Imamen som blev bönhörd – en julsaga

Mohamed Omar

En fredag i Uppsalamoskén år 2011 lyssnade jag till en svavelosande predikan som fördömde och förbannade den ”otrogna regimen” i Syrien. Regimen hade satt sig upp mot Guds lagar. Efter sina uppmaningar till jihad och kamp för att störta Assad (och så klart alla andra ”otrogna regimer”, som till exempel den svenska, den franska, den tyska med flera) lyfte han sina händer mot skyn och bad snyftande, med upprörd och skälvande röst: ”O, Gud, förgör de otrogna! Förgör dem, såsom du dränkte allt folk på Noaks tid!”

”Amen!” svarade församlingen i kör. Därmed tog de en stor risk, tänkte jag. För tänk om imamens bön skulle besvaras. Ja, tänk om Gud verkligen skulle förgöra alla otrogna, det vill säga alla som inte är sunnifundamentalister (och säkert även en del sunnifundamentalister av fel slag). Där har vi ett uppslag till en saga, tänkte jag. Den skulle kunna bli en slags islamisk version av Dickens berömda julsaga. Som titel föreslår jag ”Imamen som blev bönhörd”.

Imamen intar rollen av snåle och vresige Ebenezer Scrooge. Han vaknar en morgon i sin lägenhet och finner att alla otrogna är spårlöst försvunna. Förgjorda. Han går till socialkontoret för att hämta sitt månatliga bistånd. Ingen där. Det finns inget att se på teve. Han börjar frysa. När han ringer elbolaget är det ingen som svarar. Och så vidare. Med bara de få trogna kvar, imamen och hans likasinnade, förfaller samhället snabb takt. Bidraget till moskén, som betalas ut av de otrogna i Statens stöd till trossamfund (SST), slutar att komma.

Scrooge och vålnaden. Illustration av John Leech 1843

Efter ett tag visar sig en vålnad. Det är en imamkollega som varit död i många år. Han berättar om att han under sitt jordeliv hatade de otrogna och bad om deras undergång. Men idag inser han att han hade fel och ångrar sig. ”Vad skulle vi göra utan de otrogna?” frågar han vår imam. ”Jag har haft tid att tänka på det här sedan jag lämnade världen. De otrogna är mycket uppfinningsrika. De har uppfunnit mycket nyttiga saker som gör våra liv lättare.”

Vår imam tänker efter. Han sitter där och fryser i sin lägenhet. Socialkontoret har stängt. Skolorna fungerar inte längre. Samhället har kollapsat. ”Du har rätt”, säger han till vålnaden. ”Jag tror till och med att jag saknar en del av de otrogna. Flera av dem var hyggliga mot mig. Jag gick till vårdcentralen när jag mådde dåligt och fick hjälp av Peter. Jag hade sagt att Karin inte fick hjälpa mig, eftersom vi inte får röra kvinnor, och då fick jag hjälp av Peter i stället.”

Sagan slutar med att vår imam lyfter sina händer och ber Gud återuppliva alla de otrogna så att samhället kan börja fungera igen. ”Bra gjort!” säger vålnaden. ”Du har lärt dig din läxa”. Så försvinner han med ett sus. Så vaknar imamen och finner att allt bara var en hemsk dröm. Men har liksom Scrooge i Dickens berättelse blivit en ny, ödmjukare människa. Han går ut på gården och ser de otrognas barn leka och stoja. Han skäms för sitt hat. Han skäms för att han en gång bett Gud förgöra dem.

För att sagan ska bli riktigt sentimental så ska imamen i slutscenen stiga upp i moskéns predikstol och berätta vad han har varit med om och be om förlåtelse. ”Från och med nu, min kära församling, ska vi inte be om någons undergång utan om hela mänsklighetens, trogna och otrognas, välgång.”

Tyvärr har jag inte upplevt att någon verklig imam med samma attityd har omvänt sig på samma sätt som vår huvudperson. Imamen som predikade i Uppsalamoskén har inte gjort det. Vad ville jag då säga med det här? Jo, att den intoleranta fundamentalismen inte fungerar och därför inte har någon framtid. Förr eller senare kommer den muslimska världen som helhet att vakna upp – delar har redan gjort det – och komma till insikt om att det enda rationella är att ge upp det självdestruktiva hatet och lära sig av västvärlden. Det är inte de otrogna som håller islamvärlden nere – det är snarare hatet mot de otrogna.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook!

36 reaktioner på ”Imamen som blev bönhörd – en julsaga

 1. Bo Svensson skriver:

  Det gäller alla, att det inte fungerar med negativa förhållningssätt. – Istället för avund, skall man välja beundran och istället för att hata skall man ha fokus på det man gillar och strävar efter.

  Det är det fatala misstaget med USAs alla interventioner att man haft bekämpandet av det man ogillar i fokus istället för en genomtänkt plan för vad man vill ha istället.

  Gillad av 1 person

  • Moab skriver:

   Här har du fel tror jag. Låt oss lämna utopierna. Istället skall alla islams transgressioner bestraffas så fokuserat som är möjligt men kirurgiska ingrepp är omöjliga. Krig är krig. Begår syrier terrordåd bomba då i Syrien, och utvisa alla syrier. Begår saudier terrordåd , bomba Saudiarabien osv. Utvisa och bygg upp fångläger i tredje land. Islam kan bara utvecklas med piska, inte morot, det står klart vid det här laget, pk-isterna har haft sin chans.

   Gillad av 4 personer

   • Bo Svensson skriver:

    Dem man riktade sina militära insatser mot, var de som höll islamisterna i schack och inte tillät dem utöva islam fullt ut med massakrer på kristna och judar m fl. – Under Saddam Hussein, Assad och Khadaffi gav det ingen fördel att vara muslim, om jag förstått det rätt.

    Gillad av 1 person

   • Bo Svensson skriver:

    Påtryckningar mot regimer att de skall demokratiseras är idiotiska. Rättsordning skall trumfa majoritetsmakt och där det är lätt att räkna ut att majoriteten vill etablera skräckvälde och begå massakrer, är man medskyldig om man tvingar fram majoritetsstyre genom hot och lämpor.

    Exempel: Sydafrika, Rwanda, Burundi, Algeriet, Egypten, Irak, Syrien.

    Gillad av 2 personer

  • Moab skriver:

   Ja jag har ingen patentlösning och som svenskar så är vårt ansvar svenskarna. Jag har ingen genomtänkt utrikespolitik men tänker att en politik byggd på avskräckning är att föredra. Det är för USA och andra att besluta om Mellanöstern, jag vet inte nog om detta, men för Sverige så tänker jag att om en grupp begår terror eller övergrepp så kan man utvisa 10,000. Händer det igen så blir det 10,000 till osv.

   Gillad av 1 person

 2. Bjarne Däcker skriver:

  PK-isterna älskar att ta fram tyska köpmän på medeltiden och vallonerna på 1600-talet när invandring kommer på tal. Men dessa hade ett värdefullt know-how som bidrog till att utveckla Sverige. Imamerna däremot har bara sitt dåliga humör och sin lättkränkthet att komma med. Inte undra på att de måste kräva respekt för respekt är annars någonting som man förtjänar.

  Gillad av 5 personer

  • cmmk10 skriver:

   Vallonerna var väl c:a 2000 högutbildade specialister, varav många faktiskt återvandrade i ett senare skede.

   Antar att det dessutom inte var så stor kulturell skillnad.

   Gilla

  • Per-Anders skriver:

   Vallonerna var inbjudna av kungen för att utnyttja deras specialistkunskaper i att göra vapen som den svenske kungen behövde för sin krigföring. Att kalla dem invandrare är totalt fel. Jag skulle mer kalla dem för konsulter åt kungen, eller gästarbetare.

   Gillad av 3 personer

 3. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Tack för Dina iakttagelser som bara kan göras av reflekterande personer som rört sig i gränsskiktet mellan två världar. Det är ganska uppenbart att den kultur som råder i muslimska kretsar i MENA-området inte är eller har varit någon bra grogrund för vetenskapliga och teknologiska framsteg, i alla fall inte den senaste 2000 åren. Samma kan sägas om delar av Afrika där lokalt självstyre lett till kaos. I Zimbabwe välkomnas nu tydligen vita farmare igen efter att tidigare blivit utkörda.

  Den enda orsaken till de krafter som finns i MENA är oljetillgångarna, det är den enda resurs man har. Ju snabbare västvärlden kan minska sitt oljeberoende desto bättre

  Gillad av 4 personer

  • Anne-Hedvig skriver:

   Jepp – det kan bilistene legge seg på sinne, med mindre de går inn for el-bil…
   Positiv tenkning: når du går til fots eller tar kollektiv transport, bidrar du ikke med inntekter til oljerike MENA-land! Alle monner drar hvis vi skal minske deres makt over oss.

   Dette er selvfølgelig overflatiske utsagn, men jeg kunne ikke dy meg ;-). Sorry.

   Gilla

   • Peter skriver:

    Varför går det inte att välja bort petroleumprodukter från odemokratiska länder och enbart köpa t ex norskt och amerikanskt? När det gäller annat såsom mat är det ju så viktigt med information om ursprungsland, ekologisk hänsyn mm. Märkligt.

    Gilla

   • Sten Lindgren den äldre skriver:

    Nja det finns ingen anledning att förringa Omars insatser, tvärtom tycker jag. Jag har inte sett någon annan så tydligt, enkelt och med tyngd beskriva gränssnittet och det oförenliga mellan det västerländska och olika varianter av islam. Omar är värd all respekt!

    Gillad av 4 personer

 4. Lars Åhlin skriver:

  Vilken fin saga! Tänkvärd och med en moralisk touch som sig bör.

  Det är nödvändigt för oss alla att muslimer lämnar bakom sig det hat som är så vanligt i koranen och sunna. Delar av den har redan gjort det, skriver du, Mohamed. Berätta gärna vilka du menar. Intrycket är ju annars är ju att det är jihadism och salafism som växer, sufistiska och liknande traditioner som förtrycks och dör.

  Gilla

 5. Aha skriver:

  Det finns en Hasse & Tage sketch där de tävlar om vad som kan göra ondast. Hasse avslutar det hela med att klämma i med att under den franska revolutionen och giljotineringarna så kunde man verkligen snacka om huvudvärk.
  Här kan man verkligen snacka om hat till skillnad från det enskilda hat som etablissemanget jagar. I decennier har det silats mygg och svalts kameler.

  Vem skulle inte vilja se den där prutprogramledaren sticka upp en mikrofon i ansiktet på en imam som predikar om de otrognas förgörelse?

  Gilla

  • Per-Anders skriver:

   Något som borde läras ut i svenska skolor, att vi ska vara stolta för och att det borde vara var och en plikt att mer eller mindre lära sig historien, läsa våra filosofer och själva fundera och diskutera för att fortsätta utveckla vår västerländska civilisation.

   Gillad av 1 person

 6. Moab skriver:

  Det är precis så, även om imamen vaknat upp så hade han inte känt någon tacksamhet och fortsatt med sitt hat mot otrogna, sådan är ismer som har utopi och hyckleri i kärna, som pk-ism och islam. Dessa båda kan nu sägas vara en mera avancerad form av kommunism, man har lärt sig läxan från Sovjet, ismerna är inte självständigt livsdugliga utan behöver ett fungerande samhälle att leva på, en vit medelklass, själva klarar man sig inte. Muslimerna borde kämpa mot pk-ismen för utan denna så hade de kunnat leva på oss länge, men nu ger sig inte pk-ismen förrän vartenda hörn är utstädat så en folkresning är oundviklig.

  Islam ock pk-ism är inte livsdugliga organismer.

  Gillad av 2 personer

 7. Armageddon skriver:

  Den repressiva teokratiska diktaturens kreatur brölar. Jihad är påbjuden överallt och alltid. Imamerna är problemet. De borde utvisas från Sverige, deras budskap skallar bättre i stenålderskulturens hemländer. Inga tillstånd för moskebyggen borde ges, och alla skattebetalares bidrag till muslimska föreningar måste dras in, som komplement till Lars förslag.

  Gillad av 4 personer

 8. uppstigersolen skriver:

  Kan vi hoppas på en omvänd version? Dvs att alla ”trogna” utplånas? Så bra det skulle bli. Pengarna räcker till svenskarna. Bostadsbristen är borta. Inga bilar brinner…….

  Gillad av 3 personer

 9. Hovs_hällar skriver:

  En snillrikt skriven betraktelse såhär på juldagen!

  Det finns även hatfyllda ideologier som jag kommer att tänka på — som den nu dominerande formen av ”feminism”. Tänk om alla dessa förskräckliga män bara försvann….

  G. Schyman med flera skulle få sig en obehaglig överraskning när samhället inte längre fungerade. Inga sopåkare = soporna hämtas inte. Inga lastbilsförare = inga varor levereras till butikerna… Och så vidare.

  Gillad av 2 personer

  • Per-Anders skriver:

   En gång i tiden för länge sedan kände jag en revolutionär kommunist. Han sade dock att hans revolution inte skulle bli så rolig. Efter den skulle det bara finnas ett handfull personer kvar och vilka skulle ha då prata med och diskutera med.

   Gillad av 1 person

 10. Jan Ahlström skriver:

  Som alltid mkt insiktsfullt och fyndigt skrivet.
  Kan det vara så att väldigt många av de som invandrat under senare år inte vill oss väl?
  Kan det vara så att det finns organisationer som vill se, och jobbar för, att ett helt annorlunda Sverige ska växa fram?
  Kan det vara så att dessa organisationer får statliga bidrag?
  Kan det vara så att, om ovan stämmer, kanske bara ett riksdagsparti,och definitivt inte msm, vågar beröra det?

  Kan det vara så att det är på väg att gå åt h-e?

  Gillad av 2 personer

 11. Mikael Birk skriver:

  För Rashid Musa ordföranden för Sverige Unga Muslimer, har det varit en lisa att Julen så långt varit snöfattig i Mälardalen – snöfall är naturligtvis ett uttryck för den islamofobiska vithetsnormen.
  Att MUCF haft mage att ifrågasätta SUM:s rätt till föreningsbidrag har varit islamofobiskt och odemokratiskt enligt SUM. Om SUM verkligen står upp för demokratiska värden? är en fråga som i sig naturligtvis är islamofobisk.
  Att avkräva ett tydligt avståndstagande från IS av Rashid Musa har vi fått lära oss av Musa själv är islamofobiskt. Att den tidigare ordföranden Mehmet Kaplan jämfört IS-frivilliga med svenska frivilliga i Vinterkrigets Finland är i sammanhanget pikant.
  Sveriges Unga Muslimer utnyttjar gärna de otrognas naivitet för att finansiera en verksamhet som i sig vilar på låtsasleken om en enhetsorganisation för alla Sveriges unga muslimer; som om den mordiska konflikten mellan sunni- och shiamuslimer inte existerar. Att påpeka denna intellektuella förljugenhet är troligtvis i sig islamofobiskt.
  Det moraliska moras som Mohammed Omar synliggör, möjliggörs dessvärre till syvende och sist av de otrogna i form av en moraliskt vilsen svensk bidrags- och biståndsindustri.

  Gilla

  • Per-Anders skriver:

   Rashid Musa har fått frågan många gånger om han fördömer islamistisk terrorism och aldrig svarat på frågan med ett enkelt ja.

   Gilla

 12. Moa skriver:

  Årets julsäsong har markerats av islamrelaterade kontroverser i nästan varje europeiskt land. De flesta konflikter har genererats av Europas multikulturella politiska och religiösa elit som har gjort allt för att sekularisera julen för att försäkra sig om att muslimerna inte blir stötta av den kristna högtiden.
  Många traditionella julmarknader har döpts om – Amsterdam vinterparad, Bryssels vinternöjen, Kreuzberger Wintermarkt, London Winterville, Munchens vinterfestival – för att projicera en multikulturell fasad av sekulär tolerans.
  Ännu mer bekymmersamt är att försöken att islamisera julen blir allt fler. Omteologiseringen av julen är baserat på den falska premissen att Jesus från bibeln är samma person som Jesus (Isa) från Koranen. Den religiösa blandningen som ibland kallas för ”Chrislam” sprider sig i ett Väst som har blivit analfabetiskt när det gäller Bibeln.
  https://sv.gatestoneinstitute.org/11608/europa-jul-islamisering

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.