskat sedan omläggningen av migrationspolitiken.

  Om detta går att läsa på ledarsidorna punkt se;

  https://ledarsidorna.se/2018/02/den-populistiska-pendeln/

  Ingen vill på allvar ta upp de allvarliga undanträngningseffekter huvudsakligen anhöriginvandringen kommer att leda till. Och de kommer ovanpå de problem vi redan har. Valet 2018 utvecklar sig till ett ödesval. Missar vi tåget då, lär vi hamna mitt i det kaos som Paul Collier, professor i nationalekonomi vid universitetet i Oxford, klassat som en ”Panikpunkt”, i sin bok Exodus från 2013. Och det är politisk ängslighet som då fått oss att hamna där.

  För de helt nödvändiga samtalen har gått i stå. Här i Sverige har rasistmarkeringarna helt blockerat de helt nödvändiga frågeställningarna. Vi tar nu till amnestiliknande åtgärder för ensamkommande unga, som själva i hög utsträckning tillåts definiera sin ålder. Politikerna räds en högljudd opinion. Man vill heller inte ta till sig av innehållet i Riksrevisionens rapport om att det saknas egentliga konsekvensanalyser inom migrationspolitiken. Paniklagstiftningar har fått kraftig kritik från Riksrevisionen.

  Hur kommer då ytterligare 400 000 migranter att påverka bostadspolitiken, sjukvården, pensionssystemet, skolan och kriminaliteten? Och vår samhällsekonomi? Hur ser prognoserna ut längre fram? Om detta förs inga egentliga samtal. Inte i MSM-media. Inte bland politikerna. Men däremot vid köksbordet hemma hos Svensson, men då benämns tankeutbytet som populistiskt. Samhällsdebatten har hamnat i ett psykotiskt tillstånd. Varningslamporna blinkar och snart ljuder även sirenerna.

  Gillad av 12 personer

  • Sirenerma ljuder redan nu. skriver:

   Det finns ingen som helst anledning att jämföra svensk och dansk migrationspolitik. För det första så lider inte danskarna av en sådan nationell skuld över att inte har varit i krig på över 200 år.

   Våra politiker och massmedia sitter dessutom i samma båt. Det är dags att istället gå till roten av det onda som heter Reinfeldt och Miljöpartiet genom åtala dom ansvariga i en nationell rättegång.

   Sirenerma ljuder redan nu och varningslamporna har slocknat för längesen av överbelastning.

   Gillad av 2 personer

   • Elof H skriver:

    ”Det är dags att istället gå till roten av det onda som heter Reinfeldt och Miljöpartiet genom åtala dom ansvariga i en nationell rättegång.”

    Visst, gärna för mig, men visa gärna på en realistisk väg för att nå dit.

    Gilla

 5. Nyktergalen skriver:

  Bara att nämna ”Arbetsförmedlingen” som en resurs o inte som en kostnad förklarar nyttan med EFS.
  En utländsk vän som flyttade hit, med 25 års erfarenhet som sjuksköterska i bagaget, frågade Arbetsförmedlingen på vilket sätt de kunde hjälpa att söka jobb
  -Har ni någon lista på olika arbetsplatser i kommunen som bedriver vård ??
  -Någon form av namnlista, på personer som har personalansvar inom vården ??
  -Nej – det har vi inte.
  -Men hur ska jag göra då
  -Ja, det är bara att ge sig ut o söka – liksom knacka dörr
  Samtalet avslutades med att min vän blev påmind om
  -O så glöm inte rapportera dina aktiviteter innan den 15:e varje månad – annars blir du struken som arbetssökande
  Hade sossarna fått bestämma hade Facit skrivmaskiner fortfarande haft butiker i landet

  Gillad av 4 personer

 6. Martin skriver:

  Invandrarna har en sysselsättningsgrad på 50-55% som dessutom varit i princip konstant under de senaste 30 åren enligt Tino S. För etniska svenskar är den 85%. Invandringen är en brakförlust för Sverige med andra ord (glöm inte att de kostar mer välfärd också). Det går för övrigt inte bra för varken afrikaner eller araber som grupp någonstans i världen (om de inte har ofantliga tillgångar på olja att kompensera sin inkompetens och destruktiva kultur med). Sannolikt blir det samma utfall här.

  Gillad av 11 personer

 7. Björn G skriver:

  Jaa, skådespelet fortsätter. Förutom att scenariot sysselsätter en hel migrationsindustri rymmer det även en icke förutsedd komplikation som håller de frånåkta ideologerna sysselsatta och garanterat kommer att hålla dem sysselsatta för lång tid framåt: migranterna tar över föreställningen, översvämmar scenen, slår ner regissören och rånar publiken ända upp till fjärde raden, plus alla som står utanför. Teatern sprängs inifrån. ”Tänkte inte på det…”

  Nej nu är det dags för sanna berättelser, berättade av oegennyttiga berättare!!!

  Gillad av 1 person

 8. Jimmy skriver:

  Motsvarande länder i Europa kör en annan taktik. Ex Holland arbetskraftinvandrade från Östeuropa färdigutbildad personal. Dessa får arbeta 54 timmars veckor bestående av 6 dagar med en timlön på 80kr/Tim.

  Gillad av 2 personer

 9. Lena M skriver:

  Det enda rätta för Sverige hade varit att satsa på arbetskraftsinvandring. Då får man välutbildade och kompetenta människor som också vill arbeta här. Vill dom inte arbeta här eller inte trivs i Sverige är det bara att åka tillbaka. Nu har vi en massa människor här som säkert vill arbeta men tyvärr inte alltid kan. Kraven är höga på Svensk arbetsmarknad. Att satsa pengar på de som står längst ifrån arbetsmarknaden är bortkastade pengar. Alla kan inte utbilda sig till bristyrken.

  Gillad av 2 personer

  • cmmk10 skriver:

   Varför är aldrig gästarbetare ett alternativ när det pratas om arbetskraftsinvandring?

   Mängder av högutbildade, svenska specialister har jobbat några år utomlands, för att sedan komma hem med en sparad slant och nya erfarenheter. Ytterst få av t. ex. de Skanskaanställda som har jobbat på Arabiska halvön har valt att bosätta sig där, med sina familjer. Jag hör inga upprörda röster över att de inte har fått PUT/medborgarskap.

   Gillad av 2 personer

 10. A skriver:

  Mer socialism då alltså PE. Nu är ju devisen ”självförståelse” men är det nån mer än mig som börjar snegla åt vad som faktiskt går att göra förutom att förstå.

  Mvh A

  Gillad av 1 person

 11. Fredrik Siarsson skriver:

  Behovet av politiker som kan förstå sin omgivning och begriper att världen inte ser ut som vi skulle önska har aldrig varit större. Läs om evidensbaserad politik på Medborgerlig samling.se

  Gillad av 1 person

 12. Aha skriver:

  I min umgängeskrets finns det några som är för invandringen. De flesta är dock emot. De senare är mer pålästa och har reagerat på misshälligheter såsom hög arbetslöshet.
  De som är för invandringen brukar hänvisa till just det Edling framför; bara invandrarna får jobb blir det bra.
  Jag brukar då försynt säga att det är väl självklart (vilket det inte är men jag vill inte strula till det) men problemet är just det; i decennier har invandringskollektivet inte kunnat bära sina kostnader p.g.a. låg sysselsättning.
  Vad är det som talar för att det ska gå bättre nu? Att bryta utanförskapet i alla förorter med 600 000 i utanförskap? Med ett Malmö som får 5 miljarder för att klara sig.
  Det blir lite harklande och mummel, men inte mer.

  Edling fick väl i uppdrag att skriva något positivt om invandringen, därav floskelformuleringar att det blir bra när invandrarna får jobb.

  ”Bara invandrarna får jobb” är en floskel av gigantformat, tillika ett paradexempel på ett fejkpåstående från etablissemangets sida.

  Gillad av 8 personer

  • Palle skriver:

   AHA: I senaste SvT Agenda var programledaren Ann Hedenmo ytterst kritisk mot en film gjord av moderaterna i Göteborg där det pekades på invandrarrelaterade problem. Sådant fick enligt Hedenmo inte förekomma såvida man inte i samma andetag påpekade alla de fördelar, som invandringen drar med sig. Att det skulle finnas några större problem av nämnda slag i Göteborg var henne främmande. Idag (12/2) noterar samma SvT i text-TV hur stora problem med extremism, som finns i Götet. Bl.a. anges att IS ändrat propagandainriktning – i st f värvande av medlemmar för att resa till krigsskådeplatser är det nu inriktning på att begå våldsattentat på plats i den egna staden som gäller.
   Härmed nominerar jag Ann Hedenmo som min kandidat till månadens Bagdad-Bob. Jag tror att min kandidat har goda vinstchanser även om jag är fullt medveten om den stenhårda konkurrensen i grenen.

   Gilla

 13. uppstigersolen skriver:

  Mängden organisationer som ska sätta sprätt på mina surt förvärvade slantar ser ut att vara oändlig. Varför spenderar de inte sina egna pengar? Jag är säker på att inte herr Edling hankar sig fram på 20 000 i månaden.

  Gillad av 5 personer

 14. Hovs_hällar skriver:

  Vi lever verkligen i Dårarnas Paradis.

  Hela resonemanget är så absurt och stridande mot all logik, att man inte tror sina sinnens vittnesbörd.

  Jag får en svindlande känsla av Kafkas bok ”Processen”, eller av Orwells ”1984”.

  Nej, så hög sysselsättningsgrad som 80 procent har vi säkert aldrig haft, och kommer aldrig att få — om man nu ska göra en hederlig beräkning. Men här handlar det om att vara ohederlig.

  Staten kan förstås avlöna personer för att göra ingenting, och avlöna dem med skattemedel. Sådant är redan på gång, det gäller bara att fläska på med en långt större skala på detta humbug!

  I princip kan man helt enkelt byta namn på de Nya Svenskarnas socialbidrag, och istället kalla dem ”nyspråksjobb” — den idén bjuder jag på!

  Kom ihåg ”Miraklet i Sandviken”…

  http://tino.us/2014/06/sansviken-fiasko-blottar-elitens-okunnighet-om-ekonomi/

  ”…DN försöker fortfarande övertyga oss att Sandviken kommun har intäkter på en halv miljard från kommunens invandrare:

  Sandviken tjänar över 500 miljoner kronor årligen på de utomlandsfödda personer som bor i kommunen. I genomsnitt innebär det per person och år drygt 145.000 kronor till samhället.

  Sandviken är en fattig norrlandskommun med ovanligt högt utanförskap….”

  — Här har vanvettet skruvats upp ett snäpp. Välkommen till det ”nya, spännande Sverige”.

  Gillad av 3 personer

 15. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Om man nu kan lita på information på siten ”Alla bolag” så är verksamheten i bolaget Flexicurity tämligen blygsam och kunderna finns uteslutande inom offentlig sektor med regeringskansliet i täten. I det läget är det väldigt osannolikt att bolaget skulle inta en ifrågasättande attityd mot kunderna. Snarare handlar det nog om beställningsjobb inom branschen ”hitta på nya uppgifter för offentlig sektor”.

  Den analys Du refererar till kan inte direkt tillskrivas någon högre vetenskaplig nivå och mot den bakgrunden kan man fråga sig av vilken anledning universiteten i Linköping och Örebro också ingår i kundkretsen.

  Gilla

 16. Lennart Bengtsson skriver:

  Det indiska reptricket är tydligen inte främmande för dagens myndigheter och det måste ju anses som mycket positivt för byråkratin att vårt land importerar arbetslöshet efter som det är en förutsättning för att minska arbetslösheten. Utan denna möjlighet skulle ju arbetslösheten även drabba välfärdsarbetarna och på så vis skapa en evig arbetslöshet.
  Den radikala lösningen är förstås att ge alla medborgare en samhällslön vare sig de arbetar eller ägnar sitt liv åt fritid. Redan nu vimlar det ju av oändligt arbetsvilliga robotar som inom kort borde klara de arbeten som behövs. Sedan finns ju också de som arbetar för att de tycker det är trevligt. Den stora fördelen med att bara ha medborgarlön är inte minst att man slipper betala skatt.

  Gillad av 2 personer

 17. Lisa C skriver:

  Arbetsförmedlingen borde döpas om till sysselsättningsförmedlingen, och så borde man ändra på ”arbetslösa” till sysselsättningslösa man säger ju redan alla som har någon form av lön för en prestation att de är i sysselsättning.
  Undrar hur många som sysselsätter sig med att få de sysselsattslösa i sysselsättning. En ny industrigren där i det stora välfärdskomplexet.

  Gillad av 1 person

 18. Lars-Olof Svensson skriver:

  En sak är säker: politiken kommer inte att lösa integrationen. Hur skulle den det? Har vi inte lyckats få in asylanterna i arbete under tidernas högkonjunktur, när ska det då ske.De kommer att fortsätta leva sin liv och med sina seder som i Syrien, Afganistan. Somalia Eritrea men mycket bättre. Det är sakernas tillstånd idag.

  Gillad av 2 personer

 19. Jan Ahlström skriver:

  Att få ut asylinvandrarna på arbetsmarknaden blir nog svårt så länge de matas med bidrag, gör det jobbigare att inte vilja jobba.
  Nu ska jag kolla Hemnet- Danmark.

  Gillad av 1 person

 20. oppti skriver:

  Hög sysselsättning går utmärkt bra att kombinera med invandringen.
  Vi sysselsätter oss med integrationen av migranter.
  Vi skapar en sektor som kan leverera jobb och nya konsumenter.
  En migrant kan sysselsätta tre fyra handläggare som fördröjer processen så migranten blir heltidsverksam inom ansökningsprocessen.
  Offentlig verksamhet är som bäst när den inte är så synlig!

  Gillad av 4 personer

 21. Hans Jensevik skriver:

  Jan Edling tänker rätt. I min video ”Ersätt Arbetsförmedlingen med en Jobb App i mobilen” möter du samma diagnos som Edlings och jag använder samma metod, analys av förvärvsfrekvens. Men jag drar helt andra slutsatser om åtgärder för som Patrik Engellau uppfattar läget så åstadkommer inte mer insatser av nuvarande system något mer av betydelse. Jag har hittat en jämförbar förvärvsfrekvens från 1970 till 2016 och slutsatserna av hur den utvecklas är skrämmande och den framskrivning jag gör indikerar att det behövs åtgärder som bryter mönstret. Ni möter analysen redan i inledningen av videon.
  http://www.youtube.com/watch?v=WPau3MlMb4o&t0

  Gillad av 1 person

 22. 5ven55on skriver:

  ”Edling, det lilla jag känner honom, är en klok karl…”

  Detta låter ytterst tragiskt. Vi har alltså kloka och kompetenta människor på sådana här positioner som inte ser den större bilden utan tänker avgränsat till den uppgift de för stunden ansvarar för. För om de såg den större bilden skulle de väl inte ta sådana uppdrag?

  Är det ett fall av Dunning-Kruger-effekten ( https://sv.wikipedia.org/wiki/Dunning%E2%80%93Kruger-effekten )? D.v.s. är de inkompetenta att se större perspektiv och samtidigt inkompetenta vad gäller att förstå sin inkompetens att se större perspektiv?

  I praktiken blir dessa kompetenta och intelligenta personer nyttiga idioter åt oligarkerna.

  Gillad av 1 person

  • Hovs_hällar skriver:

   Svensson: Edling behöver väl försörja sig, som alla andra. Och då får man ge uppdragsgivaren det som uppdragsgivaren vill ha, hur lögnaktigt det än råkar vara…

   Ungefär som journalisterna får i uppdrag att skriva positivt om asylinvandringen. Den som vägrar kan räkna med att tvingas byta yrke…

   Gillad av 2 personer

 23. Johan Karlson skriver:

  Korrekt bild av ESF-rådet. Bra återgivet. Så ser jag det också. Vår högkonjunktur har kunnat hållas ut under många år efrersom det funnits duglig arbetskraft med ursprung i andra länder som kommit till.

  Gilla

 24. KristinaF. skriver:

  När jag läser vad Edling kommit fram till tänker jag på Kina. Där anställs forskare med uppdrag att komma fram till att den kinesiska staten och politiken är helt fantastiskt bra. Edling har ju kommit fram till, att Sveriges stora invandring är en enorm fördel.

  Gillad av 2 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Nej, han hävdar att det finns en potential. Den som är beredd att sälja sin kropp för en miljon har potential att bli miljonär, men är i realiteten en hora. Skillnaden mellan potential och realitet är av grundläggande betydelse.

   Gilla

 25. Per-Anders skriver:

  När statsminister Stefan Löfven eller vilken politiker som helst säger att de ska ta tag i problemen, att de ska ta krafttag eller vilken floskel som helst de vräker ur sig, finns det en liten enkel fråga att ställa som aldrig ställs: Hur ska det gå till?

  Gör en enkel liten övning. Ta ett papper. Dra ett lodrätt streck på mitten. På vänster sida skriver ni ned alla problem politiker har löst. På höger sida skriver ni ned alla problem som politiker har skapat.

  Tejpa gärna upp lappen på ytterdörren. Varje gång ni titta på den, fråga er själva om den lappen kommer att se annorlunda ut efter valet i höst?

  Gillad av 3 personer

 26. Östanskog skriver:

  En sak till, MOAB. – När jag pratar rikssvenska och finska, använder jag olika muskler i munnen. Rikssvenskan ger mig träningsverk i svalgen. Då är ”sköynskaen” med sina diftonger lättare, hör och häpna. Lättast fysiologiskt är förstås mumintrolletssvenska.

  Gilla

  • Moab skriver:

   Ja, jag generaliserar nästan alltid, jag hade själv samma problem när jag första gången lämnade Sverige, den gången för Danmark, efter att ha pratat danska en dag så var man mör. Det fanns dock inga svenskar vare sig där jag pluggade eller bodde. Vad jag vet så är det sällsynt med finnar som gängvåldtar och kör över oskyldiga på gatan så att finnar snackar lite finska må väl vara hänt. Det är ju inte riktigt det som är problemet idag..

   Gillad av 2 personer

 27. Allan Forsling skriver:

  Det som väl aldrig nämns nu när man talar om sysselsättning, är att 1.3 miljoner människor har gått i pension nu under ett decennium. Rekordgenerationen- de som är födda 1945 till 1954 är många- 1.3 miljoner. Luckor borde ha skapats.

  Innovationskatapult, Vinnova… vad har skapats av dessa satsningar?
  Leif Östling behövs för att reda ut skattesvinnet.

  Gillad av 1 person

  • uppstigersolen skriver:

   Luckor har skapats. De har nu fyllts upp med råge av genuspedagoger från Södertörns högskola. Kommer det att gå bra? Gissa själva.

   Gilla

 28. phnordin skriver:

  Edlings projekt ställer än större krav på finansieringen av socialstaten. Ett rimligt krav borde vara att begära förtydliganden på hur han tänkt sig att detta skall ske. Det förefaller mig som om han oreflekterat utgår ifrån att staten roll ytterligare skall utökas. De projekt som han omnämner borde rimligtvis finansieras med privata medel i demokratins namn. Socialstaten i Tyskland t.ex finansieras till 2/3 genom bidrag av arbetsgivare och privatpersoner och till 33.5% genom statliga bidrag. I Schweiz är statens bidrag endast 24 % för de högsta sociala utgifterna/ innevånare i Europa räknat i köpkraftsstandards. Slutsatsen är ju högra andel privat finansiering desto större sociala utgifter per innevånare -och förmodligen en effektivare socialstat.

  Gillad av 1 person

 29. p2185 skriver:

  Det är väl ingen konst att med användning av de avslutande konsultråden se till att såväl central, som regionala och lokala förvaltningar ges uppdrag att anställa så många som behövs för att de uppsatta sysselsättningsmålen nås? Om de ska producera lika geniala rapporter eller nåt annat som den vi sett avslutningen på (märkligt att en dokumenterat duglig konsult kunnat ”sälja sig” på detta sätt!) i slutet av Patriks som vanligt lysande observation så spelar det ju ingen roll om det finns nån kompetens hos den sysselsatte.
  Och pengar finns ju – såväl från EU som från den arbetande medelklassen här hemma som successivt blir lurade till högre och högre skatter för mindre och mindre.
  Jag blir så, ”förlåt franskan”, som min pappa brukade säga, heligt förbannad när jag hela tiden matas med så mycket gallimatijas från politiker och konsulter och myndigheter utan ansvar!

  Gillad av 1 person

 30. Anders skriver:

  Jag vill inte ha ut invandrarna på arbetsmarknaden. Jag vill inte ha dem här överhuvudtaget. Och ska de nödvändigtvis vara här vill jag ha så lite att göra med dem som möjligt. Bättre att de hår på bidrag än att jag stöter på dem på jobbet.

  Gillad av 1 person

 31. Hosianna skriver:

  Pust, Patrik, jag hoppas verkligen att alla upplysta medborgare, som sliter sitt hår i förtvivlan över det vansinniga skatteslöseriet, gör sitt allra yttersta och lyfter sig själva i de resterande hårtestarna, för att minska globaliseringsvettvillingarnas förödande negativa inflytande och resolut stoppa avvecklingen av Sverige genom att rösta omdömesgillt i september.

  UT UR EU NU!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.