Gästskribent Leo Sundberg: Låt politikerna få uppleva sin politik på nära håll

Jag förbryllas inte över att det så kallade näthatet växer. Vi lever idag i ett samhälle i fritt fall. Polisen har tappat kontrollen och våldtäkterna blir bara fler och fler, nu även mot män. Senast har vi kunnat läsa om brutala gruppvåldtäkter i både Fittja och Malmö, där gäng av män har turats om att förgripa sig sexuellt på en kvinna. Det är en unik sadism av ett slag som Sverige troligen inte känt av sedan Birger Jarl instiftade kvinnofriden på medeltiden.

Sverige har på mycket kort tid gått från ett samhälle med hög social tillit till ett samhälle där folket med rätta känner sig fört bakom ljuset. Svenskarna litade på sina politiker, myndigheter och akademiska auktoriteter, men nu lever vi i en tid där det blir uppenbart att makthavarna har missbrukat det förtroendet å det grövsta.

Samtidigt som allt fler yrvaket vaknar upp och inser att systemkollapsen är högst verklig, så infinner sig en gnagande känsla av maktlöshet hos många. Även områden som traditionellt varit förskonade från våld och problem har nu blivit inkastade i förfallet. Nyligen var det skottlossning i Bromma utanför Stockholm. Skottlossning var tidigare mest förknippat med fattigare stadsdelar. Allt färre kommer undan, men det finns fortfarande många som vill blunda hårt och stigmatisera dem som pratar öppet om problemen. Folk vittnar om att de är rädda för att förlora jobbet om de säger för mycket i fel sammanhang. Många har ansvar för barn och amorteringar på sitt boende som har satt dem i ett slags ekonomisk livegendom gentemot sin arbetsgivare. Jag, som själv är akademiker, har fått mitt politiska engagemang benämnt som en belastning – ja, närmast som en del av ett brottsregister – när jag har sökt tjänster för att försörja mig.

Kombinationen av att känna sig förrådd och maktlös och att behöva se ett samhälle snabbt gå från en idyll till en variant av Mad Max, det är en känsla som politikerna borde ta på betydligt större allvar än de tycks göra. Det så kallade näthatet är bara en digital manifestation av något djupare och allvarligare. Det handlar om att människor har ätit det röda pillret och sett maktelitens vanstyre i blixtbelysning. Det finns länder där revolutioner och inbördeskrig har startats för banalare saker än att våldtäkterna ökar exponentiellt och att kvinnor blir gruppvåldtagna var och varannan vecka.

Jag förstår näthatarna och de anonyma desperata röster som ropar efter hämnd, även om jag inte stödjer deras beteende. De har all rätt att vara arga, oroliga och kräva rättning.

Marika Lindgren Åsbrink skrev i en artikel i Dagens Samhälle (14/6 2017) att kraven som ställs på politikerna är omänskliga. Men för det mesta stämmer inte det. Hade Sverige styrts enligt rationalitet och nykterhet hade våra problem kanske varit på den låga nivå som man har i flera av våra grannländer. Länder där terrordåd och gruppvåldtäkter fortfarande är någonting som man inte behöver oroa sig för. Det sätt som svenska politiker har misshandlat sitt folk på är däremot omänskligt. Jag undrar om politikerna kan se sig själva i spegeln och känna någon form av stolthet när de tänker på allt lidande som de har ställt till med. Det är också symptomatiskt att politikerna står handlingsförlamade inför våldtäktsvågen, men visar stor enighet när det handlar om hat och hot mot politikerna själva, se ”Yasmine Larsson (S) kräver strängare straff för politikerhot” (15/11 2017) .

Politikerna har distansierat sig från folket, de talar om trygghet och rättvisa medan folk inte ens vågar vittna i domstol och poliser blir attackerade i sina hem. Politiker sitter med fina ord och administrerar ett socialt sönderfall. Journalister är dagens prästerskap som välsignar maktens handlingar, men med en allt sämre verbal förmåga i takt med att fler journalister går över till alternativmedia och vänder politikerna ryggen.

Min önskan är att Stefan Löfven och Annie Lööf blir av med sina livvakter, får flytta ut till en sliten lägenhet i ett fattigt område och själva se allt våld och kaos som de har skapat. Inte bara under ett kort studiebesök, utan leva där. Det bästa straffet man kan ge misslyckade politiker är nog att låta dem utsättas för samma lidande som de utsätter sitt folk för. Det vore framför allt rättvist eftersom det är deras egna beslut som har lett fram till dagens kaos.

Leo Sundberg är utbildad revisor och även ingenjör boende i Malmö samt medlem i Medborgerlig samling.

71 reaktioner på ”Gästskribent Leo Sundberg: Låt politikerna få uppleva sin politik på nära håll

 1. XXSuède à l'étranger skriver:

  ”Svenskarna litade på sina politiker, myndigheter och akademiska auktoriteter, men nu lever vi i en tid där det blir uppenbart att makthavarna har missbrukat det förtroendet å det grövsta.”

  Jag håller inte med om detta. Det enda verkliga sveket i svensk invandringspolitik de senaste 10 åren är att flera av 7K partierna svängde dramatiskt under 2015-16 i direkt strid med mycket tydliga vallöften. I övrigt har de i stort gjort vad de tydligt och klart har lovat inför valen.

  Utan att gå för långt tillbaka i tiden, kan man konstatera att inför valet 2010 leddes de två stora blocken av Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin som båda mycket länge och öppet hade tagit väldigt tydlig ställning för massimmigration. Ingen läskunnig människa kan rimligen ha missat detta. Vidare hade Alliansen extremt tydligt förklarat att om de inte fick egen majoritet, skulle de söka stöd hos MP. Endast SD tog tydlig ställning mot massimmigration och de fick 5% av rösterna. Alla partierna levererade sen exakt vad de hade lovat i valrörelsen.

  Inför valet 2014 var det som hade varit tydligt 2010 fullständigt, 100% kristallklart. Alla 7K partier gick till val på en närmast religiös övertygelse om maximal immigration in i evigheten. Vidare svor de på på allt som var heligt att de aldrig, under några omständigheter, skulle ha något med SD att göra. DÖ var ett helt rimligt utfall, givet dessa löften. Vad gäller immigrationspolitiken höll 7K sina löften i början av mandatperioden men flera började svänga efter något år.

  Om de som röstade på 7K i valen 2010 och 2014 känner sig lurade för att det blev för hög invandring, så är det helt deras eget fel. De fick vad de röstade på. Om de inte gillar detta, bör de ansöka om en god man. Däremot är det inget fel i att erkänna sina misstag och sen börja agera ansvarsfullt. Men detta med att att man har blivit ”lurad” är bara patetiskt.

  Slutligen gäller att det som sker i Sverige är ett folkmord på svenskarna. Att de politiker som administrerar detta har haft ett demokratiskt mandat är irrelevant för deras straffansvar. De bör alla ställas inför rätta.

  Utlandssvensk

  Gillad av 19 personer

  • Moab skriver:

   Jo det är deras eget fel, men jag tror det typiskt svenska var att man litade på staten och media för mycket,men detta växte fram under lång tid och tjänade oss någorlunda när vi bara var svenskar, åtminstone på ytan. Under ytan så blev vi svenskar enormt sårbara för allsköns galenskap. Så folk har fått det de röstat på det är sant, men det är också sant att politikerna har missbrukat förtroendet de fått.

   Gillad av 3 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Jag har förstås inte följt svenska massmedia på senare tid, men var det verkligen klart för väljarna (a) vilka de faktiska konsekvenserna av immigrationen verkligen är och (b) att även det som beslutas av riksdagens om lag i själva verket inte gäller när det gäller utlänningar som har satt sin fot i Sverige, att lagarna inte alls följs, att sekelgamla seder och traditioner inte respekteras och att normalmänskligt underförstådda antaganden och förväntningar blir förrådda?

   Gillad av 2 personer

   • Täbybo skriver:

    Det finns inget att tillägga till kommentaren från utlandssvensk. Alla läskunniga visste om alternativen sedan länge, alldeles särskilt vid valet 2014, men valde att inte se konsekvenserna av den politik man röstade på.

    Gillad av 9 personer

   • Bosse J skriver:

    @Täbybo
    Du tror inte att det spelade en avsevärd roll att om de röstade ”fel” så blev de benämda RasistFascistNazister av både agendasättande massmedia (MSM) och politiker?
    Propaganda och ”Mind control” utfört av rent ondskefulla människor!

    Gillad av 2 personer

  • MartinA skriver:

   Alla jag känner, inklusive jag sjäv, trodde att moderaterna stod för en striktare invandringspolitik 2006. Vidare så trodde alla jag känner, exklusive jag själv eftersom jag då hittat sajten Politiskt Inkorrekt, att moderatrna stod för en striktare invandringspolitik 2010. Inget folk klarar av att bli förrått av alla sina ledare, inklusive av hela kultur och media eliten.

   Gillad av 3 personer

  • Ulf Wiger skriver:

   Jo, men man kan missbruka ett förtroende på olika sätt. Ett sätt är att konsekvent beskriva verkligheten på ett tendentiöst sätt, aktivt bidra till att debatten vrids mot känsloargument snarare än mot rationell debatt, och sedan undfly ansvar genom att säga att ”ingen kunde förutse” konsekvenserna av den förda politiken.

   Ett exempel på detta är den politik man fört på jämställdhetsområdet, där man förvisso genomfört det man sade att man ville göra, men där argumenten för denna politik baserats på ett systematiskt vinklat faktaunderlag, där man konsekvent väljer de perspektiv som tycks gynna de egna åsikterna och ignorerar fakta som talar emot.

   Ett färskt exempel är hur SRs VD Cilla Benkö nyligen (27/12) kommenterade att det måste till krafttag för att rätta till att andelen kvinnliga journalister som dödats i fält hade ökat – under rubriken ”2017 var ett farligt år för kvinnliga journalister”. Nu hade antalet dödade kvinnliga journalister inte ökat alls (9 st 2017 jfrt m 10 året innan), utan förändringen bestod i att färre manliga journalister dödats (62) jämfört med året innan (92 – år 2015 var det 107, nästan 12x fler än de kvinnliga). Man spelar alltså på människors naturliga tendens att vilja skydda kvinnor och ljuger (genom selektiv rapportering) om hur verkligheten ser ut.

   Gillad av 15 personer

  • Albin Klara Bert Karlsson Månsson Blunder Morson Blandson U skriver:

   Om de som röstade på 7K i valen 2010 och 2014 känner sig lurade för att det blev för hög invandring, så är det helt deras eget fel. Tyvärr är det sanningen. Ja även om jag inte lyckades rösta fram något bättre så är jag ju inte per defintion bättre än de som inte lyckats rösta på förändring. Jag oavsett om jag gjort det i ett år eller 30 år får säga att jag gjort rätt. Det är politikerna ansvar att förvalta det vi givit dessa. De har kapitalts misslyckats med detta. Jag är förvånad att ingen pappa eller mor till en våldtagen eller mördad person – helt sonika tar öga för öga mot ansvarig politiker. Där har vi anamat oss till det – att ok, mitt barn dog eller blev våldtaget eller allt, jag kanske ser vad jag måste göra eller ger en chans till till politkerna. Vi är inte bara naiva vi är dumma också. Som sagt spelar igen roll om man flyr eller rösta på med eller sd. inget har förändrats de sista 28 år. Även jag har röstat på förändring i mer än 20 år. men precis som du säger våra andra partier har valt att skärma sig från vad som är verklighet. där har författaren rätt, om de bott eller brytt sig kanske de även hade tagit i hand med sd eller med ny demokrati när det begav sig.

   Gillad av 2 personer

  • XXSuède à l'étranger skriver:

   @ MOAB & Östman,

   Man kan väl säga att svenskarna har präglats av en närmast feodal mentalitet. Alla i samhället ska göra sitt jobb och politikernas jobb är att skydda och ta hand om undersåtarna. Från detta perspektiv kan man se det som har hänt som ett svek.

   Problemet är att ett demokratiskt system bygger på vuxna individer som själva tar ansvar och de politiska partierna ska i grunden bara vara verktyg för att omsätta dessa informerade medborgares slutsatser till lagar och regler.

   Antingen måste väljarna ta ansvar eller så fungerar inte demokratin. Det är helt möjligt att en majoritet av dagens svenskar helt enkelt saknar denna förmåga till ansvarstagande och att demokrati därför inte är ett lämpligt system för dem.

   En annan möjlighet som jag har funderat en del över är att feminiseringen av ett samhälle via flera olika mekanismer skapar ett självskadebeteende. Hela västvärlden är feminiserad och hela västvärlden begår självmord, Sverige är mest feminiserat och Sverige begår självmord snabbast. Det verkar sannolikt att det finns meningsfulla samband här. När jag jämför Sverige och Schweiz, börjar jag bli väldigt övertygad om att Schweiz relativa framgång i huvudsak beror på kvinnorna fick rösträtt mycket senare där.

   Gillad av 1 person

  • Nils Dacke skriver:

   Instämmer helt och hållet, de 87 % väljare som nu skriker och säger att de har blivit lurade är inte trovärdiga, det har varit helt klart sedan minst 10 år bakåt i tiden att massinvandringen skulle få katastrofala konsekvenser för säkerhet och stabilitet i landet. Vi som varnat för sönderfallet under flera år kan nu med sorg i hjärtat se att vi hade rätt och med tanke på allvaret finns inte heller någon enda ynken tendens till skadeglädje. Tyvärr har vi redan passerat point of no return och vad som nu väntar landet och dess medborgare är en golgatavandring mot slutet.

   Gillad av 2 personer

 2. fullsula skriver:

  Fantastiskt bra skrivit, det är exakt så här det är. Min önskan har varit att politikerna bor i dessa områden i minst 3-6 mån och åker kommunalt till och från jobbet – utan livvakter. Sen kan de börja ställa sina
  ” krav” på medborgarna. Allt annat är hyckleri.

  Gillad av 11 personer

 3. Petrus skriver:

  Leo Sundberg:

  ”Min önskan är att Stefan Löfven och Annie Lööf […].”

  Min kommentar:

  Låter i och för sig vettigt, på sätt och vis.

  Problemet med det parti du företräder, Medborgerlig Samling, är dock att jag inte litar på er heller.

  Ursprunget till Medborgerlig Samling, Borgerlig Framtid, verkar ha varit ett vanligt, halvkorkat, typiskt pladder-parti typ det gamla Centrum-Demokraterna. När Kasselstrandarna sparkats ut hände dock plötsligt något. Då blev det en uppryckning av Borgerlig Framtid. Ilan Sadé blev partiledare. (Sedan fick man registrera partinamnet Medborgerlig Samling eftersom den förre partiledaren inte ville släppa ifrån sig hemsidan på typiskt småparti-manér à la 1980-tal.) Tajmingen är för klockren för att jag skall lita på att det handlar om något annat än att förebygga att Kasselstrandarna får luft under vingarna. I teorin hade de kring 2015-2016 en möjlighet till en flygande start genom sitt medlemsregister på 5000 pers.

  Allt är inte sämre med MED jämfört med Kasselstrandarnas AfS. Framtoningen som ett vanligt, borgerligt parti i stället för som ett nationalistiskt flaggviftarparti är sannolikt vettigare om man vill locka breda väljargrupper och inte är ute efter att vaska fram emotionellt pålitliga medlemmar. I sakfrågorna skiljer dock inte så mycket. (En sak jag ogillar med båda partierna är tokspenderandet på försvaret. Jag föredrar väl den schweiziska typen av nationalism. Huvudsaken är väl dock att man kan lita på partiet och dess ledning.)

  Gillad av 4 personer

  • Sixten Johansson skriver:

   Petrus, varför hjälper du inte Kasselstrandarna med deras parti? Vad har hindrat K:na från att gå vidare på egen hand? I stället för att tjafsa och fantisera och önska kan väl du och andra högerutopister börja förverkliga just det konkreta som ni så exakt och förnumstigt och konspiratoriskt allvetande alltid vet är precis det som behövs!

   Gillad av 1 person

   • Petrus skriver:

    Vet inte om jag är så entusiastisk inför Kasselstrandarnas parti Alternativ för Sverige (AfS). Men för den som vill ha ett invandringskritiskt alternativ till höger om SD i ekonomiska frågor samt bränna en massa pengar på försvaret (precis som MED) så borde AfS vara ett parti man kan lita på. Uppryckningen av Borgerlig Framtid/skapandet av Medborgerlig Samling uppfattar jag vara samma andas barn som att sparka Kasselstrandarna ur SD och dessförinnan ge dem sparken från riksdagskansliet p g a en pro-palestinsk debattartikel i Aftonbladet. Jag tror inte att Ilan Sadé, som är född i Israel med judisk far, gillar Kasselstrands åsikter i Palestina-frågor. Samma sak gäller de MED-anhängare som paraderat förbi här i kommentarsfälten på Det Goda Samhället. För dem är det heja Israel mot palestinierna som gäller. Därför ville de skapa en konkurrent som kunde ta röster från Kasselstrandarna om det skulle behövas. Tajmingen är för klockren för att jag skall tro något annat.

    Det jag vill se är ett parti med en ledning som inte har en dold agenda utan bara är fokuserad på att stoppa invandringen. De kvaliteterna har inte MED:s ledning och de som hållit på och gapat i kommentarsfälten här på SGS.

    Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    Okej, Petrus, jag och många andra skulle rösta på ett trovärdigt verklighetsförankrat och stabilt personförankrat parti, som fokuserade helt på att stoppa invandringen och repatriera en hel massa. Men varken du eller jag eller någon vi känner kan ur mössan trolla fram en förtroendeingivande partiledare och ett trovärdigt parti som kommer över fyraprocentsspärren. Och du är extra kräsen, eftersom varken MED eller AfS eller något annat duger. Fantiserande funkar inte i den verkliga världen och även om jag kan känna en gammal mans sympati för många slags utopister, så är det helt orealistiskt och utsiktslöst att försöka samarbeta såväl med vänsterutopister som med högerutopister, våldsutopister, etnoutopister, antijudeutopister och stoppa-och-backa-utopister.

    Gilla

   • Petrus skriver:

    Apropå ”dold agenda”:

    Jag tror väl inte att anhängarna av Medborgerlig Samling här i kommentarsfälten blev så ledsna för att jag skrev detta. För när folk läste det jag skrev så tänkte antagligen många ”oj, då måste ju Medborgerlig Samling vara ett skitrumsrent parti, relativt sett, då slipper jag få sparken om jag stödjer det partiet eller ställer upp som kandidat”. Jag vet ju i och för sig inte om det hjälper så mycket att diskret eller mer tydligt eller direkt eller indirekt förknippas med en pro-Israel-attityd. Sverigedemokrater har ju råkat illa ut medialt trots ett sannolikt ärligt uppsåt i sin pro-israeliska attityd. Tänker här främst på Björn Söder som har släktingar som är gifta med judar.

    Jag tycker dock som sagt att det kostar mer än det smakar att förknippas med en pro-israelisk attityd. Man vinner rätt litet i rumsrenhet. Muslimerna och araberna blir än mer provocerade. Sedan finns ju problemet att det med jämna mellanrum brukar poppa fram folk som uppfattas som antisemiter i partier som t ex SD. Vad säger då de judar och halvjudar som skall ge partiet legitimitet? Risken finns ju att de blir sura och säga ”nu har de här invandringsmotståndarna visat att de bara låtsas vara annorlunda än sina motsvarigheter på 30-talet”. Risken finns också för en utpressningssituation där man får välja mellan att partiets judar/halvjudar säger att partiets medlemmar är garderobsantisemiter eller ställa upp på ett oreseverat stöd för Israel som retar gallfeber på många invandrare.

    Gilla

   • Petrus skriver:

    Svar till Sixten Johansson:

    Jag tror inte krav på repatriering är en framkomlig väg. Visst, man skulle ju om man permanent lyckas täppa till gränserna, kunna erbjuda något typ de relativt generösa återvändarbidrag Västtyskland på 80-talet erbjöd turkiska gästarbetare som bott i Tyskland i 20 år. Min gissning är dock att detta inte skulle påverka storleken på den invandrade befolkningen nämnvärt. Vill man ha ett speciellt landområde för svennar skulle man nog få stycka av en landplätt ute i storskogen, typ. Tvivlar dock på att USA och övriga västmakter skulle tillåta detta. Detta skulle strida mot allt grundläggande tänk i väst de senaste 80 åren. Du har också en klar motsättning i ett sådant tänk visavi vad EU:s ideologiske grundfader Coudenhove-Kalergi (som man delar ut ett årligt pris till minne av) skrev i Praktischer Idealismus. Det finns inte en chans att man skulle tillåta något sådant. Möjligen om Ryssland och Kina gick in aktivt och placerade S400-batterier och kärnvapenmissiler på den här landplätten. Tror dock inte att de skulle vara intresserade.

    Så vi befinner oss obevekligen på ett sluttande plan. Tycker dock ändå att det finns skäl att göra ett så effektivt och rationellt motstånd som möjligt för att få det hela att gå litet saktare. Mitt intryck är att du inte ger uttryck för någon sådan vilja utan snarare verkar vilja sabotera.

    Gilla

  • Fordägar'n skriver:

   Är du igång med dina fria fantasier nu igen? Jag kan som initierad i processen säga att MED och dess utveckling har inte det minsta samband med SD:s och SDU:s intriger, förstår inte varför du vill skapa scenarion som inte finns genom att älta detta.

   Gillad av 1 person

  • Anna Lindén skriver:

   ”I teorin hade de kring 2015-2016 en möjlighet till en flygande start genom sitt medlemsregister på 5000 pers.”

   Ja, Petrus, visst hade Kasselstrandarna det i teorin, men de utnyttjade inte den chans som gavs. För att få ett nytt parti att fungera krävs hårt arbete. Detta arbete kan ingen annan än de själva utföra. Vi inom MED lägger endast ned detta arbete på vårt eget parti, vi jobbar inte åt Kasselstrandarna.

   Gilla

   • Petrus skriver:

    Hmm, jag har ju tidigare påpekat att jag sett Medborgerlig Samling som ett alternativ som är redo att medialt aktiveras i det fall det t ex skulle dyka upp en finansiär med tjock plånbok som skulle vilja blåsa liv i Kasselstrandarnas parti. Alltså ungefär som när media gav tokmycket uppmärksamhet åt Ian Wachtmeisters bräckliga konstruktion (som mycket riktigt i princip upplöstes i atomer 1994) när Sven-Olle hade chans att plocka 12 % i Malmöhus län i valet 1991 (det hade gett ett riksdagsmandat). Min gissning är väl också att Sven-Olle i början på 1991 hade fått Carl Lundström på kroken som finansiär. Han fanns ju med som finansiär av tidningsannonser strax innan valet 1991. Med hushållsutskick i hela Malmöhus län utan konkurrens från Ny Demokrati är det väl inte omöjligt att man hade kunnat få upp Sven-Olles Sjöboparti över 12 % i Malmöhus län.

    Jag uppfattar framlidne Siewert Öholms lansering av Ian Wachtmeisters parti i sitt TV-program som ett medvetet försök att sabotera för Sjöbopartiet. Min gissning är att Siewert och hans pingst/Livets Ord-gäng såg Sven-Olle som 90-talets återupplivning av mellankrigstidens antisemitiska nationalism. I och för sig hade inte Sven-Olle sagt något om juderiet eller Israel. Men professor Göran Englund, som skrev valfoldern ”Sjöbo – ett demokratiskt föredöme”, var ju medlem av Nysvenska Rörelsen som betraktades som en diskret, milt antisemitisk organisation. Sven-Olle själv hade i ungdomen också varit medlem.

    Gilla

   • Anna Lindén skriver:

    Fast det du skriver, Petrus, har ju mer med media och dess strategier, än med MED att göra. Media har inte uppmärksammat MED i någon högre utsträckning. I samband med striden mellan SD och Kasselstrandarnas SDU fick jag intrycket att media tog de senares parti. Knappast av ideologiska skäl, utan för att de ville skada SD (och kanske också generera ett och annat klick).

    Gilla

 4. Jonas Bohman skriver:

  God morgon. Mycket bra skrivit. Vilken utmärkt start på söndagen, trots det tragiska innehållet. Ja, många makthavare skulle själva få uppleva vad dom ställt till med, och få känna på det vi andra får uppleva. Men läste dock en text, där någon makthavare insåg det galna i deras beslut, och att dom själva slipper ta konsekvenserna. Ja, bättre sent än aldrig att vakna. Ni andra, sprid denna utmärkta text i sociala medier, och printa ut till gamla mor ……

  Gillad av 2 personer

 5. Folksjälen skriver:

  Min önskan är att Stefan Löfven och Annie Lööf blir av med sina livvakter, får flytta ut till en sliten lägenhet i ett fattigt område och själva se allt våld och kaos som de har skapat.

  Amen.

  Gillad av 3 personer

 6. Fredrik Östman skriver:

  Ja, det förslaget riktigt värmer i själen, men är det praktiskt genomförbart eller bara ett hjärnspöke? Är vi i ett läge där vi kan vidtaga praktiska åtgärder, eller gäller det nu att elda på våra anhängare, så att deras engagemang i kampen stärks? Måste inte en retorisk appell av detta slag kopplas till en uppmaning till handling? Vilka är då de praktiska åtgärderna?

  Jag vill inte (bara) vara näsvis. Här finns verkliga politiska möjligheter. Här byggs faktiska fysiska avgränsningar och skyddsanordningar centralt i våra städer. Eiffeltornet omges av en befäst skyddsmur som liknar en statsgräns. Varför inte återinföra statsgränsen i stället? När Österrikes politiker byggde en mur — en riktigt ful riktig Berlinmur! — mitt i de historiskt känsliga delar av staden som används som ministerier och presidentkansli, var revolutionen nära. Tidningar som Österreich, Heute och Neue Kronenzeitung hetsade ohejdat. Känslor revs upp, den retoriska situationen var ohållbar. Alltför uppenbart var det att politikerna visste att de hade släppt in fienden i landet och lämnat folket obeskyddat, medan de i stället bekymrade sig om sin egen personliga säkerhet. Så muren stoppades och ersattes i tystnad med en rad pollare på samma plats — till betydligt högre kostnad. Man låtsades som om det hade varit en fråga om kulturminnesskydd. Likväl hade den politiska potentialen visat sig. Bockfoten är blottad upp till det tunna låret. Bara att sätta tänderna i!

  Var ser alltså Medborgerlig samling en spricka i politikernas personliga försvarsmurar? Var skall katapulten ställas upp? När faller första skottet? Ett parti som avser att ställa upp i årets val måste väl komma till skott ganska snart? Fina program är himla viktigt och det och så, men finns regeringsdugliga politiker som kan munhuggas och hävda sig och göra sig hörda och åtlydda?

  Gillad av 6 personer

  • Moab skriver:

   Jag frågar mig samma sak, när kommer min mamma som endast läser Sydsvenskan att ha hört talas om Medborgerlig samling? Jag fruktar att MED är som den Archimedes som sägs ha bränt skepp med koncentrerade solstrålar. Denna myt testades av Mythbusters, det verkar sofistikerat men jämfört med en rejäl katapult så uppnår det inget. Muren måste brytas ner, därför SD. När vi väl är inne i slottet så finns det plats för all möjlig kreativitet.

   Gillad av 3 personer

  • Anna Lindén skriver:

   Knappast praktiskt genomförbart, Fredrik, men det skulle onekligen vara vad de och – inte att förglömma – Reinfeldt, förtjänar.

   Mitt intryck är att det finns många regeringsdugliga, klartänkta och verbala politiker inom MED. Inte minst partiordföranden Ilan Sadé är en av dem. Han kan kanske tyckas okarismatisk, men är oerhört skärpt och kunnig, samt vinner i längden genom sin lågmälda auktoritet.

   Gillad av 1 person

   • Anna Lindén skriver:

    Du kanske inte hänger på rätt ställen, Fredrik. 😉 Skämt åsido, media har kanske en större förkärlek för att öppna sina spalter och program åt Stor-Steffe och hans glada gäng.

    Gilla

   • Moab skriver:

    @ anna

    Jag tycker man kan kräva av de som stöder MeD att de förhåller sig till sannolikheten att inte komma över spärren och hur de föreställer sig tidsaxeln med massinvandring och fortsatt pk-ism med alla dess konsekvenser på y-axel. En tankesmedja är något annat än ett politiskt parti.

    Gilla

   • Anna Lindén skriver:

    @MOAB

    Just nu handlar det för MED om att komma in i riksdagen. Viktigare än så är dock att bygga upp ett långsiktigt hållbart parti. Vi vill inte bli en dagslända som Ny D. En tankesmedja är, som du skriver, något annat än ett politiskt parti och MED är ett politiskt part, inte en tankesmedja. För egen del tycker jag att det är viktigt att verka inom olika områden. Om jag vore verksam i en tankesmedja skulle jag ägna mig åt att ta fram positiva konservativa alternativ till PK-ismen. Som humanist och teolog är det inte min uppgift att ta fram alternativa framtidsscenarion vad invandringen beträffar. Min kompetens är av annat slag.

    Gilla

 7. Jan Bengtsson skriver:

  Sätt Annie med familj i ett utanförskapsområde,
  o även Stefan även om pensionen hägrar för honom vid väntad valförlust…

  Samhällsvetare är i princip livegna,
  alternativa arbetsgivare saknas…

  Har man familj o sitter med (bostads)lån, då är det kört,
  Du kan ALDRIG VISA,
  ATT DU INTE SYMPATISERAR MED GALENSKAPEN…

  Så man tiger o lider,
  än så länge!

  Gillad av 1 person

 8. Täbybo skriver:

  ”Sverige har på mycket kort tid gått från ett samhälle med hög social tillit till ett samhälle där folket med rätta känner sig fört bakom ljuset. Svenskarna litade på sina politiker, myndigheter och akademiska auktoriteter, men nu lever vi i en tid där det blir uppenbart att makthavarna har missbrukat det förtroendet å det grövsta.”

  Det stämmer inte att svenskarna är förda bakom ljuset av politikerna. Det är bara att prata med ett brett urval av välbeställda svenskar i Stockholmsförorter för att inse att politikerna inte agerar självständigt utan att samhällsomvandlingen har ett majoritetsstöd. Kanske inser inte alla konsekvenserna fullt ut, men ingen kan ha undgått informationen att det kommer att krävas uppoffringar att omdana Sverige. Om inte annat så visar alla prognoser att de traditionella partierna kommer att få en kvalificerad majoritet i Sveriges ekonomiskt viktigaste kommuner. Visserligen sväljer fler och fler det röda pillret, men det är fortfarande en klar minoritet av medelklassen som anser att vi har ett samhällsförfall och systemkollaps.

  Vill man uppnå förändring så måste man acceptera insikten att väljarna måste förändra sin inställning först. Varför finns det så liten probleminsikt bland svenskar trots att fakta finns tillgänglig för alla att ta del av? Varför accepterar och stödjer de en politik som kommer att leda till kraftiga försämringar för flertalet?

  Att enbart skylla på politikerna, som visserligen stödjer omvandlingen, kommer inte att leda till något betydande stöd för nya partier som vill se en annan positiv utveckling för Sverige.

  Gillad av 2 personer

  • Palle skriver:

   Täbybo: Enligt min mening har politikerna i den s.k. sjuklövern ett stort ansvar, men om vi vill förstå hur så många väljare missleddes måste vi lägga till medias ansvar i denna fråga. Propagandan inte minst i SvT och SR med daglig matning med snyftreportage när det var som värst, skapade ett klimat där det blev opportunt för makthungriga politiker att yla med vargarna. Se Ulf Larssons krönikor om detta. Det utgör ingen ursäkt för att plädera för en ohållbar politik, men en del av förklaringen finner vi säkert där.
   Ur politisk synvinkel måste även allianspartiernas beröringsskräck gentemot SD läggas till – utan denna hade invandringspolitiken med säkerhet vridits i en riktning, som mer påmint om våra nordiska grannländers jämfört med den politik, som grundade sig på överenskommelsen med Mp.

   Gillad av 3 personer

   • Björn skriver:

    Jag tror att det var Reinfeldts blinda hat mot konkurrenten, det stadigt växande SD, som gjorde honom galen och hämndlysten mot oss svenskar! ”Hur skadar jag detta lands medborgare på värsta sätt? Jo nu vet jag, genom att göra precis motsatsen till vad SD vill, nämligen att öppna portarna för hundratusentals nya immigranter”! Denna lite ”barnsliga” beskrivning av händelseförloppet, ligger nog tyvärr väldigt nära hur F.R. faktiskt tänkte! I alla fall om man i analysen utgår ifrån den ”debattnivå” han uttryckte sig på då!

    Gillad av 1 person

 9. Moab skriver:

  Att de ansvariga själva skulle få känna på det de skapar är en gammal klassiker som ofta yttras i vredesmod men som innehåller allt djup som behövs, alla spel spårar ur om man inte har skinn i potten, om våra politiker upplevt det de själva skapat, och inte varit en del av den nya vänsteröverklassen, så hade invandringen varit stoppad för länge sedan. Det som behövs är att makten i Sverige uppstår lokalt, att man mera direkt är ansvarig inför sina väljare och tvingas möta dem lokalt, vårt centraliserade system är närmast en garant för att vi förr eller senare skulle hamna där vi gjort, om det inte var massinvandring så kanske det istället skulle varit att vi skulle anfalla Putin, eller förbjuda alla bilar, eller tvinga alla att vara homosexuella halva året. Utan skinn i potten för politikerna så var vi dödsdömda från början. Partierna skulle ha primärval, som i USA. Vad jag kan förstå så är det amerikanska systemet unikt med öppna primärval, jag tycker valet av Trump var ett bra exempel på demokrati, han gillades inte av stora delar av republikanernas elit, han gillades inte av administrationen i Washington, men han gillades av väljarna. Jag tror det är av yttersta vikt att vi inför ett liknande system, men den stora andelen invandrare är en joker i leken, vi kommer antagligen att få fler islamister i vissa partier, i C, V, Mp och S, men det är bättre att det förhållandet blir explicit, som det är nu så sker islamiseringen i det fördolda, genom en ohelig allians med pk i Stockholm.

  Gillad av 2 personer

 10. uppstigersolen skriver:

  Bra skrivet. Håller med. Men, Medborgerlig Samling är chanslösa. 90 % av svenska folket har inte hört talas om dem. Det är 8 månader till valet. Hur ska de ens få 4 % som röstar på dem? Det räcker inte att ha ett bra partiprogram. Man måste ha möjligheter att föra ut det. Var är pengarna och personerna till det?

  Gillad av 1 person

  • Sixten Johansson skriver:

   Pengarna och personerna kan vi dissidenter tillsammans skaffa fram. Men då måste det bli mer samling och målinriktning hos oss tangentbordskrigare och bloggare. Den som säger att rösterna är bortkastade ska titta i almanackan: där står ”januari”. Det är åtta månader till valet och i väljarbåset väljer var och en var rösten då ska läggas. Men SD är och förblir inkapslat både före och efter valet 2018 och det har ingen trollstav och ingen makt. Vi måste tänka framåt som schackspelare och göra det bästa möjliga av den tid och de möjligheter som är nu. Dags att sluta önskedrömma! Varken godord eller svärord är verkligheten och skapar inte verkligheten, hur svenskt man än formulerar dem.

   Gillad av 1 person

 11. Erling skriver:

  Att hatet exklusivt skulle ha positionerat sig på nätet är definitivt totalt missvisande `fake news´.

  Eller är etablissemangets användning av begrepp som rasister, nazister, islamofober, homofober, brunråttor etc uttryck för något annat? Näppeligen!!!

  Och hos ledarredaktionerna på våra kvällsblaskor – där måste hatet ha en tummelplats i en koncentration som överträffar det mesta!!

  Gillad av 2 personer

 12. BjörnS skriver:

  Politikerna skulle kunna göra en enkel sak för att förbättra ”integrationen”: att ge merparten av riksdagens lägenheter i Stockholms innerstad till asylanter. Detta är något jag länge förordat eftersom det skulle tvinga riksdagen att själva ge upp någonting. Sätt in bäddsoffor från Ikea i riksdagsrummen, eller skaffa övernattningslägenheter i de utsatta områdena,. Eller varför inte i de tillfälliga barackboendena eller i någon av de asylboenden som migrationsverket nu sägs avveckla. En annan åtgärd vore att låta Riksdagens löner öka i takt med BNP per capita. Invandring av lågutbildade ger då per automatik mindre i lönekuvertet.

  Det skulle åtminstone göra dem mer trovärdiga i mina ögon.

  Gillad av 1 person

 13. malmobon skriver:

  Vad gäller massvåldtäkter i Malmö, så har dessa fyra skett i olika stadsdelar långt ifrån varandra. Högaholm söder i Mö. Segevång norra Malmö. Sofielund 50 meter från där ansvarig för invandring av muslimer bor-Ilmar Reepalu och centrala Malmö.
  Enligt de uppgifter jag läst mig fram till har offren och kräken tydligen haft kontakt med varandra innan. Kan det vara narkotika?, Hedersvåld? Svartklubbar? Jourbutiker?
  Hade jag varit polischef i Malmö skulle jag stört knarkhandlarna, svartklubbarna, jourbutiker, olika föreningar i områdena. Rört upp stämningen helt enkelt. Då hade dessa själv letat upp och sett till att dessa upphör.
  Nu har polisen tillsatt en gärningsmannaprofilare. Grattis och lycka till säger jag. Nä, det är dags för oss själv göra något.
  Ett annat sätt polisen borde göra är att besöka och hålla föredrag i skolorna.
  I vilket fall så skall högsta ansvarig Dan Eliasson bort, liksom den s.k. feministiska regeringen.

  Gillad av 1 person

 14. MartinA skriver:

  Jag har full förståelse för att politikerna vill ha strängare straff för politikerhot. Det är nog en för dem nödvändig reform för att hantera reaktionen på deras handlingar.

  Gillad av 3 personer

 15. H Portell skriver:

  Det skulle väl vara utopiskt att få ledande politiker att dela medborgares levnadsvillkor. Varför skulle politiker behöva göra det – de blir ju valda ändå. Det går ju inte att stryka på valsedeln.
  En åtgärd som skulle få de som vill bli politiker att tänka till vore att avlöna dem mindre generöst och mer i samklang med medborgarnas inkomstnivåer. Varför inte sätta tex riksdagsersättningen till medianinkomsten för inkomsttagare i Sverige med automatisk justering efter faktiskt utfall. Enl SCB, 2016 var den 270.000:-eller 22.500/månad. Detta får väl justeras då medianbeloppet innehåller deltider etc. Kanske ett tillägg med 10.000 till ca 32.500 räcker. Man skulle också kunna tänka sig en ersättning beräknad på samma vis men efter skatter. Eftertänksamheten ökar.
  Jag förstår att denna skröna utgör en utopi – men det var kul att skriva den.
  Tack för artikeln.

  Gillad av 3 personer

 16. Dan Astrom skriver:

  Ha ha ha, underbart att ta livvakterna ifrån dom. Troligen skulle dom inte klara första veckan och det i jämförelse med dom gamla politikerna som hyste respekt hos folket. Där i ligger en intressant skillnad… 👍
  Den som vårdar sin makt genom att följa folkets vilja har få fiender… 😎

  Gillad av 2 personer

 17. weasel skriver:

  ”Min önskan är att Stefan Löfven och Annie Lööf blir av med sina livvakter, får flytta ut till en sliten lägenhet i ett fattigt område och själva se allt våld och kaos som de har skapat.”

  Den där meningen är faktiskt så pass bra att den – rent teoretiskt- skulle kunna vara anledning nog för att ge min röst till MED.
  Men eftersom MED inte ens kommer att vara i närheten av någon riksdag 2018 så går rösten till SD eftersom en röst på MED rent praktiskt innebär en röst mindre på SD och därmed även blir en röst mindre mot socialmoderaternas sinnesrubbade migrationspolitik.

  Gillad av 1 person

  • Sixten Johansson skriver:

   Weasel, varför lever du i ett tänkt september när vi är i januari? Vakna! Vi har åtta månader på oss att stötta MED i stället för att mest bara gnöla i alternativmedia. Om vi samlar oss kring det stödet kommer det även att påverka SD gynnsamt både på kort och på lång sikt, men framför allt påverkas hela opinionsklimatet. I början av september vet vi hur landet ligger och då kan man lägga sin röst där man vill.

   Gillad av 3 personer

   • weasel skriver:

    Sixten,
    visst, om nu opinionsundersökningarna om ett halvår visar att MED ligger på 6-8 % ska jag ompröva mitt beslut.
    Men eftersom klockan slog 5 över 12 för över två år sedan så vågar jag helt enkelt inte ta risken.

    Och faktum är att det med allra största sannolikhet egentligen ändå inte spelar någon roll ;
    Även om nu SD får 30 % och MED får 10 % så …är klockan fortfarande minst 5 över 12 .

    Gilla

   • Moab skriver:

    MED är en tankesmedja, sådana röstar man inte på och sådana vinner inte val. Om Ilan färgar sitt hår orange så kanske.

    Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    Weasel, du lever fortfarande i framtiden. Vad ska du göra under de här åtta månaderna?
    MOAB, MED må vara en tankesmedja och i så fall är det alldeles utmärkt och ett påverkbart och förbättringsbart parti. Vid sidan av tänkandet går MED fram som en politisk aktör. Därmed står MED med fötterna på jorden och kan påverka verkligheten. DGS är en tankesmedja och alla som fortsätter att bara flumma om dittan och dattan här gör ingen nytta i verkligheten med sitt önsketänkande – tro det eller ej – eller bevisa motsatsen! En tankesmedja som DGS behöver en konkret politisk, alltså mot makten strävande aktör att knyta tankarna till.
    Jag tror inte att Ilan Sadé hjälper MED bäst genom att färga håret orange, men jag är övertygad om att både fräna och kunniga medhjälpare kan komplettera honom, orangefärgade eller inte. Neon är väl annars ett bättre val.

    Gilla

   • Anna Lindén skriver:

    MED är inte en tankesmedja, att vi har medlemmar som kan tänka kan knappast ligga MED till last. Det är inte tanklösheten som skall rädda Sverige. Det som skiljer ut MED från andra partier är att vårt tänkande, och därmed vår politik, är förankrat i verkligheten.

    Gilla

  • Tomas T skriver:

   Fattar inte varför många uttalar sig så tvärsäkert att MED inte har en chans att nå 4 procent, valrörelsen har knappt börjat, vi har ett gigantiskt missnöje och en samhällsutveckling som går åt helvete och kommer fortsätta så, vi har en samling ruggigt impopulära partiledare med historiskt lågt förtroende, vi har tre partier på gränsen och en ruggig massa rörliga väljare, se bara hur det fluktuerat från M till SD o C o nu tbx till M. MED kan inte komma lämpligare. Problemet är väl att de är konservativa och höger, det blir svårt i nanny-state Sverige. Jag kommer iaf vänta in i det sista med att rösta på något annat pga att de inte ser ut att nå 4 procent. De borde kunna ta folk från alla partier utom MP och V

   Gillad av 1 person

   • Moab skriver:

    Empiri, vilket parti har gått från 0 till 4%? Det hör till ovanligheterna, intellektuella snobbar är inte så vanliga.

    Gilla

 18. Petter skriver:

  På väg till affären i Sickla en tidig lördag i januari, upptäcker jag att ett flertal träd och buskage längs gångvägen sågats ner. Anledningen till detta är, har jag läst i lokaltidningen, handlar om att öka tryggheten i Nacka. Bakgrunden är de senaste månadernas uppmärksammade överfall och knivrån – riktade mot framför allt barn och ungdomar på väg från skolan. Några gärningsmän har fortfarande inte gripits, men kommunens politiker och tjänstemän har slagit sina kloka huvuden samman och kommit på en rad lösningar på det tilltagande vardagsproblemet med våldsbrottslighet i denna en gång så lugna kommun som varit mest känd för sin låga skatt, sitt eviga moderatstyre och avsaknad av något som liknar ett centrum.

  Gillad av 1 person

 19. Lydia skriver:

  Akilles blir svart i ännu ett angrepp på Europas historia

  BBC och Netflix samverkar i ett försök att skapa en episk historisk serie som skall visa kriget om Troja ur trojanernas synvinkel.

  Upprördheten har redan innan premiären blivit stor och lär bli större i takt med att nyheten om rollbesättningen sprids då många tolkar detta som ett medvetet förfalskande av en integral del av Europeisk historia

  Som grek är detta det minsta respekterade jag känt mig i hela mitt liv. Det är en förolämpning till själva grunden av grekisk historia och kultur, Homeros verk och avbildningen av verklighet.”
  “Homeros beskrev kontinuerligt Akilles i Iliaden som blond och med gyllene hår- inte som svarthårig afrikan!”
  Nya Tider.nu

  Gilla

 20. Tussilago skriver:

  Jag som kvinna skulle faktiskt med bakrund av femenismens hysteriska varande i dag förespråka begränsad rösträtt för kvinnor & män som inte/är:
  1: Arbetar
  2:Betalar skatt
  3: Har barn & barnbarn
  4: Analfabeter
  5: Inte är insatta i Demokratins grunder
  6: Är Svenska medborgare (gäller även kommunal val)
  7: Kan till fullo förstå det Svenska språket
  Listan kan säkert göras längre….

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.