Kommer mullorna att söka asyl i Sverige?

Mohamed Omar

”De flyr från förtryck. De flyr för sina liv”, säger politiker, journalister och aktivister. Eftersom sådana kategoriska generaliserar om migranterna riskerar att lura lättlurade människor, så är de farliga. De lurade kan inte längre tänka klart och nyktert. För det är inte alla migranter som flyr från förtryck, vissa kommer hit med sitt förtryck. Och det är inte alla som flyr för sina liv, vissa kommer hit och tar liv.

Den 22 september 2015 skrev sångerskan Malena Ernman, en av dåtidens godhetsapostlar, tvärsäkert på Facebook att det där med jihadister i flyktingströmmarna bara var en myt och att det är viktigt att ”vi rustar oss mot myterna”.

Sedan skedde de fruktansvärda jihadattackerna i Paris den 13 november 2015. Flera av jihadisterna hade asylbakgrund. Den verkliga myten är att alla migranter är goda flyktingar som flyr från förtryck och flyr från sina liv. Vi bör rusta oss mot den myten – med urskiljning och vaksamhet.

För om alla migranter som kom till Sverige flyr från förtryck, hur kommer det sig att hedersförtrycket breder ut sig här? Vilka är de som breder ut det? Och hur kommer det sig att man bygger moskéer med ekonomiskt bistånd från den islamiska diktaturen Saudiarabien? Vilka är de organiserar dessa moskébyggen, som står i kontakt med saudierna? Hur kommer det sig att vi får allt fler islamistiska organisationer som predikar religiöst förtryck, intolerans och hat? Varifrån kommer de? Och de båda jihadisterna som attackerat Stockholm, Taimour Abdulwahab 2010 och Rakhmat Akilov 2017, hur kom de hit? Jo, allt detta är en följd av vår invandringspolitik som motiveras med slogans om flyktingar som ”flyr från förtryck”.

Det finns ingen migrant som kommer till Sverige som ”flyr för sitt liv”. Samtliga har rest genom flera säkra länder innan de kom hit. Att de söker asyl i just Sverige beror på andra saker.

Just nu pågår protester i Iran mot mullornas styre. Till skillnad från i Syrien, så tror jag att ett regimskifte i Iran faktiskt skulle kunna leda till en bättre regim. För oppositionen i Iran är inte islamistisk. Men om Iran kollapsar så innebär det också att den shiitiska skölden mot sunnitisk jihadism krossas, vilket innebär att någon form av IS-rörelse återigen kan uppstå och vinna inflytande i Syrien, Irak och Libanon, tre länder som är mer eller mindre beroende av den shiaislamiska republiken Irans stöd för att hålla nere sunnitisk jihadism.

En komplicerad historia. För iranierna själva är det dock självklart bra om de får bort mullorna från makten och inför en sekulär regim. På längre sikt kan detta få en positiv effekt för hela Mellanöstern, även om, som sagt, det på kort sikt kan leda till eskalerat våld och konflikter i regionen. Den iranska regimens fall kommer också, till att börja med åtminstone, att öka Saudiarabiens makt, vilket tyvärr riskerar att främja islamiseringen i västvärlden.

För det är sunniterna som är majoritet bland muslimerna i världen, och i väst, och Saudiarabien är sunnivärldens religiösa centrum. Där ligger Mecka. Det är dit man åker på pilgrimsfärd. Och Saudiarabien är ett rikt land som finansierar islamisk mission.

Varför sker inte sådana här protester i Saudiarabien? Det islamiska förtrycket är till och med värre i Saudiarabien än i Iran. Det finns knappast någon demokratisk, sekulär opposition i Saudiarabien. Deras identitet är också på ett annat sätt sammanbunden med islam. Iranierna har ett starkt etniskt och kulturellt medvetande som inte är beroende av islam. De kan förlora islam och ändå vara iranier. För saudierna skulle det vara svårare att fylla tomrummet.

Det finns en vacker scen från protesterna i Iran. En kvinna som tagit av sig sjalen och satt den på en pinne. Stolt och modig står hon där, håret fladdrande i vinden. Sjalen är ju en symbol för den islamiska republikens kvinnoförtryck. Det är annat än den svenska feministen Gudrun Schyman som sätter på sig sjal!

Vad händer om den islamiska republiken skulle falla? Det är inte omöjligt att vissa mullor skulle fly till Sverige, landet med det öppna hjärtat. Utan turbaner skulle mullorna passa in ganska väl bland de så kallade ”skäggbarnen” på HVB-hemmen. Här skulle de kanske också få sympati från vänstern som offer för den växande ”islamofobin” i Iran. Kanske kan de också få en tröstande klapp på kinden av Gudrun Schyman…

Klicka här för att gilla min sida på Facebook!