Det onda, vita imperiet

Mohamed Omar

Så har den nya Star Wars-filmen The Last Jedi kommit ut, del två i den nya trilogin som började med The Force Awakens i december 2015. Rymdäventyret tar vid där det förra slutar. Hjältinnan Rey hittar den åldrade jediriddaren Luke Skywalker på en avlägsen ö där hon får lära sig mer om kraften. Hennes uppdrag är att övertyga Luke om att lämna ön och undsätta rebellerna som är hårt ansatta av The First Order, imperiets arvtagare. Motståndet behöver honom.

The First Order är en kopia av imperiet. I stället för kejsar Palpatine har vi Snoke, i stället för Tarkin har vi general Hux och i stället för Darth Vader har vi Kylo Ren. Och precis som i de tidigare filmerna så talar de onda, som övervägande består av stela vitingar, för det mesta snobbig överklassengelska. Skurken Kylo Ren, talar The Queens English, trots att han är son till Han Solo och prinsessan Leia, vilka båda talade med amerikansk accent. Så accenten tycks fungera som en markör. Den brittiska accenten står för det gamla Europa, rasism och imperialism, medan den amerikanska accenten står för politiskt korrekta värderingar och mångkultur.

När de första tre filmerna gjordes 1977-83 var förmodligen syftet med denna språkliga uppdelning att påminna om den amerikanska revolutionen mot det brittiska styret. Tuffa, frisinnade och charmigt vulgära amerikaner i kamp mot stela engelsmän. Denna ständiga stereotypisering av engelsmän som högfärdiga och elaka som aldrig någonsin ifrågasätts av antirasister…

Så rymdimperiet är delvis det brittiska imperiet. Men filmmakarna har också slängt in en del nazistisk estetik, framför allt i The Force Awakens där den rödlätte och neurotiske general Hux står och talar inför sin armé i en scen som påminner om nazisternas massmöten. Den som spelar General Hux verkar dessutom vara ämnad att likna Eric Trump, den nuvarande, ”fascistiske” presidentens son.

Denna hybrid mellan det brittiska imperiet och Tredje riket skulle kanske kunna beskrivas som vänsterns vrångbild, ja, en karikatyr av den gamla europeiska civilisationen.

Mot detta vita, onda imperium står en mångkulturell, antiimperialistisk rebellgrupp. Mot den vita enfalden, den smarta mångfalden. De stela vita männen saknar fantasi och empati, medan de blandade rebellerna, är ”nytänkande”. Förutom att vara väldigt vitt är imperiet dominerat av människor, män i mängder, medan man bland rebellerna inte bara hittar alla kön och färger, utan också utomjordingar med ”primitiv” framtoning som ska få oss att tänka på ”den gode vilden” som fick sina kulturer förstörda av europeisk kolonialism.

Det politiska budskapet i de nya Star Wars-filmerna blir näst intill övertydligt när rebellflottans amiral, en blåhårig ”batikhäxa”, sätter machokillen, piloten Poe på plats. Men rebellerna är inte bara rättvisekrigare, de har också en del drag som för tankarna till islamisk terrorism. Den blåhåriga amiralen räddar till exempel rebellerna genom en självmordsattack. Men när frihetskämpen Finn ska försöka med samma sak, blir han räddad av en tjej, så klart, som får honom att tänka om.

I förra årets spinnoff-film Rogue One var de islamiska dragen än mer framträdande. På en ökenmåne ligger den heliga staden Jedha City. Staden har en klyschigt ”österländsk” prägel och i basarerna möter man utomjordingar i niqab, ansiktsslöja. Där leder Saw Gerrera ett uppror mot den imperialistiska ockupationen. Hans män har arabiska drag, bär turban och kallas ”fanatiker”. I Saw Gerrara, vars låter namn misstänkt likt Che Guevara, skulle man kunna se ett försök att ”förstå” den islamiska terrorismen och sätta den i samband med en antiimperialistisk kamp och tredjevärldenromantik.

Det är tveksamt om Hollywood skulle göra en film om ett ondskefullt, islamaktigt rymdimperium lett av bruna och svarta människor som talar med arabisk brytning. Och mot denna stod en grupp vita rebeller. Med stor sannolikhet skulle filmen bli beskylld för att vara både islamofobisk och rasistisk.

Man bör vara uppmärksam på filmers vänstervridna, politiska påverkan. Det finns nördar som har grävt djupt i Star Wars-världen och lyckats hitta försonande drag hos rymdimperiet. Det kanske till och med är så att är imperialisterna är de ”the good guys”? De upprätthöll åtminstone fred, lag och ordning i galaxen. Som kejsar Palpatine sade i sitt installationstal: ”Vi är ett imperium av lagar!”

På samma sätt är det inte självklart, vilket det tycks vara för vissa, att det brittiska imperiet var genomgående ondskefullt. Den brittiska imperialismen hör faktiskt till historiens mest välmenande och humana om man jämför den med till exempel den turkiska eller den japanska. Men det gillar inte vänstern att prata om, i stället ska vi bara fortsätta att späka oss själva tills vi sjunker ner i dyn, nedtyngda av skam och skuld. Det är dock tveksamt om världen blir bättre om väst förlorar sin ledande ställning.

I stället för skuld kanske vi västerlänningar borde känna oss ganska nöjda över allt det goda som vi tillfört den mänskliga civilisationen i form av konst, litteratur, filosofi och inte minst vetenskap, medicin och teknik. Och så klart demokrati.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook!

17 reaktioner på ”Det onda, vita imperiet

 1. Moab skriver:

  Precis, det är mycket försåtligt, det vänstern bygger hela sin framgång på är att ont och gott inte finns, utom just det onda i deras motståndare. Det är hela vänsterns filosofi som smittat alla partier och det är därför den enda politiska dynamik som finns kvar i väst är mellan världens alla 7-klöver och så kallade populister.

  Som ett exempel så är nästan allt värre för svarta nu i USA än låt säga på 60-talet (och för vita som drabbas av svartas kriminalitet), när man ställde krav och utgick från att alla skulle sköta sig så gjorde folk sitt bästa i högre grad, efter förmåga, alltmedan nu så används svarta och andra identitetsgrupperna som jord och mylla för social konflikt, som själva råmaterialet för vänsterns och därmed världens alla 7-klövers existensberättigande. Jag tycker Thomas Sowell som är en gammal man som sett utvecklingen i USA gör ett bra jobb med att visa detta, läs gärna hans böcker. Han är av uppfattningen att Obama är den värsta presidenten någonsin, i synnerhet för svarta, nedan bara ett exempel från youtube:

  Vi ser exakt samma dynamik i Sverige, vänstern och därmed 7-klövern är helt beroende av att maximera invandrares och muslimers dysfunktionalitet annars förlorar de inflytande, det är fruktansvärt cyniskt. Det är helt enkelt så att de MÅSTE ha det så här, därför vill de ha det så här.

  Gillad av 5 personer

  • Pekka Rousu skriver:

   Jag hatar affirmative action. Snacka om rasism. Finns på många univerisitet ännu. Asians får -50 poäng på deras SAT. Vita 0. Latinos +100 och svarta +200. När så sker har svarta 40% avhoppare och bland asiater typ 0%.

   Konstigt nog räknas judar som vita när de enligt logiken borde få -100 poäng. Varför finns detta? Alla vet att det beror på olika snitt-IQ men man säger det inte öppet. Judar 110, asiater 105, vita 100, latinos 90, usa-svarta 85.

   Judarna är duktiga. De är bara 2% av befolkningen i USA men har 25% av platserna på toppuniversiteten. De är smartast, bäst med pengar och det är ju rättvist pga de är just smartast och så finns det i deras kultur att dominera.

   Jag bara väntar på detta i Sverige. Våra Mena har snitt-IQ på 85. Våra svarta dvs riktiga svarta från Sub-sahara har snitt på 70. På högskoleprovet kunde Mena få +0,4 och svarta (Somalia och Eritrea) +0,8. Då skulle det bli ”rättvist” så alla får samma utfall. Vänstern gillar ju samma utfall. Och sedan förklaras allt med ”strukturell rasism i samhället”.

   Idag finns nog 0 svarta på svåra utbildningar (läkare, teknisk fysik osv som kräver kanske IQ som lägst 125). Mena finns nog inte heller där men det är ju statistiskt möjligt.

   Är det inte konstigt att vi inte har rasdiskriminering även i Sverige?

   Gilla

 2. Fredrik Östman skriver:

  Hon heter inte Rey, utan Mary Sue, för hon klarar allt utan att behöva vare sig fysisk kraft eller åratal av övning. Hon är inte heller hjältinna, utan gudinna, eftersom hon inte har några misslyckanden eller motgångar. Den med lila hår är Dame Edna. Den andra damen, som med åren antagit tydliga drag av Jabba the Hut, heter också Maria: Mary Poppins, för hon kan flyga. Och allt de olikgillande åstadkommer är förlust efter förlust och sin egen utrotning. Saltplaneten är en vit man: vit utanpå och röd inuti. Luke representerar den vite mannen när alla tillgängliga vapen, allt världens hat riktas emot honom.

  Gilla

 3. magnusrosensparr skriver:

  Skrämmande utveckling i ”Drömfabriken”. Just nu pågår ett projekt i Hollywood för att göra rent hus med sexuella trakasserier. Nästa stora projekt borde bli att göra rent hus med PK-ismen.

  Gilla

 4. Greedo skriver:

  Jag vet inte varför vinstrdrivande företag känner sig nödgade att pissa sina starkaste målgrupper i ansiktet, men för egen blev PK-haveriet ”The Last Jedi” spiken i kistan för min affärsrelation med Disney/Star Wars. Vill de inte ha mina pengar så slipper de.

  Gillad av 3 personer

  • Pekka Rousu skriver:

   Hollywood kan inte låta bli identitetspolitiken. Samma med NFL där svarta spelare (ca 80% trots bara 12% av befolkningen) hållet på med antivita manifestationer. De bryr sig inte om förlusterna.

   Jag har gjort slut med Hollywood. TV går nästan inte att se på pga reklamen där vita män hela tiden hånas. De är vanligtvis domderade av kvinnan eller barnen och gör bort sig eller är svaga. Hitta 1 enda reklamfilm med en manlig vit man. Det existerar inte! Svensk Tv-reklam med de coola männen är nästan alltid invandrare. Gärna invandrare tillsammans med vit kvinna (aldrig tvärtom!!!). Och massor av svarta män trots att de statistiskt bara är ca 2% av befolkningen.

   Jag är 100% less på identitetspolitik!

   Gillad av 1 person

 5. olle reimers skriver:

  En svart kongresskvinna hos Tucker Carlson lyckades få det til att de som är vita idag får finna sig i samma orättvisor som drabbade de svarta för 1960-talet för att man skulle ”återställa balansen”.

  Ja. då är det väl bara att lida!

  Gilla

 6. Hortensia skriver:

  Tack, Eddie, för förväntat storslagna tankebanor, elegant inlindade i en fantasieggande filmförpackning, som osökt fick mig att tänka på denna scen ur den brittiska komedin Notting Hill:

  Gilla

 7. Fredrik Östman skriver:

  Två kommentarer till:

  1. ”Avlägsen ö”. För oss är kanske små ensliga öar utanför Irlands kust avlägsna. Men när man kommer flygande genom galaxen genom hyperspace är alla platser på planeten lika nära eller avlägsna. Varför säger ingen att Luke har gömt sig på en avlägsen planet!?

  2. Man får inte glömma att USA, republiken, alltid jämför sig med Rom och inte med Europa. Usoniska sportstadier är dekorerade med romerska kolonner. Den romerska republiken förråddes och ersattes av det onda imperiet. Skulle tro att åtminstone terminologin härstammar från denna händelse.

  Gilla

 8. Ulrika skriver:

  En liten detalj. ”… kanske vi västerlänningar borde känna sig ganska nöjd…”
  …känna oss ganska nöjda…” ska det väl vara?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.