Räkenskapsdag för Stefan Löfven

Stefan

Stefan Hedlund

Det nyligen timade EU-toppmötet i Göteborg framställdes av en del som en fjäder i hatten för statsminister Stefan Löfven. Säkert var det trevligt att få sola sig i glansen av att agera värd för så många euroepiska stats- och regeringschefer, detta dessutom under tjusiga paroller om jobb och social rättvisa, som ligger den svenska regeringen så varmt om hjärtat. Samtidigt valde andra att hävda att regeringen bara exporterar floskler. Och nog fanns det en veritabel avgrund mellan alla de vackra orden om hur verkligheten borde se ut, och förutsättningarna för att presentera praktiskt genomförbara förslag till förändring.

Det bästa man kan säga om tivolit i Göteborg är väl att det åtminstone inte har åstadkommit någon större skada, annat än för trafikanter i Göteborg och för svenska skattebetalare. Tyvärr är det inte alltid man kan dra en sådan slutsats. Ibland kan de vackra orden få fullständigt förödande konsekvenser, då skrupelfria aktörer spelar på att moralism skall omöjliggöra för myndigheter att ingripa även emot extremt allvarliga händelseförlopp.

När statsministern återvände från Göteborg till Rosenbad möttes han av en verklighet som präglas av just detta senare. Den svenska migrationskrisen utlöstes av en kaskad av vackra ord och snyftmoraliska utläggningar om att ”flyktingar är välkomna”, som vårt land inte hade några som helst möjligheter att leva upp till. Det dröjde inte heller länge innan regeringen, under galgen, tvangs att dra i panikbromsen. Men då var synnerligen betydande skada redan skedd, och, vad värre är, det är fortfarande svårt att skapa en bild av hur allvarliga de långsiktiga konsekvenserna kommer att bli.

Under rubriken ”tvärvändningen” har nu även svenska PK-medier börjat skildra delar av den katastrof vårt land har drabbats av, alltifrån framväxande utanförskapsområden och skuggsamhällen, till raserad ekonomi i kommuner som nu får överta ansvaret för de ”nyanlända”, och en urgröpning av rättsstatens grundläggande principer om myndigheters givna ansvar för att upprätthålla lagen och att verkställa lagligt fattade beslut.

Då dessa och många andra konsekvenser inte längre går att förneka, då det inte längre tycks vara lika gångbart att skälla kritiker och visselblåsare för att vara rasister, fascister och bruna råttor, har många av dem som varit delaktiga, och som därmed bär ansvar för det som skett, börjat kokettera med att de möjligen kan ha varit ”naiva”. Det håller bara inte.

Det fanns vid tiden en betydande samhällsvetenskaplig forskning om migration, som tydligt visade hur ohållbart det var att tro att en oreglerad invandring skulle leda till förbättrade pensioner för den befintliga befolkningen, hur dåliga förutsättningarna var för integration av individer från fundamentalt annorlunda kulturella miljöer, och vilka konsekvenserna skulle bli av generös invandring kopplad till illa fungerande integration.

Det fanns prognoser som visade på vilka strömmar av migranter som vara att vänta, från krigszonerna i Syrien och från länder söder om Afrika där miljoner unga män är beredda att ta vilka risker som helst, för en chans till ett bättre liv i Europa. Det var lätt att förutse vilken marknad som här skulle explodera för hänsynslösa flyktingsmugglare, och det gjordes omfattande försök till politisk opinionsbildning som sökte varna för vad som komma skulle.

Kontentan är att ingen av dem som var delaktiga i att släppa fram katastrofen kan slinka undan med att man var lite gulligt naiv. Givet konsekvensernas omfattning måste den envisa vägran att ta till sig av befintliga kunskaper, och att lyssna till kritiker och visselblåsare, betecknas som djupt oansvarig – i fall av viktiga myndighetsföreträdare såsom grovt åsidosättande av myndighetens ansvar emot det svenska folket.

När statsministern återvände till Rosenbad, återvände han till en verklighet som präglades av svåra konflikter kring migrationskrisen. Han hade att hantera en rejäl spricka inte bara mellan sitt eget parti och den gröna regeringskollegan. Även inom (s) fanns växande krav på att de afghanska ”barn” som fått utvisningsbeslut, efter att i god laglig ordning ha fått sina asylansökningar prövade, trots allt måste få stanna.

Motsättningarna var så hårda att de, enligt personer med insyn i s-partiets inre liv, kunde liknas vid rent krigstillstånd. För Löfven var det en omöjlig situation. Att vika ned sig inför identitetsvänsterns krav på att personliga moraluppfattningar skall stå över svensk lag hotade att leda till ett ytterligare strömhopp av LO-medlemmar till Sverigedemokraterna. Att framhärda i att lagligt fattade beslut måste gälla, och verkställas, skulle tvingat miljöpartiet att lämna regeringen, varefter de sannolikt skulle gått som en raket i opinionsmätningarna.

I sin övergripande ambition att hålla samman regeringen valde statsministern att offra alla sina stolta uttalanden om ordning och reda i migrationspolitiken. När han begrundar detta kan han måhända dra sig till minnes Medborgarplatsen i Stockholm den 6 september 2015, då han, under en manifestation till stöd för flyktingar, höll det viktigaste talet under sin tid som statsminister. Det var en känslosam uppvisning av moraliskt engagemang, från statsministern i ett land som ”inte bygger murar” och ”inte sätter grupp emot grupp”.

Nu skall räkningarna betalas. I takt med att väljarna börjar få ta del av hur mycket kalaset har kostat, och kommer att kosta, kommer sannolikt också vreden emot dem som bär ansvaret att växa. Det fanns faktiskt ingen objektiv anledning till att just Sverige skulle drabbas så hårt. Det är en självförvållad katastrof. Det är räkenskapsdags för Löfven.

 

25 reaktioner på ”Räkenskapsdag för Stefan Löfven

 1. Palle skriver:

  Tack Stefan, klarsynt som vanligt.
  Den nya amnestin lär ju gå igenom i riksdagen med stöd av V och C (migrationspolitiska taleskvinnan för C var ju närmast lyrisk inför regeringens förslag).
  Alliansen börjar allt mer likna kvartetten som sprängdes – Jan Björklunds resonemang vid senaste L-landsdagarna var ju följande: även om vi misslyckats med integrationen, önskar vi förnyat förtroende att hantera problemen nu när vi äntligen vaknat. Men viktigast av allt är att hålla SD, som varit vakna i denna fråga hela tiden, utanför allt inflytande …

  Från Twitter Steget Efter:

  Gillad av 4 personer

 2. Lennart Bengtsson skriver:

  Under lång tid var den svenska socialdemokratin av central betydelse för landets positiva utveckling. I ledningen fanns ett förnuftigt och pragmatiskt ledarskap som väsentligt bidrog till ett rättfärdigt och framgångsrikt land. Gradvis ersattes ledarskapet av opportunister och karriärister, där arrogans och politisk manipulerande kompenserade brist på begåvning, förnuft och sunt omdöme. De senaste socialdemokratiska ledarna Sahlin, Juholt och Löfvén bär syn för sägen.
  Man kan kanske inte helt lasta den svenska socialdemokratin för landets alla misslyckanden som skolan, försvaret och migrationen med de har inte gjort något för att förbättra situationen utan har kommit mer och mer i händerna på ansvarslösa aktivister främst inom MP och media.
  Tyvärr är det nog så att den socialdemokratiska kärnan från tidigare har nu mer eller mindre dött ut och har inte ersatts med något av substans och kvalité. Det sannolika är att partiet går samma öde till mötes som i övriga europeiska länder.
  På ett sätt har SD övertagit en del av den roll som S tidigare hade men SD lider av svår växtvärk med diverse fullständigt omöjliga medlemmar och dessutom har de press och media 100% emot sig vilka gör allt de kan för att bryta ned partiet. Varför inte i stället ta sig an partiets positiva aspekter och avhjälpa alla dess svagheter?
  Det stora problemet med det politiska Sverige idag är att det finns alldeles för mycket radikalism och allt för litet kompetens och sunt förnuft.

  Gillad av 11 personer

  • Per-Anders skriver:

   ”Under lång tid var den svenska socialdemokratin av central betydelse för landets positiva utveckling.”

   Vet vi det? Har vi någon historisk forskning om det? Socialdemokratin övergav ganska snabbt sina ideal och började arbeta för att försätta folket i ett tillstånd av livegenskap.

   Och nu är socialdemokraterna inne i fas 3 där svenska folket ska utrotas.

   Gillad av 1 person

 3. oppti skriver:

  Katastrof för alla inblandade.
  Barnen som kommer har hamnat i limbo på grund av vårt taffliga system där asylskäl skall bedömas och åldern skall fastställas. Mycket fokus på legitimiteten gör att deras kamp blir riktad mot samhället de vill bli del av.
  Det kan inte vara rätt att locka hit barn från alla miljöer bara för att de har det bättre här.
  Det kan inte vara rätt att satsa det 25 barn kunnat livnära sig på , på ett barn som dessutom är alienerad mot dem som satsar!

  Gillad av 2 personer

 4. Erik2 skriver:

  Tack för Stefan för välskriven artikel. Vore intressant att del av dina tankar om de destruktiva processer som nu driver landet mot en mycket svår situation jämfört med de sista 10-20 åren i Sovjetunionen. Vilka likheter finns? Olikheter? Vilka möjliga scenarier kan man tänka sig i spåren av de oredans år som nu obönhörligen kommer att följa? Kommer S att elimineras redan i kommande val? Kommer C att erkännas som det vänsterpari det är av väljarkåren? Hur långt in i kollapsen ska ”mästerstrategerna” inom M kallhamrat och cyniskt vänta innan man träder in som den vite riddaren? Eller vad är det man har tänkt sig?

  Det finns saker som politiken skulle kunna göra nu för att reda upp detta. Men åsiktsbildningen verkar totalt cementerad runt nuvarande världsbild och reaktionmönster. Om inget ändras kommer vi att få se massiva skattehöjningar i kommunerna med sämre välfärd. Mycker mer social oro. Mer brottslighet som ger enkla pengar mot liten möjlig kostnad, t ex inbrott och stulna bilrattar, osv. Vi kommer att få se skärpt HMF lagstiftning som i praktiken bara innebär inskräbkt yttrandefrihet. Vi kommer få se SVT och SR agera propagandacentraler helt oförblommerat och öppet, så att alla ser det.

  Mitt huvudscenario är tyvärr att vi slutgiltigt DDR’ifieras med allt vad som följer därpå i form av korruption och havererad ekonomi. Dock, detta tillsamman med ett allt smalare men vassare globaliserat näringsliv. Alltså mot DDR i samhällslivet och latinamerika i ekonomi.

  Vilket scenario ser du framför dig Stefan?

  Gillad av 5 personer

 5. Hortensia skriver:

  Tack, Stefan, men du menade väl söder om Medelhavet, eller kanske Sahara?

  På räkenskapens dag, igår, tog statsminister Sfefan ”Pendelkråka” (tack, Ann C Carlsson!), som väntat, springnota från det ofattbart påkostade kalas han så gentilt bjudit in alla icke-svenskar i hela världen till.

  https://ledarsidorna.se/2017/11/migrationsoverenskommelsen-2017-game-set-and-match-miljopartiet/

  http://www.smp.se/vaxjo/nar-retoriken-tar-over/

  Ann Heberleins varningsord i GP ”försvann”, men internet glömmer aldrig, så håll tillgodo:

  https://archive.fo/OVMO1

  Gillad av 1 person

  • Lars Åhlin skriver:

   Mitt antivirus-program (F-Secure) rekommenderar att länken till Ann Heberleins varningsord inte öppnas. Finns det något farligt i hennes text? (dvs trojaner eller annan skadlig kod, hennes åsikter kan jag tåla utan vidare).

   Gilla

  • MartinA skriver:

   Å andra sidan hade regeringen aldrig klarat av att utvisa 10 000 afgahner. Det skulle inte ens en M+SD regering klarat av. Så det fanns inget annat beslut än ”amnesti”. MP förlorar ingenting på att framstå som invandringsparti så de fick ta den rollen. SAP däremot behövde låtsas att de kämpat mot amnesti allt vad de kunnat. Men de hade förlorat ännu mer på att erkänna att de tappat kontrollen. Hade inte MP funnits hade regeringen fått hitta på någon annan ursäkt för att ge amnesti. Det här var inget ”beslut”, det var ett illussionstrick.

   Gilla

 6. Snofsan skriver:

  Det finns en fråga till där samarbetet med Miljöpartiet varit förödande och det gäller klimatpolitiken. På samma sätt som inom migrationspolitiken finns det de som varnat i många år.
  Kostnaderna är enorma och eventuella effekter på klimatet är försumbara.

  Gillad av 5 personer

 7. Lars Åhlin skriver:

  Du skriver, Stefan, att ”tivolit i Göteborg inte åstadkommit någon större skada”. Jag är inte så säker på det. Löfven spelar med i Junckers och kommissionens plan på en ”allt tätare union”, i praktiken en federation, där de hoppas vägen står öppen när UK lämnar EU. Se EU:s Vitbok om EU:s framtid från mars 2017, bilaga 1, Vitboksprocessen. Det tredje steget från slutet är ”socialpolitiskt toppmöte, Göteborg” där den sociala pelaren ventilerades – enligt förespråkarna spikades – precis som planerat. Nästa steg är Europeiska rådets möte för EU-27 14-15 december. Sista spiken i kistan hoppas man sätta i valen till Europaparlamentet juni 2019.

  Det är fullständigt obegripligt att Sveriges regering spelar med i kommissionens planer på en federation, helt på tvärs mot sina egna uttalanden och en massiv svensk opinion! Och det är obegripligt att svenska media fullständigt struntar i att informera om denna viktiga process.

  Sveriges politik borde vara att söka allians med andra stater inom EU som vill stoppa EU:s utveckling till en överstatlig federation, och stanna vid en inre marknad för varor och kapital (scenario 2 i Vitboken). Vi borde lätt kunna samarbeta inom EU med våra nordiska grannar. Och efter förhandling med Visegrad-länderna och övriga stater i central/öst-europa om vettiga regler för arbetskraftsinvandring till väst/nord-europa samt regional- och jordbruks-stöd kan vi finna en gemensam politik också med dem – det viktigaste för dem beträffande EU är att kunna behålla sin egen nationella suveränitet. Också med Tyskland har vi en stor samsyn, bara vi vet var våra egna prioriteter ligger och driver dem.

  Fast först måste Sverige släppa sitt stöd till en gemensam asylpolitik inom EU, åtminstone om den skulle innebära fortsatt möjlighet att söka asyl på plats i Europa (för andra än teoretiskt tänkbara flyktingar från angränsande länder, såsom Ukraina eller Vitryssland) och i synnerhet tvingande omfördelning av dessa asylsökande. Om EU däremot skulle följa Visegrad-länderna och ”Macron-gruppen” (toppmötet i somras Macron ordnade mellan Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien, som ju uttalade sig för att stoppa ”Hunger Games” på Medelhavet genom att slopa rätten att söka asyl på plats i Europa) blir dock en Europeisk migrationspolitik mycket värdefull.

  Gillad av 4 personer

 8. Johan skriver:

  Det lönar sig att ljuga…Här om sin ålder. Svensken vet att de ”ensamkommande” ljuger. Det är ett totalt moraliskt haveri.
  Vilken framtid har dessa afghaner i Sverige?
  Kommer jag någonsin SLUTA att titta snett på dessa 30 tusen män?
  Knappast…
  P.S Var finns kvinnor för deras behov? En tickande bomb D.S

  Gillad av 1 person

 9. Erik3 skriver:

  Tvärvändningen inom svensk PK-medier är inte större än att man valt att generalisera ända ut i marginalen och långt förbi den. När vissa partiföreträdare biter i gräset under MeToo-kampanjen sågas varken Vänsterpartiet eller Socialdemokraterna – som enskilda partier. Man gör trots allt åtskillnad på person och parti. Men när en stolle som tillhör SD totalt gör bort sig under Sverigedemokraternas landsdagar, sågas hela partiet, och det i höjd med fotknölarna. Vart tog plötsligt varningens finger vägen mot allt för kraftfulla generaliseringar?

  Uppvisningen blir inte bättre av att SVT väljer att aktivt i teverutan ta avstånd från uttalandet med hänvisning till paragrafer i sitt sändningstillstånd.
  Jag förväntar mig nu att SVT fortsättningsvis även tar avstånd från allt övrigt elände i världen, de dagligen väljer att visa upp i olika dokumentärer, långfilmer, reportage och nyhetssändningar. Och även det motbjudande som förekommer i Astrid Lindgrens olika alster.

  Det är en patetisk och surrealistisk uppvisning vi skådat, inom media, utlöst av en liten enskild förvirrad stolle i en talarstol. Dels att pk-media väljer att generalisera å det grövsta. Dels att man från och med nu måste be om ursäkt för all världens ondska och elände, man tvingas visa. Det är väl den enda tvärvändning jag kan spåra – förutom att man väljer att generaliserar bortom sans och vett när det behagar.

  Gillad av 3 personer

 10. Lars Åhlin skriver:

  En annan invändning mot din artikel, Stefan, är att du okritiskt hänvisar till en tvärvändning, en som gissningsvis anses ha inträffat senhösten 2015 och beskrivits av SVT i dokumentären ”Tvärvändningen”. Men som du nog håller med om är det fullständigt falskt att kalla de regeländringar som annonserades då för en tvärvändning; jämfört med andra Europeiska länder har Sverige fortfarande mycket generösa regler för asylprövning, anhöriginvandring och bidragsgivning, kanske generösast i Europa. Och nedgången i asylsökanden berodde ju främst på Ungern och Österrikes agerande när de stängde ”västra Balkan-rutten”. Men framför allt har opinionen i Sverige, både bland politiker och allmänhet, samma gamla godtrogna naivitet och tolerans mot lögner som tidigare.

  Gillad av 4 personer

 11. Erik3 skriver:

  Tvärvändningen inom svenska PK-medier är inte större än att man valt att generalisera ända ut i marginalen och långt bortom den. När vissa partiföreträdare biter i gräset under MeToo-kampanjen sågas varken Vänsterpartiet eller Socialdemokraterna – som enskilda partier. Man gör trots allt åtskillnad på person och parti.

  Men när en stolle som tillhör SD totalt gör bort sig under Sverigedemokraternas landsdagar, sågas hela partiet, och det i höjd med fotknölarna. Vart tog plötsligt varningens finger vägen mot allt för kraftfulla generaliseringar?

  Uppvisningen blir inte bättre av att SVT väljer att aktivt i teverutan, gång på gång, ta avstånd från uttalandet med hänvisning till paragrafer i sitt sändningstillstånd.

  Jag förväntar mig nu att SVT fortsättningsvis även tar avstånd från allt övrigt elände i världen, de dagligen väljer att visa i olika dokumentärer, långfilmer, reportage och nyhetssändningar. Och även till det mer motbjudande sägs förekomma i Astrid Lindgrens olika alster.

  Det är en patetisk och surrealistisk uppvisning vi skådar, inom media i dessa dagar, utlöst av en liten enskild förvirrad stolle i en talarstol.

  Dels att pk-media väljer att generalisera å det grövsta. Dels att man från och med nu måste be om ursäkt för all världens ondska och elände, man tvingas till att visa.

  Det är väl den enda tvärvändning jag kan spåra i media – förutom att man väljer att generalisera bortom all sans och vett – när det behagar ens egna syften.

  Gilla

 12. Per-Anders skriver:

  Frågan om de långsiktiga konsekvenserna av invandringspolitiken ställs och inget svar ges? Det är ganska enkelt att förutse de långsiktiga konsekvenserna. Det finns massor av exempel.

  Till exempel. Av alla Europas invandrare lever 60 % på socialbidrag. Det innebär att inte ens invandrarna betalar sig själva. Lägg sedan på att invandrarna konsumerar mer sjukvård. Med andra ord har invandrarna en högre kostnad än de europeiska ländernas etniska befolkning. Skillnaden i befolkningstal ökar där invandrarna blir procentuellt fler än den etniska befolkningen. Det innebär att kostnaderna ökar och intäkterna minskar. Förstår man inte konsekvensen av det, då är man ovanligt korkad eller en obotlig förnekare.

  Hur pass korkade våra politiker är förstår man enkelt om man tar alla partiledares tal om att Sverige har ett invandringen som innebär en kompetensregn om man ser på etniska svenskars IQ-nivå och arabers IQ-nivå. Arabernas ligger ungefär 15 enheter under etniska svenskars. Dessutom minskar arabernas IQ eftersom de ägnar sig i stor utsträckning åt avel med närstående släktingar. Så med tiden minskar den allmänna IQ-nivån i Sverige och den är helt avgörande för om Sverige är ett bra samhälle eller inte att leva i.

  Gillad av 6 personer

 13. Hovs_hällar skriver:

  Denna historieskrivning har poänger, men ignorerar bland annat det faktum att asylmigrationen har varit en pågående katastrof i flera decennier. En katastrof som metodiskt ignorerats av 7-klöverpartierna, som istället metodiskt använt sig av lögner och smutskastningar för att tysta ner alla kritiker.

  Det enda nya med 2015 var att hela vanvettet skruvades upp till så absurda nivåer att det blev helt omöjligt att dölja. Inte ens den mest välsmorda propagandamaskin kunde längre sopa detta kaos under mattan.

  Först då, med byxorna nere, tvingades 7-klövern ta till en ny taktik: man förklarade att ”Vi har varit naiva”, och försökte göra sken av att ändra sin politik.

  Vad den nya taktiken leder till kan vi se nu, med beslutet att låta dessa tusentals tredskande ”ensamkommande-utan-asylskäl” få stanna i Sverige — helt i strid mot alla tidigare fattade beslut!

  Sanningen är att 7-klövern inte ändrat sig ett enda dugg. Man fortsätter idissla den många gånger motbevisade lögnen om ”mångkulturen”, att den ”på sikt” skulle vara en fantastisk vinstmaskin osv.

  Flera ekonomer, som Tino Sanandaji, har påvisat att det sannolika utfallet iställlet blir det motsatta:
  Allt större delar av Sverige kommer att bli ungefär som den våldspräglade och bankruttmässiga Malmö kommun.

  Gillad av 3 personer

 14. Mats Jangdal skriver:

  @Stefan Hedlund
  Jag tror du har fel om att MP skulle stiga som en raket om de släpptes ur regeringen av S. Jag tror de skulle sjunka som en sten. Svenska folket är så hjärtligt trötta på dem i samtliga frågor där de på något sätt framträder med något de kallar för politik eller ideologi.

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.