Alla invånare är barn

Patrik Engellau

”Vi är en familj. Alla invånare är barn. Politikerna är föräldrarna.”

Så deklarerar en invandrad ung man i Malmö i en tevesnutt av Joakim Lamotte. Invandraren är arg på politikerna för våldtäkter och annat ofog i sin hemstad. Genom att inte förebygga eller tillräckligt motverka våldtäkterna, menar migranten, har politikerna har inte tagit sitt föräldraansvar för samhället. 

Jag vet inte vilket jag ska vara mest upprörd över, våldtäkterna eller migrantens uppfattning om relationerna i samhället.

Jag är mycket upprörd över våldtäkterna. För varje dag känner jag alltmer skam över mitt land. Det fanns en tid, för inte så länge sedan, när jag var stolt över Sverige. Det kändes bra att vara svensk. Idag känns det skämmigt. Något man måste bortförklara. Som att mot sin övertygelse känna sig nödd att säga att ”nej, det är inte riktigt som du tror, Sverige är orättvist anklagat”.

Men oron över migrantens världsbild är mer fundamental. Det här är någonting att reda ut. Jag tror att sådana på ytan acceptabla, kanske rentav tilltalande, yttranden som migrantens i verkligheten är förödande.

Vi kan börja med medborgaren. Finns han och hon och vilken är i så fall hans och hennes roll i samhället? Det västerland som har skapat de senaste århundradenas framgångar föreställer sig medborgarna som vuxna familjemedlemmar, mamma och pappa, med diverse avkomma försedda. Dessa vanliga, skötsamma, ansvarskännande människor är tillsammans samhällets härskare. Det är egentligen en oerhört märkvärdig uppfattning, men trots allt den som har gett västerlandets dess framgångar.

Enligt västerlandets uppfattning utser dessa medborgare tjänstemän eller representanter, som kallas politiker, för att administrera gemensamma angelägenheter. Lyssna nu djävla noga: vi utser inte politiker att vara våra föräldrar, utan att vara våra tjänare.

Jag trodde att detta synsätt, som för mig är en självklarhet, också var det för resten av Sverige. Flera hundra års svensk erfarenhet och praxis – den första svenska riksdagen hölls 1435 i Arboga där Engelbrekt demokratiskt utsågs till rikshövitsman och folkets representant, inte till överhet och riksfarsa – borde ha lärt oss vilka vi svenskar är och hur vi ser på det här med relationerna mellan medborgborgare och överhet.

(Jag kan inte nog uppröras över idioter – stäm mig gärna, behövs det skarpare förolämpningar så är det bara att säga till! – som Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt som hävdar att det saknas en stabil svensk kultur.)

För en svensk som jag, som är född i en demokratisk tradition där det känts naturligt att politiker varit mina ombud och representanter med ansvar för att framföra mina uppfattningar är det fullständigt obegripligt och stötande att uppfatta politiker som mina föräldrar, några som begriper bättre än jag vad som är bra för mig.

Jag blir rätt förbannad om det ska komma migranter och förklara för mig att demokrati är något helt annat än det jag trodde. Att sann demokrati är exempelvis att Saddam Hussein eller Muammar Ghaddafi eller någon annan klanledare, vilken som helst, är den rätta föräldern.

Varför i helvete ska jag ens behöva försvara och argumentera för fördelarna hos världens hittills mest överlägsna samhällssystem?

Om politikerna är medborgarnas föräldrar så faller det sig ganska naturligt att de upphäver barnens inflytande om de skulle finna det lämpligt. Det är motsatsen till demokratin.

125 reaktioner på ”Alla invånare är barn

 1. Lars skriver:

  https://kvartal.se/kommentar/fcbmi1svhlhg7b4x1pug77zeo4mj4p

  Intressant tanke att det efter nästa val bör kunna finnas en majoritet stoppa invandringen. Allt hänger på socialdemokraterna i praktiken vad jag kan se. De är de enda som kan totalt stoppa inflödet.

  Men det fortsätter väl som nu gissar jag. Inte värt bry sig om valrörelsen. En röst på SD så har man sagt sin mening i denna väsentliga fråga. Sedan kan herrarna i riksdagen göra upp.

  Gilla

  • p2185 skriver:

   Johan! Kan du utveckla din uppfattning om Patriks engagemang med den blogg han är upphovsman till och som du just läst?
   För mig är det ett av de mest ambitiösa uttrycken för just politiskt engagemang och en obegriplig energi och uthållighet för att komma tillrätta med det dessvärre sedan länge pågående samhällsförfallet. Det bästa vore naturligtvis att kunna ge Patrik en plattform för att kunna nå inflytande genom riksdagen.
   Hur konstruktiv är du, Johan?

   Gillad av 1 person

 2. Lars skriver:

  ”Lyssna nu djävla noga: vi utser inte politiker att vara våra föräldrar, utan att vara våra tjänare.”

  Ja, de ska tjäna oss men också vara våra ledare, vi förväntas välja ledare som tjänar folkets, medborgarnas, intresse.

  Gilla

 3. Stig Rydmark skriver:

  Ulf Kristersson låter Sverige hellre ”gå käpprätt” än att ta hjälp av SD. Det här är ju egentligen ett uttalande som direkt fäller honom som seriös riksdagsman. Alla dj-a taktiska manövrer är enligt honom tillåtna, trots att en riksdagsmans första och enda uppgift är att se till Sveriges bästa. Så många cyniska idioter vi har i riksdagen. ULF K, du är en bedragare, en oärlig person som låtsas Sveriges bästa, medan du är beredd att offra landet och dess befolkning.

  Gillad av 2 personer

  • Hedvig skriver:

   @ Stig Rydmark 2 januari, 2018 at 00:02

   Du har naturligtvis alldeles rätt. Moderaternas nye partiledare, Ulf Kristersson är en varg i fårakläder. Han talar med kluven tunga och tycks hittills ha lurat många tidigare moderater att återvända från flykten till SD.

   Den upplyste och genomskådande skribenten Thomas Gür har under hösten i flera sammanhang avslöjat moderaternas snöpta migrations- och integrationspolitik.

   T ex i den här intervjun i september 2017, där Ann Heberlein, nybliven riksdagskandidat för M, intervjuar honom:

   Gilla

 4. O.T. skriver:

  Den afrikandiske författaren och aktivisten Dan Roodt besökte nyligen Tyskland, Nederländerna och Belgien, där han hade diskussioner med patriotiska partier. Han ser allt fler paralleller mellan hur européer behandlas av sina styrande eliter i sina egna länder och den diskriminering och långsamma folkmord som Sydafrikas vita befolkning utsätts för. Nya Tider följde med Dan Roodt på resan genom Nederländerna och Belgien och gjorde en intervju med den sydafrikanske författaren.
  Nya Tider.se

  Gilla

 5. Gustav Hjelm skriver:

  Ett episkt kommentarsfält!
  Patrik lyckades verkligen anslå en sträng som har fått en klangbotten att resonera…

  Själv kommer jag att tänka på Tegnérs skaldekonst om sanningens orubblighet.
  Våldförandets och tyranniets bane.
  Må sanning, handlingskraft och skönheten det Sverige en gång stod för till slut fälla örnarna under året som kommer.

  ”Det eviga”…

  Väl formar den starke med svärdet sin värld,
  väl flyga som örnar hans rykten;
  men någon gång brytes det vandrande svärd,
  och örnarne fällas i flykten.
  Vad våldet må skapa är vanskligt och kort,
  det dör som en stormvind i öknen bort.

  Men sanningen lever. Bland bilor och svärd
  lugn står hon med strålande pannan.
  Hon leder igenom den nattliga värld
  och pekar alltjämt till en annan.
  Det sanna är evigt: kring himmel och jord
  genljuda från släkte till släkte dess ord.

  Det rätta är evigt: ej rotas där ut
  från jorden dess trampade lilja.
  Erövrar det onda all världen till slut,
  så kan du det rätta dock vilja.
  Förföljs det utom dig med list och våld,
  sin fristad det har i ditt bröst fördold.

  Och viljan, som stängdes i lågande bröst,
  tar mandom, lik Gud, och blir handling.
  Det rätta får armar, det sanna får röst,
  och folken stå upp till förvandling.
  De offer du bragte, de faror du lopp,
  de stiga som stjärnor ur Lete opp.

  Och dikten är icke som blommornas doft,
  som färgade bågen i skyar.
  Det sköna du bildar är mera än stoft,
  och åldren dess anlet förnyar.
  Det sköna är evigt: med fiken håg
  vi fiska dess guldsand ur tidens våg.

  Så fatta all sanning, så våga allt rätt,
  och bilda det sköna med glädje!
  De tre dö ej ut bland mänskors ätt,
  och till dem från tiden vi vädje.
  Vad tiden dig gav, må du ge igen,
  blott det eviga bor i ditt hjärta än.

  Esaias Tegnér

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.