Låt tusen blommor blomma, låt tusen skolor debattera

Patrik Engellau

Rubriken är ett uttalande och en dagorder för Kina av Mao Zedong. Han var, i slutet av 1950-talet, en nationell ledare som inte visste vad han skulle ta sig för. Revolutionen funkade inte. En del säger att han gav den dagordern för att lura sina fiender att ge sig till känna för att han sedan skulle kunna ta dem av daga, vilket kan sägas ha inträffat när han inledde kulturrevolutionen tio år senare. Men det kan också hända, säger jag blåögt, att han lite försiktigt släppte greppet för att se vad ”det kinesiska folket” hade för idéer om framtiden.

Jag tror att en svensk motsvarighet just nu vore nyttig. Det skulle betyda exempelvis att statsministern höll följande linjetal:

Det verkar som om svensk politik irrat under några årtionden. Vi har trott att vi förstått hur landet bör styras och vi har avfärdat alla dem som haft annorlunda uppfattningar som vettvillingar eller nazister eller brunråttor eller, för all del, vänsterextremister och batikhäxor. Med jämna mellanrum har några av oss ledande politiker känt oss tvingade att erkänna att det finns problem, men vi har för det mesta ursäktat oss, och till stor del blivit ursäktade, genom att hävda att vi varit ”naiva”. Den ursäkten fungerar inte längre. Den är inte trovärdig i medborgarnas och väljarnas ögon.

Så jag ska sluta låtsas att jag vet var lösningen för Sverige ligger. Det vet jag inte. Ingen annan vet det heller. Jag vill därför utlysa ett nationellt rådslag om framtiden. Tusen blommor måste få blomma, tusen skolor måste få debattera. Vi måste tåla att släppa fram alla åsikter. Ingen åsikt ska dömas och brännmärkas från början.

Till dem som tycker en sådan ordning verkar orimlig och anarkistisk vill jag bara framföra att den egentligen representerar demokratins grundidé. Demokratin innebär inte, som på senare tid i Sverige, att slutna partier, som för det mesta alla tänker på samma sak, nämligen hur de själva ska dra så stor nytta som möjligt av de allmänna valen, ska gå till val på vaga och ogenomtänkta löften (som medborgarna i alla fall misstror från början). Demokrati innebär faktiskt just det som ordförande Mao sa, även om han själv var en otäck förtryckare och diktator, att tusen blommor ska få blomma, att tusen åsikter ska få presenteras och underställas medborgarna för bedömning.

Men skulle inte en sådan från överheten uppmanad frihet i tanke och åsikt släppa loss mörka och farliga krafter? Går det att lita på att svenska folket inte ger efter för smutsiga och strukturellt rasistiska och kvinnofientliga drifter och lustar? Vore inte detta att släppa populismen lös?
Detta är demokratins grundfråga. Demokrati innebär att folket bestämmer. Folket debatterar, diskuterar, resonerar, väger varandras synpunkter mot sina egna och kommer så småningom fram till en egen, förhoppningsvis genomtänkt och balanserad uppfattning, som var och en ger uttryck för i allmänna val.

Som er statsminister måste jag erkänna att vi politiker, i egenskap av relativt maktfullkomlig överhet, inte fullt ut respekterat dessa demokratiska ideal. Vi har, om sanningen ska fram, inte varit naiva, utan egennyttiga. För framtiden ser jag ingen annan väg än att tusen blommor får blomma och att något bra, trots allt ogräs som oundvikligen kommer att frodas, ur en sådan osäkerhet kommer att växa.

Om man inte kan lita på folket, vem ska man då lita på? Adeln, några företagsledare, några professorer, ledarskribenter, sångare, andra underhållningsartister, miljöaktivister, tevenyhetsankare? Personligen skulle jag hellre se att Sverige styrdes av de första hundra nettoskattebetalarna i Skatteverkets alfabetiskt ordnade och därför slumpvisa lista – ett helt anonymt och troligen rätt ilsket gäng – än av de första hundra välbekanta ansikten inklusive ledande politiker som jag ser i Sveriges television, men som acceptabel kompromiss kan jag gå med på demokrati som vi normalt uppfattar det.

PS Men du, statsminister, hur hade du tänkt att det där praktiskt skulle ske? Hur ska du få Dagens Nyheter och Svenska Dagbladets debattsidor och skribenter att öppna sig för oväntade perspektiv? Hur ska du få det så kallade public service, det vill säga den statskontrollerade televisionen, att lämna utrymme åt alternativa synsätt?

Knepig fråga. Den statskontrollerade teven borde ju lyda mig eftersom den är statskontrollerad. Fasen vet. Dagens Nyheter kontrollerar jag inte. Svenska Dagbladet kan man väl alltid hota med minskat presstöd. Men jag tror på soft power. Nu gäller tolerans, öppenhet, försoning och målmedvetenhet för att rädda Sverige. Det gäller att få folk att återskapa ett allmänt förnuft som kan fungera i vårt land. Ska det vara så svårt att få folk att ta till sig demokratins idéer om att vi med öppet sinne bör lyssna på varandra?

61 reaktioner på ”Låt tusen blommor blomma, låt tusen skolor debattera

 1. Moab skriver:

  Jo, en utopisk förhoppning så god som någon. Istället så applicerar jag som alltid det jag lärt mig som fysikstudent, jag extrapolerar i tangentens riktning och gissar att om trenden avviker från denna nu så blir det till det värre, inte bättre. De sista punkterna på extrapolationen visar tydligt att den tidigare trenden var riktig, åtal för fjuttiga Facebook inlägg (hur många, ingen vet för journalisterna undersöker det inte), Tyskland inskränker yttrandefriheten och bötfäller redan vänsterorienterade mediajättar om man kritiserar invadringen, Sverige planerar ny lagstiftning som skall inskränka våra möjligheter att undersöka Sveriges affärer och berätta om Sverige utomlands (dagens ledarsidor) och media fortsätter att inte undersöka något av allt detta så våra ledare kan införa allt detta utan att någon ställer relevanta frågor. Så min extrapolation visar att istället för att låta tusen blommor blomma så kommer nästa regering att stampa på de sista sju blomsorterna man gömmer under kudden.

  Det är sant att etablissemanget nog nu insett, åtminstone mitt i natten för sig själva, att de inte har svaren, men deras reaktion blir den motsatta, det blir Orwell och Huxley och Stasi, om man inte får tala om problemen och mera specifikt tala om vems felet är (hot och hat), finns det då något problem? Om en våldtagen bara ”försvinner”, det blir som med mopedstölden som försvann i lokaltidningen när man nu istället har gängvåldtäkter, hedersmord och skjutningar att skriva om, när beslutar media unisont att sluta rapportera, överhuvudtaget? Om ingen talar om våldtäkterna, då blir det endast en affär mellan de som våldtar, den våldtagna och hennes familj, om hon får lov att berätta det för familjen vill säga, det faller kanske också under hot och hat?

  Gillad av 4 personer

  • Moab skriver:

   Jag glömde Macron som också stiftar nya lagar mot kritik av förd politk. EU är därmed klart ombord så vi kommer antagligen snart att se nya initiativ från det hållet.

   Gillad av 2 personer

  • Moab skriver:

   Jag tillåter mig att avläsa min graf och svara själv: jag tror att först så förbjuds alternativmedia att rapportera alls, man kan inte begära ut information om brott, allt man skriver är straffbart hat och hot osv, sedan kan media sluta rapportera om invandringens konsekvenser helt och hållet. Effekten av internet är att etablissemanget tvingas sluta låtsas av vi har demokrati och yttrandefrihet, något som har gått hittills, men om ingen noterar att vi inte längre har någon yttrandefrihet så försvinner problemet för makthavarna, i varje fall på ytan.

   Gillad av 7 personer

  • XXSuède à l'étranger skriver:

   @ MOAB,

   Media och 7K har mycket länge litat på repression för att hålla dissidenter på mattan. I grova drag har det funkat ungefär enligt följande:

   Staten finansierar, direkt och indirekt, Expo.

   Expo sysslar med ”kartläggning”, dvs underrättelsearbete där man försöker identifiera dissidenter samt på olika sätt plåga de man identifierar. De har t.ex framgångsrik länge förhindrat nästan all annonsering på alternativmedia och fått många avskedade genom att ringa upp och ”informera” arbetsgivare.

   Expo arbetar i huvudsak inom lagen, även om de ofta ligger på gränsen. Men organisationen är nära sammankopplad med AFA, som ganska fritt har agerat utanför lagen. De har länge sysslat med att hacka medlemsregister och liknande, samt självklart öppna sabotage av riksdagsvalen. Hot och våld mot SD kandidater var väldigt vanliga 2002-2010 och man höll länge på med ganska systematiska kampanjer för att avlägsna SD valsedlar.

   MSM är genomgående mycket sympatiska till AFA och Expo. Det finns väldigt omfattande personkopplingar, dvs. många journalister har varit aktiva inom AFA på olika sätt. Expressen arbetade öppet med Researchgruppen, som i princip är det gamla hackergänget från AFA.

   En person som Robert Aschberg fångar hur sammanväxt media, Expo och AFA är i Sverige. Det finns hur mycket som helst att säga om den figuren….

   Problemet nu, från 7K och MSMs perspektiv, är att de gamla terrormetoderna inte längre fungerar tillfredsställande. Alternativmedia växer exponentiellt och opinionssiffrorna för SD har varit upp mot 30% i de seriösa mätningarna. Detta är väldigt hotfullt för etablissemanget. Att förlora makten är en risk som de bara inte kan ta. Om alla kort kom upp på bordet om vad de har sysslat med de senaste 20 åren, skulle folk kräva blod.

   Så lösningen blir mer traditionell repression, dvs via polisen och åklagarna. Dels börjar man använda de lagar man redan har, som HMF, dels inför man nya. Troligen kommer det en kraftig attack på alternativmedia innan valet, med åtal och fängelsedomar. Den stora frågan är om de vågar åtala SD politiker.

   Gillad av 5 personer

   • MartinA skriver:

    SD politiker är redan inbjudna till köttgrytorna, dem behöver de inte oroa sig för. Det enda de kan åstadkomma med mer repression är att tvinga dissidenter ut i den fysiska världen. Och det vore en mycket bra utveckling.

    Gillad av 2 personer

  • Eslander skriver:

   Är det inte så att en grundlagsändring skall godkännas av två regeringar? Verkar lite märkligt att man hipp som happ kan brottsbelägga delar av grundlagen.

   Gilla

   • Per-Anders skriver:

    Inte två regeringar. Det är riksdagen som godkänner lagar och grundlagar. För ändring av grundlagen krävs godkännande under två valperioder.

    Gilla

 2. Moab skriver:

  Off-topic men läser någon Jan-Erik Larsson? Jag betalar så klart inte för SvD men jag tycker att han är en datapunkt för en global konspiration, SvD försöker ju inte ens dölja att hans jobbbeskrivning lyder: attackera och misstänkliggör Trump varje dag,men han är ju en otroligt dålig skribent, jag tycker det är uppenbart att han är direkt placerad av globalister där han är, för att attackera Trump. Jag tycker det är så märkligt att de inte ens försöker dölja det och låter olika ”journalister” skriva inläggen, det är ju trots allt inte brist på journalister som skriver negativt om Trump? Jag tror att Patrik underskattar globalisternas inflytande, även om jag inte tror att de styr allt, vi är fullt kapabla att köra i diket själva.

  Vi anklagar: Jan-Erik Larssons arbetsgivare

  Gillad av 2 personer

 3. Anders skriver:

  Haha, ”de hundra första nettoskattebetalarna”. Den har du snott. Originalversionen, från USA, lyder: Jag styrs hellre av de första hundra i telefonkatalogen i Boston än av fakulteten på Harvard.

  Gillad av 2 personer

 4. Hedvig skriver:

  Och så gör regeringen Löfven precis tvärtom!

  Den självkritiske S-bloggaren Johan Westerholm slår larm om att regeringen Löfven nu lägger flera förslag, som på ett bräde kommer ta ifrån oss den yttrande- och tryckfrihet som infördes för 250 år sedan. Och därmed vår demokrati, där yttrande- och tryckfrihet utgör en hörnsten.

  https://ledarsidorna.se/2018/01/ledarsidorna-se-kan-tvingas-till-tystnad-2019/

  Hur kan vi vi alla samla oss till en kraftfull protest mot dessa lagförslag?

  Gillad av 7 personer

  • Per-Anders skriver:

   Var och en kan skicka ett mejl till regeringen och klaga. Eller skicka ett i veckan.

   Skicka gärna till riksdagsmedlemmar och ställ en fråga. Om de inte svarar vettigt, ställ om frågan tills de svarar.

   Gillad av 1 person

 5. olle reimers skriver:

  Du kan nte mena allvar med detta Patrik! Det är ungefär lika befängt som om vi skulle överlåta styret av Sverige till norrmännen!

  Gilla

  • Nils Dacke skriver:

   För min egen del är det nog att föredra att Sverige styrs av norrmän eller danskar framför den svenska PK-eliten och normenklaturan. Dessa två grannländer verkar ha politiker och ledare med en mycket mer nykter och balanserad inriktning och tro på demokratin än det nuvarande svenska demokraturväldet.

   Gillad av 5 personer

 6. MartinA skriver:

  Jag tror att tusen blommor blomma kampanjen berodde på att ldeningen i Kina led brist på information. Varje skikt i byråkratin matade ovanliggande skikt med dels vad de ville höra och dels vad som gynnade det egna skiktet. Att uppmana till tusen blommor blomma, alltså samhällskritik från alla nivåer var ett sätt att försöka öppna upp nya informationskanaler till ledningen och att kunna angripa underliggande byråkratiska skikts makt.
  Kampanjen avslutades eftersom den bedömdes hota hela systemet, kritiken blev massivare och hårdare än ledningen förväntat sig.

  För övrigt tror jag att PE överskattar politikernas makt. Hela etablissemanget är sammanväxt, ingen del av det kan agera självständigt. Hade statsministern haft makt kunde han lätt öppna upp nya informationskanaler, till exempel genom att twittra ut sina betänkanden. Eller genom att ge exklusiva intervjuer till diverse alternativmedia, dra in presskreditering till gammelmedia etcetera.

  Gillad av 6 personer

 7. Kennet skriver:

  Ett blommigt medborgarinitiativ togs redan för 25 år sedan vad gällde den tidens förda migrationspolitik. Det togs av Eva Bergqvist, privatpraktiserande läkare i Kolbäck i Västmanland, och politiskt aktiv i Moderaterna.

  Hon startade tidskriften ”Fri information om invandringen” – FIIN. För att täppa igen de hål MSM hölls sig med redan på den tiden. Tidskriften gavs ut fram till hennes död 2003. Hennes avsiktsförklaring löd;

  ”Fri information om invandringen (FIIN) vill verka för att kunskap sprids om invandringens orsaker och konsekvenser för att på så vis skydda Sverige från följderna av vår tids folkvandringar. Vi vill främja en verklig debatt i dessa frågor. En debatt präglad av saklighet, realism och analys. Framförallt kräver vi att de långsiktiga och oåterkalleliga följderna av dagens politik öppet redovisas för allmänheten och blir föremål för debatt.

  Svensk invandringspolitik ska i första hand tillvarata det svenska folkets intressen i en värld som hotas av folkvandringar, oro och konflikter. Den ska värna vår rätt att leva i fred och att utveckla vårt samhälle i enlighet med våra egna önskemål och värderingar”.

  Ännu 25 år senare är nog ämnet lika tabubelagts som då. I vad mån debattklimatet överhuvudtaget förändrats kan man fundera över. Snarare har det väl hårdnat och polariserats än mer. Särskilt många blommor ser vi i alla fall inte till. Om vi inte med åsiktsmässig mångfald syftar på den prunkande monokultur som friskt växer inom åsiktskorridorens snäva väggar.

  Det Eva Bergqvist tidigt reagerade på var hur politiker, myndigheter och massmedia i det längsta förnekande den verklighet hon själv bevittnade som boende invid en flyktingförläggning och det hon såg som praktiserande läkare.

  https://www.nyatider.nu/eva-bergqvist-ett-medborgerligt-foredome/

  Gillad av 9 personer

  • MartinA skriver:

   Hennes vapendragare Jan Milld skrev om hela utvecklingen och hur Eva Berggkivsts (och han själv) fick sina röda piller, i Evas fall genom kontakt med den tidens migrantcenter. Tråkigt att jag inte kan hitta den redogörelsen längre.

   Gillad av 2 personer

  • Hortensia skriver:

   Tänk, Kennet, om fler hade känt till och lyssnat på kunskapsstinna och omtänksamma Eva. Då hade Sverige kunnat fortsätta sin utveckling till ett jordiskt, om än något kylslaget och svårodlat, Paradis.

   Gillad av 2 personer

 8. Aha skriver:

  Stimulerande tankelek. Ett steg i verkligheten vore om public service släppte fram de alternativa åsikterna som finns på nätet, inte minst från denna blogg som så kreativt visar framfötterna.
  Om just detta, att få synas på public service, skulle alternativmedia kunna kraftsamla kring och skriva ett gemensamt debattinlägg och kanske t.o.m. under pukor och trumpeter uppvakta public service på Gärdet.

  Om nu Maos ”tusen blommor kan få blomma” inte kommer att realiseras, nätet är ändå något åt det hållet, kunde åtminstone alternativmedia börja en ny era genom mer formellt samarbete. Alternativmedia är idag en reell påverkansfaktor, dags för en högre växel.
  En bolag som denna med 1,4 miljoner unika besökare är en maktfaktor.

  Den f.d. maoisten Göran Rosenberg har sedan lång tid varit rumsren i media, hög tid att de alternativa åsikterna bereds samma plats.

  Gillad av 1 person

 9. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Vackert tänkt men helt orealistiskt. Den verkliga utvecklingen går ju precis tvärtom:

  • En person som dömts för sexuellt ofredande och som vistats illegalt i Sverige i två år har större chanser att få träffa statsministern än en hederlig svensk som känner oro för samhällsutvecklingen. (Träffen har ägt rum, se https://www.youtube.com/watch?v=JehoMrLy-ww)

  • Nu förbereds en lagstiftning för att stoppa den typ av fri diskussion som t ex förs på Det Goda Samhället.

  Så att hoppas på något slags tillnyktring är bara att glömma. Däremot behövs det att folk lämnar sin bekvämlighetszon och offentligt säger vad de tycker. Det gäller särskilt de personer med ekonomiskt inflytande som inte är psykopater.

  Gillad av 7 personer

 10. Moab skriver:

  Jag gissar att exempelvis denna artikel blir olaglig under nästa mandatperiod:

  http://www.friatider.se/kvinnan-dog-efter-v-ldt-kten-s-nu-slipper-han-b-de-utvisning-och-skadest-nd

  Man noterar att det var en vänsterkvinna som blev våldtagen av de hon skulle ta om hand, jag gissar att opinionen vänder när dessa kvinnor av självbevarelsedrift, mot sin av media indoktrinerade övertygelse börjar byta åsikt, men det är uppenbart att det skall mycket till och att Sverigebilden är direkt orsak till vad som sker, för en gångs skull så verkar det iallafall som vänstern har skinn i potten och lever efter sin övertygelse, men det kommer uppenbarligen inte att vara. Vänstern och socialismens mest framgångsrika fiende är de själva efter som deras system tar död på sig självt, det är inte självständigt livsdugligt, det var det inte under Sovjeteran eller Pol Pot, och det är inte livsdugligt i Sverige. Lite deprimerande att vi pessimistiska konservativa bara kan följa med vänsterns infall och inte påverka alls, vårt inflytande verkar sträcka sig till den CO2 vi andas ut.

  Gillad av 5 personer

  • A skriver:

   Jag håller inte med MOAB, tror inte det vänder förrän etablissemanget/makten själva är hotade och desperat behöver oss. Innan dess är vi utbytbara. Som det är nu så är det vi som beroende av dem. Det har de jobbat på i snart hundra år.

   Mvh A

   Gillad av 1 person

  • cmmk10 skriver:

   ”Sanningen är” …

   … ni (svenska folket) har varit naiva, som har litat på era politiker.

   Politikerna är inte inkompetenta; de vill ha det så här och det är genuint skickligt att ha lyckts med detta förstörelseprojekt.

   Gillad av 3 personer

   • Per-Anders skriver:

    Sant. Väljarna är mycket naiva som tror att politikerna ska göra något bra för dem. Det finns hur mycket historisk forskning som helst som visar hur dåliga politikerna är på att göra något bra.

    Gillad av 1 person

 11. Bo Svensson skriver:

  Man får ju inte sälja ett cigarettpaket utan att det tydligt framgår vilka negativa konsekvenser rökning kan medföra. – Motsvarande text på MSMs förstasidor skulle kunna lyda:

  Eftersom vi gallrar noggrannt och systematisk bland tillgänglig information, gör den vi sprider att läsaren får en starkt förvrängd verklighetsuppfattning. – Vill man få en sann bild, rekommenderas istället diverse nättidningar som ni får leta upp själva.

  Istället för presstöd, kunde ju denna text placeras på betald reklamplats tills vidare.

  Gillad av 5 personer

 12. Per-Anders skriver:

  Haha, så roligt! Har Patrik Engellau inte förstått att avsikten med en statlig skola är att inte låta barnen blomma. Det handlar om att rikta in dem i leden och blint lyda staten och dess lakejer.

  Det är slavar socialdemokraterna vill ha; inte blommor.

  Gillad av 5 personer

 13. Lennart Granqvist skriver:

  Patrik,jag tror att Sverige väldigt snart kommer att befinna sig i en total statskollaps,en fullständig ekonomisk och politisk samhällsupplösning,ett totalt kaos.

  Hur skall Sverige klara av livsmedelsförsörjningen under kaosartade förhållande?
  Kommer löner till stat och kommun att betalas ut?
  Finns det pengar??

  Den europeiska sekulära civilisationen i EU kommer också snart att kollapsa under trycket av migrationen.
  Man kan ju jämföra med romarrikets upplösning!

  Hur kommer Ryssland att reagera för att skydda sina gränser från ett Europa i full upplösning?
  Förra gången Europa var i upplösning var 1945!
  Kommer Ryssland att ingripa och reda upp vad naiva politiker ställt till med?

  Gillad av 2 personer

   • Per-Anders skriver:

    Ja, men MSB vill bara att vi ska tänka oss att klara oss i 3 dagar. Sedan är det fritt fram att svälta ihjäl.

    Sverige har idag beredskapslager som räcker i en vecka åt en förort i Göteborg. Haha! Vad ska vi med ett militärt försvar till när civilbefolkningen kommer att befinna sig i svält efter några veckor. Bara att kasta in handduken.

    Gilla

   • MartinA skriver:

    Man får läsa litet mellan raderna i vad myndigheterna säger nuförtiden. MSB ger oss ledtråden att vi ska spara mat.
    Det militära försvaret är till för att erbjuda logistik för att göra det lättare för USA att landsätta trupper som kan slå ner folkliga uppror mot etablissemanget i sverige. Så jag ser inte vad det har med matbrist att göra?

    Gilla

 14. Bo Svensson skriver:

  Har letat efter distinkta kriterier för vad som kännetecknar en eftersträvansvärd ordning och sådana som skall underkännas.

  Rätt: När individens strävan är att vinna uppskattning från dem man själv respekterar och man vinner rang och välgång genom att fungera som en tillgång för sina medmänniskor.

  Rätt: När flockens ledare är detta för att de vunnit respekt i kraft av sin kompetens, sitt goda omdöme och andra kvalifikationer av värde i den positionen.

  Fel: När välstånd och rang bland dem man känner vinns genom stöld, våld, hot och parasitism.

  Fel: När makten upprätthålls genom våld och förtäckta hot och individens strävan är att vara till lags i ängslan för konsekvenser.

  Fel: När flockens ledare är detta i kraft av sina dåliga egenskaper, sitt bedrägliga beteende och sin beredskap att utöva våld.

  Gillad av 3 personer

  • Per-Anders skriver:

   På andra punkten ”Rätt” kan du lägga till: Flockens ledare tar jobbet för att tjäna folket och inte för att härska över det.

   Gilla

 15. Hortensia skriver:

  Underbart underhållande och sylvasst välformulerat, Patrik. Tackar! 😀

  Att låta tusen blommor – direkt från plantskolan, eller från ”landet” – stå i fullt flor låter förtrollande vackert och enastående fruktbart, men den innevarande istiden med ideologiska utrensningar och aktivistisk massimport av särskilt omhuldade, invasiva plantor har decimerat vår rara, svenska flora…

  … och de geniknölar, som förut varit vanliga och nu tarvas i tusental, för att kunna berika den utarmade, svenska matjorden, lär absolut inte hittas under statsministerns vresiga rosbuske eller dess sjukligt gröna, mask(ros)formiga bihang. Det som finns kvar där torde vara genomruttet bortom räddning.

  Gilla

 16. Bo Svensson skriver:

  Vi dår försöka sprida insikten, att valet står mellan fortsatt mordbrännarpolitik och normalitetens återställande. – Skall vi traska vidare mot avgrunden eller satsa på framlängesutveckling.

  Gillad av 1 person

 17. Vax skriver:

  * Somewheres värdesätter trygghet, traditioner, hemort och nation. Anywheres föredrar globalisering, internationalism, modernitet och förändring.
  * Svenska politiska partier i båda blocken har under några decennier rört sig från uttalade Somewheres till tydliga Anywheres.
  * Sverigedemokraterna är numera det enda renodlade Somewhere-partiet i riksdagen. När de andra partierna försöker återta sina övergivna positioner har de svårt att bibehålla trovärdigheten.
  *
  Den känsla av förlust som Somewheres erfar går djupare än så. Den rör hemhörighet, inte pengar.”

  https://kvartal.se/

  Gillad av 4 personer

  • Hortensia skriver:

   Välfunnet av Katarina Barrling, VAX, själv tänker jag, att vi svenskar, anyway, snart är Nowheres, ohjälpligt vilseledda av den spännande, exotiskt berikade doften av pajaspolitikernas verbala poo…

   … som kommer att stinka förfärligt, om hela Sjuklövern ska försöka göra en senkommen Pudel av skiten, när det redan är way too late, att rädda Sverige och dess unikt välanpassade ursprungsbefolkning.

   Gillad av 1 person

  • Bo Svensson skriver:

   Det behövde aldrig blivit någon motsättning: Med krav på ekonomisk garant som villkor för rörelsefrihet, skulle den reserverats för de redliga och fredliga som inte ligger andra till last medan resten fått stanna hemma. – Det krävs också att människovärdet får ett rimligt mått som avgör vad garanten skall punga ut med efter att en klient haft ihjäl någon.

   Gilla

   • Per-Anders skriver:

    Av vilken anledning ska det hela tiden ömmas för så kallade svaga.

    Det så kallade ”allas lika värde” kan gott ändras till ”inge har något värde, tills denna ingen har gjort något gott”.

    Man behöver inte ha massor av pengar för att få en rörelsefrihet. Det finns ingen rätt att få rörelsefrihet på andras bekostnad. Dessutom är det inte så många som vill ha rörelsefrihet. Och de som vill ha det, de fixar det oftast oavsett om de är rika eller fattiga.

    Gilla

 18. olle holmqvist skriver:

  Det var en gång en svensk politiker som fick följande fråga:
  Vad är det som går och går och aldrig kommer till dörren ?
  svaret ges här kryptoifierat, -baklänges., så att inte Putin förstår:
  nagårf ned tsuj relläts ud tta dalg tekcym rä gaj

  Gilla

 19. Lars skriver:

  Undrar om man kan förklara politikers beteende med Dunning-Kruger effekten, att de lågpresterande överskattar sina insatser och inte förstår att de lågpresterar, inte ens med feedback och högpresterande underskattar sina insatser för eftersom det var lätt så måste alla klarat det? Faktiskt vetenskapligt undersökt.

  Gillad av 1 person

 20. Sixten Johansson skriver:

  I den sentida svenska konsensusfolksjälen och -kulturen ingår att speciellt de mer belevade och något högre rankade i formellare sammanhang förväntas producera ändlösa haranger och såväl tala som lyssna vänligt inkluderande. Sedan går alla hem till sitt med känslan av att det ju var ett uppfriskande meningsutbyte. Med samlad välment tankekraft har världen nu förändrats till det bättre och kommer alltid att förbättras, fullt mätbart via mängden ord och meningar, gärna på svengelska, som har universell förenande kraft.

  Skulle det sitta några finnar med på ett sådant vänligt inkluderande möte, så är de mäkta imponerade av all välartikulerad svenska eller svengelska, fast snirkligheten fördunklar andemeningen trots alla ljusa tonfall. Men finnarna sitter och skruvar på sig, medan tiden går och inget verkar framskrida. Om de vid det oändligt utdragna mötets slut skulle drista sig att fråga något på sin stapplande svenska så vore det måhända: ”Jaha, noh, vem gör vad och när ska det vara klart?” Men lyckligt ovetande om denna outtalade fråga och nordiska kulturklyfta kan de vänligt inkluderande och verbalt välutvecklade svenskarna gå hem till sitt och fortsätta att skapa välfärdsverklighet med ordmagi.

  Och evolutionsbiologerna kommer att berätta om en säregen myrliknande art, som var hermafroditisk, men steril, dock mytomaniskt produktiv. Vänligt inkluderande bjöd arten traktens alla ekonomiskt utsatta steklar in i stacken: ”Well come! Well come! Glad jo tjose our stack!”

  Gillad av 1 person

 21. johan utan land skriver:

  Tror inte makten är intresserad av att låta tusen blommor blomma. De tycker det räcker med sina sju blommor i midsommarkransen. Nämligen ros, nejlika, maskros, klöver, blåklint, vitsippa och modemorot. Skulle de släppa fram fler blommor så riskerar de att drunkna i ett hav av blåsippor och borta i skogsbrynet skymtar kaktusar som man får mardrömmar bara av att tänka på

  Gillad av 1 person

 22. Vax skriver:

  Det räcker inte med att höja pensionsåldern några år för att Sverige ska kunna klara välfärden i framtiden. Svenskarna måste jobba ända till 75 års ålder. Det säger nu Moderaternas ledare i en intervju med Aftonbladet.

  I oktober förra året skrev Dinapengar.se att den ”snabba befolkningstillväxten till följd av det stora flyktingmottagandet” kan leda till att pensionsåldern i Sverige höjs.

  Säga vad man vill om Kristersson, men han hukar inte i buskarna. Är han belåten med att sitta i opposition? Dörren till SD har han slagit igen med en smäll.

  Se på hur Löfven och S agerar, där är ingen eftergift för stor för att få behålla makten.

  Gilla

  • Per-Anders skriver:

   Pension kommer att tas bort helt och hållet med tiden. Pengarna till pension kommer att ta slut. Det är bara ett stort pyramidspel pensionen och börjar mer och mer likna ett rån.

   Gillad av 1 person

 23. tobbewallin skriver:

  Patrik:
  Socialdemokratin fungerar inte så där. Kanske Birger Shlaug kunde ha sagt det om han fortfarande hade varit aktiv och suttit i regeringen för MP, men ingen S politiker kan gå utanför ramarna.

  Ramarna är att S tror att de fortfarande kollektivansluter hela facket och att facket tror att de organiserar hela arbetarkollektivet. Det är på S-kongressen politiken bestäms. Och de agerar som om de fortfarande representerade en majoritet trots att de utgör en minoritet.

  Skulle en S-politiker gå emot sin egen partikongress och släppa in politiska motståndares synpunkter på politiken? Aldrig! De tål ju inte ens att deras egen koalitionspartner i den nuvarande regeringen får igenom sin politik.

  S siktar på att få med sig FP och C i nästa regering. Skulle läget vara tillräckligt allvarligt (SD tillräckligt stort) kommer de att bilda en S, M, C, L regering.

  Släppa in folk i en öppen debatt… Aldrig! Det skulle ju bryta ned hela den representativa parlamentarismen. Och betyda att minst hälften av det nuvarande garnityret och de nuvarande politrukerna blev av med sina födkrokar.

  Gilla

 24. villvaraanonym skriver:

  Begär inte Patrik det omöjliga av den politiska makten (”PK-ister”, ”de goda”), vilka har bekämpat rasism i snart tre decennier (kampen började väl i början av 1990-talet med Mona Sahlin och Bengt Westerberg som vapendragare)?

  Är det troligt, över huvud taget möjligt, att ”de goda” plötsligt skall betrakta dem som de tidigare har ansett vara mer eller mindre rasistiska som värdiga debattörer?

  Hur är det då med någon som visserligen inte betraktas som rasist men tycks ha rasistiska tendenser (”alternativa synsätt”)? Bör inte en person med en sådan åsikt, människosyn, värdegrund ”dömas och brännmärkas från början” och bekämpas liksom ”allt ogräs som oundvikligen kommer att frodas” i syfte att upprätthålla demokratin?

  Hur menar Patrik att ”de goda” skall kunna byta definition av vad som utgör en rasist, vad som är rasism (eller ”populism” som det numera benämns) om det inte finns någon anledning?
  Det finns ett enkelt sätt att få klarhet: ”fråga” en domare i en domstol vad Diskrimineringslagen säger. Om det beslutas att det inte handlar om rasism behöver folk inte längre vara rädda att ”med öppet sinne […] lyssna på varandra”.

  Mycket av vansinnet i Sverige idag har sin grund i definitionen av rasism; hur skulle Sverige sett ut idag om rasistkampen inte hade existerat?

  Gillad av 1 person

 25. Mats Rosengren skriver:

  ”populism” har inget att göra med ”rasism” (som också är en luddig term)

  Populism is a political philosophy supporting the rights and power of the people in their struggle against a privileged elite. Critics of populism have described it as a political approach that seeks to disrupt the existing social order by solidifying and mobilizing the animosity of the ”commoner” or ”the people” against ”privileged elites” and the ”establishment”.

  Från
  https://en.wikipedia.org/wiki/Populism

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.