Kom ihåg att du är en opinionsbildare

Patrik Engellau

Nästan alla människor jag träffar numera, i varje fall om de är vita män 40+, har samma uppfattning som jag i samtidens snackfrågor, till exempel om migrationen och metoo-kampanjen. Men nästan ingen av dessa törs säga vad de tycker annat än om de anser sig vara i säkert sällskap. Ibland är de rädda för repressalier, till exempel att bli förbigångna vid tjänstetillsättningar, ibland räds de bara obehaget att bli hållna för brunråttor (vilket såklart är nog så otrevligt framför allt om anklagelserna kommer från frun eller döttrarna).

David Eberhard skrev nyligen en krönika i Göteborgsposten om det här. Han själv hade råkat illa ut. Han hade sagt något kritiskt om just metoo-kampanjen och därför förlorat en position som ”medical advisor” i ett bolag för att styrelsen menade att sådana uttalanden var dåliga för affärerna.

Eberhard raddar upp ett antal vansinnigheter som pågår runt omkring oss utan att människor med vett, sans och kanske lite bildning vågar protestera, till exempel snurrigheter som att politruker vid Lunds universitet krävt att det ska vara tillräckligt många kvinnliga författare i litteraturlistan till diverse kurser.

Så här avslutar Eberhard sin krönika:

Allt detta vet sannolikt majoriteten av folket om, men istället för att protestera låter man av rädsla eller ointresse en liten grupp högljudda vettvillingar sätta agendan för såväl akademin som det offentliga samtalet. En tystnad som låter galenskapen fortgå. Det är dags att öppna munnen och säga stopp.

Jag kunde inte instämma mer helhjärtat eftersom jag själv tjatat om samma sak så många gånger. Det hela är mycket enkelt. En del kallar det för demokrati, nämligen att folket bestämmer. Folket är inte de ”högljudda vettvillingar” som Eberhard syftar på. Vettvillingarna är en grupp maktlystna PK-ister som hittills lyckats skrämma de flesta vanliga människor till tystnad.

Tänk följande tanke. Antag att alla vi vanliga människor plötsligt slutade vara rädda och i stället öppet förkunnade vad vi ser, känner och tänker. Antag, kort sagt, att demokrati bröt ut. Skulle PK-isterna då få en syl i vädret? Skulle tevekanalerna våga fortsätta sina vinklade inlägg om de kände att det stod ett helt folk och hånskrattade åt dem? Skulle politikerna klara av att fortsätta sitt vilseledande struntprat om de uppfattade de bistra minerna hos en väljarkår som står parat att säga emot?

Jag tror inte det. Var och en av oss är en opinionsbildare. Det är vi själva som bestämmer om vi ska göra vårt jobb.

66 reaktioner på ”Kom ihåg att du är en opinionsbildare

 1. Bo Svensson skriver:

  Näringslivet i stort tjänar mer på att vara följsam mot dem som spenderar 65% av det samlade produktionsvärdet än mot oss som betalar, för vi har bara makten över resten.

  Boten mot detta är (har jag sagt det förut?) att vi tar makten att som individuella skattebetalare fördela våra pengar över ändamål godkända för skattefinansiering.

  Detta är formeln för starkt fördjupad demokrati, – för att främjandet av främmande folkslags utbredning i Europa skall tilldelas de resurser ändamålet förtjänar i konkurrens med andra, – för att katalaner, norditalienare, flamländare m fl skall kunna gynna sina intressen utan att behöva dra nya gränser – och för att kunna släppa ut de skattefinansierade verksamheterna i den friska konkurrensutsatta marknadsekonomin, där intälterna är direkt beroende av vår bedömning av kvalité och angelägenhetsgrad.

  Gillad av 1 person

   • Christer H skriver:

    I realiten är skattetrycket ca 50% av BNP eftersom den officiella statistiken är pudrad och inte tar med sådant som
    2% pantbrevsavgift, 1,5 % inskrivningskostnad för fysiska personer, 4,25% för juridiska
    personer och inte heller den dolda skattläggning som ligger gömd de offentliga monopolen typ el, vatten, avlopp etc.
    Räknades skattetrycket rätt så skulle det visa sig att vi svenskar har att betala världens
    högsta skatter. Men det vill inte ” Makten” att vi skall veta.
    Inget att skryta med gentemot den del av medborgarna/väljarna som betalar skatt.
    ”Vad fan får för vi för pengarna” är en berättigad frågeställning.

    Gillad av 6 personer

   • Per-Anders skriver:

    Problemet med statens redovisning av sina utgifter är att de inte är specificerade. Av sociala kostnader, hur mycket handlar om löner, hyror etc. och vad hamnar hos de som behöver hjälpen? Hur mycket överdebiterade konsulter finns det? Hur många dubbeldebiterande konsulter finns det? Inget av det får vi medborgare veta.

    Tänk om det för varje utredare hos polisen publicerades en lista på hur många brott respektive polisman har utredd och klarat upp. Hur många jobb har varje individuell arbetsförmedlare förmedlat?

    Vad fan används våra surt förvärvade och fråntagna pengar till och vad får vi för dem? Hur många terrorister finansieras med skattepengarna? Hur mycket pengar läggs på fallskärmar åt odugliga statstjänstemän? Hur mycket sprit köps för skattepengarna?

    Gillad av 6 personer

 2. MartinA skriver:

  …i varje fall om de är vita män 40+, har samma uppfattning som jag i samtidens snackfrågor, till exempel om migrationen och metoo-kampanjen. Men nästan ingen av dessa törs säga vad de tycker annat än om de anser sig vara i säkert …

  ”män”

  Gillad av 5 personer

  • Täbybo skriver:

   Överlevnadstiden på min arbetsplats uppskattar jag till ca 1v om jag öppet hade fört fram åsikter i linje med de som PE skriver om på bloggen. Det handlar inte om mod, utan om värdering av motståndarens vilja och förmåga att bekämpa dig. Självförverkligande har ingen mening om det inte kommer fram mat till familjen.

   Gillad av 4 personer

  • Charlotte French skriver:

   Utnötning av det som är traditionellt manligt har pågått länge i Sverige verkar det som så jag vill inte vara för kritisk. Om man ska behöva be om lov att få vara man med manlig styrka och karaktär så har man redan förlorat.

   Gillad av 1 person

   • MartinA skriver:

    Män blir vad de tror att de får kvinnor av. Krik av historien är meningslöst. Men kvinnor bör kräva att få svenska män, här och nu. Och bör ifrågasätta sina döttrar när de väljer feglingar. Mod är ett grundkrav på mannen.

    Gilla

 3. JAN BENGTSSON skriver:

  Både påverka alla i Din omgivning,
  och lägga en röst för FÖRÄNDRING 2018!

  (M)er av samma POLITIK har vi inte råd med.
  Det behövs en blåslampa!

  Tror någon enda att Moderaterna
  ändrat sin politik
  läs RETORIK utan massiv VÄLJARFLYKT???

  Vem av de övriga SJU instämmer i ändringen?

  En rejäl BLÅsning väntar väljarna efter valet!!!

  Gillad av 2 personer

 4. Elöd Szanto skriver:

  Här har vi en ny Me too kampanj att starta. Miljoner män som anklagas och kränks kollektivt.
  När jag var barn hörde jag uttryckett att ”Alla kvinnor är horor, förutom din mor, men glöm inte att hon ochså är kvinna”.
  Nu hör jag att ”män är våldtäktsmän, talibaner, djur och kollektivt ansvariga för alla avarter på jorden”.
  Jag vill härmed högljudt protestera mot både första och andra påståendet.
  Vad syftar allt på?
  Vem kommer att vinna på ett kärnvapenkrig mellan könen?
  Är det kanske HEN som skall föra mänskligeten vidare?
  Vad vet jag, förvirrad som jag är?

  Gillad av 1 person

 5. Fredrik Östman skriver:

  När jag säger något sanningens ord så att det hörs och stör, säger min fru eller min mamma till mig att jag inte får genera dem offentligt. Det spelar ingen roll att de tycker att jag har rätt och inte ens när jag förklarar att alternativet är att dö en smula, att resignera till en innehållslös väntan på döden, räcker det för att kompensera för oviljan att utsättas för obekvämligheten av den självsäkra majoritetens blickar och förmodade ringaktning. Människan är inte ett politiskt djur, utan ett hierarkiskt, underordnande djur. Kanske speciellt kvinnor.

  Gillad av 11 personer

  • Arne skriver:

   Samma här, kvinnorna har inte hanterat friheten med den äran. Jag lyckas inte ens övertyga svärmor, det är som om familjen måste drabbas av en olycka innan de vaknar. Jag säger som Ola-Conny snart om Sveriges öde: Skitsamma!

   Gillad av 2 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Men jag har övertygat dem, kanske var det inte ens nödvändigt. De vet vad som är rätt och fel. Likväl vill de inte utmana konvenansen eller ens vara i närheten av en som gör det. Obehaget måtte vara rent fysiskt.

    Gillad av 1 person

  • Lassekniven skriver:

   Fredrik, jag känner igen det där men då går jag över till ironin och raljerandet och brukar avsluta med att det kommer så småningom om bli kännbart i plånboken. Därefter docerar jag om begreppet alternativ kostnad. Detta gör jag för alla som vill höra på. Till opponenter utanför familjekretsen brukar jag avsluta med påståendet: det är uppenbart att ni inte vill vara riktiga svenskar längre. Då brukar en obehaglig tystnad lägra sig över sällskapet och en del börjar skruva på sig. Till slut säger jag: år 2050, bara 32 år dit, består befolkningen av 30 procent muslimer. Härliga tider, strålande tider.

   Gillad av 5 personer

 6. Moab skriver:

  Jo, man skriver här och tar upp det då och då med folk man känner men mer då? Klimatet kom upp igår hemma hos svärmor som är en envis dam, vattenytan skulle stiga och vi skulle alla bli dränkta, hon fick hållas ett tag sen sade jag emot men det man då har emot sig är okunskap förstärkt med åratal av indoktrinering. Det enda det slutar med är oenighet. Det är samma sak i alla frågor. Indoktrinering kräver resurser.

  Vad mer skall vi göra? Patrik och Omar och andra blir inte ens publicerade i systemmedia. Man får hoppas på valet och om det går galet ta vapenlicens så man kan försvara sig och sin familj. Starta eget utomlands är också bra. Känner mig resignerad och har lust att vända ryggen åt allt. Ett J-la skit är det, jag tänker nästan alltid när jag hör någon i P1: dig hatar jag också.

  Gillad av 12 personer

   • larslindblog skriver:

    Jag håller också med MOAB , men vi måste försöka göra motstånd , kämpa emot , vara besvärliga , riktigt envisa och tjurskalliga mot alla PK fjanterier i förvissningen om att vi till sist kommer att få rätt och då segervisst kan utropa : ” Vad var det jag sa ?”

    Gilla

  • Sten Lindgren den äldre skriver:

   Jo visst känner man igen sig i beskrivningen och det är inte lätt att veta hur man ska förhålla sig till alla dubbelbottnade och motsägelsefulla budskap som ständigt snurrar runt i media. Jag tror att Du måste få svärmor att inse att hon blir lurad varje dag, allt är business och/eller makt idag, ingenting som står i tidningen eller sägs i statstelevisionen har ett högre syfte än pengar och makt.

   Ett exempel från idag, den starkt PK-istiska tidningen SVD har idag en hyllningsartikel till den starkt växande flygtrafiken. ”Det har varit en fantastisk tillväxt. Hittills i år har vi öppnat 34 nya linjer från Arlanda och marknaden svarar på kapacitetsökningen. En första studie tittar på hur Arlanda ska växa för att 2070 klara 70 miljoner passagerare om året, 2,5 gånger så många som i dag.

   Dvs inte ett ord om miljöfrågorna och flyget. Är det reklamintäkter från SAS och Swedavia det handlar om? Och vilka ska de 70 miljonerna resenärerna vara? Privatresenärer ska ju tvingas flyga mindre genom flygskatt men det kanske handlar om näringslivet och om att det blir mycket mera möten inom FN och inom EG. Eller är det Annie Lööfs 30 miljoner nyanlända som ska flyga mera?

   Och Al Gore, som i Aftonbladet beskrevs som ”Han nådde aldrig Vita huset men kämpar oförtrutet vidare för att rädda världen”. Denne Al Gore har ett hus som förbrukar 21 ggr mera energi än genomsnittshuset i USA, han har dessutom köpt ett luxuöst strandnära hus vid den kust som enligt honom kommer att stiga med många meter.

   Gillad av 8 personer

  • Jaxel skriver:

   @MOAB
   Vad besitter du för kompetens som gör att du säkert kan avgöra om mänskliga aktiviteter som ger ökning av koldioxidhalten i atmosfären leder temperaturökning eller inte. Jag antar att du har forskningserfarenhet motsvarande doktorskompetens eller motsvarande inom teoretisk fysik eller något liknande. Eller så är du kanske helt enkelt så smart så du inte behöver det.

   Gillad av 2 personer

   • uppstigersolen skriver:

    Inte behöver man forskningskompetens för att avgöra att eventuell ökning av värme inte kommer från en marginell ökning av koldioxid. Det är sånt som politiker och agronomer samt andra charlataner kommer dragande med för att vi som står med båda fötterna på jorden ska hålla truten, tycker de. Sunt förnuft räcker gott. För att något ska bli varmare måste värme tillföras. Vad värmer jorden? Solen. Har Solen ökat aktiviteten?

    Gillad av 2 personer

   • Lev Barkland skriver:

    @Uppstigersolen – så du menar att sammansättningen av jordens atmosfär inte kan förändras på ett sådant sätt att andelen absorberad solenergi ändras?

    Gilla

  • MartinA skriver:

   Kolla upp Kristoffer Hugin och Kristoffer Dulny. De har nya friska takter. De och många med dem menar att det gått så långt i västvärlden att någon återställare är inte längre möjligt. Det är inte ens meningsfullt att vara reaktionär. Därför måste vi diskutera någonting nytt, vad som händer när matriarkatet har lagt sverige (och resten av väst) i grus och aska.
   Ett hoppingivande tecken är kanske hipsterskäggen? Det är ändå ett trevande efter manlighet. Kanske är löjligt men man måste börja någonstans. Folk känner på sig att vi måste förändra oss.

   Gilla

  • Per-Anders skriver:

   Man ska ställa frågor till de frälsta. Om vattenytans höjning brukar jag ställa frågan:

   Om havsytan ska stiga med 1.200 mm till år 2100 enligt SMHI innebär det en höjningen på mer än 14 mm per år. När senaste istiden försvann steg havsytan med som mest 10 mm per år. Frågan är då var finns det idag de ismassor som ska orsaka en stigning på 14 mm per år?

   Ismassorna finns på Grönland och Antarktis men de växte för närvarande. Dessutom är det så kallt på landisarna där att några graders höjning av temperaturen på jorden fortfarande innebär att det är många minusgrader där.

   Gillad av 4 personer

   • Klimat och väder skriver:

    Nu ändrar sig samhällsklimatet. Både här och där. Kanske mest här – på DGS. Om man vill tro på klimatrapporter och prognoser bestämmer man själv. I alla fall är tro viktigt för människan. Men numera gör många ingen större skillnad på tro och vetenskap, fast de inte är kompatibla.

    Varm räls kan ge solkurvor när rälsen utvidgar sig vid varmt väder. Om världshaven blir varmare leder det till att vattenpelaren utvidgar sig. Genomsnittsdjupet av haven är ganska stort, runt 4000 meter.

    Vi får av den anledningen ett högre vattenstånd, om temperaturökningarna visar sig sanna. Och denna skall då adderas till vad en eventuell avsmältning leder till i nivåhöjning.

    Vidare så smörjer redan idag smältvatten den undre delen av vissa inlandisar. Så rent mekaniskt blir de då mer instabila – och kalvningen till haven ökar.

    Likaså kan sötvatten, som är lättare och flyter ovanpå saltvatten, riskera att påverka hur och var strömmar vänder. Och då fördela värme lite annorlunda från ekvator till polerna. Ännu har inte detta skett.

    https://svenska.yle.fi/artikel/2017/01/10/global-uppvarmning-nordisk-nedkylning

    Förutom att reflektionen från isar även den påverkar hur värmen tas upp.

    Jag tvivlar starkt på att det sitter något ännu oupptäckt geni som har järnkoll på alla dessa variabler och några hundra till. Däremot tror många – och gör det ofta med mycket stor självsäkerhet.

    Gilla

 7. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Reflexionen över detta från min sida blir att det trots allt rör på sig även om det är trögt. Det finns goda krafter lite överallt och det kommer fram budskap som har en viss originalitet till skillnad från allt förutsägbart trams som MSM är fulla av. Exempel på goda krafter:

  • Eberhards inlägg
  • Patriks texter
  • Återigen vill jag lyfta fram en text: https://ledarsidorna.se/notis/gastkronikan-erik-lidstrom-ett-sverige-i-forandring/. Här finns sanningen om svenska politiker såsom den aldrig beskrivs av politiska ”experter” inom forskning och media
  • Av misstag får man förmoda så slinker det igenom ett och annat skämt som i de rätta kretsarna säkert ses som ett allvarligt etikettsbrott: Grotescos skildring av en valvaka 2022 där ett parti heter miljöpartiet islamisterna som ska bekämpa miljöproblemen med Sharialagar.

  Trots allt så det finns det en rörelse vars olika komponenter stödjer varandra, ge inte upp!

  Gillad av 8 personer

  • cmmk10 skriver:

   ”Exempel på goda krafter:”

   Jag har nu haft den plågsamma upplevelsen att lyssna på Ring P1, med Pascalido under ett par morgonar. Här ringer det in flera som säkerligen anser sig var ”goda krafter. Någon som vill att svenskarna skall lära sig arabiska, blomsterhattstant som är god man och anser att ”ensamkommande barn” är guds gåva till svenskarna osv.

   Befarar att, särskilt hos den kvinnliga delen, indoktrineringen sitter så djupt att det inte finns någon räddning för svenskarna som folk. Antar att det måste till en apokalyps och en omstart i så fall och vem vill ha en medicin som är värre än sjukdomen.

   Gillad av 3 personer

   • uppstigersolen skriver:

    Men om vi som är män tar kommandot och säger åt kärringarna (av båda könen) att hålla käften och göra som vi säger för en gångs skull. Så kanske det går att stoppa förfallet i tid. Hur svårt kan det vara? Som en parentes, flera som ringer in till Pascalidou påpekar att de bor på Söder liksom hon. Det är ett säkert tecken på att de anser att de är lite finare människor.

    Gillad av 1 person

   • Per-Anders skriver:

    Jag brukar säga till kvinnor att jag definitivt inte kommer att försvara dem mot våld från asylsökanden. De har själva valt att bli utsatta för våldet så det får själva lösa det problemet.

    Det är så med så kallade godhetsmänniskor att när de utsätts för våld då vill de gärna att det ska komma en man och lösa konflikten med våld. Den mannen kommer definitivt inte vara jag.

    Gillad av 8 personer

 8. Claes R skriver:

  Patrik, din reflektion får mig att tänka på boken ”En tysk mans historia” av Sebastian Haffner. Där beskriver han hur en hel nation lade ned sitt motstånd och civilkurage under mars april 1933 i väntan på att ”så illa som det verkar kan det ju inte bli”. Det blev värre som vi nu vet. Parallellen när man läser boken igen med situationer du beskriver är hela tiden tydliga med många obehagliga uppvaknanden. Det som sker i Sverige nu är kanske farligare än vi tror även om just det nazistiska övertagandet är mindre troligt idag.

  Gillad av 6 personer

 9. Hovs_hällar skriver:

  Ja exakt — …en liten gupp högljudda vettvillingar…!

  Från början, runt 1968, framstod de just så inför allas ögon. Det var i grund och botten ett gäng snorungar som sprang och tjattrade om revolution och Mao…!

  Jag vet, för jag var där. Jag hörde till den naiva skaran av beundrare, så dum var jag då.

  68-vänstern kunde man hantera. Men det otäcka var, att denna vänster växte upp och tog examen från högskolorna, för att sedan sprida ut sig i samhället med sina vrickade idéer. Och de bildade så småningom kärnan i en fanatisk sekt — PK-sekten kan vi kalla den.

  Den här sekten anpassade sig till kommunismens kollaps (även om somliga satt på kvällstidningsredaktionerna och grät strida tårar när Berlinmuren föll 1989)! — och lanserade i god tid en fräsch uppdaterad version av i grunden samma ideologi, där ”arbetarklassen” ersatts av ”utsatta grupper”.

  Och ”antiimperialismen” omformades till ”mångkulturalismen” — nu skulle man bjuda in alla dessa tjusiga och spännande främmande kulturer att slå rot här i tråkiga Sverige.

  Vid det här laget har PK-vänstern slipat sin retorik, och skalat ner den till några få idiot-enkla floskler som vilken socialsekreterare som helst ute i förorten enkelt kan memorera.

  ”Alla människors lika värde” — en felöversättning av ett FN-dokument, där man även grovt feltolkar dokumentets innehåll och syfte.

  PK-sekten lever på att utåt framstå som fylld av goda föresatser. Man säger sig vilja inkludera alla människor i sin alltomfattande varma famn… Med undantag för de som inte delar PK-sektens ideologi, förstås. För DE är fascist-nazister allesammans och ska brinna i helvetet.

  För att utrota det här vanvettet, så behöver man avslöja PK-sektens lögner och påvisa vad de faktiskt betyder. Avslöja att PK-folket alls inte är några goda människor, utan tvärtom onda — eftersom deras idéer leder till onda konsekvenser.

  Precis som även den gamla kommunismens idéer ledde till miljoner människors död.

  Gillad av 8 personer

  • cmmk10 skriver:

   ”denna vänster växte upp och tog examen från högskolorna, för att sedan sprida ut sig i samhället med sina vrickade idéer.”

   När inte arbetarklassen var intresserade av revolution, utan ville ha villa, vovve och Volvo, så ändrade man taktik. Enligt Frankfurtskolan är det en medveten strategi och går under benämningen ”Den långa marschen genom institutionerna”.

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Den_l%C3%A5nga_marschen_genom_institutionerna

   Journalisthögskolorna och Lärarhögskolorna var tydligen nyckeln. Numera är t o m juristutbildningarna ”värdegrundssäkrade”.

   ”… en långsiktig strategi för att skapa förutsättningarna för revolution: att störta samhället genom att infiltrera viktiga samhällsinstitutioner. Det blev en del av den utomparlamentariska oppositionen som uppstod i slutet av 1960-talet.

   Den långa marschen genom institutionerna handlar inte om maktövertagande, utan snarare om att förstöra institutionerna inifrån (antiinstitutionalism).”

   http://dissidenter.com/2017/04/kulturmarxism-grunden-till-sveriges-galenskaper/

   Gillad av 6 personer

 10. Bengt Holmgren skriver:

  Viktigt att namn på bolag som beter sig som det som sade upp Eberhard nämns. Ingen bra PR alls att agera på det sättet. Jag kommer att akta mig från att köpa produkter från ett sådant företag.

  Gillad av 6 personer

  • Bo Svensson skriver:

   Kunde vi inte få registrera dem här? – Under en lättfunnen huvudrubrik: ”Företag som inte vill ha kunder som motsätter sig mordbrännarpolitik”. – Eller om någon hittar en bättre.

   Gillad av 1 person

  • uppstigersolen skriver:

   Listan blir alltför lång. Jag började på en egen lista för några år sedan men till slut blev det för jobbigt så jag la ner det. Man måste kunna överleva själv också. Ingen idé att vinna småsegrar. Det är den totala segern jag vill ha. Den över PK-armén.

   Gillad av 2 personer

 11. Mikael Steinwall skriver:

  Jag besökte Krakow nyligen. På hotellrummet funderade jag över vad som skiljer Polen och Sverige. Förutom att befolkningen är djupt troende, domineras inte samhällsdebatten i Polen om frågor som gäller nyanlända, migration, integration, ”ensamkommande”, Islam, utanförskapsområden och ”enklare” jobb.
  Lite märklig känsla, som att färdas tillbaka i tiden till Svenskt 70-tal.

  Gillad av 3 personer

 12. Om det mindre goda samhället skriver:

  1. Den extrema uthållighet och energi PK-ister uppvisar måste vila på en djupare psykologisk grund. Man möter konsekvent en exceptionellt stor hängivenhet, och en nästan total oförsonlighet. En oförsonlighet som endast kan födas ur en självupplevd sanning. Där man helt och hållet anser sig stå på rätt sida – och därmed alla övriga på fel. Det måste vara den känslan som driver engagemanget i det egna missionsarbetet. Och även hämtar kraft i fördömelsen av andra.

  Vi känner igen fenomenet från olika sekter. Motsvarande hängivenhet återfinns även på andra håll. Som exempelvis i viss religionsutövning och inom mer hårda ideologiska tankesystem. Psykologin som säger att man helt och hållet har funnit sanningen med stort S.

  Fenomenet uppträtt utan motstånd utplånar lätt allt övrigt tankegods om världen. För i grunden tillerkänner den här typen av fanatism endast ett monolitiskt sätt att tänka om världen.

  Gillad av 6 personer

  • Om det mindre goda samhället skriver:

   2. Om detta tankesätt får breda ut sig och ta över leder det till en tankemässig öken. Där endast mina egna tankar tillåts att växa. Där egentlig mångfald i idéer, tankar och förhållningssätt till livet utesluts.

   Vad vi då ser är människor som synkroniserats och monopoliserats in i en enda tankestruktur. Människor som faktiskt tänkt färdigt och endast önskar driva in förvillade individer i den egna hagen. Även med hot och tvång, om övertalning skulle misslyckas.

   I det här ljuset handlar det inte alls om vanlig opinionsbildning. Vad vi möter är snarare en mission som uppträder kannibalistiskt. Som äter oliktänkande och olikhet.

   Den vägg vi icke PK-troende står inför består av ett sekteristiskt tankegods, hårt som granit – som stängts in i sig själv. Raka motsatsen till tolerans och öppenhet. PK-ismen uppbärs av en paradox. Man sjunger toleransen lovsång – samtidigt som man vill stänga in alla öppet tänkande människor i en enda global bur av rättrogenhet.

   Gillad av 7 personer

  • Hovs_hällar skriver:

   Ja, och man ser även uppenbara likheter med ett annat slutet och självrättfärdigt tankesystem — islam. Som har en viktig sak gemensam med PK-sekten — nämligen hatet mot Väst .

   PK-sekten hatar egentligen hela den västerländska civilisationen — samtidigt som man rent faktiskt är beroende av den för att i lugn och ro kunna odla sitt hat.

   Gillad av 4 personer

 13. Hovs_hällar skriver:

  Ja exakt. Det rör sig om en hård och fanatisk kärna av vänsterextremister, som jag därför betecknar under namnet ”PK-sekten”. De är knappast åtkomliga för argument, därför får man inrikta sig på att påverka de övriga som inte dragits in i den extrema kärnan.

  Extremisterna måste framförallt avslöjas och isoleras.

  Gillad av 1 person

 14. uppstigersolen skriver:

  Jag läser SvD eftersom jag vill ha en morgontidning. Visserligen innehåller den en del skräp men även en del matnyttigt. För någon dag sedan var det en artikel som handlade om barn som kommit till Sydkorea men de hade växt upp i NordKorea. Intressant att när de fick frågor med flervalsalternativ så förstod de inte. Vadå alternativ? Varje fråga har ett givet svar sa de. De var ganska hyggliga på matte men när matten hade frågor som hur man delar en pizza så slog det slint. Vad är en pizza? Och om en affär hade rea och priset sänktes med 20 % vad kostar byxorna då? Vadå rea? Vad ska det vara bra för? När jag läste artikeln slog det mig att vissa svenskar är ibland lika insnöade som dessa nordkoreaner. Vadå alternativ? Sossarna förstås.

  Gillad av 7 personer

 15. Agneta Berglöw skriver:

  Ja,det är inte lätt att lägga in önskemål under vilket årtionde det passar en själv att bli född.Facit finns ju i efterhand.
  Undertecknad är själv 50-talist med en Fyrtiotalist(mkt viktig generation enl dem själva) till en storebror som redan vid min ankomst spände ögonen i föräldrarna med frågan;var har ni köpt henne.Svartsjukan var ett faktum.En ännu äldre storasyster var den som tog kommandot från start.
  Dessa stackars syskon som var födda under 2:a Världskriget o minsann fick DELA på en Sockerdricka o aldrig hade sett en banan med en Lillasyrra som fullständigt vräkte i sig denna lyx.
  Man råder ju inte när man föds, men att man startade i en hård skola som gav många lager skinn på lilla näsan, det är man med facit i hand mkt tacksam för.

  Gillad av 1 person

  • Per-Anders skriver:

   En ettåring idag har mer leksaker än jag hade under hela min barndom. Är dagens barn lyckligare för det? Det tror jag inte. Skillnaden i leksaker mot förr och idag är att leksakerna förr gav mer utrymmer åt fantasin. Se på Lego idag. Det är redan färdigbyggt. Du köper en lastbil i Lego. När jag var liten så satte jag själv ihop bitarna till en lastbil.

   Gillad av 3 personer

   • Jan Molin skriver:

    Mekano finns än idag, vi köpte två olika satser till julklapp för olika årgångar av barnbarnen i år. Jag minns själv hur roligt det var från min egen barndom.

    Gilla

   • cmmk10 skriver:

    Också reagerat på det; det finns inga lösa byggbitar att köpa längre!

    Byggde också mina egna hus, bilar, båtar och flygplan. Inte var de så snygga som dagens specialbyggen, men det var rätt roligt att konstruera själv.

    Gilla

 16. Jaxel skriver:

  @Uppstigersolen
  Nej, varför skall man behöva ha koll på fakta och logiken bakom saker man uttalar sig om. Det är väl rätt onödigt.

  (Varje åsikt är väl lika sann som någon annan.)

  Gillad av 1 person

 17. Lars skriver:

  Kopierar Tino Sanadajis kommentar:
  ”Efter framgångar som miljardentreprenör i Nuonaffären löser Maud Olofsson integrationen, med magi! Det gäller bara att ta bort regler som inte tillåter företag att anställa invandrare, men som Maud inte kan specificera. Vi får nöjda oss med floskler: ”Det måste vara billigare att anställa och det måste vara rimlig byråkrati att driva företag”
  Det finns inga regler som stoppar företag att anställa invandrare om de vill. Att det finns arbetskraftsbrist i många yrken samtidigt som invandrare saknar jobb beror på att företag bedömt att de saknar tillräcklig färdigheter för positionen. Om problemet vore reglering eller skatt skulle svenskar i samma arbetsmarknad inte haft nära full sysselsättning.
  Det enda konkreta som nämns är rabatterad arbetsgivaravgift för unga, en åtgärd som enligt forskning var dyr, ineffektiv och och skapade få jobb.
  Att vagt skylla på ”byråkrati” är bara populism. Vilken konkret byråkrati? Varför har de inte redan tagit bort det? Har inte Sverige enligt världsbanken ett av världens mest effektiva regelverk för företagande? Vilka regler exakt stoppar företag att anställa hundratusentals som Maud Olofssons regering tog emot?
  Maud Olofsson pratar gärna om företagande, men har själv aldrig drivit riktiga företag. Liksom Reinfeldt är Maud en yrkespolitiker som jobbade med politik hela livet och sen blev lobbyist. Hon har en flummig halleluja-syn på kapitalism med enkla lösningar där man utan analys ser sänkt skatt, avreglering och sänkt lön som svar på allt. Olofssons tidigare uttalanden om invandring inger heller inte förtroende: “Invandrarna bär upp välfärdens kärna“
  “Det var faktiskt inte vi svenskar som byggde Sverige- det var människor som kom utifrån”
  “Det är väl ingen fara att de inte kan svenska, det får de ju lära sig på jobbet“
  “Invandrarna är mer företagsamma än vi svenskar, de är mer högutbildade, de har en lägre ålder som vi behöver för vår demografis skull och åtta av tio kommuner skulle minska sin befolkning om inte vi hade invandringen. Jag tror inte att svenska folket vet om att det är så.“

  Gillad av 2 personer

  • Lars skriver:

   https://www.expressen.se/debatt/byrakrati-sverige-later-inte-de-nyanlanda-jobba/

   Det pratas här ofta om 68-generationen och socialismen, men 68-vänstern födde även en motreaktion både utomlands och i Sverige där man sökte sig åt höger och ny konservatism och nyliberalism. Av mandatfördelningen i riksdagen årtiondena framåt kan vi dra slutsatsen att fördelningen av åsikter troligen gick lika mycket till höger som vänster (hur ska vi klassificera miljöpartiet, startat av Per Gahrton, borgerligt vänsterliberalt?, idealistiskt enfrågeparti?) I USA med Reagan började motreaktionen, nya konservativa dominera utvecklingen under många decennier och det spillde över på svenska ‘intellektuella’. Timbro startades. Nya Välfärden (sorry Patrik, inget skuldbeläggning i det), borgerliga media mobiliserades och blev agenda propagandister, motstånd mot löntagarfonder organiserades. I Stockholms län har moderaterna varit mycket starka i flera decennier.

   Jag tror det finns gemensamma drag hos denna höger och vänster i form av idealism och brist på realism och vi ser det utpräglat i dagens centerparti, långt borta från ursprunget i jordbruksrörelsen.

   Gilla

 18. O.T. skriver:

  Matteo Salvini, partiledare för Lega Nord, med stöd av 15 procent, skulle tillsammans med Fratelli d’Italia (5 procent) kunna samla tillräckligt med stöd för att bilda en koalitionsregering efter nästa val.

  Förra månadens regionala val var en repetition inför det nationella. Den som vinner Sicilien vinner Italien, och högerkoalitionen vann överlägset.

  Salvini påpekade att det finns 180 000 migranter i mottagningscentra och ytterligare 300 000 runt om i landet.

  Han lovade:
  – Jag kommer att skicka flottan för att blockera Libyen, så att de stoppas, och deportera de som inte är verkliga flyktingar inom ett år efter jag har kommit till makten. Jag säger sanningen och de kallar mig fascist, rasist och en ful, smutsig, otäck och främlingsfientlig populist.

  Men min framgång visar att italienarna har fått nog.

  Den så kallade ”extremhögern” försvarar arbetarklassen mer än vad vänstern gör.

  Sedan 2004 har Salvini varit ledamot av Europaparlamentet, och hans Lega Nord ingår där i samma grupp som Marine Le Pens Front National och Geert Wilders PVV.

  https://www.nyatider.nu/hundratals-sicilianare-demonstrerar-mot-migrantfloden/

  Gillad av 2 personer

 19. Charlotte French skriver:

  Jag håller med – det är minsann dags att sluta vara rädd. Så många väntar i tysthet på valet nästa år, att då minsann ska allt förändras. Men om det inte blir så? Har då sista tåget gått? Ska Svenskarna fortsätta hoppas på att politiker ska fixa framtiden. Jag tror att förändring måste komma ifrån oss – mere mortals.

  Gillad av 1 person

 20. villvaraanonym skriver:

  Ställer Patrik alltför höga krav på ”fega” och ”klenmodiga” människor att vara ”opinionsbildare”?

  I Sverige har(!) folk varit vana vid frihet, friheten att kunna säga vad man tycker. Att bli föraktad och fördömd, till och med demoniserad, är mer än vad fria människor klarar av att hantera eller är villiga att riskera varför folk hellre håller tyst och väljer social frihet framför ”medborgerlig, demokratisk skyldighet” (som Patrik skrev i en tidigare artikel), en prioritering som inte nödvändigtvis gäller för egen räkning eftersom valet att vara ”opinionsbildare” kan få konsekvenser för närstående.

  Kommande val ger en möjlighet att ta medborgerlig ansvar och att vara ”opinionsbildare”; det är tur att det (fortfarande?) är möjligt att rösta anonymt.

  Det är ”PK-isterna”, ”de goda”, som har skapat vår tids sociala oro i och med deras kamp mot olika former av diskriminering (enligt deras bedömning) framfört med en retorik som tidigare har används mot diktaturer och regimer. Eftersom ”PK-isterna” har både den politiska och sociala makten är det upp till dem själva att återställa social stabilitet (en omöjlig uppgift för ”fega” och ”klenmodiga” då det är dessa människors åsikter och tyckanden som skall bekämpas).

  Det är tragiskt, rentav skrämmande, att vår tids politiska makthavare inte påminner sig om att det är folket som skriver sociala regler och att lagen sätter gränserna för hur illa folk får bete sig mot varann och domstolarna sköter dömandet, inte godtycket och moralen hos dessa makthavare.

  Jag tackar Patrik och alla andra som vågar säga vad ni tycker utan att rädas sociala konsekvenser.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.