Vita män slår inte tillbaka

Jan-Olof Sandgren

Hörde om en demonstration mot antisemitism där en judisk kvinna bar en T-shirt med texten: ”KROSSA NAZISMEN!”. Någon frågade varför hon inte bar en T-shirt med texten: ”KROSSA ISLAM!” varpå hon svarade: ”Du är inte klok! Vi skulle bli dödade.”

Vet inte om historien är sann, men den låter trovärdig. Hade hon haft T-shirten ”KROSSA NAZISMEN!” på sig under 1930-talet hade hon kanske också blivit dödad. Därför bar ingen sådana tröjor på den tiden. 

Nazismens idéer har kanske inte blivit så mycket bättre under de här 80 åren. Däremot har de fått sämre anseende, mindre självförtroende och färre anhängare. Från att ha representerat Europas starkaste krigsmaskin, har man intagit jumboplatsen bland historiens ”losers”. Därför är det idag nästan riskfritt att gå ut på gatan och protestera mot nazism. Det är naturligtvis jättebra att det är så, men… nazister är kanske inte det största hotet i dagens värld.

Enligt en undersökning från Oslo universitet är attacker och hot mot judar fem gånger vanligare bland vänstersympatisörer, än bland högersympatisörer. Och mer än 10 gånger vanligare bland muslimer. Nazistiska hot förekommer, men är enligt undersökningen en liten minoritet.

Så varför protesterar vi alltid mot nazister – så fort det rör sig om antisemitism, främlingsfientlighet eller rasism? Jo, bortsett från att nazismen är en rutten ideologi (vem tycker inte det), så är det relativt säkert. Skulle vi protestera mot de grupper som verkligen ligger bakom de allvarligaste problemen, riskerar vi att få stryk. Vi skulle få våra bilar uppbrända och eventuellt skulle våra döttrar bli våldtagna. Därför låter vi de grupperna vara ifred. Hot och våld fungerar även när det gäller demonstrationer.

Jag får i sammanhanget associationer till #metoo kampanjen – årets kanske största mediahändelse. Det är ju jättebra att man uppmärksammar sexuella trakasserier, men där de värsta övergreppen sker håller man tyst. I varje fall från feministiskt håll.

Fokus ligger så gott som alltid på vita, medelålders män i karriären. Inte så att de här männen är oskyldiga (inte alla i varje fall), men svenska män brukar anses vara bland de minst belastade i världen, när det kommer till sexuellt våld. Så varför lyfta fram dem som särskilt graverande exempel?

Jo, för att det är ofarligt. Vi riskerar inte att bli hedersmördade. Vi riskerar inte att bli anklagade för rasism. Vi riskerar inte ens att bli utfrysta av våra släktingar. Istället får vi positiv respons från resten av samhället, inte minst från männen. Övriga delar av patriarkatet rycker inte ut till gärningsmännens försvar, utan ställer sig unisont på kvinnornas sida. Det är naturligtvis jättebra att det är så, men… det är ju inte här som de stora problemen finns.

Jag kan inte tolka det på annat sätt än att aktivister (i likhet med de flesta människor) är fega, när det kommer till kritan. En högst mänsklig egenskap men knappast moralisk. Man protesterar mot missförhållanden, när det är opportunt. Man ställer sig på de svagas sida, när det ökar ens egen prestige. Annars tittar man åt ett annat håll.

Och framför allt. I valet av fiender är man noga med att välja sådana som inte slår tillbaka.

61 reaktioner på ”Vita män slår inte tillbaka

 1. Lilla fröken PK skriver:

  Instämmer till fullo! Det handlar om protest ”by proxy”. Den verkligt allvarliga biten av kvinnoförtryck vågar/vill man inte ”addressera”, som det heter på nysvenska. Då vore man dels rasist och främlingsfientlig, dels kanske man kunde råka illa ut. Alla grupper sluter upp på den goda sidan, och media eldar på. Sicket spektakel!

  Gillad av 14 people

 2. Hortensia skriver:

  Precis, Jan-Olof, man måste välja sina strider och sina motståndare med förstånd.

  Det är självfallet mer framgångsrikt att ta alla hyperciviliserat vänliga, vita män i kollektiv upptuktelse, än att riskera att ”kränka” en och annan ”rasifierad”, utomvästligt ”uppfostrad”, genuint kvinnoföraktande, vettlöst homofobisk och vaneaggressivt barbarisk fullblodsantisemit.

  Gillad av 12 people

 3. MartinA skriver:

  Det här handlar inte om islam eller nazism. Det handlar om statsapparaten i sverige. Staten i sverige är på muslimernas sida. Och staten i sverige är mot svenskar som vill forsätta existera som folk. Därför kommer varje person som engagerar sig för nationalism på något sätt dömas hårdare i domstolar, stängas ute från vädligt många jobb. Om det är en person som har någo ledande eller organiserande funktion för försvar av svenskarna på något sätt snarare än att bara vara en stödjare. Kommer våldsmän komma hem till personens hem om nätterna, spraya ner fasaden, förstöra bilen, kasta stenar genom fönstret. Nätverk av statligt avlönade journalister kommer ringa till personens arbetsgivare för att få den avskedad, ringa till kunder för att svärta ner affärsverksamhet, kontakta anhöriga, allt för att isolera och skada personen. ”stiftelser” som får många miljoner i statsbidrag varje år har till uppgift att föra åsiktsregister, bedriva lobbying mot svenskars rätt att finnas till och samordna hela den här verksamheten, från våldsmännen till propagandaarbetet till trakasserier och uthängningar.
  Situationen är tvärtom för den som orgainserar muslimer. Den kommer erbjudas anställning och skyddas av staten.

  Statsideologin i sverige är svenskhat. Det är förklaringen till fenomenen som artikeln beskriver.

  Gillad av 25 people

  • Moab skriver:

   Så är det. Kärnan är vad dessa människor är emot, inte vad de är för. De är emot oss svenskar och vårt sätt att leva. #metoo är som de vill leva, i hyckleri.

   Gillad av 1 person

  • Aha skriver:

   Det verkar som jag fått en kommentar om muslimer refuserad och som i så fall bekräftar det du skriver att staten är på muslimernas sida. Inte för att den här bloggen på något sätt skulle sympatisera med att staten förtrycker, utan tvärtom, bloggen är utsatt för förtryck i den mening att man kan bli fälld för hets mot folkgrupp om kommentarer publiceras som redovisar fakta som är missaktande för en folkgrupp.
   Sådan är statens förtryck.

   Gilla

   • Moab skriver:

    Ta det lugnt, alla mina inlägg från igår kom inte med. Vet ej varför, det enda möjligen kontroversiella var att jag resonerade om värför det just är nazister alla vågar angripa.

    Gillad av 1 person

   • MartinA skriver:

    @moab Jo, nationalsocialismen blir lätt överrepresenterad i diskussionen. Men det är ju mest en effekt av att systemet är sjukligt intresserat av en ideologi som styrde ett främmande land i tolv år för några generationer sedan.

    Gilla

  • A skriver:

   Det du beskriver MartinA är innebörden av kulturmarxismen. Att skapa makt ur svaghet, eller förment svaghet. Det är ett verktyg för den verkliga makten. Ett mentalt virus för den nyttiga idioten.

   Mvh A

   Gilla

   • MartinA skriver:

    Det vore intressant att hitta ett tillfälle när kulturmarxismen använts mot någonting annat än oss europeer eller europeiskättade. Det verkar vara en ide och metodsamling som endast används mot oss. Så ett motexempel vore intressant.

    Gillad av 2 people

 4. Eva Danielsson skriver:

  Tack för en otroligt bra sammanfattning.
  Civilastionens fernissa är florstunn, det finns knappt någon polityr ens när det skrapas på ytan. En förfärande brist på moral, dålig människosyn, hunger efter makt, karriär och pengar samt personlighetsstörningar visar sig i metoo-vågen.

  Men hur förfärligt detta än är, så är hedersmord, överfallsvåldtäkter och gruppvåldtäkter värre. Och dessutom illdåd som anbefalls och stöds av hela släkter, kulturer och religiösa ledare mot både egna gruppmedlemmar som inte följer mallen och mot alla utanför gruppen och klanen. Utan förvarning och chans att skydda sig och gå därifrån.

  Identitetspolitiken som genomsyrar vänstersidan och lite till i västvärlden, är glada att ljuset riktas mot vita män som förövare. I stället för mot ”mörkhyade icke-privilegierade offergrupper” som förövare. Eftersom dessa alltid ska försvaras. Det är helt enligt identitetspolitiken och dess feministsvans att förringa hederskultur och sexuella brott begångna av utomeuropeiska icke-vita män.
  Inte för att man värnar om invandrare eller kvinnor utan för att få hänge sig åt kritik av ”de privilegierade” – vita heterosexuella män – och det förnuftigt präglade medelklassamhället. Leva ut sina onda sidor, sin förstörelselusta och makten det ger, bakom en förpackning av godhet och högljudd empati för ”svaga” grupper.
  Utan minsta risk för liv och lem eller straff eller ens tuff kritik från den skötsamma medelklassen som ska bekosta alltihop. Genom standardsänkning och genom att förlora den svenska kulturen med trygghet, frihet, sekularitet och jämställdhet.

  Lilla naiva Sverige har inte vett att vara rädd för stora stygga vargen, islam, utan bjuder i stället in till att ta för sig vid smörgåsbordet av inflytande och välfärd.
  Säljer sig, likt kvinnor som går sängvägen för att kunna klättra, för att få fler säkra röster. Utan att vilja inse att vargen inte har för avsikt att hålla sin del av avtalet utan kommer att äta upp lilla Rödluvan och hela hennes övriga flerfärgade familj, när tiden är inne.

  Om Rödluvan skulle börja bli lite tveksam inför vargens skoningslösa metoder, så är det som sagt livsfarligt att ifrågasätta och kritisera islam.

  Våld fungerar.

  Gillad av 15 people

 5. Moab skriver:

  Mycket bra, jag kan berätta att precis det perspektivet fick de flesta ledarskribenter sig till livs i mail från mig för ca 10år sedan. Den man är rädd för attackerar man inte. Den ingen kritiserar är man rädd för. Den ingen talar om är man rädd för. Så tro inte att många av de tankar vi läser om på bloggar inte redan har passerat etablissemanget, de har passerat och ignorerats, vilket har medfört att antalet sexuella brott har exploderat i Sverige, och det har inget med #metoo att göra. De VILL ha det så här, de har valt islam över kvinnors trygghet, de har valt identitetspolitik över fritt lärande på universiteten och de har valt åsiktskorridoren över yttrandefrihet. När kommer ett #iliedtoo om alla lögner som journalister står för?

  Vi lever i de osagda självklarheternas tid och ännu en självklarhet som jag upplever är osagd är varför vi alla (utom de spöken etablissemanget väcker med sin politik) idag tar avstånd från nazismen, många tror att det är för att de inte alls ”är” nazister, deras moral är högre, men som etablissemanget med all tydlighet visar nu så är folk som de alltid varit, och precis som de värsta flockades runt nazismen så flockas nu de värsta runt identitetspolitik, multikulturalism, socialism, allas lika värde, islam och genus. Varför är det just nazism de tar avstånd från, de omfamnar ju alla andra totalitära ideér? Svaret är att nazister och tyskar blev dödade på en massiv skala av amerikaner, engelsmän och ryssar. Det är att nazismen blev krossad och det stora antalet döda i denna process, inklusive många oskyldiga, som vi idag tar avstånd från nazismen. Det är ett mycket litet antal människor som genuint verkar var uppmärksamma på dagens totalitära tendenser och spjärnar emot, de flesta dras med ännu en gång, medvetet eller omedvetet. Lösningen på dagens problem står inte att finna bland de politiskt korrekta.

  Gillad av 4 people

 6. Lennart Bengtsson skriver:

  Protester mot ”nazister” förekommer inte bara i Sverige utan även i en del andra länder. Typiskt för Sverige är dock att man väntar så där 50-75 år innan man protesterar ty då har det blivit ofarligt. Ytterst få svenskar protesterade mot den verkliga nazismen under sent 1930- och tidigt 1940-tal ty då var det farligt. I stället hade man ett relativt gott samarbete med nazismen speciellt om man läser Eirik Veums bok: Det Svenska Sveket 1940-1945. Vid denna tid skördade knappast den humanitära stormakten några internationella triumfer. Inte heller kritiserade man Sovjetunionen under det kalla kriget ty det var också farligt. Det var därför som vänstern i stället kritiserade USA och Västvärlden. Detta var helt ofarligt och protesterna i USA var ännu starkare.

  Det svenska samhället har alltid varit försiktigt och hållit en låg profil och så gör man fortfarande. Det är inte comme il faut att säga ifrån utan i stället dra sig undan och sopa under mattan ända tills det blir så mycket damm att mattan slår i taket. Det är detta som är orsaken till dagen #metoo kampanj. Nu vågar till och med Svenska Akademien protestera mot ”Kulturprofilen”. Det är kanske tur att Ingmar Bergman har lämnat det jordiska. Ty han var ju också förtjust i kvinnor och tog säkert för sig.

  Inte vågar man i dag kritisera islamismen eller allt som blivit en följd av en hållningslös och förslappad migrationspolitik. Det är nämligen farligt. Varför inte därför fantisera ihop ett hot från en liten grupp förvirrade unga män som man befordrat till mediala”nazister” som visserligen är knas men faktiskt helt ofarliga. Det hela är både genant och löjligt. Hotet för judarna kommer nämligen från dagens extrema islamism. Det är därför de inte vågar bo i Malmö längre.

  Gillad av 4 people

 7. Fredrik Östman skriver:

  För det första är det nog sant att ordet nazism har dålig klang, men du har helt fel i att ideologien — eller kanske snarare det bakomliggande tänkesättet — skulle vara impopulärt. Dagens postmoderna socialism bygger på exakt samma grund som nittonhundratalets nazism. Den vite mannen är precis lika skyldig oavsett personliga egenskaper och attribut som pp den tiden juden. Det är national-socialism som har efterträtt den marxistiska socialismen. Vänstern har vandrat samma väg som A.H.

  Gillad av 1 person

 8. Sidonie Jansson skriver:

  Det är mycket möjligt att Michel Houellebecks ”underkastelse” håller på att slå rot i det svenska samhället. En imam som Kashif Virk kan fortsätta önska sig att svenska kvinnor vore mer skyddade mot sexuella övergrepp om de bar hidjab. Det finns många små händelser som visar att medborgarna tar till sig de nya svenskarnas kultur. Ica Julkalender är ett exempel på det. Och varför bjuds inte Mohamed Omar hos Skavlan? Det vore mer intressant än att gång på gång höra en av gästerna uttala sig negativt om Donald Trump. Javisst, det är för att vita män inte slår tillbaka. Och inte vita kvinnor mot män ur en viss grupp för den delen.

  Skickat från min Windows 10-telefon

  ________________________________

  Gilla

 9. Fredrik Östman skriver:

  Den sociologiska mekanism du skisserar, att de intolerantaste och mest sammanhållna grupperna bestämmer över alla andra, har beskrivits i mer detalj av Nassim N. Taleb. Boken Skin in the Game kommer ut inom kort. Förbeställ på Amazon nu! Läs utdrag på Medium nu!

  Gillad av 1 person

 10. Elisabeth skriver:

  Så sant som det är sagt, Jan-Olof Sandgren. Media är förstås oerhört skyldiga till denna rädsla, censur och snedvridna bild av tillståndet i riket. Ja, inte bara bild, aktivisterna inom media är helt enkelt skyldiga till att politikerna bjudit in Islam i samhället. Jag är rätt hämndlysten här. Jag bara hoppas att dessa mer eller mindre befogade häxjakter som uppstått som en följd av me-toorörelsen ( och som oftast drabbat i mina ögon rätt personer ) får till följd att stor del av media- och kulturvärlden kollapsar . Det finns ett antal personer som jag önskar ska ledas till schavotten. Om man inte redan ätit upp varandra förstås.

  Gilla

 11. Aha skriver:

  Visst är det förenat med mer fara att kritisera muslimer och vänstern för antisemitism men medias och etablissemangets fokus på nazismen och deras antisemitism kan ses som en diversionsmanöver. Man hoppas att kritiken mot nazisterna ska spilla över på den betydligt mer omfattande antisemitismen från muslimer och den från vänstern.
  Muslimerna är den stora boven. Att kritisera muslimerna rakt ut går inte för sig. Det vore att erkänna att det mångkulturella projektet inte är så lyckat. Den erbarmliga identitetspolitiken ligger också i botten. Muslimerna är en minoritet och som sådana offer och som sådana i stort sett immuna mot kritik. Sådan är vänsterns logik.

  Obegripligt att judarna spelar med i den här farsen. Ursvagt att samma sak görs av public service som matar på med sina nazistreportage.

  Etablissemangets hantering av antisemitismen är en skamfläck.

  Gillad av 2 people

  • cmmk10 skriver:

   ”Obegripligt att judarna spelar med i den här farsen.”

   Har de något val? Jag uppfattar det som att väldigt många inflytelserika judar är starkt drivande bakom globalism och folkvandringen till Europa. Det bär nog emot att skylla på sig själva.

   Gillad av 1 person

 12. Nyktergalen skriver:

  Citerar en text av Nima Gholam Ali Pour som stämmer med min uppfattning

  ” Får motvilligt skriva ännu ett ord om metoo-kampanjen.
  Jag ser att grupp efter grupp kommer ut och berättar om sina upplevelser när det gäller sexuella övergrepp. Låt mig berätta för er om två grupper som inte kommer berätta något.
  Muslimer och tjejer i invandrartäta förorter. De kommer inte säga ett ord.
  Vad beror det på?
  Är det så att muslimska kvinnor och tjejer i invandrartäta förorter inte utsätts för sexuella trakasserier?
  Nej. Utan det är så att vi lever fortfarande i ett land där vissa kvinnor har fler rättigheter än andra kvinnor. Många muslimska kvinnor har i praktiken, på grund av den tillvaro de lever i, färre rättigheter.
  Vissa kvinnor har en otrygg tillvaro på grund av de områden de lever i.
  De kan inte säga något eftersom gärningsmannen kan dyka upp och polisen är inte så tillgänglig i Sveriges särskilt utsatta områden.
  Och metoo-kampanjen är i grund och botten, precis som feminismen ett projekt för vänsterorienterade kvinnor från den övre medelklassen.
  Metoo-kampanjen handlar i grund och botten om att etablissemanget åter igen får låtsas att de förändrar världen.
  Det har ingenting med kvinnor att göra. Det har ingenting med män att göra.
  Det är etablissemanget som gör narr av sig själv.
  Precis som när de sa ”refugees welcome” eller när de visade upp det där döda barnet vid stranden.
  Det handlade om etablissemanget som ville vara viktig.”

  Gillad av 2 people

 13. Lassekniven skriver:

  När man har blivit pensionär då skiter man i vilket utan säger precis vad som helst, högt och tydligt och till vem som vill höra på; de mest politiskt inkorrekta saker (och detta med njutning). Folk blir ilska och kallar mig för bakåtsträvare och cyniker. Ingen har ännu vågat kallat mig för rasist eftersom de känner på sig att mitt argument blir då: det finns bara en ras nämligen homo sapiens sapiens.
  Däremot kallar jag mig för idiosynkrasist ( mot vissa etniska grupper), vilket ger tolkningsutrymme. Jag brukar hylla både Trump och Putin som bekämpare av NWO, alltså Soros och hans chefer.
  Soros är en märkvädig typ, gammal och med ena benet i graven och kan bör ju inte ha profit framför ögonen när han redan är stormrik och skall rimligtvis ha påbörjat nedmonteringen av skylten. Han måste förblindat tro på nyttan av en ” du sköna nya värld” men givetvis är han och Mammon bästisar. Fy för den lede för globalisering. Nej, fram för en Nordisk Union samt kompis med Putin, det blir lugnast. På sikt är USA en loser såvida man inte isolerar sig helt och slutar lägga sig i världspolitiken, för det är de inte bra på. De har gjort för många misstag. Vem skulle våga sig på att anfalla ett isolerat USA. Likaledes vem eller vilka skulle våga sig på Kina eller Ryssland.

  Gillad av 1 person

 14. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Läs Julia Ceasars blogg på https://juliacaesar.blog om Sveriges nazistiska förflutna, en mycket bra och utförlig genomgång.

  De flesta partier har nazismen i sin historik. Statsmakternas beteende under WW2 har likheter med tendenser vi ser idag; undfallenhet mot hoten, styrda av ekonomiska intressen, samt ingrepp i den fria opinionsbildningen.

  Gillad av 4 people

 15. Jaxel skriver:

  Tack för att du tar upp detta.

  Vill precisera med lite statistik.

  Enligt senaste resultaten från Nationella Trygghetsundersökningen (NTU) så har andelen kvinnor som det senaste året (2016) varit utsatta för sexualbrott ökat från runt en procent 2011 till cirka fyra procent. Också 2007 var det runt en procent utsatta. Möjligen var det något högre 2005, osäkerheten i siffrorna är dock svår att bedöma utan att gräva ner sig djupare i undersökningen (1).

  NTU är enligt Sarnecki, åtminstone tidigare, bästa källan till information om utsattheten för sexualbrott (2).

  Hur som helst ses en fullständigt katastrofal utveckling de senaste åren, en utveckling som borde föranleda någon sorts kriskommission. Fast i main stream massmedia är det nästan tyst om detta och ansvarig minister kommenterar moderaterna krav på kartläggning med att det är män som våldtar. Punkt. Denna katastrofala utveckling vill man inte prata om eller utreda närmare. Det är lätt att förstå varför. Det är ju svårt att komma ifrån hypotesen att det har med invandringen att göra.

  Detta försök att dölja verkligheten är helt sanslöst. I detta läge håller jag med Trump. Journalistkåren är värd förakt.

  1. https://www.bra.se/brott-och-statistik/statistik-utifran-brottstyper/valdtakt-och-sexualbrott.html

  2. https://www.dn.se/debatt/okad-invandring-leder-inte-till-okat-antal-brott/

  Gillad av 6 people

 16. Erik skriver:

  Och till detta tydliga klarläggande kan läggas det vi ofta betecknar som fördomar.

  Fördom betyder väl att ingen skall dömmas i förväg – innan alla fakta finns på bordet och är väl utredda. När väl alla fakta uppenbarats, och analysen är gjord, är själva fördömandet inte längre någon fördom. Snarare en slags efterdom.

  Det sker ständigt en sammanblandning av fördom och efterdom. Mycket av ens egna erfarenheter och åsikter, som sägs bestå av fördomar, handlar mer om sakligt baserade efterdomar. T. ex. att hot mot judar är vanligare i Malmö än i Göteborg.

  Gillad av 3 people

 17. Berit skriver:

  Det är så vi människor fungerar. Problemet är de goda människornas feghet, tystnad och likgiltighet. Det är frustrerande. Om du säger sanningen kan du få löpa gatlopp, flytta och gömma dig. Jag klagade på en statlig myndighets brister och då gav de sig på mig och kontrollerade mig istället för att förbättra sig. Mänskliga rättigheter kostar för mycket för funktionshindrade och samerna i vårt land. Det blundar man för nu. Det är lätt att svartmåla och sänka vissa människor, för att nå sina politiska och egoistiska mål. Funktionshindrade och deras anhöriga kan inte försvara sig mot domstolar och myndighetssverige. De är nu körda i botten och ingen bryr sig. Det som händer är att paternalism och överförmynderi segrar och de flesta tycker att det är ok. De funktionshindrade med sina familjer och samerna är så enkla människor så de kan inte hantera frihet och resurser. Låt dem bo i reservat.

  Gillad av 1 person

 18. Sidonie Jansson skriver:

  Det är mycket möjligt att Michel Houellebecks ”underkastelse håller på att slå rot i det svenska samhället. En imam som Kashif Virk kan fortsätta önska sig att svenska kvinnor vore mer skyddade mot sexuella övergrepp om de bar hidjab.
  Det finns många små händelser som visar att medborgarna tar till sig de nya svenskarnas kultur. Icas julkalender är ett exempel på det.
  Och varför bjuds inte Mohamed Omar hos Skavlan? Det vore mer intressant ur en förhöjd intellektuell nivås perspektiv, än att gång på gång höra en av gästerna uttala dig negativt om Donald Trump.
  Javisst, det är för att vita män inte slår tillbaka.
  Och inte vita kvinnor mot män ur en viss grupp för den delen.

  Gillad av 3 people

 19. Jaxel skriver:

  När man ser utfallet av #metoo-kampanjen så är det slående att problemen med sexuella trakasserier är som störst i en del av de grupper som mest högröstat brukar lägga ut texten om värdegrund och allas lika värde m m, nämligen journalistkåren och kulturarbetarna.

  Finns det hädanefter någon anledning att ta dessa grupper på allvar i etiska frågor?

  Bara ett aktuellt exempel. Med tanke på omfattningen av den s k kulturprofilens härjningar och antalet offer för hans maktutövande så är det väl ingen som på allvar kan tro att Akademien fram till nu varit helt ovetande. De har passivt åsett detta. Fast inte nog med det. Akademien har också varit instrumentell i att förse kulturprofilen med den makt som han använt sig av när han utnyttjat de kvinnor som nu träder fram. Med andra ord Akademien har inte bara varit en passiv åskådare, utan i allra högsta grad en medaktör. En ”medbrottsling” om man så vill.

  Jag föreslår att inte bara Jimmie Åkesson och kulturprofilen utan även hela Akademien portas från Nobelmiddagen. Om det skulle vara någon konsekvens alltså. Fast det skall vi nog inte förvänta oss.

  Gillad av 3 people

  • Jan Molin skriver:

   @Jaxel: lite fel tycker jag. Jimmie Åkesson ska självfallet bjudas in, det är skandal att han har bojkottats i alla år! Därefter får man undersöka övrigas verksamheter i tal, skrift och övrigt för att utröna om de har svikit nationen eller tom är landsförrädare. När nationen är mogen så småningom bör detta ske. Det beror på hur svenska folket röstar framöver. Vi vet inte ännu hur stor del fortfarande röstar för mångkulturen, dvs på sjukklöverns partier, eliterna i dessa är samtliga landsförrädare.

   Gillad av 1 person

 20. Rikard skriver:

  Hej.

  Ta inte detta personligt, jag vet av egen erfarenhet att studien troligen stämmer, men en länk till studien eller dess synopsis, abstract eller en sammanfattning hade varit välkommen. Det gäller givetvis alla som refererar till ”enligt forskning”, eller ”det finns rapporter”.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gilla

 21. Peter Andersson skriver:

  En annan variant är djurvänner som demonstrerat mot kvinnor i djurpäls – det är liksom säkrare att kasta blod på dem än på skinnknuttar i läderjacka.

  Gillad av 2 people

 22. En röst söder om landsvägen skriver:

  Sverige är offrens och gnällets förlovade land. De som inte kan framställa sig som offer räknas inte. Nu har vi drabbats av hashtaggen #metoo och alla dess undertaggar. Det som framförs är knappast något nytt, vi har hört det under decennier, ofta utan att se det i vardagen. De nya är att kvinnor berättar utan att bekämpa varandra. När jag läser berättelser som förs fram under de aktuella hashtaggarna inser jag snart att det mesta är trams. Vi får läsa om otrevligheter som i många fall ligger decennier bakåt i tiden. Sedan verkar det som om det finns mallar som följs vid författandet av inlägg. Vi vet ju att det finns politisk styrning, eftersom ett av riksdagspartiernas ungdomsförbund framträdde i TV och berättade att de initierat en av undertaggarna. Jag jämför #metoo-gnället med rättsfallet där en flicka fick läsa en ungdomsbok som handlade om övergrepp och därefter återberättade övergreppen hon läst om, som om de drabbat henne. Detta medförde att två män hamnade i fängelse innan slutligen HD friade dem. Jag tror det kallades ”Fallet Bo”. Nu hoppas jag att någon förnuftig instans, ex UG, sorterar de olika berättelserna så att verkliga övergrepp skiljs från hittepå, omtolkningar, missförstånd och mycket annat som kan ha fått dessa kvinnor att författa sina inlägg. Det är ju trots allt viktigt att verkliga brott lagförs, men med de många #metoo-inläggen riskerar verkliga brott att drunkna bland alla gnällinlägg.
  Sedan har jag iakttagit att det har klagats över att arbetsgivare antagit att småbarnsföräldrar inte arbetar när dagis är stängda och att detta är ett förtryck av kvinnor. OK, kanske det borde ha klarats av i ett medarbetarsamtal, men det finns jobb som kräver att vi arbetar längre än planerat och på tider som vi inte kunnat förutse när vi gick hemifrån. Exempelvis kan knappast en kirurg lämna en patient öppen på operationsbordet med motiveringen att dagis stänger snart. Men detta är knappast sexuella trakasserier utan snarare missnöje.
  Är då #metoo-inläggen ett bevis på att det finns ett utbrett sexuellt våld i Sverige? Jag tror inte detta. Det finns fem miljoner kvinnor i Sverige och några tusen av dem skriver inlägg. Kanske skriver flera av dem mer än ett inlägg, jag vet inte. Detta ger oss några promille av alla kvinnor i landet. Sedan är “brotten” fördelade över decennier, de flesta av inläggen beskriver inte brott utan möjligen otrevligheter såvida det inte är frågan om vantolkningar, missnöje eller besvikelser. Vidare består flera av inläggen enbart av förklaringar av sympati för de “drabbade” och jag gissar att många känner sig tvingade att skriva något. Om det genomförs en “inläggs-rensning” tror jag att det återstår ganska få som beskriver verkliga brott. I dessa fall är det viktigt med rättslig prövning istället för pöbeldomar, däremot får gärna media belysa värdet av god uppfostran och allmänt hyfs.

  Gillad av 1 person

 23. John Nilsson skriver:

  Tror i och för sig det är allmänmänskligt. För egen del tar det mindre emot att skriva kritiskt om feminism och att länka till Jordan B Peterson, än att skriva kritiskt om islam och länka till Robert Spencer på Jihad Watch. Jag har inte ens nämnt hans namn, förrän nu och här.

  ”Everywhere and always, when human beings either cannot or dare not take their anger out on the thing that has caused it, they unconsciously search for substitutes, and more often than not they find them.”

  René Girard, The One by Whom Scandal Comes

  ”Some primitive societies avoid striking out at the true guilty party because it might awaken the spirit of vengeance. Channeling violence toward a sacrificial victim as if toward a lightning rod doubtless stops violence, but it’s not very pretty.”

  René Girard, When These Things Begin: Conversations with Michel Treguer

  Citat från:
  https://www.goodreads.com/author/quotes/193536.Ren_Girard

  Sen är det inte alltid som det är feminister, eller ens muslimer, som hindrar mig från att göra det jag har förutsatt mig, vill, borde eller ska. Ibland är det ”bara” jag själv, som inte förmår samla mig. Som nu.

  Gillad av 2 people

 24. Fredrik skriver:

  Ja, du slår huvudet på spiken! Jag har förmånen att vara god vän med två män, den ene arab, den andre afghan som båda tillhört fundamentalistiska kretsar inom islam men helt har lämnat religionen bakom sig. I motsats till hämmade och fega svenskar med ängslighetens magont kan jag prata fullkomligt öppet med dem om alla religiösa och politiska frågor. Afghanen har ingått i talibanernas skara. De skräder inte orden, deras mycket hårda omdömen om islamismen (inte alla muslimer) får den hårdaste sverigedemokrat att framstå som en försynt liten pojke. De uttrycker också farhågor om utvecklingen i Sverige. Båda dessa har hotats och hotas emellanåt till livet för att de inte håller käften.

  Den skickliga skribenten Marika Formgren skrev en gång i en debattartikel att det svenska etablissemanget drivs av självhat. Helt riktigt. När en svensk visar samma positiva nationalkänsla som vilken fransman, amerikan, kurd eller finne som helst stämplas denne som nazist. Svenskarnas mentala låsning är ett självskadebeteende. Därför används vår utveckling som varnande exempel av våra grannländer. Därför håller Norge och Danmark en beredskap för att kunna stänga gränserna mot Sverige.

  Gillad av 4 people

  • Moab skriver:

   Har du också gamla SS-män bland dina vänner? Jag har svårt att förstå att man kan berätta att man umgås med jordens avskräde utan att skämmas.

   Gilla

   • Östanskog skriver:

    MOAB frågar ungefär om någon har nazister (och sånt folk) bland sina släktingar. Svar JA. Låt mig ta detta från grunden.

    Lottorna (cirka 200.000 finska kvinnor) hade uppgiften att bl. a. ta hand om soldater, de sårade och de stupade under Vinterkriget och Fortsättningskriget. De tvättade de döda och ordnade transporten till hemtrakten för begravning. (Min saliga mamma var stationerad på ett fältapotek nära fronten. Hon berättade ofta om en minnesbild om hennes ankomst till fronten som en nittonåring: blodet rann genom golvet av en lada, där de stupade låg.) Efter kriget tryckte de allierade på så att Lottorna blev förbjudna som en fascistisk organisation av den finska regeringen. Så här är den nakna sanningen: min mor och mormor har varit medlemmar i en organisation, som blev förbjuden som en fascistisk. Nu är jag inte ensam med detta. Säkert en miljon finnar kan säga detsamma.

    Gilla

 25. Sixten Johansson skriver:

  Kring 1970 var det mest unga män, som började bryta ner vuxensamhällets normsystem för att ta makten i institutionerna. De unga kvinnorna följde med på köpet. Offentligheten sexualiserades snabbt. Kvinnorna föstes ut i arbetslivet. Vi ser nu (tänk på ”ensamkommande” och ”metoo”) att samhället och dess ”mentala” styrsystem har sexualiserats och feminiserats. Detta framgår av de konkreta handlingarna och av innehållen i det individuella och kollektiva medvetandet.

  Nu pågår vågor av attacker som syftar till att kvinnorna ska bryta ner resterna av männens makt och normsystem. Vid sidan av det kollektivistiska slås vi av det barnsliga, naiva, omogna, personlighetsskadade hos majoriteten av de kvinnor som verkar i och via media och hos en stor del av männen. Om nedbrytningen fortsätter kommer samhällskroppen att falla sönder, därför att vuxenbarnen river alla bärande strukturer baserade på biologi och kunskap.

  Läs Ann Heberleins fina analys på ledarsidorna.se: ”Kränkning för minsta småsak?” Hon vill definiera gränser mellan stort och smått. Men problemet är att det infantila jaget inte tar till sig gränser. De egna känslorna är verkligare och viktigare än någon påstått objektiv verklighet ”utanför”. Jaget är ångestfullt beroende av sin referensgrupps spegling och inkludering och tvingar sig att tro på att varje medlems subjektiva upplevelse är lika viktig och sann. Grupperna blir mobbar i samma magnetfält. Hatet riktas mot dem eller det som kan krossa det infantila jagets illusioner.

  Gillad av 2 people

 26. Björn K skriver:

  Jag är vit man som använder mjölk i morgonkaffet. Med detta som grund erkänner jag mig skyldig till allt ont i världen. Skulle det finnas fler planeter med människoliknande varelser i universum då är jag naturligtvis även skyldig till allt ont sker där.
  Jag är också medveten att min existens är att betrakta som strukturell rasism.

  Gillad av 5 people

 27. Stig Rydmark skriver:

  Så när nu en judisk världsorganisation klagar över NMR:s demonstration i Göteborg och antisemitismen, så agerar man fegt, den riktiga måltavlan ISLAM får inte nämnas.

  Gilla

 28. Mikael Steinwall skriver:

  Att media väljer bort det systematiska kvinnoförtrycket som vissa invandrargrupper tar med sig till Sverige, beror nog inte på rädsla. Snarare är det ett resultat av hur etablissemanget ser på flyktingar/migranter. Alla är offer, och därmed fria från skuld.

  Gilla

 29. Gösta Johnsson skriver:

  Instämmer till 100 %. Varför manifesteras inte mot islams kvinnoförtryck och hederskultur?? Det är ett reellt hot…nazismen är bara en liten spillra och ges alldeles för stora proportioner. Islam däremot är ett stort allvarligt och samhällsomstörtande hot i vårt land. Hoppas verkligheten snart kommer ifatt bland makthavare och main-stream-media som gör allt för att mörka sanningen om tillståndet i nationen. Öppnare och ärligare debatt och debattklimat efterlyses.

  Gilla

 30. Moab skriver:

  Vi lever i de osagda självklarheternas tid och ännu en självklarhet som jag upplever är osagd är varför vi alla (utom de spöken etablissemanget väcker med sin politik) idag tar avstånd från nazismen, många tror att det är för att de inte alls ”är” nazister, deras moral är högre, men som etablissemanget med all tydlighet visar nu så är folk som de alltid varit, och precis som de värsta flockades runt nazismen så flockas nu de värsta runt identitetspolitik, multikulturalism, socialism, allas lika värde, islam och genus. Varför är det just nazism de tar avstånd från, de omfamnar ju alla andra totalitära ideér? Svaret är att nazister och tyskar blev dödade på en massiv skala av amerikaner, engelsmän och ryssar. Det är att nazismen blev krossad och det stora antalet döda i denna process, inklusive många oskyldiga, som vi idag tar avstånd från nazismen. Det är ett mycket litet antal människor som genuint verkar var uppmärksamma på dagens totalitära tendenser och spjärnar emot, de flesta dras med ännu en gång, medvetet eller omedvetet. Lösningen på dagens problem står inte att finna bland de politiskt korrekta.

  Gillad av 2 people

 31. Marcy skriver:

  Jag hörde om en demo mot patriarkatet. Helt plötsligt från ingenstans dök Joakim Lamotte upp på en flakmoppe och skrek i en megafon ”inte alla määään” Jag vet inte om historien är sann, men den låter trovärdig…
  Skämt å sido…
  Det är väldigt viktigt för många att sexualförbrytaren är ”den andre” då befrias man helt från ansvar. Det är inte jag, det är inte min svåger, inte min vän… inte min son. ”Det är dom där borta som är problemet” Trots att man dagligdags under hösten fått berättelser från tusentals kvinnor, som i kraft av systerskapet tillsammans berättar om män i maktpositioner som utnyttjar kvinnor i beroendeställning så förmår man inte att ta in det om inte förövaren är brun eller iaf muslim. Den här texten är faktiskt påtagligt respektlös mot de kvinnor som nu trätt fram. Fy skäms!

  Gilla

  • cmmk10 skriver:

   Då ser jag fram emot, när du och dina medsystrar, samlas i stora demonstrationer mot alla överfallsvåldtäkter som sker och att ni är tydliga med vilka som begår i stort sett alla dessa.

   Har ni det modet och skulle ni i så fall våga om inte den förtryckande pursvenske mannen stod mellan er och det besinningslösa våldet?

   Gilla

   • Marcy skriver:

    Cmmk10. After mina år som socialsekreterare, där jag placerat otaliga kvinnor på alla tänkbara kvinnojourer i göteborgsregionen så kan ja säga dig att det främst är kvinnor som skyddar kvinnor! Det är dom som möter, skyddar, gömmer och tar hand om kvinnor som möter det besingslösa våldet. Oftast är det oavlönat, ofta kommer dom direkt från ett jobb för att ta ett kvällspass på jouren.
    Vill du gissa vilka som står för våldet? Jo det är nästan alltid män, det är nästan alltid deras partner eller ex. som på olika sätt våldfört sig på dem. Dom heter thomas, dom heter martin, dom heter abdi och och josé. Antalet
    Martins och Abdis brukar spegla den generella sammansättminingen i de kommuner jag jobbat i. Dvs betydligt fler martins och thomasar.

    Cmmk10 det pågår massa demonstrationer mit överfallsvåldtäkter, mot våld i nära relationer, mot hedersvåld. I sverige och i hela världen. Men för vissa så räknas det liksom inte om inte det enbart är muslimska män från mellanöstern som pekas ut.
    Man skulle ju nästan kunna tro att det är denna gruppen man har sitt fokus på istället för kvinnors utsatthet! Men det skulle vara nånsens eller hur cmmk10? För visst stöder du din lokala kvinnojour? Visst pratar du med dina medbröder om feminism och respekt när dom säger eller gör rötna grejor mot kvinnori din omgivning? Visst är du feminist?

    Gilla

  • Rikard skriver:

   Hej.

   Om jag trummar fram ett par tusen personer som vittnar om att [grupp] utsatt dem för [handling], utan bevis, utan polisutredning, utan fällande domar: tror du på vad [grupp] berättar om [handling] då?

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Gillad av 1 person

  • Magnus Ström skriver:

   Då kan vi vara överens om det här då. hoppas jag., Våldtäkt första gången 15 år utan straffrabatt, Andra gången livstid, ovillkorligt. Man kommer aldrig ut igen Vill någon därefter börja efterforska ursprung på de som sitter där, så varsågoda. De kanske visar sig vara människor? Eller män? Eller??? Ja, vem bryr sig? Så länge de sitter inlåsta är jag nöjd.

   Gilla

 32. Karl Åkesson skriver:

  Det finns en konstig villfarelse i diskussionen om nazism och islamism. Islamismen har skördat många offer. Tänker på folkmord och slakt av kristna, hinduer, sikher, judar i länder som Armenien, Kashmir, Indien, Iran, Sudan… Om någon orädd, välaktad och kunnig person hade jämfört islamism och nazism officiellt för det svenska folket hade, när de ideologiska likheterna tydligt framgått, förhoppningsvis lejonparten av de etiska svenskarna tagit helt avstånd från att låta den islamiska kulturen få ökat fäste. Det totalitära islam är farligare än nazismen eftersom den klätts i religiös mantel. Muslimska Brödraskapet grundare lär ha varit en devot beundrare av Hitler.

  Gilla

  • Skrufen skriver:

   Vill socialisterna ha ihjäl varandra så ligger inte jag sömnlös. Precis som skedde i uppsala. Socialisterna pucklade på varandra.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.