Gissa

Patrik Engellau

Världen ser inte alltid ut som man tror. Om man forskar lite kan man bli förvånad. Jag har forskat lite om de svenska riksdagspartiernas skolpolitik (om man får beteckna något så alldagligt som läsning av partiernas skolpolitiska program med ett så fint ord som forskning).

Här kommer exempelvis två partiers program som på mig verkar så lika att dessa två partier inte borde ha något problem att regera ihop. Först det ena.

Att den svenska skolan ska få ett statligt huvudmannaskap och att en utredning tillsätts för att utreda de exakta formerna för hur ett förstatligande ska gå till.

Att det ska ställas högre krav än vad det görs idag för att få starta en friskola. Att man bör verka för ett system likt det som råder i Finland, där det måste finnas ett påvisbart behov av den utbildning som en ny privat skola avser ge, för att en friskola ska få tillstånd att starta upp sin verksamhet. Att så länge skolan är kommunaliserad, ska kommunerna ges möjlighet att lägga in veto mot startandet av friskolor.

Att det är oacceptabelt att skattepengar avsedda för skolundervisning slussas över till aktieutdelningar. I stället menar vi att Sverige bör följa den linje som gäller i övriga Norden, där friskolor inte får ta ut några vinster ur verksamheten.

Att det i lag införs ett förbud mot så kallade kommunala avknoppningar inom skolsektorn.

Att förskoleklassen ska bli en obligatorisk del av grundskolan, som därmed blir tioårig.

Sedan det andra.

Alla elevers lika rätt till kunskap… Regeringen måste därför låta utvärdera och analysera de stora skolreformerna – kommunaliseringen, införandet av fristående skolor och det fria skolvalet – och deras effekter på integration, jämlikhet, utbildningens kvalitet och alla elevers rätt till en likvärdig undervisning.

Förstatliga skolan… För att nå en nationell likvärdighet i utbildningen måste staten få en tydligare roll för att samordna och stödja skolans arbete.

Mindre generösa regler för friskolor… Skolans mål ska vara att ge eleverna den bästa kunskapen – inte att generera vinst till privata bolag. I dag har två tredjedelar av de fristående skolorna ett aktiebolag som huvudman.

Möjligheten för fristående skolor att vara vinstdrivande tillsammans med ett av de mest generösa bidragssystemen i världen har gjort det svenska skolväsendet till en lukrativ bransch.

Fristående skolor utan annat märkbart syfte än det ekonomiska vinstintresset hör, enligt vår mening, inte hemma inom det svenska utbildningsväsendet. I de fall en skola får ett överskott bör detta återinvesteras i verksamheten och på det sättet komma eleverna till godo.

Två stora satsningar på fler lärare… För att ge elever bättre förutsättningar att få den kunskap de har rätt till vill vi göra stora statliga satsningar på skolan.

Min privata uppfattning är att båda dessa skolpolitiska program är missriktade eftersom de skyller nästan alla problem på kommunaliseringen av skolan och friskolereformen. För mig är detta synsätt verklighetsfrämmande. Jag försvarar inte nödvändigtvis kommunaliseringen, men var och en som har lite erfarenhet av hur det faktiskt går till i den svenska skolan vet att de statliga skolmyndigheterna – Skolverket och Skolinspektionen – har fullständiga maktmedel och, om de vill, total kontroll över varje skola. Att förstatliga skolan vore att slå ett stort, dyrt, komplicerat och på det hela taget verkningslöst slag i luften.

Att vinstbegäret kan förmå skrupelfria skolföretagare att ge eleverna lärarlösa lektioner och höga betyg är sant. Det skrev jag redan år 1991 i en bok om skolpengssystem och det börjar numera bli en vedertagen sanning (se exempelvis den utmärkta boken Kunskapssynen och pedagogiken av Magnus Henrekson och Inger Enkvist med flera). Lösningen är inte att lägga ned friskolorna, utan att införa ett system med extern betygssättning vid alla skolor. Sådana system finns och fungerar redan idag, exempelvis på IB-gymnasierna. Så var det även med gamla tiders studentexamen där det fanns en ”censor” närvarande för att kontrollera elevens egen lärare.

Jaha, ville du veta vilka partier som presenterades ovan? Det första var sverigedemokraterna – och det andra var vänsterpartiet.

De övriga partierna övertygar inte så särskilt mycket mer även om centerpartiet uttryckligen vill ha kvar friskolorna och dessutom införa externa examinatorer. Moderaterna vill ”att ingen ska få göra vinst på dåliga skolresultat” men vad det egentligen betyder framgår inte av min forskning.