Sverige och Brasilien, del 1

Patrik Engellau

När länder är på deken, så som Sverige och Brasilien, vilket jag nu i två artiklar ska försöka belysa, så beror det på att demokratin inte får verka enligt regelboken, alltså konstitutionen, eftersom starka särintressen med förankring i det ledande skiktet av politiker sticker käppar i hjulet. Det är alltså min hypotes.

Idag ska jag skriva om likheter mellan Sverige och Brasilien. I morgon ska jag skriva om ett brasilianskt särdrag som egentligen saknar motsvarighet i Sverige och som gör, tror jag, att brasilianarna inte kan tänka klart eftersom de blir så ilskna.

Vad som står i vägen för en tillnyktring av den svenska politiken står vid det här laget allt klarare, åtminstone för mig. Politikerväldets ambitioner att tillsammans med det välfärdsindustriella komplexet agera humanitär stormakt får övertrumfa medborgarnas demokratiska önskan att ha ledare som rättar mun efter matsäcken och kommer ihåg vilka som är deras uppdragsgivare, nämligen medborgarna och skattebetalarna.

I Brasilien är problemet snarlikt. Där finns visserligen inget välfärdsindustriellt komplex, men där finns egennyttiga politiker och där finns en bortskämd och överbetald statsapparat som samarbetar med politikerna för att i eget intresse hålla folkviljan förvirrad och hjälplös.

Världsbanken presenterade nyligen en häpnadsväckande uppriktig rapport om det ekonomiska läget i Brasilien. Den brasilianska ekonomins sprängpunkt är den offentliga sektorns löner inklusive pensionssystemet, som i huvudsak handlar om att försörja politikerna själva samt den offentliga sektorns anställda:

Det är nödvändigt att reformera pensionssystemet ty detta är själva grundorsaken till bristen på balans i den offentliga ekonomin plus att pensionssystemet är socialt orättvist.

Offentliganställda tjänar 67 procent mer än privatanställda även när hänsyn tagits till utbildning, ålder och erfarenhet. Världsbanken bedömer att om systemet får fortleva oreformerat så kommer alla offentliga utgifter om tretton år att gå till pensioner. (Jag skulle önska att Världsbanken gjorde en motsvarande studie av det svenska välfärdsindustriella komplexets effekt på de offentliga budgetarna om den svenska politiken får fortsätta oförändrad i tretton år till.)

I prestigetidningen Folha de S. Paulo den 23 november 2017 framför ledarskribenten Matias Spektor några funderingar under rubriken ”Förskräckelse”:

Hur kan det komma sig att de valda politikerna i en stabil demokrati som vår lyckas inta positioner och fatta beslut som faktiskt innebär att nationen närmar sig ett sammanbrott? Förklaringen är enkel… En brasiliansk politiker är räddare för intressegrupper som de statsanställda än för väljarna.

Känns syndromet igen?

38 reaktioner på ”Sverige och Brasilien, del 1

 1. Lilla fröken PK skriver:

  ”En brasiliansk politiker är räddare för intressegrupper som de statsanställda än för väljarna.”
  I Sverige tillkommer skräcken för att stöta sig med media och att anklagas för brott mot den allsmäktiga värdegrunden.

  Gillad av 1 person

 2. Bo Svensson skriver:

  Att välja på i verktygslådan har vi då:

  1: Individuell makt för skattebetalaren över sina pengars fördelning över skattefinansierade ändamål.

  2: Att mäta löner och pensioner i en fiktiv valuta vars omräkningstal till landets valuta används för att anpassa konsumtion till produktion,

  Invändningar mot punkt 1 handlar om att folk i allmänhet inte är tillräckligt kompetenta eller intresserade men det är ju inget problem eftersom man lätt kan kopiera in en fördelningsplan från någon vars kompetens man litar mer på än sin egen. – T ex från ett politiskt parti.

  Alla verkligt engagerade kommer ju att publicera sina fördelningsplaner att kopiera, så allt engagemang i frågan kommer att tas till vara och inget gå till spillo.

  Gillad av 1 person

  • Bo Svensson skriver:

   En regim med fokus på att få ordning på ekonomin kommer förslagsvis att ha en särskild post då för offentliganställdas pensioner dit man kan kanalisera medel om man känner för det.

   Men den rätta ordningen för löntagares försörjning när de är lediga, sjuka, för trötta eller för gamla, är att de knaprar på ett trygghetskapital de sparat ihop när de var verksamma.

   Systemet med arbetsgivaravgifter som avsåg lösa problemet, var ju vidöppet för snyltande redan förut och att som nu bjuda in folk från hela världen att delta, är som om vi styrs av idioter.

   Gillad av 1 person

 3. Moab skriver:

  Det känns igen och idag skall jag fatta mig kort så jag inte faller bort. Lars Bern visar i denna artikel: https://anthropocene.live/2017/11/30/darfor-vann-trump-valet/, på en mycket intressant graf från US Bureau of Labor Statistics. Grafen visar hur lönerna för varuproducerande arbetare stagnerade på 80-talet samtidigt som produktivitet bara fortsatte sin stigande trend. Tidigare hade de båda följts åt. Detta är ett resultat av globaliseringen och till viss del automatisering och datorisering. Om man då över denna graf lägger invandringen, så kan man se att den också är konstant ökande. Vi har då en mycket stor grupp i väst som består av inhemska och utländska personer som inte kan delta i den nya ekonomin. Däremot, som Patrik noterar, så är ju det geniala med att vara politiker och administratör att man är en parasit, man parasiterar naturligtvis ALLTID på den stigande trenden tills en dag man kallar sina väljare för ”deplorables”. Man behöver dem inte längre.

  Det har dock uppstått ett problem, problemet kallas demokrati. Hur skall man förhindra att svarta och andra invandrare gör gemensam sak mot politiker och den nya globala eliten som sofistikerat parasiterar på den stigande trenden och de feta chipsätande, TV-spelande konsumenterna? Hur skall man skydda sitt privilegie att flyga på klimatmöten världen över? Svaret är identitetspolitik och massinvandring, i Europa av araber och afrikaner, i USA av mexikaner. Man sår split mellan de två grupper som skulle kunna identifiera det inte så fördelaktiga att barn i Bangladesh bleker ens jeans, eller att kineser syr HM-klänningar 12 timmar i sträck. På vilket sätt är en billig HM-klänning bra för miljön? Jag tror att i Berns graf, lagd över en av massinvandringen multiplicerad med allas lika värde och identitetspolitik vi finner svaret: svaret är 42, eller sagt på annat sätt, de vill ha det så här.

  Gillad av 6 people

 4. Eva Danielsson skriver:

  Det skulle förvåna mig om statsanställda i Sverige har högre löner än privatanställda. Och pensionerna är definitivt inte särskilt tilltagna.

  Inom offentligsektorn brukar bara de allra högsta hönsen ha höga löner. Det är rejäla skillnader till fotfolket. Det är bara att titta på vad poliser, militärer, lärare, bibliotekarier, socialarbetare och sjuksköterskor tjänar. Och pensionen inkl tjänstepension kommer att brutto bli lite lägre än hälften av det. Det kommer att bli många under den relativa fattigdomsgränsen framöver ur dessa grupper.

  Jag tror inte att våra politiker är rädda för några andra grupper. Om de är rädda alls, så är det för andra politiker och möjligen för media och ev smutskastning som kan innebärai a f tillfälligt avsked. Men med bibehållen lön eller avgångsvederlag.

  Jag tänker att Sveriges problem är avsaknaden av rädsla inom etablissemanget. Man kommer undan med vad som helst. Inga problem egentligen privatekonomiskt sett och skandaler blåser över snabbt. Och statsministern göms undan när det hettar till.

  De betalande medelklassarna är fortfarande invaggade i tron att staten och politikerna vill oss väl. Och ännu har inte så många känt på hur välfärden krackelerar av brist på pengar och personal och kunnat göra kopplingen till att det beror på oansvarig politik. Åven medelklassarnas brist på rädsla är problemet.

  Gillad av 6 people

  • Sune Mangs skriver:

   Ibland plockas statsministern fram som när ishockeylandslaget vunnit VM-guld. Spontanreaktionen på Sergels torg var väl sådär när statsministern opåkallat överraskade de väntande med att inleda hyllningarna iförd en trekronor-tröja; det skamlösa försöket att försöka appropriera segern för (s), b.l.a genom instruktioner till spelarna att defilera förbi på scenen och hälsa på den store ledaren är direkt motbjudande.

   Gillad av 1 person

 5. Petrus skriver:

  Det är fattigdom och elände i så gott som hela Latinamerika oavsett om man valt en mer socialistisk modell eller en mer högerinriktad modell. Undantagen är väl kanske Chile, Argentina och Uruguay. Att Chile ligger allra bäst till och har haft en mer marknadsinriktad modell än snittet i Latinamerika de senaste 44 åren brukar av en del högerinriktade människor anföras som förklaring till att det hela är fråga om ett höger-/vänsterproblem. Riktigt så enkelt är det dock inte. I Centralamerika har man på sina håll lika länge kunnat tillämpa höger-receptet. Resultatet har ändå blivit sämre än i Argentina och Uruguay. För mycket socialism kan väl anses vara en delförklaring, men inte mer.

  Förklaringsgraden för faktorn socialism belyses rätt bra av utvecklingen för Sverige resp Schweiz från 1920 till 1970. Det gick rätt bra för båda länderna om än litet bättre för Schweiz. Det fanns också ekonomiskt högerinriktade länder som gick bra mycket sämre än Sverige.

  Intressant är också att jämföra utvecklingen i länder som Sydkorea och Taiwan med Chile de senaste 43 åren. I det perspektivet blir utvecklingen i Chile inte speciellt imponerande. Varför fick Chile så mycket sämre än Sydkorea och Taiwan trots ungefär samma position på höger-/vänsterskalan?

  Att jämföra Sverige med Brasilien tror jag är rätt vettigt. Jag tror att Sveriges förutsättningar i framtiden mer kommer att likna Brasiliens än Sydkoreas och Taiwans. Men jag tror inte att det välfärdsindustriella komplexet är förklaringen.

  Gillad av 1 person

  • Per-Anders skriver:

   Du kan inte jämföra hur ekonomin går i ett land utifrån vilken färg regeringen i respektive land har. Du måste gå djupare och studera frågor om äganderätt, centralstyrning, lagar osv.

   Sveriges ekonomi kommer aldrig att påverkas av om vi har en röd eller blå regeringen eftersom det är de grundläggande fundamenta det handlar om. En blå regering i Sverige ändrar inte på det. Äganderätten i Sverige håller på att urholkas och en blå regering ändrar inte på det faktumet. Socialisterna kan tåga på med avskaffandet av äganderätten och sakta men säkert öka centralstyrningen.

   Gillad av 3 people

   • Petrus skriver:

    Vet inte riktigt om jag förstod poängen riktigt med ditt inlägg riktigt. Det lät som snömos men förmedlade kanske en känsla. Kommer osökt att tänka på hur moderater på mindre orter som går på moderatmöten och är med i den lokala golfklubben och går på Aktiespararnas möten kan låta.

    Väljare och aktiva på lokalplanet i moderaterna är en anledning till att Bildt-regeringen 1991-94 kunde sänka reavinstskatten tillfälligt men ha kvar arvs- och förmögenhetsskatterna samtidigt som de bundna börs-aktierna som utlänningar inte fick köpa avskaffades utan att nästan någon funderade på syftet med, eller konsekvenserna av, det hela. Vi hade kvar piskan att sälja och fick en extra morot att sälja snabbt samtidigt som dörren öppnades för utlänningar som ville köpa aktier till rea-priser. Det var litet som en light-variant av Ryssland under Jeltsin.

    Under perioden 1920-1970 fanns både en skillnad i fråga om partifärg och faktisk politik mellan Sverige och Schweiz. Levnadsstandardmässigt blev resultatet dock rätt likartat jämfört med andra länder. I alla fall för den lägre medelklassen. Det som skulle ha varit överklassen i Sverige kom dock i vissa fall, om de inte anpassade sig till skattesystemet, att drabbas av rätt påtagliga konsekvenser för den egna plånkan. Den mycket förmögna familj jag tidigare berättat om bestod av farföräldrar plus ett barnbarn som bodde i en hyresrätts-trea. Deras bil var något som såg ut som en Hillman Hunter. Sonen med fru/sambo jobbade/studerade på annan ort.

    Gilla

   • Petrus skriver:

    Öh, det var faktiskt en bostadsrätt. Eller så ägde de hela fastigheten. Farfadern hade på 50-talet haft verksamheten, eller en del av den, i markplanet på fastigheten om jag förstått saken rätt. Men det var i alla fall en trea. Och den var rätt påvert inredd. Möblerna var av folkhemstyp modell 50-/60-talet.

    Gilla

 6. MartinA skriver:

  ”Offentliganställda tjänar 67 procent mer än privatanställda även när hänsyn tagits till utbildning, ålder och erfarenhet.”
  Demokratin är tre vargar och ett får som röstar om vad de ska äta till middag.

  ”..så beror det på att demokratin inte får verka enligt regelboken, alltså konstitutionen..”
  Det vi ser nu är den värsta katastrofen i svenskarnas historia. Under ett demokratiskt system.

  Gillad av 2 people

  • Fredrik Östman skriver:

   Besinna dessa ord: Den okontrollerade massinvandringen är den värsta katastrofen i svenskarnas historia. Det är värre än digerdöden, värre än Dackefejden, värre än fogdarnas härjningar, värre än indelningen, värre än Trettioåriga kriget, värre än Karl XII:s förluster, värre än förlusten av Finland, värre än svälten och massutvandringen till USA, värre än löntagarfonderna och alla andra socialistiska excesser. Det är slutet för den svenska nationen, slutet för det svenska språket, slutet för den svenska identiteten, slutet på den svenska historien. Punkt. Slut. Inget mer.

   Gillad av 9 people

   • MartinA skriver:

    Ja, om det håller i sig. Eller om det blir som PE vill. Jag tror inte att det kommer gå så. På sätt och vis är det tur att vi har det ondaste och galnaste etablissemanget. Därför att det kommer leda till kollaps. Och då kommer väldigt många av våra nya landsmän flytta härifrån. Och de strukturer som upprätthåller förtrycket slås sönder. Och mer aristokratiska värden premieras i svenskarna.

    Gillad av 2 people

   • Bo Svensson skriver:

    Instämmer helt.

    Varje gång jag försöker ”gilla” något, hamnar jag i en mardröm av att nödgas bevisa vem jag är med hjälp av koder jag glömt eller trodde mig minnas men som inte fungerar.

    Varför?

    Gillad av 1 person

 7. Hortensia skriver:

  Visst känns syndromet igen från det svenska ”etablissemanget”, Patrik, främst genom att de besmittades svårartade och kroniska megalomani har förflyttat deras, förvisso även tidigare ytterst sparsamt brukade, huvuden till en evigt funktionsoduglig position under armen…

  … där dessa tomma skallar – döva och blinda för landets allt prekärare tillstånd samt en växande skara klarsynta och förfärade svenskars, inklusive förutseende och pålästa sverigedemokraters, enträgna protester – fortsätter att sprida sin stinkande mundiarré… urk!

  Gillad av 3 people

 8. Hovs_hällar skriver:

  Ja — och här i Sverige är de flesta politikerna mer rädda för PK-fanatikerna, i deras olika skepnader, än de är för väljarna. Plus att många av dem själva hör till PK-fanatikerna.

  Gillad av 1 person

 9. Magnus Rosensparr skriver:

  Om inte Världsbanken vill göra en motsvarande studie om Sverige, finns det säkert ett erkänt privat institut som kan utföra en grundlig sådan studie. Frågan är bara hur man ska hitta någon som vill betala för en sådan. Superrika personer finns det ju gott om i världen …

  Gillad av 1 person

 10. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Symptomen känns igen. Möjligen blir det mer och mer av parodiska inslag i det politiska skeendet, de makthavande snubblar allt oftare och trasslar in sig i sammanhang de inte kan ta sig ur. Några aktuella exempel:

  Myndigheten BRÅ ska ”ta fram fakta och sprida kunskap om brottslighet, brottsförebyggande arbete och rättsväsendets reaktioner på brott.” Det gör man så länge det gynnar PK-gängets intressen, dvs att alla brott beror på utsatthet, boende, skolresultat etc. Brott som är kopplade till mångkulturen är däremot inte bara ointressanta utan rentav farliga att uppmärksamma eftersom det kan skada mångkulturen. Således uppstår privata initiativ som gör det som inte BRÅ vill göra, på siten Gangrape har man nu samlat offentligt tillgänglig information om grova sexbrott och vilka som varit förövare.

  Många av de utsatta för avslöjanden inom Metoo har kopplingar till medlemmar i akademin, till ministrar som Bah Kunke och Wallström, har ansetts gå i bräschen för feminism på Aftonbladet osv. Dessas popularitet i dessa kretsar kan sannolikt inte vara en följd av deras gärningar som förövare men väl till deras förmåga att gå PK-samhällets intressen till mötes. Det är t o m så viktigt att man i en del fall haft överseende med försyndelserna.

  Säkerhetsrådet: Här har DN förtjänstfullt avslöjat fulspelet som gömts undan på UD och med oppositionens goda minne som den ”juridiska experten” Beatrice Ask. Uppenbarligen är det viktigare att hålla ihop inom den politiska klubben och att väljarna hålls ovetande än att se till att lagarna följs. Man önskar inom parantes att DN skulle gräva i dyn kring mångkulturen men det gör man inte.

  Precis som i Brasilien så riktas alla politikers lojalitet främst mot byråkratin och till kompisarna inom politiken. ”Att beskatta människors sparande ännu hårdare är precis så dumt som det låter”, sade Moderaternas Elisabeth Svantesson. När frågan, t ex skatten på ISK, sedan hamnar i riksdagen för beslut så tiger hon och övriga och lägger ner sina röster, och ingen reagerar.

  Gillad av 2 people

  • Fredrik Östman skriver:

   Mönstret känns igen: Först lurar man i folket att de måste spara privat till pensionen och att ett system införts med skattefördelar i utbyte mot att pengarna är låsta. När pengarna har kommit in i systemet och inte kan tas ut beskattar man dem retroaktivt och i brott med utställt löfte och avtal, i brott med det överenskomna utbytet. Det var likadant med det gamla pensionssparandet som det nu är med ISK.

   Alla dessa politiker skall sättas på livstid i fängelse. De är tjyvar och bangditer. Sanningskommission nu!

   Gillad av 5 people

   • Sten Lindgren den äldre skriver:

    Jag funderar ibland på vilka som tjänar mest på det svenska pensionssystemet, kan det vara så att AP-fonderna låter riskkapitalbolag och banker tjäna oproportionerligt på detta? Det handlar trots allt om Other Peoples Money, det skulle nog vara annorlunda om spararna vore kunder direkt.

    Gillad av 2 people

   • Bo Svensson skriver:

    Man kommer inte förbi ansvaret att själv bestämma i vilka verksamheter man skall investera sitt sparande. – Överlåter man det till andra, går man miste om avkastningen.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Likväl finns tendensen till och nödvändigheten av ett samhälle. Civiliserade människor håller ingångna avtal. Men sossepolitiker, och dit räknas numera alla, gör det inte. Därmed faller civilisationen.

    Gilla

  • Lars skriver:

   AP fonderna och pensionssystemet? AP fonderna ger en buffert och förvaltas om vi ser på SÅFA, icke väljarfonden, till lägsta kostnad, i stort sett passiv förvaltning globalt. Pensionssystemet förövrigt är inte fonderat utan de som arbetar betalar skatt som går till pensionärer. Övrig tjänstepension som är fonderad hanteras av förvaltare med både fack och arbetsgivare i styrelsen.

   Är det möjligt du inte vet detta? Visserligen vet jag att svenska folket i gemen inte förstår pensionssystemet, men är det möjligt?

   Gilla

 11. Elof H skriver:

  Kontentan är alltså att väljarna måste skrämma politikerna mer än särintressena? Hur gör man det?

  Vi behöver ett nytt parti vars enda punkt på programmet är att drastiskt minska antalet politiker och dess inflytande. Schweiz har t.ex. sju ministrar, ingen anledning till att vi ska ha fler.

  Gillad av 2 people

 12. Moab skriver:

  Jag lyckas tydligen inte klämma in mina argument så det blir del1 och del 2.

  Lars Bern visar i denna artikel: https://anthropocene.live/2017/11/30/darfor-vann-trump-valet/, på en mycket intressant graf från US Bureau of Labor Statistics. Grafen visar hur lönerna för varuproducerande arbetare stagnerade på 80-talet samtidigt som produktivitet bara fortsatte sin stigande trend. Tidigare hade de båda följts åt. Detta är ett resultat av globaliseringen och till viss del automatisering och datorisering. Om man då över denna graf lägger invandringen, så kan man se att den också är konstant ökande. Vi har då en mycket stor grupp i väst som består av inhemska och utländska personer som inte kan delta i den nya ekonomin. Däremot, som Patrik noterar, så är ju det geniala med att vara politiker och administratör att man är en parasit, man parasiterar naturligtvis ALLTID på den stigande trenden tills en dag man kallar sina väljare för ”deplorables”. Man behöver dem inte längre.

  Gillad av 3 people

 13. Moab skriver:

  Del 2

  Det har uppstått ett problem ett problem för etablissemanget och den globala agendan, problemet kallas demokrati. Hur skall man förhindra att svarta och andra invandrare som redan fanns i väst gör gemensam sak med ”deplorables” mot politiker och den nya globala eliten som sofistikerat parasiterar på den stigande trenden och de feta chipsätande, TV-spelande konsumenterna? Hur skall man skydda sitt privilegie att flyga på klimatmöten världen över? Svaret är identitetspolitik och massinvandring, i Europa av araber och afrikaner, i USA av mexikaner. Man sår split mellan de två grupper som skulle kunna identifiera det inte så fördelaktiga att barn i Bangladesh bleker ens jeans, eller att kineser syr HM-klänningar 12 timmar i sträck. På vilket sätt är en billig HM-klänning bra för miljön? Jag tror att i Berns graf från del1 lagd över en av massinvandringen multiplicerad med allas lika värde och identitetspolitik vi finner svaret: svaret är 42, eller sagt på annat sätt, de vill ha det så här.

  Gillad av 4 people

  • Per-Anders skriver:

   Hur man ska skydda sig? Det behövs inte. Majoriteten av bidragstagare i Sverige röstar på bidragsivrande partier. Eftersom i stort sätt alla som invandrar till Sverige röstar socialistiskt är frågan bara hur man ska öka valdeltagandet hos dem.

   Gilla

   • Moab skriver:

    Min poäng var bara att man använder massinvandring till att så split så att den vita medelklassen får fullt upp med att vara arga över våldtäkter och annat. Mitt ideal är så klart att folk bor där de hör hemma men med en stor invandrargrupp så fanns ju risken att alla som inte var med på tåget, vita och andra, skulle göra gemensamt uppror mot globalisterna och etablissemanget. Söndra och härska är väl deras strategi. De vill ha det så här med två grupper pöbel, eller deplorables som kämpar mot varandra.

    Gillad av 1 person

 14. Thomas Ek skriver:

  Spektors koncisa klarläggande ska jag ta med mig.
  Det här med PK-ism med det vidhängande välfärdsindustriella komplexet och vad det innebär, gör och resulterar i måste kunna förklaras på ett KORTFATTAT sätt om medborgarna skall kunna göras uppmärksamma på problemet. Spektors kärnfulla illustration är en god bit på väg. Men det måste gå att bli ännu bättre.

  Thomas Ek.

  Gilla

 15. Lars skriver:

  Att försöka jämföra ett land, ett jätteland, i tredje världen som Brasilien med ett litet I-land som Sverige slår fel. Men om man särskiljer någon enskild faktor som har betydelse för utveckling är det möjligt och PE jämför att man inte vågar röra den offentliga sektorn, men även här måste man rimligen skilja ut sådan som att Brasilien kännetecknas av korruption, klientilism, oerhört stor inkomstspridning och en kapitalägande klass som påverkar politiken, med bakgrund i en historia av militärdiktatur. Sverige lever i ett helt annan historisk tradition.

  Men det finns en faktor, som PE påpekar, som inte har med något välfärdsindustriellt komplex att göra, med stora kapitalägare dvs koncentrerad makt, som skor sig, utan en mängd människor sysselsatta med nyttig verksamhet som skola, vård och omsorg och ett band av välskötta myndigheter och statliga verk, men också en uppsjö av åsiktsproducenter inom universitet och media och vissa myndigheter, och den faktor PE pekar på är svårigheten att skära ned, att omvandla åtaganden man gjort en gång av normalt sett för Sverige rationella skäl.

  Socialdemokratin byggde ut den offentliga sektorn på 70-talet. Efterhand visade det sig, under omväxlande borgerliga och socialdemokratiska regimer och motsvarande i kommuner och landsting att det var enklare att bygga ut än att förvalta och utveckla och avveckla på ett ekonomiskt effektivt sätt. Vid vart försök väcktes opinion bland de som var utsatta och man avstod större grepp, men smög in efterhand mha succesivt strypta anslag och privatisering. Ingen regering oavsett kulör har förmått effektivisera i djupare bemärkelse. Man vågar inte utsätta sig för kritik från universitet, media, NGOs mm utan man har fastnat som en åsna mellan hötapparna, å ena sidan försvarar man sin maktställning med det skydd och den trygghet systemet ger (något helt annat än i Brasilien), å andra sidan är man sårbar för en opinion kanaliserad via media och andra åsiktsproducenter.

  När det gäller invandringen, påhejat av borgerlighet och dess media och näringsliv, så har man skapat ytterligare en komplexitet. Det har setts som ingående i välfärden och generell solidaritet och man klarar inte att stoppa påtryckningsgrupper för att det ska fortsätta. Lucia beslutet 1989 upphävdes av tillträdande borgerlig regim. Var det för att man ville krossa facket och socialdemokratin? Det har man lyckats ganska bra med. Överbelasta välfärdssystemen? Det har man lyckats rätt bra med. Eller ren och skär dumhet och okunskap? Sannolikt bidragande.

  Problemet ligger i hur riksdag och regering och kommuner och kommunstyrelser och landstingskommunala styrelser och fullmäktige utses. Ungdomar som i grunden är populister och beroende för sin karriär att hålla sig väl med presumtiva arbetsgivare och det gäller även media, vars arbetsgivare till övervägande delen är privata eller inom organisationer.

  Gilla

 16. Lars skriver:

  Det är i inte principiellt fel att ett tredjevärlden land har en starkt offentlig sektor med skydd av inkomst. I Sverige hade vi ett system med ämbetsmannaansvar och livslång anställning inom myndigheter och byråkratin i länder som Tyskland och Frankrike var likaså stark och skydda och drev på industrialiseringen. Ser vi på Japan så spelade MITI en stor roll för industrialisering och liknande i länder som Syd Korea och Taiwan och nu i Kina. Det går inte att jämföra behoven hos en underutvecklad ekonomi med behov av stora förändringar, stora infrastrukturprojekt, stöd till industri och verksamhet med situationen i ett utvecklats industriland som Sverige. I Sverige var utvecklingen mot industriland fullbordad omkring 1970 och man byggde ut välfärdssystemen och offentlig sektor. Vad jag se så har vi därmed en ny problembild som har med effektivisering och rationalisering av denna offentliga verksamhet att göra. Något som inga regimer klarat av och som definitivt inte har något med brist på privat näringsliv att göra eller med upphävande av äganderätt. Det är vad jag kan se en skillnad mellan extensiv utveckling och intensiv dvs ständigt finlir och effektivisering och förändrad resursallokering i det senare fallet kontra möjlighet expandera i en miljö med stora lediga resurser. Skattehöjden är endast en effekt av att man styrt resurser till det offentliga, det är inte en orsak till problem utan en naturlig följd av produktion och transfereringar inom det offentliga.

  Gilla

 17. Moab skriver:

  Sedan, jag har som bekant kommit fram till att jag inte alls tror att politikerna är ”rädda” för någon intressegrupp så jag tror Spektor har alldeles fel, för han antar att de vill ha det på något annat sätt. Så är det ju inte, de vill ha det så här. Det är en svårsmält karamell men icke desto mindre måste man suga på den.

  Gillad av 1 person

 18. O.T. skriver:

  Utrikesminister Margot Wallström, som av ett enigt utrikesutskott i riksdagen kallats till utfrågning, publicerade i dag ett inlägg på Twitter UD:s kampanj . Inlägget på Twitter tyder dessvärre på att utrikesministern inte tar del av de handlingar som kontrollmakten i form av KU och JO publicerar som berör ministerns förmåga till den ämbetsutövning hon är satt att göra.
  “Kandidaturen till säkerhetsrådet har granskats noga av konstitutionsutskottet, utrikesutskottet och av UD internt. Inga felaktigheter kunde hittas.” , skriver hon.

  Då inställer sig nästa fråga, vad är det för oegentligheter man så ivrigt velat mörka?
  Att man gjort sig skyldig till förvaltingsbrott är ju redan konstaterat.
  Ett tomt diarie som inte fullt ut går att återställa. Dom viktigaste handlingrna har kanske redan passerat tuggen eller är raderade från hårddiskarna.
  https://ledarsidorna.se/2017/12/ud-darknet-ministern-ser-inte-ut-att-lasa-inkommande-handlingar/

  Gilla

 19. olle holmqvist skriver:

  Sverige är på väg att bli ett apartheidland utan apartheidlagar. Dräggen efter Mandela…

  Den som vill betala 200 kan på en dryg vecka få hem i brevlådan från Amazon:
  Bananas – How the United Fruit Company shaped the world,
  av den engelske journalisten Peter Chapman från Finacial Times.

  Ordet Bananrepublik skapades år 1904 Boken på 200,sidor sträckläses och fyllde ett allmänbildnigshål för mig. Att USA-imperialismen behandlade MellanAmerikas republiker som pekfingret behandlar jojon, de ”visste” jag innan. Men inte hur. Nu ”vet” jag det.

  Fast en gång gick det inte:

  Allt kan inte berättas på 200 sidor. Jag saknar ett kapitel som kunde hetat:
  En dag i plantagearbetaren José Lopez liv. Och ett om hur Bläckfisken -United Fruit – växte
  och växte – men blev så sjuk. så att en av dess mänskliga tentakelvårtor måndagen den 3 februari 1975 hoppade från våning 44 i PanAm byggnaden på Manhattan. Sjukdom drabbade också plantan själv. Kemisk bekämpning blev alltmer intensiv. Numera kommer mina bananer från Ecuador

  Bananer enl United Fruit:

  ( the Brazilian Connection – Carmen Miranda)

  Sverige blir inte bara Apartheid, vi blir en bananrepublik – utan bananer.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.